Succesul unei acţiuni este dat în mare parte de folosirea eficientă a echipamentului şi tehnicii din dotare.
Fiecare militar cunoaşte, sau ar trebui să cunoască, foarte bine posibilităţile tehnice şi caracteristicile tactice ale echipamentelor sale dar, câteodată, ca să nu spun, de cele mai multe ori, trebuie să le cunoască şi pe cele ale partenerului, trebuie să ştie pe ce anume se poate baza, ce poate sau nu poate face un anumit tip de echipament, cum ar putea fi întrebuinţat şi integrat în sprijin sau utilizat de către personalul propriu.
Astfel că, în cadrul unui schimb de experienţă, militarii români au avut ocazia să folosească armamentul puşcaşilor marini într-un exercitiu de tragere cu muniţie de război, iar militarii americani s-au familiarizat cu armamentul românesc.
Aproximativ cincizeci de militari din cadrul Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfantul Andrei” au executat o sedinţă de tragere cu cele mai importante mijloace de foc ale armatei SUA: puşca de asalt M4 calibru 5,56 mm, puşca mitraliera de grupa M249 calibru 5,56 mm si mitraliera M240 B, calibru 7,62 mm.
Întrebat cum s-a descurcat cu o astfel de arma, caporalul Alexandru Dragomir, operator la sistemul de armament de pe maşina de luptă a infanteriei MLI-84M, ne-a spus că, deşi este obişnuit cu armamentul din dotare, s-a descurcat foarte bine şi cu puşca de asalt americană, caracteristicile celor două fiind destul de apropiate.
De cealaltă parte, treizeci de puşcaşi marini au folosit armamentul din dotarea trupelor noastre, mai exact puşca automată calibru 5,45 mm, puşca mitralieră calibru 5,45 mm şi mitraliera calibru 7,62 mm. Am stat de vorbă cu caporalul John Gillis, şef de echipă, care a fost foarte încantat să folosească o armă eficientă, uşoară, fiabilă, deşi are un recul puţin mai mare decât M4, folositoare în lupta apropiată şi la distanţă.
La încheierea activităţii am putut observa pe chipul tuturor mulţumirea că au putut participa la o astfel de acţiune şi am constatat, astfel, că activitatea şi-a atins scopurile. Militarii celor două contingente pot acţiona împreună cu încrederea că orice s-ar întampla, partenerul va fi în masură să folosească la fel de bine armamentul celuilalt.
Sursa: forter.ro
Apropo, hai calutii mei!
https://www.facebook.com/RevistaTactica/photos/a.343904762398213.1073741828.343375572451132/568121953309825/?type=1&theater
🙂