SSBN-urile indiene intre dorinta si putinta

Problema indienilor cu rachetele balistice purtatoare de focoase nucleare, de fapt graba cu care incearca sa le construiasca, are legatura cu “amicii” lor chinezi si pakistanezi. Inidenii au calculat ca in cazul unui atac prin surprindere al uneia sau a ambelor tari inamice impotriva Indiei, sunt sanse serioase ca intreaga capacitate de lupta nucleara proprie sa dispara in primele minute ale atacului, sau in cel mai bun caz, sa fie drastic micsorata.
India are mari dificultati in a construi focoase nucleare, datorita slabiciuniilor industriale locale, astfel ca in acest moment fortele strategice indiene detin in jur de 100 de focoase operatioanle. Pakistanul are cam tot pe acolo, iar China detine undeva la 250 de astfel de focoase.


Astfel stragtegia Indiei se va baza in viitor pe rachetele nucleare de pe submarine, SSBN-uri, rachete care se poate presupune ca vor scapa de primul val al atacurilor pakistanezo-chineze, oferind astfel armatei posibilitatea de riposta, chiar si in cazul in care fortele terestre ar fi in majoritatea lor incapacitate sau distruse.
Numai ca vointa este una, iar putina alta. Astfel India a inceput sa construiasca propriile submarine purtatoare de rachete nucleare din clasa INS Arhinat. O problema este ca un submarin cu astfel de capacitati este o intreprindere extrem de complexa, iar intarzierile sunt ceva foarte normal. Desi au reusit sa lanseze primul submarin din serie, gurile rele spun ca lansare si operationalizarea lui, sunt doua lucruri foarte diferite. Ca nava este departe de a fi asa cum se dorea, iar lansarea ei are mai mult legatura cu marketingul, dacat cu realitatea. Astfel INS Arnihat ar fi fost lansat doar pentru a arata ca se poate, nava avand insa probleme seriose.


Iar printre aceste probleme se n umara si faptul ca nava a fost lansata fara a avea la bord  reactorul nuclear.
Cu toate acestea foarte multe sperante se leaga de INS Arihant class. Aceasta nava are patru tuburi pentru lansarea rachetelor, fiecare tub avand capacitatea de lansa cate trei rachete mai mici de tipul K-15, cu o raza estimata de 1900km, sau patru rachete K-4 (Agnis III pentru submarine) cu o raza de 3500km.
Numai ca racheta K-4 este inca in dezvoltare, iar Clasa Arihant este si ea departe de a fi operationala. Sase astfel de submarine ar trebui in final construite. La baza proiectului sta insa un submarin rusesc Charlie II, modificat de indieni. Rusia a retras submarinele Charlie II la inceputul aniilor ’90, iar India a avut unul inchiriat intre anii 1981 si 1991. In acest moment un Akula II este tot cu chirie, folosit de India pentru pregatirea proprilor echipaje, in asteptarea momentului in care submarinele din clasa Arihant vor fi in sfarit operationale.

 

Sursa: strategypage

Foto:  intowire.com

GeorgeGMT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *