SOLDATUL VIITORULUI, INTRE A FI SI…S.F!

   Soldatul Viitorului, este un subiect incitant si de viitor. Desi marile puteri au in derulare asemenea proiecte, de departe se remarca cel al SUA –despre care se stiu putine lucruri, aflandu-se inca in dezvoltare.

Desi se cunosc extrem de putine date despre proiectul american, ceea ce se cunoaste este de domeniul SF, ireal chiar! Si totusi este REAL, luptatorul beneficiind de tehnici de lupta, camuflaj si supravietuire, foarte avansate.

Luptatorul pe langa arme avansate deja cunoscute, precum noile modele bazate pe M-16, v-a avea in dotare un pistol cu cinci tevi de calibrul 15 mm, echipat cu proiectile inteligente ghidate laser (un sistem asemanator bombelor ghidate dar mult mai mic), termoviziune si infrarosii. Aceasta arma se afla inca in faza de dezvoltare, dar promite sa fie extrem de performanta!

Echipamentul luptatorului va fi unul extrem de avansat, stratul exterior, izolant termic si impermeabil, isi va putea schimba culoarea in functie de mediul in care se afla luptatorul, chiar si mediu arctic. Nu se stie cu siguranta cum si prin ce mijloace se va obtine mimetismul, dar se lucreaza la nanoparticule cu care se va impregna costumul. Aceste nanoparticule de carbon, vor putea detecta apropierea unui glont, generand impulsuri electrice ce vor opri proiectilul, intregul corp fiind protejat, inclusiv organele vitale. Acest costum prevazut cu armura deosebit de futurista formata din nanoparticule, se afla in dezvoltare la Agentia Pentru Proiecte Avansate a Pentagonului, si va avea in componenta sa si nanofibre musculare, aplicabile pe sub costum, care maresc rezistenta musculara a soldatului.

FOTO: DpA

De asemenea, costumul va fi capabil sa mareasca performantele fizice ale soldatului. El v-a avea un sistem integrat de “articulatii” inclus in armura, ce ii permite acestuia sa transporte pe distante mari, in mana, cantitati impresionante de armament, provizii sau echipament, cu pretul folosirii a doar 10% din energia si forta proprie. Pana acum, Pentagonul ar fi ajuns la un rezultat de 200 kg in fiecare mana!!!

Casca soldatului este la randul ei extrem de futurista, avand in componenta sa masca de gaze si respirator atasat (ce se adapteaza automat tipurilor de noxe sau germeni detectati), camere stereoscopice pentru vedere pe timp de noapte ci imagini si date tactice proiectate in interiorul vizetei rezistenta la intemperii si socuri; comunicatii via-satelit inalt securizate; comenzi vocale pentru diferite parti ale echipamentului; translator instantaneu ce permite comunicarea in orice limba (sistemul se afla deja in teste).

Nu se stie cu siguranta cand va fi acest sistem gata si operational 100%, dar se estimeaza ca undeva in aria 10 ani. Dupa unele surse, Pentagonul ar fi cheltuit deja o suma colosala pentru dezvoltare!

 

FOTO: MApN

Singurul sistem operational deja este cel francez, FELIN, achizitionat recent de catre Rusia. Cu toate acestea, el, alaturi de programele celorlalte state, precumGermania(IdZ) si Italia (Soldato Futurro), sunt simple gadgeturi pe langa cel american.

Unde se situeaza Romania acum, fiindca este stiut faptul ca si Armata Romana, prin ACTTM, are in dezvoltare un asemenea program? Datele sunt extrem de putine, dar din ceea ce cunoastem, Soldatul Viitorului Roman va fi un hibrid intre cel german si cel francez. El este un proiect de cercetare-dezvoltare în derulare, finanţat în cadrul Programului Naţional RELANSIN, destinat să furnizeze capabilităţile necesare ducerii acţiunilor de luptă în comun cu trupele NATO şi asigurarea facilităţilor de comandă şi control pentru asigurarea exercitării comenzii. Sistemul integrat unitar cuprinde: cască integrată, computer, radio, armament, echipament individual de protecţie şi echipamente optoelectronice. A fost definitivat acest concept pe baza cerintelorSMFT, prototipul fiind deja in teste, cuprinzand: set audio/video; retea locala wireless; computer; legatura radio personala; arma multicalibru –nu se stiu date despre ea (o parte dintre aceste sisteme sunt de conceptie romaneasca), surse de alimentare cu greutate redusă –autonome; conectare sincronă senzor-trăgător pentru localizarea, identificarea şi atacarea ţintelor de mare însemnătate, critice din punct de vedere temporal; identificare şi interoperabilitate în condiţiile operaţiunilor de luptă comune cu alte forte amice şi achiziţia ţintelor; dispozitive uşoare, compacte, portabile pentru furnizarea imaginii operaţionale comune; interconectivitatea şi conceptul „Universal Plug and Play”.

Sistemul vizual de instruire si simulare va fi foarte modern si realist, avand graficaONYX2/PC (Quantum 3D –se numeste firma selectata in acest program), asigurand virtual instruirea zi/noapte/orice conditii meteo, simuland aeroporturi, orase, zone tinta, tinte aeriene si terestre, etc. Aceasta firma este implicata si in realizarea simulatoarelor pentru ROAF si Fortele Terestre. Firma Quantum3D (SUA), este deplin implicata in dezvoltarea sistemului-soldat, in special pe latura de procesare video mobila in timp real, captura si grafica 2D/3D, asigurand calculatoare cu greutate redusa, de mare mobilitate, ce pot fi purtate de catre oameni sau montate pe vehicule. Sunt impresionante performantele de procesare grafica ale acestora, foarte avansate, retelistica prin fir si fara fir, optiuni de interfata multiple, asigurand soldatului procesare tactica video in timp real, asigurand fuziunea senzorilor pentru a afisa informatia necesara factorilor de decizie si operatorilor din punctele de comanda –C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance).

Armata Romana are in vedere dezvoltarea acestui sistem, care va constitui noua generatie de soldati terestrii, adaptati noilor conditii de ducere a razboiului (razboi bazat pe retea, actiuni in mediul urban, lupta impotriva terorismului).

Sistemul-soldat trebuie sa asigure mijloacele necesare prin care soldatul sa stie situatia in ansamblu: unde ma gasesc acum eu; unde se gasesc fortele aliate; unde se gaseste inamicul; care este misiunea mea; care este situatia curenta; de unde pot primi ajutor. De asemenea sistemul trebuie sa asigure capacitatile operationale necesare pentru: integrarea in cadrul sistemului de comanda si control C4I; realizarea efectului letal fata de fortele si mijloacele inamicului; asigurarea posibilitatii de orientare in spatiul de lupta; asigurarea mobilitatii in zona de lupta; asigurarea capacitatii de a supravietui; sustinerea reciproca a luptatorilor echipei sau a subunitatii fata de factorii distructivi ai zonei de operatii militare si nemilitare de mica, medie si mare intensitate. Stiu dragi cititori, ca totul suna incredibil, dar va pot asigura ca acest concept se afla in dezvoltare, in prezent fiind in faza de testare prototip.

Cand v-a apare Soldatul Viitorului la noi si cum v-a arata acesta, nu se stie cu siguranta. Dar avem capacitatea de a scoate produse de top cu nimic inferioare celor straine. Sa speram ca asa va fi!

 

WW

 

 

Surse: INTERNET.

 

18 comentarii:

 1. Pina la soldatul viitorului , o idee interesanta ….
  ” A 12.7 ITKK machinegun aka NSV-12.7 with !!! Norwegian ‘antirecoil-unit’ !!! ”
  http://www.youtube.com/watch?v=HjL5zdyRUE0

 2. Nu ma lamuresc,

  Ioan Claudiu Van Danciulescu asta, soldatu’ huniversal al futuresului(cu GPS, laptop, LAN, camera, datalink cu sergentu’ Vasalie, night vision, push-to-talk) moare daca trage unu’ (dotat numai cu bocanci, caciula si manta) in el dintr-un sant cu AK74 cu 7N10/7N22/7N24?

  • A, si inca o intrebare: un pornache ceva poate sa descarce baiatul ala in pauza de masa?

   Imi imaginez un urban warfare al viitorului:

   -stai tzumpi asa, ca trebuie sa inchid, ca trage unu cu repegheu in noi…
   iti dau eu BUZZ cand il incapacitam pa bizon!

   -bine draga, vezi cand te intorci sa cumperi si o sticla de lapte.
   iti scriu mai tarziu daca avem nevoie si de oua…
   OVER!

   • 🙂 🙂 🙂 ))))))))))))))))))))))) Esti bun bre!

   • Bre gsg9, teoretic cred ca s-ar putea ceva momente de „intimitate” cu noile echipamente! Asta pana cand „dispecerul” -purtator de cuvant sau ce-o fi-o sa urle la ei: „Baaaa, fir-ati ai dreacu, terminati-va cu videourile si antenele paraboloice, ca tineti linia de comanda ocupata. Baaa, tampitilor, luptati naibii, ce nu puteti muri in liniste, trebe sa va si laudati cu asta? Baa, eliberati linia ca domnii ginarali au comenzi da facut la RO Catering, ciocoflenderilor. Aaa, da spuneti? Am inteles, sa traiti! O pizza, mici si bere pentru Cabinetul 1 din MApN…”.

 3. http://youtu.be/0mtgicEOib0 exoscheletii sunt optionali in functie de misiune…nu intra in dotarea standard
  au si acela folosit la incarcarea armamentului pe portavioane

 4. Inainte sa faca ei soldatul din Star Wars se preocupa mai mult de echipamentul vehiculelor ce e mult mai scum decat o viata in Afghanistan sau unde o fi,vor mai trece cativa zeci de ani pana sa se aplice in totalitate asta,oare talibanii vor fi jedi?

 5. Dupa mine, siguranta soldatului ar fi prima…
  Pui o mana de soldati bine echipati cu „live-feed” de la o drona de unde sunt ei in misiune cu un mini monitor pe antebrat sau la un ochi si sunt practic invincibili.

 6. Apropo, de „monitor pe ochi” au aratat pe discovery niste lentile de contact care folosesc ca monitoare, tv si mai stiu eu ce, si mai erau unele care cand le implantai in ochi vederea de la ochiul respectiv era practic gen predator..:)
  A fost probat pe un iepure si nu a avut nici o problema, nici de sanatate nici sa ii faca rau ochiului absolut nimic, deci nu cred ca mai dureaza mult pana vom vedea „soldat universal” in realitate 🙂

 7. Poza cu versiunea romaneasca nu e destul de futuristica. Uniforma are nevoia de camuflaj digital sau hexagonal 😛 Sper ca, casca finala o sa fie ceva de genu:
  http://www.ops-core.com/productFH.cfm?Product_ID=7&Category_ID=6& si sa aiba un HUD integrat
  Vesta e modulara deci e ok.
  Arma multi calibru inca e un mister deci nu zic nimic…
  Windows XP…. 🙁

  • Om vedea ce-o iesi, dar pana acum chiar nu se stie nimic despre „arma multicalibru” -o fi existand, n-o fi existand- dar personal imi face impresia ca va fi noua arma de asalt full-option. Bine si asa, macar sa fie ceva! Se spera ca la BSDA sa apara in sfarsit, dar iarasi, vom vedea!!! Sigur insa, casca va fi prevazuta cu un sistem de afisaj -care ar putea fi atasat acesteia (cel mai probabil) sau integrat in viziera (putin probabil la noi).

 8. Un astfel de echipament este destul de scump – chiar as fi curios care este estimarea de pret.

  Parerea mea este ca mai bine faci ceva mai putin futuristic, la preturi mici, cu care poti echipa mii de soldati, decat sa faci ceva supercomplex, care e foarte scump, se strica intr-una si poti echipa doar cateva zeci de militari cu ele…

  • Dupa cate stiu, sistemul francez FELIN, costa integral undeva cu putin peste 20000 de euro per bucata! Mult sau putin, greu de spus, dar in general, performanta costa.

 9. Pingback:Echipamentul infanteristului - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *