Si rusii il fac pe Erdogan dictator si islamist!

Adica nu numai io 🙂

Retrospectiv privind situatia din Turcia, pana cand Erdogan sa atace cu aviatia luptatorii kurzi din Siria si Irak totul era linistit in Turcia, doar ca linistea asta nu-i era pe plac presedintelui de la Ankara. Astfel ca acum nu este zi sa nu fie un atentat sau cativa politisti sau militari turci raniti sau ucisi. Basca kurzi.

erdogan-meme

Sa explicam

Odata cu accederea in parlamentul turc al kurzilor din PKK – in urma alegerilor legislative de anul acesta – Erdogan a pierdut controlul absolut al parlamentului si puterea de a modifica constitutia turca, un tel mai vechi al sau. Asadar ce face “sultanul”?! Se ia de kurzii din Siria, Irak si Turcia, ii ataca nemotivat cu rezultatul direct (si scontat de Erdogan) ca  PKK-ul va rupe acordul de incetare al focului si vor reincepe confruntarile dintre fortele turce si luptatorii PKK. Si pana aici i-a iesit perfect…

In acelasi timp Erdogan se da ranit in fata NATO si cere ajutor ca cica il ataca islamistii! OK, sunt eu rau intentionat si am ceva cu bietul prezident al Turciei, dar haideti sa vedem care a fost reactia NATO. Pai in urma cu doar cateva zile Germania a anuntat ca va “sprijini” Turcia prin retragerea militarilor germani dislocati in sudul Turciei impreuna cu bateriile Patriot. Americanii fac si ei exact aceeasi miscare si anunta ca vor retrage sistemele Patriot instalate in Turcia.

Ciudat cum ambele tari anunta retragerea trupelor lor exact dupa summitul NATO intrunit pe baza articolului 4 la cererea Turciei. Nemtii spun ca isi retrag oamenii din motive financiare (nu mai are Germania bani sa plateasca salariile la aia cateva zeci de militari), americanii zic ca isi retrag Patriotul ca sa-l modernizeze 🙂 …

In acelasi timp Rusia ii trimite lui Bashar al-Assad sase MiG 31.

Scopul nespus al acestui razboi reincalzit cu PKK-ul pare a fi incercarea perversa  a lui Erdogan de a pune mana zdravan pe putere prin schimbarea constitutiei tarii, ori pentru acest lucru are nevoie de o majortitate absoluta in parlament. Dar la ultimele alegeri a ratat acest obiectiv, partidul sau nereusind obtinerea unei majoritati absolute…

In acest moment in Turcia nu s-a putut ajunge la o majoritate negociata in jurul unui nou guvern si este foarte posibil sa urmeze alegeri anticipate, ori aici este bataia pestelui. Daca Erdogan reuseste sa-i “uscheasca” pe kurzi din viitorul parlament sunt sanse sa obtina majoritatea absoluta si astfel sa poata schimba consitutia. Simplu nu?! Care kurzi, care islamisti, care Turcia atacata de nus-cine?!

 

Si acum stirea din Rusia, stirea care deocamdata trebuie s-o luati pe nemestecate, pentru ca nu a fost confirmata inca de nimeni de la Kremlin, dar circumstantial vorbind este credibila.

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat personal cu ambsadaroul Turciei la Moscova, Umit Yardim, si i-a transmis un ultimatum in care cere ca Turcia sa inceteze imediat orice sprijin acordat Statului Islamic, iar Rusia nu este la primul astfel de ultimatum dat Turciei. In urma cu doi ani Erdogan recunoscand public ca Rusia a amenintat Turcia cu privirea la implicare in Siria, iar Erdogan s-a retras de pe teatrul de razboi sirian… Se pare insa ca nu s-a retras destul.

Putin l-a numit in clar pe Erdogan “dictator” si a acuzat direct Turcia ca sprijina terorismul islamic din Siria. Presa rusa speculeza ca reactia extrem de vehementa la nivel diplomatic a Moscovei are legatura cu declaratiile facute de Erdogan care sustine ca Putin i-ar fi spus personal ca Rusia nu mai sustine Siria si regimul lui Bashar al-Assad. Astfel ca cel mai probabil Kremlinul a simtit nevoia sa-i arate turcului care-i este locul.

Urmatoarea  declaratie ii este atribuita lui Putin in fata ambasadorului Turciei la Moscova:

“Tell your dictator Erdogan to go to hell and that unless he stops well established and easily proven support for ISIS, Russia will sever diplomatic relations.  We are  prepared to turn Syria into a big Stalingrad for Turkey and her Saudi allies and their vicious little gang of Hitlers.

Your little dictator is a hypocrite, attacking the military coup in Egypt while, at the same time, he is trying to overthrow the elected government of Syria. As it stands, China, Iran and Russia will guarantee the survival of Syria.”

Sursa: AICI & AICI

Revenind acum la istoria relatiilor dintre Ankara si Moscova pe marginea conflictului din Siria, aceasta reactie foarte dura – daca se dovedeste reala intru totul – nu ar fi ceva cu totul nou, cele doua tari confruntandu-se in Siria inca de la inceperea razboiului civil. In 2012 rusii au acuzat Turcia ca a folosit gaz sarin in orasul Nursa (langa Aleppo), dar – spun rusii – comunitatea occidentala nu s-a uitat la dovezile prezentate de Moscova si cazul a fost musamalizat.

Moscova a acuzat de asemenea in mod repetat Turcia ca ar permite tranzitul luptatorilor ISIS pe teritoriul sau. Conform Moscovei peste 25 de mii de luptatori islamisti au tranzitat Turcia din 2011 incoace. De asemenea in ultimul an mai multi ofiteri turci au fost capturati  in Siria de trupele kurde.

Insa atacul impotriva Turciei ar putea sa fie si un raspuns in fata “strangerii cercului” NATO pe zona europeana. Turcia, cu Erdogan in frunte, este probabil vazuta de Moscova ca veriga slaba in lantul Aliantei si Rusia loveste acolo unde stie ca poate rupe, mizand pe faptul ca cel mai probabil acuzatiile impotriva regimului Erdogan sunt macar in parte reale.

Discutia dintre Putin si Umit Yardim ar fi avut loc imediat dupa ceremonia prin care Yardim – noul ambsador turc la Moscova – si-a prezentat scrisorile de acreditare. Putin a incalcat practic protocolul acceptarii numirii si a discutat, pe un ton vehement, cu ambasadorul turc timp de doua ore in spatele usilor inchise.

Si daca tot va intrebati  ce sa faca Bashar al-Assad cu alea sase MiG 31, raspunsul ar putea veni din Turcia 🙂 .

GeorgeGMT

155 de comentarii:

  1. Lol. Hotul striga hotul…
    Marele prieten al drepturilor omului face gat.
    Măcar Erdogan nu otrăvește opozantii.

    • ……sa vezi pe cei din NATO ce spume fac,”cum i-si permite Rusia sa se ia de Islamisti din NATO si copii lor de suflet,ISIL”, care ai ajuta pe turci si nu numai sa ai tina la respect pe Kurzi,se pune de un troc Ucraina la schimb cu Siria oare??

  2. Hm, corb la corb nu-si scoate ochii. Cred ca arata una si fac alta, magarii astia doi.

  3. Domnule George GMT, nu v-ati intrebat catusi de putin despre veridicitatea acestei stiri? Stirea a fost publicata prima data de catre portalul de stiri http://awdnews.com, citand Moscow Times, fara a posta vreun link cu sursa articolului. Fiind curios, am cautat pe Moscow Times stirea cu pricina, dar nu am gasit-o. Ultima stire cu Erdogan si Putin este datata 27 iulie, in care este vorba despre o convorbire telefonica dintre cei doi. Nimic mai mult.
    Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmtri Peskov, a dezmintit stirea, precizand ca Putin nu s-a intalnit deloc cu respectivul ambasador.
    http://www.standartnews.com/english/read/putin_allegedly_said_hitler_erdogan_is_preparing_wwiii_in_the_middle_east_for_washington-9221.html
    http://www.aa.com.tr/en/politics/569101–moscow-denies-putin-called-erdogan-dictator
    Domnule George, nu orice stire care zboara pe net este si adevarata. A traduce cu google translate si a face copy-paste, este la indemana oricui.

    • Am verificat si a doua sursa citata de dumneata. Domnule George, articolul din presa turca, arata clar ca este vorba de alegatii, si faptul ca purtatorul de cuvant al Kremlinului a negat stirea.
      http://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/putin-diktator-erdogan-isid-ile-cehenneme-gidebilir-901604/

      • nationalistu_de_serviciu

        D-le Yilmaz Ismet faptul ca Rusia neaga stirea, inseamna fix zero barat.
        Evident, asta se aplica oricarui alt stat din lume.
        Un exemplu ar fi Ucraina, unde dupa acelasi fel de a gindi, cei care vad soldatei rusi pe acolo, au vedenii nu.
        Pe de alta parte ori nu a-ti citit bine articolul…. ori nu cunoasteti sensul cuvintelor pe care le cititi….. ori……………..

        • „… ca Rusia neaga stirea, inseamna fix zero barat.”
          Cum sa fie zero barat faptul ca Rusia a negat stirea? Inseamna ca stirea este o facatura.

          • nationalistu_de_serviciu

            Hmmmmmm, naivitatea pe care o afisati…….. ma induioseaza, zau asa.
            Orice stat din pe lumea asta poate sa extermine o familie cu catel si purcel cu tot, si apoi sa condamne crima odioasa, un oficial [poate chiar ala de a ordonat asasinatul] ne va spune cit de mult abhora ei [statul respectiv] asemenea acte etc…. etc…
            Daca cumva singura sursa de informatii a domniei voastre este 1001 si una de nopti, v-as sugera o diversificare, sau poate un indemn – grow up.

      • Si eu precizat ca stirea nu poate fi confirmata si trebuia luat ca atare, pe de alta parte as fi curios cum barati restul informatilor din articol, pt ca se pare nici NATO n-a crezut ca PKKul a inceput razboiul, iar faptele sunt fapte, dupa atacul lui Erdogand impotriva kurzilor a inceput razboiul cu PKK.
        Pe de alta parte NATO isi retrage Patriotul din Turcia, adevarat raman inca olandezii…
        Iar stirea desi neconfirmata este logica prin prisma circumstantelor din regiune. MiG 31 nu au fost livrate Siriei sa se bata cu ISIS sau cu americanii ci special pentru intervetiile aviatiei turce prin zona.

        Si da-ti voie sa nu mai cred ca interventiile dumneavoastra sunt pur si simplu cele ale unui cititor oarecare 🙂 . Nimeni nu are timp sa-si faca o colectie de linkuri, nimeni nu intervine doar in apararea li Erdogan.
        Este normal ca Moscova sa nege asa ceva pe cale oficiala atat timp cat limbajul folosit a fost unul cu totul neprotocolar, dar pe de alta parte Rusia a mai amenintata odata Turcia sim atunci nici macar Ankara nu a negat acest lucru.

        In privinta dorintei de schimbare a constitutiei tot zvon nefondat?!

        • Ce nu cunoaste probabil domnul de mai sus este ca tocmai asta este stilul Moscovei de a face politica, cu cat vor nega mai mult stirea cu atat cresc suspiciunile ca exista un substrat real. Pe de alta parte rusii sunt si experti in a juca la cacealma si a testa apa la greu / aduceti-va aminte de Hrusciov la ONU si pantoful lui … asa ca, chiar daca nu a avut loc discutia, simplu fapt ca asa ceva a aparut in presa poate fi considerat un avertisment care nu poate fi transmis pe canale diplomatice.
          Revenind la caricatura aia care se cred sultan mie mi se pare pur si simplu un ipocrit de 2 parale, plin de frustrari legate de trecutul otoman al Turciei (a se vedea palatul care si l-a facut) si care pur si simplu nu intelege ca traim in sec. 21. Nu doar ca permite tranzitul sceleratilor care se duc sa se alature unei structuri criminale dar ii mai si ataca pe la spate pe aia care le tin piept doar pt ca nu i-au iesit lui jocurile politice. Sa vedem daca are tupeul sa intre cu trupe terestre in Siria asa cum se lauda … s-ar putea sa grabeasca aparitia Kurdistanului …

          • Păi asta sper și eu… poate vom asista în anii ce vin la o dispariție completă a Turciei și a poporului turc de pe fața pământului… Să vedem Grecia Mare, Armenia Mare, Kurdistan, Albania Mare, România Mare… 🙂
            *spam definitiv pentru faza cu „disparitia poporului turc de pe fata pamantului”

            • Turcia nu trebuie sa dispara, Erdogan insa se indreapta spre acolo. O Turcie puternica si sanatoasa, cu o economia puternica este esentiala in echilibrul zonei noastre. Fara Turcia ar fi dezastru…

              • In zona noastra avem nevoie de o Turcie puternica, sanatoasa insa laica.In primul rand laica pana in maduva oaselor.Cu Erdogan nu este posibil asa ceva.
                Este foarte clar ca Erdogan sprijina din toate punctele de vedere fundamentalistii islamici iar kurzii nu sunt atat de prosti ca sa isi mai faca din proprie initiativa, de cap cu turcii, ca si asa nu au destule probleme cu fundamentalistii islamici.Kurzii practic doar raspund la agresiunea Turciei.Sper din suflet ca pana la urma ca si kurzii sa aiba propria tara care sa cuprinda toate teritoriile locuite majoritar de etnicii kurzi.

              • ”Fara Turcia ar fi dezastru…” Nu cred nici cât negru sub unghie… să dispară… complet, forever! Plus că Grecia nu a renunțat la recuperarea Bizanțului, adică Constantinopol + o mare parte din vestul Țurciei… Plus, dacă Turcia ar dispărea, s-a terminat și cu convenția de la Montreaux! Ceea ce înseamnă că Americanii pot intra în Marea Neagră cu portavioane… 🙂

                • Grecia nu este capabila economic, demografic si militar, sa digere ce vrea sa manance.

                  • In Marea Neagra, portavioanele sunt tinte sigure pentru actuala generatie de arme detinuta mai ales de Rusia iar americanii stiu asta.Ca aici mai vine in vizita de lucru cate un crucisator sau distrugator, este altceva.Daca s-ar ajunge la un conflict militar conventional deschis cu Rusia, americanii nu sunt tampiti sa isi trimita portavioanele aici.Pentru ca nu are o suprafata mare, avioanele americane sau europene folosind aeroporturile pot ajunge lejer in orice colt al acestei mari, asa ca nu ai nevoie de portavion sau mari nave de suprafata(ideale cand actionezi la mari distante de sol iar avioanele tale nu pot ajunge de pe tarm acolo unde trebuie sa actioneze, din aceste considerente au aparut portavioanele).

              • Total de acord. Turcia este un stat esential in zona si nu numai, cu o combinatie unica de calitati care o fac de neinlocuit.
                Ea este liderul si exemplul pentru toata lumea turcica (azeri, uzbeci, tajici, etc ca s multi) este stat laic musulman, are un trecut si un prestigiu imperial, are o pozitie strategica esentiala si lista e lunga.

                Turcia trebuie sa ramana in paradigma kemalista pentru binele tuturor. Pentru Romania Turcia este un partener strategic. Chiar daca stramtorile au un statut international clar reglementat – comertul maritim al Romaniei trece pe la ei prin curte.

                Si sa nu uitam sa tinem cont ca minoritatea turca si tatara din Dobrogea a fost una dintre cele mai fidele statului roman.

                Asa ca sa mu confundam statul si poporul cu un lider temporar. Erdogan va pleca intr o buna zi dar Turcia trebuie sa ramana pentru noi ceea ce a fost de aproape un secol: un stat amic.

                • Eu tot aș prefera să dispară de tot și strâmtorile să fie controlate de greci din nou…

                  • Daca au sange in instalatie, sa le cucereasca din nou.

                    • Grecii au vointa insa nu au potential.Intre a vrea si a putea este o uriasa diferenta.Daca Turcia nu ar fi membra NATO iar occidentalii nu ar fi interesati de acest colt al lumii, cred ca Rusia s-ar da la Turcia pentru a ocupa cel putin stramtorile si teritoriile care se invecineaza cu ele.

            • Gogel, nu mor tucii cand vor cainii.

        • „MiG 31 nu au fost livrate Siriei sa se bata cu ISIS sau cu americanii ci special pentru intervetiile aviatiei turce prin zona.”

          Bre, si ce mare amenintzare, ce mare rahat fac alea 6 MIG31 in Siria contra aviatiei turce? Turcii au sute de F16 si vreo 3 AWACS functionale, plus avertizare radare la sol care acopera toata Siria

          O fi MiG31 ala invincibil in mintea voastra dar 5 versus +200 cu AWACS nu cred ca da bine, cu ele sau fara ele tot cam aia e

          Dupa aia situatia in teren.

          Turcii probabil lovesc aproape pe langa granitza lor, MiG31urile nu le pot tzine aproape de granitza cu Turcia, ca au cam pierdut pe acolo controlul, MiG31 e un interceptor greoi nemanevrabil de mare viteza, pana decoleaza din Damasc, pana accelereaza, ajunge la plafon si vireaza a iesit din Syria…de cand decoleaza ala turcii au timp suficient sa dispara inpoi acasa sau eventual sa-i intinda o ambuscada sa-l bage la virajele alea de’i plac celui ce nu poate fi numit si la care 31-ul nu prea se descurca, ca airframeul rezista numa’ la 5g

          Dupa aia sirienii mai au o mica problemutza, in partea opusa Turciei

          Evreii nu se jeneaza sa bombardeze in Damasc cand si unde au au chef si chef au cam de cate ori au nevoie

          Asa ca mai tre sa le tzina si ingropate prin nisip 🙂 , ca 25urile lu’ Saddam, pt ca numai au de treaba acuma evreii sa le caute cm cu cm, cum au facut si cand au bombardat depozitele cu Yakhonturile alea

          Zona aia este supermonitorizata, pana decoleaza astia din Damasc sa atace F16urile turcesti la Aleppo si pana se ridica sa incadreze si sa loveasca ceva cu R33 apar din spate evreii cu Sufa, ca sunt si aia cu ochii pe ei ca pe butelie 🙂

          Evreii sunt tatici in zona si nivelul lor de expertiza in razboi aerian si electronic e mult peste al sirienilor.

          Daca intr-adevar au primit 6 MiG31, desi nu prea vad ce dracu fac cu ele, o sa fie mai mare bataia de cap sa le tina ascunse si ingropate, Syria e mica si zona e supermonitorizata cu radare, drone, sateliti, mijloace electronice, Phalcon, din momentul in care decoleaza stie toata lumea si or sa dea astia dupa ele cu tot ce apuca, de la AMRAAM, Derby, Python5 pana la SPICE, Delilah,Popeye si IMI Extra in functie pe unde le ginesc …

          Patriotul a fost asa de sanchi, la genul uite NATO raspunde la articolu-shinshi, un exertzitz de „imagine all za pipl”, cine-i bombarda pe turci…

          • „Bre, si ce mare amenintzare, ce mare rahat fac alea 6 MIG31 in Siria contra aviatiei turce? Turcii au sute de F16 si vreo 3 AWACS functionale, plus avertizare radare la sol care acopera toata Siria” – Exista bre, exista! 🙂 (presupunand ca stirea e adevarata) Si sunt interceptoare de mare viteza. Si nu-s chiar atat de greu de ascuns…
            Ceea ce stii si tu ca te determina sa aloci mijloace de combatere in caz de Doamne fereste!
            „Evreii nu se jeneaza sa bombardeze in Damasc cand si unde au au chef si chef au cam de cate ori au nevoie” – Si asta e adevarat! Dar nu uita ca evreii se ciondanesc bine cu turcii pe resursele alea proaspat descoperite… N-o sa-l ajute Itic pe Ismail asa de buna voie! Ba chiar cred ca s-ar bucura in sinea lui! 🙂
            Aici Assad e cheia. (sau cum naiba i s-o scrie numele…) Bashar, mama ma-sii…
            Revin la utilizarea F22 Raptor in Siria. Ala a fost ditamai atacul, cu americani si liga araba (chiar nu stiu ce print pilot si-a postat una alta pe facebook…

            • Starneste ceva reactie si alocare de mijloace, intra-adevar

              Bine, le-or tine ingropate prin buncare, ca nu cred ca au baze aeriene subterane cum aveau aia la Zeljava
              Dar daca stau cu ele ingropate doar le tin de bibelou

              Data fiind situatia cu teritorii pe care nu le mai controleaza presupun ca armata siriana nu mai are o mie de baze aeriene cu piste functionale
              Odata ce au decolat sunt detectate, cand si de unde au decolat

              Si de catre turci care au timp sa-si retraga jucariile in spatiul aerian propriu si eventual sa intinda o cursa si ai asteapta sa muste
              Si de evrei, care or sa vrea sa le dea in cap cu ce apuca, or sa loveasca pistele si aerodromul de unde au decolat inainte sa vina alea inapoi la aterizare

              Evreii n-or sa faca asta pt ca le plac turcii cei pufosi cum stau ei sexi cu fundurile in sus la rugaciune

              Evreii vor percepe MiG31urile alea ca fiind amenintzare directa pt ei si vor actiona dupa cum ai stim, bum bum, cum au facut si cu depozitele alea in care se speculeaza ca ar fi fost o parte din Yakhonturi sau Operation Orchard etc

              D’aia zic, data fiind situatia din Siria, 6 MiGuri oricat de bune nu or sa faca mare lucru pt ca e prea incurcata situatia in teren si primprejur

              • CEL CE NU TREBUIE NUMIT

                „In acelasi timp Rusia ii trimite lui Bashar al-Assad sase MiG 31.”

                „Si de catre turci care au timp sa-si retraga jucariile in spatiul aerian propriu si eventual sa intinda o cursa si ai asteapta sa muste
                Si de evrei, care or sa vrea sa le dea in cap cu ce apuca, or sa loveasca pistele si aerodromul de unde au decolat inainte sa vina alea inapoi la aterizare”

                Cine a zis bre ca taica Putin vopseste MiG ale in culori Siriene si ii da lui Basar cheile sa le dea mai departe la pilotii sai. Ca or avea ei Sirienii MiG 25 dar pana acu nu avura MiG 31, si e destula diferenta intre ele incat sa fie nevoie de un program intreg de conversie (cel putin un an) de la un tip la celalalt. Sunt gata sa pun pariu ca MiG-urile ale vor fi rusesti cu piloti rusi si trimise sa patruleze neinarmate si fara niciun-fel de protectie doar doar or fi turcii destul de idioti sa le doboare. Folosirea lui MiG 31 este perfecta in acest scenariu, la cele 40 tone ale sale si constructie aproape integral din otel, este aproape garantat ca pilotul ar supravietui.
                Bagat zanzanie intre tarile NATO mai reusita decat sa-l faca pe Erdogan sa doboare unul doua avioane rusesti care „ofereau asistenta impotriva ISIL” in spatiul aerian sirian nu-mi vine in minte. Si inainte sa sari de c… posterior in sus ca ce asistenta poate oferi un interceptor impotriva ISIL, observa te rog ca am folosit ghilimele.

                • MIG31 sunt interceptoare. Nu le pot folosi pt. atac la sol. O sa fie fix cuiul lui Pepelea. Sau Nastratin ca sa fim în ton cu zona.

              • „D’aia zic, data fiind situatia din Siria, 6 MiGuri oricat de bune nu or sa faca mare lucru pt ca e prea incurcata situatia in teren si primprejur” – Aici adevar grait-ai! 🙂
                Conteaza si alea dar cele mai importante raman SAM-urile, de departe… Turcii stiu de ce… 🙂

          • @gsg9 ” si ce mare amenintzare, ce mare rahat fac alea 6 MIG31″ 🙂 😉 Parca ii aud pe bietii aia doi piloti de pe F 4 Phantom razand si gandind la fel… Pana au dat sirienii cu Pantsir-ul dupa ei, apoi n-a mai ras nimeni decat rusii care s-au vazut cu multe comenzi pt sistemul lor AA 🙂 .
            Iar evreii nu crez sa se bage daca Bashar se ia cu Erdogan… Pe de alta parte daca MiG 31 apuca sa intre in plafon si viteza nici mma lu’ Sheitan nu-l mai prinde, evreii „stie”, ca ei au avut „privilegiul sa vaza cum se invarte MiGu’ 25 pe deasupra lor si ei au ramas batand din buze 🙂 🙂 .

            • Mama lui Sheitan ???
              Doamne cat am ras 🙂 🙂 🙂

            • @GMT

              Ca sa-ti intaresti argumentele de la avioane ai ajuns la Pantir 🙂
              Asa si RPGurile lor sunt bune, nu le dai exemple si p’alea 🙂 ? Iskander? Armata 🙂 ?

              In copilaria lu’ matale, matale chiar crezi ca daca ai 6 MiGuri noi, indiferent cat de bune si cat de buni sunt pilotii, schimba ceva per ansamblu acolo, schimba balanta puterii in zona

              Inamicii sunt mult mai puternici si mai periculosi, atat evreii cat si turcii sterg pe jos cu cea mai ramas din sirieni…

              Evreii or sa le-o traga prin orice mijloace posibile

              Repet, nu ca sa le faca vreun favor turcilor ci pt ca le percep ca amenintare, au facut ei scandal la rusi sa nu le vanda sirienilor inca de acum cativa ani

              Au mai primit ei sirienii si Yakhont. Faimoasele Yakhont. Stii tu, alea mega-hipersonice. Asa, si? Au venit evreii si le-au bubuit, parca ati avut articol aici pe site, ce explozie frumoasa a fost…

              Mai citeste, de prins il prinde, l-au doborat ei pe tacsu ma’…
              Evreii au doborat MiG25uri siriene in ’81 si ’82 cu F15/Sparrow si cu Hawk, in urma unor ambuscade, il doboara ei si p’asta, 31 fiind un pic mai lent ca sa n-aiba motoarele de unica folosintza, acuma cu AMRAAM si Patriot/David’s Sling sansele sunt si mai mari

              La ce pregatire au, ELINT, SIGINT, Phalcon, sateliti, drone, Mossad, le intind o cursa si le capacesc ei si p’alea, cel mai probabil vor scobi dupa ele si le vor da la cap la sol

              Sau poate ca face autostopul prin zona vreun F22

        • Trebuia sa va ganditi, ca o stire neconfirmata, poate fi falsa, si tratata ca atare.
          „… cum barati restul informatilor din articol ..”
          Era bine sa precizati articolul: al dumneavoastra sau cel din linkurile date ca sursa.
          „… pt ca se pare nici NATO n-a crezut ca PKKul a inceput razboiul …”
          Aveti o logica infantila. Vi se pare si nu vi se pare. Mie nu mi se pare, si sunt sigur ca NATO este alaturi de Turcia:
          http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_121926.htm
          „… iar faptele sunt fapte, dupa atacul lui Erdogand impotriva kurzilor a inceput razboiul cu PKK”
          Sunteti intr-o eroare penibila. De aprox. doi ani, era in vigoare o incetare a focului intre PKK si Turcia. Ce s-a intamplat si ce a dus la inceperea atacurilor aviatiei turce, poti citi aici:
          http://www.dailysabah.com/kurdish-issue/2015/08/11/how-pkk-turned-down-peace-opportunities-since-ocalans-2013-call
          „Pe de alta parte NATO isi retrage Patriotul din Turcia.”
          Nu NATO isi retrage Patriotul din Turcia, ci tarile carora le apartin. Decizia nu este a NATO.
          „MiG 31 nu au fost livrate Siriei sa se bata cu ISIS sau cu americanii ci special pentru intervetiile aviatiei turce prin zona.”
          Logica pur hilara. Ar putea cinci sau sase MIG 31 sa faca fata aviatiei turce? Astept raspunsul.
          In anul 1998, cand Ocalan se afla in Siria (ca oaspete), Turcia a masat trupe la granita siriana, cerand guvernului sirian sa-l expulzeze pe Ocalan, in caz contrar Turcia invada Siria. Ce au facut sirienii? Cand au vazut armata turca masata la granita, i-au dat papucii lui Ocalan, acesta fiind ulterior capturat in Kenya. Cum arata armata siriana in 1998, si cum arata acum. Atunci nu au avut curajul sa riste un razboi cu Turcia, si risca acum cand sunt la pamant.
          „Si da-ti voie sa nu mai cred ca interventiile dumneavoastra sunt pur si simplu cele ale unui cititor oarecare”
          Puteti crede orice.
          „Nimeni nu are timp sa-si faca o colectie de linkuri, nimeni nu intervine doar in apararea li Erdogan.”
          Vad ca deranjeaza opiniile mele. 90% din argumentele anti Erdogan, sunt pur si simplu inexacte, ca sa nu spun, mincinoase. Nici nu aveti idee de cat de usor pot fii demontate. De colectie de link-uri, nici nu poate fi vorba. Chiar credeti ca nu am ce face? Importat este sa stii ce cauti si mai ales sa stii cum sa cauti.
          „Este normal ca Moscova sa nege asa ceva …”
          Sunteti chiar naiv. Adica, Putin l-a facut dictator pe Erdogan, si a amenintat cu ruperea relatiilor diplomatice cu Turcia. Sa fim seriosi.
          „In privinta dorintei de schimbare a constitutiei tot zvon nefondat?!”
          Deocamdata sunt discutii mai mult sau mai putin oficiale, si bineinteles, subiecte de presa. Nimic concret. Conform constitutiei Turciei, art. 175, pentru modificarea constitutiei trebuiesc urmati urmatorii pasi:
          1. initiativa trebuie sa aibe semnaturile a cel putin o treime din parlamentari;
          2. pentru aprobarea proiectului este nevoie de cel putin 60% de voturi din numarul parlamentarilor;
          3. proiectul se aproba prin referendum national.
          Cel putin acum, nu exista nici o sansa de schimbare a constitutiei. Daca AKP, v-a castiga majoritatea parlamentara la viitoarele alegeri anticipate, se poate pune pe tapet acest lucru.

          • nationalistu_de_serviciu

            Si daca i-au plesnit-o in limbaj diplomatic?
            In definitiv mesajul poate fi acelasi, si in presa sa apara o traducere pentru mujicul de rind ca sa priceapa si el [ex. ..turcule vezi ce muschi are nea Putin , daca i-ti da una dupa ureche …….].
            Eu nu-l cunosc pe respectivul, dar se pare ca matale te bati pe burta cu el, caci tare le mai stii. Inclusiv cit de protocalar sau nu, poate fi Putin daca i se pune pata.

            • Ce sa-i faci, unii vorbesc in cunostinta de cauza, altii clevetesc ca babele pe marginea drumului. Nu toti putem fi la fel.

    • Stirea aceasta, Putin vs. ambasadorul tiurcaletilor, a fost publicata si dezbatuta pe mai multe site-uri apartinand televiziunilor si ziarelor din zona araba si Iran.
      Se pare insa, tiurcule, ca tare iti mai place BOK-ul.

    • acest utilizator apare mereu in comentarii legate de stiri despre posibila moschee din bucuresti si legatura cu turcia. e un trol zelos.

      • Unde este problema? Daca va duce mintea, demontati-mi comentariile prin argumente. Reprosul precum ca as fi un trol, este reflexul unui frustrat intelectual, care nu poate accepta si opiniile altora.

        • nationalistu_de_serviciu

          Stii de eu te banuiesc a fi trol?
          Sint niste comentarii vizind Turcia:
          „Păi asta sper și eu… poate vom asista în anii ce vin la o dispariție completă a Țurciei și a poporului țurc de pe fața pământului… Să vedem Grecia Mare, Armenia Mare, Kurdistan, Albania Mare, România Mare… :)”
          „Eu tot aș prefera să dispară de tot și strâmtorile să fie controlate de greci din nou…..”
          ” kurzii vor avea o tara”
          am citat citeva parti de comentarii la care nu ai suflat o vorba, si sincer ma intreb daca esti turk cu adevarat.
          Mai multa atentie la detalii, ce naiba esti profesionist.

          • Poate ca omul este etnic turc din Romania.Daca nu ar apartine comunitatii turco tatare nu ar fi la curent cu noutatile din Turcia , preluate din presa turca.Cand nu apartii unei anumite etnii, nu esti la curent cu stirile aparute in mass media acelei etnii.Imi dau si eu cu parerea.

          • Este c-am greu sa dai raspusuri la toate comentariile. Nu ca nu am vrut, pur si simplu le-am omis.
            Uite ca raspund acum:
            „Păi asta sper și eu… poate vom asista în anii ce vin la o dispariție completă a Țurciei și a poporului țurc de pe fața pământului… ”
            Dorinte aberante (in afara de Romania Mare). Ca sa se indeplineasca, ar fi un razboi total.
            „Eu tot aș prefera să dispară de tot și strâmtorile să fie controlate de greci din nou…..”
            Am raspuns.
            ” kurzii vor avea o tara”
            Da, kurzii vor avea o tara. Sa nu creada cineva ca Turcia nu are socotelile facute in aceasta privinta. Turcia nu poate impiedica proclamarea unui stat kurd.

          • nationalistu_de_serviciu

            Asocierea expresiei mele „kurzii vor avea o tara” cu celelate, mai ales cu „disparitia poporului turc de pe fata pamantului” a lui Gogel (caruia nu-i vor mai fi scoase comentariile la spam unde era si pana acum)…ma cam…enerveaza. Sunt lucruri distincte…

        • Corect.Sigur, atunci cand o persoana vorbeste aiureli, doar de dragul disctuiilor provocate, poate fi interezis pe un anume sit de catre moderator.Nu cred ca este cazul tau.

  4. Stirea e teapa… Moscow Times care e sursa primara nu are un astfel de articol pe site ori l-au retras.

    http://www.thecaliforniacourier.com/its-often-difficult-to-distinguish-fact-from-fiction-on-the-internet/

  5. Asta-i de departe cel mai cel mai articol de pe romilitary!… George, ai uitat sa spui ca Turcia a pus din nou la dispozitie baza de la Incirlik de unde SUA si Turcia vor incepe atacurile asupra ISIS in nordul Siriei si nu numai. Atacurile au inceput deja…
    Ai uitat sa mentionezi ca aceste atacuri sunt facute cu acordul Siriei.
    Una peste alta acest tip de articol nu prea face cinste romilitary pentru simplul fapt ca omite niste informatii nefiind tocmai echidistant…

    • Indiferent de cate atacuri aeriene or sa se faca, nu or sa progreseze pe teren, singurele trupe ale kurzilor..sunt acum tinute in sah de turci.

      • Nu sunt numai trupele kurzilor care lupta in zona. Mai sunt si trupele irakiene si cele siriene etc etc
        Occidentalii n-or sa debarce niciodata acolo cu trupe de uscat din „n” motive. Ii vor toca marunt cu aviatia, vor face CAS pentru cei care lupta impotriva ISIS pana cand aia isi vor da obstescul sfarsit de buna voie si nesiliti de nimeni.
        Ii vor toca la nivel de intelligence si le vor asasina liderii marcanti ori de cate ori vor avea ocazia. Ii vor asmuti intre ei. Dar nu vor trimite trupe terestre. Poate la nivel de instructori etc. Dar nu trupe regulate.
        Nu uita ca sunt si tari arabe, islamice care nu se bucura de ascensiunea ISIS si care nu vor avea nicio ezitare sa desfasoare trupe regulate daca Siria si Irakul solicita oficial ajutor.
        In rest ciorba aia sa ramana la ei acolo… Problema sunt refugiatii, iar aici UE ar cam trebui sa ia masuri drastice, concentrate si sa ajute tarile expuse (in special Italia, Grecia, Bulgaria, Romania etc)
        Ahh, si cred ca a venit momentul ca cineva sa le explice sauditilor ca nu e usor sa devii putere regionala… Iranul o data. Citisem ca si Qatarul (sper sa nu gresesc) a refuzat sa se alinieze cu ei si s-a aliniat cu (surpriza) Turcia.

    • Cate baze / fiefuri ISIS a atacat Turcia pe bune? A fost troc pe fata: otomanii sunt lasati sa atace PKK-ul si americanii pe aia din ISIS, de aia au pus baza de la Incirlik la dispozitie / 1-0 pt otomani, americanii au facut un deal prost pt ca amaratii aia de kurzi erau singurele trupe de la sol care meritau sprijinite „politically correct”. Ar mai fi militiile shia din Irak da alea sunt sprijinite pe fata de iranieni asa ca nu da bine. Restul de la sol sunt 0, fix-pix, ori fara trupeti nu castigi razbelu’.

      • Sigur, si tu ai luptat la fata locului sau ai facut parte din echipa USA care a negociat cu Erdogan, nu?
        Ca altfel vad ca faci afirmatii cu o siguranta de-a dreptul induiosatoare…
        Eu am desprins niste concluzii personale pe baza unor articole din surse serioase, nu de cancan. Ca nu esti de acord cu concluziile mele e una, ca faci niste afirmatii pur emotionale, ca-i admiri tu personal pe kurzi e alta.
        Ce sunt kurzii? O minoritate fara tara, care vrea o tara, intamplator pe teritoriile altor tari. Sa sprijini acest demers este ca si cum i-ai sprijini pe unguri sa-si faca „tara” in har-cov…
        Este foarte greu de inteles ce se intampla acolo si nu am pretentia ca-mi si iese. Dar incerc sa desprind niste concluzii rationale, nu emotionale.
        Intre timp uite, Libia cere ajutorul ligii arabe: http://www.defensenews.com/story/defense/international/mideast-africa/2015/08/18/arab-league-urges-military-support-libya-isis/31930175/
        Apoi, uite ce zice reprezentantul armatei americane: http://www.defensenews.com/story/defense/air-space/strike/2015/08/05/us-launches-1st-strike-into-syria-turkey/31164647/
        Si despre intelegerea SUA – Turcia poti citi aici: http://www.defensenews.com/story/defense/2015/07/24/report-turkey-us-airbase-deal-envisages-syria-no-fly-zone/30621439/
        Din nou, este foarte greu sa intelegi ce se intampla acolo si, cu atat mai mult, mi se pare aberant sa ne apucam sa facem afirmatii categorice despre x sau y sau z… Lucrurile nu sunt ceea ce par la prima vedere, niciodata…
        Parerea mea… 🙂

        • „Ce sunt kurzii? O minoritate fara tara, care vrea o tara, intamplator pe teritoriile altor tari. Sa sprijini acest demers este ca si cum i-ai sprijini pe unguri sa-si faca „tara” in har-cov…”

          Numai ca situatia e cam inversa: kurzii sunt „romanii” si turcii sunt „ungurii”.
          Turcia a vrut sa fie in continuare un stat tributar teritorial mostenirii otomane, asa ca „plateste”…

          • O eventuala sustinere a kurzilor separatisti la nivel oficial poate fi folosita impotriva noastra in problema HarCov. Indiferent cine e sau pare a fi „Ungaria” si „romanii” acolo.

            • Corect. Suntem in NATO ca si Turcia, avem tratatul si toate cele obligatii, dar adevarul istoric in privinta kurzilor e de netagaduit.

              • Daca este adevarata credinta asta in zona islamica, erodogan deja pregateste terenul pentru acea parte a populatiei din turcia care nu este laica.
                http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/O+pasare+s-a+asezat+pe+capul+presedintelui+turc+Erdogan
                Stiu ca este mai veche stirea,..dar vine in sensul contruirii unei imagini de conducator.
                @nicolae, ma refeream la trupele kurde ..ca unitati care au avut victorii notabile, trupele irakiene mai mult au lasat armament in urma retragerilor… Trupele siriene, sunt incoltite… cu tot ajutorul rusesc nu cred ca pot spera mai mult de cat la stabilirea unui perimetru defensiv stabil in jurul pozitiile pe care le detin acum. Schimbarea notabila a balantei de forte acolo, probabil ca o poate face doar Iranul prin proximitatea avuta cu zona de conflict. Referitor la planul aliantei de a lupta in zona prin atacuri aeriene, spionaj…si conlucarea cu militiile din zona ( multe islamice si ele….asta este alta discutie..) nu poate incheia conflictul repede… daca mai dureaza in forma de acum inca 5 ani..Europa este terminata de valul de emigranti..( „In rest ciorba aia sa ramana la ei acolo”… nu poti face asta de cat daca se pun cu armamentul pe tot ce misca in mediterana..si nu cred ca se poate ajunge acolo… )

                • @Chibitul Trupele irakiene, dupa cateva rezultate demne de cascadorii rasului si-au revenit si au inceput sa recastige terenul pierdut.
                  De ce crezi ca sirienii accepta tacit raidurile USA desfasurate pe teritoriul lor? Oare pentru ca le folosesc? As putea pune pariu ca oamenii lui Assad furnizeaza tinte americanilor…
                  Libia a cerut ajutor aerian si il va primi. Toata lumea incepe sa vrea liniste pe acolo ca dauneaza grav economiei, prin urmare vom asista incet-incet la actiuni concertate, militiile temperate (moderate) vor primi ajutor la greu.
                  Italia (cred, nu-mi mai aduc bine aminte si mi-e lene sa caut) a spus clar ca va face raiduri si va scufunda orice nava suspecta inainte de a incarca emigranti pentru ca in zona au aparut foarte multi „intreprinzatori”.
                  Nu m-ar mira sa-i scufunde cu tot cu emigranti la bord. E suficient sa killaresti traficantii ca sa scazi traficul ilegal. Evident asta costa bani si normal mi se pare sa suporte toti membrii UE aceste costuri.

              • Razvane, adevarul istoric este una, realitatea alta. Si o spun cu amaraciune gandindu-ma stiti voi bine la ce.
                Realitatea actuala este stabilita in urma WW1 cu corectiile aduse de WW2. Nimeni n-a tinut cont de realitatile (triburi, cultura, identitate de orice fel) din teren cand a facut tarile alea. Au tras niste linii si asta a fost tot.
                Apoi, din cate stiu eu, Turcia nu e singurul stat care are minoratate kurda pe teritoriul sau. Irakul parca la fel.
                N-am nimic cu ei, kurzii.
                In realitatea geopolitica si economica globala in care traim eu as proceda in felul urmator: mi-as face partid si as participa la alegeri (Turcia, au si facut-o). As obtine o cota in parlament si de aici as face totul pentru minoritatea pe care o reprezint. Cu atat mai mult cu cat aceasta minoritate este mare.
                Nimeni nu mai doreste modificari teritoriale in ziua de azi si putini isi permit sa le faca violent, pe fata (Ucraina, Crimeea). Plus ca razboaiele dauneaza grav sanatatii economiei mondiale… 🙂 Uite numai cate piete de desfacere sunt pierdute momentan in Orientul Mijlociu si Ucraina. 🙂
                Din acest motiv eu recomand precautie in abordarea problemelor de natura a conduce la rescrierea granitelor (chiar daca adevarul istoric este altul) si incurajez mijloacele pasnice de obtinere a acelorasi rezultate sau macar a unor rezultate, de orice fel.
                Oricum trendul nationalist face loc, incet-incet, trendului globalist.

                • Nu am in viitorul apropiat sau indepartat planuri de a deveni Presedintele Romaniei, asa ca imi permit luxul de „a strica petrecerea” in dauna relatiilor cu patronii Bosforului: kurzii vor avea o tara. Iar asta inseamna ca e posibil ca si noi romanii, prin aliantele pe care le avem, sa intram la un moment dat in conflict cu ei.
                  Actiuni PKK au existat si pe teritoriul nostru chiar si inainte de ’89, nu e nimic nou. Nu vreau sa folosesc termeni precum „kurzii merita/trebuie sa aiba o tara” ci pur si simplu spun…vor avea.
                  Asta e tot realitate.

                • @ nicolae
                  Pe de-o parte merita si ei o tara, 30 de milioane de oameni sunt destui pentru a cere asa ceva.
                  Este usor sa spui ce ai face atat timp cat esti detasat de problema, dar imagineaza-ti daca noi astazi am fi fost sub dominatia turcilor? Sau rusilor? sau maghiarilor? Ai considera ca trebuie procedat la fel, sau ti-ai dori ca tara sa devina independenta?
                  Este dreptul lor sa aiba o tara proprie, chiar daca nu le convine turcilor.
                  Iar daca ne uitam la trendul pe care aluneca Turcia, cred ca merita lucrul asta.
                  Erdogan distruge lucrul cel mai respectabil la Turcia actuala, care o diferentiaza de celelalte state musulmane.Ar fi pacat ca Turcia sa isi piarda statutul de tara laica.

                  • Eu n-am spus ca nu merita! Noi nu suntem in situatia lor si, ceea ce am spus este ca noi sa ne vedem de interesul nostru national, care in acest moment nu ar trebui sa accepte modificarea granitelor actuale prin forta. Kurzii sunt si in nordul Irakului, ar trebui prin urmare ca si Irakul sa le cedeze teritorii, nu doar Turcia.
                    Problemele dintre turci si kurzi nu dateaza din vremea lui Erdogan. Sunt mult mai vechi.
                    Si da, nici mie nu mi se pare chiar in regula ce se intampla pe acolo, ceea ce ma face sa cred ca totusi acest om nu o va lua complet pe campii pentru ca va fi impiedicat o data din interior si totodata si din exterior.
                    Este o parere personala ca tot am fost acuzat ca sunt atotstiutor…

                • nu cred ca in sec xxi mai e oportun sa discutam ca balcescu si ai lui la ’48. 1848, that is. nici flamanzii din belgia nu au tara… si ce? serios, asta conteaza? poftim, uite ca rusii din donbas au acuma tara, e mai ok asa? man daca vrem binele acelor oameni care sunt si ei oameni ca noi, si poate sunt chiar ok, hai sa le dorim conditii bune de trai, sanatate, scoli bune, din astea. personal cred ca nu vor avea tara kurzii si tot personal cred ca e foarte ok sa ramana in teritoriile tarilor in care i-a aruncat istoria. da, ar fi trebuit sa aiba, da, este o nedreptate, dar ce o sa faci acuma, o sa intaresti si mai mult precedentul kosovo, adica exact ce vrea putin?
                  nu ma pot abtine sa nu admir inteligenta planificatorilor rusi de dupa ww2 care atunci cand au facut republicile sovietice au plasat la fiecare mici bombe cu ceas gen transnistria. astfel incat nimic sa nu functioneze decat cu arbitrajul si patronajul moscovei. fiecare republica sovietica are transnistria ei, de la ucraina pana la kirgistan. diavolesc de inteligent si uite ca 70 de ani mai tarziu inca nu suntem in stare sa dezamorsam aceste bombe.
                  asadar, daca dorim ca kurzii sa aiba o tara e foarte nobil asa dar e 1) inutil pt ca a avea o tara nu inseamna ca vei trai mai bine; daca ar fi destepti kurzii din turcia ar putea trai mai bine decat romanii in romania si in ue si 2) e un gen de interpretare care contravine intereselor noastre nationale, asta daca nu uitaram de ele in fierbinteala momentului. da, imi plac si mie kurzii ca se bat cu isis, ca dau drepturi egale femeilor, ca multe. dar nu imi doresc sa aiba o tara din si mai multe motive. asa ca am sa fiu american la faza asta. fuck it. nu e corect nici ca amerindienii au fost exterminati pentru a face loc proiectului sua, da’ acuma ce-o sa faci, o sa dai toata america inapoi pieilor rosii? istoria curge si nu incremeneste intr-un anumit loc/timp. daca fiecare comunitate si-ar face tara acuma de capul lui am repara niste greseli istorice, nu zic nu, dar am bloca totul pe cel putin 100 de ani. ar fi ca desfiintarea capurilor dupa 90. s-a facut dreptate, da, dar toti au pierdut.
                  @nicolae ai dreptate cu trendul globalist. cand o sa incepem sa plecam pe marte si pe luna o sa ne uitam in urma si nu o sa intelegem cum de ne puteam omora o bucata de pamant. fir-ar a naibii de treaba. si evident ca in jocul asta turcii sunt romanii si kurzii ar fi maghiarii, faptul ca nu treaba asta nu este clara ca lumina zilei pentru toti nici macar aici pe un forum de barbati maturi si vaccinati ma face sa ma iau cu mainile de cap.

                  • O sa plecam la pastele cailor pe alte planete, deocamdata avem doar una si regulile sale geografice raman tot determinante pentru identitatea fiecaruia…

                    Daca cineva stramba din nas cand e intrebat ce este si zice ca „global”, eu il intreb doar in ce limba…viseaza…si ala e! 🙂

                    • Altii spun ca limba materna e aia in care numeri.
                      Vecinul meu este maghiar, ziua vorbeste romaneste si noaptea in somn in ungureste. Mi-a spus-o el.
                      Cat despre kurzi, au o istorie milenara in spate; turcii doar una de 600 de ani, de jaf si distrugere. Vorba unui medic kurd catre un turc: ce erai in urma cu 500 de ani? Erai salbatic, bre. Inca un lucru: acolo, in orient, timpul este perceput altfel. Candva, Polibius se considera contemporanul lui Homer. Asa este si acum: turcul de azi este considerat acolo a fi contemporanul lui Mehmet fatih.
                      Orice paralela unguri/romani versus turci/kurzi este gresita. Avem de-a face cu lucruri vechi, nerezolvate si care vor crea tensiuni inclusiv in viitor. Ganditi-va ca poporul kurd traieste in comunitati mari in Turcia, Siria, Iran, Irak. Dintre aceste state, doar Iranul este o tara stabila si cu perspective enorme de dezvoltare in fata sa. Cu toate acestea, chiar si acolo exista un soi de PKK (in Iran poarta numele de PJAK). Doar in urma un razboi devastator, care sa distruga de sus si pana jos structurile acestor state, similar distrugerilor provocate Imperiului Otoman dupa ww1, ar putea kurzii sa isi creeze o tara. Este exclusa infiintarea unui stat kurd doar pe teritoriile Siriei si Irakului deoarece Turcia si Iranul, desi au in general interese divergente, vor inabusi orice miscare de independenta a kurzilor.
                      Pe Erdogan, subiectul acestui articolas, il consider prost si fraier. In mai 2010, la sugestia americanilor, turcii au parafat la Istanbul, impreuna cu Iranul si Brazilia, un acord privind schimbul de uraniu iranian de 3% contra uraniu imbogatit pentru centrala de la Busher. Respectivul uraniu iranian ar fi trebuit transferat prin Turcia catre Rusia si Franta care urmau sa efectueze conversia respectiva si apoi returul via Turcia catre Iran. Or, dupa incurajarea primita de la americani, dupa toate zbaterile lui Erdogan si Davutoglu, ministrul de externe de atunci, s-a ales praful. Erdogan efectiv a picat atunci de fraier. Se spune ca insusi Obama i-ar fi vorbit urat lui Erdogan cu acel prilej. A existat atunci chiar si o declaratie a ministerului turc de externe, ceva de genul, nimeni nu-si bate joc de prim-ministrul Turciei. Asemenea insulte turcii nu le uita. Mai e un lucru: pornind de la Ataturk, politica externa turca a fost axata pe un principiu: zero probleme cu vecinii. Ce avem acum? Erdogan a facut praf tot ceea ce au construit inaintasii sai din fruntea Turciei contemporane. A avut relatii bune cu Bashar al Assad si le-a facut praf. La fel a procedat in relatiiile cu evreii. Cu Irakul, Rusia, Iranul la fel. De ce? Din prostie si ingamfare.
                      A vazut ca a crescut economia, ca are ditamai armata si s-au trezit in el ideile junilor turci: un mare imperiu al turcomanilor in Orientul Mijlociu. Turcia are sa primeasca in schimb ceea ce merita. Priviti atent in istorie. Cate popoare care au avut imperii au mai pastrat o structura statala dupa pierderea imperiului? Nu-mi dati exemple cu Imperiile britanic si francez pentru ca sunt irelevante (coloniile erau departe de metropola). Turcii isi vor pierde statul si vor pieri ca popor. Au avut un noroc chior ca n-au pierit la 1918 dupa magaria facuta armenilor si efectiv a fost o minune ca au reusit sa pastreze Istanbulul.

                    • @Razvan Eu te intreb, in ce limba se fac banii pe glob? 🙂
                      Si sa-ti mai dau un exemplu: unitatea statului tanzanian vine si din faptul ca s-a stabilit o singura limba fata de cele „n” dialecte tribale de pana atunci, si anume swahili. Si asta o spun ei, nu eu. 🙂

                  • Flamanzii detin jumatate din Belgia, respectiv entitatea numita Flandra, locuita majoritar de ei, deocamdata(musulmanii imigranti se inmultesc la greu) unde au autonomie totala, Belgia fiind stat federal, insa de circa 30 de ani, flamanzii o tot dau inainte cu dorinta de separare.

        • Pai tu pari ala categoric si atoatestiutor din articole de pe site-uri. Ba mai mult mai esti si ironic da zic sa mai iei niste lectii inainte de la unii mai priceputi altfel dai in penibil … doar parerea mea. Eu zic mai bine sa sezi bland si sa nu te mai ofusci daca se intampla sa mai fi si contrazis din cand in cand.
          Ti-as cauta si eu articole ca vad ca pe astea te bazezi ca sa vezi ca ce zic e spus chiar de o groaza de congresmeni americani care zic ca oricum o dau tot la interventie terestra se ajunge. La comparatia cu ungurii te-ai cam facut de cacao, cu scuzele de rigoare. Nu exista nici macar un element de comparatie, kurzii lasand emotiile la o parte merita tot respectul pentru lupta lor. Daca nu-ti convine ideea asta e … fiecare cu parerea lui.

          In rest numai de bine.

        • Kurzii sunt in situatia romanilor din Imperiul Austro-Ungar sau a bascilor a caror teritoriu a fost impartit, in mod arbitrar, intre Spania si Franta iar in situatia kurzilor, teritoriul lor a fost impartit intre Iran, Irak, Turcia si Siria.Normal ar fi ca teritoriile locuite majoritar de kurzi sa se unifice si sa formeze impreuna un stat independent, Kurdistan.

    • @Nicolae. Pai daca scriam si cum au ajuns americanii – in sfarsit – la Incirlic chiar spunea lumea ca am ceva cu Turcia, ori eu am ceva cu Erdogan.
      Incearca sa aflii ce presiuni serioase au facut yankeii pt a intra pe baza aeriana turceasca si vorbim mai incolo.

  6. Daca se confirma stirea, poate reprezenta o schimbare de forte in zona… Cat timp guvernul sirian are sprijinul iranului si al Rusiei, cred ca o sa fie greu de schimbat. Acum..daca in locul acestui guvern, puterile occidentale se gandesc iar sa incerce un experiment democratic… mai bine stau pe dreapta ca au facut suficient „bine” in Irak… Ne place sau nu..sunt zone in care democratia nu functioneaza. Din punct de vedere al intereselor zona siriei este parca de la o zi la alta mai complicata, si genereaza probleme de toate naturile in toate directiile.. ca de exemplu fenomenul imigratiei pt. Europa… Era un tip azi la radio, de la o organizatie ce se ocupa de drepturile omului..si zicea el asa ..naiv ” valul acesta de imigranti nu trebuie sa ingrijoreze guvernele Europene…si cei din europa de est au fost un val de imigranti pt vest, si dupa multi ani au dovedit ca s-au integrat si au contribuit la dezvoltarea vestului …” pai se compara cele doua situatii ? Procetual cati din cei de buna credinta or sa se integreze stilului de viata european ?… din sutele de mii intrate…ce procent sunt de cand au intrat, in segmentul celor radicali ? ….
    Erdogan joaca cum ii convine…, vrea slabirea kurzilor, si daca isis contribuie la asta este f. bine…, vrea reducerea influentei Iraniene in regiune…asa ca tinta pe guvenul sirian…( ca nu ii suspectez de dorinta asta din considerente umanitare). Acasa..in urma alegerilor, probabil ca o sa ajunga sa schimbe si constitutia. Atunci sa vedem ce mai zic puterile europene de aliatul lor. La noi o sa fie liniste, daca va uitati la stiri…noi nu avem dusmani, atentatele sunt imposibil de facut…, sunt mai multe stiri despre coana Gheorghita din piata de cat despre pericolele din zona. Cred ca singura platforma de stiri care a atins subiectele astea mai fierbinti a fost digi..pe TV si site..in rest, liniste… sau stiri de cancan ..”da clic..sa vezi cu ce bestie Putin cucereste Europa ! ..dai pe stire si vezi o masina de teren cu coarne …blana..etc…

  7. Draga GMT,
    Ar trebui sa dam crezare acestor „intamplari”…uite de ex. eu „cred” ca retragerea nemtilor a fost facuta din lipsa de bani si nu din alte motive…Germania nu mai are banuti, e vai steaua ei, asa e…..Merkel e saraca Europei iar America isi modernizeaza exact in acelasi moment rachetele …pai sa fie…cate coincidente….D-le GMT pe bune…sunt doar coincidente toate …inclusiv faptul ca Turcia vine dupa atacuri aeriene asupra kurzilor din Siria….speculatii doar…..
    Tot o cincidenta este faptul ca D-ul Ismet apare pe forum doar cand sunt stiri despre Erdogan, pot sa injur toata ziua armata sau dotarea turca…no problem…cand e vorba de Erdogan….sare ca ars…simple coincidente….mai sa fie.

    • @radu. Coincidente, intradevar. Problema este ca o destabilizare serioasa a Turciei ar afecta serios Romania. Eu inca sper sa-l vad pe Erdogan atarnat de-un felinar de catre armata turca, care armata este obligata prin constitutie sa apere laicitatea tarii.
      Sper ca armata sa se trezeasca, sa-l mazileasca pe Erdogan si sa-i elibereze pe ofiterii aruncati in puscarie de acest islamist cu ganduri de maretie desarte!

      • Marea problema este ca armata turca(aparatoarea laicitatii statului turc)a fost pusa in colt, in genunchi, de liderii birocrati occidentali rupti de realitatea orientala care in numele democratiei au sprijinit prin pozitia lor oficiala, pe actualii guvernati ai Turciei.

        • ” … armata turca(aparatoarea laicitatii statului turc) …”
          Cate regimuri islamice a inalaturat armata turca? Nici unul. In schimb a rasturnat numai regimuri … laice.

          • A rasturnat asa zise regimuri laice in momentul cand au ajuns la putere insa ulterior si-au dat arama pe fata aratand ca de fapt au o filosofie de viata islamista.
            In acest moment Erdogan, fara sa vrea , prin politica sa, ii face jocul lui Putin care vrea divizarea NATO si U.E.Practic, incet dar sigur, Erdogan indeparteaza Turcia de NATO si U.E.Ma rog,asta este perceptia mea.

            • „A rasturnat asa zise regimuri laice in momentul cand au ajuns la putere insa ulterior si-au dat arama pe fata aratand ca de fapt au o filosofie de viata islamista.”
              Poti veni cu argumente si exemple concrete?
              Cum poate diviza Putin U.E prin Turcia? Nimeni nu vrea ca Turcia sa iasa din NATO. Nici macar Erdogan.

              • Citeste istoria Turciei.
                Putin nu poate indeparta Turcia de NATO si U.E. insa se bucura de pozitia lui Erdogan care indeparteaza Turcia de NATO si U.E. datorita opticii sale islamice.
                Nu vrea Erdogan sa rupa Turcia de NATO insa crezi ca occidentalii vor o Turcie condusa de un partid islamist care viseaza ca Turcia sa redevina Imperiul Otoman?Incet, vest europenii se distanteaza de Erdogan si implicit de Turcia spre marea bucurie a clicii de la Kremlin.

                • „A rasturnat asa zise regimuri laice in momentul cand au ajuns la putere insa ulterior si-au dat arama pe fata aratand ca de fapt au o filosofie de viata islamista.”
                  Poti veni cu argumente si exemple concrete?
                  Eu cunosc istoria Turciei, inclusiv istoricul loviturilor militare de stat. De aceea iti cer sa vii cu argumente si exemple.

          • Si cu Neccmetin Erbakan cum ramane? Asta nu a fost islamist? Cine l-a fortat sa demisioneze in 1997 decat fortele armate turce?

            • Interlocutorul nostru cunoaste foarte bine istoria Turciei insa filosofia lui de viata este identica cu cea a lui Erdogan.

              • @sorin
                Stai linistit ca nici pe asta nu o stie foarte bine. Daca ar sti ceva despre istoria fortelor armate turce de la 1923 si pana acum 10 ani in urma ar trebui sa stie ca cele mai mari temeri ale fortelor armate turce erau cele 3 „K-uri”: kürt, komünist, kîzîlbaṣ (astia din urma fiind o secta ṣiita). Islamul intotdeauna a avut un anumit rol in fortele armate turce, cand majoritatea recrutilor proveniau si continua si astazi sa provina dintr-un mediu rural si destul de conservator.

            • Guvernul Erbakan a fost format din doua partide: Refah(Prosperitatii) si DYP (partidul caii drepte) avand ca presedinte pe Tansu Çiller. Erbakan nu putea schimba nici o lege fara ajutorul partidului lui Tansu Çiller. Principala vina al lui Erbakan ar fi fost niste promisiuni facute lui Gaddafi, dupa ce acesta acuzase Turcia de a fi satelitul SUA.
              Dupa demisia lui Erbakan, Turcia a intrat intr-o criza fara precedent, si in urma alegerilor din 2001 a venit la putere AKP, Erdogan fiind desemnat prim ministru.

              • Principala vina a lui Erbakan a fost sa fie un mare idiot. Te apuci sa mananci rahat despre iesirea Turciei din NATO si tot felul de asfel de baliverne era si normal ca eventual fortele armate sa-ti dea un sut in cur. Chestia cu Gaddafi este frectie la glezna. Incidentul care a dus la caderea lui Erbakan a fost asa numita Noapte a Ierusalimului cand ambasadorul Iranului a a dat o cuvantare cu acordul lui Erbakan la Sincan si bine inteles ca totul a degenerat intr-o mare frenezie care a curprins mai toate subiectele aprige de la instituirea Shariei in Turcia la hai sa-i uram moarte grabnica Israelului si Marii Satane. Era si normal ca a doua zi armata turca si-a scos tancurile le parada prin Konya de exemplu ca sa-i dea un semnal prostovanului ca ar ca trebui sa plece.

      • @ george,armata turca este deja adanc implicata in suportul logistic al ISIS dupa epurarile facute de erdogan..in plus, miscarea nationalista turca este adanc insurubata in colectivul militar turca si sprijina ideea renasteri otomanismului(idee confundata de multi orientalisti occidentali cu pan turcismul, in fapt otomanismul fiind pur si simplu dorinta de restaurare a federatiei musulmane cunoscuta si subt numele de imperiu otoman).este vb asadar nu de o miscare nationalista ci de una pur imperialista a carei forta motrice este islamul.

        • Nationalismul turc nu are nimic de a face cu renasterea otomana. Otoman este versiunea latinizata a „osmanlîi” (vezi si filmele cu Fane Babanu si Fratii Jderi) ce inseamna „cei care urmeaza calea lui Osman.” Otomanii nu erau in primul rand turci ci mai de graba „sclavi” convertiti la islam (nu stau sa-ti explic ce este devṣirme – poti citi in carti) de provenienta greaca, albaneza, bosniaca si sarba in marea lor majoritate (mai gesesti in anelele istoriei din cand in cand si un circasian (georgian/gruzin) sau armean mai izbutit) pe cand turcii ca etnie erau cosiderati reya/supusi. Deci nu exista vreo mare dragoste din partea acolitilor lui Erdogan sau a nationalistilor turci in general pentru otomani. Ei se bazeaza pe nationalismul turc si pan turcismul elaborat de Enver Pasa si de Talaat Pasa (Junii/Tinerii Turci – si ce alte basini au mai avut in cap astia doi) care i-au inlaturat de la putere pe otomani la inceputul secolului XX.

  8. Eu am o simpatie clara pentru turci si un mare respect pentru faptul ca de la tratatul de prietenie vesnica dintre Regatul Romaniei si Turcia lui Ataturk, turcii s au cam tinut de cuvant.
    E bine de stiut ca in 1940 cand bulgarii un deschis discutiile despre sudul Dobrogei, turcii ne au confirmat sprijinul si probabil ar fi pus mana pe iatagane in caz de razboi cu bulgarii.

    Dar actuala politica a lui Erdogan n o inteleg de nici o culoare. Sau mi se pare gresita si chiar ca se indeparteaza periculos de mult de laicismul promovat de Ataturk. Pentru ca asta a fost unul din punctele forte ale Turciei moderne: laicismul . Ataturk nu degeaba i a fortat sa adopte alfabetul latin : a modernizat cu forta tara si a vrut sa o rupa cat mai mult cu dogmele si practicile otomane.

    Inca odata se vede cat de complicata e politica in Levant: kurzii sunt cel mai serios adversar al ISIS care ISIS uraste America dar kurzii sunt atacati de turci care sunt aliatii americanilor.

    Este total ilogic ca tocmai acum kurzii sa se fi apucat sa faca atentate in Turcia si sa mai deschida un front cu un adversar mult mai puternic si mai competent decat ISIS si sa si distruga inceputul de „capital de imagine” castigat in fata opiniei publice mondiale prin lupta cu ISIS. Chiar s au apucat kurzii sa puna bombe in Turcia, asa, din senin? Ca sa obtina ce? Faptul ca un atentator e kurd nu inseamna automat ca atentatul e organizat de PKK. Ceva nu e in regula aici.
    Cine castiga din conflictul dintru turci si kurzi? In primul rand ISIS. Si Rusia.

    • Si eu am un mare respect pentru Turcia si chiar mai mult decat atat. Erdogan nu este insa Turcia ci doar un politruc care ameninta sa distruga ceea ce Ataturk a cladit in atatia ani.

      • Intre Rusia si Turcia pe cine respecti mai mult?Respecti la fel de mult cele doua tari?Multumesc frumos.

        • …un foarte smecher si periculos „multumesc frumos” 🙂

        • De respectat le respect pe ambele, diferenta este ca Romania are nevoie – cred eu – de o Turcia solida si democratica in zona.

        • Orice tara este respectabila si orice popor este respectabil.

          Mai putin respectabili sunt conducătorii care in cele mai multe cazuri isi urmează interesele proprii si ale oligarhiei.

          Noi poporul si in general popoarele suntem ori carne de tun, ori sclavi.

          • Politicienii si conducatorii sunt emanatia unui popor si reprezinta punctul de vedere al acelui popor in acel moment.Daca poporul nu ar impartasi setul de valori si ideile unui partid sau politician nu si-ar mai acorda votul sau.

            • Hitler – Germania. Petru Groza-Dej-Ceausescu – Romania. Ca sa stam doar in Europa…

              Emanatia asta nu e un proces intotdeauna natural si sanatos. Uneori e un cancer, o infectie, eczema sau ce vrei tu, aparuta un mod patologic. E de vina bietul corp?

        • Uite, intr o lume ideala as calatori in ambele si m as bucura sa vad comertul in investitiile reciproce inflorind in Rusia si Turcia.
          Sa nu confundam un popor cu politica.

          Dar cred ca pentru Romania Turcia este mai importanta decat Rusia. Evident e bine sa avem o relatie civilizata cu Rusia si sper sa nu avem niciodata relatii mai proaste decat cele de azi.

          Dar repet, comertul maritim romanesc trece prin apele turcesti. Si cand e asa este esential sa te intelegi bine cu vecinul prin tarina caruia trebuie sa treci.

          Visam sa ajungem sa suflam in ceafa Roterdamului prin marele port Constanta. Toate navele alea vor ajunge la noi prin Bosfor. Si asa cam departe.

  9. „suntem pregatiti sa facem din siria un stalingrad pentru turcia si aliatii lui sauditi impreuna cu toata gasca lor de hitleristi”…mai degraba rabufnirea unui postac rus decat reactia unui oficial de rang inalt.
    oricum ar fi asta arata cam ce grad de frustrare si paranoia invaluie societatea rusa si kremlinul.servesc din meniul zilei oferit de putin fara nici un stres.

  10. Asistam din pacate la moartea UE asa cum o stim! Acordul Schengen este in moarte clinica deja prin nerespectarea prevederilor de la Dublin!UK blindeaza canalul manecii pe fondul unui curent antimigratie in crestere! Inconstienta guvernelor german si suedez duce la cresterea constanta a simpatiei pt partide cu retorica nationalist antieuropeana gen AFd.afluxul de imigranti paralizeaza practic,in acest moment capacitatea germaniei de a reactiona la crize de genul celei din ukraina, lasandu i lui Putin un enorm spatiu de manevra! Cred ca strategia lui Putin consta tocmai in incurajarea fluxului de emigranti musulmani spre Europa in ideea inflamarii nationalismului statal si disolutia ideii de Europa! In acest moment are loc practic cea mai mare invazie musulmana din toate timpurile!Daca liderii europeni nu vor sesiza pericolul in cel mai scurt timp colapsul Europei iberale este garantat.Poate cumva chiar spre binele ei?!…

    • Pentru ca au pierdut doua razboaie mondiale, germanii nu se mai comporta asa cum trebuie.Cand incerca sa fie asa cum sunt ei, corecti si rigurosi, sunt imediat taxati de ceilalti ca fiind nazisti.

      • Vazui Lista lui Schindler aseara. Sa vezi acolo exemplu de corectidudine si rigoare germana.

        • Ai vizionat un film.Societatea si cultura germana este altceva fata de ce ai vazut tu.

          • @ sorin
            Asa este, am intalnit germani constienti de pericolul pe care il reprezinta acesti imigranti, dar care se sfiesc sa intre in detalii sau sa deschida o astfel de discutie fiindca pot fi perceputi imediat ca rasisti, sau extremisti. Ceea ce nu e cazul.
            @ Arhengel
            Cum spunea si sorin, societatea germana este altceva (cel putin in prezent) fata de ce vezi tu acolo.

    • mihu

      Ei s-au dorit acolo! Ei au făcut 2 războaie pt. a cuceri lumea… ei au dorit moarte poporului român din Ardeal, cât și cel din vechiul Regat pe întreaga durată a stăpânirii Habsburgice… ei au jefuit România de 90 de miliarde de euro între 1938 și 1944… ei au avut planuri de colonizare cu germani hâzi de-ai lor, în eventualitatea câștigării războiului… ei au venit după ”89 cu comenzile de distrugere a industriei noastre, pt. ca industria lor să aibă de profitat și să devină marii bogați, ca să poată să se râdă de fraierii de sărăntoci de români… să le fie de bine! Să moară și ei toți!

  11. Erdogan a refuzat sa-i dea opozitiei dreptul de a face un guvern, pe motiv ca aceasta nu l-a vizitat la Palat.
    Asta se intampla cand nu pupi papucul Sultanului 🙂
    „Turkey is on course for an early election after President Recep Tayyip Erdoğan said that he had no intention of giving a mandate to form a government to the main opposition Republican People’s Party (CHP), in violation of established democratic practices in Turkey.”
    http://www.todayszaman.com/national_erdogan-refuses-to-give-chp-mandate-says-turkey-rapidly-heading-to-election_396893.html
    Stirea e dintr-un ziar turcesc, pentru ca „e unul” care are alergie la ziare straineze 🙂

    OFF-TOPIC
    Coreea de Nord a bombardat o unitate militară sud-coreeană aflată la graniţă. Sudul ripostează cu zeci de obuze
    A innebunit lumea ?
    http://adevarul.ro/international/asia/coreea-nord-bombardat-unitate-militara-sud-coreeana-aflata-granita-comuna-1_55d5a690f5eaafab2cbf3e95/index.html

    • Erdogan vrea cu orice pret sa forteze alegerile anticipate. Probabil ca are o solutie sa-i scoata pe kurzi din parlament sau oricum sa le micsoreze numarul de deputati pt a putea sa prinda majoritatea abosluta. Telul este schimbarea constitutiei turce.

      PS Si da, lumea a innebunit…

    • 1. Basescu a refuzat partidului majoritar dreptul de a forma guvernul in anul 2004.
      2. Si chiar daca ar fi desemnat CHP sa formeze guvernul, cu cine l-ar fi format? Numai cu MHP? Nu ar fi avut majoritatea. Cu BDP nici atat. MHP (partidul natinalist) a declarat clar ca nu v-a intra intr-un guvern alaturi de BDP (partidul kurzilor).
      3. Presa turca la care am facut apel postand diferite link-uri, face parte din categoria „ziare straineze”.

      • 1.din nou bati campii cu subiecte care n-au relevanta in discutia noastra.
        2.si care-i problema ta daca CHP poate, sau nu, sa faca guvernul ? aici vorbim de DREPTUL lor de a avea aceasta posibilitate constitutionala. Nu mai face atata pe prostul, ca intr-o zi o sa ai surpriza sa-ti iasa 🙂
        3.cunoastem „obiectivitatea” ta 🙂

        • Argumente. Cum poti forma un guvern, daca nu ai majoritate parlamentara? Ceva elementar. Chiar nu te duce mintea?
          In legatura cu jignirile aduse, pur si simplu nu-mi permit sa cobor la nivelul tau.

          • Dar lui Ahmet Davutoğlu cum de i-a dat mandat ? Ca doar Erdogan stia ca a pierdut majoritatea parlamentara. Aud ?
            Asa si CHP AVEA DREPTUL sa incerce sa formeze un guvern. Posibil un guvern minoritar. N-ai auzit de asa ceva ?
            „A face pe prostul” este o forma de a-ţi disimula inteligenţa şi competenţa faţă de persoanele care, prin ideile lor, te pun intr-o situatie neplacuta, chiar ridicola. E asa de grea limba romana ?
            Te dai suparat ? 🙂 Stiam ca o sa bati in retragere din lipsa de argumente 🙂

            • Partidul lui Ahmet Davutoglu a luat majoritatea voturilor, 40%. A castigat alegerile, chiar daca a pierdut majoritatea parlamentara. Este normal sa desemnezi partidul care are cele mai multe voturi. Acesta este raspunsul. Orice partid are dreptul sa formeze un guvern, dar nu este obligatoriu sa si formeze. Orice guvern nou format, majoritar sau minoritar, trebuie sa treaca prin votul parlamentului. Cu cine ar fi facut CHP guvernul, si cate voturi ar fi luat? Pune-ti mintea la contributie. De ce a refuzat CHP sa formeze guvernul alaturi de AKP?
              Basescu in anul 2004, de ce a refuzat desemnarea aliantei PSD-PUR, ca sa formeze guvernul? Aveau cel mai bun procentaj de voturi.
              In al doilea rand, conform constitutiei Turciei, daca in 45 de zile de la desemnarea unui premier, nu se formeaza guvernul, se v-a proceda la formarea unui guvern care are ca principal scop, organizarea noilor alegeri anticipate. Din acest guvern trebuie sa faca parte toate partidele parlamentare. Portofoliile ministeriale vor fi alocate fiecarui partid in parte in functie de numarul parlamentarilor cu care a intrat in parlament. Pentru ministerele justitiei, internelor si transporturilor, vor fi numiti ministri independenti, neafiliati politic.
              In legatura cu limba romana, te asigur ca cunosc foarte bine cuvintele si sensurile cuvintelor limbii romane. Oricine se simte jignit cand i se spune sa nu faca pe prostul.
              Vorbesti de argumente, si poate imi argumentezi, de ce trebuia sa formeze CHP guvernul si nu AKP, sau de ce a refuzat Basescu desemnarea aliantei PSD-PUR, ca sa formeze guvernul? Acestia nu aveau dreptul sa formeze guvernul?

              • Yilmaz, o sa-ti raspund ceva mai tarziu.

              • Iti repet, nu mai compara Romania si Turcia in privinta regulilor de formare ale guvernului.

                „Partidul lui Ahmet Davutoglu a luat majoritatea voturilor, 40%. A castigat alegerile, chiar daca a pierdut majoritatea parlamentara. Este normal sa desemnezi partidul care are cele mai multe voturi.”

                …uite ca la noi in Romania „nu este normal” pentru simplul fapt ca nu exista o obligativitate constitutionala pentru asa ceva. Exista in legislatia turca?

                • Conform legislatiei turce, desemnarea unui premier se face din membrii parlamentului. Aceasta este singura conditie care trebuie indeplinita. Persoana sau partidul, raman la latitudinea presedintelui.

              • Si as mai avea o observatie.
                Faptul ca exista o polemica relativ la Erdogan, exprima ca NE PASA DE TURCIA.
                Nu-mi permit sa vorbesc in numele celor de la rumaniamilitary, dar dupa ceva ani petrecuti aici, nu cred ca gresesc.
                Cred ca acesta este mesajul cel mai important pentru cetatenii romani de etnie turca.

                • Pentru mine pseronal Turcia este o tara speciala, chiar dpdv sentimental, iar Ataturk a fost un om cu adevarat exceptional! Mi-as fi dorit ca si noi sa avem un astfel de patriot si mare om politic in perioada interbelica.
                  Erdogan este doar un paduche mort dupa putere care a reusit sa izoleze Turcia si in curand o s-o bage si in criza economica.

                  De la venirea lui la putere lucrurile nu merg spre bine, iar democratia incepe incet incet sa dispara pe malurile Bosforului.

                  Si acum o simpla constatare. Cand Erdogan era premier eu personal nu stim cine este presedintele Turciei, pt ca sartcu om isi vedea de atributele functiei sale…
                  Acum nu stiu cine a fost premier pt ca Erdogan isi da cu parerea despre toate alea, fiind extrem de vizibil in media.
                  Asadar fostul presedinte era un talamb si nu-l interesa soarta tarii sale (un fel de Johannis otoman) sau Erdogan si-a arogat niste drepturi pe care de fapt nu le are? Cine conduce de fapt Turcia, premierul sau presedintele?

                  Si de ce vrea nea Erdogan sa modifice cosntitutia? Si mai ales in ce sens?

                  Si apropos de o discutie mai veche dintre mine si dl Yilmaz referitoare la drepturile femeii in Turcia, atunci cand Erdogan ne explica ca femeia trebuie sa stea acasa la cratita.
                  Domnul Yilmaz incercati sa-mi explicati cum ca Erdogan doreste sa le protejeze pe femei?! Adica noi in UE si SUA le trimitem la munca si nu le ocrotim si ne arata Erdogan cum se face?! Da nu-i mai bine ca politicul sa-si vada de ale lui si sa lase femeile sa fac ce vor, sa se imbrace cu ce vor?!
                  Sa le ocroteasca? Da ce turcoaicele sunt nascute labile?! Eu cred ca sunt perfect sanatoase si nu am auzit un alt sef de stat european sa aiba un astfel de discurs…ocrotitor.

                  • „Acum nu stiu cine a fost premier pt ca Erdogan isi da cu parerea despre toate alea … ”
                    https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmet_Davuto%C4%9Flu

                    „Si de ce vrea nea Erdogan sa modifice cosntitutia? Si mai ales in ce sens?”
                    Sa vad proiectul respectiv, si iti voi spune. Nu Erdogan modifica constitutia. Erdogan daor poate sa propuna, parlamentul isi da acordul si poporul aproba. Daca nu ma insel, democratia inseamna puterea poporului.

                    ” … atunci cand Erdogan ne explica ca femeia trebuie sa stea acasa la cratita.”
                    De unde ai scos aceste aberatii? Eu am postat discursul in original, si apoi traducerea in limba romana.

                    „Domnul Yilmaz incercati sa-mi explicati cum ca Erdogan doreste sa le protejeze pe femei?! Adica noi in UE si SUA le trimitem la munca … ”
                    Daca un presedinte vorbeste despre protectia femeii, inseamna ca femeile sunt labile? Erdogan a facut referire la constitutia femeii, spunand ca nu este corect ca o femeie insarcinata sa faca muncile unui barbat. Nevoile unei femei reprezinta mai mult decat egalitatea dintre sexe.
                    Una este sa citesti discursul in original, alta este sa faci copy-paste de pe diverse site-uri, fara a verifica veridicitatea informatiilor.

                    • @Bre Yilmaz bre hai sa nu ne luam la misto unii pe altii
                      „Nu Erdogan modifica constitutia” Poporul?!1 🙂 😉 😉 hai bre…
                      „Daca un presedinte vorbeste despre protectia femeii”… Cati lideri occidentali au vorbit despre asa ceva?! Stim amandoi ce opinie are Erdogan despre femei… Nu-i treaba lui sa le „protejeze”! Iar modul cum sotia lui misuna imbracata evoca clar modul „liberal” pe care Erdogan il vede alocat femeii prin Turcia…
                      Eu cred ca anumite subiecte ar trebui sa le lasi asa cum au cazut, este deja ridicol sa incerci sa-i intorci vorbele.

                      Discursul ala l-am vazut si eu si nu asta spunea Erdogan… Of course ca femeia si barbatul nu sunt egale dpdv fizic, asta stiam si noi 🙂 Erdogand vorbea despre inegalitate dpdv politic si al drepturilor civile. Nu l-am auzit de exemplu promovand femeile in functii publice, indemnandu-le sa-si construiasca cariere, firme, etc, asa cum fac de exemplu tampitii nostri de politicieni romani.
                      Tampiti intradevar dar macar pe zona drepturilor femeilor sunt ok, promovandu-le – uneori chiar fortat.

            • Hai sa punem lucrurile in ordine.
              Basescu. Nu exista nicio legatura intre actiunile lui Basescu si ceea ce face Erdogan. A justifica pe unul prin actiunile celuilat e irelevant.
              Erdogan. Chiar nu ma intereseaza daca CHP ar fi putut realiza un guvern de coalitie sau nu. Aici e vorba de un PRINCIPIU, acela de a avea dreptul sa i se incredinteze un mandat. Este un drept democratic. Motivatia lui Erdogan, ca nu a fost vizitat de CHP, a fost motivul observatiei mele.
              Turcia. Cred ca Turcia apartine Europei, asa cum Ataturk a crezut la vremea sa. Iar Erdogan reprezinta o indepartare de la aceste principii. De aici si criticile mele. Este o pozitie pur personala.
              Legatura mea cu Turcia. Nu este. Poate una culinara, dar e ceva particular. Dar cred ca Turcia trebuie sa fie alaturi de Europa. Aceasta e parerea mea.
              Romania-Turcia. N-am uitat ajutorul Tuciei pentru integrarea Romaniei in NATO. Asa cum consider normal ca Romania sa sustina Turcia in efortul ei pentru aderarea la UE. Nu uit buna convietuire dintre turci si romani, chiar daca ne desparte o istorie dificila. Am reusit sa trecem peste lucruri care ne despart si am pus accentul pe cele care ne apropie.
              Polemica. Da, suntem pe pozitii diametral opuse, dar asta nu inseamna ca nu ne putem respecta reciproc. Recunosc ca sunt mai incisiv, sau mai ironic decat media obisnuita, dar nu am refuzat dialogul si niciodata nu mi-am denigrat partenerul de dialog. Poti verifica in arhivele blogului unde sunt de ceva ani buni.
              In final, n-am reusit sa vizitez o moschee. Chiar imi doresc. Am avut prilejul, dar mi-a fost teama sa nu jignesc, prin necunoasterea mea, a traditiilor musulmane.
              Asa sunt eu, Yilmaz.

              • Ce deranjeaza atat paralela facut cu Basescu? Constitutia Romaniei, art. 103, pct. 1, precizeaza ca presedintele trebuie sa desemneze un premier prin consultarea cu partidul care are majoritatea absoluta. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, trebuie sa se consulte cu partidele parlamentare. Deci, Basescu nu a fost obligat sa faca o anumita numire. Daca premierul desemnat de Basescu nu ar fi putut forma guvernul, Basescu nu era obligat sa numeasca un alt premier din PSD. Putea sa numeasca pe oricine, fara sa incalce Constitutia Romaniei. Conform logicii tale, si PSD ar fi avut in principiu dreptul de a forma guvernul. Era un drept democratic.
                Sa vedem ce zice Constitutia Turciei despre modalitatea de desemnare a unui prim ministru.
                Art. 109, ” Presedintele Republicii numeste primul ministru, din membrii alesi Marii Adunari Nationale (parlamentul turc).”
                https://www.tbmm.gov.tr/anayasa/anayasa82.htm
                Deci, singura conditie pusa presedintelui, este ca premierul insarcinat cu formarea guvernului, sa fie parlamentar. Alegerea premierului este la latitudinea presedintelui, ca si in cazul lui Basescu.

                „Motivatia lui Erdogan, ca nu a fost vizitat de CHP, a fost motivul observatiei mele.”
                As fi curios da dai si sursa acestei informatii. Motivatia lui Erdogan , rezida in faptul ca CHP nu a venit la consultari. De ce nu a venit la consultari? Banuiesc ca sursa dumitale nu-ti spune.
                Kemal Kılıçdaroğlu, a refuzat aceasta consultare, motivand ca, si il citez, „Beştepe’yi tanımıyorum, gitmem” (nu recunosc Beştepe, nu merg.) Beştepe reprezinta locatia Palatului Prezidential (Ak Saray).
                http://www.haberakar.com/kilicdaroglu-bestepeyi-tanimiyorum-gitmem-demisti-haberi-4852
                Cum ar fi ca un presedinte de partid parlamentar din Romania, sa refuze consultarile cu presedintele, invocand, „Eu nu recunosc Cotroceniul. Nu merg”.
                Este bine sa facem diferenta intre a veni in vizita, si a veni la consultari.

                „… Turcia apartine Europei, asa cum Ataturk a crezut la vremea sa. Iar Erdogan reprezinta o indepartare de la aceste principii.”
                Argumenteaza. Care sunt aceste principii europene? Raspunsul cu „trantitul usii in nas”, face parte din aceste principii?

      • Yilmaz, nu inteleg care-i faza cu Basescu si Turcia.
        Constitutional vorbind, la noi Presedintele e doar obligat sa se consulte cu partidul ce detine majoritate absoluta pentru nominalizarea unui candidat la fct. de premier fara a mai fi nevoit sa se intalneasca cu celelalte partide. Accentuez cuvintele „partid” si „consultare”. Atat.

        • art. 103 din Constitutia Romaniei:
          (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
          A se citi si „a partidelor”. Sunt eu turc, dar romaneste inteleg foarte bine.

  12. http://www.hotnews.ro/stiri-international-18654512-erdogan-femeile-nu-pot-tratate-egal-barbatii-este-impotriva-naturii-umane-rolul-femeilor-este-maternitatea.htm

    Erdogan spune ca femeile nu pot fi tratate la egalitate cu barbatii. Conform Islamului rolul femeii ar trebui sa fie doar maternitatea.

    • @Musoiu..
      The mosques are our barracks, the domes our helmets, the minarets our bayonets,and the faithful our soldiers..”
      Recep Tayyip Erdogan

      mura in gura cum ar veni…mai clar de atat nici Allah nu ti poate explica…

  13. Nu cred ca pot sa înțelegi situația din Turcia după norme est europene.
    Ce se întâmplă acum în Turcia e un proces istoric gen Reforma bisericii catolice și apoi Contra-Reforma din Evul Mediu.
    Era o data Imperiul Otoman. A căzut, a fost învins, era bătrân, învechit, corupt etc…
    Apoi a venit Reforma -> Ataturk care a modernizat statul cu forța. Da, cu forța. Au avut și tribunale revoluționare, execuții sumare, au înnăbușit răscoale religioase etc…
    A rămas o pătură mare a Turciei cu resentimente. Ăștia au creat ceva gen Hezbollah, adică o structură paralelă cu statul. Ăștia au stat cu capul la cutie pana au prins puteri.
    Au ajuns la putere. Folosind ca pretext aderarea Turciei la UE, au tăiat ghearele armatei turce. Si-au cam făcut de cap. Dar au și dezvoltat ENORM Turcia în ultimii 12 ani. De aceea bunului turci, boborul, gloata, este de partea lui Erdogan.
    Asta până la următoarea schimbare în matrice. Hehehe.

  14. OFF-TOPIC Tensions rise as North and South Korea exchange artillery fire
    Conferinta de presa a Coreei de Sud:
    http://www.reuters.com/article/2015/08/20/us-northkorea-southkorea-artillery-idUSKCN0QP0RO20150820
    E o situatie primejdioasa acolo.
    Site-ul de stiri din Coreea de Nord, „http://rodong.rep.kp”, nu raspunde, deci o pozitie oficiala nu e de gasit.

    • „A South Korean military official said the broadcasts would continue.”

      Cam puerila aceasta decizie. In asemenea situatii e bine sa faci maximum posibil pentru calmarea tensiunilor.
      Evident, Corea de Sud trebuie sa rămână ferma dar întărâtarea asta este inutila…

  15. Daca ajung sa fie implicati mai incisiv americanii intr-un conflict din orient …sau din estul Europei ( sper sa nu se ajunga la asta… ca de noi o sa fie rau oricum ), astea doua tari cred ca or sa se ia la paruiala…, poate China sa ii mai domoleasca.

  16. nationalistu_de_serviciu

    D-le Yilmaz Ismet constat ca aveti o oarecare greutate in a intelege sensul cuvintelor in limba romana.
    Nicaeri si nimeni nu sustine ca stirea este 100% confirmata, ci doar ca „nu iese fum fara foc”
    Nimeni de aici nu stie cit de protocolara a fost…. sau nu a fost intilnirea.
    Asta va priveste si pe d-voastra. Sau cumva sustineti ca aveti acces la informatii la care noi muritorii de rind doar putem visa.
    Yilmaz Ismet
    „Cum sa fie zero barat faptul ca Rusia a negat stirea? Inseamna ca stirea este o facatura.”

    Si da, faptul ca Rusia a negat stirea inseamna de vedere al adevarului fix zero barat.Nu mai despre americani si negarile lor se poate scrie o carte cu multe, multe pagini. Nu m-am referit, si nici nu ma intereseaza de unde preluati stiri, ci senzatia ca nu filtrati acele stiri citidu-le ca si cuvinte din Bliblie
    Faptul ca unele agentii de presa nu au preluat stirea tine de politica editoriala, sau pur si simplu de politica. Inclusiv ca stirea nu fost suficient de confirmata ca sa ii dea drumul.
    Da d-le Yilmaz Ismet, faptul ca nu v-ati indignat la comentariile privind disparitia Turciei ca stat si/sau dezmembrarea ei suna suspicios.

  17. http://www.unz.com/mwhitney/ankara-the-new-capital-of-jihad/

    Articolul este foarte interesant, si atinge multe dintre aceleasi puncte privitor la Turcia.

    Tot pe site veti gasi o serie de articole cu probleme dintre China si Turcia pe tema Uighurilor.

    http://www.unz.com/plee/turkeys-passports-for-uyghurs-scheme-continues-its-messy-public-unraveling/

    Site-ul acesta, al miliardarului american Ron Unz, este foarte interesant. Steve Sailer, in special, scrie pe probleme de imigrare si patologiile Vestului si are articole foarte bune. De asemenea, si fostul candidat la Pres. SUA, Pat Buchanan, posteaza pe site, si are niste pareri foarte de bun simt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *