Razboiul submarin in Pacificul de Vest

plc0903301336007-p1

In vedere unei posibile escaladarii a tensiunilor din Marea Chinei de Sud intre China si Japonia, dar nu numai, chinezii isi organizeza  si cresc capacitatea de purta un razboi tridimensional, anti-submatin, prin dezvoltarea de capacitati navale, aeriene si submarine. In fata acestui conglomerat de sisteme de lupta stau, in caz de probleme, submarinele americane, toate cu propulsie nucleara si aliatele lor, submarinele japoneze.

Desi in prezent americanii sunt absolut siguri ca la nivel de flota, japonezii ii pot tine la respect pe chinezi singuri, fara ajutor american, japonezii, ca orice popor serios, privesc in viitor si extrapoleaza dezvoltarea capacitatilor militare chineze pentru urmatorii 20-30 de ani. Astfel Flota Imperiala are in vedere o dezvoltare accelerata a capacitatii sale de purta un razboi pe mare, accentul fiind pus pe aviatia navalizata si pe flota lor de submarine.

Daca la capitolul aviatie navalizata am mai scris ce au in cap japonezii cu “distrugatoarele” lor de 25ooo de tone, a venit vreme sa aruncam o privire si la viitorul armei submarine, asa cum o vad supusii Imparatului.

Astazi Japonia detine doua tipuri de submarine de atac: clasa Soryu – 5 bucati, cea mai nou si dotata cu sistem de propulsie AIP si o clasa de submarine mai vechi, diesel-clasice Oyashio-11 bucati. Viitorul insa va apartine clasei Soryu, nave care au la bord torpile Type 89 si rachete anti-nava Harpoon si poate naviga in imersiune, fara intrerupere cam doua saptamani, posibil chiar trei.

In aceeasi ordine de idei, in martie anul acesta primul avion de patrulare maritima construit in Japonia, Kawasaki P-1, a intrat in dotare. P-1 este destinat sa inlocuiasca mai vechile P-3C americane si vor fi construite in total nu mai putin de 70 de astfel de aeronave, care au ca rol supravegherea dar si vanatoare de submarine inamice, in speta chineze.

800px-JMSDF_Kawasaki_XP-1_Aoki

Dar nici China nu sta sa se uite, astfel se are in vedere dezvoltarea unui sistem de sonare subacvatice, total automate care sa tina sub supraveghere miscarile sub-urilor americane si japoneze. De asemenea numarul avioanelor de patrulare AS va creste in viitor, avionul de transport Y-8 fiind transformat intr-un vanator dedicat de submarine sub indicativul  Gaoxin-6 si a fost dotat cu sisteme mult mai avansate de cautare si atac, putand executa patrule de lunga durata pe modelul americanului P-8.

Deocamdata cursa inarmarilor din Asia este abia la inceput, cu Japonia si China in prin plan. Dar pe langa acesti doi „monstri”, mai sunt si alte “perechi” interesante: Coreea de Sud vs. Coreea de Nord, sudistii fiind implicati in secundar si impotriva Chinei, Vientam vs. China, Filipine cu aceeasi China de gat, iar ceva mai departe se poate remarca o Australie, foarte, foarte apropiat aliat al SUA, care a inceput sa-si dezvolte si mai mult capacitatile aeriene si navale, iar flota de submarine va fi in curand martora unei schimbari dramatice, australienii avand chiar optiunea de a inchiria 2 submarine Los Angles de la americani…

Cum va arat Pacificul de Vest peste 20 de ani,  nimeni nu stie, dar in mod sigur centrul de greutate militar si diplomatic s-a mutat deja de pe malurile Atlanticului de Nord, catre Pacificul de Vest. O fi de bine, n-o fi de bine?!

 

Sursa: AsianDefence

 GeorgeGMT

 

2 comentarii:

  1. http://www.japantimes.co.jp/news/2013/03/27/business/khi-gives-msdf-first-p-1-antisub-patrol-aircraft/#.UlYs-WPfpot

    „The MSDF plans to replace about 80 P-3Cs with some 70 P-1s.” Deci articolul original e corect: 70. Nu 17 sau 7 ci…70. Deh, ocean cat cuprinde.
    🙂 Poate imi cumpar niste actiuni la Kawasaki Heavy Industries Ltd…tare sunt curios care va fi pretul final al F-35 japonez…

  2. In schimb Europa se dezbraca de haina militara si o ia pe ce hippi, sper sa nu se repete istoria la fel cum a fost pentru noi catastrofalul an 1940 numai ca de data asta la nivelul Europei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *