Era deja cunoscut faptul ca Romania intentiona sa semneze un contract de achizitie pentru drone Switchblade 300/600 in 2024. Ei bine contractul este semnat si americanii au dat dispozitia de incepere a fabricarii lor. In documentul american nu se precizeaza cate drone si nici tipul lor (300/600), dar stim ca valoarea contractului este de 54 de milioane de dolari si prevede livrarea catre trei natiuni: Romania, Suedia si Lituania.
Switchblade 300
„AeroVironment Inc.,* Simi Valley, California, was awarded a $54,861,545 modification (PZ0048) to contract W31P4Q-20-C-0024 for Switchblade hardware production. Work will be performed in Simi Valley, California, with an estimated completion date of June 30, 2026. Fiscal 2023 missile procurement, Army funds; fiscal 2024 research, development, test and evaluation, Army funds; and fiscal 2024 Foreign Military Sales (Lithuania, Romania and Sweden) funds in the amount of $54,861,545, were obligated at the time of the award. Army Contracting Command, Redstone Arsenal, Alabama, is the contracting activity.” Sursa AICI.
Nu stim cate de fiecare, dar cunoastem din declaratiile oficialilor de la Bucuresti ca Romania are pusi deoparte pentru Switchblade 300 si cateva Switchblade 600 suma de 176 de milioane de lei, adica un pic peste 35 de milioane de dolari.
Pretul unei drone Switchblade 300 nu este cunoscut oficial, dar din estimari pare a se situa intre 53-55 mii de dolari si 80 de mii de dolari, in functie si de alte acareturi, in timp ce sora mai mare Switchblade 600 ar avea un pret estimat per bucata undeva intre 125-175 de mii de dolari, de unde si interesul crescut al Bucurestiul mai ales pentru Sw 300.
Sw 300 in sine a fost platita de americani cu 52 914 mii de dolari in 2023, dar daca tinem cont de sistemul de control (calculator), piese de schimb, intretinere, antrenamentul militarilor etc, pretul s-ar situa in jurul sumei de 80 e mii de dolari. Este posibil ca viitoarele achizitii sa fie mai ieftine odata ce ti-ai stabilit baza de operare si cumperi doar drona.
Din ce vedem, este foarte posibil ca Bucurestiul sa nu fi comandat intreaga cantitate cu aceasta ocazie sau acesta este doar primul lot comandat de americani. Daca impartim cei 35 de milioane de dolari la 80 de mii dolari, pretul care pare a fi maximum pentru varianta 300, avem o cantiatte de +430 de unitati, dar acesta este doar un calcul empiric.
Dar in linii mari putem considera ca vor fi achizitionate cateva sute de drone Switchblade 300 si cateva 600. In declaratiile oficiale de la Bucuresti se face vorbire despre 25 de sisteme de Switchblade 300, doar ca n-am reusit sa gasesc nicaieri o definitie a ce inseamna “un sistem Switchblade 300”, dronele fiind peste tot prezentate individual.
Switchblade 600
Acum, Switchblade 300/600 va fi o premiera pentru Armata Romana, fiind prima drona-sinucigasa din dotare. Americanii de altfel nici nu incadreaza Switchblade la categoria drone ci la rachete ghidate pentru ca odata decolata, drona nu mai poate fi recuperata si ori isi atinge tinta si detoneaza, ori se prabuseste cand ramane fara energie.
Switchblade 300 are o raza de actiune de ceva peste 10km – 20 minute de zbor in varianta Block 20, in timp ce surata mai mare – 600 – poate atinge maxium 80km cu echipament special de transmisiuni, sau 40 de km in standard cu 40 de minute timp maxim de zbor. Sw 300 Block 20 (cel mai probabil ca acesta este varianta cumparata) are un sistem de camera EO/IR si poate face achizitia tintei si transmiterea coordonatelor GPS catre operator. Este gandita sa fie folosita impotriva vehiculelor usoare, mai putin blindate, a personalului, dar poate fi folosita si impotriva dronelor inamice pe care le distruge la impact, in zbor.
Poate fi trimisa direct impotriva unei tinte, pe coordonate dinainte stabilite, sau poate survola un anumit teritoriu in cautare de tinte. De asemenea i se poate aloca o alta tinta in timpul zborului. Poate ataca si trupe adapostite in transee.
Greutatea este de 3,6 kg – tub de lansare si drona, in timp ce drona cantareste doar 2kg. Intregul sistem de comanda si control este in tub iar operatorul are nevoie doar de o tableta.
Switchblade 600 este alta mancare de peste si intregul ansamblu – tub, drona, sistem de comanda si control, cantaresc 54 de kg, insa drona poate distruge si vehicule blindate puternice avand o incarcatura de lupta similara cu racheta AT Javelin. In cazul Sw 600 este nevoie de o antena mai mare datorita razei crescute.
Asa cum scriam la inceput, nu stim cate drone Switchblade doreste Romania sa cumpere, dar stim ca accentul este pus pe varianta Sw 300 si doar cateva Sw 600 sunt avute in vedere. Nu stim de asemenea ce inseamna un sistem Switchblade 300, astfel incat mai avem de asteptat pana cand vom afla despre ce numere vorbim. In orisicare caz discutam despre cateva sute de drone Sw 300, mai ramane sa aflam despre cate sute.
GeorgeGMT
Ăștia mai au toate țiglele pe acoperiș?? Cum dracu sa dai 55-80k💵 pe un kkățel de dronă electrica de 3kg și explozibil cât o grenadă de 40mm? De banii ăia iei 100-150 de FPV uri „civile” de care atașezi focoase de AG7 și faci praștie un batalion de inf moto. Sau cu ăia 35 meleoane 💰 îți construiești loco o fabrică de așa ceva și le faci singurel.Producatorii occidentali de arme merg prea departe cu nesimțirea și dorința de înavuțire.
Esti chiar ca la circ:
Loitering e parola. Vagabond, cauta
pana gaseste.😋
Uite aici concurentul israelian
https://en.wikipedia.org/wiki/UVision_Air
Asa este frate, imperialismul și globalizarea ne omoară😬
Viitorul este BRICS clar și dacă mai egzista mișcarea țărilor nealiniate unde voia nea Nicu sa ajungă lider, dar l-a sabotat prietenul de vânătoare Tito.
As menționa nu doar complexul militar-industrial occidental lacom, dar și cei din bigpharma cu vaccinurile lor malefice🤒🤕🥵
Vreau si eu in Brics, mi-e dor de cartela la paine, carne si ulei. Si desigur sa dorm cu resoul, apoi de la 5AM sa incalzesc apa pe el ca sa ma spal saptamanal ‘la lingurica’.
FMM Brics si tovarasii lor prezenti.
mihai-Plus ca nevasta-mea,unde inainte avea mare respect pentru nasturi si era experta in coaserea lor,acum,pentru fiecare fleac ma trimite la magazinul de textile.Inainte nu veneam macar odata de la o coada cu toti nasturii sau fara v’o julitura ceva!
Da’ bine ca ne-ai anuntat!uite-acu’ gavaresc cu ai nostri si cu ailalti,sa anuleze comanda,ca daca rusii nu e da acord cu droanele,asta e,nu le mai cumparam si gata.
@Strump,ai dreptate ,prosti si noi ,dar suedezii si mai prosti frate .toata lumea stie ca aia sunt prostii Europei……
Cum naira are 38 de likeuri? Asa multi troli umbra pe aici?
Take that!
https://www.defenseromania.ro/compania-americana-aerovironment-planuieste-sa-inceapa-productia-de-drone-kamikaze-switchblade-in-ucraina_630496.html
Apapagali am dist, papagali rămânem!
Asta e numărul de drone sinucigașe folosit de ucraineni intr-o singura zi.
Oare când o sa înțeleagă cineva ca, pana la urma, cantitatea contează, dacă vrei sa faci cu ele și altceva inafara de plimbat la parada de 1 Decembrie.
De banii ăștia probabil că reușeam să facem un proiect propriu de drone sinucigașe.
Nu mă dau pe spate caracteristicile acestor modele. După cum s-a spus și mai sus cantitățile sunt mici și nu cred că ar avea o valoare combativă prea mare. Pare mai degrabă că sunt luate pentru a bifa o capabilitate dar probabil și pentru a se obișnui cu astfel de echipament și abordare.
Pacat chiar ca nu initiati
Cantitățile sunt mici deorece pretul e mare. Cu un SW300 poti angaja (teoretic) maximum 1-3 de inamici la pretul de 80000 USD. Renteaza !
@Bloomberg& ceilalți care nu văd mai departe de vârful nasului
Ăsta e numărul de drone folosite de ucraineni/zi, ACUM!
Relitatea războiului se schimbă de la o lună la alta, și ce e „nec plus ultra” acum, nu va mai fi la sfârșitul războiului. Vezi vestitele Bayraktar!
S-a cumpărat o cantitate, se studiază, se experimentează, apoi, dacă mai e cazul, se vor cumpăra mai multe. Sau, punem cazul cel mai fericit, poate reușesc și ei într-un final apoteotic, să producă mult lăudata dronă românească.
Ce e greu de înțeles?
Părerea mea, hâc…
Numai ardeleni în cercul de decizie al Armatei 😀 „Pana se gândesc…”
No amu’, nu-i graba
Avaaaiii, cum te mănâncă pe tine…
Spre disperarea ta, uite că mai fac câte ceva, așa, încet, în dulcele ritm mioritic. Și, încet-încet, se schimbă lucrurile, după cum a constatat și @Lt(rez).
Spre deosebire de tine, care ești capabil doar de înțepături și plânsete din spatele tastaturii.
De tine e vorba, Reis, să nu existe dubii.
Părerea mea, hâc…
Sa nu patiti precum amerindienii cand au primit acces la arme de foc: „Too little, too late”
Noroc ca vin salariile si penziile la timp. 😉
Ardeleni, dar macar mergem inainte, nu inapoi!
‘Drone’ din astea puteai sa cumperi prin 1970 cu câteva sute de lei de la magazinul Cutezătorii de pe Covaci. Se chemau aeromodele (au fost și navomodele, adică drone acvatice).Au fost făcute dispărute de securiști și îngropate de teamă că puteai să trimiți una direct (FPV gen) in parbrizul Daciei 2000 a Carmaciului, Cel mai iubit fiu, Geniul Carpatilor, etc.
Nu categoric. Nu era atunci GPS si nici INS si nici optica. Cum navigau
cu precizie si vedeai tintele de departe ?
Cu ochiul de soim (Legolas) al romanului neaos.
Cum ghidau egiptenii Malyutka din tufis, de dupa dune fara tehnologia de azi.
Malyutka are fir
Este si un model romanesc cu Elmec,
Elbit
Maliutka M2T Romania, joint ELMEC and Euromissile project, uses MILAN 2T tandem warhead capable of defeating ~900mm of RHA.[27]
Ale noastre erau ghidate prin firul viermilor de mătase:) La câte kile de frunze trebuia sa culegem zici ca întreceam China.
Completare:
In acel timp INS exista dar nu era micsorat
la dimensiuni mici care intra intr un corp
minuscul.
Niciun GPS, că d-asta sunt FPV ! Îți trebuie doar o camera video care nu e era in anii 70-80, pe care sa o ‘lipesti’ de suportul aerian respectiv împreună cu canalul radio.
E greu cu organul înțelegerii. La Reyna încerca să vă spună că o dronă sinucigașă asta trebuie să facă să livreze în condiții sigure încărcătura pînă la țintă. Atît. Și trebuie să cote tot atît.
Pentru toti carcotasii, cantitatea este limitata si nu se merge pe creat designul de la zero si facut fabrica acum pentru ca 300/600 din lotul asta vor ajunge la FOS pentru sporirea capabilitatilor ASAP, ei le testeaza si apoi zic daca sa pluseze la cantitate sau sa cerem modificari/facem fabrica.
Macar daca ar mentiona undeva ca sunt pentru FOS si este o exceptie.
Ne plangem ca nu avem industrie si platim „consumabile” cu banul jos in loc sa facem o cercetare/capabilitate industriala.
E cu dus si intors.
E ca la dronele rusesti. Foarte bune, distrug tinte puternic blindate, sunt ieftine.
Dar.
Si e un mare dar.
Cate din dronele lansate raman in aer.? Cate din cele care raman in aer sunt in stare sa gaseasca tinta. Cate din cele care gasesc tinta o si lovesc . Cate din cele care o lovesc o si distrug ?
Sunt multe poze trambitate de rusi, dar cate drone lanseaza ca sa distruga 10 tinte sa zicem ?
Eu zic ca fara o parte de cercetare mai ales pe partea de optica si de ghidaj, procentul nu e chiar asa de impresionant. Cu astea macar sti o treaba. Chiar daca sunt mai scumpe.
La capacitatea industriei noastre, hai sa vedem mai intai o drona de cercetare normala si abia apoi vorbim de kamikaze. Ca sunt aproape 2 ani in care se chinuie sa omolgheze o drona, care oricum e depasita inca de dinainte sa intre in productie. Daca o sa intre.
Cred ca se pot face proiecte in paralel, nu trebuie sa mergi secvential cu cercetarea/dezvoltarea drona romaneasca.
Ucraina iti da drona loiter ruseasca capturata, iti faci clona si adaugi extra daca esti bun sau doar clona.
O testezi in Ucraina pana ii combat proven si iti dotezi unele batalioane din armata pentru experienta, iterezi si o imbunatatesti continuu.
Ai dezvoltat know-how care e mai valoros decat drona aia cacacioasa si echipe de ingineri romani care in caz de razboi stiu sa iti faca drona in cantitati in Romania si nu cu banul jos.
In nici un caz la stat.
Ca ne place, ca nu ne place, ce se vede cu acel proiect de drona romaneasca e cam tot ce se poate momentan. Ca sa ai un produs romanesc.
Dar asa e gandit sistemul. Sa se plateasca niste salarii, nu sa apara si rezultatele. Cu cat se lungeste mai mult, cu atat mai multe salarii. Si in cele din urma, daca te alegi cu ceva, e oricum un produs complet depasit din toate punctele de vedere.
La privat e altceva ,dar nu ii vad sa vina cu niste cerinte.
Ni se ‘canta’ aproape lunar serenada dronei romanesti, cum ca sunt minim 10 modele in dezvoltare si ca vom rupe norii cu ele, ca multe dintre ele vor intra in productie, ca vom avea acoperite toate necesitatile armiei noastre s.a.m.d.
Singurul lucru pe care il vad, este ca drona romaneasca NU mai vine si ca noi cumparam tot de pe afara. Ca de la americani, ca de la turci, nemti sau israelieni, dar nimic de conceptie loco. Pana una alta, singura drona romaneasca pe care am vazut-o zburand a fost cea a ARCA, insa si aia a disparut in neant. Pare ca nici cele mai simple si elementare sisteme nu le putem dezvolta, nici macar sa le compiem nu suntem instare! Si de cumparat, cumparam in cntitati liliputane sa ne ajunga de ceteva zile de tavaleala sau de parada!
Nu ..ma, ei cumpara diferite modele sa se inspire, sa copie ca sa produca o versiune romaneasca, ca nu sunt in stare sa faca ceva bun creat de mintea lor sa rupa gura targului,..
Poate e o greseala pe undeva . La milioane $ sunt mii de drone
https://special-ops.org/switchblade-300-the-lethal-miniature-loitering-munition/#:~:text=The%20cost%20of%20a%20single%20unit,of%20Switchblade%20300%20is%20around%20%246%2C000……..
The cost of a single unit of Switchblade 300 is around $6,000.
Asa ar mai merge pt o drona la nivelul 2011 din Afganistan
Cred ca fabricata la costurile din Ro ar fi la 30% ! Zic si eu ca noi n-avem motoare, acumulatori si nici macar praf de pusca daca sarbii zic niet !
Sursele australiene ca si alte surse dau valoare de+50 de mii per Sw 300.
Nu e nici o greșeala. 52914 dolari pentru US Army în estimarea de buget pentru 2023 la pagina 124 a documentului Este prețul pentru 525 de drone. Fără nimic. Estimarea bugetară aici https://www.asafm.army.mil/Portals/72/Documents/BudgetMaterial/2023/Base%20Budget/Procurement/MSLS_ARMY.pdf .
Ar trebui clarificate niște definiții conform estimării de buget din 2022 și 2024. Acum am înțeles și confuzia lui S.
Switchblade 300 – Lethal Miniature Aerial Missile System (LMAMS) – is a single man-portable/operable, light-weight organic, beyond line-of-sight, precision guided, loitering aerial missile system capable of locating and engagingobscured and/or fleeting enemy targets who otherwise cannot be engaged by typical direct fire weapon systems.Front and Side Look High Resolution Electro-Optical (day) and Front Look Infrared (night) cameras allow the Warfighter to have eyes on the target for positive identification. LMAMS Wave-Off capability allows the operator to wave-off or re-direct the LMAMS flight path prior to impact, if necessary. The system is comprised of a fire control unit, launcher, missile, and a modular payload capable of high lethality against unprotected Combatant Personnel and producing casualties against Personnel in Soft Skinned Vehicles. LMAMS has the ability to be employed in less than two minutes.
Switchblade 600 – Low Altitude Stalking and Strike Ordnance (LASSO) – . The LASSO is a day/night capable, lightweight, unmanned aerial anti-tank ordnance, man-portable weapon that consists of an All-Up Round (AUR) and Fire Control System (FCS). The
AUR includes the launch/delivery system and payload. The FCS consists of the Fire Control Unit (FCU), ground data link/terminal (GDT), and any other ancillary equipment and is suitable for all operational environments. LASSO can range less than or equal to 20km (straight line with auxiliary antenna) with a flight endurance that enables the Soldier to make multiple orbits within the IBCT typically assigned battlespace, to acquire and attack targets within and beyond current crew served and small arms fire. The range/endurance enables the unit to utilize reach back capability and maximize standoff. The capability enables precision engagement against near peer tanks, armored vehicles, dismounted formations, and reinforced/protected positions, provided the Soldier stand-off from enemy fires, significantly reducing risk to the Soldier. A LASSO production system is comprised of 1 Fire Control Unit (FCU), 8 All Up Rounds (AURs), and 2 Recon, Surveillance and Target Acquisition (RSTA) components.(de aici vine confuzia lui S).
Și acum partea ciudată a acelui buget estimat.
Pentru Switchblade 300 – cantitate 525 / preț 37,937 milioane de dolari . Justificare ” FY 2023 Base procurement dollars in the amount of $37.937 million supports the procurement of 525 All Up Rounds (AUR), 11 Fire Control Units, 152 Inert Training Rounds, 11 Training Simulators, 7 Multi-pack Launchers” – deci prețul e pentru mai mult de 525 de drone
Pentru Switchblade 600 cantitate 31 / preț 120,599 milioane de dolari. Și acum partea amuzantă. În justificare aflăm că prețul respectiv este pentru 54 de astfel de sisteme. Și așa prețul pe sistem ajunge de la 3,8 la 2,2 milioane de dolari pe sistem. Un sistem de tipul ăsta e format din 8 drone sinucigașe, o unitate de control a focului, și 2 elemente de recunoaștere, supraveghere și achiziție a tintei (presupun că e vorba de două drone de supraveghere cu o optică superioară și autonomie mărită.) Chiar dacă s-ar aloca jumătate din sumă unității de control a focului și celor două elemente RSTA tot ar costa mai mult de 100000 de dolari lovitura.
Era interesat, dar ai gresit pagina. La 124 e altceva
Oricum cred ca pe undeva te-ai uitat gresit, AUR e prescurtarea pt 600 si nu pt Switchblade 300. Daca restul e corect chiar nu e mult, 500 drone , plus restul, la 37 mil. Aur e prescurtarea pt All-Up Round, din cate stiu se aplica doar la Switchblade 600.
Nu.
Aveai dreptate. Ceva mai usor de urmarit. Linia 122 apar si preturile pt restul componentelor.
https://www.stratvocate.com/files/2023/MSLS_ARMY_pr-p138/MSLS_ARMY_pr.html
Destul de piperate.
Pai daca e piperat de ce nu luam si bayractar cu senzori turcesti sa fie mai eftin,aia pt care se cumpara astea nu isi permit sa rateze tinta si sa care echipament cu tona,fiecare kg tre sa conteze ca efect la tinta
Ce treaba are una cu alta ?
Decat sa cumperi 300, mai bine cumperi Switchblade 600. Iesi mai in castig. Si comparativ cu pretul unui Javelin e chiar bine avand in vedere ce stie sa faca.
Astea sunt pur si simplu prea mici.
Scuze, dar chiar nu renteaza. Mai ales ca ai ocazia sa cumperi si 600 dar comanzi doar pt o masea.
Lituanienii au mers bine. Au luat doar 600, ce 300 au primit le-au luat gratis. Adica donatie.
@Marius Alea-s doar prețurile pentru Switchblade 300. Prețurile pentru Switchblade 600 le găsești aici, în estimarea de buget pentru 2025, base budget, procurement, missile procurement army, , sub acronimul din comentariul meu de mai sus. https://www.asafm.army.mil/Budget-Materials/ Dar sunt foarte scumpe loviturile, 200000 de dolari. Scumpe pentru noi. Ar mai fi și greutatea unei lovituri cu tot cu containerul de lansare, 29 kg, nu e tocmai portabil. Cred că pînă la urmă cea mai echilibrată soluție ar fi cîteva unități Switchblade 600 (o unitate contine 1x FCU + 8xAUR+ 2xRSTA) iar în rest Switchblade 300 block 20 – au mărit greutate muniției la 1,68kg și raza de acțiune la 30km. Chiar și așa fabricantul prezintă doar aplicații antipersonal în cazul Switchblade 300 .
E putin mai jos ce contine acea comanda, din pacate nu sunt defalcate pe sume si echipamente.
300 e dezvoltata ca arma extrem de specializata, tinte high value, eventual ceva de purtat in bagaj de trupe in spatele liniilor inamice si fara posibilitate de a cere ajutor, bune pt FOS dar nu pt trupetii de pe linia de contact. Acolo in raza de 10 km rezolvi mai simplu si mai ieftin problema antipersonal cu ceva munitii cu dispersie.
E o arma extrem de specializata. Asta daca nu are un alt uz care imi scapa.
Imi place 600, 300 nu prea.
Ba da. Este mai jos. în pagina 195 a documentului . https://www.asafm.army.mil/Portals/72/Documents/BudgetMaterial/2025/Base%20Budget/Procurement/Missile-Procurement-Army.pdf
Fire Control Unit (FCU) Manufacturing 68.815
All Up Round (AUR) Manufacturing 200.747
Recon, Surveillance and Target Acquisition(RSTA) Manufacturing 52.757
https://defensescoop.com/2024/03/12/army-lasso-drones-fiscal-2025/
Ca si comparatie la preturi cu 600
„The $121 million that the Army is requesting would support the procurement of 54 fire control units, 434 all-up rounds and 144 reconnaissance, surveillance and target acquisition components.”
Pai eu vorbesc de pret,sau de ce poti face cu ea unde te duci in misiune 600 e de 6 ori mai grea si de 3 ori mai lunga doar cine doar a ridicat greutati nu le-a si carat pe distante lungi perpedes nu poate face diferenta,pachete mici si eficiente costa
Cost/merit, la asta trebuie sa te
uiti. Daca drona face treaba, atunci
pretul nu prea conteaza cand compari
cu pretul unui tanc distrus fc pt asta
l au produs.
Ai 40 de km raza.
Doar nu le lansezi din sprinare. Cu carca e la astea mici cu 10 km raza. La o asemenea raza ai alte variante de lansare si cu tot alt grad de pericol pt operator.
Nu mai gasesc link-ul dar pana si ucrainienii au zis pas. Nu mai retin exact cuvantul dar ceva genul pocnitori sau petarde . De 600 in schimb au fost multumiti.
Pe nisa de 300, adica pt tinte slab blindate la 10 km de tine, sunt si alte variante.
Principala misiune a fos nu este sa fie rambo sau swartzenegger este sa adune informatie acolo unde nu exista posibilitatea sa o faca serviciile ca sie sau dia prin retele lor,si sa lupte limitat daca sunt descoperiti, ,nu sa forteze inamicul sa lupte cu fronturile rasturnate, pt aia sunt alt tip de unitati,de ai 300 de aia javelin de aia jltv ,ca altfel le cumparau astia piranha 5 mli pe senile tancuri spike tunuri de 155
„In documentul american nu se precizeaza cate drone si nici tipul lor (300/600), dar stim ca valoarea contractului este de 54 de milioane de dolari si prevede livrarea catre trei natiuni: Romania, Suedia si Lituania.”
54 mil e doar o bucatica din contractele aferente celor 3 tari. Doar contractul lituanian pt Switchblade 600 e in valoare de aproape 50 milioane, banuiesc ca cel suedez e in suma si mai mare. Se acorda furnizorului pe bucatele pe masura ce finantarea sau locurile pe linii devin disponibile. Mai e cel putin inca un contract in derulare, asta cu americanii, semnat anul trecut.
https://www.defensenews.com/unmanned/2022/12/23/lithuania-buys-switchblade-600-drones/
https://www.twz.com/air/army-just-signed-1b-deal-for-massive-order-of-switchblade-kamikaze-drones
Contractul lituanian, plus un nou contract intern in valoare de 1 miliard semnat acum o luna, ambele fara un numar de unitati specificat.
Posibil ca acest prim contract sa fie axat mai mult pe Switchblade 600 datorita comenzii Lituaniei, care nu cred ca fi comandat si 300.
600 e o drona mai scumpa dar face praf cam orice tanc existent astazi, ca sa nu mai vorbesc de prapadeniile rusesti. Are un cap de lupta comparativ cu cel de pe Javelin.
daca nu cumparam, era nasol, dezastru, suntem in fundul gol…n-avem drone
acu ca am cumparat, sunt prea putine (dar nu stie nimeni nr. exact), de parca trebuie sa le luam pe toate in acelasi timp
si nici nu sunt produse aici, alta dandana, sunt mai scumpe asa, de ce nu facem aici drone
pai numai cu achizitii de astea neasteptate si mici la prima vedere gen Javelin, Switchblade, Chiron s-au multiplicat capabilitatile unor intregi brigazi…
Ce incarcatura exploziva are Switchblade 300? La 2,5 kg toata s-ar putea sa fie atat de mica incat sa gădile putin tinta.
1. Vine de sus unde tavanul tintei e subtire.
2. Exista si tandem care trece si 2 straturi de blindaj.
Nu e pt tinte blindate, doar pt vehicule mai slab blindate. In afara de tancuri cred ca trece prin orice blindaj usor au rusii pe vehicule. Nu asta e problema. Numarul si faptul ca le importam si nu le producem, astea sunt problemele reale. In Ucraina se folosesc sute de drone zilnic.
Uite te mai sus la linkul israelian si vezi
vre o 10 modele si contra tanc.
Explozia poate fi directionata.
Da o naibii de direcționare. 40g de RDX tot 40g rămân. Pe net se zice că are puterea explozivă a unei grenade de 40mm. Și aia atât are in ea 32-40g. Fix un rahatel de 80k$. Pe bune, cât o Tesla model S ??
SW 300 a avut rezultate slabe in Ucraina si nu au mai primit-o dincolo de livrarile initiale. Principala lor planger a fost incarcatura explozibila prea mica.
Cat despre varianta 600, e foarte apreciata de ucrainieni si fortele lor speciale.
Inca ceva, ATGM folosesc cam aceeasi cantitate de explozibil dar
folosesc si efectul Munroe pt penetrare. Asa merge si loitering munition.
Echivalentul unei grenade de 40 mm
… pentru cei care tot comenteaza ca mai bine luam nu stiu cate sute de fpv-uri civile si le lipeam cu scoci bombe de AG7 cautati va rog numa cat costa o camera EO/IR si o sa vedeti ca lucrurile nu mai stau chiar asa. In plus in acei bani cumperi ceva ce nu se vede dar este cel mai important ca d’aia sunt americanii americani si anume sistemul criptat de comunicare cu baza, softul dronei, pt ca altfel vei avea ca in Ucraina din 100 de fpv-uri abia daca si-or atinge tinta cateva pt. ca sunt extrem de vulnerabile la razboiul electronic (mai ales cele civile made in China).
Camere IR gasesti pe telefoane mobile.
Nu am mai auzit nimic de cum s-a descurcat Switchblade in Ucraina. parca au avut ceva probleme la inceput. Nu au mai primit/cumparat nimic de la americani?
De banii astia cumparam know-how de la ucraineni si ne faceam si noi fabrica de drone. Chiar nu se gaseau oameni care sa conduca asa ceva?
In rest, eu ma bucur de orice achizitie in domenii unde suntem in fundul gol.
Suntem in stare sa „facem” noi si sa „modernizam” cum merge modernizarea IAR99 la Avioane Craiova care sifonează bani la greu !!!
Asa zisii „patrioti” cu mentalitatea aia comunista, facem mult si prost!
Statul Roman nu se poate ocupa de nimic. Orice intreprindere de stat devine din prima super/ultra/mega capusata. Cea mai buna solutie ar fi sa le punem ucrainienilor la dispozitie un spatiu in Romania in apropierea granitei in care sa isi poata construi dronele. pt ei ar fi avantajul ca isi fac dronele intr-un loc ferit de bombardamentele rusilor. Pt noi marele avantaj ar fi ca ei ar avea know how-ul si deasemenea feedbackul din teren si chiar ar iesi niste drone OK probabil si la preturi foarte mici, plus ca am avea pe viitor fabrica in tara…. Noi am putea sa cumparam drone de la acea fabrica din Romania (cu lucratori romani si ucraineni probabil) fara sa trebuiasca sa investim in nimic si fara a fi nevoiti sa implicam statul Roman….asta cred ca ar fi cea mai la indemana solutie pt a obtine drone ieftine fabricate in Romania.
pentru asta trebuie cineva care sa i pese de romania…
Switchblade mai este denumita si futruşi.
Si se potriveste ca o manusa !
Am o rugaminte la cei care vor sa ajute.
Eu sunt pe zona de Cyber a romaniei si in ultimele luni e presiune imensa pe Moldova, o gramada de rusi se dau Moldoveni si incearca sa promoveze ideologia pro rusa, si sa saboteze referendumul de pe 20 octombrie.
Daca vreti sa ajutati moldova, intrat pe canalul cel mai puternic de promovare si faceti misto de ei si promovati pro EU/NATO, sa vedeti cum se agita cand le ziceti ca sunt rusi vodkari cracanati slabi :))))
Pe telegram, search la asta @ilanshor apoi join la channel si apoi puteti comenta in zona de comentarii ale articolelor. Puteti ajuta Moldova si sa va si distrati.
de pilda se poate promova aceasta tema :))
https://hotnews.ro/situatie-jenanta-pentru-igor-dodon-candidatul-partidului-sau-la-prezidentiale-are-cetatenia-romana-1803043
@steppewolf Democrația cu girofar. Cunoaștem metoda. PDL 2010. Poate ar trebui să le spui și cum s-a terminat povestea pentru Sméagol.
@FPV Tu ai toate țiglele pe casă ? Ai citit ce ai scris? Practic, tu , un specialist Cyber din România, încerci să formezi un grup care să influențeze un proces electoral dintr-un stat vecin și prieten????? Eu nu am îndoieli asupra rezultatului referendumului. Despre realegerea Maiei….. începe să semene din ce în ce mai mult cu Smeagol din 2010-2012.
Fugi inapoi in Rusia, ai gresit tara Vodkarule.
Gena rusă din familie, căpătată prin 1944, a ieșit la suprafață și-a spus cuvîntul? Sau ești de prin Vaslui?
A apucat să se usuce cerneala pe buletinul ăla care atestă dubla cetățenie?
Toti ucrainienii asambleaza drone pentru armata iar noi dam 50K doar pe una de la americani. Astea kamikaze nu trebuie sa coste mai mult de 1K.
https://www.youtube.com/watch?v=QHh1QhXIvqc&t=1050s
Kamikaze pt 1k ? Poate o FPV cu ceva atarnat de ea.
Ceva similar, cel putin in mare, e Lancet de la rusi. Pret undeva la 20000, pret de productie, incearca sa o plaseze la export pt 35000, dar nu prea e vorba de transparenta acolo, nu ai idee cat de susceptibila e la bruiaj, cat de bine ii functioneaza sistemul de ghidaj, ce optica resapata au pe ele, pt ca nu o sa aflem in veci cate lanseaza ca sa distruga o tinta.
Ceva imi spune ca le lanseaza cu duzina ca sa faca ceva, 1 ora de zbor cu ceva care are o aerodinamica de caramida, e timp mai mult decat suficient ca ceva sa mearga prost.
@Marius Pe mine m-a frapat cît de mult seamănă Lancet-ul cu 600-ele. Nici 600-le sau 300-ele nu au o aerodinamica uau.
Fa si tu daca costa asa si vinde la dublu. Bun gheseft🙂
Are și Dov momentele lui…
Uitați naibii dronele! Daca suntem serioși, trecem direct la balistice. Cele mai tari pe partea de focos nenuclear. De la frații dela Hanwa Aerospace
https://www.msn.com/en-ie/news/world/south-korea-unveils-the-hyunmoo-v-the-most-powerful-non-nuclear-ballistic-missile-in-the-world/ar-AA1ruJqO
Alea camicaze ar trebui sa fie ieftine. Sunt de unica folosință. Dacă e se pot face unele imune la ew. Ii bagi harta o lansezi și se duce unde ai programat-o sa se ducă fără sa mai poți sa ii dai comenzi și fără sa poata nici un sistem ew sa o deruteze. Nu cred ca ar fi scump de făcut o astfel de drona. Dacă vrei sa o ghidezi poți face altfel. Faci una cu direcție prestabilita și dacă e întrerupta de ew comunicarea cu telecomanda care o ghidează sa se ducă la ultima țintă prestabilita. Sau dacă vrei Faci drone care sa vâneze sistemele de ew. Astea probabil ar fi mai scumpe dar nu ar trebui sa fie mare lucru sa o programezi sa se îndrepte către primul emițător ew pe care îl detectează. Am eu drona de 2000 lei care zboară cca 30 min pana la peste 10 km si cand nu mai știu pe unde e o pot „chema” sa vina la telecomanda foarte usor. Dronele nu mai sunt cum erau acum 5-10, ani au evoluat enorm și costa mult mai puțin. Eu nu zic, se poate cumpăra un nr mic de drone performante dar se pot și face foarte ușor drone ieftine și dacă ai niște oameni isteți și bunăvoința chiar poți sa le faci sa faca treaba super bună mai ales daca le trimiți în roiuri și în diverse combinații. Ia ganditi-va cum ar fi sa trimiti un roi de 1000 de drone dintre care unele sa zboare la țintă fixa cu program prestabilit și imune la sistemele de bruiaj, altele sa plece spre emitatorii ew, altele sa vâneze emițătorul de unde radar, altele sa plece după gurile de foc pe care sa le caute cu infraroșu si sa le detecteze cand emana caldura, altele…..ganditi-va voi ce sa facă. O armata terestra convențională aflata în a atac poate fi făcută terci doar de drone ieftine dacă ai o echipa de băieți isteți care sa le facă și dacă statul pune umărul fără a avea în minte doar barandarat.
„Intregul sistem de comanda si control este in tub iar operatorul are nevoie doar de o tableta.” – Videoclipul de prezentare și fișa de date a produsului arată altceva. https://www.avinc.com/images/uploads/product_docs/Switchblade_300_Block20_Datasheet_12_240617.pdf