Starship + Super Heavy = rapid unscheduled disassembly

Lansarea de azi a avut până la urmă parte de ceea ce de la SpaceX au numit „rapid unscheduled disassembly”. Primul test pentru cea mai mare rachetă a „bifat” câteva etape importante. S-a „pierdut cu firea” chiar înainte de momentul separării treptei a II-a – Starship de prima treaptă – Super Heavy. Mai jos filmul lansării (începeți de la minutul 44):

Așteptăm cu viu interes următoarele lansări!

P.S. Ca să ne facem o idee despre cât de mare este ceea ce Musk a numit la un moment dat Big Fucking Rocket!

lansare Starship Super Heavy SpaceX

Super Heavy + Starship = Love Sursa foto: SpaceX

24 de comentarii:

  1. …o prabușire reușită?

    6
  2. Cam dese ghinioanele astea! Ori incompetenta ori e altceva mai grav.

    1
  3. hmm, a fost un test destul de reusit…nu credeam ca va rezista 4 min. din prima incercare. impresionant.

    11
  4. Whelp, sh1t happens. Dar perseverează, și e ok.

    5
  5. Un test reusit pana la urma, racheta a decolat si a zburat okeish. Nu toate motoarele Raptor au functionat. Singurul esec a fost lipsa separarii intre SuperHeavy si Starship.
    Daca se separau aveam sansa sa vedem iar superdildo cum zboara 🙂

    Pun pariu ca vom avea urmatorul zbor destul de rapid, pana in mijlocul verii as zice. din cate stiu exista deja alte prototipuri in stadii foarte avansate. as paria pe iunie-iulie 🙂

    9
  6. e un pas inainte, nu neaparat un pas inapoi
    e un sistem mai mult decat complex , sa gestionezi 33 de motoare full flow stage: asta inseamna 66 de turbopompe, 66 de supape de refulare care au si rol de intercooler al pompelor, plus 66 de ventile de control al debitului (de metan si oxigen lichid) ce au si rol de supape de retinere, care toate trebuie sa functioneze la unison!
    cam dificil de realizat din prima
    5 motoare nu au functionat, si astfel traiectoria trebuia corectata din celelalte, ceea ce iarasi e greu din prima ptr ca sunt destul de inghesuite si suporti cardanici (gimbal ) nu permit miscari prea ample ale motoarelor

    ceea ce cred ca este ingrijorator: de ce nu s-a autodistrus mai repede, din moment ce secventa de rotire pt separarea treptei 1 nu a fost realizata in parametrii, si a inceput sa se roteasca incotinuu (banuiala mea este ca de la centrul de control au comandat autodistrugerea)

    23
    • Probabil nu au distrus-o din prima pentru obținerea de informațiilor esentiale care ii va ajuta pe viitor

      8
    • Mie mi a parut ca a facut boom cand a terminat lox.
      De unde ar rezulta ca a fost intentionat rud-ul si ca au folosit combustibilul pana la ultima picatura pentru colectarea de date.

      2
      • spre deosebire de rachetele care utilizeaza kerosen sau combustibili hipergolici, raportul stoichiometric pt gaz natural este ceva mai ridicat (cazul motoarelor Raptor) este de 17.91 : 1 si poate fi mai usor gestionat daca toate sistemele functioneaza (daca amestecul este prea sarac (lean) poate detona).
        trebuie retinut ca SpaceX datorita solutiilor alese, a avut nevoie de aliaje speciale care sa reziste la temperaturile si presiunile din camerele de ardere (pana la 800 bar), asa ca va mai dura ceva timp pana ce vom afla ce a mers gresit

        racheta a fost alimentata intentionat cu combustibil si oxidant in conditii reale, ca sa testeze in zbor repartitia maselor pe parcurs ce rezervoarele se golesc, precum si modul cum modificarea centrului de greutate afecteaza zborul acesteia (racheta oricum urma sa fie distrusa si ar fi putut in treapta superioara sa incarce un gaz inert)

        in consecinta: din cauza ca 5 motoare nu au functionat, cam greu de crezut ca la aceea altitudine deja consumasera tot combustibilul. si oxidantul
        daca e sa rama ceva intr-o treapta ar trebui sa ramana combustibil pt ca in straturile superioare (lipsa oxigen) fara oxidant nu mai poate produce efecte catastrofale restului rachetei (asta in cazul in care vrei sa ajunga pe orbita)

        14
  7. Cu siguranta au invatat mult din lansarea asta .

    2
  8. Chestia asta nici nu stie sa explodeze …
    Pai N1 da clasa de departe.

    6
  9. „Într-un fel ne așteptam, pentru că testele acestea nu se fac dintr-o dată. Rachetele nu merg pur și simplu, proiectezi o rachetă și totul merge ca pe roate. Trebuie să testezi rachetele și unde nu merge trebuie să revii la design și așa mai departe. Așa se îmbunătățesc lucrurile. Chiar e normal”
    https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/de-ce-este-considerata-lansarea-starship-un-succes-desi-cea-mai-mare-racheta-din-lume-a-explodat-explicatiile-lui-cristian-presura-2322409

    SpaceX are deja o altă rachetă pregătită, dar care va fi îmbunătățită în urma datelor colectate astăzi
    https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/o-noua-incercare-de-lansare-a-starship-cea-mai-mare-racheta-din-istorie-2322267

    Și aici pe site cineva visa că o rachetă printată 3D ajunge pe Lună!

    4
  10. Nu-i panica, numai cine nu munceste nu mai da si gres! Urmatoarea lansare o sa fie buna, cel mai probabil. Este de remarcat ca privatul a intrat tare in lupta, lasand agentiile statului sa descopere spatiul indepartat!

    5
  11. Vasie Băcăuanul

    Nu vi se pare o glumă slabă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *