Proiectilele „inteligente” pentru noile 155mm ale DDG 1000 Zumwalt gata!

images (1)

Lockheed Martin a executat recent o baterie de patru teste cu trageri reale pentru noile sale proiectile de tip Long Range Land Attack Projectile (LRLAP), care vor echipa distrugatoarele din clasa USS Zumwalt.

Aceste proiectile sunt de calibrul 155mm, sunt ghidate si o raza foarte mare. Testele, executate in White Sands Missile Range, au constat din patru trageri cu LRLAP la o distanta de 45Mm (83 km) asupra a patru tinte diferite, reusindu-se ca toate cele patru proiectile sa-si atinga tinele vizate cu o acuratete foarte buna.

Pe langa precizia loviturilor, Lockheed si BAE Systems au urmarit si comportamentul diferitelor tipuri de focoase si pagubele pe care aceastea le produc asupra diferitelor tipuri de tinte, de la atacul unor buncare, la atacul impotriva unor tinte “soft”.

Acest tip de proiectil va fi folosit in tandem cu tunurile construite special in cadrul programului Advanced Gun System. Managerulul programului din partea LM, Richard Benton, a declarat ca pentru ca US Navy sa accepte in dotare acest nou sistem artileristic vor fi executate 35 de teste.

Proiectilele de tip LRLAP sunt ajutate, pentru a atinge performatele cerute de acuratete si raza extinsa, de motoare rachete si capacitatea de a plana pana la atingerea tintei, iar ca sisteme de ghidare se foloseste atat GPS-ul cat si un sistem inertial. Raza maxima a unui astfel de proiectil variaza in functie de surse, intre 73 si 100 de kilometri. Producatorul sistemului este BAE Systems, si Lockheed Martin, integratorul acestuia, sustin ca aceasta noua arma ofera o precizie de lovire destul de similara rachetelor de croaziera, dar la un cost mult mai mic, si in acelasi timp raza armei ar acoperi zona care pana acum era inaccesibila artileriei clasice, dar in acelasi timp nu renta nici folosirea unei rachete de croaziera.

AGS

LRLAP-ul foloseste separat proiectilul si pulberea propulsoare, iar impreuna masa totala este de 102kg la o lungime (proiectil+pulbere propulsoare) de 14 calibre. Precizia proiectilului este de aproximativ 50 de metri raza, iar proiectilele pot fi folosite de absolut orice obuzier calibrul 155, mai nou sau mai vechi.

Tunul care va folosi acest proiectil este construit de catre BAE Systems in cadrul programului Advanced Gun System. Acest tun este in principiu destul de similar cu orice obuzier american de 155mm, are o lungime de 62 de calibre si capacitatea de atinge tinte dincolo de orizont, diferenta dintre un obuzier obisnuit si acest nou concept este data de rata de foc.

Astfel Advanced Gun System poate trage cu o rata de 10 proiectile pe minut, intreaga magazie de 300 de proiectile, fara sa aiba nici o problema de decalibrare, teava tunului fiind racita in cursul tragerilor. Tunul va fi montat pe o turela speciala proiectata pentru uzul noilor distrugatoare DDG-1000 ale US Navy, are carateristici avansate stealth si este de asemenea total automatizata, iar in perioada in care tunul este inactiv, acesta este coborat si inglobat in turela pentru a scadea cat mai mult posibil amprenta radar a navei.

images

Tinand cont de viteza pe care a luat-o dezvoltarea de proiectile “inteligente” si de saracia noastra lucie in materie de artilerie de coasta sau rachete navalizate, poate nu ar fi rau sa mai pastram niscai tunuri calibrul 130mm, sau sa incepem dotarea cu obuziere calibrul 155, dotarea care s-a murit inainte sa se nasca cu adevarat.

Practic am putea intari apararea costiera prin achizitionarea/dezvoltarea de proiectile de 155mm, folosind obuziere clasice. Asa cum se vede si din articol, acest tip de proiectile poate fi folosit fara probleme de catre tunuri normale, adevarat la o rata de foc semnificativ scazuta. Daca tunul americanilor poate lansa 10 proiectile pe minut, cam de sase ori mai mult decat un obuzier obisnuit, am putea si noi sa lansam o salva de trei proiectile in cateva zeci de secunde impotriva unor nave inamice.

La o raza de +70 de kilometri cred ca am putea gasi ceva utilizari pentru acest tip de munitie, iar obuzierele autopropulsate folosite pentru apararea de coasta, pot fi folosite la fel de bine si in sprijinul infanteriei, folosind sa zicem proiectile mai “normale”. Nici de proiectile n-avem bani?!

 

Sursa: Lockheed Martin

GeorgeGMT

 

Un comentariu:

  1. NU! Nu avem bani de proiectile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *