Rusia trimite nave de război în portul sirian Tartus pentru o posibilă evacuare a unor cetăţeni ruşi

800px-BDK-14(1)

O navă de război rusă a părăsit portul în care este staţionată, la Marea Neagră, cu direcţia Siria, unde i se vor alătura alte două nave, în vederea unei posibile evacuări de cetăţeni ruşi din această ţară, scriu agenţiile ruse duminică.

Nava de debarcare Novocerkask, care transportă o unitate de infanterie şi material militar, este aşteptată în cursul primei decade din ianuarie la baza rusă de la Tartus, a precizat o sursă din cadrul Statului Major al armatei ruse.

Alte două nave de debarcare, Azov şi Nikolai Filcenkov, au părăsit şi ele porturile în care sunt staţionate cu destinaţia Siria, potrivit aceleiaşi surse. Cele trei nave vor participa, potrivit presei ruse, la exerciţii organizate în largul coastelor siriene, în care vor fi implicate unităţi ale unor flote din trei ţări.

La începutul lui decembrie, Novocerkask şi altă navă de debarcare, Saratov, au efectuat o escală în portul Tartus, singura bază navală rusă în Mediterana. Detalii despre această misiune nu au fost comunicate.

Baza de la Tartus, situată la aproximativ 220 de kilometri nord-vest de Damasc, a fost creată în virtutea unui acord încheiat în 1971, în perioada sovietică.

Ea este echipată cu cazărmi, spaţii de depozitare, docuri plutitoare, o navă pentru reparaţii şi găzduieşte aproximativ 50 de marinari ruşi, potrivit presei oficiale ruse. Oficiali ruşi au declarat că aceste pregătiri sunt în curs pentru o eventuală evacuare a unor cetăţeni ruşi aflaţi în Siria, în ipoteza unei prăbuşiri a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.

 

Mediafax

Un comentariu:

  1. Ion Petrescu despre forta militara a rusilor:

    Dintr-o asemenea perspectivă, faptul că, la Kremlin, Putin a vorbit de reuşita ca două brigăzi ruse de infanterie motorizată să fie pe deplin echipate cu tehnică de luptă modernă – precum tancuri T-27BM, vehicule blindate BMP-2M şi transportoare blindate BTR-82 – poate fi percepută ca o bătaie amicală, insignifiantă, pe umerii generalilor de la Departamentul Apărării al SUA. Care au deja două brigăzi, extrem de puternice, în Germania şi Italia, pilonii oricărei eventuale operaţiuni de calmare a unor spirite înfierbântate estice. Asta ca să nu se uite…

    Intreg articolul la

    http://www.ziuaveche.ro/opinie/anul-celui-de-al-doilea-stat-romanesc-140821.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *