Reabilitarea Crucii Caraiman, misiune îndeplinită

Cu ocazia prăznuirii ortodoxe a Înălțării Sfintei Cruci, marți, 14 septembrie, Ministerul Apărării Naționale a marcat, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată la Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial situată pe Muntele Caraiman, încheierea operațiunilor majore de restaurare, reabilitare și conservare a acestui monument.

Desfășurată în prezența ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, și a șefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, ceremonia a inclus depunerea de coroane de flori în memoria eroilor căzuți și vizitarea spațiului expozițional amenajat în incinta monumentului.

Proiectul de reabilitare a fost cofinanțat de Uniunea Europeană și de Ministerul Apărării Naționale.

„Am primit, în 2016, o misiune de onoare, aceea de a restaura și reintroduce în circuitul valorilor naționale acest monument înnobilat de istoria neamului. Și iată dovada că militarii au reușit să se ridice la înălțimea misiunii primite și să putem fi astăzi, din nou, mândri de Monumentul Eroilor de pe Caraiman, cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Nu a fost o misiune ușoară, nu a fost la îndemâna oricui, dar prin multă muncă, prin profesionalism și dăruire, lucrările au fost finalizate cu succes!”, a afirmat ministrul Ciucă în discursul susținut în cadrul ceremoniei.

* * *

După preluarea ansamblului monumental în administrare, Ministerul Apărării Naționale a derulat, în perioada 2016-2021, prin Secretariatul General și Direcția domenii și infrastructuri, proiectul „Restaurarea, reabilitarea, conservarea și amenajarea unui spațiu expozițional în cadrul Monumentului Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial (Monumentul eroilor „Crucea Caraiman”/Monumentul Eroilor (Crucea) de pe Vârful Caraiman”.

Proiectul a fost cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Scopul general al proiectului este promovarea istoriei şi identităţii naţionale prin conservarea, protejarea şi valorificarea unui monument cultural şi istoric de referinţă pentru România – Crucea comemorativă a Eroilor români din Primul Război Mondial.

În prezent, se desfășoară activități specifice recepției la finalizarea lucrărilor și sunt executate intervenții de detaliu conform solicitărilor comisiei de recepție.

FacebookGalerie fotoMApN – Biroul presă

42 de comentarii:

  1. Sunt mulțumit și mândru că autoritățile române, mai ales militare, asumă caracterul creștin al poporului nostru, popor apostolic !

    32
    • Vai de tine si de noi. Tu crezi ca omenirea are 6000 de ani, nascuti dintr-o pereche umana in gradina Eden? Cand aud de povesti inventate prin Orientul Mijlociu si lumea care crede in ele ma ia durerea de cap.

      11
      • Vai de tine dacă nu ai cunostiinte religioase suficiente.
        Am spus creștin, nu mozaic.
        Vorbesc de Noul Testament nu de Tanakh.

        20
      • E suficient sincretism intre crestinism si credintele stravechi europene cat sa nu mai ramana mare legatura cu ”povesti inventate prin Orientul Mijlociu”.

        Dyaus Phater,Dominus Deus iti pare ca suna a Yahwe sau Elohim?

        Crestinismul in general si ortodoxia in particular,odata intelese cat de cat,sunt unul din cele mai cool chestii in jurul caruia sa se organizeze o societate.Discutie lunga.Uneori interesanta.Depinde cine o discuta.

        4
        • de aia cele mai prospere societati umane in care multi isi doresc sa traiasca au majoritate protestanta,budista sau politeista

          2
          • Pana acum 50 de ani societatile budiste erau vax albina.Societatea ortodoxa a fost nr 1 in Europa si in unele aspecte nr 1 in lume timp de cateva sute de ani.Societati catolice au fost nr 1 in lume alte sute de ani.
            Ideea ca religia iti determina dezvoltarea economica e un nonsens.Dezvoltarea economica are treaba cu competitia economica,utilizarea stiintei,dreptul de proprietate si incurajarea muncii.Niall Ferguson ar mai adauga medicina moderna si societatea de consum.
            Nimic in ortodoxie nu te impiedica sa ai astea.Ai in schimb institutii statale care au evoluat in alte contexte decat cele vestice sau imperiul roman de rasarit in vremurile lui bune..Cele romanesti sunt un suprastrat de modernitate importata de la francezi pe un substrat fanariot.La rusi ai din motive geopolitice militarism ,centralism si imperialism.

            De aici ai birocratii centralizate.Prin definitie birocratia si libertatea sunt antitetice.Oricine ridica capul e o amenintare pt onoratul cur de pe scaun.Dar cum curul de pe scaun e uman,are interese proprii,de unde rezulta abuzul de putere si coruptia.De citit,citesc cel mult directivele sefului(nu reviste de stiinte),dreptul de proprietate depinde de cat de tare se revolta supusii iar cu munca mai usor,ca e obositoare iar scaunul e pe viata daca nu gresesti.Si nu gresesti daca nu muncesti.

            Unde ai sefi luminati,ai o vreme zvacniri,pt ca aparatul de sub marele stapan e activat prin teroarea de sus.Dar asta trece in maxim o generatie.

            La noi e simplu de facut o reforma,pt ca suntem un popor cu accentuate apucaturi de autonomie.La rusi e improbabil pt ca ar fi sfarsitul imperiul,iar asta ar pune existenta natiunii ruse in pericol de moarte.

            Dar autonomiile locale la romani (Iorga a numit astea intr-un alt stadiu al natiunii noastre ”romanii populare”) tot ar avea nevoie de un liant.Pt ca statul national roman cu toate hibele sale e un lucru ce trebuie pastrat.Deci,de aici avem nevoie de nationalism si crestinism.

            4
            • „Ideea ca religia iti determina dezvoltarea economica e un nonsens.”
              Max Weber are cumva alta opinie: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Protestant_Ethic_and_the_Spirit_of_Capitalism

              1
              • Dap, Etica protestanta de munca descrisa de Weber iti traseaza o linie clara conectoare intre religie si munca, ergo dezvoltare.
                Mai departe, nu, nu aven nevoie de nationalism, ca ideologie. Avem nevoie de mult mai mult patriotism, pe dex ambii termeni nationalism vs patriotism.
                NAȚIONALÍSM s. n. politică și ideologie care urmăresc întreținerea izolării și ațâțarea urii de rasă și naționalitate. ◊ tendință de a aprecia exclusiv și exagerat tot ceea ce aparține propriei națiuni. (< fr. nationalisme) Si din dictionarul enciclopedic: NAȚIONALÍSM (< fr. {i}) s. n. Ideologie și politică derivate din conceptul de națiune, cu diferite accepțiuni, în funcție de condițiile istorice și de obiectivele forțelor politice. În sec. 18-20, n. a contribuit la cristalizarea conștiinței naționale și la formarea națiunilor și statelor naționale, mai întâi în Europa, iar apoi în Africa, Asia și America Centrală. În cursul dezvoltării sociale, n. s-a manifestat și se manifestă cu exaltare excesivă a superiorității unei națiuni față de altele și sub forma exclusivismului național în raport cu alte naționalități, îmbrăcând adesea forme de șovinism, rasism și hegemonism, care au condus la crearea premiselor izbucnirii unor conflicte interne și interstatale. PATRIOTÍSM s. n. Sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei. [Pr.: -tri-o-] – Din fr. patriotisme.

                1
                • buna remarca referitoare la diferenta intre nationalism si patriotism, pentru ca mai nou patriotismul este etichetat tot ca nationalism.

                  2
                  • Da, vad ca trece print-ro spalatura puternica termenul cu ajutor din est, expertii in propagada printre altele. Nationalismul ideologic devine conservatorism, nationalismul la nivel social devine patriotism. Izolationismul devine suveranism. Substragem din ecuatie termenii initiali si ramanem cu cei „deviati” si obtinem: conservatorism si suveranism. Cum sa nu fii in asentiment cu aceste doua idei, mai ales daca ai profilul nostru, al unor oameni, civili si militari, pasionati de armata si armate.

                    • 1.Etica protestanta a tinut cat a tinut protestantismul.Actualmente e in declin chiar in vest(ceea ce e o problema).Iar Weber e nitel depasit de alte realitati.Tarile asiatice,Israelul,Turcia si Polonia actuala nu sunt protestante,in schimb pun accent pe factorii reali care duc la dezvoltare.Da,or fi fost incurajate ideile astea in trecut in vest,dar corelatia nu e cauzalitate.
                      2.Problema conservatorismului e ca nu a putut sa conserve nimic in vest.Nu a putut sa conserve bude separate pt femei,nu poate preveni arderea cartilor pt copii.Ce naiba sa conserve,cand nu mai ramane nimic de conservat?Problema sa,in actualul razboi ideologic e ca a pierdut pe toate planurile.Ar fi minunat sa nu fie asa,dar asta e realitatea si nu poti face nimic plecand de la iluzii sau minciuni.Doar de la adevar.
                      Si adevarul e ca pt a invinge fortele intunericului imbecilitatii trebuie sa iei ofensiva,sa oferi o alternativa care sa aiba stralucire,sa fure ochii publicului.Trebuie sa adaptezi idei vechi la situatii noi.Pt ca daca ne apucam sa inventam noul om se cheama ca am dat chix.Asa ca ignoram ultimele decenii de esecuri si reinventam traditia.
                      Daca credinta se adresa unor pastori din Capadocia,va trebui tradusa pt unii care nu stiu ce-i Capadocia si nici cum se cresc animalele.Daca Patria e ceva desuet,va trebui sa le oferi alternativa unor dezradacinati si alienati.Alternativa ”tribului” unde sunt toti pt unul si unul pt toti.Toti nu vor fi de acord,dar nu e ca si cum decadenta e vreo solutie pe termen lung.

                      Vremea interbelica a trecut de mult,dupa cum a trecut si abureala ceausista sau anii 90.Suntem unde suntem,cu materialul de acum.

                      3
                    • Cosnervatorimul este o ideologie politica care are in centru individul, si nu grupul. Nu inteleg ce te mira faptul ca o ideologie care sustine individul, cu bune si rele, nu a reusit sa se impuna in raport cu una(unele) care are la baza grupul. Sfantul Grup, binele de grup, si apoi construim grupul, vedem noi pe cine bagam acolo. Aceste ideologii creeaza insasi coeziunea de grup.
                      Eu Gica Conservatoru’ cu ce sa ma duc la aia care promit binele universal? Cu reduceri de taxe? Ca sa platesti ceva trebuie sa-ti fi facut un biznis intai. De ce sa ii bat capul eu cu un biznis cand votez ideologic cu cei care imi promit binele de grup, mi-l livreaza cu picatura. Cu familie si crestinism? Sunt altii care fac shit-load-of-money oferind variante de religii la comanda, religii din alea tip cantina impinge tava. Te uiti ce-i pe acolo, iei doar ce vrei, platesti si mananci fericit. Asta-i pentru cei care mai au o tangenta cu religia.Familie? Ok, asta dupa ce media a indobitocit cultura vestica si divortul un fel de sport. Sar iara in Romania, pentru familia traditionala s-a exprimat vocal unul cu 5 neveste, si altul mustacios care avea o domnita la’ jumate cat varsta lui. Suntem poporul care se uita la tv sa vada cu cine se mai casatoreste luna asta Ilie Nastase, onor, gl-mr (r). Cu ce altceva sa merg? Propietatea. Propietatea in vest devine discutabila per putin si binele de grup nu poate decat sa propuna robin hoodisme si societatea ii va aplauda. Sa-i taxam pe bogati, arde-i. Si tot asa. Toti propietarii din vest sunt priviti de masa sociala precum Bezos. Si in Romania suntem pe acest trend.
                      Cu toate ca esecul conservatorismului era previzibil, nu dau aceste valori pe camasi brune si dusmani indentificati ai poporului.
                      Sunt de acord ca nu suntem in interbelic si nici in 90.Conservatorismul asa cum este ne-a oferit niste libertati din care Europa a facut ce a vrut. Suntem unde suntem, votam calea usoara. Si in Ro votam tot calea usoara, poate nu noi, doi, trei, dar societatea voteaza calea usoara.
                      Apropo, binele ala de grup duce inevitabil a idiocracy si nu stiu daca prostia poate fi infranta oricat de bling-bling facem noi o ideologie.

                • Nu draga avem nevoie de internationalism (cumva proletar?!)

                  Si cum se face ca din toate definittiile nationalismului ai ales-o pe cea mai … bolsevica ? „urmăresc întreținerea izolării și ațâțarea urii de rasă și naționalitate” ????!!!

                  Si, hai pe bune … inainte de a deveni „comunist” el comandante Fidel Castro a fots nationalist.
                  De fapt eticheta de nationalist se lipeste oricarui ins care traind intr-o colonie a luptat ptr independenta. SI „unchiului Ho” si si lui Ghandi si lui Mao si lui Cian Kai Shi si si lui Stepan Bandera si lui Ben Bella si lui Washington ….

                  Si distinctia dintre „patriotism” si „nationalism” ma face sa imi amintesc ca in adolescenta mi se explica ca ar exista o diferenta – Antonescu era fascist, Ceausescu patriot …

                  Asa cum imi mai amintesc niste cestii..
                  Tineti–va-ti bine : in 1963 -64 puyeau intra in pisucarie ptr „propasganda nationalista, fascista” daca incepeai s acanti pe strada …Trei culori, Pe al nostru steag e scris Unire, Pui de lei … Pentru Desteapta-te romane mai primeai un supliment ca faceai propaganda obscurantista (caci Oastea e crestina!)
                  Treceţi batalioane române Carpaţii ?!!! IMPOSIBIL! Cand a fots (re)auzit prima oara la Cenaclul Flacara ….. imi faceam cruci mai dihai decat la biserica (nu prea treceam .. si nici nu prea trec). Cu 16 ani mai devreme .. zau ca nu am destula fantezie sa imi inchipui care ar fi fots acuzatia …

                  Amintire personala … eram cipil. Si la radio se aude un cantec.. parintii mei langa radio, plangand si cantand … Hora Unirii!

                  O … da sa nu fim „nationalisti” ca deh poate gasiti si voi o scuza ptr barabatii fam,iliemmele care au tras cu tunu-n Rusia … (erau artileristi)
                  Ăi mai mari tâlhari ne-au frânt
                  Ne-au luat ţară şi pământ
                  Nimenea n-a auzit
                  Plânsul nostru răstignit

                  Nu draga Bizonii (Emil. IOan si Mircea) au fots agresori fascisti si maiorul Carp („Din ordinul meu şi pe a mea răspundere, deschideţi focul!” e criminal de razboi si asasin nazist!!!

                  2
                  • Nea Ghita, ce ai mai sus, nu este aleasa de mine ci de Academia Romana, care a editat varianta dictionarului din 2000.
                    Ce spui matale, exista, avem o definitie „proletara” in dictionarul din 57, dictionar scos din uz in acest moment. Ete definitia de atunci, aia socialista:
                    NAȚIONALÍSM s. n. (Uneori determinat de «burghez») Ideologie și politică reacționară care susține interesele burgheziei exploatatoare, prezentîndu-le ca interese ale întregii națiuni, cu scopul de a sparge unitatea de luptă a clasei muncitoare, instigînd la ură națională, la asuprirea altor națiuni sau a minorităților naționale.

                    • @lt(rez)
                      Definitia aleasa de tine mai sus („nationalism – politică și ideologie care urmăresc întreținerea izolării și ațâțarea urii de rasă și naționalitate”) are doua surse:

                      Dicționar de neologisme, Florin Marcu și Constant Maneca, Editura Academiei, București, 1986
                      Marele dicționar de neologisme, Florin Marcu, Editura Saeculum, 2000
                      https://dexonline.ro/definitie/na%C8%9Bionalism

                      Deci dictionarul din 2000 nu a fost editat de Academia Romana.

                    • Tu ai vazut vreodata dictionarul din 2000 la care faci referire ? Fizic? Ai deschis prima pagina?
                      Sti ce-i asta de aici? Din 97′, ca nu apare online:

                      https://www.targulcartii.ro/florin-marcu/noul-dictionar-de-neologisme-academiei-romane-1997-590184 / NOUL DICTIONAR DE NEOLOGISME -autor FLORIN MARCU -Editura ACADEMIEI ROMANE 1997 -1556 pagini -format mare
                      Sti ce inseamna sa publici la Academie, ce conditii presupune si mai apoi ce inseamna sa reeditezi tiraj al cartilor Editurii Academiei, privat?

                      Ai acasa un dex 12 sau 16 sa vezi unde sunt editate? Cauta te rog definitia nationalismului conform Institutului de Istorie A.D. Xeneopol al Academiei Romane. Sa nu o trec eu.

                      Te rog cumpara carti, fizic.
                      Chair nu mai am rabdare sa polemizez pe subiectul asta, ia ce definitie doresti tu de acolo, care iti gadila tie urechea mai placut, vorba pedagodului de scoala noua. Dar apoi sa nu ne mai smiorcaim ca si altii iau ce definitii vor, de unde vor, pentru notiuni conscarate istoric, social, biologic, uman, etc.
                      Cu am spus, ia tu ce termeni doresti, de unde doresti ca pana la urma ii si o chestie de bun simt. Ascundem milioane de morti sub o definitie relativa a unui termen.

                      PS. Sti ce-i dexonline? Cauta la ei pe site ca iti explica. Nu m-ai intrebat de ce nu am luat si definitia din NODEX02 aia de baga si xenofobia „in anumite imprejurari ale nationalsimului”.

                    • @lt(rez)
                      „Te rog cumpara carti, fizic.”

                      Definitia nationalismului pe care ai postat-o pe 17 septembrie 2021 la 15:15 foloseste diacritice si chiar simbolul ◊, asta intr-un mesaj in care altfel n-ai folosit pic de diacritice cand e vorba de frazele tastate de tine. Ba chiar intre doua definitii cu diacritice apare scris de tine: „Si din dictionarul enciclopedic:”

                      E destul de clar ca ai dat copy-paste unor definitii pe care le-ai gasit online, iar acea sursa online e Dexonline, asa cum se vede destul de usor in link-ul postat de mine.

                      „Sti ce-i asta de aici? Din 97′, ca nu apare online
                      Sti ce inseamna sa publici la Academie, ce conditii presupune si mai apoi ce inseamna sa reeditezi tiraj al cartilor Editurii Academiei, privat?”

                      Vrei sa insinuezi ca ce a publicat Editura Saeculum e o reeditare a dictionarului din ’97? Dictionarul din 2000 publicat de Editura Saeculum era la a 7-a editie, deci nu are cum sa fie o reeditare a celuilalt aparut doar 3 ani mai devreme… Dictionarul Editurii Academiei din ’97 are 1556 de pagini, cel al Ed. Saeculum din 2000 are 958.

                      ” ia ce definitie doresti tu de acolo, care iti gadila tie urechea mai placut, vorba pedagodului de scoala noua”

                      Nu e despre ce doresc eu sau ce definitie imi place, Ghita te-a acuzat ca ai preferat o anumita definitie, iar tu ai bagat la inaintare Academia Romana ca argument de autoritate. M-am uitat de curiozitate si informatia nu se verifica.

                    • Eviti intrebarile, faci bypass la definitii, poate-poate merge la „deruta”. Nu am spus ca nu am luat-o din online,(webdex.ro spre exemplu) am spus ca asta-i definitia acceptata daca ai in casa si altceva in afara de gugal si cea mai importanta in raport cu inst. AD Xenopol. Ai bagat in comentariu ce ai vrut tu, dupa ureche.
                      Dupa cum am spus, daca tu crezi prin asta „ca informatia nu se verifica”, sa fi sanatos si bucuros.
                      Daca tu crezi prin asta ca ideologia asta ii ceva bun, spor.
                      Editia a 7-a, in 2000…Am inteles.
                      https://www.anticariat-unu.ro/marele-dictionar-de-neologisme-editia-a-vii-a-revazuta-augmentata-si-actualizata-de-florin-marcu-2004-p215325

                      1
                    • @lt(rez)
                      „am spus ca asta-i definitia acceptata daca ai in casa si altceva in afara de gugal si cea mai importanta in raport cu inst. AD Xenopol”
                      „daca tu crezi prin asta „ca informatia nu se verifica”, sa fi sanatos si bucuros”

                      Da, asta ai spus DUPA ce ti-am atras atentia ca afirmatia initiala nu se confirma…
                      Si da, ce ai spus nu confirma in nici un fel informatia initiala.
                      Initial spusesei asta: „ce ai mai sus, nu este aleasa de mine ci de Academia Romana, care a editat varianta dictionarului din 2000”.
                      Academia Romana NU a editat dictionarul din 2000. Fact.

                      Chiar mergand pe ideea ca ce a publicat Editura Saeculum ar fi fost o reeditare a unei carti publicate doar 3 ani mai devreme de Academia Romana, asta nu o face o carte editata de Academia Romana!

                      Care au fost motivele pentru care ai vazut pe ecran ‘Editura Saeculum’ dar ai scris ‘editat de Academia Romana’ numai tu stii, dar nu-mi scoate ochii ca am corectat informatia.
                      Mai elegant ar fi fost sa spui ca ai facut o confuzie, o mica eroare, se intampla tuturor.

                      Editia a 7-a (dar nu asta e subiectul):
                      https://books.google.ro/books/about/Marele_dic%C5%A3ionar_de_neologisme.html?id=pOgcAQAAIAAJ&redir_esc=y

                    • Am zis ca nu mai continui ca suntem in punctul in care zi alba – neagra.
                      Am o singura intrebare retorica si inchei aici, pentru mine. Tu poti continua cat doresti. Linkul de mai jos, de pe google books, vrea sa imi spuna ca in anul 2000, cartea aparuta in anul 2000, era deja la editia a 7-a? Iar editia a 8-a a aparut in 2006 – https://www.cartea-ta.ro/carte/marele-dictionare-de-neologisme-editia-a-8a-revazuta-Gandeste putin inainte. Corect insa, ne indepartam de substanta.
                      Dar asa-i cu liberatea, faci ce si cum doresti.
                      In rest, desigur ca ai dreptate.
                      P.S.
                      Nu te baza pe google books foarte mult, vei cauta titluri, incerci sa comanzi o anumita editie si… cauti ca nebunul ca nu exista: https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Google_Books_and_Metadata_Errors

                      1
                    • @lt(rez)
                      Nu cred ca suntem in punctul „zi alba-neagra”.

                      Ce avem noi:
                      „Noul dictionar de neologisme” (1556 pagini, Editura Academiei Romane, 1997)
                      „Marele dictionar de neologisme” (958 pagini, Editura Saeculum, 2000)

                      Ce zice Biblioteca Nationala:

                      Ediţie nouă:
                      Ediţia nouă este documentul care, faţă de original, suferă modificări asupra textului, anului publicării, formatului sau se introduc ilustraţii în interiorul documentului. Numărul ediţiei se raportează la apariţiile în cadrul aceleiaşi edituri.

                      Retipărire (prelungire de tiraj):
                      Retipărirea reprezintă un nou tiraj al unui document deja publicat. Documentul retipărit nu suferă modificări faţă de documentul original în ceea ce priveşte textul, numele autorului, titlul, anul publicării şi formatul de prezentare.

                      https://www.bibnat.ro/ISBN-s21-ro.htm#7

                      Reeditare nu are cum sa fie pentru ca sunt edituri diferite, si nici retiparire pentru ca Editura Saeculum a schimbat titlul si a intrat cu bocancii si in continut (-600 de pagini).

                      p.s. Eu n-aveam de ce sa continui dupa prima mea postare. Am fost obligat sa continui pentru ca mi-ai contestat vehement afirmatia. Ce sa facem, asa curg discutiile. Sa ne auzim cu bine la o viitoare disputa despre nationalism (asta acum a fost cu totul altceva). :))

                      1
                    • Pai daca imi faci o urare, e musai sa raspund:
                      Multa sanatate, grija mare la Covid ca suntem pe val din pacate, si sa ne auzim cu bine la urmatoarea/urmatoarele dispute.

                      1
    • Credinta si limba latina ne-au dus la Marea Unire si tot eie ne vor duce si la reunirea cu Basarabia

      18
  2. Si in al II-lea RM au fost multi eroi romani.

    4
  3. Da, când am trecut pe acolo, cu ceva ani în urmă, era cam așa :toate becurile sparte, grafitti, ușa forțată, mizerie pe lângă monument, groapă de gunoi în prăpastia din fața monumentului. Nu cred că a costat restaurarea cât igienizarea. Respect mare mai acordă cetățenii români, celor care au murit în primul război. (sic!) Și nu numai lor.

    10
  4. Salut.E bine ca se restaureaza si se pun in circuitul turistic asemenea monumente,dar e un mare dar,daca sar misca tot asa de repede si la inzestrare si instruire parca ar avea alt gust,nu e posibil sa comemoram trecutul fara sa cladim viitorul,iar pentru nea Ciuca viitorul trebuie sa fie despre dotare ca de matanii si rugaciuni ne-am cam saturat.

    7
    • Bravo, super comentariu. nstruirea, înzestrarea este baza, nu bazaconii gen spălare pe creier, pus în genunchi in fata unor ființe inventate prin orientul mijlociu.

      5
      • Cui care au luptat pe front zic inventiile alea mitologice sunt f importanate in situatiile cele mai nasoale .

        (e o .. sau un zvon ca inainte de momentul crucial al bataliei de la Moscova Icoana Maicii Domnului din Kazan – icoana reputata ca facatiare de minuni – a fots urcata intr-un avion care a survolat liniile sovietice. Si ca , pana si comisarii , ziceau soldatilor ce poarta acel avion!!! SI Moscova a rezistat! Ca razboiul tocmai devenise razboiul sfant impotriva Anthristului! Stalin , supremul viclean tocmai isi condamnase armata la victorie!!!! )

        5
      • Ai o problema cu orientul mijlociu.Fii educat,dacă tu ești spălat pe creier nu toți sunt la fel. Ștefan cel Mare cind mergea la lupta scotea steagul cu Sf.Gheorghe și turcii fugeau ca știau că nu vor învinge. Ma îndoiesc ca acum un general al armatei române ar face la fel acuma.

        7
    • Felicitari pt eveniment! Dar are MAPN de gand sa puna cate un batalion de vanatori de munte in Retezat, Parang si Banatul montan?

  5. după ateismul socialist-comunist au trecut in extreme cealalata ,a misticismului militaro-religios de conjunctura care speculeaza si manipuleaza trairi si sentimente sincere .
    crestinismul poporului roman e una,circoteca religioasa din aceste zile e alta.
    pe undeva inteleg relatia asta dintre cele doua institutii..la ce dotare avem doar moaștele,icoanele facatoare de minuni ,acatistele si arsenie boca ne mai salveaza in timp de nevoie.
    uite ,daca sinodul doneaza cateva milioane de euro pentru echiparea antinava a fortelor aeriene eu ma voi duce la biserica in fiecare duminica si in zilele de sarbatoare legala timp de un an….jur pe ce vor ei.
    ce credeti ca duminica dimineata cele doua evenimente televizate sunt intamplatoare?!?slujba si pro-patria
    taranul obdit isi trimitea fii la razboi din motive mult mai pamantesti si umile ,stefan nu e un sfant si nici nu si-a dorit sa fie,armata regulata a fost prinsa pe picior gresit in doua razboaie mondiale,dracul de popă s-a inteles de minune cu ochiul dracului,etc,samd…putina decenta nu ar strica.
    cele doua institutii au confiscat parti consistente din istorie si o rescriu in functie de interes.
    monumentul trebuia renovat si mai sunt destule lasate in paragina.ca a facut-o armata,biserica sau ministerul culturii ma lasa rece…nu au dat nimic de la ei.
    dar ca intodeauna aceste evenimente sunt “ale lor” si datorita “lor” ,lipseste chiar actorul principal.
    să le fie de bine cu limbajul lor de lemn cu tot ca deja am intarziat la muncă?

    12
    • eh, daca tot vrei trimitere la perioada interbelica, renovarile, restul amenajarilor din sat le faceau legionarii… sau in evul mediu ordinul teuton, sau templier la altii 🙂
      Nu mi-a placut insa la comentariul tau diabolizarea preotului.
      Cred ca nu ai inteles pana la capat cum se roteste roata asta. Oamenii se duc la preot din traditie, dar si din lipsa altor alternative credibile si in domenii care nu tin neaparat de biserica. Da, si educatia contribuie la asta.
      Ca exista deja alternative, si doar pacea sufleteasca ar trebui sa o lasam bisericii, nu e atat vina preotului cat a societatii si credibilitatii institutiilor statului.
      Cei care vor sa ne aliniem si noi rapid la capitolul asta cu occidentul, nu inteleg ca bolsevismul si comunismul agresiv din Estul Europei au calcat in picioare printre altele si dreptul asta al oamenilor de a merge la biserica in libertate deplina. Ori dupa 1990 oamenii si-au recastigat aceasta libertate, si asta e sfant pentru ei.
      In estul Europei au fost mai putine razboaie religioase, iar biserica, in special cea ortodoxa nu a fost vazuta atat ca un persecutor imbogatit cum era catolicismul in occident, Papa avand si un rol politic. Si nu am avut nici Inchizitie. De aia legatura cu biserica nu a fost alterata, ca in Franta spre exemplu, unde am vizitat numeroase biserici monument istoric, in care statuile sfintilor care le decoreaza au fost profanate la revolutia lor.
      Chiar si in occident sunt diferente: Spania si Italia au ramas mai traditionaliste, englezii au biserica lor – istoric vorbind.
      Curentele astea anti biserica au prins in Franta si Germania unde au fost razboaie religioase crunte si apoi mai la nord, unde crestinarile au fost relativ tarzii si nici nu au prins in profunzime.
      Noi suntem mai atipici, fiind singurii latini de rit ortodox, si asta e ceva special, chiar daca multi o vad ca o frana in dezvoltarea noastra, ca ce bine ar fi fost sa fim catolici. Doar ca nu am gasit inca o cale sa pretuim mostenirea asta, pentru ca asta suntem, ne place sau nu.
      Iar reforma asta trebuie sa vina din interiorul societatii, oamenii sa simta nevoia, sa fie de acord.
      Doar impunand chestii dinspre UE, la fel cum e cazul legislatiei minoritatilor sexuale, dar si al altor aspecte, va crea mai multa alergie si impotrivire, decat daca am fi lasati incet incet sa ne alegem calea, fara sa ni se arate batul. Asta e ceea ce nu am inteles noi legat de functionarea UE, dar nici ceilalti din occidentul UE nu au inteles despre noi, astia din Est. Dar propaganda rusa exploateaza de minune falia asta!
      Si nu nici suntem martoaga aia din basmele cu Fat Frumos, care mananca jaratec si cat ai clipi se transforma in frumusete de armasar nazdravan. Desi unora tare le-ar fi placut sa fie asa.
      In fine, reforma e necesara, dar va lua timp sa recuperam un decalaj imens, de multe decenii, fata de occident. Si poate ca solutia nu e neaparat sa sarim etape sau sa copiem exact ce au facut aia, pentru ca la noi nu va functiona la fel, iar schimbarea mentalitatilor ia si ea timp, tine si de cultura specifica locala, si de educatie. Trebuie sa ne gasim drumul nostru, insa la 30 de ani de la revolutie inca bajbaim si ne impiedicam tot mai des.

      20
      • Marius, am de audaugat la ce spui nu de obiectat.Coane psycho, ca de obicei noi doi find niste toma necredincisii iti sunt in asentiment. La cati bani ia popa mai nou, ar trebui sa dezvolte si un obraz mai gros, sa ne lasa putin cu atitudinea domnisoarei de pension pentru simplul fapt ca asta mergea candva. Obraz gros din Mertan, mai greu.
        In fine, nu stiu daca ne schimbam mult daca eram majoritar catolici. Avem romani catolici si nu vad sa fie deloc diferiti de noi. Am in familia extinsa romani catolici si in primvara mancam si bem in pragul imposibilitati obiective de digestie de doua ori. Atat. Pe de alta parte conexiunea la civilizatia occidentala a adus acele tari acolo unde sunt. De acord ca in acel context a jucat catolicismul un rol major dar, daca ne uitam la america de sud, puternic traditionala si dezastru la dezvoltare ne dam seama ca mai trebuie ceva pe langa religie majoritara catolica. Si acolo lipseste acea conexiune cu Europa Occidentala chiar daca au fost civilizati de ei.
        Cred ca faptul ca suntem latini si ortodocsi aduce acea unicitate a noastra si singurele aspecte de reglat aici ar fi relatia noastra cu munca , cu regulile si cu occidentul. De acord ca nu putem arde etape, intr-un mod aferent secolului prezent ai descris problema formelor fara fond. Cat timp nu negociem in dulcele stil balcanic si daca trecem la flying spaghetti monster religion evolutia noastra va fi inceata dar sigura. Acum, idiferent de aportul religiei in societate, ne dam cu stangul in dreptul nici macar elegant. Mai mult am devenit mai degraba mistici si orientati catre shamanism decat spre credinta. Aia cu cele 10 prounci, una din ele find „sa nu furi”.Aici recomand scena finala din filmul „Boondock Saints”: „Do not steal. These are principles which every man of every faith can embrace. These are not polite suggestions. These are codes of behavior, and those of you that ignore them will pay the dearest cost.”

        7
        • „daca ne uitam la america de sud, puternic traditionala si dezastru la dezvoltare ne dam seama ca mai trebuie ceva pe langa religie majoritara catolica. Si acolo lipseste acea conexiune cu Europa Occidentala chiar daca au fost civilizati de ei”

          ca re coinexiune lipseste ?!!

          Mai bine cauta matale Granatica Coivilizatiilor

          3
    • @ psycho
      perfect pana la :
      …”uite, daca sinodul…” acolo e vorba strict de armata (sa ceara, nu sa minta ca ei fac si dreg) si politic (sa dea bani si pentru altceva in afara de salarii)
      @ lt.
      cati din cei 20.000 de popi si calugari cunosti sa spui ca au Mertan si trebuie sa lase obrazol mai gros ?
      ar trebui sa cunosti, asa ca om ce a studiat istoria, cum a aparut salarizarea preotilor de catre Stat si de ce este partiala
      eu cred ca dezvoltarea economica nu are legatura cu divinitatea, japonezii nu sunt nici catolici nici ortodocsi si nu erau asa departe de noi la 1800

      4
      • RTI, puneam in context oarcecum ceea ce a vorbit Marius si Psycho. Nu cunosc multi preoti, am un var preot ortodox fara de care eu mergeam la biserica chiar mai rar de cat o fac. Asa o fac mai des de gura lui, si de dragul lui, ca am crescut impreuna. Cunosc tematica salarizarii preotesti istoric si ca este partiala 65% / 80% din cate stiu. Am respect si admiratie pentru cei cu har, imi place sa-i ascult si sa invat teologie de la ei. Imi displac cei care sunt mult prea legati de cele lumesti si materiale. Stiu ca preotul cu masseratti, si unii cu mertane sunt doar niste varfuri ale unui grafic, nu sunt marea majoritate.
        Vorbeam de cei care sunt expusi spatiului mediatic si sunt sigur ca ai vazut exemple.
        Cred ca apropiindu-se de oameni, gratuit, va aduce un mare castig pe termen lung bisericii. Nu stiu cum este la voi in oras, dar la noi bisericile neoprotestante baptiste si adventiste au crescut exponential si au si pastori care predau in scoli mai nou.
        „eu cred caezvoltarea economica nu are legatura cu divinitatea, japonezii nu sunt nici catolici nici ortodocsi si nu erau asa departe de noi la 1800”- sunt complet de acord, nimic de aduagat. Eventual relatia lor cu notiunea de disciplina.
        Tocmai asta am spus, nu vad religia ca un blocaj ci trebuie lucrat la relatia noastra cu munca, cu regulile si cu occidentul tehnologizat.

        1
  6. Dute la biserica fara fara sa pui conditii

    5
  7. Putini cu credinta pe aici.
    Macar armata sa-si faca datoria si sa protejeze credinta stramoseasca. Noi existam numai datorita inaintasilor nostrii.
    Cred ca indicat ar fi ca armata sa asculte glasul tarii si sa treaca la treaba. Stiu exact ce au de facut daca tine cu populatia tarii.

    8
  8. Felicitari si este un exemplu de demnitate nationala. Sa ai monumente țiplă inseamna ca iti respecti trecutul.
    Hai si cu vitorul acuma, ca nu poti trai doar in trecut.

    1
    • exact….dpmdv avem doua insitutii esuate si fara nicun contact cu lumea reala si timpurile noastre.
      au adn-ul subtiat atat de mult incat suntem in pericol sa devina doua forme fara continut.ei inca traiesc din amintiri si vremuri apuse mai mult sau mai putin glorioase.
      ambele fac parte din structura noastra ca natie si sunt extrem de vitale dar fanfaronada si festivismul prezentului nu fac decat sa ascunda cancerul institutional intern unde primeaza doar ochiul dracului si interesele de grup sau persoana.
      eu niciodata nu voi confunda sau echivala habotnicia bor-ului cu credinta mea ortodoxa la fel cum goana dupa decoratii si cuvintele mari aruncate in discursuri de lemn ale structurilor de siguranta nu ma fac sa ma simt mai aparat….dimpotriva.
      sper sa nu mai aflam niciodata pe pielea noastra ce inseamna disolutia acestor institutii,a statului in general.
      in rest fiecare e liber sa creada si sa se inchine cui vrea si cum vrea ,nu servesc lectii de credinta nimanui.dar pentru mine viata e prea scurta ca sa ma mai pacalesc cu jocuri de lumini ,artificii si lumini.

      5
  9. Reabilitam cruci deoarece cu scolile si spitalele am rezolvat. Inca nu am reusit sa ne stabilim corect prioritatile fata de putinii bani disponibili si ne miram de ce nu avem o tara ca afara.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *