Rachete anti nava supersonice pentru Taiwan

Hsiungfeng3

 Hsiung Feng 3

Taiwanul este hotarat sa-si echipeze intreaga flota cu rachete antinava supersonice de tip Hsiung Feng 3. Deja patru distrugatoare, 12 corvete si 31 de nave de patrulare rapide au fost echipate cu aceast tip de rachete, urmate acum de 16 fregate.

Astfel opt fregate din clasa Perry si sase din clasa Lafayette vor avea rachete supersonice antinava, in locul rachetelor subsonice cu care erau echipate pana acum. De asemenea Taiwanul va mai primi din partea Statelor Unite inca doua fregate Perry, care vor fi si ele echipate cu Hsiung Feng 3.

Hsiung-Feng 3 este o racheta cu o lungime de 6,1 metri, 1.5 tone, o incarcatura de lupta de 181 kilograme si o raza de 300 kilometri. Viteza maxima a rachetei se invarte in jurul valorii de 2300km/h.

Sistemul de ghidare este atat inertial cat si GPS, iar odata ajunsa in zona navei inamice poate folosi si alte sisteme de ghidare. HF-3 are si o “sora” mai mica. HF 2 (subsonica), aceasta avand o raza de doar 160 kilometri si o electronica ceva mai simpla.

Hsiung Feng II (HF-2) (Brave Wind II) is an anti-ship missile system developed by the Chungshan Institute of Science and Technology in Taiwan. e (1)

 Hsiung Feng 2

Dezvoltarea ultimei versiuni, Hsiung-Feng 3, a fost facuta de taiwanezi intr-un mod foarte discret, fara prea mare tam-tam, racheta fiind prezentata cu ocazia unei parazi militare, dar nici atunci oficialitatile sau producatorul nu s-au intrecut in comentarii. Si asta datorita faptului ca sunt ceva probleme. Viteza foarte mare dezvoltata de motor afecteaza unele componente si se pare ca raza este limitata, cel putin pentru o anumita perioada, la doar 150 kilometri, tot din motive tehnice.

Filosofia Marinei Taiwaneze este insa un pic diferita de cea  a vecinilor sai, astfel ca rachetele antinava sunt montate la bordul  unor nave mici, corvete sau nave de patrulare, mergand pe idea ca o puzderie de nave mici, avand la bord un numar comasat foarte mare de rachete, este solutia optima in fata Marinei Chineze si probabil ca aceasta solutie este si mai ieftina. Una este sa pierzi un distrugator si cu totul alta o nava de patrulare.

Astfel Taiwanul inceraca sa-si imprastie, intr-un fel, capacitatea de riposata intr-o sumedenie de tinte mici, mai greu de atins, in locul catorva nave mari, care in fata superioritatii numerice chineze ar fi repede coplesite.

Hsiungfeng_2e

 Hsiung Feng 2E (probabil)

Taiwanul mai detine si o rachete antinava cu raza sporita, dar subsonica de aceasta data: Hsiung Feng 2E. Acest tip de racheta, derivata din Hsiung Feng 2, cantareste aproximativ o tona dar poate ataca tinte pana la o distanta de 600 kilometri, fiind intr-un fel o arma de intampinare, de prima linie. De asemenea Hsiung Feng 2E poate fi folosita si pe post de rachet de croaziera avand capacitatea, datorita razei foarte mari, sa atace obiective chinezesti la cateva sute de kilometri in interiorul tarmului.

Pana in acest moment se crede ca peste 300 de rachete Hsiung Feng 3 supersonice s-ar afla deja operationale la bordul navelor de lupta taiwaneze.

 

Sursa: Strategypage

 

 GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *