Primii militari români s-au întors din Afganistan

Primul contingent, alcătuit din circa 70 de militari români care au fost în misiune în Afganistan, a sosit sâmbătă, 8 mai, în Baza 90 Transport Aerian cu o aeronavă C 17 Globemaster III a partenerului american.

Planul de retragere a celor peste 600 de militari este coordonat cu comandanţii din teatrul de operaţii, astfel încât procesul să se desfășoare coerent şi în condiţii de maximă siguranţă.

Finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021 dar, din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalți membri ai Alianței Nord-Atlantice.

Ministerul Apărării Naționale a demarat, de la 1 mai, procesul de retragere a militarilor români din Afganistan, conform Declarației comune a Consiliului Nord-Atlantic adoptată la recenta reuniune extraordinară comună a miniștrilor de externe si miniștrilor apărării din statele membre ale NATO.

x x x

România a participat cu trupe în Afganistan încă din anul 2002, atât la Operația Enduring Freedom cât și la ISAF, în spiritul solidarității față de partenerul strategic american și pentru consolidarea poziției naționale ca partener aliat.

În ianuarie 2001, primele efective de militari români – un pluton de poliție militară, o aeronavă C130 Hercules și ofițeri de legătură au fost dislocați în Afganistan, în cadrul operației ISAF, iar în luna iulie 2002, a fost dislocat în teatrul de operații Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului național după cel de Al Doilea Război Mondial.

Din 2002 și până în prezent, un număr de peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan, în rotații de câte șase luni, atât în cadrul unor elemente de comandă și control de nivel brigadă, cât și în cadrul unor structuri de forțe de nivel batalion, companie, pluton, echipe operaționale de consiliere și legătură (OMLT), detașamente din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, echipe de instructori ANA Training, subunități CIMIC. La misiuni au luat parte și elemente de sprijin logistic din cadrul Comandamentului Logistic Întrunit, structuri din cadrul Comandamentului Comunicațiilor și informaticii, structuri din cadrul Forțelor Navale Române, personal de stat major încadrat în comandamente NATO și multinaționale. Forțele Aeriene Române au asigurat în două misiuni diferite comanda Aeroportului Internațional din Kabul (KAIA).

Misiunile militarilor români în teatrul de operații din Afganistan au fost coordonate de Comandamentul Forțelor Întrunite din cadrul MApN.

În ultima perioadă, România a fost unul dintre cele mai importante state contributoare cu trupe la Misiunea Resolute Support, cu peste 600 de militari dislocaţi, iar în ultimii șase ani participarea la RSM a constituit principala prioritate privind contribuţia Armatei României la operaţii în afara teritoriului statului roman.

În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români și-au pierdut viața în acțiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniți.

 

MAPN – Biroul presă , galerie foto Bianca Neagu

34 de comentarii:

  1. sorin.vasile

    Dumnezeu sa ii odihneasca pe cei cazuti la datorie.

    7
  2. Au murit fix pentru nimic. Afganistanul o sa fie iar cuprins de haos, au furat cat au putut americanii si acum isi strang jucariile si pleaca impreuna cu supusii lor.

    12
    • Or fi murit ” fix pentru nimic”,da’ asta nu inseamna sa nu-i odihneasca D-zo…
      RIP boyz

      13
    • Poate ne spui si noua ce exact au furat americanii din saracia aia.

      47
    • Dumezeu sa-i odihneasca in pace!
      Nu, n-au murit degeaba. Este mai mult decat o declaratie politica. Ti-ai sprijinit un aliat, ce ti-a solicitat sprijinul. Singurul aliat care zic eu ca, ar conta.
      Rugati-va ca US sa fie puternici in continuare, ca interesele lor strategice sa corespunda cu ale noastre.
      In nadejdea marilor din Europa/UE nici o speranta.

      7
    • Dumenzeu sa-i odihneasca in pace
      Nu, n-au murit degeaba!
      Au murit pentru tara.
      Valoreaza mai mult decat o declaratie politica.
      Si-au ajutat un aliat cand i-a cerut-o. Sigurul aliat care conteaza.
      Rugati-va ca US sa fie puternice si ca interesele lor sa coincida cu cele ale noastre, macar partial.

      2
  3. Bine ati venit acasa ! Respect si recunostinta pentru serviciul adus Patriei Noastre.
    Acum un respiro, si cit mai multe invataminte din experianta dobindita sa fie aplicate acasa, dupa ce va intorce-ti la treaba.
    Suntem alaturi de voi!!!

    7
  4. Cum s-a incheiat prezenta straina in Afganistan e mai putin important decat faptul ca am avut posibilitatea, vreme de 19 ani, sa ne pregatim militarii in conditii reale de conflict, sa ne imbunatatim procedurile, cooperarea cu aliatii, sa ne testam armamentul si echipamentele.
    Ca, in materie de armament si echipamente, lucrurile nu s-au imbunatatit in ritmul in care ar fi trebuit, e alta discutie.
    Si pe viitor ar trebui sa participam la astfel de misiuni pentru a ne pregati oamenii in conditii reale de lupta.

    40
    • Corect! Poate, pe viitor partenerul nostru strategic se gândește sa ma invadeze vreo hazna prin Africa sau undeva, nu de alta dar rămân ciolanele militarilor noștri netestate. Ce contează ca rămâne în urma o catastrofa inimaginabil de inutila cu milioane de victime..

      9
      • Poate pe viitor faceti si voi o mea culpa la haznaua care a ramas in urma voastra acolo.

        29
        • ma mananca rau de tot si atunci scriu.In ultimii 150 de ani cele mai mari puteri mondiale,UK,URSS,USA s-au jucat cu ceva in tzarina afghana.Rezultatul? Anarhie, nebunie, un popor schizofren o tara intr-un perpetuu razboi civil.Vorba lui lenin-ce e de facut? Din 2 una
          1.Nuke them all- impreuna cu pakistanul de muntte macar-oricum zona aia cere nucleara de la mahabharata si ramayana incoace
          2.Sa vina marele popor chinez viitorul oblic al omenirii si cred a 4-a putere dupa cele enumerate anterior si sa incerce si ei

          4
          • ca sa evaluezi rezultatele fiecarei invazii trebuie sa vezi ce obiective si-au propus fiecare sa obtina cand au intrat in afganistan si daca si le-au indeplinit

            5
            • La prima vedere, cam asa ar sta lucrurie, americanii au invadat Afganistanul ca sa prinda pe Osama si pe acolitii lui sa dea omor la talibani si la toti raii care isi duceau veacul pe acolo. Motive beton, 9.11, sprijin domestic gramada. Si acu ce sa vezi se retrag fara sa fi pacificat regiunea.
              Hai sa privim mai in perspectiva problema. Anii 2000, America e lider mondial de necontestat. Rusia abea incepea sa se scuture de praf, China era inca departe de ce este acum, alti pretendenti nu existau. Europa incepea sa dea , politic vorbind, in flower power, Reducerii de cheltuieli militare masive la nivel european. Cum faci tu guvern american sa-ti pastrezi complexul militaro indistrial in picioare cand practic nu mai ai adversari. Simplu, ii creezi.” Nenorocitul” de Sadam avea si nu avea arme chimice, asa ca pentru siguranta l-au verificat la modul cel mai ok dpdv al complexului militaro-industrial , o mica invazie. Iar Osama + Afganistan a venit fix ca o manuse. Ce difera acum fata de anii 2000? Simplu au reaparut adversarii, de data asta pe bune. O China in plina expansiune, economic si militar cu pretentii hegemonice. O Rusie care sfideaza orice forma de drept international, adica ii cam doare la bascheti de oricine. Cheltuielile militare nu mai trebuie justificate. Oricum acestea au crescut masiv la nivel global. Asa ca resursele care erau folosite pentru „a pacifica ” Afganistanul vor fi redirectionate catre chestiuni mult mai stringente si mult mai importante. Afganistanul si-a terminat rolul, nu mai prezinta importanta.

              3
              • nu zau sau retras fara sa fi pacificat regiunea ,pai ala era obiectivul lor?,cum pacifici o tara cu 30 de mil locuitori +- si o suprafata de 600000 km patrati 75% muntoasa cu 87000 de soldati ?da na complexul militar american conduce america nu ?sau poate nu https://www.youtube.com/watch?v=3CFjicsPZG0

                1
                • Exact cum spui , cum sa pacifici o tara cu 87000 de soldati? Cum sa vanezi teroristi? Atunci de ce i-au trimis pe aia 87000? Existau si alte metode mult mai ieftine si probabil mai eficiente sa-i vanezi pe teroristi. Pe Osama l-au lichidat cu FS si informatii la greu, si cam la fel si pe restul . Numai ca vezi tu ca sa tii in teatrul de operatii 87000 de militari cu suport aerian, logistica la jdemii de km distanta de casa iti tine in priza complexul ala militaro industrial, care nu o conduce el America, dar are o capacitate de lobby proportionala cu propriile interese si sumele de bani care le vehiculeaza, In plus establishment-ul US e mult peste Europa, dpdv al gandirii strategice, si au realizat ca daca nu isi mentin capabilitatile militare si strategice incep sa-si piarda influenta in lume. Acum cu China la cutite si cu Rusia maraind pe la colturi, tabloul s-a schimbat.
                  P. S. Ce treaba are link-ul ala de pe Youtube cu abureala aia cu oamenii soparla. Ce spun eu are legatura cu modul cum se realizeaza influenta la nivel global de catre marii jucatori. Chinezii s-au prins ca degeaba stai bine economic ca daca militar esti in urma nu contezi foarte mult, asa ca baga bani la greu in complexul ala care zici tu ca e o apa de ploaie. Rusii regreta cei 20de ani de involutie si se straduiesc sa-si arate muschii si sa se dezvolte militar cum pot mai bine.

                  3
        • Te referi la islamiști, jihadisti și alte scursuri? Zbigniew Brzezinski te putea lamuri mai bine.. Nu ca sovieticii nu ar fi contribuit din greu la mizeria actuala.

          7
        • @Alex
          Care hazna? Din Afgha? Nu e chiar vina romanilor. Din Rromanica?. Asta da, e alta placinta. Dar, cum am spus mai jos, nu e bine sa tii unitati dornice de bataie pe teritoriul national.

          2
      • Nu-i nevoie mon ami, Mali e mai aproape! ?

    • De fapt cum s-a terminat mi se pare cel mai important, inclusiv pentru noi. Arata ca la razboi nu exista « foregone conclusions » si ca o infanterie usoara numeroasa, super-rustica, cu un moral excelent, echipament si tactici perfect adaptate teatrului si o baza vitala de operatii practic indestructibila a castigat (din nou) in fata unui adversar superior numeric si super-tehnologizat insa deficitar doctrinar si moral. Asta aviz amatorilor de « noi suntem prea slabi fata de… », adica la ce dam banii pe armata ca tot nu avem nici o sansa in fata unei mari puteri. Sau, cum spunea Colonelul Jeff Cooper : « A citizenry armed with rifles simply cannot be tyrannised.”
      In practica, Pentru Armata Romana, episodul Afghanistan e foarte valoros, cu o conditie : sa valorifice la maxim experienta si invatamintele rezultate integrandu-le intr-o reforma doctrinara, organizationala si tehnica profunda, impreuna cu cele trase din alte conflicte recente la care a participat sau nu (Irak, NK, Ucraina, etc). Altfel in cativa ani acest beneficiu se va pierde si Razboiul din Afghanistan va ramane o simpla ocazie de comemorare, discursuri sforaitoare, povesti vanatoresti si zornait de medalii.
      P.S. Faza cu testatul armamentului nostru suna ironic, avand in vedere ca l-a testat mai mult adversarul care, din fericire, avea cam aceleasi scule ca noi.

      8
      • Nu e nimic ironic in ce am zis. Doar trist.
        Hai sa ne amintim cu ce uniforme, bocanci, gamele, casti, ARO, Zimbru, TABC am inceput aventura in Afganistan.
        Ca dupa 19 ani trebuia sa fie mult mai bine, in materie de dotare, este foarte adevarat.

        4
        • @Erou. De aceea am zis „suna”, din comentariul tau era clar ca nu faceai satira, cazul nostru fiind dincolo de trist, jalnic de-a dreptul. Lasand la o parte ceva piese de echipament care au fost inlocuite, armamentul e, cu mici exceptii, acelasi ca inainte de conflict. Corelez asta cu un comentariu al lui Marius Zgureanu la articolul urmator in care pomenea de TR-85 si planurile din anii ’90 de a-l inlocui dupa 2000. Cine s-ar fi gandit atunci ca dupa 20 de ani tot in rahatul ala ne vom gasi, mai ales cand se spera ca experienta acumulata si apartenenta la NATO/UE vor schimba complet situatia (in bine)?

          2
  5. iar incep comentariile de 3 lei ?

    5
  6. Buna ziua , era cazul sa vina ACASA Baietii Nostrii ! Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe cei cazuti la Datorie !!!!
    Eu am o curiozitate , dupa ce retragerea este completa , tehnica militara oferita de Sua o sa intre in dotarea Mapn ?

    Multumesc

    2
  7. S-au intors? Nu e bine. Unitati intregi de combatanti bine antrenati nu poti sa tii in tara. Vezi americanii. Nu le place sa isi tina ramata acasa ca sa nu le vina idei la colonei sau generali. La noi nu e cazul la generali, dar colonei ajunsi pe bune in grad avem.

    1
  8. Să dea Dumnezeu să se întoarcă toți sănătoși acasă, fără probleme, acum, pe final de misiune!
    Mai ales acum, că a dat căldura și au ieșit iar talibanezii la treabă!
    Părerea mea, hîc…

    5
  9. Sa vina toi sanatosi acasa Cinste lor.Experienta in lupta este nepretuita,si sunt convins ca foloasele se vad acum si chiar mai tarziu.Pe cei cazuti Dumnezeu sa i odihneasca;.Nu sunt de parere ca au murit degeaba.Au murit pentru Romania,americanii sunt cei mai puternici aliati pe care i am avut ever si trebuie sa fim cu ei si la bine si la rau,la fel si cu polonezii

    6
  10. Iar au navalit neobolsevicii pe aici? Lasati-ne trupa in pace mai votkarilor! Voi va trimiteti mujicii pe unde nici cu mintea nu gandesti si faceti galagie ca i-am trimis pe flacaii noastri sa-si sprijine aliatii? Ma ai dreaku da tupeisti mai sunteti. Ati fost acolo si v-au dat bataita descultii aia la popou’ gol si acum faceti gat? Macar aveti atata onoare si taceti, daca stiti ce inseamana termenul asta.
    Bine ati revenit acasa baieti si fete si odihna vesnica celor cazuti la datorie!

    14
  11. Felicitari trupelor coalitiei, in special US Military. Talibanii au primit o lectie pe care nu o vor uita prea curand.

    Aviz iranienilor.

    4
  12. Trebuie să demontăm niște fake news născute în laboratoarele gru si fsb, conform cărora acești băieți s-au dus în Afganistan ca să faca de gardă la depozitele americanilor ciordind orice aveau ocazia și părăsind scena în mare viteză dacă adia vântul mai repejor… și să scoată bani pentru un apartament acasă, în timp ce nevestele îi înșelau la greu…
    Realitatea este că forțele speciale române au fost printre cele mai importante în teatrul de operații respectând proporțiile, iar mulți comandanți americani au recunoscut că preferau să aibă alături combatanți români, chiar dacă nu erau la fel de bine echipați ca și
    alții din NATO.

    11
  13. Afghanistan cimitirul imperiilor.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *