,,Prastia” lui BASIR

Platforma de lansare a proiectilului inteligent BASIR este una mobila, fiabila, 6×6, dispune de o cabina usor blindata, in spatele acesteia, iar dupa roata de rezerva pare sa aiba o ,,cutie” pentru depozitarea munitiei. Lipita de cutie pare sa fie o bancuta pentru echipaj.

Platforma ,,duce in spate” obuzierul HM 41 155mm.

Specialistii sustin ca acest obuzier este foarte similar cu M114 – le american. Potrivit unor surse iraniene, calibrul este de 155mm, cantareste 6.890 kg si are capacitatea de la lansa proiectile cu continut puternic exploziv pana la o distanta de 30.000m.

Obuzierul a fost oferit catre export, dar nu este cunoscuta nici o alta tara cu exceptia Iranului care sa utilizeze acest sistem.

Fuziunea dintre obuzier si camionul de pozele de mai sus a avut loc in 2011.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PDvhzDioG1w&w=420&h=315]

Iran se numara printre cele cinci state capabile sa produca aceasta thenologie. Omologul lui BASIR in tabara rusesca este Krasnopol, ce utilizeaza ca platforma de lansare: D20 (obuzier care este fabricat si in Romania), 2S3 Akatsiya, 2S19 MSTA, 2A65 (Msta-B).

(soldati romani langa D20 romanesc)

Americanii produc si utilizeaza M712 Copperhead. Spre deosebire de iranieni si rusi, americanii au avut susces cu proiectilul lor la export. Statele ce au importat Copperhead sunt: Australia, Egipt, Iordania si Taiwan.

Ahmed Vahidi, ministrul apararii iraniene, sustine ca in afara de Iran, Rusia si SUA nici un alt stat nu are capacitatea de producere a proiectilului fara schimb de tehnologie.

Camionul pare sa aiba succes, nu doar pentru ca pare destul de solid si impunator. Acesta poate servi si ca platforma MLRS.

Daca ar fi sa aleg intre forta de distrugere a unui Grad si precizia lui BASIR, as alege precizia!

Citeste si: Perspectivele artileriei autopropulsate romanesti, fata in fata cu proiecte similare straine

Nero Flash

3 comentarii:

  1. Bai dar astia chiar fac o gramada de armament de top, cred ca vor fi greu de cucerit terestru…

  2. Fac, iar colaborarea cu China este fff buna! Deocamdata, nu se stie cat de bune si performante sunt sistemele de arme facute de catre iranistani, asta, pana la proba contrarie, cert este doar faptul ca fac! ATROM-ul nostru n-a intrat in productia de serie, si nici nu cred ca v-a intra vreodata, fir-ar sa fie, dar astia, iranienii, se misca rapid si dupa cate se pare, cu rezultate notabile. Cel putin la nivel declarativ totul este ok!

  3. Dupa cum spun si iranienii USA si rusia mai detin astfel de tehnologii si arme si cred ca e un fel de aceaiasi marie cu alta palarie , cred ca mai degraba asta a fost modelul http://www.youtube.com/watch?v=wH0FeGwR1uM dupa care si-au dezvoltat iranienii propria munitie .
    Interesant ca proiectilul Krasnopol este si pe 152 si pe 155 mm de aia spun ca puteam si noi sa avem o colaborare cu rusii si macar dezvoltam munitia pt 152 -urile noastre si chiar cele de 122mm Model 1989 cu cele de tip Kitolov.http://www.youtube.com/watch?v=JXy_cZc-UAI&feature=related
    Bravo lor iranienilor , dar sunt sigur ca yankeii stiu ce au aia prin ograda si fara lovituri aeriene si apoi suprematie aeriana si distrugerea pctlor de comanda nu vor incerca si ceva terestru . Sau pote vor latra unii la altii fara a se musca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *