Rusia nu renunta la Siria: dupa Flota si trupele speciale ajung la Damasc!

Debarcare la Tartous: Forţe speciale ruse, în Siria

Unităţi din forţele speciale ale armatei ruse au debarcat în Siria, prin portul Tartous, scrie presa internaţională, citând agenţii de presă de la Moscova.

Militarii ruşi, din cadrul forţelor antiteroriste ar fi ajuns în zonă, la bordul navei Iman. Potrivit presei ruse, ministerul Apărării de la Moscova a confirmat că nava Iman a acostat la Tartous, dar susţine că este vorba doar despre o escală, pentru că trebuie să se deplaseze în Golful Aden, pentru a participa la lupta împotriva pirateriei. Oficialii ruşi au precizat că la bordul navei se află un echipaj civil şi trupele de securitate.

 Fortele Speciale Ruse

FOTO: jeremynicholl

De asemenea, regimul Assad dezminte că ar fi primit militari din forţele speciale din Rusia. În acelaşi timp, Rusia face apel către Siria să accepte imediat un armistiţiu cotidian. O sursă militară siriană a calificat drept nefondate relatările din mass-media internaţională, potrivit cărora nave de război ruseşti ar fi adus în Siria forţe antiteroriste, transmite agenţia de ştiri oficială Sana.

Totodată, Rusia a făcut apel către Siria să aprobe imediat cererea Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) privind instituirea unui armistiţiu cotidian. Asta pentru a permite accesul CICR la răniţi şi civili care trebuie să fie evacuaţi. Solicitarea vine în urma unei întâlniri a ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov cu Jakob Kellenberger de la Crucea Roşie.

Armata siriană a achiziţionat cea mai mare parte a armamentului său din Rusia, care este principalul susţinător al preşedintelui Bashar al-Assad. Volumul de armament importat de Siria a crescut cu 580% în perioada 2007-2011, în comparaţie cu cinci ani în urmă, se menţionează în raportul Institutului Internaţional de Cercetare a Problemelor Mondiale de la Stockholm.

Din Rusia, Siria a importat 72% din volumul total al importurilor în ultimii cinci ani. În 2011, Rusia a continuat să livreze Damascului sisteme antiaeriene Buk-M2 şi complexe de rachete de coastă Bastion-P. De asemenea, a primit o comandă de 36 de avioane de antrenament Yak-130, în valoare de 550 de milioane de dolari. În plus, Rusia mai trebuie să livreze Siriei a 25 de avioane de vânătoare MiG-29.

Sistemele antiaeriene şi rachetele de coastă încă nu au fost folosite de trupele guvernamentale. Cu toate acestea, ele au consolidat capacitatea de apărare a ţării în cazul unui atac străin.

Articol Ziuaveche

12 comentarii:

  1. Acu’ se vehiculeaza ca si ailaltzi, purtatorii de democratzie, au forte speciale acolo.
    Am vazut tancuri si MLIuri ale armatei siriene incendiate, chestii care nu se studiaza in scoala generala.

    Deci Syria a devenit un fel de ‘hunting ground’ :), se testeaza armament, tehnici, nivelul de pregatire al trupelor speciale, se capata experientza de aia adevarata in conditzii de razboi.

    Cartierul general al „Syrian National Council”, varianta siriana a Libyan National Council, este in Turcia. Free Syrian Army, varianta siriana a Free Libyan Army, este instruita si inarmata acum de turci, englezi, quatar-ezi, finantata de americani etc

    Impresia mea e ca evenimentele se cam precipita acum, si nu mai e mult pana se democratizeaza si Syria.

    • Ma gandesc ca rusii vor macar sa-l poata scoate pe Assad de acolo, sa nu pateasca ca varu’ Kaddafi.

    • Cred ca prezenta rusilor in Siria e in avantajul…Romaniei, in sensul ca probabil marile puteri „democratice” vor stramba mai mult din nas in legatura cu Transnistria…zic si eu…

    • Salut. Cu tot respctu da daca stirea asta ar fi adevarata acolo e un „coctail” de trupeti GRU,SPETNAZ si alte structuri , bine fiecare cu echipa lor si i-ar cei trimisisi pt instructie reala sunt putini cred ca preponderent sunt cei ce au fost pri Cecenia si Georgia . Iar daca acele trupe au ajuns intradevar acolo situatia din Afghanistan s-ar putea repeta adica „noi (rusii) suntem aici pt a ajuta poporul prieten in lupta cu interesele capitaliste” Oare ce divizie de parasutisti sta cu arma la picior ; daca rusii vor intradevar sa nu renunte la Siria pt ca vine banutu pt armament si alte interese .

  2. Acu rusii sunt ei baietzi buni, dar nu cred ca atat de buni incat sa vanda cantitatea aia de armament pe datorie unui guvern care e posibil sa cada. Si ei sa ramana cu datoria, la care noul guvern sirian le va da cu flit.

    Cum Siria nu cred ca sta pe munti de valuta, oglinda-oglinjoara cine plateste?
    O fi Iranul, au adus cashul cu baporu’ in alea 2 ‘transhpoarte’?

    • Tocmai. Tinta e de fapt Iranul. Asta primeaza. Si SUA au reusit un embargo pe vanzarile de armament catre Iran pe care Rusia formal a-l respecta. Rusii nu au mai vandut S300 Iranului. Nu pare bizar ca Siria care e aliatul Iranului primeste si S300 si rachete antinava Yakhont pe sisteme Bastion de care are nevoie de fapt Iranul? Tare cred ca pe astea o sa le vedem prin golful Persic, unde sa tina in sah armada occidentala. Poate ca factura o plateste Iranul de fapt si rusii fac o vanzare prin „terti”.

  3. Pana la urma iranul are cel putin o baterie de S-300 . Dar daca are mai mult ?!http://www.youtube.com/watch?v=l34fD3lkth4&feature=related

  4. Cred ca decizia Rusiei de a interveni militar in Siria e o alta hotarire emotionala ce va avea cu siguranta resultat dezastros pentru Rusia . In primul rind Siria va deveni magnetul Organizatiilor Jihad International iar Sunii Sirieni se vor alia cu Jihasisti inpotriva Rusiei . In primul rind Rusia nu poate recupera datoriile de la Siria ( o tara lipsita de resurse naturale ) iar portul Tartus de care tin cu dintii e un vis deoarece jihadistii vor face acest obiectiv imposibil de folosit . Singurii care pot capitaliza din acesta situatie vor fi cu siguranta statele vecine mai puternica ca Turcia , Israel , Arabia Saudita si chiar US si UE iar Jordan si Beirut si Palestina pot fi road kill .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *