SPIKE FIRELFY

Un neam de mini drone de atac proiectate pentru uzul infanteriei in situatia de lupta directa cu inamicul si care poate fi folosita atat impotriva infanteriei cat si a vehiculelor. Extrem de usor de transportat (un rucsac), usor de controlat cu ajutorul unei tablete, kitul complet mai contine si trei drone “loitering munitions”.

Firelfy este o mini-drona de atac controlabila direct de catre operator, cu decolare verticala si dotata cu senzori electro-optici care pot recunoaste tinta vizata ( IR/CMOS), senzor de proximitate, comunicatii bi-directionale.

Senzorii permit mini-dronei sa identifice tinta si s-o urmareasca chiar daca discutam despre o tinta foarte agila. Drona poate zbura folosind un intinerar pre-stabilit sau direct controlata prin video de catre operator.

De asemenea, Firelfy se poate dovedi extrem de utila pentru cercetarea unei anumite zone, existand si posibilitatea sa zboare fara incarcatura de lupta si chiar daca se ridica cu incarcatura ea poate reveni la operator daca asta se doreste.

Este evident ca poate fi folosita pe orice vehicul de lupta, de catre vantaorii de munte si este foarte utila mai ales in zonele urbane acolo unde linia frontului este foarte fluida si mereu in miscare si unde vizibilitatea este drastic redusa.

Firelfy este produsa de catre Rafael Advanced Defense Systems si este cel mai mic membru al familiei Spkie. Am mai discutat despre ea acum 4 ani, dar in contextul razboiului din Ucraina, parca a devenit si mai interesanta.

Evident ca in Romania discutia despre drone este una pur academica si dusa mai mult pe bloguri si site-uri pentru ca MApN n-a dat vreun semn ca ar intelege necesitatea dotarii cu astfel de sisteme. Si nu discutam aici despre sisteme de sute de milioane de euro ci de drone mici necesare unui comandant de pluton care sa vada ce-i pe partea cealalta a strazii sau foarte utile unei baterii de artilerie. Discutam despre lucruri relativ simple si care ar putea fi achizitionate, intr-un program multi-anual, etapizat, fara mari eforturi bugetare.

In Ucraina dronele turcesti TB-2 au facut senzatia dar in realitate puzderia de drone ucrainene, produse local si nu foarte sofisticate i-au ciocanit pe rusi de le-au mers fulgii.

In acelasi timp, artileria rusa functioneaza cu ajutorul unei alte drone foarte ieftine, dar foarte eficiente – Orlan-10.

In cazul nostru suntem in continuare condusi de imbecili, iar acest termen este inca unul foarte politicos. Pai cum pot justifica generalii romani situatia in care ne aflam astazi, fara nici un sistem serios de drone, fara macar un program in derulare? Ori in aceste conditii nu se pune problema de: “Avem onoare!” pentru ca in (conducerea) MApN nu exista onoare, patriotism sau semne clare de inteligenta,  iar generalii care ne conduc sunt doar o gasca de idioti…

Licitatia pentru drone clasa a II-a au facut-o praf si praful s-a ales, in urma unor cerinte mai greu de inteles.

GeorgeGMT

24 de comentarii:

  1. ….pentru ca in (conducerea) MApN nu exista onoare, patriotism sau semne clare de inteligenta, iar generalii care ne conduc sunt doar o gasca de idioti…

    Wov,totusi , felicitari pt curaj…..dar ma indoiesc ca respectivii ,sant asa cum i-ati descris(in totalitate)

    5
  2. Datorita dezinteresului și lipsei de viziune a factorului decizional, nu exista dorinta de a dota forțele noastre armate, cu drone, cel puțin din clasele I si II, începând de la nivel de pluton, în sus.
    Dronele aproape ca pot îndeplini în totalitate, misiunile realizate acum de către elicopterele de atac, asa ca ar trebui sa fie în atenția factorilor decizionali.In viitor, cred ca locul elicopterelor de atac va fi luat, cu succes, de către UAV-uri.
    Mi-ar face placere sa cred ca acum, factorii decizionali așteaptă sa traga concluziile care se impun, la finalul războiului ruso ucrainean, inclusiv a eficientei reale si modului cum pot fi neutralizate dronele, și abia apoi sa demareze în forță și masa, achiziția de UAV-uri însă mai degrabă cred ca este vorba de dezinteres și lipsa de viziune fata de necesitatea achiziționării și înzestrarea forțelor armate cu UAV-uri.
    Toți politicienii se plâng, la nivel declarativ, de legea achizițiilor publice însă nu elaborează o lege noua, simpla și eficienta, opusul a ce avem acum, care sa permită achiziția unui produs pe baza prețului cel mai mic, la o configurație tehnica stabilita și dorita de cumpărător, iar actuala lege, stufoasa, nepotrivita, sa fie abrogata.

    6
    • nu este corect ce spui, problema este la cerintele din caietul de sarcini. Legea este doar in cadru general in care se definesc pasi si principii.
      De ex. faci un caiet de sarcini in care scrii extrem de sumar ca vrei un autobuz urban euro 6 cu x locuri, aer conditionat, garantie y ani si care sa aibe reprezentanta de service in Ro. Calificare conform legii pretul cel mai mic.
      Rezultat = umplii tara de rable turcesti sau chinezesti de pe care cad geamurile, pentru ca toate au aceste caracteristici.
      Asta e problema birocratilor nostrii, habar nu au ce sa ceara, nu se pricep sa aleaga produsul pe care si-l doresc. Nu ia nimeni in calcul faptul ca pretul unui produs e facut din:
      cost achizitie (in care intra si dobanda) + cost exploatare (trebuie sa definesti perioada de exploatare) – pret de revanzare. Nu inteleg ca produsele ieftine nu au aceeasi perioada de exoatare ca si cele mai scumpe si de calitate.
      Nu cunosc caracteristici tehnice, nu fac diferenta dintre marketing si caracteristici reale, nu stiu sa ce este aia o rata de mentenanta sau o perioada de indisponibilizare pe care sa o ceara de la utilizatori de produse similare (ca producatorii nu dau asa ceva). E o varza epica totul si pleaca in special de la habarnisti ajunsi in diferite pozitii.

      21
      • Dacă am greșit, scuze.
        Adică reprezentanții statului pot cere și acum, prețul cel mai mic pentru un anume produs, configurat exact cum vor ei, în detaliu?De exemplu, daca vor sa cumpere un autoturism cu propulsie 100% electrica, pot sa ceara prețul cel mai mic pentru Modelul X Plaid, de la Tesla, pentru ca asta vor sa cumpere, dealerilor auto?Dacă vor sa cumpere doar acest model de Tesla, pot sa ceara prețul cel mai mic pentru acest model?

        • daca vrei sa cumperi un produs faci licitatie intre dealerii aluia, dar nu asa se face, de regula nu se alege brand-ul ci doar un produs cu o anumita specificatie.

      • Corect! Adaug si posibilitatea de a produce/asimila piese de schimb la noi.

        2
      • „+ cost exploatare (trebuie sa definesti perioada de exploatare)”

        Bre, ai ceva cu administrația de orice fel din RO

        Auzi, perioadă de exploatare….te înjură lumea, nene, că le dai prea greu…

        2
  3. Solutia dronelor poate fi mult mai simpla, sa defineasca cerinte de proiecte si sa le arunce in piata. Sunt o groaza de firme care ar fabrica produse destepte. Stiu pe unii care fabrica drone civile autonome din componente si le exporta catre agricultorii din occident. Ei fac integrarea si partea de soft. Dronele sunt folosite pentru monitorizarea culturilor, pot detecta necesarul de ingrasamant, o eventuala boala in cultura si pot estima cu mare precizie productia astfel incat proprietatul sa poata contracta din timp necesarul de stocare sau sa incheie contracte de vanzare. Complexitatea mare e partea de soft, partea de hard o gaseti in mare pe net si doar trebuie sa-ti definesti proiectul sub care sa o integrezi.
    Asta e marea problema a Romaniei, s-a creat o falie adaunca intre autoritati si initiativa privata, autotitatile habar nu au ce potential exista, ei se uita la 3 fabrici comuniste in care lucreaza niste pensionari la strunguri din anii 70. Pe codu’ gandit si scris de baietii nostrii merg automatizarile unor retele mari de metrou sau cale ferata din occident.
    Sa vina cu licitatii pe concepte si o sa ramana interzisi ce se poate face.

    31
  4. Desigur se ajunge la vorba o armata fara drone e ca si cum ar fi oarba.
    Si pe piata exista drone, de toate felurile si, la nevoie, se pot proiecta altele, dupa gustul fiecaruia.
    Dar tocmai aici e dificultatea, de care drone avem nevoie? Unii se orienteaza la razboiul din Ucraina si dau exemple de acolo, altii studiaza dezvoltarile americane si le considera pe acelea ideale, sau turcesti, sau mai stiu eu ce.
    Nu cred ca un singur sistem de drone ar fi indestulator. Cred ca ar fi necesare cel putin trei tipuri:
    – unele usoare, de genul prezentat in topicul de fata
    – altele de supraveghere aeriana, neinarmate,
    – categoria de lupta. Aceasta ultima categorie ar urma sa completeze, sau chiar, de la caz la caz, sa inlocuiasca avioanele de lupta.
    Daca primele doua categorii nu ar trebui sa fie prea scumpe, cele din ultima ar concura financiar cu avioanele de lupta. S-ar misca cam in acelasi volum de investitii. Si aici ar trebui sa se vada f clar, care ar fi avantajele/dezavantajele dronelor vs avioane? Acest studiu ar trebui facut cit mai urgent, deoarece, cum spuneam, se iau bani din acelasi sac, daca te apuci sa investesti in F 35 nu prea mai ramin bani (de fapt nici pt f 35 nu stunt) si pt drone de lupta.

    8
    • cred ca multi inteleg gresit rolul lui F35. In ciuda numelui, rolul de fighter ar trebui sa fie secundar. Tehnologia lui nu este in design optimizat stealth sau in invelis absorbant ci in soft. Rolul lui va trebui sa fie de platforma prin care un operator uman secondat de un AI (sau invers?) sa coordoneze roiuri de drone autonome sau semiautonome. Dintre toate, tipul loiterig munition mi se par cu cel mai mare potential de dezvoltare. Pot rataci prin aer zeci de minute sau ore in viitor, daca vor fi dotate cu un soft bazat pe un AI performant vor identifica cu usurinta categoria de tinta prestabilita din aria desemnata si vor angaja. Asta este pasul natural viitor, ca ne place sau nu AI va prelua navigarea, identificarea cat si decizia de atac.
      Cum ar arata un roi de zeci de drone care patruleaza si cauta orice tinta prestabilita din o arie?

      5
      • cu un singur pilot, cam greu sa aibe timp de coordonat roiuri de alte zburatoare

        2
        • Si in mediu ostil!

        • idea este ca un AI sa gestioneze procesele iar factorul uman doar sa dea task-uri simple si eventual sa raspunda la request-uri acolo unde este nevoie de decizie sau corectie. Cam asta este modelul viitorul (apropiat) care se va implementa inclusiv in business. Iar masina sa proceseze tranzactii complexe pe baza de date prezente si algoritmi statistici din date istorice.
          O sa-mi spui ca se deschide cutia pandorei, dar o sa te intreb in scenariu actual ce preferi: niste nebuni rad orase la comanda ca in ww2 sau un algoritm care aplica reguli matematice pe date istorice validate? In viata civila a unui user de aplicatii cam 5% sunt bug-uri de aplicatii si 95% erori de utilizare sau scenarii de lucru prost definite ?

          2
          • Problema asta cu deciziile AI am pus-o celor de la Elbit, prezentand UGV-ul la Eurosatory… decizia de angajare ramane umana deocamdata.

            Cat despre pilot, se pare ca desi a fost eliberat de o parte din sarcinile de pilotaj si orientare, datorita multitudinii de senzori si comunicatii, este in continuare destul de incarcat ca sa mai opereze si UAV-uri, chiar si la un nivel minimalist.
            Ar trebui mai degraba un biloc pentru asa ceva…

            • faptul ca decizia finala e doar umana este doar o problema politica. De regula umanitatea a facut salturi tehnologica doar in momente de criza si presiune, altfel conservatorismul intarzie foarte mult avansul tehnicii. Aviatia a ajuns in 50 de ani si 2 razboiaie de la un avion de panza si lemn la supersonic. Magnifica Saturn 5 a fost facuta in doar 10 ani de la niste clone V2.
              Istoric, Putin va avea meritul lui ca va grabi dezvoltarea AI de la o jucarie care citeste niste pixeli din poze sau search-uri de pagini web la o tehnologie care ne va conduce viata. Asta va fi sansa lumii democratice daca doresc sa ramana la conducerea lumii, sa dea frau liber imaginatiei si sa sustina cu bani iar rezultatele vor veni in cativa ani. Avantajul unei democratii fata de o conducere autocrata este libertatea de a da frau liber initiativelor si ideilor de dezvoltare.
              In domeniu militar, este un non sens sa fabrici un avion de 120 mil usd pe care sa-l umplii cu tehnologie si un pilot care este o comoara nationala si sa-l trimiti in deasupra unei zone unde o simpla racheta norocoasa il da jos. Este mult mai eficient sa produci 120 de drone de 1 mil conduse autonom de un AI care vor impresura totul. Ultimele 2 conflagratii au fost razboiaie industriale in care oamenii s-au folosit de masini pentru a distruge, urmatorul razboi va fi cel intre masini iar oamenii doar le vor coordona de la distanta in siguranta, in orice alta combinatie lumea democratica va pierde pentru ca nu avem populatia necesara, suntem doar 1 mld fata de ceilati peste 6 mld.
              Dupa cum se vede, razboiul din Ucraina se transforma incet in un razboi race intre tari democratice si autocratice, noi inca nu am vazut raspunsul tarilor democratice dar il putem intui.

              1
              • Cred ca tre sa te mai uiți nițel la ce face micul popor ceainiz.AI se potrivește ca o mănușă pt băieți cu apucături tiranice.Vezi inclusiv mizeriile cu FB și Twitter ca să îți dai seama de trend.

                Cat privește imaginația,în principiu de acord,doar ca nu vei vedea asa ceva fără un sistem politic ce va permite libertatea asta de creație.Si care sa îți ofere o siguranta ca masurile restrictive temporare nu devin permanente.
                La drept vorbind,Vestul acum nu mai este polul libertății care era acum niște decenii.
                Ca sa-i bați pe alții,mai întâi cureți ograda proprie.E eroarea lui Vova a crezut ca totul e tipla în Rusia doar pt ca vopseau iarba în verde când se anunță că vine în inspecție.

                Și în vest se tot repeta sloganuri fără acoperire,iar unii le și cred.Nu bun.

                Cat despre cum vor deveni dronele miezul din covrig ,am tot oscilat între a crede și a nu.Momentan cred ca nu.
                Nu pt ca nu arata impresionant potențialul de luare a deciziei în rețea, nu pt ca nu pot găsi soluții noi prin simulare sau ca vor deveni autonome prin surse de energie regenerabila incorporata.

                Hiba e ca exista un trend în evoluția tehnicii de lupta.Cu cat un mijloc e mai avansat,cu atât e contramasura eficace de rudimentara.
                Par exemple. Săbiile ,o arma scumpa și elitista au generat prin secolele 14-15 armuri practic impenetrabile.Raspuns-in esența un ciocan.

                Mai încoace,artileria cu tragere indirecta,o minunăție.Sa produci ofițeri de artilerie ca la carte e cu costuri,numai societăți avansate pot avea unii care sa viseze trigonometrie și traiectorii curbe.Basca metalurgia,industria,logistica etc…
                Răspunsul,eficace din 1914 pana în ziua de azi ,este lopata.

                În nici un caz nu susțin înapoierea tehnologica.Ce susțin io e ca ce se promite de către tehnologie nu e decat un avantaj trecător,pana își pun aia care încasează mintea la lucru.
                Am citit și io cam tot ce au scris în ultimul deceniu toți deștepții .Cam toți ignora dorința omului de a trai.

                4
      • ADR, corect. Cam asa s-a dorit mutibundul FCAS.

  5. @GMT ?Hear, hear!

  6. Cumparam submarine Scorpene si drone?

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *