Se pune la cale externalizarea Uzinei Automecanica Moreni

Nota: RoMilitary

Poate acum veti intelege cu totii de ce sunt atat de pornit pentru ca SAUR 2 sa fie cumparat. Poate acum vom intelege cu totii care sunt mizele legate de un transportor de trupe…Aceasta miscare nu este gandita peste noapte, se stia de ea, si eu stiam de ea, dar speram ca poate vor lasa Moreniul in pace. M-am inselat! De aceea nu vedeam cu ochi buni nici implicarea Iveco in programul TBT, pentru ca stiu ca daca Iveco ar primii, intr-un  fel sau altul, TBT-ul pe tava, ne vom trezi ca vom importa transportoarele, ne vom trezi cu o alta teapa de tip Petrom-OMV, in care dam bani grei pe resursele care ne apartin noua.

Iar daca se va reusi externalizarea uzinei de la Moreni, adio SAUR 2, adio TBT made in Romania, atat cat mai era el Made In Romania.  Vom plati salariile altora, in timp ce muncitorii nostri vor fi someri.

Smecheria din spatele externalizarii Moreniului, este faptul ca aceasta fabrica tine in mana un prezumtiv contract in valoare de sute de milioane de euro, iar odata externalizata, contractul poate fi atribuit cui…trebuie pe comisioane grase. Ca Moreniul de unde sa dea comisoane?!

Iar faptul ca UM Bucuresti nu este externalizata…ei, cum dracu sa externalizezi, adica sa pierzi, terenurile UM Bucuresti, cand aceste sunt in Capitala si valoareaza milioane de euro! Da’ terenurile Moreniului nu valoreaza mai nimic, insa fabrica romaneasca de transportoare valoareaza sute de milioane de euro…moarta, ca vie nu e buna, ca blocheaza afacerile “baietilor desteptepti”!

 

 

De aceea sper inca ca Armata sa cumpere cateva SAUR 2 , iar mai apoi sa avem posibilitatea, fara bani de la buget, sa dezvoltam TBT 8×8. Eu cel putin am un singur scop: SAUR 2, si poate vom pune cu totii umarul la salvarea acestei fabrici, poate ultima fabrica de armament romaneasca, demna de acest nume. Putem s-o facem, trebuie doar sa vrem!

Orice articol, orice comentariu, orice gest, poate conta si cred ca a venit momentul ca toti cei care pot face ceva, care pot scrie ceva, oricat de putin, sa-o facem…Pentru ca altfel in mod sigur vom regreta cu totii mai tarziu!

 

Liderul sindical acuză ROMARM că ocolește obligația de a finanța programul morenar pentru noul tip de Transportor Blindat pentru Trupe destinat Armatei Române

❚ Liderul Sindicatului „Dreptatea” din uzina dâmboviţeană ce aparţine sectorului de apărare face acuzaţii dure la adresa Companiei ROMARM Bucureşti de „acţiuni subversive şi trădare naţională” ❚ În timp ce Automecanica este singura din ţară care are un program strategic în derulare (fiind vorba despre fabricarea Transportorului Blindat pentru Trupe), ROMARM a făcut un program de restructurare în care uzina dâmboviţeană ar fi externalizată, şi nu Uzina Mecanica Bucureşti, care are şanse minime de supravieţuire cu producţia de tancuri ❚ Acest lucru ar însemna ca ROMARM să „se spele pe mâini” de finanţare către Moreni, sindicaliştii explodând de nemulţumire şi cerând întrevederi la cel mai înalt nivel pentru lămurirea ameninţării ce pluteşte asupra Automecanica

 

Liderul Sindicatului Liber „Dreptatea” din SC Automecanica SA Moreni, Constantin Bucuroiu, a susţinut într-un interviu acordat exclusiv „Jurnal de Dâmboviţa” că uzina morenară din sistemul industriei de apărare este, la acest moment, ameninţată cu externalizarea în cadrul unei „acţiuni subversive a unora” pe care a denumit-o „trădare naţională”. Potrivit lui Bucuroiu, ar fi vorba despre un plan pus la cale de către Compania ROMARM Bucureşti, cu concursul directorului uzinei.

 

„Una dintre problemele cu care se confruntă Automecanica Moreni în momentul de faţă este o «mânăreală» pe care încearcă să o facă ROMARM. Sunt două entităţi. Uzina Automecanica Moreni, care are un program strategic în derulare şi este singura care are aşa ceva, şi Uzina Mecanică Bucureşti care, în momentul de faţă, are foarte, foarte mici şanse de supravieţuire pe producţia de tancuri.

E greu de crezut că în lumea modernă vor mai produce tancuri. ROMARM, printr-un artificiu făcut de actualul director general, a încercat o chestiune subversivă fără să o discute cu sindicatul. Au făcut un program de restructurare în care, în loc să facă o trecere a Uzinei Mecanice Bucureşti ca apartenenţă la Moreni, au trecut în programul respectiv o externalizare a Moreniului din sistem.

Este un lucru neconvenabil. Te lasă în piaţa liberă singur într-un moment în care este nevoie de sprijin. Este important de ştiut că ROMARM este cel care ar trebui să contribuie cu finanţare la realizarea noului program. Numesc acest lucru trădare naţională”, a declarat Constantin Bucuroiu.

 

Cui servește externalizarea uzinei morenare?

Liderul sindical a spus că în acest fel ROMARM ocoleşte obligaţia de a finanţa programul morenar pentru noul tip de Transportor Blindat pentru Trupe destinat Armatei Române.

„Încearcă acum să ocolească prin externalizarea uzinei din Moreni. ROMARM vrea să spună externalizând că nu are nici o responsabilitate faţă de Moreni. Este un lucru condamnabil pentru toţi cei ce au în vedere o astfel de măsură. Transportorul Blindat este un program strategic de importanţă naţională”.

Constantin Bucuroiu a adăugat că programul de externalizare ar urma să fie pus în dezbaterea unei şedinţe de guvern şi ulterior în plenul Parlamentului.

„Este ceva de neînţeles ce se vrea cu Automecanica Moreni. De aceea eu mă întreb că poate cineva îmi va răspunde: cui serveşte sau pe cine serveşte această acţiune a ROMARM de a externaliza uzina din Moreni? Ori se face jocul altor firme străine şi atunci într-adevăr trebuie unii condamnaţi ori dacă nu cumva fug de responsabilităţi, dar este la fel de condamnabil?!

Sindicatul a realizat o întâlnire cu secretarul de stat pe probleme de securitate naţională de la Guvern şi i-a cerut să îi faciliteze o întâlnire, pe problema externalizării uzinei de la Moreni, cu premierul Victor Ponta. Noi, sindicatul, vrem să mergem la nivelul cel mai înalt cu această trădare. Aşa vedem noi, sindicali ştii, programul care se pregăteşte pentru Automecanica Moreni”, a conchis liderul SL „Dreptatea” de la uzina morenară.

 

Ministerul Apărării are buget de sub 1% din PIB

Prezent în Dâmboviţa, la finele săptămânii trecute, pentru a se întâlni cu reprezentanţii industriei de apărare din judeţ, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat în conferinţa de presă susţinută la Târgovişte:

„Motivul pentru care SAUR (n.n. – Transportorul Blindat produs la Automecanica Moreni) nu a intrat în dotarea forţelor armate ale României se datorează lipsei de bani. Pe noi ne interesează ca Uzina (n.n. – Automecanica Moreni), după testare, să intre cu acest produs în procesul de omologare, în aşa fel încât, la sfârşitul perioadei de omologare, să ştim încotro ne îndreptăm. Avem speranţe care pot fi îndeplinite”.

Totodată, ministrul Dobriţoiu a atras atenţia asupra nivelului deosebit de mic al bugetului Apărării (sub 1% din PIB), nivel cu care nu se pot duce la capăt toate proiectele începute.

 

Jurnal de Dambovita

 

52 de comentarii:

  1. E foarte posibil un astfel de scenariu, mai ales daca re-memoram in ce conditii s-a prefectat acordul pentru Piranha 3C si cam ce se pregatea atunci. Oare nu sunt o parte din acele personaje cei care au revenit la comenzi acum?
    Intr-adevar, sumele din contractul pentru TBT sunt foarte tentante pentru orice companie straina de armament, care ar putea face presiuni si eventual propune investitii colaterale sau licente de productie doar ca sa preia avantajos Moreni-ul.

    Acum, nu stiu ce efect ar avea o a 2-a petitie, si anume pentru salvarea UA Moreni cu ale sale Saur2 si TBT… dar poate ar trebui sa incercam daca se ingroasa gluma.

    • Marius suntem naivi si prosti !!! Suntem cel puțin 2-3 milioane de romani cu ceva in cap si cu simtamant pentru tara asta SI STAM CU LIMBA IN GURA ……! NE MERITAM SOARTA !!! Sa ne-o tragă ca se pare ca ne place !!!
      Eu de când tot strig sa ne adunat si sa ieșit f….le muma’n c…r de jegosi ce sunt !!!!
      Hai sa ne aduman 100 000 in fata guvernului si alți 100 000 in fata parlamentului sa le sucim gâtul …..
      Ai de grija ca suntem aproape toți ( sau sa zic majoritatea in jur de 30 de ani ) cred ca avem energie si sa-i huiduim de sa se c…ce pe ei …….
      Dacă nu ieșit in strada cu sutele de mii da nu sa cerem pensii marite ….. si prostii de oamenii beti si imbatraniti degeaba ( de unde drac sa împărțit mai mult dacă nu produci ???? ) sa rabdam sa se usureze toți magarii asta pe noi !!!

      • mihai
        partea proasta este ca tot ce deplangen noi aici este facut de aia imbatraniti degeaba, nu de noi, care aveam zece ani la revolutie.aia, in prostia lor, au muncit cat le-a permis sistemul, noi am stat cat ne-a permis sistemul, majoritatea pe pensiile alora.
        ii huiduim pe guvernanti, da-i dreak, da’ de unde luam altii, ca daca pledoaria este pentru cei ce au fost, merci!

        • Sa nu te superi si sa nu o iei personal dar :

          Nu ei au facut ci PCR , asa cum a facut , in majoritatea lor ( nu toti, dar majoritatea ) cei imbatraniti degeaba au trait fara prea mari griji : PCR PCR fiul iubit ,….. au strigat si aplaudat si au mers inainte , intradevar cei care s au impotrivit au avut de suferit si IN FATA LOR MA INCLIN dar din pacate din acestia nu mai sunt prea multi !

          Referitor la imbatranitii degeaba am drepatate si iti dau cateva argumente :

          DACA ( MA REFER LA IMBATRANITII DEGEABA ) ALEGI IN 2000 ILIESCU CAND TU AI CANDIDAT LA PRESEDENTIE UN ISARESCU , RECUNOSCUT ORIUNDE IN LUME , CE MINTE AI ?!?!?!?!?

          TOT CE AU COINSTRUIT EI S A DUS , IMBATRANITII DEGEABA NU MAI AU NIMIC DIN CE AU CONSTRUIT EI PENTRU CA I AU SUSTINUT PE HOTII ASTIA , PRIN ROTATIE , E VINA LOR CA I AU ALES SI SUSTINUT SI SA SI ASUME ASTA , CA ACUM TRAIESC DE PE SPINAREA ALTORA !!! CE AU CONSTRUIT EI NU MAI ESTE !!! SI CULMEA EI AU SUSTINUT ASTA !!!

          Sune mi te rog cati din imbatranitii astia degeaba stiu cum se genereaza si calculeaza pensia ?!?! adica cati inteleg ce se intampla ( la nivel primar nu e vorba de nivel profesionist , adica sa aiba habar ce si cum ) ???? cat de prost poti sa fi sa nu intelegi nimic si sa sa ti dai votul pe povesti ???
          Cat inteleg ei ca votul asta inseamna viitorul lor , al nostru si al copiilor nostrii adica nepotii lor ?????

          Adica cat de prost trebuie sa fi sa nu intelegei ca daca nu creezi conditii celor care muncesc nu exista pensie , cei tineri vor merge si in locul lor ori vor muncii astia imbatraniti degeaba sau vor aduce araboci care la inceput vor fi cuminti dar pe masura ce va trece timpul le vor taia capetele asa ca vor ei si le cere „religia” ( cred ca stii ca la ei e o practica frecventa cu decapitarea in cel mai barbar mod ) sau mai sunt asiaticii la discretie , in Belgia fata iepuroaica de araboaica copii care la vaste de pana in 10 ani umbla cu arme si fac crime ……… poate ca nu le-ar strica si lor putina frica sa se mai trezeasca ca prea degeaba au imbatranit , HABAR NU AU DE NIMIC SI CE E MAi DUREOS E CA SI NE SPUN NOU CA NU STIM PE CE LUME TRAIM !

          Cat de prost trebuie sa fii sa nu ai habar si sa ti permiti sa votezii aiurea stiind ca votul tau poate influenta,fara exagerare, viata a milioane de oameni din jurul tau .

          Nu vreau sa zic ca tinerii sunt cu mot , nici vorba , dar o buna parte dintre ei chiar au viziune si simtamant pentru aceasta tara si pentru societatea romaneasca dar s au saturat sa mai decida pentru ei oameni bazati doar pe interesul lor ( e posibil ca aceste simtiri de egoism si prostie sa-i solidarizeze in jurul acestei clase politice mizerabila) care nu stiu pe ce lume traiesc .

          Sper ca balanta sa se schimbe si sa iasa cat mai repede din sistem acesti imbatraniti degeaba sa ne mai lase ….. sa nu mai decida ei prin prostia lor pentru noi …….

          De ales a fost tot timpul de unde dar nu au fost bagati in seama de acesti imbatraniti degeaba : Ti-am dat un exemplu de oportunitate fantastica pentru noi : Isarescu
          Acum asa la o scurta analiza : Nicusor Dan si Mihail Neamtu ( el inca nu si-a aratat cine , e posibil sa ma insel in privinta lui , dar oricum din punct de vedere intelectual e mult peste multi ) si din pacate pot spune ca Ponta si Ungureanu sunt deja compormisi , au avut posibilitatea sa faca dar s au complacut in cercuriel lor …. pacta pentru amandoi …..
          Astea sunt asa la o stigare foarte scurta …..dar sunt multi der nebagati in seama .

        • te rog da-mi voie sa-ti mai dau un exemplu cutremurator , te rog sa citesti pana la capat , toata ideea e „surprinzatoare” dar finalul e cutremurator prin starea de fapt generalizata ……..

          http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/Misterele_strazii_lui_Basescu-_Crima_care_ar_fi_putut_declansa_razboiul_din_Balcani_0_818918315.html

  2. Nu îți e destul de groasă așa, dânsa gluma? Ar trebui nu e forma corectă… TREBUIE!
    Dar mai așteaptă, ca să scrieți – lamentistic – ce trădători au fost și cum au îngropat (din nou) viitorul, cu tot concursul cetățenilor… apoi ce nație slabă estem și alte măgării.

  3. Ne meritam soarta ,cum zicea si mihai ,daca noi nu facem ceva ,atunci cine ?Ne trebuie armata daca mai vrem sa mai fim o tara independenta ,si daca nu vrem sa cumparam chiar tot armamentu de la straini ,nu as zice k nu este bine ,dar decat sa il cumperi de la alti ,nu e mai bine sa le produci(ma refer la programe existente cum este cel de la moreni cu SAUR 2) singur sau cu o licenta ?

    • Si licenta unui produs deja testat ar fi foarte buna, oricum Moreniul este un intregator.

    • Sunt ferm convins ca sunt multi care ar strange de gat niste lichele de pe la conducere dar se pare ca ne urnim greu sper sa nu fie prea tarziu cand o vom face ……

      As dorii sa-mi spun parerea in legatura cu licentele de productie

      Eu as lua licenta la toate armele care se pot fabrica la noi ( ma rog aproape la toate sau la capitolele unde stam rau – astea sunt majoritatea din pacate )

      de ce :

      – pentru ca am ramas mult in urma ….
      – pentru ca e singura modalitate de a intra in relatie cu mai marii lumii pe domeniul asta , doar cumparand de la ei si generandule venituri vom avea acces si ne vor baga in seama , asta e platim un pret dar stim pentru ce , in timp o sa incepem sa producem cat mai multe componente la noi nu ne opreste nimeni , dar nu e posibil decat in timp …..
      – pentru ca as prefera oricand ultima tehnologie in loc sa ma prefac ca sunt interesat de industria nationala , daca vad pe termen lung inteleg ca pe termen scurt trebuie sa platesc sa ma ridic nu sa tot visez ca voi putea face : tancuri, elicoptere, rachete …… eu cred ca la astea la toate avem nevoie de licente …… pentru ca am ramasa mult in urma

      • Ai dreptate Mihai. Cateodata metoda licentei te ajuta sa-sti revii dpdv tehnologic, mai aleas daca este cuplata cu cercetarea proprie.
        Ca idee generala, solutia adoptarii pe SAUR 2, a blindajului in „V”, la podea, s-a rezolvat infinit mai iefint, dacat au reusit americanii s-o rezolve la Stryker, acolo unde au cheltuit nu mai putin de 58 de milioane de dolari. Moreniul are solutii care costa cateva zeci de mii de dolari per transportor, in conditiile in care un Kit balistic, pe care ai nostri vroiau sa il cumpere pt Piranha-ile din A-stan, face o suta de mii de euro bucata.
        Aceasta este diferenta dintre importuri si cercetare-productie proprie. Poate ca cei care lauda produsele de import nu ar strica sa faca un curs rapid, interactiv, de economie aplicata, cu titlul: slujbele, banii si costurile !”
        Defectul Moreniului este ca nu poate oferi comisioane politicieniilor, asa ca…

        • Acesta e si motivul pentru care blindatele nu le-am inclus in lista , cred si sper ca acolo sa fie altfel dar restul DIN PĂCATE …..

          ORICUM CONDITIA CLARA E SA FIM HOTARATI SA LE ARATAM JEGOSILOR ASTIA CA E GATA , NE-AM SATURAT ! PENTURU ORICE EXCROCHERIE PLĂTESC !!!

          • Incercam sa le/sa ne aparam. din pacate suntem foarte putini cei care gandesc asa, iar cei care fac ceva, si mai putini. Insa deocamdata inca mai suntem.
            Prin structurile statuluii inca mai sunt oameni care simt romaneste, unul din ei este fostul comandant al Jandarmeriei, dat afara cu cateva saptamani in urma. Era/este inca cu adevarat GENERAL ROMAN! Se pare insa ca si-a luat gradul si functia prea in serios si a fost mazilit.
            Avea ideei „ciudate” pentru turma de lichele care ne conduce astazi; vroia spre exemplu sa cumpere masini de interventie blindate produse in Romania, refuzand cu incapatanare sa cumpere din import, mult mai scumpe si chiar ceva mai slabe. A fost demis…
            Dar odata si odata lucrurile se mai schimba Mihai.

  4. Eu nu înțeleg ce înseamnă externalizare? Adică ceea ce face Moreniul să facă alții și să factureze Moreniului? Adică, de exemplu, ca tot ce e sudură să se facă în altă parte și apoi produsele să vină la uzina de la Moreni?
    George vezi că aici te contrazici: „De aceea sper inca ca Armata sa cumpere cateva SAUR 2 , iar mai apoi sa avem posibilitatea, fara bani de la buget, sa dezvoltam TBT 8×8.” Armata este bugetară, așa că orice achiziție făcută de ei este tot din buget deci cei de la Moreni ar continua dezvoltarea produselor proprii tot cu bani de la buget.

    • Nu ma contrazic de loc, sa le luam pe rand. Externalizare inseamna ca Moreniul sa nu mai apartina de ROMARM, ci sa devina societate comerciala cu capital de stat. Iar cand spun ca daca Armata ar cumpara cateva SAUR, ca mai apoi TBT-ul sa fie dezvoltat fara alocatii bugetare, vreau de fapt sa arat un lucru: TBT-ul ar trebui dezvoltat prin alocarii de la buget, special pt Programul National TBT 8×8, ori asta nu se va intampla.
      Daca insa Armata face un efort si gaseste cateva milioane de euro prin bugetul sau, pt a cumpara SAUR 2, atunci Moreniul va dezvolta TBT-ul, din profitul de pe SAUR. Adica Armata, printr-un efort intern, ar putea sa-si dezvolte transportoul singura…

  5. Dragii mei,
    Imi traduce cineva ce inseamna „externalizarea” unei uzine?
    Stiu numai ce inseamna „externalizara” spalatoriei unui spital. Inseamna ca, TOATE rufele se aduna si se transporta la o splatorie (de preferinta in provincie, daca spitalul este in Buc) se trasporta acolo, se spala , se transporta inapoi si se utilizeaza… (Aviz celor care-si duc rufele la spalatorie.)
    Toata tevatura asta, se zice, ca este mai IEFTINA decit plata unor spalatoresel ocale si schizitonarea unor masini bune, iimpreuna cu pastrarea lor.
    Cum se face cu o uzina a armatei, nu stiu.

  6. Flogger, din ce am inteles eu informatia nu este inca oficiala ci mai mult o transpiratie. s-ar putea ca in urma circului iscat lista de externalizare a Romarm sa fie „corectata”.
    Daca insa apare lista oficiala cu Moreni candidata la externalizare, atunci e grav.
    La asta ma refer cu ingrosarea glumei.

  7. Ne vedem azi la ora 13 in fata la pmb

  8. Înțeles-am ce ai scris, la fel cum am înțeles acu ceva vreme când scriam și eu ce scriam.. să facem o chestie. Nu e mare lucru să cumpere ceva produse de care e oricum nevoie, le iau la preț mai mic (aproape cert foarte convenabil). Toată chestiunea e să plătească, dar odată ce e semnat contractul, dezvoltarea poate continua (la SAUR). Apoi transportorul figurat în programul național, de care e nevoie în sute de exemplare. Dacă încep cu câteva zeci de SAUR ce are? Oricâte va putea livra Moreniul vor fi bine primite, că e nevoie de multe sute în acest moment. Costurile nu vor atinge cele asociate Pirahniei, care oricum este în variantă… limitată. Apoi mai e mentenanța și dezvoltarea produsului, modernizarea (când va fi), de aceea e util să fie indigene.

  9. Pai, sa ne spuna domnul ministru al cu este guvernul, al opozitiei sau al partidului dumnealui? Hai sa vedem cum arata urmatorul buget facut de ai lui! In ceea ce priveste Moreniul, nu va faceti sperante, va avea soarta celorlalte fabrici romanesti, din industria de aparare sau oricare alta. Mai rau e ca, atunci cand va veni razboiul ala mare, si va veni odata si odata, ne va prinde iarsi in pozitie de offside, cu pantalonii lasati in jos pana la glezne. Asa s-a intamplat si prima oara, si a doua si se va intampla si a treia, ca doar asta-i norocoasa! Poporul care isi uita trecutul, nu are viitor……iar noi din istorie nu am invatat nimic. Poate ca suntem prea lasi si ignoranti sa o facem…..poate!

  10. Flogger, 100% de acord cu ce ai scris, asa percep si eu schema… Saur 2 e cea mai simpla si ieftina varianta de a incepe inzestrarea, punand in miscare si finalizarea TBT.

    Eu as comanda 50 de Saur2 anual pe urmatorii 2 sau 3 ani (pana la 200 de bucati), as sprijini si contracte de export pentru Saur2, pentru a avea timp de finalizare a programului TBT si a genera o infuzie de fonduri necesare UA Moreni pentru prototipare si pregatirea celeilalte linii de productie, plus formarea de noi specialisti care sa poata desfasura productia.
    Pe termen mediu si lung e cea mai buna solutie, avand un produs local, ieftin de intretinut, cu piese la indemana si costuri pe masura…

    Nu se compara cu Piranha sau alte bazaconii…

    • o intrebare
      ce pregatiri vrei sa faci tu ptr „cealalalta linie de productie”
      doar nu or fi masini cu caroserii autoportante sa necesite banda rulanta si crabi si li se monteaza motorul ppe dedesubt
      bazaconia dde piranha e cel mai reusit transportor ptr trupe in toate variantele lui de la stryker la lav
      oare cum foormezi specialistii?
      un strung sau freza cu comanda numerica crezi ca necesita acelasi „specialist” care invartea manivelele cu ochiul la gradatii si sa vada „bataia” cutitului in acelasi timp?
      sau o masina de debitat cu plasma (aia care bagi „desenul tehnic” si calculeaza singura din foaia de tabla) necesita acelasi specialist?

  11. Si da, am oroare de seriile mici, de 20 -30 de bucati, indiferent de tipul de tehnica militara vizata. E cosmarul logistic tipic, care-ti maximizeaza costurile de intretinere!

  12. Este o vorba la spanioli:Esto con Franco no pasaba.Cred ca poate fi aplicata si la romani,dar in loc de Franco,Ceausescu.

  13. eu as pune o intrebare
    cu ceva timp in urma ,nu cereati asta?,scoaterea din marasmul decizional ,legislativ al romarm,care impiedica derularea normala a contractelor?
    mie asta imi suna a semanatoarea,aro
    chestia aia cu nu ne vindem tara
    poate o scot de sub „aripa” romarm ptr a o privatiza
    de ce tot se striga- incendiu-incendiu,fara ca unul sa fi vazut o scanteie?

    • Bre, ce se incearca acum este o manarie ieftina. Nu are legatura cu o eventuala privatizare a fabriciilor ROMARM. Ca sa le privatizezi cum trebuie ar trebui in primul rand sa le legi cu contracte serioase, altfel trebuie mentinute in ROMARM. Birocratia nu are legatura cu ce se incearca acum.
      Mai clar Moreniul ar fi lasata si fara contracte si fara finantare, sa se descurce singura…Fabrica ar trebui privatizata prin contractul pt TBT, daca se doreste privatizarea. dar nu asta se doreste…

  14. Niko, estimarile celor de la Moreni pentru trecerea la productie spun ca este nevoie de inca vreo cateva sute de angajati!

    Una este sa faci mentenanta si un vehicul prototip pe an si alta e productia de serie.
    Si una e sa produci 25-50 de bucati pe an si alta e 100 de bucati.

    Chiar si pentru ce enumeri tu mai sus creste complexitatea si e nevoie de mai multi operatori, cum ar fi lucrul in mai multe schimburi, precum si schimbari de proces tehnologic.
    Si, iti place sau nu, anumite componente se monteaza manual si ai si alte faze tehnologice tot manual realizate. acolo conteaza numarul…

  15. Nico, ma refeream la Piranha ca e „bazaconie” prin faptul ca e o jucarie tehnicizata pe care nu ne-o prea permitem, si prin costurile sale fata de cele ale SAUR-ului. Din punctul asta de vedere, exploatarea Piranha in numar mare de catre armata romana care abia are ceva bani pentru piese de schimb este fantasmagorie, neavand o linie de productie aici.

  16. Fabrica aia TREBUIE SA CRAPE. Abia dupa aia sa vezi ce rasar sute de TBTuri din import pt falnica armata ‘romana’. Si sa vezi ce salta bugetul apararii la peste 2 procente brusc. Atunci or sa se gaseasca fonduri. De ce? Pt ca abia atunci e profitabil, dupa ce se lichideaza toate capacitatile de productie din tara. Pana acum visati ‘mul-ti-roale pe cam-pii hai sa le-adunam cooo-piiii’, sub licenta, 48 sau mai multe, F16 personalizate.V-ati linistit. Dupa aia visati TBT fabricat la Moreni.O sa va linistiti si cu asta. Dupa aia faimoasa pusca de asalt.Stati linistiti ca si Cugirul le sta in gat la multi.Se va rezolva si aia. Armata ‘romana’ n-o sa cumpere pusca de asalt fabricata de romani in Romania. Ca nu-s tampiti.Ce-o fi asa de greu de inteles ca in tara aia, cu bani de la buget, nu se mai cumpara nimic fabricat in Romania. Pt ca nu vor romanii breh, nu din cauza altora din afara. N-are nimeni nimic cu voi. Romanul e principalul dusman al romanilor, nu UE, ungurii, ukrainienii, rusii, americanii, evreii, musulmanii. Asa ca nu mai visati…

    • Da bre aici ai dreptate! Si Cugirul le sta in gat multora, si Moreniul, faza e ca printre astia de le sta in gat, la multi le sta din prostie si snobism, nu neaaparat dintr-un interes personal dubios. Pur si simplu sunt asa-numiti „idioti utili”, care joaca foarte bine rolul de agenti de influenta…pe degeaba. Am avut ocazia, cu foarte, foarte, multi ani in urma sa lucrez aproape un an jumatate, la o campanie de marketing, intr-o campanie electorala a unui partid foarte mare. Am invatat multe, am vazut multe si am vazut cat de utili sunt acesti imprasietori de ideei false.
      Si tot adevarat ca bunul simt e lucru rar in zilele noastre…Numai ca la un moment dat vom plati foarte scump, desi platim deja de ani de zile, si tot nu invatam, ca produsele noastre, inseamna siguranta, preturi mici, si slujbe pentru noi insine.

      • oribili baieti astia care se pricep la toate dar nu stiu nimic
        sant o gramada care refuza LOGANULpe motiv ca e inferior unui GOLF dar uita diferenta de pret dintre ele

  17. O analiza scurta despre industria noastra si multe idei bune. Imi place invitatul.

    http://www.tvrplus.ro/editie-interes-general-68382

  18. mihai,
    nu sunt de acord cu unele afirmatii, si iti spun si dece:
    nu pcr a facut ce a facut, pcr a fost o doctrina, o filozofie, pentru unii un mod de viata, pentru altii poate o iluzie.
    oamenii, si cei care au facut parte din pcr , si ceilalti au construit ce vedem noi acum. printre ovati, au construit o industri pe care noi acum o deplangem. dece a construit pcr si nu maniu si bratienii, deja este istorie, sa ne inclinam in fata opozantilor, cum zici, dar nu se poate schimba nimic
    nu cred ca votantii batrani ne-au adus unde ne-au adus. ei, in nemernicia lor, au asigurat alternanta la guvernare, sperand ca „ceilalti” vor fi mai buni. cine era isarescu pentru nenea gheorghe, sculer-matriter? dece sa-l aleaga? un ilustru necunoscut. poate nu stii, insa tov. iliesci, de exemplu, a fost promovat insistent drept inlocuitor al lui ceausescu de insasi „europa libera”, iar poporul s-a conformat, pentru ca auzise de el. asa si cu urmatorii.
    mie mi se pare ca diferenta o facem tocmai noi, guralivi pe bloguri si……..cam atat. daca reiai unele statistici de pe la alegeri, vei vedea ca tocmai tinerii nu se inghesuie la vot. sa nu spun ca nici in politica adevarata. am ajuns unde am ajuns si din cauza asta.
    exemplele pe care le-ai mentionat sunt irelevante, dar cu ei defilam, nici unul nu a demonstrat nimic. pentru mine, marea dezamagire este mru, ma mir ce performante o fi avut sie sub o astfel de conducere.
    dar sa nu ne pierdem ideia.
    te asigur ca pensionarii stiu al dracului de bine cum sa calculeaza pensiile, mergi odata prin salile de judecata si vei ramane surprins. orice ai zice, totusi faptul ca nu se produce pentru a se alimenta fondul de pensii nu le este imputabil lor. pur si simplu guvernantii nu sunt interesati de viitorul oamenilor din aceasta tara. dece ajungem sa fim condusi tot de astfel de oameni cred ca este o discutie care nu-si are aici locul, insa repet, batranii a stiu pe a lor, iar tinerilor nu le pasa. astia, babalacii, au iesit in strada ca le-a umblat la pensii. stii vreo manifestatie de protest a absolventilor de licee, facultati, ca nu gasesc de lucru? eu nu. sa-i vedem cand se vor apropia de varsta de pensionare.
    si o ultima chestie, marea industrie nu este doar de it, in nemernicia lui, base a spus un mare adevar, avem nevoie si de tinichigii, adica de personal mediu calificat, pentru prelucrari de toate felurile. pentru masinile unelte cu comanda program la care se referea cineva mai sus s-ar gasi operatori, dar marea masa a muncitorilor ne lipseste, nu mai pregatim asa ceva, ori asta ma face sa cred ca este o politica deliberata, si ne intoarcem tot la guvernare

    • Te rog sa nu te superi , aici vorbim si ne contrazicem in idei , dar cred ca :

      Tu zici ca ce vedem noi acum e construit de ei ?! Eu nu vad mare lucru , despre ce vorbește ?? Despre ce industrie care sa zbarnaie vorbește ? Despre ce infrastructura e vorba ? Despre ce mediu sanitar e vorba ? Despre ce egalitate de șanse e vorba ?? Deci mă repet , despre ce mostenire e vorba ???

      Isarescu a candidat in 2000 adică 10 ani dupa …… Dacă in zece ani nu înțelegi cat de cat cum merg treburile …. Îmi pare rău e grav …..

      In legătura cu calcularea pensilor te cred ca știu sa si calculeze partea lor , dar nu știu de unde provine ??? Si mai grav nu le pasa ! Pentru ca nu vad pe termen mediu …..
      Tinerii nu iasa in strada pentru ca multi pleacă si dupa ce reușesc sa se adapteze puțin duc o viața cu totul si cu totul diferită , ii lasa pe acești pensii sa se canibalizeze între ei , si nu va dura mult …… Sau iti zicem de varianta araboci …….
      Nu le imput lor ca nu e baza pentru pensii , lor le imput ca sunt egoisti si nu au viziune, adică au IMBATRANIT degeaba lung si au susținut si au lucrat mana in mana cu aceasta clasa politica execrabila.

      Sa ți mai spun ceva , nu toți, dar majoritatea sunt nespalati , sa nu mă lamureasca nimeni ca nu au 6-7 lei pentru un săpun si un metru cub de apa / luna . Sunt in majoritate cei ce se împins la urcare si coboare din autobuze …… Nu au pic de respect fata de alte zeci de persoane care așteaptă la rând …….. Mă repet nu toți dar majoritatea !

  19. Reșițene, subscriu în mare parte. Ai nevoie de mecanici și tehnicieni, de instalatori și electroniști, nu de „educați”-deformați prin facultăți unde valoarea cunoașterii – reale – cunoștințe și aptitudini tinde spre NUL.
    Și da, trebuie școli tehnice, nu doar POLI(TI)tehnici, studii europene și altele. Societatea nu mai e sănătoasă de o generație deja, iar în 5 ani se va vedea (se vede acum, dacă îți duci mașina la „service” cât de pregătiți îs băjeții și ce se face).

    • Sa nu te superi , am zis si mai sus ne contrazicem ideile nu atac la persoane , chiar nu vreu sa o iei personal

      Romania are 3-4 milioane de muncitori in afara , din toate categoriile , sunt oameni care nu au mai vrut sa stea aici , si nu toți sunt IT-isti si ingineri …. Sunt si foarte multi mecanici si alte meserii dar nu mai vor sa lucre pentru aceasta clasa politica execrabila , susținută de ……. Nu mai zic de cine , sau vorbim de meseriasii care sunt o echipa de 10 si doi lucrează alții duc scule , fumează, stau cu mâinile in buzunare , dau indicatori la cei ce lucrează …….. Asta vad eu frecvent , trec zilnic pe lângă doua sanitare …….

      In IT e altfel te asigur eu , lucram de la egal la egal cu americanul si neamul , cred ca ar merita mai mult respect una dintre putinele ramuri care aduc valuta grea in tara si de care ne mândrie nu suntem cu capul in nisip ca ne fac alții țiganii si capsunari …..

      Societatea nu mai e sănătoasă pentru ca penzausii votează si susțin comunistii prin rotatie si aceasta vaca de la educație nu mai poate de grija analfabetilor care nu se așteptați sa le vina la bac Eminescu ….. Sa le dea diplome …..dar vaca asta cate proiecte a inițiat pentru olimpicii care au „.rupt gura târgului” ….. Asta se întâmpla pentru ca o satra de escroci e susținută prin vot si complicitate de către o clasa egoisti si care nu vede mai departe de ziua de azi , de fapt e de înțeles asta au fost invitați când scandal pe stadioane ….. Din păcate

      Referitor la strungari si IT/ingineri . Am un caz concret : tatăl unui coleg este strungar si tot bosconea ca muriti voi ca cine face dacă noi nu mai lucram ( povesti de popa beat ) si am avut un proiect de automatizare la o companie ….. L-am întrebat pe tatăl colegului cât produce pe zi , răspunde : sunt 4 procese deci patru colegi si facem 250-300 piese pe zi , l am dus la firma unde aveam proiectul de automatizare i am arată o piesa care seamănă cam cu ce făceau ei si i am prezentat inginerul care se ocupa de linia respectiva …… A prornit strugul automatizare complet , automatizare de IT nu cu ciocanul …, si un singur inginer a scos 4600 piese ….. Tatăl colegului a data in balbaiei pai nu ca … Ca nu …ca ….
      Iti dai seama ca piesele erau perfect identice nu ca le ai , si sa nu mai spunea între timp inginerul , un tip de 29 de ani , mai lucra la ceva desene pentru o alta piesa …

      Întrebarea mea este , voi înțelegere oare de ce neamul are un PIB de 30 de ori mai mare ca noi ?!?!

      • Scuze pentru greseli , am scris de pe un terminal mobil si acum am văzut ca mi a pus autocomplit pe anumite cuvinte :
        trec pe lângă doua santiere
        clasa de egoisti
        au fost invitați când scandau
        A pornit strungul
        …….

  20. vorbiti de votanti? atunci vorbim de democratie, de legea facuta de majoritate.

    n-avem Lorzi, n-avem o traditie precum a britanicilor care sa permita ca ELITA societatii sa opreasca POPULIMEA sa isi faca de cap: http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Lords

    in romania nu e nici o diferenta intre camera reprezentantlor si cea superioara. sunt aceeasi alesi ai poporului, aceeasi idioti. e inutil sa avem doua camere

    aici intervine tragedia: populimea isi voteaza interesul direct, painea, si nimeni nu-i poate opri

    o mare parte din votanti isi voteaza salariul, o mare parte isi voteaza pensia, majoritatea politica este formata in jurul acestora

    ce pretentii aveti de la cei alesi de catre pensionari si bugetari?

    am vazut o singura data in istoria post 1989 un partid care a actionat altfel decat in interesul populimii: PDL pe perioada crizei 2009-2011

    rog cei care au preferinte pro/anti partide sa se abtina cu prostiile pro-anti. eu nu fac politica, ma doare-n … de toate partidele, inclusiv de PDL. deci repet: un singur partid in 20 de ani a taiat din cheltuielile neproductive – destinate majoritatii pensionare-bugetare – si a crescut investitiile: PDL.

    nici ei n-au facut asta ca au avut vreo viziune peste noapte sau ca nu-si doresc popularitatea (as vrea sa vad un astfel de partid!), mai ales ca au investit la greu in prostii populiste exact ca ceilalti, ci de nevoie – a venit criza si au vrut sa evite falimentul. din pacate n-au avut curaj suficient, sa incurajeze IN ACEA PERIOADA munca (scadere impozitarea muncii), sa incurajeze consumul de produse interne, sa scoata din rezerva bugetara bani si sa crediteze IMM-urile prin bancile de stat, sa opreasca retragerile de capital prin legi si amenzi. altii care au avut aceste cojones au reusit sa fie vedetele crizei: Polonia

    deci nota 5 pentru PDL, dar macar a trecut clasa.

    acum m-am resemnat: cat timp majoritatea este facuta de populimea cointeresata in risipirea banului public, nu vom vedea investii reale, nici fabrici reabilitate strategic (ex. Moreni), nici investitii utile

    vor continua populismele: majorare salarii bugetari, investii in functie de interesul unor comunitati locale care au votat cum trebuie (ex.centura Tg.Jiu, centura Satu Mare), pasaje basarab si autostrazi ca sa ajunga bucuresteanul mai repede la mare si la munte

    v-am mai dat exemplul autostrada bucuresti-ploiesti: o autostrada paralela cu o sosea cu doua benzi care se gatuie ambele in acelasi loc – Comarnic. in acelasi timp o mega companie americana se plange de lipsa infrastructurii CA SA POATA EXPORTA: Ford

    voi cei de pe aici, care va plangeti ca Moreniul va muri si industria strategica nu are comenzi, ar trebui sa aratati cu degetul si catre investitiile de care beneficiati in mod direct (ma refer la Bucuresteni). asa cum eu arat spre centura Clujului (desi Clujul nu e Tg.Jiu!) si spre Cluj Arena (total investitii aiurea 0,2 miliarde euro) , trebuie sa aratati si voi catre investitiile inutile (dpdv a problemelor majore ale acestei tari) de care beneficiati: 0,25 miliarde euro pentru pasajul basarab, 0,26 miliarde euro pentru National Arena, 0,6 miliarde euro pentru autostrada bucuresti-ploiesti. daca primea Romarm comenzi de 0,5 miliarde de euro aveam pe rol si Saur 3 si altele si un viitor pentru Moreni. daca investeam 0,5 miliarde de euro in cresterea productivitatii la hectar eram exportator net de produse agricole peste 2 ani

    ETC

    • cu toate ca partial sunt de acord cu tine ,nu pot intelege ce arelumea asta cu investitiile utile si cele inutile
      ii raspund si lui @george gmt aici-toti suntem la un moment dat idioti utili cuiva,depinde cui
      chestia cu numai ca industria coonteaza ,ca numai partea military high tech din industrie conteaza
      sa-mi spuna mie cineva ce prroportie are industria aparrarii in orice industrie dezvoltata?
      infima
      industria de masa ,de consum ridica tari precum coreea nu sa faca 30 de tbt-uri pe an sa se plimbe soldatii cu ele(care ar fi vreo 10000 soldati care merg trei zile pe sapt cu ele-asta ca impact ptr a debloca investitii masive)
      acum ca numai industria produce specialisti
      vrea sa-mi spuna cineva ca un lacatus mecanic sau un sudor(ca n-or fi toti ingineri doctori) castiga si are importanta mai mare ca un arhitect sau inginer structuri metalice spre ex
      sau mai mult ca seful unui departament logistic
      toate ecconomiile importante au …toate ,asta e cel mai important,toate sectoarele economiei performante de la industrie la agricultura la comert
      degeaba ai fabrici cu specialisti bune daca nu ai manageri,oameni dde conducere performanti
      strazile,infrastructura sunt baza oricarei economii
      o ecconomie mai mare inseamna flux mai mare de marfuri ,viteza sporita in orice directie
      cum faci tu asta fara infrastructura?
      cum faci turism fara infrastructura?
      sa iau bani de acolo ptr a face trei tanculete?
      in toate tarile dezvoltate industria de aparare consuma bani de la buget,fie ei si privati
      la noi cum nu sunt bani ptr a sprijini o asemenea industrie ,ramane posibilitatea de a-i face agenti economici performanti,duali orientati si spre piata civila ptr a nu depinde de comenzile armatei
      la un buget al armatei de 2 miliarde sa-i spunem cati bani pot da agentilor economici
      300 milioane ,cifra de afaceri romarm?
      la banii asstia vrei investitii in reetehnologizare ptr a tine pasul?
      asta nnu inseamna ca nu sprijin tbt-ul,saur-ul sau pusca de asalt
      am fost printre primii care am suustinut produsele romanesti,dar indeplinind anumite conditii
      orice tara isi sprijina proprii anteprenori,dar in anumite conditii

      • Te contrazic foarte tare aici! Industria militara poate nu are un impact in PIB atat de mare, desi si aici te-as putea contrazice, insa in tarile dezvoltate, industria militara este varful tehnologic al respectivei economii. Nu toate alpicatiile dezvoltate de militari au si aplicabilitate militara. in SUA de exemplu o mare parte din cercetarea-dezvoltarea militara trece in industria civila si de aceea americanii sunt numarul unu in lume, in domeniul tehnologiilor inalte. Rusia la fel, Germania, Franta la fel.
        Nu contezqa neaaparat procentul in PIB, desi daca o luam pe orizontala, o industrie militara serioasa, ca cea din Polonia, genereaza zeci de mii de slujbe de inalta calificare si foarte bine platite, iar in idustrile si servicile conexe se genereza si mai multe locuri de munca.
        Industria militara te ajuta foarte mult in dezvoltarea industriei civile si a tehnologiei proprii.
        In Rusia peste 25% din slujbele in industrie provin direct sau indirect din industria militara. Iar in tarile dezvoltate, industria militara ofera mult mai mult decat consuma, prin venituri, dezvoltare tehnologica, locuri de munca, si independenta economica si politica.
        Mai pot contiuna asa, inca mult si bine.
        Industria de aparare a unei tari este, daca vrei, „Perla Coroanei” din punct de vedere economic. Bineinteles daca vrem sa mai avem industrie in Romania, sau poate ne transformam intr-o tara agricola, exportatoare de materii prime si semi-fabricate, plus forta de munca ieftina…Depinde ce dorim sa facem.

        • eu cred ca noi de multe ori vedem numai partea goala
          crede-ma ca inteleg impactul cercetarii militare in industria,viata civila
          eu sunt bucatar si facem un fel de cursuri la fiecare 6 luni(vrea seful sa ne tina in priza si actualizati)
          cursurile ptr controlul plagilor ,controlul valabilitatii alimentelor se bazeaza pe metodologii folosite de armata usa si nasa
          la fel cum trasabilitatea sau controlul marfurilor (aia prin culori rosu,verde samd)are la baza controlarea stocurilor militare
          la fl cum software-ul de la multe aplicatii samd
          nu spun de device-uri utile sau mai putin utile
          ultimele tipuri de roboti de bucatarie industriali se bazeaza pee bucatariile de campanie
          acum sa nu luam totul de bun sii sa vedem
          nu-mi da cazul rusiei ,ptr ca rusia e un contraexemplu, de cum se poate falimenta o tara ptr a sprijini proiecte paranoice sii fara sens
          tu 144 ,yak 38,yak 141(cu toateca era un avion reusit)
          ex japoniei e de cum o tara cu o industrie civila puternica poate face orice vrea armata
          la fel germania
          franta e cum se compplemmenteaza o industrie civila cu cea militara ,ex lui dassault cu falconurile si rafale-ul fiind cel mai bun ,la fel renault-ul
          usa ,e un ex de cum au folosit experienta militara(eu sper sa nu cada in eroarea urss-ului),dar se vad semne si la ei de reducere,de prioritizarre ptr ca se ajungeau la niste chelttuieli care-i baga in faliment
          acum cu romania
          nu e ca nu sunt de acord cu proiectele,ci cum ai spus si tu ,fara bani nu faci nimic
          atunci .cu fonduri lilmitate ce sustii?
          esti tu sigur ca nu sustii interreesele cuiva?
          aerosstar si alte firme sunt ex de cum unele firme ppot face performanta si suppravietui singure si au si implicatie in partea civila
          instalatia de stingere a incendiilor bazata pe mmotorul de mig 21 e un ex
          fara a exporta,fara reorganizare unitati precum moreni,mizil nu suprvietuiiesc
          nu supravietuieste prea bine roman brasov,ptr ca nu are retele disttributie pe piete unde ar puutea vinde,solutia o spune chiar patronul,fiind associerea cu cineva care ar avea
          ca sa dau un ex
          crezi tu ca daca arsenal resita era capabila sau avea in productie unn tun de 120 mm perrforrmant si si aveam vreo asociere a vreunui producator cuu vreun fabrricant de motoare de peste 1000 cp ,umb-ul nu facea un tr mai capabil
          ca stat nu-i poti salva pe toti ci sa ai cateva prioritati
          cum e tbt-ul,pusca de asalt ,ce see mai poate face
          dar sa ai standarde de calitate ce-i vor oblliga pe ei sa caute furnizorii ce pot oferi acele sstandarde
          suntem intr-o piata libera ,avem de unde alege ,nu mai suntem pe vremea urss
          guvernul are posibilitatea ,cum are si limitari in a sprijini proiectele astea ,solutia nu e sa iau bani de la infrasstructura sau lucruri mai importante sa-i dau in alta parte
          si pe timp mai indelungat singura solutie e privatizarea,asocierea
          pe tabla de sah daca unul joaca numai cu regina ,nebunii,caii si tunurile ddin start pierde
          pionii desi par neimportanti ,au un rol esential
          la fel sectoarele economiei

  21. niko, ai inteles gresit. eu nu spun ca nu e nevoie de infrastructura! e nevoie dar astfel:
    infrastructura trebuie facuta ca prioritate in rezovarea unor stringente

    exemple

    nu poti sa faci autostrada bucuresti-ploiesti in timp ce 65% din schimburile comerciale externe ale sudului romaniei sunt trimise pe valea oltului care, concomitent, sustine si 70% din schimburile comerciale ardeal -sudul tarii. intelegi? o autostrada pe valea prahovei sustine schimburi comercale nesemnificative: doar brasov si tg. mures au culoar direct pe acea vale. restul e turism iar investitia e populista.

    nu poti investi 0,5 miliarde intr-un singur pasaj rutier (care sare peste o cale ferata aflata la 500 m mai incolo in conditiile in care transportul feroviar de persoane este in scadere dramatica de pasageri) si sa faci un stadion (de care beneficiaza in scop de entertainment 1% din populatia unui oras – medie 25.000 spectatori per meci), in timp ce in supermarketuri merele din italia si din austria au acelasi pret cu merele romanesti pentru ca Italia si Austria ofera subventii in timp ce pentru merele noastre nu sunt bani. in acest timp podgoriile romanesti se usuca pe mii de hectare.

    n-avem bani sa sutinem o industrie strategica, pe care daca o pierzi nu o poti reconstitui decat cu extrem de multi bani – gen moreni – plus ca pierzi specialistii, in timp ce resursele naturale sunt exploatate de altii iar redeventele noastre sunt 25% din cat incaseaza alte state din resursele lor.

    astea sunt probleme si urgente reale, nu stadioane si pasaje si centuri electorale.

    desteapta-te romane

  22. Pingback:Ziua de patriotism | Manuel Cheța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *