Saber Guardian 2017

Un foarte, foarte bun videoclip!

Din toate declaratiile facute una trebuie s-o evidentiata, un general aliat – probabil american – a spus Marele Adevar; acest exercitiu are in prim-plan pe Maria Sa Logistica, fara de care nimic nu exista.

Tancurile, parasutistii, vechiculele blindate, militari, aviatia, fortarea Dunarii (cu adevarat magnifica operatia!!!), toate palesc in fata adevaratului star: Logistica!

Pentru ca in realitate Logistica da Senzatia!

GeorgeGMT

72 de comentarii:

  1. Nu s-au jucat baietii . Eu stau in Rm Valcea . Vreau sa spun ca la ora asta (07 14 ) se trage in draci Si cu armament greu de pe Strikere sau ce mai au aia pe acolo . Aseara 2 Mig-ri au tot survolat zona de exercitiu si s-a tras pana noaptea tarziu plus ca s-a auzit incontinuu zgomot de motoare de elicoptere .

  2. o intrebare, nu vi se pare ciudata folosirea fortelor speciale in cadrul acestui exercitiu? cand ai o asemenea desfasurare de forte nu prea le vad rostul, mai ales ca cei de la trupele de geniu au cercetasii lor. La toate exercitile acelasi tipar, coboara in rapel FOS si forteaza intrarea intr-o casuta de lemn..nu par a fi folositi in mediul lor cei din FOS in cadrul unor exercitii de asemenea amploare. ..parerea mea

    • In principiu nicio traversare a unui rau/fluviu nu se face fara FOS. De obicei sunt parasutati/coboara in rapel si incearca sa tina un cap de pod pana la venirea grosului armatei. Acum ca intra intr-o casutza de lemn prin spargerea usii, cred ca tine si de a arata ceva la TV

    • Fiecare are partea lui de exercitiu, atat impreuna cat si separat. FOSul face parte integranta din armata.

    • In operatiuni de genul asta cercetasii de la geniu au in principal misiunea de a obtine date legate de fluviu (viteza, adancime) si despre lucrarile genistice executate de inamic (obstacole, mine fluviale etc).

      FOS are alte misiuni, in special de a actiona asupra punctelor de comanda, centrelor de transmisiuni etc in adancimea dispozitivului inamic.

      Cercetasii din batalioanele de specialitate (au fost si ei prezenti) fac si una si alta, pot avea si posturi de observare in adancime, pot si sa organizeze o ambuscada pentru a bloca sosirea rezervelor inamicului.

  3. ce avion a trimis parasutistii?

  4. Ce tip de tab e cel care s-a inecat?

    • E din cele „bune”! Nu performante, că asta ar presupune tehnologie avansată ci „bune”. Toate troacele sunt „bune”. Toate rablele sunt „bune”. Am ajuns să mă tem când mi se spune despre o mașinărie că este „bună”. Aș vrea să mi se spună că e performantă, că e de top, că e „ultimul răcnet” în domeniu. Aș vrea să să știu că nu mor militarii în ele de „bune” ce sunt. Ăștia au fost rapizi, s-au scos, altfel nu vreau să-mi imaginez o tragedie, să vezi ce ni se țineau la cuvântări despre cât de „bune” sunt. Altfel pune-te în locul ălora de dinăuntru, când te urci într-o troacă te gândești că-i „bună”, altfel te-ai da jos într-o clipă. Ajungem să ne păcălim singuri, mârțoaga se târâie iar tu te autosugestionezi: „mamă ce bine merge!” . Logica e următoarea: ”Sigur e bună, ăia acum 50 de ani cum au mers cu ele?”. „Eu acum 40 de ani taică am mers cu TAB-ul ăla și n-avea nici pe dracu, nu știu cum ăștia de azi nu se descurcă cu ele”. Deci în concluzie mașinăria era „bună” dar ceva a mers prost, o piuliță, un șurubel s-a desfăcut și a căzut.

      Răspunsul e TAB-77. Probabil e modelul 1877, au trecut dorobanții Dunărea cu el.

      • Astfel de accidente se mai intampla, exercitiile militare de foarte mare amploare au printre scopuri si sesizarea „defectelor”. Astfel de accidente se intampla mai tot timpul tocmai pt ca exercitiul se doreste a fii cat mai aproape de o desfasurare de forte reala.
        Mereu se intampla ca unui tanc sa-i sara senila, un camion nu porneste, o racheta ramana pe tub, un avion are probleme la motoare etc. Tocmai de aceea astfel de manevre sunt esentiale, sa vezii unde ai probleme si sa le remediezi.
        TAB 77… probabil vreo usa laterala inchisa defectuos, valuri mari etc. Nu-i o tragedie.

        Ce sa facem acum sa facem repetitii ca pe vremea comunistilor si toata lumea sa fie la exceptional?! In realitate lucrurile nu stau chiar asa…

        • Eu nu am zis ca e bun sau prost pur si simpul am intrebat ,am fost si eu intrebat pe un blog extern
          Cad ele avioane si elicoptere mult mai performante asa ca nu e unbcapat de tara,bine ca nu a patit nimeni nimic
          Oribil in schimb articolul de pe Mediafax

    • Exercitii din acestea se desfasurau si pe vremea lui Ceausescu in Romania. In aceeash localitate unde s-a scufundat in bratul Borcea, TAB-ul 77, adica Bordusani judetul Ialomita s-a desfasurat in septembrie 1988 un exercitiu asemanator care a implicat toate categoriile de forte ale\ Armatei romane. Aveam 12 ani si eram in aceasta localitate in vacanta la bunicii din partea tatalui.
      Pregatirile au durat toata vara acelui an…iunie, iulie, august. Era satul plin de militari iar parcul de tancuri si blindate era la est de sat dupa dig. zilnic eram survolati de elicoptere si avioane…cele care erau atunci in dotarea FARo.

  5. Adevarata stire a momentului e ca Trump a oprit transferurile de armament catre rebelii din zona Idlib.rezultat: Rusia a xastigat razboiul in Siria!!!!! Poate de aia si intensitatea aplicatiilor…

    Tudose Johannis & co ar trebuii sa apese acceleratia in privinta programelor de inarmare….

    De la anu putin va avea timp sa se uite mai atent si spre zona Odesa….

  6. Mda. Putin nu a castigat de unul singur dar a reusit de unul singur sa readuca in prim plan armata rusa ,sa creeze confuzie in privinta Turciei ,sa para apropiat al Israelului si sa isi apropie si mai mult Iranul.
    Acum e vremea reconstructiei…in Siria.

    • Întrebarea e daca se mai poate face ceva..bine bani sa fie dar de unde?Despăgubiri de la țările care au finanțat teroriștii? Nu cred…mai rămâne ONU și aliați (Rusia,China,Iran și care ori mai fi).

  7. Mie mi se pare interesant cum de Ungaria s-a hotarat sa participe la astfel de exercitii. Parca era mai retrasa, din cate tin eu minte. Coroborat cu acest articol, imaginatia incepe sa-mi joace feste 🙂 : http://www.hotnews.ro/stiri-international-21913713-politico-operatiunile-serviciilor-informatii-ruse-ungaria-aliatii-nato-declara-ingrijorati-guvernul-maghiar-spune-nu-exista-relatie-speciala-rusia.htm

  8. Ungaria este pro-rusa ,asa in weekend,in rest, cand bate US cu pumnul in masa,se stie. Singurii ,relativ pro-rusi din zona,sunt sarbii si grecii.

  9. nu inteleg de ce MAPN-ul nu are un departament de presa competent care sa fie in stare sa produca materiale video de calitate. filmul imi da impresia ca a fost filmat cu telefonul mobil de vreun pescar aflat accidental prin zona.

  10. ce sanse ar fi sa execute aceeasi manevra sub foc intens al inamicului??

  11. la cat de antice sunt fierataniile astea totusi tin valurile destul de bine.
    accidente se intampla si cu tehnica mai noua ce sa mai vorbim de asemenea antichitati.oricum camionul si cu tab-ul arata cat de urgenta este nevoia de intinerire a tehnicii de lupta.

  12. Imi explica si mie careva doua lucruri:
    1) De ce transportoarele, in apa, par ca stau sprijinite de podul de pontoane? Acoperire contra foc? Stabilizarea podului? Altceva?
    2) Monitorul foloseste o perdea de fum? Pt ca daca da….Haleluia!! Inseamna ca are generator de fum.

    • 1) Transportoarele care stau lipite de pod sunt ….. salupele genistilor, nu transportoare. Rolul lor este sa manevreze segmentele de pod si sa asigure stabilitatea lui, sa nu inceapa sa serpuiasca si sa se rupa din cauza curentilor (in principal). Daca totusi se rupe, fiecare bucata ramane cu o salupa care sa o manevreze.
      2) Cred ca au simulat avarie si incendiu la bord.

    • Nu are generator de fum ci foloseste niste lumanari fumigene.

  13. Au fost observati si niste omuleti verzi care au venit la pescuit cu masini amfibie. Nu se stie de unde sunt.

    https://www.youtube.com/watch?v=s0I-76_pHLQ

  14. POate ne explica cineva si noua ce-a vrut sa zica poetul la exercitiul cu trecerea Dunarii.
    Care era scenariul mai detaliat al exercitiului.
    Intreb pentru ca:
    Avem un pod intins peste Dunare.
    Apar niste Geparzi din care unul trage spre celalalt mal.
    Apoi apar salupisti si TAB-isti care incep sa treaca dincolo tragand spre malul celalalt. Presupunand ca pe malul celalalt era inamicul (ca doar de asta trageau), de ce inamicul n-a distrus capatul ala de pod care nu era aparat?
    Tot presupunand ca inamicul era pe malul celalalt, hai sa zicem ca l-au impins inapoi infanteristii debarcati din TAB-uri si salupe, care era rostul lansarii de parasutisti atat de aproape de inamic cand puteau sa-i treaca cu elicopterele, zburand la nivelul copacilor, si sa-i lase in fast rope, fara sa fie sitting ducks pentru tragatorii adversi.

    • Eroule, scenariul a fost descris prin articolele care au aparut prin presa. Nu le-ai citit, dupa cite se vede. Si au fost in cantitati industriale.
      Parerea mea, hic…

      • Scenariul l-am citit, atat cat de limpede l-au putut reda ziarele.
        Intrebarile erau simple:
        Podul era intins, inamicul pe malul celalalt ……….. si nu distrugea podul.
        Cat de realist este sa-i parasuteze atat de aproape de adversar, de la o altitudine la care avionul putea incasa rachete portabile iar parasutistii in hamuri erau tinte perfecte?
        Daca tot erau elicoptere care „hovereau” p’acolo, nu era mai sigur sa-i duca si pe parasutisti tot cu elicopterele si sa nu-i expuna?
        Simple questions ……

        • Dar de la ce altitudine crezi tu ca sar parasutistii?De la 10.000 de metri?
          La fel trebuia sa procedeze si monitoarele si vedetele, din punctul tau de vedere? Pentru ce sa mai viba la sprijin cu foc, asa de aproape, cind inamicul le poate distruge?
          Daca inamicul poate distruge avioanele cu parasutisti, ce te face sa crezi ca elicopterele cu desant ar avea vreo sansa?
          Toti si-au indeplinit misiunile ordonate, cit au putut ei de bine, si toti stiu riscurile la care se expun pentru indeplinirea misiunii.
          Diferenta e ca baietii aia fac tot posibilul sa-i ajute pe cei care au nevoie de ajutorul lor, indiferent de costuri.
          Daca intelegi ce vreau sa spun.
          Parerea mea,hic…

        • Exerciţiul nu este conform cu realitatea. Este un exerciţiu. 😉
          Dacă era ca în realitate, în afară de pod nu se observa mai nimic.
          Paraşutiştii se paraşuteayă noapte, eventual cu 48 de ore înainte. De FOS nu mai zic. Navele fluviale erau la cel puţin câţiva km depărtare.

        • Pai barajul de altilerie…:? unde este? Prima data un baraj de altilere. Pe urma dupa ce ai facut niste pagube si ai provocat ce soc si confuzie in randul inamicului, il iei cu asalt.
          Asa su comportat de zici ca se bateau cu niste triburi de prin Africa. 🙁

        • @Eroul,

          Eu nu aș privi acțiunile de la exercițiul acesta, facute într-un perimetru restrâns. E un exercițiu, până la urmă…..

          Bagi artilerie cât poți…. și aviație dacă ai….

          FOS crapă capul la centre de comandă, transmisiuni, etc.
          Sau cercetașii …… Sau si FOS și cercetașii…. cum vrei, sau de ce dispui în zonă…
          Sau nu crapă capul la nimeni, numai ce dirijează tirul la artilerie, aviație, stând pitiți, fără să îi stie nimeni. Cred că se pricep de minune la asta….
          Asta prima …

          A doua…
          Bagi desant cu băieții de la parașutiști, în adâncime dispozitiv inamic, previi întăriri pt inamic, preiei căi de comunicatii poduri, faci dezastru, etc…
          Fortezi cursul de apă cu amfibiile, stabilești cap de pod…..
          La noi monitoarele sunt un plus….mare, aș zice….
          Vin băieții de la „pontoneri”, fac podul (nu pe spate, pe apă), și începe „balul” cu adevărat, că peste pod trec ‘regele’ și ‘regina’, adică tancurile și infanteria…..dezvoltă ofensivă pe direcția……, mă rog ,ai prins ideea

          Totul cu ‘acoperire’ aeriană ,artilerie, mlrs-uri….

          Game over, operațiune cu „succesuri”.
          Cam așa am văzut eu exercițiul acesta.
          Poate sunt și militari printre noi, să ne lămurească….

  15. Acum se pot pensiona burtosii cu gramada ,sa nu prinda penzia micsorata :http://m.hotnews.ro/stire/21915096

  16. Eu ma bucur ca armata a participat la asemenea eveniment. Nu a mai avut o asemenea ocazie de pe vremea lui Decebal ….
    Trebuie intinerita tehnica noastra ca suntem vai de noi…..
    Felicitari ptr exercitiu

  17. De pe la minutul 4. 20 pana pe la 5. 45 ,acelea sunt vestitele ultime achizitii din domeniul maritim pe anul current ? A intrat oare in costul lor si crengile de camuflaj ?

  18. In alta ordine de idei, aici vedeti un videoclip cu instalarea podului peste Olt:
    https://www.facebook.com/hqmnbdese/videos/vb.833233543426753/1400451173371651/?type=2&theater
    Singura problema este ca bataie ala camera de m-a durut capul o ora dupa ce m-am uitat la videoclip 🙂 )))

  19. Altfel Felicitari pt. exercitiu ! In sfarsit parca intram si noi in normalitatea unei tari de granita NATO cu fregventa ultimelor aplicatii din pacate parca-I un film din anii 60 dpdv a tehnicii

  20. Nu va mai framantati creierul, ca ceea ce se vede in imagini a fost un demonstrativ grandeur nature, in care scenariul trebuie sa cuprinda zgomot, fum, dinamica, menite sa impresioneze publicul si sa transmita un mesaj.

    Ai pontoanele instalate si tu te invarti cu taburile prin garla, stai la punct fix cu elicopterul samd. Sergiu Nicolaescu ar fi invidios.

    Fortarea unui curs de apa se face noaptea (si aplicatia a avut si componenta asta, pe bune) si e mult mai putin spectaculoasa.

  21. strict tehnic se comenteaza degeaba,militarii stiu cel mai bine ce fac acolo…de ce,cum,cât si când.
    aplicatiile si exercitiile sunt bani investiti nu cheltuiti.

  22. aglomeratie mare pe directia roman-bacau-sud si viceversa….urca tatrele si iveco-urile goale,coboara incarcate cu t55 si bmp-uri?

  23. Nu doresc sa fiu Gica contra, exercitiul a fost misto. Dar….nu care cumva faci praf un cap de pod dintr-asta cu un Grad si o drona de 100 de dolari ?

  24. Mie mi-a placut chiar daca in realitate e cel mai probabil altfel… 🙂
    Mi-au placut si VB-urile si ceamurile. Pacat ca n-au folosit artileria reactiva… daca tot au dat-o ca pentru public! 🙂 Probabil n-aveau unde sa le traga.

  25. cine era americanul ala?

  26. Eu aș fi curios să văd evaluarea americanilor, vis a vis de unitățile românești, la acest exercițiu.
    Sigur băieții lu văru’ Sam au stat cu ochiul geană să știe pe ce capabilități se pot baza, in caz de ceva, in caz de înghesuială, de la Ro Army.
    Că FOS, CC, infanterie, au văzut destul pe alte meleaguri.

    Adică un SWOT pe bune, nu bla-bla -uri pt presă….dar cum nu sunt în Statul Major ,nu voi vedea… 🙂

  27. Săptămâna care a trecut au trecut la indicative militare ca niciodată …dar unul a oprit la noi. Au participat ai croații cu tancuri M-84 . Erau sa ma păcălească dar am văzut stema lor pe ele…O parte din tehnica era acoperita cu prelate dar la camioane toții stau foarte bine camioane MAN.

  28. http://stiri.tvr.ro/incident-in-cadrul-exercitiului-saber-guardian-2017-un-transportor-blindat-nato-s-a-scufundat-la-bordusani_820104.html#view Daca tot discutații insistații și voi pe nevoia de a moderniza TaB sau a fabrica ceva mai nou. Aceasta este ocazia perfecta…..

  29. OFF-TOPIC

    https://www.youtube.com/watch?v=uHHHvUMw14g

    Cetățean român, Soldat american. Acest video nu imi apartine, dar am vrut sa il impartasesc cu voi.

  30. Generalul locotenent Ben Hodges, comandantul forțelor terestre ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa, a declarat, duminică, 16 iulie a.c., în cadrul Zilei Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional SABER GUARDIAN-17 desfășurat în Bordușani: „Sunt în armată de 37 de ani iar aceasta a fost cea mai bine organizată şi executată traversare a unui curs de apă pe care am văzut-o vreodată. Sunt extrem de mândru de Forțele Terestre Române, de Forțele Navale, Aeriene și Forțele Speciale.”

    https://www.youtube.com/watch?v=PpNsGaMAG84&feature=youtu.be

  31. personal cu experienta in logistica, pe lista de dorinte la rechizitionare.

    in alta ordine de idei

    „La momentul acesta avem nouă avioane F-16 pe care le utilizăm. Trei vor veni în perioada august – septembrie, deci vom avea 12. Intenţia noastră ca parte a planului de înzestrare a Forţelor Aeriene este să achiziţionăm în următorii patru – cinci ani încă 36 de avioane cu performanţe ridicate. Detaliile tehnice sunt în lucru. (…) De asemenea, avem un program de reabilitare, de aducere la zi a avioanelor pentru şcoală şi antrenamente”, a arătat Adrian Ţuţuianu.

    http://www.stiripesurse.ro/ministrul-adrian-u-uianu-se-va-intalni-cu-presedintele-klaus-iohannis-urmeaza-ca-csat-sa-se-reuneasca_1208905.html

    cum F-22 si F-35 sunt scumpe si cu foarte multe probleme, pe o alta economie nationala ar fi interesant cum se comporta F-16 Viper si cat ar costa 36 de bucati.

  32. Deja a explodat mamaliga ,s a trezit unu din 600 sa chitzaie ca psd taraganeaza inzestrarea ,in sfarsit ! :http://m.hotnews.ro/stire/21916335

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *