Proiectul Legii Poliției Militare, în dezbatere publică

Pentru prima oară de la înființarea, în 1990, a primelor structuri de poliție militară, specialiștii acestei arme vor avea o lege care să le stabilească foarte clar misiunile.

Acțiunile polițiștilor militari nu se vor extinde asupra populației civile pe timp de pace sau în situație de normalitate, conform proiectului legislativ aflat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Apărării Naționale. Vizat va fi doar personalul Ministerului Apărării Naționale și alte persoane care se vor afla pe teritoriul unui obiectiv militar, sau în zone militare restricționate.

Numai la solicitarea autorităților, pe perioada stărilor de urgență și alertă, specialiștii noștri vor putea sprijini structurile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională.

În proiectul legislativ sunt cuprinse și reglementate activități importante din sarcina polițiștilor militari, pe timpul executării misiunilor în cadrul Alianței Nord-Atlantice, în scopul obținerii unui nivel de interoperabilitate cât mai ridicat în cadrul NATO.

În ceea ce privește modul de acțiune pe teritoriul național, activitatea polițiștilor militari pe domeniul public va fi, în continuare, limitată la executarea unor misiuni de pază a unităților militare sau la însoțirea unor coloane cu tehnică militară ale militarilor români sau străini care participă la activități comune pe teritoriul României.

Servim patria!

MApN – FB

50 de comentarii:

  1. Sa dea Domnul si le mai si schimbe masinile alea, ca am vazut si la ei masini din epoca raposatului….Dacia 1310, ARO si alte vechituri, probabil primite de pe la ANAF in urma unor confiscari.

    Cu totii stim ca prima imagine conteaza nespus de mult, asa ca mai bine ii vezi conducand coloana dintr-un Duster decat dintr-o masina apartinand ‘epocii de piatra’! Parerea mea umila de necunoscator!

    11
  2. da imperatore dar din aro ala ieseau cu phaser-ul setat pe dezintegrare ce stii tu.Si mai gandestete ca inamicul nu trebuie sa stie toata tecnica.In caz de deranj pe relatia est scoatem ozn-ul serpilian din baza extraterestra de sub bucegi si le futem muma-n cur de rusi.

    9
  3. „In situatii de alerta, de urgenta, de asediu, de mobilizare sau de razboi, Politia Militara va avea jurisdictie si asupra populatiei civile”
    De aici :
    https://m.ziare.com/nicolae-ciuca/ministerul-apararii-vrea-sa-ofere-politiei-militare-jurisdictie-si-asupra-civililor-in-timpul-starii-de-urgenta-sau-de-alerta-1660215

    – Pe timp de război , e clar. Poliția militară face SI siguranță publică. – Pe timp de pace , cu stare de urgență sau necesitate , neimportant , pentru ordinea publică exista poliție , jandarmi . politia locală.
    De ce dorește domnul general/ ministru/ senator sa adauge și poliția militară la ordinea publica in cazuri diferite de starea de razboi ?
    A văzut cineva , undeva , poliția militara să facă ordine publică în Franța, RFG, sau alta tara europeana lovite mai ceva că România de pandemie ? Eu nu.

    Dar poate domnul Ciuca se pregătește de o lovitura de stat. Deoarece stările alea in care poliția militară ar devenii cu drepturi ca jandarmii , polițiștii , se fac in 5 minute prin un decret semnat de presedinte. Complice. Sau cu pistolul la tâmplă.
    Mai lipsește legea marțială cu suspendarea drepturilor cetățeanului că propunere .

    Iar în țară unde armata a tras cu 32 de ani in urmă în propriul popor, propunerea domnului general în rezervă , ministrul apărării și senator , Nicolae Ciuca , NU doar e jenantă. Pare și posibil penală.
    ( organizarea din timp a legislației favorevole unei lovituri de stat militare )
    Părerea mea.

    33
    • La astia le este frica, ca iese politia si ceilalti bugetari in strada si se gandesc, cum sa i combata,ca pompierii si jandarmii sunt din acelasi minister….. A dat in bola lui Edohan le e frica de lovitura de stat? Ha, Ha, Ha

      10
    • curat murdar …cine stie pe ce au batut palma nicolae si johanis?

      5
    • Acum mai bine de 10 ani am stat cateva zile in Paris-Franta (ca tot ai pomenit de Franta). Turnul Eifel, zona campului lui Marte erau pazite de soldati din legiunea straina, inarmati cu FAMAS. Nu interveneau in treaba celor de la politia calare (pe biciclea) care alergau mici infractori, dar au intervenit in scandaluri care ar fi degenerat cu violenta (i-am vazut de doua ori). Si nu interveneau cu blandete si pupat in cur cum intervine politia la noi ca sa nu lezeze demnitatea infractorului). Si nu am vazut pe nimeni scandalizat de acest lucru.

      4
      • Ei sunt condusi de frantujii lor, nu de nemtalai ca noi. De asta le e frica romanasilor, daca se face Ohannes sef pe viata peste romani cu ajutorul politiei militare?

        Bine, pe langa asta unora le e si teama ca nu o sa mai mearga cu ‘haideti dom’ ofiter ca nu se crapa pamanul daca incalc si eu niste legi acolo’.

        2
        • Îhî, dupa logica ta infailibila si irefutabila franțujii au fost condusi de un ungur protestant si evreu grec, apoi de un olandez.
          Lasa-ne boss cu lozinci aurifere pe aici. Te rog io, ca macar de aveam un pui de neamt aici, era Rege deja.
          Ce ne mai place sa ne mancam rahatul si mai apoi sa dam vina pe eternul „strain” pentru propia incompetenta, hotie si faptul ca ne doare-n cur de romanul de langa noi.
          Milogeste-te de Popescu cel Dac, functionar public, sa te ajute cu ceva ce-i intra in atributile de seviciu dar nu are chef, sa vezi acolo privire de rasa superioara raporata la un subom.
          Roman la roman, da? Ca nu te-am trimis la ambasada Etiopiei.
          Deci, lasa-ne boss, ca-s satul sa citez pe Caragiale, de nici asta nu a fost dac, cu schita sa Romanii Verzi.

          9
          • Intotdeauna sunt altii de vina nu noi, mai mereu strainii ne-au saracit si ne-au furat nu noi insine prin lene, nepasare si o clasa politica de tip capusa, din 90 incoace…

            6
            • George cat traiesc imi voi aduce aminte anii 90. Si doamne feri daca fac un Alzheimmer, asta tot imi aduc aminte. Furtul ala, debandada generala politii, servicii… nimic. Uita-te prin orase si vezi cui apartin viloacele alea de neam prost, si cine la ce partide a cotizat.
              De asta nu mai suport discursul asta nenorocit, bagat acuma pe gat de tot felul de haurici. Sa induci in cap ideeea unui popor si asa nu prea statornic in munca(Eminescu a zis asta, nu eu), ca oricat munceste ii in zadar ca il fura strainezul inseamna sa mai condamni o generatie la intuneric. Si asa jumatate din prieteni mi-au plecat peste mari si tari, dar cat dracu cred astia ca eu mai putem duce noi astia de muncim, platim taxe si incercam sa fim oameni pana la urma.

              8
    • Da stefan ideea e chiar simpla. Domeniul trebuie reglementat, nu-i nimic iesit din comun, varianta este chiar mai soft fata de Jandarmeria Franceza insa ai un punct de vedere valid si imi permit sa-l rezum asa:
      Nu alegeti sefi de stat tampiti, si nici politicieni care nu trec un test psihologic serios daca nu vreti dictaturi. Actuala garnitura sa instaleze o dictatura? Aia necesita o minima planificare si macar cativa oameni seriosi. Gaseste 10 cu care sa planifici ceva.
      Maxim poti scoate o schita-comedie cu titlul Republica de la Ploiesti contraataca. Romania reala angajaza ospatari in functii critice la apele romane.

      10
  4. Nu prea sunt confortabile nici Dusterele alea , fie si noi, daca ai tot echipamentul ala pe tine plus bulanu si puscociul si corporal bine facut pe la 90 KG, cam nu poti recupera nimic de pe bancheta din spate:)
    Legea e bine venita , upgrade din 1990 ….ce vremuri….de mineriade au fost. Atunci I-am vazut prima data cind au evacuat Piata Universitatii.

    4
  5. Salariu ? Pensionare la 45 de ani ? Ceva pensie speciala ?
    Societati de paza, politie locala, politie, jandarmerie, politie militara…..
    Sa le dea Dumnezeu sanatate celor privati care fac banii sa-i manance … bugetofagii !

    14
    • fara numar,se stie…pe smecherie.

      8
      • Tipic media. Aici ai doua variante, fie jandarmerie pe model francez, fie politie militara ca la anglo-saxono-muricani. La noi, am facut de toate. Sa fie, sa nu ramana un don’ colonel de prin 90 fara post.
        De ce nu au revenit la jandarmeria interbelica este o buna intrebare si de ce avem inca o politie este alta buna intrebare.
        Legislatie? Tardiv, insa da, trebuie reglementat obiectul muncii si nu de regulamente. Regulamente avem in abundenta iar lipsa de legislatiei( lege, HG, etc) lasa liber ca ministerul sa fie stat in stat. Lucrand la recrutare nu vreau sa spun cati tineri am trimis acasa pentru ca regulamentele noastre care echivalau specialitatile militare cu studiile civile nu erau corelate cu ordinele ministrului educatiei. Na, pe asta o stiati?

        3
        • Lt, sir, cred ca jandarmeria e un melanj de politie/Gendarmerie Nationale/National Guard. Pot sa inteleg melanju’ de jandarmerie cu NatGuard(partea cu interventii la dezastre, restabilirea ordinii publice) da’ nu si pe ala cu politia, sau nu cu o „politie urbana”. jandarmeria ar trebui sa faca policing, daca vor sa faca si policing, in rural si orase nu stiu pana in 10k locuitori, + atributii pe partea asta cu padurile statului, fondul cinegetic, adice ce fac acum dar nu destul. se calca in picioare unii pe altii degeaba(asta pentru ambele institutii nu au destui oameni). politia daca vrea sa-si faca BAOLP din nou si daca se „pierde” linistea publica, sa intervina jandarmii sa o „restabileasca”, adica doar la chestii nasoale. De asta isi pierd din respect(parerea mea), fac degeaba niste munci/misiuni de politie, si in pandemie s-a scos armia pe strazi ca populatia nu mai da doi bani pe jandarmi ca deh, „militieni cu akm”. Da’ noi aici vorbim vorbe si discutam discutii.

          Parerea mea, rog pe cei care nu sunt de acord sa nu ma injure, e ca ar trebui ca jandarmii si granicerii(aici e buba si aici o sa fiu stropit cu bulion, pentru ca eu-s putin cretin si am idei fixe, si cred ca baietii care stau la ghiseu ar trebui diferentiati de aia care patruleaza „pe linie) sa fie sub control dual MApN-MI si nu doar MI, integrarea din scoala in competiti sportive cu celelalte institutii MApN, echipament adecvat, etc. Va rog sa nu ma injurati prea tare.

          2
          • Gaz, Sir, daca doresti sa ne domnim 🙂 , este intradevar asa ceva, am preluat si noi ce am putut de la frantuji. Au competente pe paduri, de acolo intrebarea mea, cam usor se jmaglesc padurile din Romania, cu toate ca sunt cel putin teoretic sub paza militara.
            Sunt de acord ca OP-ul trebuie la politie si baolpul nu a fost o idee rea.
            In Fanta jandarmeria este in subordinea Mai-ului lor insa tot ceea ce tine de organizare interne a unitatilor de jandarmi apartine de Mapn-ul lor. Pare complicat insa functioneaza.

  6. Eu mă bucur ! Dar este nevoie de clarificare in domeniul asta media prea multi jurnaliști își dau cu părerea total a proasta știre bomba !!! Pe langa că ne impun carantina ne mai și baga poliția militară pe gat ceva de genul !? Serios numeni nu se sesizează la astfel de specimene !? Și cred că este nevoie de o poliție secreta in Europa care sa verifice averile acestor parveniți și ce vrb ei pe știri !?
    Atenție știre bomba un jurnalist cu facultatea la coada vaci a scris un subiect demn de premiului NOBEL !!! Subiectul este următorul ! Cum sa lingi cururi !!! De X până la Z ! Și așa ajungi sus in sistem !!!!

    6
  7. Pacat ca asa este in Romania . Apare o lege de organizare dupa 30 de ani de la infiintarea structurii respective ! Apoi Nomele de aplicare dupa inca 30 de ani , Ordinele de aplicare dupa inca 30 , etc. ( mai exagerez si eu ! ) Sau nu apar niciodata ca de exemplu Codul muncii care nu are Norme de Aplicare desi ar fi fost nevoie pentru lamurirea unor articole.

    4
  8. – Franța are atentate și atentatori. Rolul armatei e evident. De a ajuta ordinea publică.
    – Și Italia are armata pe străzi. In special in zonele cu larga raspindire a criminalității organizate. Adică Mafie.
    Și aici același rol. De a ajuta forțele de ordine.

    – România nu are atentatori și atentate.
    – Oficial nici mafie.
    Deci în caz de necesitate , stare de urgență, ce rol are poliția militară romana ?
    Să aresteze Covid, cutremurul sau inundațiile ?
    Sau ( așa cum e propus in documenti) da poata aresta civilii?

    Multi au uitat securitatea. Aresta pe cine dorea. Chiar cu mandat de la procurori.
    Că de slugi nu a dus lipsă niciodată tara asta.
    Deci nu poți compara ce e la alții cu ce se dorește ” la ai noștri”.

    Posibilă pregătire legală pentru lovitura de stat ? Sau stat militarizat ?

    Vezi istoria României și se pricepe care e mai credibilă dintre „decizii”.

    8
  9. Extinderea autorității asupra civililor chiar e așa de speriat. Dacă legea e clară, nu e problemă, dacă e lovitură de stat oricum nu are importanță legea, Constituția, alte scrisuri și dorințe exprimate de vreo ambasadă

    1
  10. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24583404-primele-condamnari-definitive-dosarul-10-august.htm

    „Curtea de Apel București a pronunțat joi primele condamnări definitive în dosarul violențelor de la mitingul de 10 august, mai exact în dosarul agresării femeii jandarm. Doi dintre agresorii jandarmeriței au primit pedepse de închisoare cu executarea, iar alți cinci au condamnări cu suspendare. În primă instanță, toți cei 7 bărbați acuzați că au lovit-o pe femeia jandarm fuseseră condamnați la închisoare cu suspendare, pedepsele dispuse de Judecătoria Sectorului 1 fiind între 1 an și 2 ani și 8 luni.”

    2
  11. Domnilor, desi este un articol pe un site cu specific militar, raman uluit de aberatiile promovate.
    Ma asteptam ca cititorii acestui site, ori macar moderatorii, sa cunoasca ori sa promeveze conceptele din spatele anumitor categorii de forte armate.
    Mai in urma cu ceva timp a fost un articol legat de specificul Politiei Militare destul de interesant.
    Acum intreb si eu, CE LEGATURA ARE POLITIA MILITARA CU POPULATIA CIVILA?
    Probabil tov. Ciuca a stat prea mult prin TO si vrea ca si acasa PM sa dea amenzi de circulatie cu kalasnicovul la tampla conducatorului auto.
    Revenind la concepte, eu banuiesc asa:
    Armata/ MAPN=forte pregatite pentru contact cu inamicul (instutii militare si persoane inarmate, ostile statului si ordinii constitutionale). Adica oase rupte, capete sparte si creieri pe asfalt, pana inamicul e invins/ nu mai poate face nimic.
    Internele/ MI= forte pregatite pentru impunerea legii si ordinii asupra populatiei civile, mai cu vorba buna, mai cu pumnii si bastoanele … dupa nevoie.(preferabil fara oase rupte ca nu mai poate munci si implicit plati taxe si impozite)
    Desi e un termen generic, Artele Martiale Japoneze fac aceasta distinctie si au in denumirea diferitelor stiluri de lupta o terminatie specifica: -tsu (lupta se termina cand doar unul mai ramane in picioare din cei 2 combatanti, de ex.: Jujitsu, Aikijitsu, etc.) si -DO (insamna „cale” in japoneza, iar lupta se termina cand cel putin unul din cei 2 luptatori renunta la agresiune si revine la ratiune, de ex.: Aikido, Goshindo, Taekwondo, etc.)
    Din ce inteleg din nume, Politia Militara se ocupa, sau ar trebui sa se ocupe, cu impunerea respectarii legilor si regulamentelor militare de catre militari sau persoane inarmate.
    Pe de alta parte, in pandemie parca, a fost stabilit de catre Curtea Constitutionala ca in Constitutie nu este prevazuta „Starea de alerta”, iar celelalte stari sunt adoptate prin Lege de catre Parlament.
    Care e logica si motivul pentru care Politia Militara ar trebui sa interactioneze cu civili neinarmati? Oare 10 august i-a invatat pe guvernanti ca nu e suficient gaze lacrimogene si bastoane, trebuie neaparat si munitie de razboi?!

    8
  12. Si, bineînțeles, corul bocitoarelor retardede pe RomaniaMilitary, cărora le curg complexele de inferioritate pe nas, și-a făcut apariția…
    Noi plingem și injurăm, nu gândim!
    Să mor dacă nu s-a dat adunarea la analfabetismul funcțional aici pe site. Citiți, dar nu știți să extrageți o idee de bază, nici din articole, nici din comentariile mai avizate.
    De cînd e site-ul ăsta, aceleași comentarii:
    – pensii speciale, pensionare anticipată, încalcarea drepturilor, nu se face nimic.
    Asta fără să aveți habar de ce se întîmplă, după cum recunoasteți cînd vă apucă un acces de sinceritate!
    Si apoi vă treziți jigniți in amorul propriu că vă înjura @Vlad pe aici…
    Pentru (in)cultura voastră generală, pînă acum poliția militară avea ca obiect principal de activitate paza unităților, și însoțirea convoaielor. În orice țară civilizată, poliția militară are și alte atribuțiuni, nu numai paza.
    Vai, iese armata pe strazi in situații de urgență și ne bate…
    Guess what, Poliția Militară a fost deja pe străzi, în situații de urgență, și nu a bătut pe nimeni. Au fost și singuri, și în patrule mixte, cu Jandarmeria și Poliția, Locală sau Națională!
    Au mai fost și prin alte țări scosi pe stradă militarii, nu inventăm noi apa caldă și mersul pe jos. Dar atita va duce mintea, să vă plîngeți ca niște babe d-alea la colț, ” vine Apocaclisma, maică”!
    Plm, de cînd s-a înființat site-ul asta vă tot cade drobul de sare în cap, șiiiii, șoc…nu a căzut!
    Tot stau și aștept să văd un semn că vă deșteptați si voi, după atîția ani de (in)culturalizare pe aici…Nema, nada, nexam, nimic!
    Plm, ăsta e poporul…
    Părerea mea, hîc…
    P.S. Sharky out!

    14
    • suntem multi si prosti,sa ne ierti maria ta ca nu-ti meritam contemporanitatea.
      money…run out !!

      9
    • Te-au cam obosit psd-eii si aur-eii, uite ce odihniti sunt la articolul asta…si da-i si lupta si da-i si lupta!
      Le e cam ciuda ca s-ar putea ca vaccinurile sa termine epidemia si ramane PSD tot in opozitie, nema butoane…

      1
    • Hai ma Sharky, nu te du si matale!

      2
      • invariabil tot inputul si dialogul acestor domni se termina cu sunteti niste prosti,va plageti degeaba,ce va bagati unde nu va fierbe oala,hai pa…gen.
        daca ei se culca cu urechea pe acel 84 la suta de incredere al populatiei vor avea o mare dezamagire la un moment dat.din pacate nu au contact decat cu cei din sistem si habar nu au ce sentimente sunt in vasta majoritate a romanilor vis a vis de sectorul public.
        oamenii astia chiar se cred providentiali si ca restul poporului nu-i merita…incredibil.
        de cum intra in sistem sau imbraca o uniforma tot universul lor este modificat radical. noi cerem dreptate, justitie, munca platita corect, contributivitate, reforma si ei ne vad ca pe niste vite care nu au voie sa ridice capul din troaca cu resturi pe care ni le arunca.
        mai mult decat trist e dureros de revoltator
        https://feher.live/2021/02/04/doctor-in-durere-n-cot/

        8
        • Pshyco, tu sti ce articole scriu, si sti si de ce le scriu, sti si de ce am plecat. Si daca am avut un moment cand am avut o indoiala ca-i important ceea ce fac pe siteul asta sau nu, acel moment a fost spulberat cand la ultimul articol, un domn care nu a scris niciodata pe site mi-a scris, frumos si elegant, semandnu-se cu „alt lt(rez)”. De asta ma feresc de un nume, pentru ca suntem multi.
          Insa, tot pe site cred ca am demostrat de fiecare data cat de important este schimbul liber de idei, chiar cu oameni care m-au insultat grobian. Am avut diferente de idei cu multi oameni, dar nu vreau sa-i vad plecand, cu atat mai putin oameni precum Sharky. Vreau sa-i citesc in continuare pe toti si sa fim de acord pe anumite chestii si in opozitie pe altele.
          Sharky asa virtual cat pot sa-l percep imi este un om drag, sunt sigur ca am fi colegi de beroase in realitate daca ne-am cunoaste. La fel si cu tine. Si cu conu’ Priam, conu’ Vlad.
          P.S.
          Ce ai postat este inca un exemplu de mizeria umana si de ce fac ca trenul cand aud aia cu „strainii”. Ce strain te obliga sa tratezi in halul ala pe fratii tai romanasi? De ce nu poti sa fi om, mai ales cu cei aflati in suferinta?
          Si inca un argument pe care eu il sustin de ani de zile. Marirea lefurilor la stat nu este egal cu atragerea de competenta ci din contra, atrage doar nemusagurile precum mustele la o rana infectata. Sau un cacat.

          4
  13. Sharky
    – Despre militari din alte țări am răspuns mai sus.

    Din istoria noastră ,a României :
    1907 – armata a tras în țărani
    1937- 1938 Ion Antonescu ministrul apărării.
    1940- 1944 Ion Antonescu șeful guvernului cu puteri dictatoriale. Grad de mareșal.
    1989 – armata română trage în propriul popor.

    Și dumneata vi acum să ne explici că nu pricepem nimic ?

    ” privește istoria că sa prevezi viitorul”.

    Dar noi românii refuzam mereu să învățăm din istorie. Nici măcar din a noastră .

    Și cum pozele alea din decembrie 1989 și din Cluj sunt pe net și cum eram atunci în oraș , la oricare măsură de puteri sporite poliției militare și armatei în general , voi fi împotriva.
    A fost destul să moară prietenul împușcat de militari.
    Nu vreau sa ajunga niciodată alții să jelească frații , surorile , prieteni împușcați sau dispăruți pe mana militară.

    Oricare tentativa de măriri de puteri trebuie blocată în fașă.
    Pină nu ajungi să plângi și matale sau alții.

    Că nu vine în nici o țară din democrații armata , poliția militară să facă ordine indiferent că e pandemie, stare de urgență sau necesitate.

    Doar in Nyamar( ex Birmania ) militarii acum au „făcut ordine”.
    După ce au condus zeci de ani, acum că au pierdut prin alegeri libere mult din putere , cu riscul să piardă și din privilegii , hop cu lovitura de stat.
    Scuza ” falsificarea masivă a votului „. Și dai cu arestări.
    Au și declarat stare de urgență pe un an.
    Pricepi sau nu ?

    10
  14. Dragi Admini si comentatori de pe RomaniaMilitary, va rog macar un raspuns logic si pertinent la intrebarile unuia din „corul bocitoarelor retarde de pe RomaniaMilitary, cărora le curg complexele de inferioritate pe nas”.

    Redau mai jos intrebarile:
    1) CE LEGATURA ARE POLITIA MILITARA CU POPULATIA CIVILA?
    2) Care e logica si motivul pentru care Politia Militara ar trebui sa interactioneze cu civili neinarmati?

    si mai adaug:
    3) Crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si utilizarea armelor de distrugere in masa, etc., infractiunile savarsite in situatii de conflict armat sau pe timp de „pace”, cine le ancheteaza si documenteaza?

    Dau un exemplu: X-ulescu a dat ordin regulamentar sau neregulamentar ca soldatii din subordine sa execute populatia din satul Y; sau: a dat ordin sa masacreze ofiterii capturati ca la Catyn; sau: a dat ordin sa gazeze populatia din satul Z, ca Saddam pe kurzi; sau: a dat ordin ca cetateanul A, membru sau nemembru al fortelor armate, sa fie otravit ca Navalnai;
    De cazurile din exemplele de mai sus cine se ocupa? O comisie partizana, organizata de invingator? sau militianul de cartier?

    1
  15. Redau mai jos intrebarile:
    1) CE LEGATURA ARE POLITIA MILITARA CU POPULATIA CIVILA?
    Raspuns: Politia Militara a fost formata in 1990 pentru ca nu am revenit la modelul francez unde rolul de politie miliatra este asimilat de jandarmerie. Acum ce legatura are jandarmeria cu populatia civila ar fi urmatoarea, nu?
    Nu mai scrie rogu-te cu majuscule ca este ca si cum ai urla la oameni.
    2) Care e logica si motivul pentru care Politia Militara ar trebui sa interactioneze cu civili neinarmati?
    Raspuns: Au interactionat si vor interactionat in continuare. Ordinea publica este asigurata de politia militara atat timp cat este vorba de dispozitive MApn. Pe langa convoaie si unitati Pm asigura si ordinea publica vederea desfasurarii activitatilor specifice protocolare ale brigazii 30 Garda MV.
    Daca sari gardul unei unitati sau blochezi convoiul, intri iarasi sub incidenta PM, civil neinarmat si neprihanit find.
    3) Crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si utilizarea armelor de distrugere in masa, etc., infractiunile savarsite in situatii de conflict armat sau pe timp de „pace”, cine le ancheteaza si documenteaza?
    Depinde cine le comite. Daca-i civil il ancheteaza un procuror civil care are la dispozitie politia judiciara „civila”. Cheia find cuvantul „judiciar”. Daca ii militar il ancheteaza un procuror militar care la randul sau poate desemna organ de cercetare penala speciala un ofiter si dispozita asta exista in codul de procedura penala din 68 modificat si valabil pana in 2010 si reluat in asta nou din 2010. Care aspect din lege modifica codul de procedura penala? Imi dau seama ca nici asta nu stiai ca ii prevazut in cpp de zeci de ani acest aspect.
    Si inca ceva, exemplul este tamp. Militarul nu are voie sa execute ordine vadit ilegale. Imi dai exemple din al doilea razboi mondial si din tari unde democratia nu exista si le pui fix langa o tara, cu probleme cum suntem noi, dar membra NATO si UE. Nu te supara dar mi se pare ca vorbesti din desene animate. La fel de bine putem discuta despre ce facem cu excedentul bugetar cauzat de surplusul de petrol, o problema specifica Arabiei Saudite.
    Ce naiba ii atata de greu de inteles, jandarmeria ii tot politie cu statut militar. Pur si simplu ii alta specialitate militara.
    Legea asta nu schimba nimic, ii o clarificare doar la nivel legislativ a ceea ce era in regulamentele militare pe care nici dracu nu le citeste.
    Ca dovada.

    6
  16. @lt(rez)

    Multumesc pentru raspuns.

    O sa fiu atent la modul de a scrie.

    Nu ma supar de nici o admonestare/ observatie, cand e de bun simt.

    „Legea asta nu schimba nimic, ii o clarificare doar la nivel legislativ a ceea ce era in regulamentele militare pe care nici dracu nu le citeste.” – am inteles, cred.

    Adica, e vorba de un alt „caz tipic de ghinion romanesc”, avem tot ce ne trebuie dar nu reusim sa punem in aplicare, in mod functional.

    Am inteles corect?

    1
    • Nu o lua in nume de rau si nu-i vorba de o observatie cu ton de superioritate. Doar important este sa verificam informațiile, o parte sunt accesibile pe net.
      Chiar nu-i ton condescendent din partea mea.
      Da, prevederile in 90% le gasesti in regulamentul PM care a fost chiar publicat in 2013 ( http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/235580 ) daca nu ma insel. Da, politia miliatra poate ajuta in anumite situatii jandarmeria sau politia ceea ce s-a si intamplat in trecut. Cadrul legal era problema presupunad varii acorduri interministeriale deoarece rgurile sunt reduse in aplicare doar personalului mapn. Acum, prin lege, publica treaba este oabla cred eu.
      Din pacate media cauta senzationalul acolo unde nu-i.Nu da nimeni nici o lovitura de stat, nu suntem in nu stiu ce republica. Clarificam doar niste aspecte legislative, tardiv din pacate, cam 30 de ani de intarziere.
      Si iti mai spun una, ca principiu. Cand ISU activeaza planul rosu in caz de un accident teribil, daca in proximitate exista o unitate a ministerului apararii dotata cu ambulanta, de ce sa nu ajute? Acolo este vorba de minute versus vieti omenesti. Nu se substituie isu, ci ajuta, atat spun. Armata in lipsa unei garzi nationale din pacate trebuie sa ajute populatia pe cat poate, nu sa se distanteze de ea. Poate aici gresec.
      Merci de discutie, si oricand raspund in limita priceperii mele la subiecte de genul.

      2
      • Multumesc de link-ul spre regulamentul PM. Din ce am citit, e de bun simt, chiar normal si logic/intuitiv. Daca e nevoie si de o lege, atunci sa fie clara, sa respecte Constitutia si normele de adoptare si mai ales… sa fie legala.(Parlamentul nostru are obiceiul sa dea legi nelegale sau nedemocratice, chiar abuzive).

        Scuzati ignoranta, dar nu e vina mea ca pe vremea cand asteptam ordinul de incorporare, Baselu’ a fost mai rapid si a zis „gata cu armata obligatorie”. Lui Basescu trebuie sa-i multumesc ca din familia mea, eu sunt singurul care nu a vazut o arma adevarata mai aproape de 2 metri… si aia doar la parada.

        Pe de alta parte, daca nu era revista Top Gun si cu RomaniaMilitary, inca mergeam la parda de 1 dec. si aplaudam MLI-urile zicand: ce tanc frumos si modern si verde… are armata romana. Asa, in loc sa aplaud, bat marunt din buze ca defileaza tot cu vechituri si SH-uri. Numai din acest motiv si lasand la o parte „publicarea de informatii clasificate de pe siturile producatorilor” de catre RomaniaMilitary, inteligenta din capu’ statului are de ce sa va poarte sambetele…

        Tot din perioada cu Basescu si ordinu’ de incorporare am si drept de vot si am vazut ca: am votat impotriva scoaterii armatei obligatorii si nu a contat; am votat cu partidul despre care am crezut ca are macar afinitati cu capitalismul si democratia occidentala si nu a contat, ba chiar am vazut ca sunt botanist si pun botu’; am votat cu raul cel mai mic si nu a contat; am votat cu un partid despre care am crezut ca reprezinta acelasi sistem de valori si principii cu care ma identific… si nu a contat; mai astept pan’ la pensie, dar ma mai gandesc daca mai votez.

        Revenind la PM, cat e de acceptabil ca un singur om…(presedinte sau prim ministru) sa poata scoate armata pe strazi fara sa-i fie acordata aceasta putere de catre parlament, in mod punctual si clar definit?
        Asta lasand la o parte ca Romania are 3 mil. de idioti care la fiecare tura de alegeri trimit in primarii si parlament tot comunistoizi, de 30 de ani.
        Mentionez ca nu am vazut proiectul de lege despre care vorbeste domnul Ciuca.

        1
        • Nu-i vorba de ignoranta doamne fereste, foarte bine ca putem discuta liber pe forumul acesta.
          As puncta la fel niste idei, poate va este de ajutor:
          1. Modificarea Constitutiei in 2003 a produs trecerea de la serviciu obligatoriu la cel voluntar. Am argumentat pe site, spre neplacerea unor forumisti, de ce serviciul obligatoriu nu era o idee buna. Eu militez personal pentru serviciu voluntar, insa liber pentru oricne si neconditionat de tot felul de locuri, specialitati si prostii de genul.
          2. Din pacate aici nu am mare lucru de aduagat, competenta este la acelasi nivel peste tot. Adica daca mergeti la primarie si va pun aia pe drumuri aiurea, sa nu credeti ca mapn-ul are „super-romani” angajati, mai destepti, mai competenti, mai de toate. Nu sunt la fel ca peste tot.
          3. Va spuneam, armata obligatorie nu este o solutie, iar votul, trebuie sa-l dam daca nu vrem la un moment dat sa fim condusi de alde Sosoaca&friends.
          Daca mai sunteti interesat de serviciu militar, acutal exista un proiect, merge asa schiopatand drept urmare i-am criticat in cam 11 articole pe acest site, al „rezervistilor voluntari”. Asadar va mentineti jobul civil si puteti face o pregatire militara intiala cat-de-cat, apoi la cateva luni chemari, moment in care contractul dvs de munca se suspenda de drept pe respectiva perioada deci la munca sunteti oarecum protejat daca nu aveti un angajator mai strict.
          Problema este ca, desi am punctat in mod repetitiv obsesiv, ministerul nu scoate foarte multe functii de cadre militare, deci pregatirea ati putea sa o faceti ca si soldat rezervist. Daca nu va deranjaza acest satut, dati o tura pana la cmj si comunicati-le faptul ca sunteti interesat. Prin iunie-iulie ar trebui sa apara posturile pentru rezerva.

          1
  17. Cea mai mare tâmpenie posibilă e propunerea asta! În mod normal, dacă vajnicii noștri oameni politici nu erau ocupați să se pocnească unul pe altul peste degete s-ar fi lăsat cu scandal public, comisie parlamentară și demisii.

    2
  18. Am cautat si am gasit aici proiectul de lege:
    http://e-consultare.gov.ro/w/lege-privind-atributiile-organizarea-si-functionarea-politiei-militare/

    In proiect nu pomeneste nimic de „starea de alerta”, despre care am inteles ca nu este constitutionala, doar despre obiective militare, personal militar sau civil aferent MAPN, „stare de mobilizare” si „stare de razboi”. De ce in comunicat se include si „starea de alerta”? De aici cred ca a pornit toata discutia… se calca pe bataturi cu politia civila/jandarmeria… sau nu?

    2
    • Nu, este vorba doar de complementaritate cu atributile JRo si Pol. Starea de alerta intial a fost neconstitutionala ca au introdus-o prin ordonanta, Curtea Constitutionala a zis, bai baieti, faceti lege, emisa de Parlament si apoi discutam. Asa au si facut, au dat legea – http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/225620 si este ok, constitutionala si in vigoare.
      Si aici in opinia mea vor sa faca similar sa nu mai ai legislatie de specialitate, regulamente MApn in speta care sa adreseze probleme de importanta nationala ce implica interactiunea mai multor structuri. De fiecare data aici se mergea pe acorduri intraministeriale ad-hoc. Macar cu legea, ai predictibilitate si sarcini clare.

      2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *