Statutul rezervistilor voluntari, adoptat de Senat

Proiectul de lege prevede incheierea unui contract individual intre MApN si voluntari, cu drepturi materiale pentru rezervisti dar si compensatii financiare pentru angajatorii lor.

image-2010-04-25-7168063-41-soldati-romani

Senatul a adoptat, marti, in plen, in calitate de Camera decizionala, proiectul de lege privind Statutul rezervistilor voluntari, (n.n. – document in format pdf) – transmite Agerpres Potrivit proiectului, rezervistii voluntari reprezinta personalul selectionat pe baza de voluntariat, care consimte pe baza de contract individual, pe durata determinata, sa incadreze functii in statele de organizare ale structurilor din cadrul MApN. Proiectul stabileste obligatiile dar si drepturile materiale ce le revin rezervistlor, dar si compensantiile financiare primite de angajator pentru perioada in care un angajat care este si rezervist participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace.

Statutul rezervistilor voluntari stabileste cadrul legislativ general pentru construirea si pregatirea rezervei umane necesare institutiilor cu atributii in domeniul apararii si securitatii nationale in situatii de criza, la mobilizare si razboi.

Proiectul, initiat de Guvern, stabileste provenienta, drepturile si obligatiile, modul de recrutare si selectie, precum si modul de indeplinire a serviciului militar de catre rezervistii voluntari. In acelasi timp sunt stabilite si drepturile si obligatiile angajatorilor care au relatii de munca sau de serviciu cu rezervistii militari.

Potrivit proiectului, rezervistii voluntari reprezinta personalul selectionat pe baza de voluntariat, care consimte pe baza de contract individual, pe durata determinata, sa incadreze functii in statele de organizare ale structurilor din cadrul MApN. Rezervistii voluntari sunt cetateni romani, barbati si femei, cu domiciliul in Romania.

„La instituirea starii de asediu, precum si la declararea starii de mobilizare si a starii de razboi, contractele rezervistilor se suspenda, iar acestia sunt concentrati/mobilizati si sunt incadrati pe aceleasi functii. La desconcentrare sau declararea demobilizarii rezervistii voluntari sunt desconcentrati sau demobilizati, iar contractele se deruleaza in continuare pana la expirarea acestora”, stipuleaza proiectul adoptat de Senat.

Potrivit proiectului de lege, rezervistii beneficiaza de o serie de drepturi, printre care:

„Art.5 – (1) Rezervistii voluntari sunt asigurati si declarati in continuare in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj pentru perioadele in care participa la instruire si la indeplinirea misiunilor in structurile prevazute la art. 1 alin (1) in care sunt incadrati, beneficiind de urmatoarele drepturi si facilitati:

a) drepturi salariale potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;

b) prima de fidelitate, egala cu solda de functie si de grad, prevazute de reglementarile aplicabile personalului militar in activitate, pentru gradul militar detinut si functia incadrata la data platii, acordata la semnarea fiecarui contract cu o durata de minimum 3 ani, incheiat in conditiile prevazute la art.18 alin. (2);

c) drepturi de echipare si de hrana confrom reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;

d) masuri de protectie sociala, asistenta medicala s medicamente, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;

e) recuperare dupa participare la misiuni militare, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;

f) pensii si despagubiri in caz de invaliditate sau deces, ca urmare a unor evenimente produse in timpul si din cauza activitatilor desfasurate in perioadele pregatirii, concentrarii si mobilizarii, potrivit reglementarilor aplicabile personalului militar in activitate;”

Cetatenii romani care urmeaza sa devina rezervisti voluntari trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii, printre care sa nu fi fost condamnat penal, sa nu faca parte din organizatii interzise de lege si sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani.

Proiectul mai precizeaza si ca angajatorul are dreptul la compensantii financiare pentru perioada in care un angajat lipseste de la munca pentru a participa la instruiri sau misiuni pe timp de pace, fondurile urmand a fi asigurate, ca si in cazul platii rezervistilor, din bugetul Ministerului Apararii. Acest aspect nu se aplica insa persoanelor fizice care exercoita profesii liberale.

Astfel, angajatorul urmeaza sa primeasca o compensantie financiara standard rezultata din costurile generate de inlocuirea angajatului si cele generate de recalificarea personalului. Acesta poate primi si o compensatie suplimentara daca face dovada ca costurile suportate au depasit cu cel putin jumatate valoarea compensatiei standard.

In favoarea proiectului au votat 110 senatori, doi au votat impotriva si doi s-au abtinut.

HotNews

 

66 de comentarii:

  1. Sunt curios cati se vor inscribe la acest voluntariat si cat o sa ne coste ca nu stam prea bine la capitolul buget pentru armata . In rest legea este buna , altii au aplicat-o demult .

    • Cel putin unu 🙂 Si ma duc si gratis 🙂

    • Eu sunt curios de altceva…cati din copiii celor care au votat legea se vor duce ca voluntari.

      • Ba sa stea acasa, chiarn u e nevoie in serviciul asta de pilosi si politica.

      • stai tu linistit ca vor fi prea putini pilosi. la pilosi nu le place sa primeasca ordine, sa stea in frig afara, sa le inghete mana pe arma. alora le place la mall si sa isi faca selfie-uri in bambooo………

        • Da’ ce te face sa crezi ca vor sta in ploaie. Vor bifa participari la concentrari, vor lua banii dar vor freca menta prin cluburi. Putem pune pariu de pe acum.

      • E vorba de rezerviști, deci unii care deja au stagiul militar îndeplinit, nu de voluntari în general.

    • asta este o vrajeala cu rezervistii!

      ei ar trebui sa introduca din nou ARMATA pe baza de voluntariat.
      Pot pentru inceput sa creeze cate 1 regiment mixt (de genul Infanterie-artilerie usoara) la fiecare divizie mecanizata + 1-2 batalioane inf-marina in cadrul Diviziei de Marina (poate si apoi pot extinde daca e nevoie)

      si sa ofere SOLDA consistenta voluntarilor dar si facilitati cum ar fi transport pe CFR, TRANSPORT URBAN, si posibilitate sa se angajeze dupa stagiul militar, in domeniul pazei si protectiei.

      • Gogu' de la cazane

        Acum nu este armata pe baza de voluntariat platita cu solda? Parca asta e armata aia profesionista? Sau te referi la voluntariat patriotic de tipul „lupt pentru masa, casa si haine” ?

        • nu frate.
          Acum e armata pe baza de contract de munca!
          platita cu salariu!

        • ARMATA PE BAZA DE CONTRACT pe perioada nedeterminata!
          In felul acesta vei gasi in armata militari (soldati) care au varste de 30-35 ani si lucreaza de 6-7 ani in armata si vor mai lucra inca 10 ani.
          inca ceva… militarii angajati muncesc 8 ore pe zi dupa care pleaca acasa/ (sau lucreaza 12/24 ore)

          STAGIUL MILITAR pe baza de voluntariat, are cateva caracteristici:
          – perioada determinata 1-3 ani (in functie de ce hotarasc prin lege politicienii)
          – militarul este la dispozitia armatei. 24 din 24 ore (adica doarme si mananca la unitatea militara – exact cum era cu stagiul obligatoriu)
          – Primeste DIURNA care nu are nici o treaba cu salatiul si cu taxele pe salariu (nu primeste salariu)
          – Primeste Facilitati in timpul stagiului militar si dupa stagiul militar (stabilite prin lege)
          cel mai bine este ca stagiul militar pe baza de voluntariat sa se adreseze absolventilor de liceu (varsta de 19 sau 20 ani) pana sa se angajeze iar armata sa dureze intre 1 si 3 ani (perioada sa se stabileasca prin decizie politica) fara posibilitate de prelungire a stagiului militar. Dupa armata, militarii devenind rezervisti.

      • posibilitate sa se angajeze dupa stagiul militar, in domeniul pazei si protectiei.
        chipp tu ai habar ce inseamna in romania meseria de agent paza ? i-ti spun eu bagi ore cat incape plus ture de noapte si la sfarsit de luna te alegi cu 900 ron in mana ,atata iei , nimeni calificat nu se duce agent paza decat la o varsta cand nu mai are incotro ca e prea batran sa-l mai angajeze cineva in alta parte .

  2. Ideea nu este rea dar as vrea sa gasesc proiectul sa-l citesc pe indelete.
    Singurul semn de intrebare este cum faci sa eviti incadrarea a tot felul de pilosi, birocrati si alte alea care se vor duce si vor ocupa locurile doar pentru a lua bani iar in caz de razboi vor disparea ca magarul in ceata.
    Faptul ca limita e pana la 55 de ani e ok. Nu toti trebuie sa ajunga in linia 1 dar pot indeplini misiuni in spate, disponibilizand pentru lupta personalul mai tanar.

  3. e situatzia suficient de cacarisita cat sa incepi sa mai aduni vreo suta de volintiri 🙂 ?

    nu era mai bine cu o armata profesionista si bine echipata, alimentata cu armament produs local, adica sustenabila in conflict?

    nu era bine, caco’sta firar a dreacu

    si banii’s pt alegeri plus alte smenuri, sa vezi inarmare in 2017 dupa ce s-or toca banii, poate doar daca le taie la loc salariile 🙂

    gandul.info/financiar/cum-ar-putea-guvernul-ponta-sa-aduca-romania-in-pragul-recesiunii-calculele-pentru-bugetul-anului-electoral-2016-14835791

    armata da’o dreacu, gasim solutzie, mai angajezi niste fraieri cu juma’ de norma

    si p’aia cu ce’i transportzi pe front, tot cu autobuzele alea 🙂

    pana la urma nu prea ma prind ce vor sa rezolve acu asta: armament ca lumea n-au nici pt aia profesionisti, soldati au destui, angajati civili au cacalau maria ta, asa ca mai angajeaza pe unii cu juma de sfert de norma pt cazul nefericit de cafteala

    dar daca nici p’aia bunii nu’i ai bine inarmati, daca aia bunii cedeaza sau sunt facuti muci de artileria, aviatia si blindatele inamice, ce mai faci cu astia juma de sfert de norma, ai trimiti cu baioneta la asalt carne de tun?

    din cate intzeleg or sa se consume ceva resurse si cu astia, trebe platiti, hraniti, cazati, imbracati, echipatzi, antrenatzi, scarpinatzi la oo, periatzi in fund etc

    ori resursele cam lipsesc cu desavarsire la astia, la astia oricum 90% se duc pe solde si pensii si pe inzestrare nimica

    ceea ce ma nedumireste pe mine e atunci cand dracu si cu ce bani mai cumpara astia armament si daca or mai cumpara vreodata 🙂

    sau la aurolacii nostri ideea de echipare pt un razboi modern e o uniforma carpacita, niste ghete cu doua numere mai mari, o casca de otzel si un AKM de pe cand era Leana tanara si umbla fara chilotzi si gata, am rezolvat problema, avem armata

    • meanwhile maidanezii ne tot hatzaie cu amenintzarile…

      mai amu ca daca vrea muschiu lor ne scufunda flota, care flota mancatzash daca ne putetzi explica si 9, multzumim frumos

      acuma latra puternic ca Deveselu
      probabil or sa-si moote ragaliile alea stratejice TU22M3 in Crimeea

      gandul.info/international/cat-de-mare-este-amenintarea-rusiei-pentru-romania-cu-doua-luni-inaintea-finalizarii-scutului-de-la-deveselu-moscova-reia-ofensiva-14835871

      probabil d’aia trebuie sa punem si noi in 20000000017 niste SAMuri pe fregate ca sa avem de intampinare laolalta cu ce nave mai trimite NATO in zona

      oricum se 8serva ca tot mai multe ziare scrie despre amenintzarile rusiei la adresa Romaniei si ca armata e varza fiarta fara carne si fara ulei, incearca sa ne obisnuiasca cu ideea 🙂 , acu depinde ce idee, ca ne amenintza maidanezii sau ca eventual posibil trebe totusi sa ne scobim de la supt unchii si sa dam niste bani pe armament, import of course

      • Gogu' de la cazane

        Aia au „amenintat” o data, iar astia din presa scriu „Rusia ne ameninta” in fiecare zi de atunci, plus ca vine „sfarsitul lumii” proorocit de babe, Nostradamus, calugari, oameni de stiinta, Apocalipsa, extraterestrii, copii superdotati, etc. si ca mai nou sigur vine din Siria… Noroc ca mai trece cate un asteroid pe langa Terra si mai avem cateva zile de variatie.

    • Daca ar fi prima data cand iti citesc vre-un post te-as lua la injuraturi 🙂 Cand faci o prostie (neinzestrarea armatei) nu o repari facand altele in continuare. Acesti voluntari nu vor fi linia 1 unde, logic at fi, sa fie profesionistii(echipati corespunzator). Dar pt restul treburilor… Ba chiar avand un minim de pregatire militara se poate organiza mai usor o insurectie, rezistenta, etc

      • pai tocmai ca profesionistii nu sunt echipatzi corespunzator

        bre, io am vorbit dpdv al resurselor, ca pana la urma astea dicteaza tot, daca nu aloci resurse nu inarmezi armata si darami industria de aparare, obiective care s-au si indeplinit cu successuri, simplu

        care resurse este putzine si este deja repartizate 90% pe cheltuieli cu personalul

        asa ca mai vii acuma cu inca niste cheltuieli repartizate si anume tot acolo, in timp ce pe aia profesionistii ai tzii cum or fi ca n’ai bani destui sa’i echipezi/inarmezi ca lumea…

        daca pe matale te-or fi dand pe spate voluntarii semi-pregatiti, imi pare rau, pe mine nu, daca tot au facut armata profesionista s-o dimensioneze si s-o echipeze bine pe aia cum trebuie

        oricum aia e baza si daca pica aia s’a terminat razboiul, guvernul se preda si ce rezistenta or mai face voluntarii or sa fie vanatzi de noul guvern roman de ocupatzie cu securitatea si jandarmeria romana

        conceptul razboiului intregului popor nu stiu daca mai functioneaza acuma in epoca dronelor/JASSM/Iskandere/supersonice/Smerch etc , nu toate razboaiele or sa se deruleze acuma cu voluntarii ca in DumbAss

        si daca sunt multzi nu prea itzi garanteaza nimica, nu stiu daca e bine sa mai mizezi pe numar in loc de echipare si pregatire, parerea mea e ca decat s-o mai frece cu voluntari mai bine mai operationalizeaza o brigada sau le mai echipeaza pe alea care este

        si ca asta cu voluntarii e o miscare disperata sa mai carpeasca ceva ieftin, in loc sa lase pomenile electrorale cu mariri de salarii si sa inarmeze cum trebuie armata profesionista care este

        mi se pare ceva la genul fa-te ca lucrezi sau fa-te ca te pregatesti pt razboi, banii ne trebuiesc 9 pt shifonat si nu’i dam pe armament, dar mai angajam niste fraieri, checked…

        deci vad ca tot nu fac ceea ce trebuie facut mai intai, ai deja o structura profesionista suficient de labartzata si slab echipata, echipeaz’o bine mai intai p’aia si dupa aia mai vezi tu ce mai faci cu paramilitari, sore medicale, calugaritze si soimi ai patriei

        daca e cafteala oricum or sa’i adune pe totzi aia de pot sa mai miste carja din scara blocului si care n-au plecat inca in Spania, fie c’au facut armata fie ca nu, le pun AKMu in mana si Dzeu cu mila

        • @gsg9
          „oricum aia e baza si daca pica aia s’a terminat razboiul”

          Tocmai asta e ideea, razboiul sa nu se termine daca pica aia si inamicul sa intre ca prin branza, ci sa urmeze rezistenta populara.

          • si cu ce sa reziste populatia, sa nu imi dai exemplu pe aia din orientul mijlociu, ca nici aia nu-si fac ag-uri la strung in beci…

          • ,, rezistenta populara”

            Hai sa nu comparam afghanii de ex. cu populatiile civile din Europa, afganilor le-au trebuit generatii intregi de razboi continuu ca sa ajunga la performanta de a tine la respect cele mai puternice armate din lume, URSS, USA si care s-or mai incumeta pe acolo.

            Odata cazuta armata, populatia civilia se cam preda, accepta ocupatia, mentalitatea afganilor de … murim cu ei de gat, este o calitate foarte rara, pe cale de disparitie, ca or sa mai fie pe ici pe colo focare de rezistenta e altceva.

            Talibanii sunt cam ultimii samurai ai zileleor noastre.

            • @ALFA
              „Odata cazuta armata, populatia civilia se cam preda, accepta ocupatia”

              Poate da, poate nu. Nu e o regula clara si batuta in cuie. Treaba decidentilor e sa creeze din timp de pace contextul favorabil desfasurarii unei posibile rezistente in caz ca scenariul „x” are loc… Nu sa o arda filozofic cu teorii din astea.

            • Ca sa parafrazez un roman SF :”Afganistanul nu este o natiune, este un nesfrasit scandal de familie”. Din cand in cand un dobitoc se baga intre scandalagii aia. Si sa vezi minune : familia se uneste arunca pe dobitoc afara .. si dupa o scurta pauza de felicitari reciprocre…. se iau de par !!!!

            • Nici n-ai idee cat de repede inveti din ura.

        • Incepi sa suni ca nea Bizonu pe alocuri :))

        • Gogu' de la cazane

          Tatuca Stalin a zis: „Cantitatea reprezinta o calitate in sine….”

  4. „angajatorul urmeaza sa primeasca o compensantie financiara standard rezultata din costurile generate de inlocuirea angajatului si cele generate de recalificarea personalului”

    Adica iti platesc firma sa-ti gaseasca inlocuitor. Tare. Ce retard a facut legea asta?

    • pe resboiu e un articol recent despre ”fortele nationale de rezerva”…cauti la sfarsit sursa ( e vorba de un document pdf ”Revista Impact Strategic„)…vezi paginile 7-17..cam ce scrie pe acolo e si in proiectul asta, cel putin asa mi se pare mie…

  5. Daca la instruirile astea tot pas de defilare si jumulit buruieni (la propriu ) se face nu au decat sa-si bage legea undeva.

  6. Am gasit un pdf cu proiectul din 2011.
    Conform acestuia pot fi rezervisti voluntari atat persoane care nu au facut armata cat si persoane care au facut stagiul militar si fosti militari voluteri/profesionisti.
    Primii vor face un stagiu initial de pregatire.
    Cei care au facut doar armata nu fac stagiul initial dar vor face concentrari periodice.
    Cei care au fost militari profesionisti nu fac nici staguil initial nici concentrarile periodice.
    De asta zic ca as vrea sa vad forma finala a proiectului.

  7. La Braila am inteles ca pe perioada 13-15.10 se face mobilizarea rezervistilor.

  8. Eu aș fi băgat ore de pregătire militară în clasa a 11-a și a 12-a de liceu, iar la sfârșitul fiecărui trimestru trageri în poligon. Costurile ar fi fost reduse pentru că se folosea infrastructura existentă. În felul acesta fiecare înțelege cum să ia linia de ochire, cum să folosească o armă, etc.

    • PTAP ii zicea pe vremea noastra.

      • De la 1 Ian 2016 se aplica, m-am dus dimineata la comisariat si se uitau aia la mine de parca eram beat. Cand le-am aratat articolul au inceput sa rada…pai stai so promulge Johannis, stai sa apara in MO si dupa aia sa mai treaca 30 zile. Deci ma bag…macar am motiv sambata si duminica sa nu mai bag ore suplimentare obligagorii neremunerate de catre corporatie…o sa fiu la trageri 🙂

        • E si asta o chestie pentru firme..”baieti, nu vom mai organiza team building la poligonul de airsoft, in schimb va trimitem la stagiu de rezervisti voluntari” 🙂

        • Eram aproape sigur ca se vor comporta ca niste boi.
          In loc sa se bucure ca sunt oameni doritori sa faca asta si, cel putin teoretic, se poate crea o rezerva solida de oameni pentru armata, radeau ca prostii.

      • Just! Pregatirea Tineretului pentru Apararea Patriei. Nu lipseam nicicum la sedintele astea in poligon, tare-mi placea sa trag cu GECO.

  9. Off.

    „Proxy war”, ca-n vremurile „bune” 😀 :

    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/International/Armata+siriana+pregateste+o+ofensiva+la+Alep

    Acum chiar ca e oficial: Razboiul Rece 2.0 a intrat in efect.

  10. Foarte bine…dar am o intrebare…poti sa fii si ofiter in rezerva? Adica de exemplu daca ai studii superioare poti sa faci niste cursuri pentru ofiter in rezerva?

    • Gogu' de la cazane

      Nu ai facut armata! Altfel ai fi fost cel putin Sublocotenent.Probabil ca exista o solutie daca ai o calificare de care au nevoie.

      • Se mai intampla…..

        Eu caporal pifa am avut subordonati in grupa 2 belele : un profesor (parca de muzica ) si un subinginer de imbunatatiri funciare … ambii soldati TR ! Belele curate – erau cu 3-5 ani mai „batrani” decat mine (M-au procopist cu ei ca eram sigurul caporal cu liceu din batalion . si deci isbgurul care nu putea fi luat chiar la misto cu expresii de gen „ignaritatea de care dai dovada caporale” sau „excelenta dumneavoastra precaritate educationala” , unicul cu care mai puteau sat de vorba si cam unicu dipsus sa le esplice scurt „Din pacate ptr dvioastra exista ceva numit Regulament de ordine interioara. Cf lui suntei obligati sa imi ziceti „dumeabvpastra tovarase caporal” si este l;a altitudinea mea daca o s ava raspund cu dumneata tovarase soldata sau dumneavoastra” Profu a oncercat gluma daca nu am si longitudinea, eu l-am intrebat cum dracu aterminat scoala primara si le-am dat spre lectura ROI ul „sper ca este accesibil intelrctului unor absolventii de studii superioare!” . A doua zi au realizat ca , spre binele lor, trebuiesc respectate niste aparente … Dar daca subinginerul spa acomodata .,.. proful parea un rege in exil )ba as zice ca Luis XVIII accepta mmai usor exilul!)

        • profesorii/invatatorii sunt bugetarii cu cea mai buna parere despre sine dar printre cei mai anacronici , ancorati in trecut si fara coloana vertebrala…pe langa faptul ca sunt din ce in mai mai nepregatiti profesional.doctorii par mai ”flamanzi” decat ei dar competenti pe partea profesionala.
          acest mandat prezindential incepe sa imi confirmae crezul ca un profesor nu are ce cauta pe functii de conducere,nu pot sa vada dincolo de pereti/cutie…banuiala o am de la primul profesor in functie prezidentiala.

          • Woodrow Wilson – presedinte SUA 1913-1921 a fost profesor de istorie

          • Daca asa gandesti tu despre profesori atunci tu insuti nu poti vedea dincolo de cutie.
            Sa-ti explic de ce. Profesorii sunt precum societatea care i-a creat nici mai buni nici mai rai. Ca sistemul este viciat perfect adevarat dar nu baga in aceeasi galeata si pe cei care isi fac meseria mai bine decat iti inchipui fiind obligati sa indure umilinte din partea unor copii carora parintii le-au bagat in cap ca li se cuvine orice in orice conditii, din parte unor parinti care cand trebuia nu prea puneau mana pe carte dar acum sunt experti in educatie si din partea propriului minister prin reprezentantii lui in teritoriu care odata n-au judecat corect o situatie sensibila in teritoriu (de regula toate situatiile sunt judecate in defavoarea profesorilor implicati) si care vad in sistemul in care au atributii de indrumare, supraveghere si control de multe ori un loc in care sa faca mici afaceri personale. Cat despre oamenii fara coloana vertebrala din randul lor pot sa-ti spun ca de regula si aproape fara exceptie sunt persoane promovate si protejate ca si celelalte domenii bugetare pe principiul pilelor si de multe ori in defavoarea celor care intr-adevar vocatie pentru asa ceva.Poti avea dreptate cu privire la unii dintre ei dar nu generaliza. Faptul ca tu stii sa scrii si sa participi la o discutie aici li se datoreaza in mare parte unor oameni numit profesori, invatatori ca iti place sau nu.

      • Prin 2000 nu prea se mai dadeau grade de sublent la TR cel mult de subofiteri.

  11. @vioniribu -Same for me! Eu cred ca tot ce am invatat in constructii in 12 ani de munca in domeniul proiectarii de constructii civile si industriale poate fi destul de folositor armatei … deci cumva as avea aceeasi curiozitate ca vioniribu. Interesant cum s-ar putea face cursurile de care vorbea el , dar far sa ste scoate total din productie … nu exclud cateva saptamani ( la americani parca erau 6) de antrenament basic in unitate pentru deprinderile de inceput ale oricarui militar – regulament, armament, pas de defilare, pregatire fizica si mai stiu eu ce, dar apoi instruirea ta ca ofiter sa se poata face cumva in paralel cu activitatea profesionala. Asa nici n-ar mai trebui sa plateasca statul pentru scoaterea ta din productie. Si chiar daca sistemul asta ar insemna cursuri serale – daca te dai voluntar, pai te duci, ca nu te-a obligat nimeni sa te inscrii. Poate e o aberatie ce zic, dar cred ca ar fi un sistem mult mai avantajos de ambele parti. Pina la urma nici eu nu ma astept, si nici armata nu-si propune sa scoata un Rambo din mine, la 36 de ani. Dar poate ar vrea sa stie ca in caz de retragere de la Prut, ar putea sa mai ramina in urma 1 sau 2 care sa stie sa manuiasca un PSL, sa arunce o grenada, sa detoneze o bomba sub curul rusilor. Cam asa vad eu situatia.

  12. ma tem ca dupa ce am citit articolul… am inteles ca politicienii romani vor sa faca o STRUTO-CAMILA

    probabil scopul lor este sa mai sifoneze ceva bani de la ministerul Apararii.
    ce patron accepta sa-i lipseasca muncitorii de la servici cand au chef generaliii??

    adica daca i se da saptamana asta 2 alarme, Rezervistul trebuie sa stea la dispozitia Armatei.
    Pai O firma care are 10-12 angajati iar 3 dintre ei sunt rezervisti… si daca mai au si functii cheie (de exemplu soferi profesionisti) la firma la care lucreaza, ce se intampla cu firma respectiva?

    o sa-i concedieze sau nu-i va angaja decat sa le perturbe activitatea cand vor niste politruci

    • Gogu' de la cazane

      Voi credeti ca se intentiona cumva folsirea ca rezervisti a celor mai buni angajati ? (aia cu angajatul la multinationala care scapa de la lucru e tare) Foarte probabil vor fi angajati someri sau semisomeri, apti fizic si psihic, disponibili in orice moment si fara „plata compensatorie a angajatorului”. Vor exista si ceva exceptii (in functie de nevoi specifice – e mai ieftin un specialist rezervist decat unul angajat) si ceva pile. In rest functie sociala la maxim, mai ales daca incep sa revina din Strainezia. Sunt incartiruiti la domiciliu, daca vor sa paraseasca localitatea trebuie sa anunte, la fel daca vor sa calatoreasca afara din tara, in plus cel putin o data pe luna, in wikend, „instructie” si sunt oricand la ordin „in caz de necesitate”….
      Cam asta e tabloul general, Cum vi se pare?

    • Gogu' de la cazane

      Am inteles, se asteapta sa fiu mai moderat….

  13. asta e din categoria mircea,fa-te ca lucrezi!..sau sa aratam poporului ca ne pasa.frectie la picior de lemn.

  14. Ce razboaie viseaza astia? Daca incepe razboiul cu rusii in cel mai bun caz luam o colectie de bombe nucleare in cap si pierderile vor fi de cel putin doua milioane de civili. Si in definitiv nu stiu cum ar trimite MApN rezervisti in Siria sa lupte impotriva rusilor de partea Statului Islamic sau in Ucraina Mare de partea Sectoruilui de dreapta care cerea Maramuresul; romanesc.
    Ma uit ieri la tv si surpriza! Niste basisti au venit cu ideea ,,centurii de siguranta” din jurul Romaniei care sa asigure siguranta statului roman impotriva Rusiei. Propaganda CIA pe fata. O asemenea ,,centura de siguranta” a avut si Romania inainte de diktatul de la Viena dupa afacerea Skoda . Numai ca la diktatul de la Viena ,,aliatii” isi concentrau trupele pe granita cu Romania ca sa fure alte teritorii: YUGOSLAVIA.
    Observ o alta idee geniala de pe forulul asta; luni de zile multi comentatori se ofticau pentru fabricile de armament ucrainiene si sperau la niste contracte geniale prin care Romania sa preia tehnica militara ucrainiana. Exista un precedent: in 1919 dupa renuntarea la 2/3 din Maramuresul romanesc in favoarea Cehoslovaciei a venit afacerea Skoda din 1922. ,,Ferestema Dumnezeule de prieteni ca de dusmani stiu sa ma feresc.” Era o vorba care se aplica foarte bine cand e vorba de teritorii. Faci contracte mai bune cu britanicii sau cu oricine dar in nici un caz cu cine ai diferendumuri teritoriale.
    Si inca ceva: singura ,,centura de siguranta” e propia armata si propia industrie ca restul sunt vorbe goale. Dupa Ialta si Malta si mai ales dupa blaturile sovieto-americane pentru dezarmare postbelice e bine sa sufli si in inghetata. Te arzi devii prevazator dar la noi cu cat oamenii se ard cu atat devin mai senini ca sa nu spun altceva………..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *