Cel mai nou membru NATO, Suedia, a anuntat ca se alatura Support and Procurement Agency (NSPA) pentru achizitia in comun de rachete anti-aeriene PAC 2 GEM T. De mentionat ca initiativa are in vedere cumpararea a 1000 de astfel de rachete de pe o linie de productie care va fi construita in Germania. Suma totala implicata de ridica la 5,5 miliarde de dolari.
Deocamdata nu se stie cate rachete va cumpara Suedia – dar putem presupune ca undeva in jur de 100 de bucati daca tinem cont de suma pusa in joc, aproximativ 480 milioane de euro – dar clubul are in prezent urmatorii membri: Germania, Olanda, Spania, Romania si Suedia. In privinta Romaniei se stie deja ca au fost comandate 200 de rachete pentru o suma care se invarte in jurul a un milliard de euro, ceea ce nu se stie deocamdata este graficul de livrare, dar conform surselor oficiale, fabricarea rachetelor va debuta in 2026.
PAC 2 GEM T este prima racheta a sistemului Patriot si are ca principala “competenta” lupta impotriva tintelor aeriene clasice, sa spunem: avioane, elicoptere, rachete de croaziera, iar in Ucraina s-a dovedit ca raza maxima a PAC 2 este de cel putin 160km. Dar GEM T poate intercepta si rachete balistice tactice (T).
Racheta foloseste un radar semi-activ in tandem cu radarul bateriei – AN/MPQ-65, cu alte cuvinte radarul bateriei ilumineaza tinta, iar senzorii pasivi ai rachetei receptioneaza undele radar reflectate de tinta si astfel isi ajusteaza traiectoria. Racheta in sine nu emite nimic.
Acest sistem este larg folosit de rachetele anti-aeriene cu raza lunga, atat occidentale cat si rusesti (S 300/400).
Interesant este faptul ca rachetele din familia PAC 2 GEM (guidance enhanced missiles) sunt special proiectate pentru a urmari si distruge tinte cu o semnatura radar redusa. De asemenea, Raytheon si-a certificat rachetele pentru o durata de viata cuprinsa intre 30 si 45 de ani, atat timp cat sunt stocate conform specificatiilor tehnice, lucru de dorit daca tinem cont de costul unei astfel de rachete.
Ar mai fi de precizat ca Suedia s-a alaturat clubului Patriot in 2018 si a cumparat patru baterii a cate 3 lansatoare, 100 de rachete Patriot MIM-104E si 200 de PAC 3 MSE, suedezii avand fix aceeasi configuratie cu cea a Romaniei (PDB-8).
In alta ordine de idei, Embraer continua sa-i sufle clientii lui Lockheed Martin, cel putin in Europa, si sa-si continue turul de forta cu un nou client: Suedia. Dupa ca in urma cu cativa ani, suedezii nici nu se gandeau sa cumpere C-390 „Millennium” ci mizau pana dincolo de 2030 pe flota de C 130H, acum lucrurile s-au schimbat si ministrul apararii scandinav – Pål Jonson – a anuntat ca tara sa isi va inlocui flota de Hercules cu C-390.
Deocamdata nu se cunoaste numarul de avioane pe care Suedia le va cumpara, cert este ca C 130 Hercules va fi inlocuit de brazilianul C 390.
Anuntul a fost facut pe 9 noiembrie, ocazie cu care brazilienii au anuntat si ei ca vor cumpara 9 Gripen E/F suplimentare, ajungand astfel la un total de 45 de aparate. „Sweden is interested in the purchase of Embraer C-390 transport aircraft. With this declaration of intent, the government is ready to ask the Defence Materiel Administration [FMV] to start negotiations to purchase C-390 aircraft.”
Deocamdata Lockheed Martin nu are motive de bucurie dar nici de spaima, insa mic cu mic se face mare iar tendinta europenilor de cumpara C 390 intru inlocuirea sau nu a C 130 s-ar putea transforma intr-una globala.
GeorgeGMT
„Good job, Putain Putin!”
Master strategist…
nu-i bai,
am fost giniti
tot rau spre bine,
incearca si cu o femeie
https://adevarul.ro/stiri-locale/bacau/exclusiv-candidata-incearca-si-cu-o-femeie-sase-1404707.html#google_vignette
Cu cit mai multi, cu atit mai bine.
Trebuie sa intre si ei in rindul NATO, cu tot ce inseamna investitiile in aparare.
Inamicul avanseaza… atit pe front cit si in media.
Intarirea securitatii interne ar trebui sa primeze, apoi partea de inarmare pe aparare.
Off-topic:
Fabrica de troli functioneaza.
Ca si in cazul Trump 1.
Iti dai seama ce servicii de kkt avem, daca au penetrat la acest nivel politicul romanesc.
Salut, dar PAC-3 nu putea sa interceptata racheta rusească intercontinentala data in Denipro??
Ba da
Probabil nu aveau în zona respectivă interceptori capabili, nici nu mă gândesc ce a lăsat în urmă racheta aia, cu siguranță peste 1000kg explozibil și poate cu fragmentație, a ras mii de mp sigur….
Tehnic nu cred. Pe zona terminala nu mai pot fi interceptate ogivele, au viteza de intrare in atmosfera prea mare. Alte rachete interceptor sunt, de genul SM3 pentru interceptarea la mare altitudine… daca nu gresesc.
Capurile astea tip icbm care vin din afara atmosferei vin pe la mach 20-25. practic sunt niste meteoriti si sunt imposibil de interceptat.
Singura sansa e sa le intercepteze inainte inafara atmosferei si singurele rachete care pot face asta sunt sm3 si arrow3 (poate si thaad in anumite situatii). Patriot nu poate si nici nu este construit sa actioneze pe gama asta de vectori.
Aici despre Oreshnik si alte chestii greu/imposibil de interceptat
https://www.youtube.com/watch?v=cZPS5ieWeKs
Da cu fabrica de skyceptor de la Ploiesti ce se mai aude? Nu se pune de o achizitie in comun si de la noi sa punem linia de productie pe roti?