Rusii calca apasat…

…pentru economia lor rahitizata de pretul titeiului si comanda 50 de avioane multirol Suhoi-35S. E mult, e putin? Fata de americani cu  doua mii si cateva sute de F 35 comandate, e modest rau, fata de Romania este enorm.

1523898_-_main

Si toate astea in conditiile in care Suhoi 35S, cat o fi el de supermanevrabil si alte alea, reprezinta totusi doar prezentul nu si viitorul, acolo unde T 50 alias PAK FA ar fi trebuit sa fie titularul, doar ca din titular cert a cam ajuns rezerva eterna.

Astfel VKS-ul (Fortele aero-spatiale ruse) au dat o comanda ferma pentru 50 de bucati Su 35S “Flanker E” spre sfarsitul lunii decembrie. Conform agentiei ruse TASS valoarea contractului ar fi de 788 milioane de dolari (60 miliarde de ruble la data semnarii), aparatele urmand sa fie fabricate de catre uzina Komsomolsk-on-Amur Aircraft Plant (KnAAZ).

Perioada de livrare se intinde pana in 2020. In acest moment uzina are, pe langa cele 50 de aeronave proaspat comandate de VKS, in lucru si avioanele pentru China – 24 de bucati si asteapta o foarte posibila comanda si din partea Indoneziei pentru 12 Suhoi 35S.

Deocamdata rusilor de la KnAAZ le merge bine si daca Indonezia semneaza si ea, uzina va livra pana in 2020 134 de aparate.

De asemenea Algeria ar putea sa comande pana la urma 40 de avioane Suhoi 32 (varianta de export a Su 34), negocierile intre cele doua parti fiind considerate foarte avansate si incurajatoare.

Se asteapta ca majoritatea aparatelor Suhoi 35S sa fie dislocate in Districtul Militar Estic, in concordanta cu politica militara rusa (ochiu’ pe ceainizi) de intarire a acestui district in defavoarea zonei Vestice, aici unde Rusia nu vede de fapt nici un pericol iminent din partea NATO sau a altei entitati.

Rusii isi intaresc prezenta militara in Extremul Orient si in general dincolo de Urali, majoritatea tehnicii de lupta noi fiind repartizata acestor unitati, in timp ce trupele din Europa (la est de Urali) nu mai sunt considerate (ca pe vremea URSS) cele mai expuse unui conflict.

Asadar indiferent de ce spune Moscova si Beijingul si de cate strangeri de mana reciproce au loc, Kremlinul crede ca viitorul sau mare inamic va fi din Est si in nici un caz din Europa.

Iar noi dam dreptate Moscovei, ca de obicei aia cu ochii mici si oblici dispre est sunt periculosi…

GeorgeGMT

45 de comentarii:

  1. Încercați Operation Flashpoint Dragon Rising sau măcar clipul de la început, apropo de problemele economice ale Chinei si de ultima parte a articolului. 😉

  2. Cel mai probabil inlocuiesc 27le treptat in loturi mici din astea. Cu Su-35, 30 si mai incolo PAKFA. Probabil PAKFA va fi cel mai putin numeros.

  3. „Fata de americani cu doua mii si cateva sute de F 35 comandate…”

    Dupà câte stiu, nu sunt COMANDATE ci este PREVAZUT sà fie comandate.

    • Pai si, in cazul americanilor, este vreo diferenta?!

    • Trebuia sa sara asta cu precizarea 🙂 🙂

      Bisericutza francophila ofticata, ofticata, ofticaaaaaaaaaaaaata 🙂 🙂

      Garçons, hai sa va spui un sicret, dar sa nu’l mai spunetzi la nimeni, pt ca l’am citit in documentatzia confidentziala la care numai eu am access si am discutat si cu pilotul sef, cu seful fabricii si cu ministrul apararii, buni prieteni de’ai mei, YOU KNOW 😉 🙂

      Asa, si acuma sicretul: F35 se va produce si se va vinde oricum la nivel mondial cu cel putzin intre 1000 si 2000 de exemplare mai mult decat Rafale

      De cosmar, I know 🙂 🙂

    • Aide nu te oftica… Chiar sunt comandate anual piese pentru loturi de cate 100 avioane …Long terms tems ….

  4. cred ca comparatia intre Su 35 S si F 35 este gresita,
    Su 35 alte alte roluri decat F 35,
    Su35 cred io ca este avion de superioritate aeriana,
    pe cand F 35 are un rol limitat la amprenta radar redusa si capacitatea redusa ,

    si sincer oricat as ura politica rusilor fata de noi trebuie sa recunoastem ca intr`un dog fight direct F 35 n`are nici o sansa in fata unui Su 35 S,

    binenteles Su 35 este dintr`o generatie anterioara de aparate cu alt rol

  5. E o greseala sa crezi ca oata tehnica noua e concentrata in est cu dedicatie pentru China!in momentul de fata afganistan e un colaps si reprezintă un risc pentru fostele republici sovietice din zona si pakistan,tensiunile din marea chinei, sau prolema insulelor kurile! Si ca imaginea sa fie complecta urmează ca Iranul sa fie primit in rândul SCO cat de curand!(rusia-china-india-pakistan-iran si prin extensie irak si siria oferă un argument mai solid in legatura cu dedicatia armamentului nou din extremul orient) http://news.xinhuanet.com/english/2016-01/23/c_135038723.htm

  6. este fals Boss…Rusia tocmai creeaza (daca nu a si facut-o deja) inca trei brigazi motorizate in apus, nu in rasarit. Directiile de interes principal ale Statului Major sunt (asa cum a afirmat insasi seful lui)

    1. Europa (NATO)
    2. Arktika (NATO)
    3. Orientul mijlociu. (Caucaz)

    …trimiterea a 50 de aeronave in rasarit nu are de a face cu China. Rusia nu duce un program de inarmari ci unul de modernizare a celui actual. Aceste aeronave vor lua locul altor 50 de aeronave care au operat acolo mult timp. Nu se vor adauga la numarul deja existent. Avem de a face cu o conservare prin modernizare a armamentului din rasarit si o crestere numerica in apus si la miazanoapte.

    dpdv militar China nu reprezinta un pericol pentru Moscova atata timp cat de la Amur pana la Beijing se fac cinci ore cu trenul iar de la Amur pana la Moscova 5 zile! Totodata vad ca se uita tot ceea ce se recunoaste si se aplica ca si geopolitica la Europa cu teoria statelor tampon. Mongolia este stat tampon.
    Unul urias. Rusia nu poate fi luata prin surprindere in rasarit de catre China. („Mongolia este singura cale spre Siberia” – feldmaresal Masatake Terauchi ) Din contra „distantele” spun altceva. Daca la asta, mai luam in considerare „vecinii” Chinei, din care unii sunt in pat cu Moscova cred ca amenintarea e nula! Rusia este intr-un status-quo pe termen lung cu China. Cel putin atata timp cat Mongolia e neutra iar Kazahstanul in CSI. Din contra…pentru China vin vremuri grele. Pericolul nu este doar de pe uscat ci mai cu seama de pe mare. Si acolo sunt yankeii .. 🙂

    • Medvedev a zis, cu vreo doi in urma, ca bataia pestelui in viitor va fi China nu NATO si deocamdata grosul tehnicii rusesti de lupta noi merge peste Urali. Io poate ii balacaresc pe aici pe rusi, dar niciodata nu i-am considerat prosti, pt simplul motiv ca nu sunt: vad si ei, la fel ca toata lumea cum China se umfla. Nu UE, nu SUA,nu NATO…

    • Asta imi aduce aminte de al doilea razbel mondial cand Franta avea si ea state tampon cu germania. Iar teoria distantelor s-ar putea sa nu se aplice in cazu aista pt simplul motiv ca poate china nu e interesata de Moskva cat poate e interesata de siberia.

    • Chinezii nu vor Moscova de la ruși, ei vor o bucată cât mai mare din Siberia, sau măcar Vladivostokul și kraiul (oblastul) aferent (care au fost cândva ale lor).

      • Nu poti lua un mm patrat de la Rusia daca nu iei (sau ameninti cu asta) capitala. E un fapt…
        ( WW2 nu s-ar fi incheiat niciodata daca nu cadea Berlinul. Ar fi continuat mult si bine)

        ..chiar si in ipoteza ta este teribil de dificil tehnic. O armata chineza trebuie sa strabata toata Mongolia de la sud la nord (prin lupte!) si pe urma sa treaca cumva si lacul Baikal ca sa captureze cel mai important oras din zona…Irkutsk! Adica macar vre-o 1200 de km…Asta inseamna timp, pe care China nu-l are. Pe linga aventura fara sens (japonezii ar putea sa-ti povesteasca de ce, intr-ucat ei au incercat asa ceva in WW2 dar n-au parcurs decat 200 de km din 1200), contraatacul ar veni din apus (Kazahstan) pe directia Gobi. Si problemele vor fi mai mari pentru China nu pentru Rusia . Stii…acolo sunt uigurii. Poate iau si rusii o bucata din Gobi. Si-i zic „Aziatskoenovorossia”.
        Mongolia e stat tampon. Dar nu-i Belgia sau Luxemburg. Nu e de dimensiunea aia si nu exista infrastructura aia.
        Concluzia…dpdv geografic Rusia are toate avantajele in fata Chinei. Si in conditiile in care Rusia poate ameninta Beijingul iar China nu poate ameninta Moscova vorbim degeaba…
        …desigur avantajul geografic nu-i totul. Dar despre principiile geopoliticii si factorul de marime a statelor tampon in strategia militara poate cu alta ocazie…

  7. COMPLECTÁ vb. I v. completa.
    Sursa: DEX ’09 (2009) | Adăugată de LauraGellner | Semnalează o greșeală | Permalink
    Comentariu: Este o formă greșită, trebuie evitată. Apare în DEX pentru direcționarea la forma corectă.

    https://dexonline.ro/definitie/complecta

  8. In sfarsit . Normal ca cel mai mare pericol vine din Asia. China e doar o parte a problemei. Tocmai de aceea si Us muta la greu armata in Pacific.
    Referitor la Su35. Doctrina militara rusa , este diferita de cea Us si in plus, nu cred ca ar vrea nimeni o Rusie cu mii de avioane.

  9. Mamă, unde și-au pus ciolovecii ăștia o uzină atât de vitală pt. apărare… tocmai în celălalt capăt al lumii, pe Amur… cât de ”intelighenți” pot fi… păi locația respectivă poate fi ușor atinsă de pe baze din Japonia de Nord și portavioane americane… cel mai ideal ar fi fost dacă ar fi așezat-o după Urali, @Ekaterinburg….

    • Trimite-le un mail sa le explici tu ce si cum, ca poate-s prosti si le deschizi tu ochii.

    • Las ca nu sunt rusi asa fraieri :)))

    • Nu. La Komsomolsk pe Amur nu Sukhoi e vioara intai ( de fapt acolo nu-s decat birourile de proiectari si un aerodrom adica KnAAPO, Principalele capacitati de productie sunt la Irkutsk si Novosibirsk adica la dracu’n praznic). Ce-i mai important acolo sunt santierele navale care produceau sub-uri nucleare AKULA! Aproape 100 de submarine de toate felurile au fost create acolo. Amurul se varsa in marea Ohotsk care-i acvatoriul envelopat al flotei Pacificului. Are mai mult sens decat crezi…

      Eltsin a mutat facilitatea nucleara in Europa la Severodvinsk in marea Alba. Dar santierul naval din Komsomolsk a ramas in picioare. Azi produce orice tip de nava din inventarul marinei ruse cu exceptia celor cu propulsie nucleara.

  10. Rusii fabrica suhoiuri imbunatatite pt ca numai atata mai pot sa fabrice momentan, „hai PA, FAH” e in moarte clinica

    Or sa’i depaseasca chinezii in curand dpdv tehnologic, daca nu au facut’o deja

    De ce le duc langa ceainizi, s’or teme ei de ceva 🙂 : multe guri de hranit, mueropa s’o descurca cum s’o descurca cu un milion-doo de „sirieni”, insa cand or veni in rusia vreun miliard de infometat cu ochii oblici atunci sa vezi dixxxtractzie

  11. Romania dpdv financiar isi permite 50 de avioane, poate nu neaparat echivalentul lui SU 35S, avion bimotor, e.t.c….insa 50 de F 16 sau Gripen cu siguranta isi permitea. Numai ca nu vrea. In general armata la romani este vazuta ca piatra de moara la gatul tarii, dar esentiala si tare pigulita in caz de ‘scandal’! Si se cam intampla sa fie mereu prinsa toples la necaz! 🙂

  12. Hmmmm …. Si China si Nato vor distrugerea rusiei nu stiu daca este xa in scenariu apocalipsei atunci cand un singur stat se va impotrivi globalizari

  13. rusia se opune globalizarii pe motiv de negocieri esuate in viitorul guvern mondial. daca ar fi primit mai mult, rusii erau la catarama cu sua, ue, china etc rusia face o opozitie din interes. atat.

  14. Nu cred ca are treaba cu petrolul
    are treaba ca au nevoie de alea 50 de avioane, si la pak-fa al lor mai au inca de shurubarit la motoare, apoi sa treaca testele apoi seria mica etc mai e inca mult pana sa il poate folosi la unitati
    pe cand asta e bine mersi, il pot fabrica, au piloti calificati, si cred ca asa ca stop-gap din cauza intarzierilor fabrica si ei ce pot ca le trebuie avioanele alea

  15. http://www.liveleak.com/view?i=a63_1454250950

    4 bucati au mers si in Siria. Sa vedem cu ce scop 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *