Rusii readuc in lupta T 62ul

Un T 62 intr-un muzeu rusesc. Asta daca batranul tanc n-o fi deja prin Ucraina luptand impotriva satanei…

Un tanc relativ batran (succesor al T 55), retras din productie pe la mijocul aniilor “70. Ei bine, 800 de T 62uri vor fi readuse la viata si modernizate cat de cat pentru a inlocui pierderile suferite de armata rusa pe frontul ucrainean.

Stirea ne parvine de la deputatul rus Andrey Gurulyov, fost general, care a vizitat o uzina (103 Armored Repair Plant) care cu asta se ocupa. 103 este o subsidiara a companiei UralVagonZavod constructorul tancurilor T 90 si T 14.

In sine, stirea n-ar fi de mare anvergura, dar in contextul razboiului ucrainean este importanta si arata ca rusii au ajuns la fundul sacului, nu au tancuri moderne in plus fata de ce au trimis deja pe front, nu mai au rezerve de T 72 si T 80, despre T 90 nu cred ca are rost sa discutam. Ori daca mai au T 72 si T 80 ascunse pe undeva acestea ori ca se dovedesc prea scumpe la modernizare/revitalizare ori pur si simplu nu au cu ce.

Intradevar, revitalizarea unor tancuri vechi din rezerva este o modalitate mult mai rapida si ieftina de a suplini pierderile de pe front decat constructia unor T 90uri noi, asta daca rusii mai pot construi tancuri noi, umbla zvonul ca UralVagonZavod si-a cam oprit productia de T 90 in lipsa unor componente care veneau din import. Despre T 14 nici macar discutie desi ar fi o ocazia buna de testare in front a unui produs foarte nou.

Cele 800 de tancuri ar trebui sa fie gata de lupta in urmatorii trei ani. Dar oare cum stau cu munitia, tinand cont ca tunul T 62 este de calibrul 115mm?

Dar sa ne aducem aminte ca tancurile T 62 sunt deja in Ucraina, probabil ca vehiculele care erau apte de lupta au fost deja trimise pe front, restul fiind nevoite sa treaca prin uzina.

Este clar ca Rusia a ajuns la fundul sacului din cam toate punctele de vedere: soldati, tehnica de lupta, munitie ghidata si acum incearca cu disperare sa tina frontul cu ce-o mai avea prin depozite, atat cat o mai putea sa-l tina.

O benzinarie cu arme nucleare macinata de o coruptie crunta care la randul ei a generat incompetenta cronica pe care o vedem astazi in Ucraina. O tara imensa care nu este in stare sa-si sustina pe front 200 de mii de militari si noi, ca prostii, ne speriam de armata rusa si tehnica ei militara.

Din cauza acestei saracii operationale crunte, se pare ca in razbunarea asupra Ucrainei (pentru podul Kerci), rusii au folosit masiv rachete anti-nava Kh 22 si alte modele asociate sovietice si din acest motiv (datorita “preciziei” acestor rachete) au reusit chiar performanta sa-si bombardeze singuri teritoriul national, in zona orasului Belograd, “nimerind” chiar un bloc de locuinte…

PS Ce sanse o avea un batran T 62 in fata armamentului modern anti-tanc? Dar pana la urma asta conteaza destul de putin daca ne uitam la ce sanse au avut tancurile moderne rusesti: T 72B3, T 90 sau T 80. Zero sanse, indiferent de model, anul fabricatiei sau pliantul ivanilor…

GeorgeGMT

131 de comentarii:

  1. Salut. Coruptia din Rusia va contribuì fundamental la distruggere acestei tari, sa luam exemplu.

    10
    • In 30 de ani nu am luat niciun exemplu..Noi folosim T 55 . Mai era o stire ca rusii au adus pe front tunurile AA S60 . Noi inca le folosim din greu…Cred ca exemplul il luam dar in sens negativ…

      31
      • Orice tun AA este aur curat in zilele noastre, cand dronele si rachetelie de croziera subsonice brazdeaza campul de lupta si hinterlandul.
        S60 ii sui pe un camion si il legi la un radar decent si face prapad printre Shahed si Orlan-uri. Are bataia utila de 6+ km
        Evident nu ne va duce capul sa facem nimic

        21
        • N-ar fi rau de investigat ceva modernizare/automatizare si muntie moderna, mai ales cu privire la drone. e un calibru care pare sa revina

          5
        • Tunul de 57 mm este cel mai ineficace tun AA din dotarea Romaniei .
          Cadenta de tragere redusa , lipsa munitii moderne .

          In Donet se foloseste ca piesa de artilerie de sprijin a infanteriei , lovitura directa , in lipsa de altceva . Munitii uitate prin depozite mai sunt .

          7
        • O sa ajungi sa spui ca orice cazma Linemann ( asa se numeau parca) e aur curat ! ?

          7
          • La S60 din cauza ca e tun antiaerian cu proiectilele pe rama, ce sa dezvolti pentru el in cartusul ala 57×348, cadenta e foarte mica pentru un tun AA, cartusul e prea mic sa azvarle o lovitura mai de doamne ajuta, eu nu inteleg de vreme ce in 1990 am retras zsu-57 am pastrat azp-urile inca 32 de ani si acum avem planuri de „modernizare” la ele
            Sa tragi dupa drone Gepardul sau Oerlikon de 35 mm sau chiar tunurile noastre 2x30mm Resita md 1980 mai degraba (desi in cazul Resita 2x30mm, 5 trupeti sa invarta manual un tun si sa ocheasca sa dea jos o drona, pe care trebuie sa o loveasca direct ca nu au munitie gen ahead, focos de proximitate etc – cam mult mi se pare )

            9
            • da, recunosc ca nu prea stiu multe despre tunul asta, am vazut insa ca e un calibru care revine

              1
            • Ar trebui sa folosim ce avem. Avem tunurile astea, avem artileristi pregatiti pt ele, de ce nu le-am folosi? Are cadenta mica, dar in cazul unei drone iraniene sau rusesti nu e nevoie de o lovitura directa ca sa dai jos drona. Dar ai avea nevoie de o legatura cu un radar si de munitie moderna.
              Chiar nu invatam nimic din conflictele moderne? pt drone cea mai buna aparare e sa ai toate solutiile posibile, de la electronice pana la point defense. in 5 ani toata lumea va avea roiuri de drone sinucigase + drone purtatoare de munitie. Cat timp nu cumparam altceva e foarte bun si S60

              3
            • Paul ,
              Tunul AA de 30 mm a fost fabricat de Carfil Brasov, fost Uzina Mecanica nr.2 , utilaj preluat de la fosta ASTRA ( care a produs tunul AA cal. 37 mm licenta Rheinmetall plus faimosul Vickers-Resita dupa mutarea productiei la Brasov )
              In 1994 a fost omologat complexul de tunuri AA cal. 30 mm ( cu intarziere ) , o baterie de 6 tunuri controlate simultan de un sistem de conducerea focului , sistem dotat cu radar si lucrand in tandem cu lansatoare de rachete AA .
              Poti gasi mai multe date despre piesele de artilerie fabricate la Resita in cartea Tunurile Resitei , pe site-ul Revistei Fortelor Terestre ,
              https://rft.forter.ro , la rubrica Biblioteca virtuala ( daca iti functioneaza , mie nu )
              Despre ASTRA, cateva cuvinte :
              http://www.roman.ro/files/istoric/istoric-pe-larg.pdf

              Trivia : in primii ani de dupa razboi Uzina Mecanica nr.2 Brasov a produs o serie de scutere si motociclete carenate , se pot vedea aici https://www.facebook.com/groups/1285649678148929/?ref=group_header

              6
              • Nicusor nu cred ca a mai ramas ceva din Astra Brasov – tot ce au putut lua rusii au luat de acolo. 37-le german cel cu teava aia cu ghinturile cu pas variabil – cum o manufacturau in 1939 ? Pentru tunul de 37 rheinmetall eu auzisem ca incercasera pe la electrometal timisoara sa faca piese marunte care trebuiau inlocuite, tot felul de pene si arcuri pe la inchizator – nu reusisera, la 40 de ani dupa ce fabricase Astra tunul, ori nu erau destul de elastice, ori se rupeau, ori se uzau dupa cateva proiectile

                2
                • Confirm , utilajele care produceau țevile Oerlikonului ( ulterior Rheinmetall ) de 37 mm cu pas variabil ( pornea de la pasul de 12 ” rasucire la intrarea în conul forțator , ajungând cu o crestere exponențiala la un pas de 15 ” la gura țevii ) au fost relocate mai la est ( fix in fosta uzina Hermann Goering din Donetsk , soră cu Cugir ) , in epoca desființării platformei ASTRA .
                  Șeful comisiei militare de recepție a produselor ASTRA în 1944 era locotenentul ( fost coleg de promoție cu presupusul și autointitulatul rege al României , MS Mihai 1 ) dnul Năstase Marin , tatăl viitorului ministru Adrian Năstase , știți voi .
                  In timpul armistițiului de 3 zile ( 23-35 august 1944 )
                  numitul lt NM a ordonat foc asupra coloanei germane care se retragea pe Valea Prahovei ( planul Margareta 1 si o parte din Margareta 2 , istoricii de genul celor interesati de istoria recenta cum ar fi ( @ lt rez ) stiu ce si cum , coloana îndreptându-se spre garnizoana Brașov ( era încă sub autoritatea statului Regatul România ) când au distrus în retragere ( tot cu incalcarea armistițiului , dar de către germani ) unitatea de retranslatie Radio Bucuresti , cu sediul in Tâncabesti , adica cei avand indicativul fonic ” Stejarul ” , de răcneau cei de la radio Băneasa ( post cu acoperire acoperire locala ) ” Stejarul , extremă urgență ” dar nu mai era nimeni în viata pe acolo … mesajul însemna să contacteze ( conform normelor traficului radio de atunci : normal , urgent , fulger , extremă urgență ) prin mijloace directe sau alternative ( telefon , curier etc ) adica mai simplu , pe intelesul tuturor era ca ” Stejarul ” să ia legătura de urgență cu baza prin orice mijloace .
                  Păi germanii , in retragere , au mucificat instant comunicatiile prin fir de la Ciolpani ( Paltinul ) si de la Palatul Telefoanelor ( Teiul ) , era clar ca va urma radio Tancăbesti ( la Tancâbesti 95 % erau functionari de sex feminin , doar dactilografe , cine naiba să le apere , ca toți erau pe frontul de Est ) …
                  În fine , e rolul istoricilor să deschidă pagini de istorie recenta , ca după 89 nu se dorește … .
                  E de studiat și respingerea atacului de la Radio România , releul de retransmisie Brașov , din Bod .
                  Bine , ăia erau cumva OK , aveau doua companii e infanterie în sprijin , cu aproape 10 % supraviețuitori după atacul coloanei germane conform planului Margareta 1 , în timpul armistițiului .

                  Într-unul dintre camioane din convoiul german aflat in retragere , era un caporal oarecare , unu’ Kohl .
                  A fost rănit de ” bateria albastră ” adică de muncitorii in salopete/ combinezoane albastre care produceau țevile tunurilor AA ASTRA cal 37 Oerlikon și care au încălcat armistițiul decis de Aliati , la ordin personal . .
                  Da , sărmanul caporalul Kohl a murit în urma ranilor , și îngropat la Cluj într-un cimitir de razboi al epocii .
                  Era tatăl viitorului cancelar al Germaniei , avea un copil de câteva luni , care a crescut ca orfan de război …
                  Germania ne iubește , ca in prima zi de WW1 .
                  Dar si noi pe ei , la reciprocitate .
                  Nu vă mai povestesc de unde cunosc toate amănuntele …
                  Dar cumva am avut încredere în acel participant la eveniment ( a trecut dincolo intre timp ) , chiar dacă au trecut 50 de ani de atunci .

                  4
                • Paul ,
                  Nu sunt ferm convins ca toate utilajele au fost luate de rusi .
                  Aici in Spania am avut coleg de la Carfil care mi-a spus cate ceva de pe acolo .
                  Stiu precis ca laminorul de tevi Malaxa Bucuresti , aproape nou , a fost demontat si mutat in URSS , cu acte in regula in contul despagubirilor .
                  Multe din acuzatii vin din necunoastere , campanie electorala sau din acoperirea jafului din a doua jumatate a anilor`90 , cand utilaje intregi erau scoase si duse noaptea la fier vechi , antemergatorul camionului fiind de obicei un fost militian sau securist .
                  Daca o sa gasesc date despre utilajele ASTRA o sa pun, slabe sanse .

                  Mai cunoscut este cazul IAR Brasov .
                  Arunca o privire la articolul urmator, inclusiv comentariile autorului :
                  https://www.contributors.ro/doua-legende-privind-uzina-industria-aeronautica-romana-de-la-brasov/
                  De fapt dupa bombardamentul din 1943 ( 70 milioane pagube ) s-a dispersat uzina , destul de lent , incat o parte din utilaje erau in uzina inca la al doilea bombardament din aprilie 1944 ( 270 milioane pagube )
                  Dispersarea :
                  – atelierele de montaj motoare, bancurile de proba, turnatoria, modelaria si depozitele la Colibasi
                  – sectia de uzinaj motoare si contabilitatea au fost transferate la Ucea ( azi Victoria )
                  – scularia si fabrica de aparate de bord Prerom la Satulung ( azi Sacele )
                  – tinichigeria la Toplet
                  – sectia de elice , armament , tren la Campulung Muscel
                  – fabrica de celule la Barlova si Herculane
                  – montajul general la ASAM Medias
                  Unele utilaje au fost relocate la Brasov dupa razboi , altele au ramas pe loc , cu oameni cu tot .
                  Dupa cum se poate vedea, pe baza acelor utilaje si tehnicieni au luat fiinta alte uzine.
                  – Uzina de piese auto Vasile Tudose Colibasi, ulterior Dacia Colibasi – Pitesti
                  – Uzina mecanica Medias
                  – Uzina mecanica Toplet
                  – Electroprecizia Sacele
                  – si bineinteles Uzina mecanica Muscel , ulterior ARO Campulung Muscel
                  Iti pot spune ca reglajele si testele functionale ale transmisiei MLVM s-au facut la Tractorul Brasov pe bancul Junkers , ramas de la IAR

                  4
      • Daca romania modernizeaza cel putin tehnica brusc devenim,, Cineva” dar se evita si ne speriem de tehnica rusa.

  2. Interesant. Oare estimează că va mai dura războiul cel puțin trei ani, sau doresc să păstreze 800 de T 62 și în armata de după conflict? Adică, sigur, e mai bine decât nimic, dar s-o și recunoască, așa, pe față…

    1
  3. închideti muzeele tehnico-militare !!…s-au apucat rusnacii de înzestrare.
    a doua armată a cosmosului și sperietoarea lumii libere?

    36
  4. Cum spuneam , desi exista inca blindate mai moderne pe la stoc, utilizeaza munitiile de 115 mm care stau degeaba .
    Pentru sprijinul infanteriei e suficient .
    http://alejandro-8.blogspot.com/2022/10/municion-de-t-62-capturada-por-fuerzas.html

    Deja la antrenamente
    http://alejandro-8.blogspot.com/2022/10/t-62-en-maniobras.html

    Despre deconservare / trecere la exploatare / echipaje , sfarsitul lui septembrie
    http://alejandro-8.blogspot.com/2022/09/entrevista-con-un-comandante-de-t-62m.html

    6
  5. Reapratiile se pot face in conditii rudimentare
    http://alejandro-8.blogspot.com/2018/11/instalaciones-de-reparacion-de-tanques.html

    1976, teste comparative intre tancurile sovietice aflate atunci in serviciu ( si acum de fapt )
    http://alejandro-8.blogspot.com/2021/03/pruebas-comparativas-entre-el-t-62-t-64.html

    T-62 in Afganistan , amintirile unui membru de echipaj
    http://alejandro-8.blogspot.com/2018/09/experiencia-de-un-tanquista-sovietico.html

    7
  6. Curios că nu baga T 64 in linie.
    Nu au exportat la nimeni modelul asta. Nici la ” frații” socialiști cindva.
    Sigur îl țin să se lupte cu NATO.
    ?
    Oricum, T 72 și T 80 noi, nu au mai produs de o grămadă de ani. Au doar modernizat ce aveau in depozite.
    Adică Uralvagon lua anual din depozite , desfăceau bucăți tancuri și modernizau. Turelă, tun, motor, sisteme de ochire.
    In varie serii.
    Javelin a demonstrat că au muncit degeaba.
    Tot așa înainte spaima planetei.
    Pina ajungeți la T 34 mai e necesar doar un mic efort. ??

    27
  7. Ce zice propaganda rusa pe tema asta:
    https://en.topwar.ru/203438-t-62.html

    • Previzibil.

      „Folosim T-62 pentru ca liniile de productie pentru tancurile mai moderne sunt pline”
      „T-62 modernizat va fi folosit in defensiva iar „catargul” de observare va face diferenta pe campul de lupta”.

      Ceea ce omite proaganda rusa sa spuna e ca Uralvagonzavod nu mai produce tancuri noi de prin martie, ci doar repara tancuri avariate sau vopsesc unele reactivate.

      In alte cuvinte, totul este bine.

      13
    • Nu stiu daca-i tocmai propaganda, suna destul de echilibrat ce zice. Si e clar ca exista o nevoie de foc direct mai puternic si nu de nivel IFV. Americanii au constatat nevoia asta in Irak/Afghanistan si au pus un tun de 105 pe Stryker. Acum vor un tanc usor si expeditionar.

      De aia zic, TR-ul modernizat poate avea o noua viata cu tactici de tun de asalt/insotire & suport infanterie. Nu ca MBT, clar, insa conflictul de Ucraina ne arata aceasta nevoie de suport direct.

      Nu vom avea bani de MBT-uri pentru toate unitatile de infanterie insa e clar de acest suport vor avea nevoie toate; ar fi fezabil sa avem MBT-uri la unitatile mecanizate iar o eventuala modernizare a TR-ului asignate la celelalte unitati de infanterie. Personal cred ca 3 batalioane moderne (cu cate 54 de Abrams/K2) ar fi cam maximum ce ne-am permite si astea ar fi unitatile blindate.

      Celelalte unitati pot primit TR-uri modernizate.

      Insa cred ca ar trebui invesitate alta organica pentru brigazi si batalioane, mie personal batalionul de 54 de tancuri mi se pare enorm pentru terenul nostru, cred ca pot fi folosite doar in in poarta Focsanilor la maxim.

      Uitandu-ma la T-62 modernizat, imi place ideea cu mast-ul si le-as mai pune si lama de buldozer in fata.

      14
      • Unele articole sunt acceptabile, dar site in sine face propaganda rusa.

        Eu am inteles ca le vor in rol de mli (le compara puterea de foc cu bmp 3) si in defensiva, printre transee ingropate pana la nivel turela.

        1
        • „You will not believe it, but we really have not yet begun to „fight”, and no one has yet begun, with the exception of the culprit of disgrace. Previously, the readiness of all parties to escalate in Ukraine, with the development of the conflict to the level of a regional one and the subsequent escalation into a war on the continent, was assessed as probable at the turn of 2025 (under the full development of NATO military planning in the amount of „Defenders”), the most likely dates were assumed later , by the period of 2027 – 2030 (Polandia was pulled up and solutions for the Republic of Belarus were tried). In addition, no development of the situation in Ukraine with the involvement of the main forces of the NATO coalition without obtaining advantageous positions in the Republic of Belarus and the Baltic was planned due to the difficulties of implementing tasks in such a configuration. So, for now, you are witnessing a smoothing stage of preparing the parties for war with a set of military elements in the form of a database and others, during which part of the forces, means and infrastructure of NATO is destroyed at the geostrategic foothold of Nezalezhnaya, respectively, we suffer losses and gradually adapt to a different type of existence . It is believed that this may lead to some period of discharge, but I doubt it. If you want – you can call it a war, but take my word for it, this is not it yet – you will not miss the war. So, 3 – 5 – 8 years, and then it will begin, unless, of course, someone from NATA feels like a superhero ahead of time.”

          Mi-am făcut timp să le citesc comentariile, unii sunt critici, unii au un optimism deșănțat, iar unii zici că au băut la aceeași masă cu niște persoane ce mai postează pe aici. Ăsta citat e unul dintre cei mai simpatici, dacă se pregătesc încă vreo câțiva ani în stilul de până acum, o să fie glorios tare.

          3
      • Eu as adauga la fiecare bat inf inca 6 derivate cu tun de 105 pe langa mortierele de 120. Nu as amesteca tancurile in bat de infanterie.

      • „Personal cred ca 3 batalioane moderne (cu cate 54 de Abrams/K2) ar fi cam maximum ce ne-am permite si astea ar fi unitatile blindate.” – Nu sunt de acord! Cum isi permit Ucraina, Grecia si alte tari cu PIB mai mic decat Romania armate mult mai puternice ?!? Cheia este in procentul din PIB alocat apararii tarii. Nu este nicaieri obligatoriu sa fie 2-2,5 % ….ar putea fi si 5% sau mai mult ….mai ales acum ca suntem cu razboiul langa noi ! Eu cred ca ar trebui sa modificam bugetul astfel incat sa ne permitem 1000 de abrams – 16 miliarde de $ – asa cum a alocat Germania in mod exceptional 100 de miliarde anul acesta pt inzestrare am putea aloca si noi 16-20 miliade pt tehnica de lupta in mod exceptional …cu razboiul langa noi !

        5
      • de unde motoare?

      • Era bine daca am fi pus pe tr un tun de 120mm low pressure, un blindaj mai acătării, un motor de 1000cp sau de 1200cp… Vise știu.

  8. Uite așa devenim optimiști. În scurt timp ne batem de la egal la egal cu ei, T55 la T55. Și nu trebuie să ne mai facem probleme cu industria (fosta) de armament.
    Păcat că am luat F16-le alea, că în curând or să ajungă și ei la Mig21. Să nu ne mai aruncăm altădată…

    39
  9. Coruptia va fi si sfarsitul nostru.

    23
    • Eh draga robi, pai eu ce latru aici, ca sfarsiul nostru nu va veni de mana holenderilor, nici a nu stiu ce conspiratii, ci din pura coruptie+incompetenta. Atat si nimic mai mult.

      31
      • servus coane !

        2
      • Asa
        Si de ce nu mai iesiti in strada la Cluj daca e curuptie ?
        Ca tocmai s-a dat o ordonanta de urgenta ca sa scape – cu bani cu tot – coruptii de la PDL . Si se stie clar in spatele marelui proiect imobiliar de doua miliarde de la Cluj e Elena Udrea .
        Iesiti fratilor !
        Dar e liniste totala !
        #Elon Musk la castelul Bran
        #nici Angelina Jolie nu a participat , posibil sa fi fost la plimbare de Haloween cu fostul sot , cu tancul 🙂 – zic ca sa fiu on-topic @Fury

        10
  10. https://www.youtube.com/watch?v=3G8Bq1sj2yk

    Cica nu 800 de T-62-uri ci total cu T-80 si mai ce, doar ca prin apropierea fabricii sunt multe T-62, munitie etc.

  11. In ritmul asta nu mai este mult pana la T34. O sa-l motiveze ca fiind ‘emblema’ puterii si maretiei trecute a poporului rus, pardon, sovietic!

    3
  12. Si totusi ca sa faci fata rusiei iti trebuie si tie o armata uriasa si spirit de sacrificiu. Sa accepti nivelul de pierderi de toate felurile pe care le au Ucrainienii. Sincer in afara de ei nu stiu cine ar fi facut fata. Poate Polonia, poate Turcia, poate GBR in rest nu vad pe nimeni in europa care sa nu dea din colt in colt dupa cateva saptamani. de noi nici nu are rost sa mai vorbim.

    15
    • La cum au evoluat lucrurile, Turcia si GBR ar fi măturat pe.jos cu rusii.

      13
    • @yyyxxx. Dacă începem cu lumi paralele, hai s-o facem ca lumea, altfel ideea ta duce la pesimism și susțienere a propagandei ruse.
      Spui * … in afara de ei nu stiu cine ar fi facut fata. Poate Polonia, poate Turcia, poate GBR … *. Îți zic eu că dacă Putin ar fi ocupat toată Europa continentală, inclusiv Lisabona, americanii ar fi rămas doar la Lend-Lease 2, britanicii în mod cert ar fi continuat să se bată, și-ar fi tăiat stejarii din Hyde Park să facă din ei drone Mosquito pe proiectul lui de Havilland din WW2, ar fi mai fi băgat o rubrică cu doza de radiații la emisiunea meteo și încă una cu zecile de mii de morți lângă cea de știri mondene, dar ar fi continuat.
      Hai cu trecutul paralel : pe 22 februarie Zelenski a fugit, armata și guvernul ucrainean au intrat în degringoladă totală Rusia a cucerit în 3 zile toată Ucraina cu minime costuri militare, duma Rusiei a legiferat înglobarea Ucrainei și Transnistriei, prin iunie încep la Chișinău demonstrații ale minoritarilor ruși opresați de imperialiștii Maiei Sandu, în iulie armata rusă e deja pe Prut, nu doar pe Dunărea inferioară, în august noul președinte emanat de revoluția demnității pravoslavnice Igor Dodon vorbește de unificarea poporului moldovean, în septembrie armata eliberatoare moldoveană ajutată de voluntari omuleți verzi trece Prutul. Întâmplător, în aceeași zi, în scopul salvării etnicilor maghiari majoritari din Transilvania de tirania valahă, armata ungară înaintează la nord de Oradea până aproape de Zalău, unde este oprită datorită dispersării resurselor umane și militare insuficiente cantitativ, situația evoluând către un conflict înghețat.
      Ooookey. Avem acum o bifurcație – varianta 1 Iohannis fuge în Germania și rămâne președintele administrației românești din exil cu o declarație pe lună, armata primește ordin de non-combat de la MApN, Dragnea ține un discurs victorios în Piața Victoriei de pe turela unui tanc T14 după ce e investit prim-ministru de președintele interimar Ciolacu, iar în acest timp un val de 5 milioane de adepți ai imperialismului, alintați cu apelativul de *țigani împuțiți* iau cu asalt autostrăzile sârbe, croate și slovene pentru a-și găsi un loc de cerșit în tunelurile metroului parizian sau londonez End of story.
      Varianta 2 – Mămăligaru’ Șef încurcă cutia de bomboane mentolate cu una de Levitra, se enervează, explodează, o dă pe madam Carmen afară din palat, și aduce-n locul ei o pițipoancă ultrasiliconată pe care-o f…te până la loc comanda. Imediat după, apare pe sticlă în tricou kaki mulat cu discursul lui Zelenski din realitatea noastră în gură. Frontul se stabilizează pe linia Nămoloasa-Focșani, occidentul face pod aerian din Grecia cu Stinger-e, NLAW-uri și Javelin-e. La cum arată acum Armata Roșie, eu nu văd că ar avea capacitatea să treacă Milcovul sau Carpații, ba ar putea fi dată înapoi din zona colinară de o armată bazată doar pe infanterie dar instruită serios (în realitatea noastră, rușii au stat 6 luni până au cucerit niște delușoare pârlite și mlaștini de la Popasna, iar de cele de la Avdiivka nici nu s-au apropiat – darămite la noi …). Mira-m-aș și dac-ar putea trece Siretul – să ne gândim doar la localitățile noastre înșirate ca pomana țigănească de-a lungul drumurilor, locații perfecte de ambuscade nu cu sofisticăreli ci doar cu AG7 sau de capacitățile de ghidaj pe traiectorie ale rachetelor Spike și la raza lor de acțiune de 8 km net superioare bătăii precise de 3 km a unui T-72 …
      Să zicem că în această variantă 2 a realității se oftică rușii și încep să deschidă calele pline de bombe neghidate ale unor Tu-160 deasupra Bucureștiului. Ce crezi că vor face românii ? Tu îi crezi chiar atât de inferiori altora ? Nu poți estima că e posibil să se comporte eroic așa cum s-a comportat aproape orice popor care a trăit timpuri eroice ? Ba, din punctul meu de vedere, eu nu-i văd pe ucrainenii de dinainte de februarie cu un simț civic și de coeziune socială superior românilor – au fost și sunt doar un popor obligat să se comporte eroic. ca oricare altul.

      35
  13. Daca se gandesc sa „operationalizeze” niste tancuri, nu conteaza de care, inseamna ca vor sa prelungeasca conflictul din Ukr cu orice pret.

    Dincolo de ce s-a spus mai sus (ca rusii sunt incompetenti, corupti, cu munitia la fundul sacului, etc – foarte adevarat de altfel), cred ca e mult mai ieftin (pentru ei) sa arunce in lupta niste vechituri pentru a consuma munitia „intelijenta” occidentala, pe filozofia sovietica din WW2 – cantitatea e o calitate in sine.

    Altfel spus, vor ca si si occidentalii sa ajunga „la fundul sacului”. Vorbim de multi bani, aici. Si de o parte si de alta….

    7
    • si occidentul doneaza rachete TOW Ucrainei care o sa faca fata cu brio la T62..si cred ca TOW au destule tari prin depozite..

      6
    • Marea Britanie singura avea cca 28000 NLAW.Dupa ce au dat câteva mii Ucrainei,tot rămân peste 20000 bucăți în stoc,loturile mai noi de producție.
      2000 bucăți din loturile vechi au pus armia rusa în cur.

      Șansele oricăror vehicule sovietice ,indiferent de număr,de a face ceva sunt undeva între zero și minus infinit.
      Faza e ca lupta de uzura nu e în avantajul rușilor,pt simplul motiv ca vechiturile lor sunt mai puțin numeroase decât stocurile vestice.

      Tancurile alea luate la ITP vor pica numa’ bine pt războiul civil rusesc 🙂

      Singura lor tărie,artileria, au reușit sa o uzeze arand solurile Ucrainei, iar Himars a rezolvat depozitele.Daca armia rusa ar fi descoperit stivuitorul,paletii și containerele,ar fi putut sa decentralizeze logistica (teoretic cel putin) și acolo ar fi avut o șansă de a fi competitivi.
      Dar au kkt și steagul asta.Asa incat ii așteaptă frig,foame,noroi și deces înainte de vreme.

      28
      • Cu NLAW sunt oarece probleme
        Si din functia pe care o are omul stie ce spune
        Si cat poate spune
        https://twitter.com/JohnHealey_MP/status/1585919908650668032
        Chiar daca pune un citat din The Times
        https://www.thetimes.co.uk/article/british-army-rockets-donated-to-ukraine-are-yet-to-be-replaced-rdqkrw8mj

        7
      • cat costa una bucata NLAW vs cat costa una bucata T62+echipaj?!
        plus ca daca T62 mai apuca sa traga macar o salva inainte de a fi „rapus”, e de ajuns!

        Un T90 flancat de 4 T62 ar putea sa faca ceva treaba, chiar daca isi „pierde” pe drum „armura”

        5
        • Problema nu e cu NLAW,e cu birocratia.Si oricum nu e important,pt ca stocuri mai sunt destule.Vb de minim 10000 de bucati.La care putem adauga ce se mai gaseste prin tarile nordice,plus ce mai primesc de la germani si spanioli.Care chiar daca sunt din clasa AG,nu a rachetelor dirijate,dpdv al efectului la tinta si al bataii sunt mult peste tehnologia anilor 70.Deci,tancurile muscalesti,mai ales cu echipajele si comandantii de acum,is fier vechi in devenire.

          Despre cat costa un NLAW,maxim 30k verzisori.Orice rapciuga de tanc costa mai mult de atat pt a fi reconditionat.Basca Ivanii din interior,care dureaza minim 20 de ani sa fie produsi,in cazul in care Ivanii inca in viata si Natasele se pun pe treaba.

          Cat priveste ideea ca T90 face si drege,ocazia a cam trecut,iar astia nu isi instruiesc trupele ca lumea pt arme combinate,deci nici pe viitor nu vor face mare scofala.

          La rusi nu exista legea junglei,care era in WW2.Adica indiferent cat de criminal sangeros era un comandant,tot trebuia sa raporteze un minim succes lui Stalin.Lucru care tindea sa favorizeze pe aia care puteau desena corect niste sageti pe harta.
          Putin e un lider prea putin capabil sa isi epureze hoarda si sa creeze o armata adevarata.Un nucleu si o baza teoretica ar exista,dar nu e cazul sa ii vedem pe astia ca fac ceva inainte sa li se prabuseasca statul.Doar ce urmeaza dupa ar putea incepe o reforma.

          11
  14. Lăsând gluma , aducerea de T62 in Ucraina e cumva o măsură obligatorie.
    Datorita :
    – pierderilor mari de tancuri pe front.
    – necesitatea de a menține numeroase T 72 și T 80 pentru o posibilă confruntate cu NATO, extratereștrii, chinezii , etc.
    – nu poți golii de tehnica functionanta diviziile de tancuri și de infanterie motorizata din întreaga Rusie.
    – forțele pe frontul rus sunt batalioane, regimente extrase din varie divizii ruse. ( plus vreo 40.000 din miliția pro rusă din Donbass + Wagner + pușcăriași)
    Ca simplu exemplu de logica , nu poate rămâne divizia Tamanskaya de la Moscova fara tancuri in cazărmi că ucrainii au ciuruit tot ce au trimis acolo. Și Tamanskaya are T 72 cu grămada in dotare. Si T 90 dar mult mai puține.
    Adica au un întreg regiment de tancuri și fiecare din cele 3 regimente de infanterie motorizata , cate un batalion de tancuri. Una din diviziile ruse cu efective și dotare completa ( adică de război) Sigur nu au trimis întreaga dotare de tancuri in Ucraina.
    – e logic că dacă au multa muniție de 115 mm in depozite , o pot folosi doar cu tancuri dotate cu tunuri de 115 mm. Adică T 62 că la T 64 foarte multe au fost modificate/ modernizate sa poata folosi tunul de 125 mm care a înlocuit 115 mm.
    Oricum , 800 tancuri NU sunt mizilic.

    Am mai scris aici , mobilizarea de rezerviști + scoaterea de la naftalina a tehnicii mai veci are un singur scop ( in opinia mea) .
    Pregătirea unei ofensive ruse.

    220.000 rezerviști NU au ajuns în Ucraina. Doar 80.000 au intrat în Ucraina și din care doar 41.000 pe front.
    Deci grosul e altundeva și antrenat pentru altceva. Ce poate fi doar o ofensiva viitoare.

    Unde și când, nu am idee dar sunt sigur că rușii se pregătesc pentru așa ceva.
    Reînvierea T62 e strâns legata de acest plan și de constrângerile enumerate.
    Reamintesc , părerea mea.

    15
    • ”Oricum , 800 tancuri NU sunt mizilic.” – păi ținând cont că până acum rușii au pierdut peste 1400 de tancuri (mai bune) în 8 luni, 800 (antice) în 3 ani cam e mizilic. Mi se pare că rușii au cam ajuns la fundul sacului.

      5
  15. Cum se spune „Tràiascà Rusia” în suedezà ? Cel putin niste automobilisti suedezi ar putea sà strige asa.

    Pun stirea asta în cadrul acestui articol fiindcà este vorba de „reciclàri”.

    Au fost furate aparatele de fotografiat din mai mult de o sutà de radare rutiere suedeze pentru, se spune, a echipa drone rusesti.
    Ivan se descurcà cum stie mai bine…

    La Russie est-elle désespérée au point de voler des appareils photos en Suède ? C’est ce que suggère une enquête du quotidien suédois Aftonbladet publié ce 19 octobre. Ce que l’on prenait pour un ordinaire vandalisme de radar s’est transformé en une campagne de vol à l’échelle du pays entier. Plus d’une centaine d’appareils photos intégrés aux boites de contrôle – les mêmes qui vous flashent lorsque vous roulez trop vite – ont été dérobés lors des trois derniers mois.

    À chaque fois, les malfaiteurs ont démonté les radars pour ne prendre que l’appareil photo. Le même modèle de Canon 8000D a été retrouvé dans les drones de surveillance russe par l’armée ukrainienne.

    https://www.numerama.com/cyberguerre/1154574-des-radars-routiers-auraient-ete-voles-en-suede-pour-equiper-des-drones-de-larmee-russe.html

    6
  16. Daca tin eu bine minte T62 a avut performante mai slabe decat T55 in Orientul Mijlociu. Exceptand tunul de 115 mm din ce tin minte nu aducea prea multe in plus pe campul de bataie.

    4
    • Turela T62 are bile de ceramică încă din turnarea turelei , a fost primul tanc care rezista la cumulativele vremii lui .
      Dar dacă e lovit de sus …

      4
      • Cu tot respectul pentru cunostiintele dumneavoastra cred ca il confundati cu T64. Din cate am reusit sa gasesc pe internet T62 are cam acelasi tip de blindaj cu T55 doar ca este mai gros in partea frontala.In schimb referirile la blindaj cu bile ceramice au ca subiect variantele timpurii de T64. Se poate sa ma insel dar daca aveti trimiteri care confirma ce spuneti as fi bucuros sa le citesc.

        8
        • T64 a fost primul tanc sovietic cu blindaj compozit/ stratificat.
          T62 a fost primul tanc sovietic cu tun cu țeava lisa. A fost principalul tanc al URSS după T 55 și pina pina la T 72.
          T 64 costa foarte mult și ca atare era rezervat unităților ” de elita” .
          Noutatea blindajului a făcut să nu fie exportat nimănui.

          3
        • Prima oara când a fost studiat supersecretul T62 , capturat în 1969 în timpul unui război secret între China și URSS , a provocat un șoc .
          Tehnologic vorbind , era un mare pas înainte pentru sovietici .
          Blindajul a fost scanat cu raze X folosind un aparat de defectoscopie pentru vapoare , de către britanici , in HongKong .
          Atunci au descoperit ca turela T62 rezistă la lovituri cumulative folosite în acea epocă etc .
          Nu găsesc acel document , dar aveți în link un alt document care explică oarecum situația tactică :

          https://docdro.id/yDAXBCF

          5
          • In linkul pus de Nicusor mai jos se spune de mai multe ori clar ca unica imbunatatire la T62 fata de linia T54/55 este puterea de foc, protectia si mobilitatea ramanand la acelasi nivel.
            Iar dincolo de aprecieri si teste de poligon performantele tsncului in razboaie a fost mai mult decat modesta iar mare parte a statelor comuniste din OTV au preferat sa nu-l achizitioneze.

            3
            • Anla’shok ,
              Acum mi-e usor sa dau click pe link-ul amintit si sa gasesc datele corecte si amanuntite .
              Dar vreme inainte , au existat multe informatii eronate despre blindajul lui T-62 , lansate de putinele surse de informare dinaintea articolelor corecte , bine documentate de pe net .
              Si unele dintre acestea dadeau ca sigure blindajul cu insertii ceramice pe T-62 .
              Posibil datorita faptului ca a existat chiar prototip , derivat din T-62 , dotat tot cu tun cal.115 , si la care blindajul includea bile ceramice .
              Uite , si eu auzisem asa ceva .

              Deci nu iau ” a la ligera ” cunostintele profesionale militare de o viata intreaga ale celor care au dovedit ca chiar isi cunosc meseria – meseria armelor .
              In limba romana , demult , inainte de 1989 , existau
              – Buletinul Tehnica Militara , de circulatie semilibera , cu posibilitate de abonare/ luat acasa doar pentru cadrele militare , noi soldatii il puteam citi la biblioteca regimentului
              – buletinul de tehnica militara ce sosea la Biroul documente secrete , cu parte nesecreta si parte secreta , accesibile doar cadrelor militare , dintre cadre nu mai tin minte cine avea acces la partea secreta , uite Habarnistul in mod sigur stie
              – folclorul cazon
              – pe partea publica , trebuia sa stii rusa sau germana ca sa poti citi un articol dintr-o revista militara de import .

              Dupa 1989 , trebuia sa stii in plus engleza sau franceza ca sa poti citi un articol in revistele ajunse miraculos prin anticariate la Cluj
              Sau prin revistele si cartile nevandute prin Occident , si care mai ajungeau la noi cu intarziere – era plin de ele la librariile Cosbuc sau Universitatii in Cluj
              Sau mai apoi putinele surse de tehnica militara de net , la ” eroicele ” inceputuri ale internet-ului in Romania .
              Sub acest aspect as mentiona in mod deosebit pe IonicaF , prezent aici pe site , care era unica sursa de tehnica militara romaneasca pe net atunci , pe tankhistory , pe jedsite .

              4
              • Dar eu nu am luat in deradere cunostiintele Habarnistului. Dimpotriva le respect. Cat am reusit eu sa citesc despre T62 nu amintea nimic despre aceste bile ceramice inserate in blindaj ci doar faptul ca cel frontal este ceva mai gros decat la T55 si faptul ca de fapt T62 nu este decat o evolutie a liniei T54/55.Daca a fost un prototip cu asa ceva, posibil, eu nu am gasit nimic.

          • Asta e din seria de basme cu „laserul lui Ceaușescu”. Războiul de graniță sino-sovietic din ’69 nu a fost nici un „război secret” (doar in lagărul socialist nu a trecut nimic despre el de cenzură că nu dădea bine ca doi „frați comuniști” să-și scoată ochii).
            A fost capturat un T-62, e adevărat (care se defectase), iar chinezii au constatat că e doar un T-55 pe steroizi. Chiar testele sovietice au constatat că T-62 a adus o îmbunătățire de doar 10% față de T-55.
            Iar dvs confundați T-62 cu T-64.
            Ambele tancuri au avut același proiectant: Morozov. Un om cu idei revoluționare pentru acea perioadă, dar care le-a pus în practică la T-64, când a scăpat de constrângerile activiștilor care îi suflau în ceafă și cărora le-a imputat semieșecul T-62.
            Și fix de asta a apărut T-64, pentru că T-62 nu era tancul revoluționar la care se așteptau sovieticii.

            De ce folosesc rușii acum T-62 și nu T-64?
            Pentru că nu pot. Nu au capacitatea și componentele de a le revitaliza. T-62 s-a construit pe teritoriul Rusiei, T-64 pe cel al Ucrainei. Dar T-62 este un T-55 nițel mai mare și cu blindaj un pic mai consistent în zona frontală, nimic revoluționar. Însă în lipsă de altceva, poate fi bun ca „artilerie de sprijin” pentru infanterie. Muniție să ai și să funcționeze tunul.

            6
  17. Din pacate cu T 62 din muzeu sau nu ,Defense .Ro, ne spune ca avanseaza, lent in Donbas….

    Presedintele R.Moldova, doamna Maia Sandu ne cere ajutorul (UE,USA,NATO)…

    Putin, Medvedev et co ,anunta ca nu vor oprii invazia pana la supunerea totala a Ukrainei….

    Mircea Geoana si altii ne avertizeaza ca ne indreptam spre un CATACLISM demografic!

    Ar trebuii sa ne trezim si sa lasam bascalia….

    3
    • 1.inteleg ca pentru fiecare kilometru castigat la Bakhunt lasa cate o mie de morti,deci e Bine!!
      2.Maia face ce trebuie ,Moldova va depinde de noi in materie de energie,deci e Bine!
      3.Faptul ca baieti astia vor sa se sinucida odata cu poporul rus e super OK,deci e Bine!
      4.Are si Gioana dreptate dar dupa razboiul asta procentual o sa stam mai bine in raport cu rusi decat inainte(morti,migratie),deci e Bine!
      Asta nu e bascalie asta e realitate,deci e Bine!

      20
    • Dincolo de psihologia proasta a poporului român, mai ales de după 1990( capul plecat, lasă că merge și așa, capra vecinului, da ce eu sunt mai prost că ăla/aia, curvele reușesc în viața, golaneli, minciuna, lene) plus Secu care e total împotriva intereselor și nevoilor reale ale statului dar și a cetățenilor lui încât eu sunt foarte pesimist. Nu avem pătură socială care sa ia atitudine, să conducă țara asta in caz de vreo minune. In plus sistemul educațional e destul de neadaptat la realitățile actuale, nu mai avem mulți specialiști buni, ingineri, inventatori. O buna parte din cei buni fie au emigrat, fie sunt desemnați, fie sunt pensionari sau au murit.

      4
  18. Tehnologia asta cu bile ceramice în structura turnată a turelei a fost folosita și pentru T64 :
    http://btvt.info/3attackdefensemobility/432armor_eng.htm

    3
  19. Radeti de ei ca-si aduc rahaturile inapoi de la REMAT dar daca il aveam pe Vadim Presedinte acum faceam Apararea Patriei cu T55 si MiG-uri. E ciudat cum cativa de aici mai viseaza inca sa bricoleze fiare vechi „dar nu ne lasa altii” sau ” decidentii nu-s capabili sa gandeasca asta” ?
    Ne-a scapat Al de Sus de rusinea de a pipaii un american cand il vedem sa ne convingem ca e adevarat.

    10
  20. Sunt sceptic in privinta rolului pe care il poate juca un T-62 reinviat. Nu e ca si cum principala problema a rusilor e ca nu au cu ce scoate din lupta MLI-uri ucrainiene. Nu au vehicul care sa reziste ATGM-urilor vestice in timp ce sprijina infanterie cu foc. Si fara componente vestice, adio tinte peste 2.5 km.
    Nu folosesc T-64 probabil pt ca nu au atatea si pt ca T-64 e mai degraba ucrainian decat rusesc. E fabricat majoritar acolo. Idem si T-80, probabil fara componente din Ucraina nu merge intretinut.
    Ramane T-90 (prea putine si fara piese), T-72 (idem) si… Nah, poate au si chestii mai vechi cum ar fi T-55. Desi starea alora ar fi discutabila.

    In plus ar fi ingrozitor ca o tara moderna sa foloseasca pe lina de contact T-5… heyy, waaaait a minute….

    16
  21. Ai nostri au fost vizionari! Cand au decis inzestrarea cu tancuri, au prevazut ca T-72 sau mai slab va fi principalul adversar. D-aia nu au trecut de TR-85 si au putut investi banii in dezvoltarea spitalelor si invatamantului romanesc!

    16
  22. Rusii sunt precum un pichinez care se declara pitbul ,vezi bine acum si relatiile ruso-norvegiene si accelerarea dotari armatei norvegiene in zona artica. Nu trebuie subestimati , da e clar ca nu au o super armata , dar si aceste T62 vor trebui anihilate si aceasta presupune un efort si Ucraina fara ajutorul NATO SUA oare unde erau ?. Ucraineni se dau mari ca ei apara , ca ei fac , dar ajutorul acordat de tarile aliate oare nu conteaza , da clar ucraineni mor pe front dar daca nu ar avea echipamente donate cu ce ar lupta cu prastia ?. Cred ca T72,T80 aflate in depozite sunt destul de scumpe de modernizat plus ca rusii trebuie sa isi refaca stocul initial din dotarea dinainte de razboi si aceste tancuri din antichitate pot fi usor reparate si costul lor e mai mic decat sa repare modernizeze un T72,T80 care oricum vor fi pierdute daca ucraineni vor lansa ofensiva de primavara , ca acum iarna cred ca lucrurile vor stationa. Totusi 800 de tancuri e un numar mare , oare vor ramane si in dotarea standard a armatei ruse sau e doar pentru invazia din Ucraina .Ce au ajuns si rusii rasul curcilor , pai nu erau ei nr 1 la toate ? Propaganda lor ,mandria lor :))).

    3
  23. Armata Rusa, azi, e o fractiune comparativ numericeste cu perioada uniunea sovietica. Operatiunea speciala desemnata la inceputul invaziei a intrat in alta faza de razboi plin cu Ukraina/USA. Pierderile rusesti in tancuri si blindate a fost semnificativ datorita rachetelor NATO/USA anti tank (stim cu tottii). Totusi, T-62 modificat/modernizat , le va da de lucru ukrainienilor si miilor de trupe NATO in uniforme ucrainiene (incluzand bietii Romani soldati sau voluntari). Si o mare parte din blindatele si tankurile mai moderne ruse sunt tinute in spate in cazul unui conflict deschis cu NATO (si sa nu uitam de China care se uita spre estel Rusiei). T-62 modernizat e foarte superior lui T-55 si nu se pot compara.

    1
    • „, le va da de lucru ukrainienilor si miilor de trupe NATO in uniforme ucrainiene (incluzand bietii Romani soldati sau voluntari)”

      de unde ai scos asta cu miile de trupe NATO ?

      NATO, NATO am inteles dar din care tara membra NATO sunt aceste mii de trupe ?

      e interesant ca exact asa spun si rusii ca se lupta impotriva NATO.

      o mizerie sinistra ruseasca dar care iata cum e perpetuata de trompetele rusilor.

      daca vreo tara membra NATO a trimis mii de oameni in Ucraina (apropo cum naiba sa trimiti atatia oameni si sa nu se alfe chestia asta ?! cum pot sa inghiti asemenea aberatie ) de ce nu au trimis din ziua 2 a invaziei si echipamente mult mai moderne si sofisticate ? adica trimit mii de oameni si nu trimit si echipament adecvat sa ii protejeze ?! cand zic echipament ma gandesc la APC uri, IFV uri, tancuri, artilerie, rachete cu raza lunga etc.

      Pentru Capt M. :

      Alio, alio, gavaril Maskwa ?

      20
      • Capt M, New York.

        Catre tinerii inflacarati Camino si Florin D: Razboiul din Ukraina are multe fete (visaje). A inceput si cu un caracter de razboi civil. Printre altele un razboi de agreziune, etc. Miezul acesteia e de fapt altul – lupta contra globalismului si exceptionalismului American si reasezarea lui „World Order”. Trendul actual se pare ca e contra Rusiei. Dupa unii experti din vest, acest razboi va putea dura si 10 ani pana la infrangerea Rusiei. Nu pierdeti vremea analizand amanunte privind nenumaratele deficiente ale armatei Ruse. In cazul care NATO va declansa direct ofensiva militara, Romania va fi in prima linie de sacrificii pentru NATO care va risca distrugerea tarii. Un expert militar American a exprimat opinia acum vreo 5-6 luni in urma ca Ukraina va fi un dezastru complect in urma acestei conflagratii („Ukraine will be wrecked in the process”). Cea ce a inceput sa se adevereasca. Sunt zvonuri pronuntind intrarea in conflict si angrenare directa a Romaniei si Poloniei. La inceputul acestui razboi cel ma mare contingent de voluntari / mercenari pentru Ukraina au fost Polonezi si apoi Romani. Iar acum, personal NATO in Ukraina prezenti sa „inspecteze” echipamentul trimis ca ajutor. Unii analisti as spus ca Polonezi militari in uniforme ukrainiene au intrat in vestul Ukrainei de mult timp. Din nou, zvonuri despre militari Romani in celas rol. Sper ca ingerii pazitori nationalali sa protejeze soarta neamului nostru. Insa ielele rele nu dau in bune.
        P.S. De Ce sia dat demisia ministrul Apararii Nationale?

        1
        • Aloooooo Căpitanu’ Mumu’ !!!!!! Ești pe dracu’ din New York.
          * … Insa ielele rele nu dau in bune … * – regionalism specific. *complect*, * a exprimat opinia acum vreo …*, *pronuntind*, ** – erori de analfabetism funcțional nu de tipărire, erori de implementare a *â*în loc de *î*, *Români* *Polonezi* – utilizare neuzuală a majusculei, topică slavă a propozițiilor, idei expuse fără fluență semantică – cel mai probabil cu multe cuvinte luate cu Google Translate. Concluzie : ai învățat limba română în Basarabia, dar ai învățat-o prost, înainte de 1995, și nici capu’ nu te duce.
          Concluzie : nu pot decât să mă bucur că nu mai aveți postaci români disponibili.
          Întrebare : da’ cât e halatu’ ? Halatu’, halatu’, cât e halatu’ ? De fapt, dac-aș auzi, m-aș întrista, fie că sunt prea multe, fie prea puține ruble …
          Răspuns la P.S. : Americanii și tot NATO înghit multe mizerii în numele respectării luptei politice interne a aliaților, dar slugoiul vostru a întrecut orice limită. Și mai spune-le superiorilor tăi să sune la Moscova și să raporteze că până și în PSD e mare fierbere și oftică pe cârpele kaghebiste – atât de mare încât e posibil să vedem o reașezare politică internă nu pe criterii de apartenență politică ci pe criterii est-vest. Să vă văd atunci când o să aveți și în România pe unii mai ai dracu’ decât Andrzey Duda sau Ingrida Simonyte …
          Pentru ceilalți : am văzut chestia asta din pandemie – direcțiile pe care marșează propaganda rusă sunt factor prevestitor al respectivelor evenimente – rușii întotdeauna *frăgezesc* opinia publică ostilă cu tema programată pe care o scot ulterior pe piață.
          Cum intoxicările de mai sus sunt concordante cu temele multor altor postaci, ce putem estima ?
          1. tentativă de motivare a înfrângerii ruse printr-o implicare occidentală masivă (să poată Putin să zică la prostime *nu ne-am bătut cu 40, ne-am bătut cu 900 de milioane și de-aia am pierdut*).
          2. *Trendul actual se pare ca e contra Rusiei* – încep pregătirile de înfrângere
          3. * acest razboi va putea dura si 10 ani* – dorința de a obține acum un armistițiu prin teama oamenilor de război prelungit
          4. *Un expert militar American *, *Dupa unii experti din vest* – conștientizarea distrugerii ireparabile a credibilității Rusiei
          5. * Sper ca ingerii pazitori nationalali sa protejeze soarta neamului nostru [ rus ]. Insa ielele rele nu dau in bune. * – ăștia sunt chiar disperați și nu văd soluții. Sau poate o fi căzut postacu’ nostru în depresie …Hey dude, relax … se poate și mai rău …

          14
        • Zvonuri de la moscova ,poti sa te pisi pe ei si pe zvonurile lor si daca ar fi adevarat rusia e un cancer de țara si merita extirpat. Sper sa achizitionam PrSm pentru himars sa le bagam mortu in casa in caz de ceva.

          4
    • Asta cu trupele Nato sub acoperire este scuza rușilor pt campania absolut dezastruoasă.
      Văd ca repeți propaganda rusească și acest fapt este deja un lucru trist. Pe aici pe site oamenii sunt lămuriți de ce poate Rusia.
      Mulți generali au fost arestați pt ca o parte din armata rusă era doar pe hârtie iar toate tancurile alea moderne de care zici, sunt (au fost) doar o iluzie.

      16
    • @Capt M,

      Iar nu ți-ai luat pastile și te-au scăpat pe net?

      17
    • Bre , literele chirilice te afectează la neuron .
      Evită contactul cu ele .

      Nu mai lua lumină din zona întunecată .
      O fi mai bun T62 în comparație cu T55 , dar nu se poate opune niciunei arme antitanc moderne .
      Nu glumesc .

      5
  24. Despre T-62 , un site accesibil , in engleza
    https://thesovietarmourblog.blogspot.com/2015/12/t-62.html
    Foarte detaliat
    Se mai gasesc date amanuntite si despre alte blindate ex-sovietice utilizate in prezentul conflict
    https://thesovietarmourblog.blogspot.com/p/home.html
    Am mai pus link-ul pe cand discutam despre rachetele antitanc
    https://thesovietarmourblog.blogspot.com/2021/07/soviet-atgms.html

    10
  25. Cât? 800 de bucăți? În ritmul de pierderi de pina acum pina de Paști sunt toate cu turelele zburate?

    9
  26. * Bulgarii au avut T-34 cu turela de T-62 🙂
    http://beyondthesprues.com/Forum/index.php?topic=8063.25
    ** Ca si din AN-2 cred ca din T-34 ar iesi niste „drone” interesante 🙂
    https://www.keymilitary.com/article/cold-war-conversions
    PS Nu ma gandesc la masini de lupta a infanteriei gen BTR-T

    4
  27. Presupun ca prin ”modernizare , ortacii lu’ putler initiaza instalarea uscatorului de rufe pe turela si atasarea in partea codala a nasului lui pinochio [putler] cu carbuni aprinsi ,inventat la agrofurer in batatura [… pt. a devia rachetele cu cap termic ] ca altceva in afara de plosca cu vodka cu capac modern anti-copil a soferului nu cred ca ar mai fi de incropit daca tot si-a oprit productia de tancuri fabrica de la ei .

    3
  28. FYI, rușii folosesc T-62 pe front încă din vară. Primul video cu un T-62 distrus cred că îl văzusem încă prin iulie.

    Iar un T-55 modernizat la vremea lui, poate fi de folos acum. M-55S pe care le primesc acum ucrainenii, sunt chiar drăguțe.

    Și da, T-62 ”modernizat” înseamnă ulei schimbat, oleac șters praful și instalate cutiile pentru protecția activă. Și nu că nu ar prea avea ce să-i mai pună, dar toți înțeleg că acest tanc e de unică folosință.

    3
  29. hm ….. totusi .. totusi ….
    Aste T 62 zaceau in depozite ?! Da?

    Pai nu e mai bine sa le dai „la consum” si sa pastrezi jucarele mai noi?

    Insa de mirare /ras e a;ltceva .. Rusia …. importa armasnent de unde? Din Iran ???!!!!!

    Asta e un motv ca gaspadinii car4e cu consud Rusia sa fie poftiti sa isi gaseasca ocupatii mai pe maura putirintelor lor . Pacut porcii de ex. Sau gaste.

    7
  30. Numai bine sa ne dea Cel de Sus
    1) Io crez ca nu trebuie sa ne bucuram ca s-a dat drumul la T-62. Este un obicei mai vechi al baietilor din statele majore de a-si face rezerve de tehnica si echipament. Ca nu se stie ce ordine vor veni in viitor.
    2) Nu m-as grabi sa cant prohodul productiei de tancuri rusesti. Ca dupa incheierea congresului P. C. Chinez si mai ales dupa declaratia ministrului de externe al R. P. Chineze cum ca nu vor permite sa i se faca rau Rusiei (sau cam asa ceva ) s-ar putea ca UralVagonZavod sa prieasca ceea ce-i lipseste ca sa-si continue productia. De la chinezi.
    3) Diferenta tehnologica s-ar putea sa se estompeze dupa vizita cancelarului german in China. Se zice ca obiectivul cancelarului este obtinerea de resurse energetice ( electricitate, gaz, petrol ) ieftine pt cele vreo 800 de fabrici germane deschise in China. Daca va obtine acest lucru, probabil ca va plati cu tehnologie. De varf ! S-a mai facut asta cand Siemens a cedat moca tehnologia pt TGV. Si nu numai.
    4) Si cel mai grav, daca va fi asa. Daca ( imi dau si io cu presupusul ) Unchiul Sam se va lua la harjoana cu Unchiul Xi ( dupa principiul ca ” l etat c est moi” ) temperatura Marii Chinei de Sud va creste brusc. S-ar putea ca Unchiul Sam sa-si ia jucariile de aici iar europenilor sa le dea pretiosul sfat: „descurcati-va si singuri ca sunteti baieti mari.” Cum era scena aia din „Academia de politie” in care cadetii ii amenintau ( de dupa un gard ) cu pistoalele pe niste raufacatori. Si s-a terminat gardul.

    2
    • La ce „desenezi” matale vis a vis de Germania și China , încep să înțeleg planurile de înzestrare ale Poloniei.
      Și încep să înțeleg și Franța, vis-a-vis de colaborarea cu Germania pt armament…
      Bine măcar că Franța e peste Germania militar la ora asta, e putere nucleară, și țin să aibă tehnogia lor….măcar e o contrapondere potențială pt Germania in UE…păcat că au ieșit UK, atârnau greu în balanță vis a vis de politica UE versus Rusia/China

      3
  31. peste puterile mele sa inteleg fascinatia admirativa a unora pentru un mbt mediocru si controversele pe care naste .
    occidentul a suflat in iaurt prea mult in privinta tehnologiei sovietice ,asta ne arata acest razboi dar poate asta a fost acoperirea necesara ca ei sa poate investii in tehnologii noi,cercetare si inovatie.
    decalajul tehnologic este colosal intre cele doua parti.

    9
    • Echivalentul direct al lui T62 este M60 , de aia a apărut T64 .
      T62 , în numere mari , poate schimba raportul de forte din teatru , chiar dacă e greu de crezut .
      Întotdeauna numerele mari contează .

      Doar frustrații susțin că mărimea nu contează !!!

      2
    • Psycho ,
      Nu ai prins ideea in domeniul tancurilor .
      https://nationalinterest.org/blog/buzz/germany%E2%80%99s-leopard-2-tank-syria-was-beaten-badly-battle-why-78441
      Opt – zece Leoparzi distrusi din cele cateva zeci trimise .
      Cu Metis si Konkurs si posibil TOW .
      De fapt a fost puterea economica :
      -cateva mii de Javelin ,si zeci de mii de lansatoare de grenade AT venite de azi pe maine la ucrainieni
      – lipsa sistemelor de protectie activa pe front la rusi , ca in expozitii era plin .

      5
      • De parca ucrainienii nu se folosesc de aceleasi tancuri precum rusii. De parca rusii nu au rachete anti-tanc performante. Nu ti-a cazut fisa ca in mare parte piederile sunt datorate modului deficitar in care au fost folosite tancurile? Asta cu Leoparzii turcesti si Abrams saudite este o analogie tampita. Daca te folosesti de tanc precum o cazemata, garantat o sa-l piezi.

        16
        • Si de ce ucrainienii nu pierd tancurile in ofensiva in acelasi ritm ca si rusii ?
          Cumva pentru ca rusii nu au sutele / miile de echipe de vanatori de tancuri dotate cu Javelin care acopera linia frontului ?
          Iar ai dat cu logica in fasole .

          ” 8,500+ Javelin anti-armor systems and 32,000+ other anti-armor systems ”
          https://crsreports.congress.gov/product/pdf/IF/IF12040

          3
          • „Cumva pentru ca rusii nu au sutele / miile de echipe de vanatori de tancuri dotate cu Javelin care acopera linia frontului ?”

            Dar au Konkurs si Kornet cu miile. Deci?

            Nu te-ai prins ca ucrainienii isi tin pulberea uscata de la inceputul conflictului cand vine vorba de manevre cu formatii mari de vehicule. Ghici de ce?

            5
            • ” Dar au Konkurs si Kornet cu miile. Deci? ”
              Au pe dracu ghem .
              Uita-te la filmarile ucrainiene , sunt destule in care tancurile ucrainiene lovesc punctele de rezistenta rusesti si aia nu au nici RPG-uri , asa de bine le merge organizarea

              3
              • https://twitter.com/UAWeapons/status/1521524961613078528

                Si astea ce sunt? Tot nu realizezi ca tacticile deficitare folosite de rusi sunt marea problema nu?

                4
                • Da și nu.Problema rușilor e clara.Problema ucrainenilor e ca probabil sunt în materie de operațiuni de arme combinate la nivel btn/brigada în pom, dar măcar par conștienți și nu risca.

                  Ce defensiva au rusii se pretează la fix pe o ofensiva cu trupe mecanizate în adâncime,dar ucrainenii nu au făcut și nici nu au incercat asa o treaba.

                  Ca rusii au jdemii de Kornete e drept,dar pe 15kmx10 km de front ar fi doar câte are un btn rus în TO&E.Daca le are și pe alea.Iar după aia 10km ai partie libera sa te joci de-a Guderian sau Patton măcar vreo 100-150km.Bulangii nu au rezerve operaționale semnificative.

                  I’m all for ATGM dar e în context.Context mai bun sa te joci cu tancuri nu exista ,dar iete ca deliberat nu accepta un risc minim.
                  BTW,ofensiva de la Harkov iar a fost condusa cu risc minim și rezultate pe măsură.
                  HQ ucrainian ori știe ceva despre starea propriilor forte,ori e încrezător ca vor putea repeta operațiuni cu risc minim de câte ori e necesar pt atingerea scopului strategic.
                  Ceea ce în sine e un risc.
                  Ori se gândesc sa folosească cavaleria pt urmărire cândva în viitor,cand impactul psihologic al apariției unor tancuri ar determina cedarea a 50000kmp fără lupta.

                  6
                  • „Ca rusii au jdemii de Kornete e drept,dar pe 15kmx10 km de front ar fi doar câte are un btn rus în TO&E.Daca le are și pe alea.Iar după aia 10km ai partie libera sa te joci de-a Guderian sau Patton măcar vreo 100-150km.Bulangii nu au rezerve operaționale semnificative.”

                    Aceasi problema o au si ceilalti distrusi. Asta este problema a modului in care te folosesti de capabiltati si de tehnica disponibila – i.e. tactica.

                    1
                • ” Si astea ce sunt? Tot nu realizezi ca tacticile deficitare folosite de rusi sunt marea problema nu? ”
                  Alea sunt niste poze din mai .
                  Arata-mi pe filmarea din noembrie unde sunt rachetele AT :
                  https://twitter.com/RALee85/status/1589326271087276032

                  • Ia vezi in carte,care schita aduce cu ce vezi in clip?Unde scrie in carte ca au loc evenimentele din schita? 🙂

                    ‘ ‘Aceasi problema o au si ceilalti distrusi. Asta este problema a modului in care te folosesti de capabiltati si de tehnica disponibila – i.e. tactica.”

                    Lasa tactica,capitano.Hiba e ca eroicii vecini nu au aratat ca ar pricepe cum se face o treaba de nivel 1940+ .Si nici nu au aratat o intentie sa vrea sa invete.Sa faca schimb de pumni e de nivel Iran-Irak.Arta operationala sucks la amandoi fartatii slavi.

                    4
                    • Apropos,nu vreau sa-mi iei în nume de rău dacă te mai trag de mânecă. Io nu am chestii personale,pe net cel puțin și apreciez priceperea fiecăruia pe tarlaua sa.

                      Și sa te bagi pe tactica cu opinii categorice e nițel în offside

                      2
                    • Deci clipul arata asa :
                      -aparatorii in varful dealului pe liziera
                      -atacatorii ataca in sus , blindatele echipate cu tunuri departe in fata , infamteristii raspanditi in fata lor unde se vad mici strafulgerari pe coasta in sus .
                      In prim-plan , departe de lupta , vehiculele de transport .
                      Dupa carte .

                      Insist asupra puterii economice : rusii nu dispun pe front de rachetele AT vazute pe la expozitii , altfel nu stateau gramada Wolfhound-urile in spate si nici nu trageau linistite BTR-urile in fata .
                      Iar ideea de a realiza fiecare lansator independent , fire and forget , 4750 m , cu o racheta destul de scumpa mi se pare tot putere economica .
                      Poti trage rapid, cu toate rachetele odata .
                      Solutia simpla , lansator plus rachete ieftine , are dezavantajul lentorii ,
                      Mai ales daca ai putine si dintre acelea , tot pe motiv de putere economica .

                      In rest va las tactica voua , nu-mi place sa scriu comentarii lungi .
                      Doar fapte .
                      Auzi , poate treceti si la strategie .
                      ” Strategia este tactica expusa de un stab ”
                      Asa a spus RV Jones 🙂

    • Si inca una Psycho :
      Puterea economica nu se manifesta numai in domeniul tancurilor .
      Anul 2019 , manifestatiile violente pentru secesiunea Cataluniei
      Nu se mai terminau
      Si cand au ajuns la apogeu , 700 de firme au anuntat ca se muta din Barcelona in Zaragoza
      Intr-o saptamana s-au linistit

      9
  32. 1. T-62 este un tanc „inferior” gamei T64/T72/T80/T90. Intro lupta intre blindate ar fin in net dezavantaj: blindaj inferior, tun inferior, SCF antic. Dar razboiul actual nu e o lupta intre blindate si la vederea Javelinului sau NLAW-ului toate isi arunca in sus turela cu egala bucurie. Asat nu insemna ca T62 este mai bun, doar ca dezavantajele se estompeaza.
    2. In timp ce baranul T-62 a fost trimis la cimitirul elefantilor bine sanatos, se pare ca flota de T72 a fost mentinuta in serviciul activ prin canibalizarea tancurilor din parcul rece. Lucru confirma de anecdotele rusesti ca tancurile scoase din depozit, care trage nu merge si care merge nu trage. Logistic este foarte greu sa revitalizezi carcase descompletate si de aici inclinatia rusa spre vechiul T62.
    Nimic iesit din comun, doar un context nefericit (pentru rusi).
    Si o alta paranteza aici, daca ar fi exista protectie hard kill pe blindatele rusesti asa cum gaseam in prospectele … cum dracu se cheama compania aia ruseasca era vai si amar de ucraineni. Asa plange mama rusilor. De, minciuna are picioare scurte la razboi. Ceea ce ma face sa spun: protectie activa pe MLI-uri, fie ele cele vechi pe senile sau cele noi pe roti, precum si pe viitoarele MBT-uri.

    4
  33. Se laudă de aproape 10 ani cu T-14 Armata:
    – dar scot din depozite sutele de T-62;
    – dar nu mai pot fabrica nici T-90 în urma sancțiunilor occidentale;
    – dar niciunul nu a fost văzut pe front.

    4
    • Mai nene, dai faliment din cauza munițiilor să distrugi atata „fier”, dacă ar fi funcționale….la cum arată sigur nu pornesc la sfert de cheie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *