Tăcerea Generalilor

Dacă titlul v-a sugerat o parafrază a filmului „Tăcerea Mieilor”, nu v-aţi înşelat complet. În contextul unui război derulat în ţara vecină, e important să vedem care e rolul şi responsabilitatea şefilor Armatei când vine vorba tocmai de domeniul lor – apărarea.

oprea-deschidere                                                                  Generali romani…

Condiţia dezastruoasă a capacităţii militare a României e evidentă, iar alte umilinţe pe care le-a avut de suportat Armata (pensii, avansări dubioase, tăieri bugetare ş.a.) au ajuns şi ele în presă de-a lungul timpului – chiar dacă doar ocazional şi rămase fără ecou. Faptul că starea Armatei astăzi reprezintă o ruşine naţională nu e contestat de foarte mulţi – iar cei care îl contestă de obicei au avut un rol politic în acest proces, cel puţin în ultimii zece ani. Într-adevăr, consensul public general este că politicienii au distrus Armata (ca de altfel toată ţara), din interese politice dar şi prin „fapte de corupţie”. Însă aceasta imagine e incompletă: lipsesc cei care au permis politicienilor să se joace cu apărarea naţiunii cum au vrut, cei care n-au „mişcat în front”. Lipsesc generalii. Dacă aspectul corupţiei este în primul rând treaba DNA-ului, aspectul relaţiei dintre politicieni—apărarea ţării—generali ţine de o dimensiune fundamentală a democraţiei reale.

Generalii (vorbim de liderii profesionali ai Armatei – şefii statelor majore ai aviaţiei, marinei şi forţelor terestre, precum şi de şeful Statului Major General) au o responsabilitate în primul rând faţă de apărarea ţării, care face şi obiectul principal al juramântului depus. Faptul că puterea militară e constituţional subordonată puterii civile (politice) nu schimbă acest lucru şi nu absolvă pe generali de această responsabilitate. Aici este o linie fina care creează confuzii mai ales în democraţiile noi ca România, dar pe care democraţiile cu tradiţie ca Marea Britanie şi chiar cele foarte tinere ca Israel, o înţeleg foarte bine (deşi chiar şi acolo pot exista abuzuri).

În acest sens, cel mai recent exemplu din Marea Britanie este controversa pe marginea ţintei bugetare de 2% PIB pentru apărare. Pe scurt, Conservatorii refuză să garanteze menţinerea bugetului la nivelul de 2% pe următorii cinci ani, ceea ce practic ar însemna cel puţin subfinanţarea actualului program de transformare a forţelor armate (calculat pe o creştere netă a investiţiilor în ritm cu creşterea PIB), şi poate chiar alte reduceri de capabilităţi militare. În orice caz, ar fi exclusă recuperarea tăierilor din ultimii cinci ani, aşa cum s-a promis iniţial în 2010. Discuţia pe această temă a escaladat la un nou nivel în ultima săptamână în urma unui editorial în The Daily Telegraph scris de fostul (până în septembrie 2014) şef al statului major al forţelor terestre britanice, şi care chiar din titlu a trimis un mesaj clar Guvernului: „nu vă jucaţi de-a politica cu apărarea naţională”. Efectele politice au fost imediate: articolul Generalului Sir Peter Wall i-a încurajat şi pe alţi membri ai parlamentului să se implice în această dezbatere, aşa că acum Primul Ministru este sub o presiune considerabilă să ofere garanţii pentru bugetul viitor. Într-un alt exemplu (pe timp de război), în 2011, spre sfârşitul intervenţiei din Libia, şeful aviaţiei şi şeful marinei britanice avertizau, „pe surse”, că operaţiunea nu mai putea fi susţinută mult timp.

Asemenea intervenţii publice din partea generalilor britanici sunt normale şi aşteptate. Şi nu vin doar din partea celor trecuţi în rezervă. Anul trecut, şeful în funcţie al aviaţiei a criticat în termeni duri politicienii pentru faptul că vor de la militari mai mult decât sunt dispuşi să finanţeze, şi în general pentru că au pretenţii disociate de realitate. În 2012, şeful în funcţie al Marelui Stat Major de asemenea a lansat o critică fără echivoc legată de tăierile operate de Guvern şi impactul pe care îl au asupra capabilităţilor armatei dar şi influenţei globale a ţării. De fapt, Gen. Lord David Richards a avut (şi continuă să aibă, chiar după trecerea în rezervă) multe alte intervenţii similare în public, de mai mică sau mai mare amploare. Iar exemplele pot continua, atât cu generali activi cât şi cu multe figuri respectate care acum sunt în rezervă, precum generalii Lord Dannatt sau Lord Jackson, Amiralul Lord West, Mareşalul Lord Guthrie şi aşa mai departe. Influenţa lor este cât se poate de reală.

„Toţi aceşti foşti sau actuali lideri militari consideră că e datoria lor să-şi spună părerea când vine vorba de chestiuni de apărare şi să acţioneze ca o „contrapondere” la iniţiativele politicienilor care pot fi eronate (din neştiinţă sau interese electorale).”

În plus, cuvântul şi opinia generalilor sunt respectate din start pe baza valorii universale de respect pentru profesionişti; autoritatea lor în materie de chestiuni de securitate şi apărare e recunoscută. Politicienilor le vine greu să contrazică direct părerea militarilor fără a plăti un cost de imagine. E de asemenea adevărat ca această logică poate duce în cealaltă extremă, unde vocea şi autoritatea generalilor ajunge să-i domine pe politicieni cel putin în unele situaţii – asta a fost una din controversele din timpul guvernărilor Blair şi Brown când generalii obţineau uşor concesii în contextul războaielor din Irak şi Afghanistan. La urma urmei însa, Guvernul are întotdeauna argumentul constituţional de partea sa, aşa cum a aflat chiar şi Gen. MacArthur în 1951 (probabil cel mai elocvent caz în materie).

Dar de ce sunt toate acestea importante?

Intervenţia publică a generalilor, ca mod de a preveni sau limita derapaje ale politicienilor în domeniul apărării, are efecte esenţiale pe trei direcţii. În primul rând şi în mod evident, afectează chestiuni concrete de natură materială, de la nivelul alocării bugetare la marile proiecte de achiziţii. Nu e locul liderilor armatei să spună Guvernului sau Presedintelui cum să utilizeze forţele armate în sensul cel mai larg; aceasta e o chestiune politică. Dar generalii au datoria să spună ce este necesar armatei pentru asigurarea apărării ţării prin mijloace proprii – şi să insiste ca Guvernul să ia în serios aceste necesităţi.

În al doilea rând, un real rol public asumat de liderii militari este esenţial pentru moralul armatei. Unui corp de ofiţeri (ca să nu mai vorbim de trupă) care ani de-a rândul îşi vede generalii-şefi acceptând cu obedienţă (câteodată, chiar complicitate) decizii politice care lovesc nu numai în capacitatea de luptă (derivată din buget şi investiţii), dar şi în demnitatea armatei (scandalurile legate de salarii şi pensii, promovări dubioase la cel mai înalt nivel), îi va veni greu să aibă încredere în aceşti lideri mai ales în condiţii-limită. Asta nu este o formulă pentru o armată cu moral ridicat, iar ramificaţiile sunt complexe, afectând tot sistemul militar. Situaţia este cu atât mai deplorabilă având în vedere profesionalismul indiscutabil al militarilor români; aceştia merită lideri mai curajoşi moral care să le apere statutul, demnitatea şi interesele profesionale.

In al treilea rând, intervenţiile publice ale generalilor sunt importante pentru dezbaterea naţională – incluzând aici atât clasa politică, cât şi cetăţenii de rând. E o absenţă cronică a liderilor militari activi din discuţiile pe probleme de apărare; opiniile lor nu există în peisajul public reflectat în presă. Reticenţa foştilor lideri, acum în rezervă, e şi mai greu de justificat – decât dacă nu au nimic de spus. Câteva nume, ca Gen. Constantin Degeratu, sunt rare excepţii şi de valoare. Alte câteva voci, dar de (cel mult) generali în rezervă care nu au autoritatea unor foşti şefi de stat major, se mai aud câteodată pe canale media de mâna a doua-treia. Într-o ţară aflată „în prima linie” a NATO, cu o tradiţie de gândire militară de valoare, situaţia curentă e greu de acceptat.

O democraţie e un tot unitar nu monolitic, iar puterea, avantajul fundamental al democraţiei stă în concluzii şi decizii superioare obţinute din contribuţii diverse, ale tuturor părţilor componente. Serios. O autocraţie refuză dialogul şi impune deciziile de sus în jos cu mai multă eficienţă pe termen scurt, dar cu preţul disensiunilor, erorilor şi demoralizării pe termen lung. Treptat, şi România (atât la nivelul aparatului de stat cât şi la nivelul publicului în general) va trebui să treacă în mod complet de la un model de gândire bazat pe obedienţă, refuzul responsabilităţii şi frică în faţa „autorităţii”, la unul bazat pe dialog constructiv real şi conştiinţa unei responsabilităţi comune între toţi factorii implicaţi într-un anume domeniu. Participarea generalilor-şefi în acest proces democratic, în zona apărării, este esenţială. În plus presa, actualmente total inaptă în abordarea problemelor de apărare dar eficientă în propagarea analizelor sub-mediocre, propagandei şi diverselor mituri, are de asemenea nevoie de opiniile profesionale ale generalilor. Însă aceştia din urmă trebuie să facă primul pas.

La începutul acestui articol se sugerează că a-i compara pe generalii care tac cu niste „miei” este în mare parte greşit. De ce? Pentru că, în ciuda argumentelor din acest articol, liderii (foşti şi actuali) Armatei Române nu sunt nici pe de parte lipsiţi de inteligenţă, nici neapărat lipsiţi de curaj fizic (sărim peste celelalte simbolistici cum ar fi inocenţa ş.a.). A le reproşa această pasivitate şi chiar complicitate în procesul de decădere a Armatei poate trece prea uşor peste faptul că toţi şi-au desfăşurat activitatea într-un sistem corupt material şi intelectual, care dezavantajează iniţiativa şi opiniile contrare. Vina e de fapt colectivă. Am putea avea chiar un pic de simpatie pentru presupusele dileme ale unui şef al Armatei pe care ni-l putem imagina, cu generozitate, prins între ciocanul propriilor şefi politici şi nicovala propriei conştiinţe de militar care vede ce se întamplă însă se consolează că nu „poate” face nimic. Dar apoi ne-am reaminti că degradarea şi umilirea Armatei Române şi vulnerabilizarea întregii ţări s-a produs incontestabil pe timpul acestor generali, care aproape întotdeauna au tăcut.

„România, şi armata ei, au nevoie de generali care să-şi înţeleagă complet rolul şi jurământul militar.”

Autor: Gabriel Elefteriu

Sursa: Adevarul.ro

114 comentarii:

  1. Adevarul ? Mai sa fie! Nu ma asteptam sa aud asta din presa romana.

  2. capatu` satului

    n`ai cu cine;
    dupa` 89 au urmat: multe decenii de impliniri marete – parca asa se spune inainte – impliniri care au justificat trecerea atator ofiteri la gradu` de jeneral;
    toata stima pentru cei foarte putini care au justificat prin munca gradu` obtinut;

    munca atator jenerali o vedem astazi: o armata la nivelu` ww2 in care o populatie, indobitocita de preotime, are o foarte mare incredere;
    trebuie sa recunoastem ca starea in care ajuns armata este in primu` rand meritu` jeneralilor facuti pe coridoarele casei poporului si prin culisele palavramentului; care a fost mai curajos a ajuns direct la presedintele republicii – asta da fapta de arme;
    daca stim cu totii ca soldatu` executa si nu discuta ordinu`, jeneralu` are totusi o marja mai larga de apreciere si de influentare a deciziilor militare sau cele care au legatura cu armata;
    avem armata de jenerali pe care o meritam, tot felu` de loaze politice ce n`au nici cea mai vaga legatura cu acest grad;
    din pacate, trebuie sa recunoastem ca multi jenerali au contribuit si ei, impreuna cu palavramentarii la secatuirea unei tari care si`a pierdut orice orizont: pt. cine nu`si mai aminteste, am sa reamintesc ca bancorexu` dadea credite cu o dobanda subventionata pt. cine merita: ofiterii superiori….- acestia luau banii si ii mutau cativa metrii la lata banca unde dobanda la depozit era mai mare decat dobanda la creditu` dat de bancorex;
    recent era o stire tot pe acest site, legata de protestu` unui ofiter (binentele nu de la noi) legata de slaba inzestrare;

    la noi jeneralu` are o singura grija sa primeasca banii lunar si cam atat; daca se poate o avansare si o crestere a sumelor primite si mai bine;
    si cei care se plimba prin teatrele de operatii si isi asuma lauda cu public mari fapte de arme au realizat plimbarea unor convoaie de soldati – asta da strategie, se vede scoala.

    pana la urma avem jeneralii pe care ii meritam: stalin si poporu` rus, fericire ne`a adus.

    • Ai si gasit vinovatul pentru indobitocirea populatiei-preotimea.Nu e de vina sistemul de invatamant subfinantat,nu e de vina campania agresiva de prostire a Romanilor dusa in media de dupa 1990 prin tot felul de emisiuni kitsch cu manelisti si pitipoance (campanie patentata cu brio de trustul Pro si apoi preluata cam de toti),de vina e Biserica ! Da,exact Biserica,acea institutie care de-a lungul secolelor a fost o fantana de prezervare a romanismului.De fapt nu ma mai mira nimic,asta e curentul hipsterist „de pe net” in ziua de azi.

      • capatu` satului

        biserica stramoseasca a existat si inainte de `89;
        cine o conducea de fapt stim cu totii;
        toata stima pt. Mitropolitul Corneanu care a recunoscut public starea reala de dinainte de `89 a bisericii stramosesti – pretu` a fost platit de mortii de pe treptele catedralei din Timisoara in `89;
        tot aia care conduceau biserica inainte de `89 sau aveau functii de mari ierarhi o conduc si astazi;

        vezi ca prin Nordu` tarii este un episcop (se presupune ca asta e un sfant in viata) care a transmis enoriasilor si eparhiilor ca trebuie sa voteze cu credinta stramoseasca si sa`l aleaga pe pictor vonta: norok ca enoriasii nu si`au pierdut deloc ratiunea – totusi, n`am auzit nici`o pozitie a mitropoliei de Cluj sau a patriarhiei fata de mareata fapta a inaltului ierarh;
        tot asa cum n`am auzit nici o luare de pozitie fata de maretele realizari ale mitropolitului Constantei pe taramul laurii de mita si deturnarilor de fonduri: lua bani din salariile preotilor(platite de stat) si nu platea la stat sumele cuvenite ca impozite si taxe, anaf a pus sechestru pe palatul mitropolitan, iar preotii au facut cheta si au platit datoria: patriarhia nu a luat nici o pozitie, nu te intrebi de ce ?

        cred cu tarie ca religia, la fel cu partidele politiice trebuie sustinute doar din fondurile celor care doresc sa o practice – s`a supt prea mult din bujetu` de stat;
        in US cele mai puternice spitale au fost costruite si controlate de biserici – astea si`au facut datoria au incercat sa dea mai mult decat au primit de la enoriasi; binenteles acolo statu` nu da un ban gaurit la biserici; nu are rost sa iti spun ca in US preotu` catolic,ortodox, etc, care are putini enoriasi are un al doilea job daca vrea sa traiasca decent; la noi statu` si noi toti ne permitem un lux pe care americanii nu si`l permit; binenteles noi n`avem educatie, sanatate, armata, etc;
        intreb si io, ce nevoie au inaltii ierarhi de salarii lunare astronomice platite din bujetu de stat in conditiile in care au renuntat la viata lumeasca ? raspunsu` cred ca`l stie oricine…
        credinta daca o ai, ai primit`o de la parinti, care ti`au predat`o ca si ei au primit`o de la inaintasii lor, o ai in suflet, nu in niste securisti obositi.
        de ce dupa `89 s`au contruit din bujetu` de stat sau cu ajutoru` bujetului de sta mai multe biserici decat scoli, asta ar trebui sa`ti puna serioase semne de intrebare;
        sau poate ca acolo trebuie sa ajungem o tara de analfabeti prea cucernici, luptatori la cozile la moaste si la impartitu` aghiazmei.

        • Mda,nu prea ai spus nimic,acelasi bla bla hipsterist impotriva BOR,punandu-i pe toti in aceeasi oala si ce prezinta o imagine cu totul deformata despre activitatea Bisericii in Romania.Astfel de elugubratii ca ale tale nu fac decat sa zdruncine fundatia acestei natiuni.

          • Dar intrebarea ramine: de ce vor preotii salarii ? Nu au raspuns ei unei chemari mai inalte si au renuntat la toate cele lumesti ? De ce vor si case? Sfantul Andrei cand a crestinat Romania avea doar hainele de pe el si toiagul si dormea pe unde apuca. De ce nu fac si preotii nostri la fel?
            Redus totul la o singura intrebare: de ce preotii nu fac ceea ce predica?

          • capatu` satului

            eu am expus fapte care sunt deja istorie; faptele grave savarsite de inaltii ierarhi sunt mult mai multe;
            veridicitatea lor se poate verfica pe google;
            daca ai argumente care sustin o stare de fapt diferita de cea prezentata posteaza`le sa le vedem si noi;
            daca nu, o sa ajung la concluzia ca de fapt discursu` tau nu e decat bla, bla fara nici un fundament;

            inainte vreme, cartile de istorie incepeau cu un citat din Nicolae Balcescu: cine nu`si cunoaste istoria nu`si cunoaste neamu`.
            ar mai fi poezia Doina de Mihai Eminescu, dar se poate lectura si cu goagal.

            • Tu aduci in discutie cazuri particulare,de multe ori chiar interpretate gresit,pentru a demoniza o intreaga institutie,institutie ce a fost si va trebui sa ramana un stalp al societatii Romanesti.Aceasta campanie furibunda dusa la adresa Bisericii nu este intamplatoare,ea se incadreaza perfect in planul de indobitocire .dezradacinare si indepartare a natiunii Romane de la nucleul ei cultural.

              • capatu` satului

                o natiune se cladeste prin invatamant;
                si se mentine printr-un sistem puternic de sanatate si o armata serioasa;
                noi dupa `89 am renuntat la scoala, sanatate si armata, dar in schimb nr. de preoti a crescut dupa cum se zicea inainte: cincinalu` in 2 ani;
                tara are mai putine scoli decat biserici: o fi bine, o fi rau ?;
                biserica stramoseasca desi are resurse financiare astronomice multe din bujetu` de stat sau al judetelor ( anu` trecut patriarhu` trimitea scrisori prefectilor privind datoria lor de a marca minim 1 mld. sau mai mult pt catedrala prostirii neamului) in timp ce in spitale oamenii mor pt. ca nu exista un medicament elementar de 2 lei gauriti din lipsa de fonduri; bolnavii de cancer au medicamentatia subventionata, dar nu primesc medicamentele pt. ca ministeru` n`are bani; bujetu` are bani fara numar pt. preoti si catedrale;
                iar bisericile cresc in cartiere una linga alta.
                tara a facut destul de la `89 pana acum pt. biserica stramoseasca; ar fi randu` ca biserica sa se opreasca din suptu` din bugetu de stat si sa dovedeasca ca se ridica la nivelu` inaintasilor.
                cred ca BOR poate, daca are suficienta vointa sa construiasca cele mai puternice si serioase spitale: daca nu vrea n`are cum sa poata;
                dupa cum spunea N. Steinhardt: mai ferice sa dai decat sa primesti.

                • Asta este o perdea de fum.Biserica nu primeste atat de multe fonduri incat sa zici ca ia de la Sanatate,Armata,Invatamant.E ca in bancul ala cu „daca ma lasam de fumat acum 10 ani acum aveam bani de o masina”.Si da,Biserica sponsorizeaza orfelinate,ofera burse pt. copii nevoiasi si cantine pentru saraci.Biserica nu poate construi spitale pt. ca nu are fonduri de sute de milioane anual asa cum lasi tu sa se inteleaga.

                  • @Costin.

                    Sunt de acord cu tine ca nu trebuie demonizata intreaga Biserica. Sunt inca multi preoti care isi merita numele, INSA din pacate numarul lor scade. Multi s-au dedat la pacatele lumesti pe care ar terebui sa le combata cu tarie si sa fie un exemplu pentru societate si mai ales pentru tineri. Cum poti tu, ca preot si slujitor al Lui Dumnezeu sa vii si sa-mi spui ca nu poti impartasi un copil de 2 ani pentru ca a mancat de dimineata, era ora 12 cand m-am dus cu copilul la biserica. De unde regula asta, cand acum 30 ani cand eram copil, preotii spuneau in ziua de Paste in biserica, ca copiii pana la 7 ani nu au pacate si pot fi impartasiti fara post sau alte restrictii? S-au schimbat regulile de atunci si pana acum? Au devenit preotii mai catolici decat papa?
                    Cu ce drept vine un preot si imi cere 20 mil pt o inmormantare, fara sa dea nici o chitanta? Cu ce drept un preot le spune parintilor mei un pret pt un loc de veci si dupa o saptamana cand se duc cu banii sa plateasca locul respectiv, le cere un pret mai mare? Cu ce drept vine un preot si imi cere un pret pt nunta iar dupa, cand il ia pe nas deoparte in altar ii cere mai mult decat intelegerea initiala, argumentand ca ar trebui sa plateasca o taxa de curatenie, am facut multa mizerie in cele 20 de minute cat a durat slujba, o taxa de lumina, la fel s-a consumat mult curent cu cele 3 becuri aprinse, si o taxa pentru cei 2 dascali care erau in biserica?
                    Tot ce am spus mai spus reprezinta doar exemple personale si nu din auzite.
                    Ca sa nu mai vorbesc de spagile ENORME de zeci de mii de EURO care se cer pentru a se atribui o parohie unui preot tanar, asta auzita de la o ruda care a terminat de curand Teologia.
                    Imi pare rau ca s-a ajuns aici, am intalnit si cativa preoti extraordinari, care intr-adevar ofera alinarea dar si multi la care ti-e sila sa te duci sa-ti deschizi sufletul.

                    • La fel ca intreaga societate Romaneasca si Biserica e impanzita de lepadaturi.Noi trebuie sa-i combatem pe aia,la fel cum o facem cu politicienii nu sa sustinem un atac la adresa intregii institutii.

                      Tu ai dreptate in argumentatia ta,si eu am un cunoscut absolvent de Teologie caruia i s-a cerut sa dea spaga pentru post,a refuzat si a parasit preotia.Bani avea dar i s-a parut un sacrilegiu sa dea bani pt. asa ceva.Institutia trebuie reformata,mizeria trebuie curatata insa nici sa ajungem si in cealalta extrema incat sa distrugem Biserica.

                    • Si ,pentru ca de aici a pornit discutia,cum naiba sa sustii ca Biserica indobitoceste populatia ? Chiar nu se uita nimeni in mass media ? Sute de emisiuni,sute!!,cu tot felul de vagaboante analfabete,manelisti si nou imbogatiti inculti ce ne agreseaza si indobitocesc zilnic noua generatie.Astia ne sunt bagati pe gat in mod democratic,astia au o influenta devastatoare asupra noii generatii.Astia ne sunt prezentati ca „modele de viata” in timp ce de alde Cernea et comp ne hartuiesc cu homosexualiatea ca normalitate.Totul sub pretextul „asa e in Occident,asta e civilizatie” sau sub mincinosul slogan „spitale/scolo nu biserici”.E,uite ca eu cred ca putem fi civilizati si fara parasute si homosexuali la tv, eu cred ca-n Romania pot exista si scoli,si spitale ,si biserici.

                    • Tocmai din cauza ca ai intalnit si preoti extraordinari, nu-i pune pe toti in aceeasi oala si, mai ales, nu-i judeca pe toti de-a valma. Ca NIMENI nu-i stie pe cei smeriti care dau si haina de pe ei si fac zeci de actiuni pentru saraci sau pentru familii cu probleme, pentru ca aceste fapte nu se trambiteaza – de multe ori nu se spun nici macar sotiei („sa nu stie stanga ta ce face dreapta”). Spiritul de a critica Biserica este lumesc iar osandirea intregii paduri pentru uscaturi, este in spiritul lumii, nu al crestinismului. Iar cei care NU sunt crestini sunt intr-o alta dimensiune, rationalista, in care lucrurile sunt simple si totul e la vedere, alb sau negru, nu exista pardon si totul este drastic judecat.

                      Legat de cei care se intreaba de ce se construiesc biserici si nu se construiesc scoli, raspunsul e simplu: populatia Romaniei de varsta scolara s-a redus extrem de mult in ultimii ani, sunt clase care nu intrunesc numarul minim de elevi, profesori care nu-si pot face norma minima saptamanala. Ce alte scoli sa mai construiesti? Facultati nici pe atat. Eu lucrez cu sute de oameni care fac munca necalificata (pentru care sunt suficiente 10 clase) dar 80% dintre oameni sunt absolventi de studii superioare. Mergeti in orice mall din tara si faceti un sondaj printre vanzatori sau vanzatoare. 90% au terminat o facultate. Platita din bani publici. Faceti un alt studiu pe piata muncii, intre cei care lucreaza si aflati cati din oamenii activi lucreaza in domeniul pentru care s-au pregatit. Nici 50% nu activeaza in domeniul absolvit. Totul e mare gogoasa cu invatamantul si scolile si facultatile.

                      Iar legat de veniturile bisericii, George Damian are un punct de vedere lipsit de can-can-isme: http://www.george-damian.ro/moise-guran-un-dezinformator-de-moda-veche-4269.html

                    • @ Costin
                      Asta asa e, nu poti acuza biserica ca indobitoceste populatia cand vezi ce fenomene apar la TV. Pe de alta parte eu reprosez unei parti a bisericii, care devine cam numeroasa, NU toata biserica, ca nu se mai ocupa de principala ei menire, aceesa de a oferi sprijin moral oamenilor si de a nu-i spolia fara rusine.
                      Biserica trebuie sa fie un stalp al societatii iar preotii prin tinuta morala adoptata, un reper pt tineri mai ales. Poate daca ar fi fost asa, si situatia morala a societatii romanesti ar fi fost alta. Repet, nu inseamna ca biserica distruge societatea, ar fi aberant sa afirm asa ceva, dar nici nu o ajuta pe cat ar trebui.
                      Legat de numarul de biserici, cred totusi ca se ajunge cam prea departe. Apar prea multe si deja au inceput preotii sa se certe pe teritorii de zici ca isi impart mosia. Cineva spunea ca de ce sa se faca scoli daca numarul de cetateni a scazut, Ok dar de ce nu se modernizeaza cele existente astfel incat sa ofere cele mai bune conditii de pregatire. De ce nu se asociaza biserica cu scolile prin campanii foarte vizibile si sa ajute copiii cu probleme chiar si financiar. Nu ma luati cu argumente de genul sa nu stie stanga ce face dreapta, in occident campaniile in care sunt implicate institutiile sunt foarte vizibile astfel incat sa atraga bani si donatii pentru scopurile lor. Vrei sa faci orfelinate, camine de barani si cantine atunci asociaza-te cu televiziuni, posturi de radio si anunta peste tot ce vrei sa faci si sunt sigur ca imaginea bisericii s-ar imbunatati considerabil si increderea oamenilor in aceasta institutie ar fi alta.
                      Lumea nu si-a pierdut increderea in preoti din cauza ca urla niste distrusi precum Remus Cernea ca biserica ortodoxa distruge Romania, ci din cauza experientelor personale, ca cele pe care le-am enumerat mai sus.

                  • Ce glumeț ești! „Biserica nu poate construi spitale pt. ca nu are fonduri de sute de milioane anual asa cum lasi tu sa se inteleaga.” și piramida lui CEO Daniel din ce se face? Din aer? Și banii de unde sînt? Care e prețul ei și ce se putea face de banii ăia în loc?

                • Esti un mincinos. Statul roman s-a cladit pe Biserica. La propriu si la figurat. Biserica a reprezentat statul roman, atunci cand acesta era in disolutie sau pur si simplu nu exista. E suficient sa spun ce a insemnat Biserica pentru romanii din transilvania.

                  Revenind: statul a luat de la Biserica aproape TOT odata cu secularizarea, pentru a putea sa hraneasca oamenii, sa construiasca scoli, spitale, etc. In schimb, a decis sa-i plateasca un cuantum din salariul preotilor. Azi e 40%. Cu taxele pe care le plateste la stat, preotul da mai mult decat incaseaza. O data cu comunismul, statul a mai luat o data. Dupa 1989, statul n-a dat inapoi nici 25% din ce a confiscat ilegal. Multe din liceele si scolile tarii functioneaza in cladiri ale Bisericii, in care se plateste o chirie modica sau deloc. Asta in timp ce Bisericii i se imputa ca vinde lumanari cu 0,4 de bani sau calendare.Numai constructia Catedralei a adus pana acu’ 10 milioane de euro la buget, din taxe si impozite. Nemaivorbind de locurile de munca ale alora care lucreaza acolo, profitul firmelor care construiesc, etc. Mai bine ti-ai schimba nick-ul in ‘mincinosu’ satului’

          • Da da fundația acestei nații e fix pe ortodoxie! ! Hai fuga fuga la patriarhul Kiril ca am auzit ca e pe excedent bugetar!

            • Ortodoxia face parte din fundatia acestei natii,da.Romanii erau orodocsi cu mult inaintea rusilor asa ca scuteste-ma cu texte ieftine.D’astea la carciuma cu tovarasii tai vere.

              • Si parerile tale le poti discuta la carciuma cu tovarasii tai :)))) Intreaba-te de ce suntem ortodocsi si nu catolici, de ce se vorbea slavona in biserici, intreaba de Taratul Bulgar, etc. Si cand ai un raspuns destept, lumineaza-ne si pe noi :))))

                • Pentru ca Taratul Bulgar avea o statalitate pe aceste meleaguri inaintea noastra si,de ce sa nu recunoastem,erau mai avansati cultural(profitand de un stat inchegat,stat care cuprindea si taramuri locuite in majoritate de valahi).Asta nu inseamna ca erau crestini inaintea noastra.Rusii nici atat.

            • Mai pune mana pe o carte de istorie. Pana si cartile de istorie militara recunosc ca „român” s-a definit cel care locuia pe acest teritoriu, vorbea o limba latina si era crestin. Si ia vezi matale care e crestinismul din primele secole, cine l-a pastrat pana azi?

          • Poate in acelasi Audi ,nu in aceeasi oala.

    • Am vazut aseara pe youtube cateva filmulete cu dotarea Germaniei in WW2.
      Acolo se vede si stamosul TABului si a micilor senilate, etc. Eu as pune o intrebare? Fabricile alea germane de camioane, tancuri, artilerie, avioane ,etc erau particulare sau ale statului german.Ca sa stim si noi ce trebuie sa faca Romania.Sa astepte pe Gigi Becali sa faca fabrica de tancuri casa apere poporul, sau trebuie sa faca Romania ca tara.
      Poate raspunde cineva.

      • Ambele… Multe erau fabrici private dar care au fost sustinute masiv de stat.
        Sa ne apropiem de vremurile actuale, SUA are fabrici de armament atat private cat si de stat. Cele de stat sunt operate de firme private, si anume cele care au castigat licitatiile de dotare pe anumite categorii de echipamente, fiind obligate in mare parte sa subcontracteze productia la firme bazate in SUA.

    • Ai reusit sa ma iriti, stimabile. Esti spalat pe creier de propaganda ateist anticlericala. Preotimea formeaza mari caractere, nu indobitoceste. Nu cunosti nimic despre dogmele crestine si ce ne invata ele. Esti doar un ignorant care ataca ceea ce nu intelege. Crestinismul a fost doctrina nationala de supravietuire prin milenii si fara el nu am fi aparut ca neam si nici nu am fi supravietuit. Stramosii nostrii luptau ”Pentru Dumnezeu si neamul meu!”. Mai intai informeaza-te, iar apoi arata-ti limitele. Oamenii fara Dumnezeu au adus tara asta unde e. Poti sa ai cea mai dotata armata, daca nu are o doctrina nationala care sa o insufleteasca armata aia va fi batuta. Iar la noi doctrina asta s-a numit si se numeste: Ortodoxia.

      • Nu exista propaganda anticlericala baiatule. Exista doar fapte de care populatia s a saturat. Iti place sau nu asta e situatia. Va place mita, va plac banii nemunciti, asta este raspunsul natural al societatii.
        Exista pe de alta parte propaganda pro clericala. Vezi cazul cu religia in scoli. Morcovetele ca scoatem religia din scoli e mare. Nema viitoare generatie de „credinciosi spalati pe creier”. Disperare maxima la popi.
        Ortodoxia e perimata de mult. Ce se intampla la noi in tara este doar o afacere: „ortodoxia” produce mult, foarte mult. Probabil ca faci parte din ea. Textele cu ortodoxia sunt inventate de propaganda kgb ista. Noi insa o simtim pe pielea noastra:
        1. „Popii” iau mita la orice eveniment fericit sau nefericit din viata oamenilor.
        2. Ortodoxia are afaceri colosale cu venituri pe masura. Intra intr un magazin de haine preotesti si mira te de cat de psihopati sunt. Hainele pe care le poarta maimutele astea care conduc ortodoxia costa zeci de mii de euro. In loc sa si cumpere porcariile alea mai bine ar finanta spitale ca e lipsa majora de medici. E lipsa de medici nu de popi in tara asta mai nenorocitule propagandist.
        3. Tinerii absolventi de teologie trebuie sa aiba pile sau sa dea mita pentru un post.
        4. Ai participat vreodata la o petrecere a preotimii? Baietii sunt de calibrul lui Vasile Blaga. All night long, bottle after bottle. Probabil ca si tie iti place.
        Mars la Moscova cu textele despre ortodoxie.

  3. „România, şi armata ei, au nevoie de generali care să-şi înţeleagă complet rolul şi jurământul militar.” Frumoase cuvinte.
    PS:Un Maresal pe cand,Doamne Fereste

  4. Bre, da’ specimenu’ ala din poza nu este fostul BADigard a lu’ Cozma?
    Daca mai cercetati putin o sa gasiti legaturile intre fostul BADigard si compania cercetare din Bg 7 Vanatori de Munte … Care companie cercetare ghici cui se subordona (si) intre altele… Iar la (pre)final aflati rezultatul acestor legaturi „nefiresti”… –>>Pacea de la Cozia…. Iar la final 888servati cum se folosesc state din vecinatatea RO de anumite structuri de forta ale statului roman pentru a obtine anumite avantaje pe scena politica internationala…
    Bonus? Un presedinte se declara invins de structuri…
    PS- Sa nu trimiteti jandarmii sa ceara despagubiri pentru ca au fost batuti… 🙂

    • Si daca tot va intrebati de ce tac generalii… Toata lumea il spala lumea cu sampon pe Degeratu…. Poate reuseste sa ne spuna domnia sa despre implicarea unor (foste) cadre militare in evenimentele din ’99… Cadre care au avut la fel legaturi mai mult sau mai putin firesti cu DGIA… De ce trebuie sa ne spuna? Pentru ca intimplator dumnealui era marele sef in perioada respectiva…

  5. Sa nu fie cu suparare, dar cine sa vorbeasca, grupul generalilor promovati pe criterii politice…gen Ontanu si Gabriel Oprea? Poate intr-o buna zi o sa ajunga DNA-ul si la ei…poate! Politicul a cangrenat fiecare institutie e tarii asteia, nu a scapat nimec. Trebuie taiat in carne vie, altfel Ucraina 2 poate sa scrie pe noi!

  6. Un articol excelent care atinge domenii sensibile. Acesti generali subordonati intru totul clasei politice, nu au nimic de spus. De fapt nu au avut niciodata ce sa zica. Se pare ca singurul care a mai spart tacerea a fost maresalul Antonescu. Pe de alta parte ne intrebam cine sunt, nu stim cum gandesc, daca sunt compatibili cu functiile pe care le detin si daca sunt capabili sa conduca in lupta armata Romaniei. Nu ies in fata. Sunt doar vreo doua exceptii Gen. Degeratu si Gen. Badalan. Dar acestia nu se ating de clasa politica, ci expun niste probleme pe care Armata trebuia sa le rezolve. Dezastrul si coruptia din armata romana si din Romania cad si in sarcina lor, mai ales a lor. Au tacut, inseamna ca sunt implicati in multe lucruri.Tacerea lor denota altceva, nu este tacerea mieilor.

  7. Conditia actuala a capacitatii militare a Romaniei este cum a fost de multe ori in istorie, slaba / proasta. Ca astazi este probabil cea mai proasta, raportat la actualele conditii internationale si criteriile de apreciere general acceptate,
    este consecinta obtuzitatii, incompetentei,lipsei de cultura, cunoastere si orizont, de patriotism, coruptiei si lipsei de vointa a celor mai multor membri ai clasei politice din ultimii 25 de ani. Mai tineti cont de un aspect: intotdeuna armata va fi o imagine, o reflexie a puterii, structurii si capabilitatii unui stat.
    Industrie, nu. Finante, nu. Cercetare, nu. Populatie apta de efort militar, in strainatate.Teritoriu, pregatit si nu prea (noroc, mai mult sau mai putin, cu obstacolele naturale). Asa ca, pretentii prea mari nu trebuie sa avem de la Armata Romaniei. Politicienii au crezut ca NATO/EU si art 5 este o umbrela suficienta si pentru burnita si pentru ploaie si pentru grindina (cu fulgere si tunete!). Ba chiar prin 2009-2011 credeau ca a venit momentul de desfiintare a armatei, rezervei, politiei, pompierilor, puscariilor (stiau ei ceva) etc. etc.,ca sa faca rost de bani de „investitii”. Acum, chiar daca nu prea convinsi, politicienii au inceput sa se prinda ca umbrela este doar un maner din care poate iesi si panza umbrelei, dar asa, mai usurel. Bine ar fi fost sa se mai uite prin vecini,si ma refer la polonezi, care satui de cat au luat-o „in bot” ((vorba generalului moldovean Ion Costas despre cum ii poti potoli pe rusi – „dandu-le in bot”)), si din stanga si din dreapta, si-au luat masuri din timp.
    Noi… cum o bate ploaia, vantul!… Generalii… O sa-i vedeti vorbind, pe cei stiu si care chiar au ceva de spus, doar cu aprobarea…politicienilor! Asa e legea. Militarii in activitate nu pot exprima opinii in public decat cu aprobare. Simplu, clar si eficient. Cei din rezerva, cunosc situatia principial, chiar daca cunosc amanunte, nu le vor face publice etc. Ce pot face este doar o politica a
    interesului national, „pro patria”.

  8. E destul de simplu ca sa faci curatenie.
    Prima oara Ii depistam pe „curve/curvari” dupa care Ii arunca in temnita si imediat dupa nu mai stam la povesti ci le confiscam toata averea tot tot si nici un ban inpoi sa le dam.Si in functie de actele lor de distrugere a tarii si a armatei sa fie fie omorati cu pietre ca pe vremuri fie spanzurati sau arsi pe rug in centru fiecarui oras.Pentru ca din pacate cu ei nu poti rezolva cu vorba buna ci numai cu forta.Daca tot le place sa faca lucrurile cu forta atunci sa le facem si noi tot cu forta.In Biblie scrie ca ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, IN BIBLIE! adica daca un om a omorat alt om atunci merita sa pateasca la fel pana la judecata finala.Daca un om a insclavit sau saracit un popor atunci merita la fel.Poate doar asa se mai indreapta ca cu ei nu poti decat sai faci sa le fie frica ca nu se poate pune problema de a avea buca.Alti nici pe cele fesiere nu le mai au atat de nesimititi sunt.!FORTA DREPTATE SI JUSTITIE!
    FORTA INDEPENDENTA FIE EA CUM O FI DAR SA FI INDEPENDENT E UN LUCRU MARE(ASTA NU INSEAMNA SA NU AI PRIETENI SAU PARTENERI DE AFACERI)! SI FORTA ROMANIA!

  9. Raspunsul la acest articol e urmatorul: nu avem generali. Avem „generali”, cu sutele, dar nici un general adevarat (poate, totusi, exista unul singur, enumerat in articol). Dragi „generali” ai armatei romane care cititi ce scriu aici: cititi articolul de mai sus cu atentie si asumati-va locul pe care il meritati: in curte, pe dreapta, langa pubela de gunoi. Nevolnici lasi, care preferati caldurica si salariutul in loc sa strigati in gura mare catre clasa politica ca in 2015 sistemele noastre SAM sunt o gluma proasta, nu ne apara de nimeni, ca „tancurile” noastre sunt tancuri doar daca pui ghilimele si ca aviatia noastra, urmasa a IAR-80 si 81, este formata dintr-o mana de avioane obosite suficiente doar ca sa faca politie aeriana daca vreun avion de linie incurca traseul. Sa nu va riscati jobul, stati linistiti la gura sobei si molfaiti-va leafa.

  10. ” De ce Ministerul Apărării în loc să dea pe degeaba autorităților locale foste unități militare pe care le folosesc șmecherii locali, nu creează în aceste unități tabere de pregătire militară pentru tineri? Poate pentru că pe Mircea Dușa nu îl duce capul, dar ce fac generalii? Ce face Statul Major General? Lasă apărarea României în mâinile unui politruc ca Dușa crescut la școala partidului comunist și care dă terenul Brigăzii de Vânători de munte de la Miercurea Ciuc lui Verestoy Attila? ”

    http://www.rgnpress.ro/rgn_14/categorii/analize-interviuri/16857-mobilizare-impresionant-cum-se-pregtesc-tinerii-polonezi-de-un-rzboi-cu-rusia-ce-ateapt-romania-de-nu-urmeaz-iniativa-poploniei-ministerul-aprrii-de-la-bucureti-doarme.html

    • Acum nu vreau sa fac apologia miscarilor paramilitare de fapt am o parere total opusa. Insa asa a fost mereu ceea e vezi la polonezi si la altii din jur. Spre deosebire de noi la capitolul mentalitate colectiva ei au ceea s-ar numi cultura rezistentei sau daca vrei o anumita mentalitate de luptator (nu stiu daca asta cuprinde cu totul ce vreau a spune) care ii determina sa actioneze in afara cadrului institutional atunci cand simt anumite pericole la adresa comunitatii careia ii apartin. La noi mai intalnesti ceva similar doar la aromani . Ce vezi la polonezi nu este o treaba oficiala si n-are treaba cu Dusa oricat de antipatic ar fi. Cate cluburi de tir vezi la noi in tara? Cati si-ar permite sa faca asa ceva. Cati romani de varsta mobilizarii ii vezi petrecandu-si timpul facand macar un sport si cati vezi in crasme?

      • Bre, nu cred ca aia actioneaza in afara cadrului institutional, ca altfel lucrurile o iau razna.
        Intr-adevar, polonezii sunt un popor mandru si orgolios, au spiritul de luptatori in sange si nu prea se dau in laturi a rezista in fata unui inamic mai puternic (vezi sarja cavaleriei in al doilea rezboi). In acelasi timp, sunt si un pic mai romantici si isi pierd rabdarea repede, iar asta le-a adus mari necazuri in ultimele secole.
        Mentalitatea asta insa se poate cladi si incepand din scoala, dar cine sa o faca?
        Profesori umiliti si prost platiti?

        • Oriunde miscarile paramilitare sunt in afara cadrului institutional. Diferenta este data de utilitatea unor astfel de miscari pentru statul/armata in cauza ele fiind in fapt arme cu doua taisuri. Acolo unde sunt vazute ca fiind utile sunt tolerate si chiar sprijinite din umbra (cum era cazul Garzii Zdrentarosilor in Ungaria si altele asemenea) in schimb acolo unde sunt vazute drept un pericol la adresa ordinii de drept sunt reprimate. Faptul ca in Polonia sunt tolerate indica faptul ca sunt vazute ca unelte utile in varii situatii de conflict.
          In ce-i priveste pe polonezi vitejia lor uneori gratuita le-a adus admiratia Europei (admiratie care nu vine doar pe fondul vitejiei) dar si destule necazuri impetuozitatea nechibzuita varandu-i de multe ori in necazuri.

          • Sincer, daca s-ar lasa mai liber astfel de intiative, sa nu zic incuraja, cred ca s-ar gasi si la noi imediat cateva mii de oameni care sa se inscrie destul de rapid in astfel de grupari, cum a fost la polonezi.
            Si prin a incuraja ma refer si la o educatie mai buna inceputa inca din scoala primara. Dar unele mentalitati comuniste sunt inca puternice la noi (si din pacate in general alea mai proaste, dupa ce ca nici asa nu gaseai foarte multe lucruri bune atunci)

            In rest, nimic de zis, bravo polonezilor ca se misca mai vizibil si activ. Dar terminati cu mitul ala cu sarja de cavalerie contra tancurilor germane, e doar un mit. La fel si lamentarile ca noi suntem praf si X sau Y e inerent superior

            • Sincer sunt sceptic ca s-ar gasi cateva mii. Ai nostri ca brazii fug de armata ca dracu’ de tamaie si-i vezi varandu-se de buna voie in asociatii cu caracter militar.Vezi avalansa de lamentari in tara cand a aparut zvonul reintroducerii servicului militar sau cel al mobilizarii. Educatia din scoala trebuie sa vina pe ce inseamna iubirea patriei si a apararii ei in caz de nevoie nu pe inscrierea in diverse formatiuni paramilitare. Inscrierea in asa ceva presupune o si o anumita doza de fanatism care este aproape absent in mentalul nostru colectiv. Sincer m-ar bucura mai mult daca cele cateva mii ar completa mai curand efectivele armatei decat sa se iroseasca in organizatii de tipul acesta.

        • Patriotismul asta nu-l pot insufla doar profesorii (ai dreptate sunt cum zici 100 %) problema este si la nivel de gandire care tine de felul cum isi concep viata multe comunitati exclusiv romanesti. Pe principiul „de ce sa ne inarmam ca cine ne ataca” enuntat de onor Tariceanu traiesc si judeca mult prea multi romani oricat s-ar chinui profesorii (de fapt unii dintre acestia chiar asa gandesc) sa le deschisa ochii.

  11. @GMT, va rog sa cenzurati aceste atacuri la adresa Bisericii ortodoxe. M-am saturat sa citesc prin toate ziarele de main stream aceeasi supa reincalzita: ca n-avem de nici unele si ca e vai de noi pt ca se da bani BOR-ului. Pentru mine, si sper ca si pentru cei care inteleg ca Armata este o fibra mult mai aproape de sufletul poporului roman decat multe altele, a injura Biserica la modul asta e ca si cand ai injura acest popor.
    Nu ma intereseaza rationamentele si sofismele diversilor „ganditori” ai zilelor noastre. Credinta in Dumnezeu, in spiritul ortodox, a fost acel element care a dat putere celor care au luptat pe front sau in temnitele comuniste….PENTRU ACEST NEAM. Asadar, comentariile astea stand pe coate la tastatura imi fac scarba. Evident, o rugaciune nu te scapa de glont sau de senila tancului daca tu nu ai arme cu care sa lupti (vezi inzestrarea armatei si haosul care o guverneaza). Dar cu siguranta, constientizarea faptului ca lupti pt neamul tau care a fost cladit si pe credinta ortodoxa este acel imbold care poate transforma un las intr-un erou, care da tel vietii si luptei.
    Asadar, macar aici, pentru numele lui Dumnezeu, lasati abordarea asta ingusta si nesanatoasa.
    Va citesc cu placere, dar nu va transformati in alta latrina. Ziarul Adevarul nu e nicidecum un model – vedeti atacul furibund la adresa Bisericii din ultima vreme. Rezumati-va doar la arme, politici pt armata si atat…daca nu se poate mai mult. Mai mult nu inseamna sa aruncati cu noroi in Biserica. Evitati macar subiectul.

    • Atacul impotriva Bisericii se incadreaza in tiparul dezradacinarii acelor „estici salbatici pagani”,cum erau considerati Ortodocsii inca de acum cateva sute de ani de catre Vestul catolic/reformat.Din pacate,acum acest atac se face dinauntru,prin ntermediul acestor creduli pe care-i vedem si pe aici,o masa amorfa ce se lasa condusa de editoriale ieftine si campanii de facebook.Astia sunt generatia „cool” si care are „vision” pentru Romania.Dintr-o extrema-n alta,de la fosile comuniste la vietati ultraliberale foarte agresive ce vor sa traiasca doar in noua lume Coca Cola,fara pic de rusine in a calca-n picioare traditiile si seva neamului Romanesc.

      • capatu` satului

        n`are nimeni nimic cu religia;
        problema este ca este sustinuta de stat, in conditiile in care suntem stat laic;
        noua catedrala a patriarhiei va inghitii 400 mil. euro la rosu, cei mai multi bani au mers si vor merge din bugetul de stat sau bugetul judetelor patriei;
        soldatii sunt raniti sau unii morti prin teatrele de operatii pt. circula cu tab`uri sau echipamente depasite in timp ce alte tari din estu` Evropei au dotari superioare: ex. Polonia, etc.,

      • Lumea Coca Cola a ajuns pe Luna acum 50 de ani, lupta cu cancerul, descifreaza genomul uman ca sa vindece „credinciosii” de boli incurabile, face spitale, scoli, are grija de copii nascuti cu malformatii, autisti, isi trateaza cu decenta handicapatii si pe cei bolnavi mintal, lucruri d’astea lumesti.

        Intre timp in tara BOR-ului
        https://www.youtube.com/watch?v=yhl_9Q14lag

        Si by the way, nu mai puneti semnul egal intre BOR si Romania, au fost atatea minti luminate ale neamului acesta care, surpriza, nu au fost ortodocsi, dar care au dat tot ce aveau mai bun pentru semenii lor.
        Asta ca sa fim echidistanti.

        • Corelatia pe care o faci intre BOR si inapoierea de azi a Romaniei este din start gresita.Nu lupta nimeni impotriva stiintei aivci,chiar nu inteleg de ce se incearca acreditarea acestei idei absurde aici.Cum am zis,propaganda si propaganda…

          • Nu era vorba numai de stiinta, era vorba si de altele…nu am vazut vreodata ca BOR-ul sa se implice intr-un proiect social national, de exemplu abandonul scolar sau violenta domestica sau alcoolismul cronic sau copii cu boli in faze terminale.
            Nu am vazut vreun popa sa iasa si sa spuna…bre, iubirea de Dumnezeu nu e pe bani, e moca…veniti la Biserica si sa nu va prind ca dati bani.
            Hai sa-ti spun una buna: in 2012 mi-am facut vacanta in tara in Bucovina. Eram 2 familii si am luat toate bisericle la colindat, ca ce altceva poti sa faci acolo. Si am ajuns la manastirea Agapia. Platim intrarea pentru 4 persoane si primi 3 bonuri fiscale. Ii spun „maicutei” ca am platit pentru patru si ne-a dat 3 bonuri fiscale. Raspunsul a fost :v-am dat cate trebuie. I-am aruncat bonurile in fata si ne-am luat banii inapoi.
            Cam asta cu BOR.

          • Asa…ai gasit o scursura.Mai sunt o gramada d’astia,si-n PAolitie,si-n Armata,etc.Nu vrei sa desfiintam Politia si Armata ?

            • Prietene, urmareste-ma cu atentie si nu mai umbla cu cioara vopsita. Eu nu am spus sa desfiintam Biserica, eu contest vehementa voastra puerila cu care identificati Romania cu BOR. Fara BOR nu ar fi existat Romania…serios?
              Si ca scursura asta a mai fost una si mai mare…Teoctist, Dumnezeu sa-l ierte, care nu a scos o vorbulita cand Ceausescu arama manastiri, biserici si monumente de patrimoniu international. Si au fost multi atei care s-au opus tampenii astaia, pe cand Teoctist dormea in fotoliu lui din Marea Adunare Nationala.

              • Din pacate tu umbli cu cioara vopsita si jumatati de masura.In afara de asta mai si tupeul sa acuzi pe altii.Vad ca ai exemple singulare dar nu vrei mataluta sa ne vorbesti si despre miile de preoti aruncati in lagare comuniste ? Sau aia nu se pun ?

                • Te intreb inca o data ,clar si concis.Stim cu totii ca toate institutiile din Romania au oameni compromisi.Ce vrei sa facem,le desfiintam pe toate ?

                • Am atata tupeu cat ii permite liberul arbitru. Stii ce e aia? E ceva dat de Cel de Sus.

                  „Vad ca ai exemple singulare dar nu vrei mataluta sa ne vorbesti si despre miile de preoti aruncati in lagare comuniste ? Sau aia nu se pun ?”

                  Pai vezi ca te ingropi singur…ce a facut BOR-ul pentru memoria nenorocitiilor aia.? Un muzeu, un memorial, ceva?
                  Dar pentru urmasii lor?
                  Sau asta trebuia sa o faca doar statul?

      • Cei mai adevarati conducatori ai unei Tari Romanesti au fost Brancovenii, cei care si-au dat viata pentru credinta si neam si sunt acum, binemeritat, numiti Sfinti. Comparati Brancovenii, care au pierdut tot pe lumea asta, cu mizeria din clasa politica actuala, cu presedintele Klaus care declara „prioritatea mandatului meu va fi aprofundarea integrarii europene”. Hai sa ne facem ca nu vedem ca avem 3 milioane de romani plecati de nevoie la munca de jos in Europa, hai sa ne integram si mai mult si sa trimitem inca 2 milioane, sa fie 5 milioane, o cifra rotunda. Hai sa ne facem ca nu vedem ca avem spor natural negativ de atatia si atatia ani. Hai sa ne facem ca totul e bine si sa gasim vinovatul in Biserica Ortodoxa, ea e vinovata pentru situatia actuala, nu lacomia, oportunismul si materialismul conducatorilor (in primul rand)…

        • @Didi actuali conducatori lacomi sprijiniti din plin de clerul nostru ortodox, cler care a prosperat si prospera sub aripa acelorasi conducatori.
          Ti se pare ca dau in branci cu munca membrii clerului cand au un nivel de trai indecent de ridicat in raport cu majoritatea membrilor comunitatilor pe care le pastoresc? Raportat la extinderea institutiei la nivel national (pentru ca de fapt problema este gradul de coruptie si intruziune in probleme care NU PRIVESC biserica si nu credinta ortodoxa) numarul de orfelinate si cantine sociale pe care le sustine este rusinos de mic desi daca te uiti la masinile in care-si plimba burtile prelatii n-ai zice ca este o institutie saraca.

    • Alo, iar nu ti ai luat ma, medicamentele?

    • DA chiar asa, sa cenzuram atacul la adersa BOR,,,, Mai bine ar cenzura BOR cohortele alea de se imbulzesc la moastele sfintei patrafira, sau adunatura de dobitoace care inconjoara in patru labe nu-stiu-care-manastire… Sau cind il face preakuviosul mare membru al ordinului Salam pe Dragnea…
      Astea vi se par normale in sec. XXI?! Asa enoriasi isi doreste BOR?!
      Mor de ciuda cind vad cum se ocupa preotii gr.-catolici de copii, in timp ce ai nostri preoti nici macar nu dau chitanta…
      Scuze de off-topic, dar sa aud cuvintul ‘cenzura’ in gura habotnicului – halal educatie!!!
      Generalii nostri?!…
      http://www.generals.dk/nation/Romania.html

  12. Putintica rabdare mon cher…ajunge si ge’alu’ Oprea pe rotisor…putintica rabdare….

  13. Tovarashi, preteni, clone si alte lighioane… 🙂
    Articolul asta face referire la …. TACEREA GENERALILOR, nu la TACEREA POPILOR!
    Ori mai stii… unii cu sutana si grade de generali + perechea de ochi albastri din dotare… Pana la urma sunt si aia generali sub acoperire…:) Acum depinde sub acoperirea cui… Ce ar trebui sa inteleg din „dizertatia” asta cu ortodoxia si Biserica? Nu cumva cutia milei rezultata in urma spovedaniei se varsa cumva in „pushculitza” SRI -ului? Daca trag linie si adun iese urmatorul rezultat:
    -o gramada de „fetze bisericesti” intre doua turnatorii (rezultatele in urma spovedaniei) la SRI sau mai stiu eu cine, mai incaseaza niste „comisioane” de pe la vreunul care vrea parohie…. Uite asa o gramada de popi prin turnatoriile lor isi „cumpara” tacerea unora de la SRI si altor urechisti prezenti in sistem… Aia care nu dau randament in culegerea informatiilor apar la tv cu diverse infractiuni marunte! 🙂
    PS1- Sunt o gramada de firme (zic ele de paza si securitate dar care in profunzime se ocupa cu ascultarea / monitorizarea diverselor persoane mai mult sau mai putin publice) care au inceput sa cumpere informatii… ghici de unde? De la popi!
    PS2- Duminica va astept la spovedanie la Biserica Schitu Magureanu, Str. Schitu Magureanu nr. 14 Bucuresti… Deja ma duc sa fac rost de sutana…, cu apa sfintita vine @GMT, @Razvan da cu tamaie…
    PS3- Orice asemanare este intimplatoare cand este vorba de Biserica Schitu Magureanu… 🙂

    • E trist ce citesc in aceste comentarii.
      Pe acest forum, care se doreste a fi reper pt ceea ce inseamna zona Armata, armament, politici in domeniu, analize, s-a ajuns sa se faca o pseudo legatura logica si sa se atace Biserica. Aceleasi teme, bine stiute – popi cu burti, avuti, care fura, ca statul da bani Bisericii, ca BOR e o institutie mafiota, ca de aia nu avem spitale si scoli, ca popii afiseaza lux si opulenta cand restul romanilor sunt inglodati, ca politicienii sunt mana in mana cu popii si/sau invers si asadar toti sunt la fel si la fel de blamat, etc etc etc.
      Temele acestea sunt reluate de postacii de pe Adevarul over and over again.
      Mie unuia nu mi se pare ca Biserica Ortodoxa Romana (fie ca ne referim la ea din punct de vedere administrativ) este de vina pt dezastrul in care se afla Armata. Si nici pt situatia in care se afla invatamantul si sanatatea.
      Repet, pe acest site ma asteptam sa fie altceva. Macar sa se evite subiectele care duc in directia asta ambigua si plina de echivoc.
      Nu am vazut aici sa pomeneasca cineva de Marturisitorii din temnitele comuniste (adica oamenii aceia care si-au dat viata pentru Neam….si cititi ca toti, acolo, in puscarie, l-au intalnit pe Dumnezeu), de Parintele Iustin Parvu, de alti monahi care au fost pilde sau altii care au cuvantat si inca o fac impotriva tarelor societatii noastre. Pentru ca sunt multi care au facut si fac acest lucru. Pe de alta parte, recunosc, nu consider ca site-ul acesta are ca scop acest lucru. Dar ma asteptam de la cei care il administreaza sa aiba grija de toate laturile care definesc un roman gata sa isi dea viata pentru aceasta tara. Pentru ca de altfel care este scopul acestui site? Si ce se dezbate aici ?
      Scopul final cred ca este familiarizarea romanilor cu o anumita realitate (crearea unei culturi militare minime) si poate schimbarea in bine a situatiei prin luarile de pozitie pe care unii oameni competenti le pot avea (poate citeste vreun politruc sau vreun viitor om politic si poate….).
      O sa fiu cam circumspect de acum incolo cu ce inseamna activitatea pe site-ul acesta. Sper totusi sa apare vreounul din admini si sa spuna ca balacareala asta nu isi are rostul pe acest site. Altfel, cu parere de rau rumaniamilitary nu este decat tot o fituica in care se „vorbeste” vorbe goale despre arme si politici dar care nu are niciun scop educativ… Si da, prin educatie nu se intelege aruncarea cu noroi in Biserica Ortodoxa.

      • Bre @Muffin SS…
        Nu arunca nimeni cu noroi in BOR…. Dar oamenii spun ce fac popii…. nu ce zic popii! Deocamdata autorul articolului a scris despre tacerea generalilor… si unu’ mai breaz a trecut direct la generalii … acoperiti! 🙂
        Pana la urma miezul problemei dezbatute de cei cu biserica (pro si contra in aceste comentarii) este urmatorul:
        -Ce spun popii si ce fac popii! Una spun si alta fac! Masini de lux au? AU! Opulenti sunt? SUNT! Averi mari au? AU! Pai si atunci la ce mai propaga cuvantul Domnului taman unii care umbla sa se imbogateasca doar?
        Te cam inseli in privinta rumaniamilitary.ro…. Articolele ca articolele, dar comentariile sunt dementiale uneori…

      • @Muffin SS
        auzi o intrebare asa de curiozitate :
        cand ai o problema de sanatate unde mergi ?
        cine iti invata copiii ( sa citeasca , a scrie , matematica , fizica chimie etc. ( biserica dupa tine.
        stii cate biserci sant in romania uite iti spun 18.300
        dar stii cate spitale sant ? 425.
        sau mai bine spus stii cum arata majoritatea scolilor si spitalele
        nu mai fa pe victima !

        • Bai omule,si ce legatura are BOR cu lipsa spitalelor ? Tocmai ca unii ca tine incearca sa lege Bserica de astfel de lipsuri este o mizerie imensa.Vrei sa-ti faca Patriarhul spitale ,sau Guvernul ? Aruncati toate prostiile in spatele Bisericii.O gramada de biseici sunt construite numai din banii enoriasilor,exclusiv din banii lor,asta asa,ca sa nu masi plangi tu ca sunt vreo 18.000.Sa fie 500.000 !

          • @Costin
            cand ai o problema de sanatate uita ca sant medici si spitale , dute direct la biserica.
            daca vrei sa faci o facultate iarasi dute la biserica ca oricum sant multe ai unde alege.

            • Dupa cum scrii se pare ca tu ai cam uitat sa treci pe la scoala ( se foloseste si cratima in limba romana uneori ).Falsa naratie din discursul tau este conectarea Bisericii la celelalte lipsuri din societatea noastra.Nu vreti sa intelegeti ca BOR nu primeste miliarde anual si nu din cauza ei nu sunt spitale ? Aveti aceeasi placa rudimentara…”nu sunt spitale”.Asa,si daca taie cateva zeci de milioane de euro alocate Bisericii anual vor fi spitale ?

              • Salut Cosmin.
                Desi rudimentar, constat ca postacii Bor incep sa riposteze si aici.
                Credeati ca la cati bani aveti si la cat de bine sunteti conectati la buget si finantele locale veti scapa de atacurile din media?
                Uite ce va rog: nu mai spamati saitul asta cu comentarii despre Bor.
                Aici e vorba de „military”. Adica de chestii care omoara,finalmente, si pe care nici Dumnezeu nu le poate opri,si de care,dupa mii de ani de crestinism,este inca IMPERIOASA NEVOIE.
                Stim ca incercati si voi sa aparati Bor, dar la cat de bine v-ati dezvoltat afacerea regionala, este imposibil sa mai evoluati nederanjati. Pur si simplu inghititi prea multi bani,si asta deranjeaza alti inghititori.
                Pe acest sait nu se inghit bani,Cosmin, ci doar noduri si se strange din fund pentru ca este gol in fata rusilor si americanilor.
                Pe acest sait se DEZBAT probleme militare, geopolitice, tehnice,economice.
                Aici nu discutam morala crestina,benefica dealtfel, sau faptul ca bisericile dese tin la distanta moscheile de care e plina Europa Vestica.
                Nu discutam nici primitivismul bor in privinta abordarii relatiei fiecaruia cu Dumnezeu in detrimentul cautarii Puterii Vietii in interiorul nostru, de exemplu.
                Si nu am citit aici articole care sa ceara realocarea unei fractiuni din bugetul Bor catre vreun batalion de Abramsuri.
                Dar ce misto ar fi, eventual sfintite.
                Nu. Aici cativa oameni,profesionisti si dedicati, cu sinceritate ne deschid zilnic ochii in privinta problemelor si vulnerabilitatilor militare ale Romaniei.
                Asa ca va rog frumos sa postati replici bor-iste pe alte siteuri,cu trafic semnificativ pentru voi.
                Va multumesc frumos dragi angajati sau fani BOR.
                Adio

          • Din banii enoriasilor prostiti care renunta la mancare si medicamente ca sa se mai construiasca o cutie a milei. Un preot care il stiu eu a cerut la lume obiecte de argint ca sa refaca clopotele pentru a-i da, zicea el, un sunet mai cristalin. Si hop prostimea cu bani vechi, lingurite si sfestnice la donat. Ghiciti unde sa dus argintul?
            Acelasi preot a distrus documentele cu locurile de veci cumparate de oameni in cimitir si cine nu mai avea chitanta si-a vazut bunica deshumata si locul vandut la altul!
            Acelasi preot a cumparat un teren si a construit o biserica (tot di banii enoriasilor) ca sa-i faca o parohie noua lui fiusu’, tanar absolvent de teologie.
            O fi un caz izolat dar mi se pare ca sunt cam multe cazuri izolate .

  14. Care generali ?
    Daca aveam o avere consistenta si niste relatii sus puse, ajungeam si eu general in vreo 10-15 ani!
    Majoritatea capilor Armatei Romane sunt niste papitoi flausati!
    Avem vreo patru tipuri de generali:
    1. prea multi
    2. cei care se multumesc cu salariul lunar si atat
    3. cei care nu se multumesc cu salariul lunar si mai baga manuta prin diferite contracte, acelea cu care s-a „inzestrat” armata in acesti 25 de ani
    Alo, DNA?
    4. cei pe cale de disparitie, care inca isi fac treaba, dar nesemnificativi daca ne gandim la intreaga imagine

  15. Sper din tot sufletul ca DNA-ul sa-i cerceteze si pe ofiterii armatei noastre. Cei cinstiti sa fie rasplatiti iar cei corupti sa infunde puscaria si sa fie degradati.

  16. @Musoiu
    esti prea optimist si increzator in dna, nu de alta dar s-ar sa te dezamagesti !
    eu iti spun parerea mea ( CIRC in toata regula)

  17. Generalilor romani le-au putrezit oasele la Sighet si la Gherla, pentru ca diribistii de azi s-ar fi simtit marginalizati linga unii care au luptat pentru Romania, indiferent impotriva cui!
    De ce mergeau ofiterii romani pe vremea lui ceaska la munci agricole sau la canal, centrul civic samd? Pentru ca doar asta stiau… Daca si-ar fi iubit meseria, ii marginalizau pe politruci! Asa, ‘saful’ unitatii era maiorul Gherca, loctiitorul cu partidul, in timp ce Badalan era doar cu functia. S-a vazut la Revolutie cine era seful…

  18. Umpleti siteul de prostii. As usual 🙂
    Numa’ prostii in tot articolul.
    De la cap la coada.
    Sau invers, pt aia pe invers 🙂

    Dovada ca alt „ziarist” care nu’ntelege nimica, asa ca ce sa ma mai mir de voi.

    Uite, numa’ sa luam fraza asta la analizat

    „Generalii (vorbim de liderii profesionali ai Armatei – şefii statelor majore ai aviaţiei, marinei şi forţelor terestre, precum şi de şeful Statului Major General) au o responsabilitate în primul rând faţă de apărarea ţării, care face şi obiectul principal al juramântului depus.”

    Aurolacii aia nu-s lideri „profesionali” ai nimanui, majoritatea au ajuns acolo Dzeu stie cum, de obicei fara legatura cu meritele militare si odata instalati acolo isi enjoyeaza beneficiile gradului si functiei: solda, sporuri, ordonanta, secretara care suge daca mai are ce, masina la scara cu sofer, garda de la pulitia melestara, plimbari in strainataturi la conferinte si simpozioane NATO etc

    Ca sa citam un actor drag mie, din pacate disparut: „chestii socoteli”

    In conditiile astea cat de fraieri sa fiti sa asteptati vreun aurolac d’ala sa deschida guritza sa-si piarda privilegiile.

    Dupa aia astia sunt sefii statelor majore ale unor chestii fantoma disparute precum dinozaurii: aviatie, marina. Si singura forta terestra existenta la astia in „sistem” o fi forta gravitationala probabil.

    „Responsabilitate” Ha, nu, serios?

    „Apararea tarii” o chestie difuza, interpretabila. O apara si fara armament, de fapt si fara lupta. O apara si daca se predau.

    De fapt apararea tarii au externalizat-o. Ai apara NATO si americanii.

    Platim tribut pt asta.

    Si in conditiile astea nu prea ma lamuresc de ce le mai platim salariile la jdemii de indivizi si individe pe acolo.

    Ca sa alerge dupa pirati?

    Pt o parada?

    Sa ne apere cu Volkoave?

    Daca ne apara alianta atunci astia sunt intermediari ca la piatza, vand castraveti la a saptea mana.

    Daca ne apara ei, nu prea ma lamuresc cu ce.

    O apara cum au aparat Basarabia, si daca nu se trezea unu mai coios sa traga mergeam la Putna cu pasaportul, ca generalu era in fruntea coloanei spre Bucuresti

    O apara ca generalul ala de a fugit de la Turtucaia si i-a lasat pe boi sa se descurce.

    Chestia cu responsabilitatea la romani nu functioneaza.

    Daca nu functioneza la nivel politic, daca nu functioneza nici macar la nivel individual ce va asteptati sa functioneze la aia

    La noi este o traditie sa ne distrugem armata, vezi perioada interbelica, vezi perioada de dinainte de primul razbel.

    Macar dupa al doilea tot si-au mai luat-o, ca au venit comuistii si au umplut temnitele si canalele cu militari si politicieni de varf.

    Deci aurolacii aia sunt promovati si numiti politic, sunt pusi acolo de politic ca sa nu sufle careva si sa fie liniste si pace.

    Si daca sunt platite soldele este liniste si pace.

    Armata romana oricum este in desfiintare de la inceputul anilor 2000, ce rahat de pact politic pt inarmare din 2017 e frectie la picioru’ mortului, asa ca nu mai conteaza, profita cine poate cat poate, de regula cat mai mult.

    Armata este doar o institutie bugetara si se vand posturile, vezi generali condamnati pt asta.

    Si scapa cine poate.

    Pt multi dintre ei toata lista aia de beneficii de mai sus nici macar nu e suficienta, dovada ca merg la furat ca orice politician cinstit

    Uite aicea lista cu aurolacii aia la care se asteapta sa ia atitudine 🙂 🙂

    GENERALI condamnati

    1. Gen.Bg. Valeriu Ursu Gheorghe – Director General al RA Romtehnica,1996, condamnat pentru fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la aceste infractiuni ( dosarul Tigareta 1), 2 ani cu suspendare ;

    2.Gen Bg. – Viorel Cheptine – comandant al C.10 A, 1999, condamnat pentru abuz in serviciu, 2 ani cu suspendare;

    3. Gen. Bg. Gheorghe Florica – fost Sef al Garzi Financiare, 2002, condamnat pentru un prejudiciu de 30 mld. lei vechi la bugetul de stat (dosarul Tigareta – Portul Vechi), 6 ani si 4 luni inchisoare;

    4. Gen.Bg. (r) Lazar Iliescu – fost director adjunct al Directiei Audit Intern din M.Ap.N.,2004, condamnat pentru favorizarea mai multor societati comerciale pentru obtinerea unor contracte si luarea de mita, 3ani inchisoare cu suspendare;

    5. Gen Bg.(r) Corneliu Balta – rezervist , 2005, condamnat pentru inselaciune si deturnare de fonduri, 6 ani si 6 luni inchisoare;

    6. Gen.Bg. Stefan Blaj – sef Sectie Medicala I,la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central Bucuresti, 2005,luare de mita, 1an si 6 luni inchisoare cu suspendare;

    7. Gen. Bg. Septimiu Neftalin Caceu – sef al Statului Major la C.1A., 2006, condamnat pentru trafic de influenta, 3 ani inchisoare cu suspendare;

    8. Gen. Mr. Marin Maciuca – comandant al Comandamentului Logistic Intrunit,2007, condamnat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continua ( dosarul Ripstop), 4 ani inchisoare;

    9. Gen. Mr. Adrian Tilinca – loctiitor al comandantului Comandamentului Logistic Intrunit, 2007, condamnat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continua ( dosarul Ripstop), 4 ani inchisoare;

    10. Gen. lt. Ionel Marin – adjunct al directorului SRI, 2011, condamnat pentru fals in declaratii, 1an inchisoare cu suspendare ( dosar Case pentru generali – varianta SRI);

    11. Gen. Dumitru Zamfir – adjunct al directorului SRI, 2011, condamnat pentru fals in declaratii, 1an inchisoare cu suspendare ( dosar Case pentru generali – varianta SRI) ;

    12.Gen. Bg.(r) Danut Saulea – rezervist, 2011, condamnat pentru trafic de influenta, 3 ani inchisoare cu suspendare;

    13. Gen Mihail Popescu – fost sef al S.M.G., 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani inchisoare cu suspendare(dosarul Tofan);

    14. Gen. Eugen Badalan – fost sef al S.M.G., 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani inchisoare cu suspendare(dosarul Tofan);

    15.Gen.Bg. Neculae Otelea – fost sef Serviciu Logistic al SMFT, 2012, condamnat pentru prejudicierea SMFT cu suma de 1,26 milioane de euro, 4 ani inchisoare cu suspendare (dosarul Tofan);

    16.Gen.Bg. Petre Trandafir – comandant al ISU” Dobrogea”, 2012, condamnat pentru trucarea concursului de angajare, 3 ani si jumatate inchisoare (dosar Angajari ISU Constanta);

    17. Gen.Bg.(r) Catalin Voicu – rezervist, senator, 2012, condamnat pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri, 5 ani inchisoare ;

    18. Gen.Bg. Traian Nistor – fost comandant al Comandamentului Logistic Intrunit , 2012,condamnat pentru complicitate la evaziune fiscala, 3 ani inchisoare cu suspendare;

    19. Gen Bg. (r) Vasile Cocosila – rezervist, director al sucursalei Astra Asigurari Resita,2012, 6 luni cu suspendare ;

    20.Gen. Dumitru Cioflina – fost sef al S.M.G , 2013, condamnat pentru abuz in serviciu, 2 ani inchisoare cu executare (Dosarul Schimb de teren M.Ap.N- Gigi Becali);

    21. Gen.Lt.Olimpiador Antonescu – sef al Jandarmeriei, 2013, condamnat pentru abuz contra intereselor publice, 3 ani cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

    22.Gen. Bg. Nicolae Rugina – adjunct al Inspectoratului Jandarmeriei, 2013,condamnat pentru abuz in serviciu, 1 an si jumatate inchisoare cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

    23. Chestor Cristian Baci – Secretar General al MAI , 2013,condamnat pentru abuz in serviciu, 2 ani si jumatate inchisoare cu suspendare ( dosar Angajari Jandarmerie);

    24. Chestor Adrian Patrascu – Director General al Directiei Management Resurse Umane, 2013,condamant pentru abuz in serviciu, 3 ani inchisoare cu suspendare( dosar Angajari Jandarmerie);

    25. Chestor sef de politie Ion Valentin Opritescu – Director General al Directiei Financiare MAI, 2013, condamnat pentru abuz in functie, 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare( dosar Angajari Jandarmerie);

    GENERALI vizati de anchete ale DNA in curs de desfasurare:

    Dosarul “Case pentru GENERALI – varianta M.Ap.N.- 1999 ”

    1.Gen. Constantin Degeratu – fost sef al SMG si consilier prezidential;

    2 Gen.Bg. Constantin Lucescu – fost consilier juridic la SMG;

    3 Gen.Lt. Neculai Balan – fost atasat militar in SUA;

    4. Gen.Lt. Ioan Gavril Ghitas – foat reperezentant militar la Bruxelles;

    5.Gen. Vasile Apostol – fost loctiitor al Sefului Statului Major al Fortelor Terestre si Inspector-Sef al Inspectoratului Armatei Romane;

    6.Gen. Bg. Tiberiu Marineanu – fost sef al Instructiei si Doctrinei la Statul Major al Aviatiei si Apararii AA ;

    7. Gen.Bg. Cornel Oancea

    8. Gen.Mr. Gheorghe Lungu – fost sef adjunct al Directiei Contraspionajului Militar;

    9.Gen.Bg. Ghita Ciubota – fost comandant al Comandamentului Teritorial Bucuresti;

    10. Gen. Tiberiu Costache – fost prim adjunct al sefului SMG;

    11. Gen. Bg. Nicolae Oprea – fost inspector general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera;

    12. Gen.Mr Marin Stafie – Fost loctiitor al SMFT si sef al Directiei Logistice /SMG;

    13. Gen. Mr. Paul Vasile – fost Sef al Directiei Planificare Strategica al SMG;

    14. Cam. Stefan Benta – fost Inspector pentru marina in Inspectoratul General al Ministerului Apararii Nationale;

    15. Gen. Viorel Barloiu – fost consilier de stat la Departamentul Securita?ii Nationale si secretar al CSAT;

    16.Cam. Virgil Stoica – fost Prim loctiitor al sefului Statului Major al Fortelor Navale si comandant al Comandamentului Operational “Dobrogea”;

    17.Am. Corneliu Rudencu – fost sef al SMFN;

    18.Gen. Nicolae Pastinica – fost sef al Corpului de control al M.Ap.N.
    In anul 2000 dosarul a fost a fost inchis, fiind redeschis in anul 2005.

    Dosar Banca Internationala a Religiilor, 2000

    1.Gen. Gheorghe Bucse – fost sef la SMFA;

    2. Gen.Ion Sandulescu – fost sef al Statul Major al Aviatiei si Apararii AA ;

    3. Gen Tiberiu Marineanu – fost sef al Instructiei si Doctrinei la Statul Major al Aviatiei si Apararii AA .

    Dosarul “Diplome titluri universitare-2008

    1.Gen. Mircea Muresan – fost rector al Universitatii Nationale de Aparare “Carol I”;

    2 Gen. Gabriel Oprea – fost ministru al M.Ap.N.;

    3. Gen.bg.Viorel Buta

    4.Gen. Eugen Badalan – fost sef al SMG;

    5. Gen. Sergiu Medar – fost sef al serviciului secret al Armatei, ex-consilier al presedintelui Traian Basescu;

    6. Gen.Bg. lect.univ.dr. Maricel Popa

    7. Gen. Bg. Liviu Scrieciu – fost loctiitor al comandantului Comandamentului Logistic Intrunit;

    8. Gen. Mr. Ion Palsoiu – fost comandant al Brigazii 2 Infanterie “Rovine”;
    Gen.Mr.(r) Sandu Ioan Eftimie – fost loctiitor al sefului Departamentului pentru Armamente.

    Dosar Scurgeri informatii strict secrete MAI, 2009

    1. Gen.lt. Costica Silion – fost Sef al Jandarmeriei/Condamnat la 3 ani de inchisoare
    2. Chestorul principal Nelu Pop – fost Sef la Politiei de Frontiera.

    Dosarul “Mita pentru avansare in armata”- 2011

    1.Gen.Bg.Ion Marian – adjunct al Directiei Managementul Resurselor Umane din M.Ap.N;
    2.Gen.Mr.Mihai Chirita – seful Directiei Doctrina si Instructie din S.M.G.

    Dosarul ”Case pentru GENERALI varianta M.Ap.N.”- 2013

    1. Gen.lt. (r) Corneliu Dobritoiu – fost secretar de stat in MApN, fost ministru al Apararii;

    2. Gen.Bg. (r) Traian Pigui – fost sef al Directiei domenii si infrastructura din MApN;

    3. Gen. (r) Sergiu Medar – fost sef al serviciului secret al Armatei, ex-consilier al presedintelui Traian Basescu;

    4. Gen. (r) Gheorghe Rotaru, – fost sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA), fost consilier al presedintelui interimar Crin Antonescu,;

    5. Gen.lt. (r) Francisc Radici – fost sef al DGIA;

    6. Gen.mr. (r) Floarea Serban, – fosta sefa a Directiei de Legislatie si Asistenta Juridica din MApN, fost secretar de stat;

    7. Gen. (r) Mircea Chelaru – fost sef al Marelui Stat Major,

    8. Gen.mr. Constantin Nastase – fost sef al Directiei Financiar-Contabile MApN;

    9. Cam.flt. Dumistracel Catalin – loctiitor al sefului Directiei structuri si planificarea inzestrarii din Statul Major General,

    10. Gen.bg. (r) Otelea Neculaie –

    11. Gen.Bg. Petru Chertic – fost director general al Directiei Medicale din MApN;

    12. Cam.Cucosel Cristea – fost sef in cadrul sectiei Comunicatii si Informatica din SMFN;

    13. Gen.Bg. (r) Gheorghe Nicolaescu – fost sef al Contra-informatiilor militare,

    14. Gen.Bg. (r) Petrescu Stan-

    15. Gen.mr(r) Baranga Petre – fost sef al Directiei de Personal Mobilizare/SMG;

    16. Gen. mr. (r) Grecu Ioan-Alexandru, – fost sef Resurse/S.M.F.T.;

    17.Gen.Bg (r) Draghici Ion

    18. Gen.Bg. (r) Ciofringeanu Nicolae

    19. Gen.mr. (r) Bantas Leonard-Adrian – fost loctiitor al sefului Directiei Comiunicatii si Informatica din Statul Major General;

    20. Bg (r) Vistianu Gheorghe – fost commandant al C.10A.

    Dosar Furturi masini de lux, 2013

    1. Gen.Francisc Radici – fost sef al DGIA.

    GENERALI scapati de urmarirea penala prin prescriptia faptelor

    1. – Gen. Victor Atanasie Stanculescu,

    2. -gen. Gheorghe Anton, gen. Neculai Matei – dosarul Motorola, 2002.

    Verdicte “NUP”

    1. – Gen. Gheorghe Bucse, gen. Iulian Medrea, gen.Teodor Zaharia si Nicolae Berechet – in dosarul Tigareta II;
    2. – Gen. Gioni Popescu – dosarul Giurtelecul Hododului;
    3. – Amiralul Traian Atanasiu – dosarul Distrugatorul Marasesti;
    4. – Gen.Mr Ion Sarbu – dosar “Falsificare vechime profesionala”.

    Dosare cu caracter secret

    – Gen. Nicolae Pastinica a inaintat, in aprilie 2001, Parchetului Militar materialele de cercetare executate de Inspectoratul General al M.Ap.N in cazurile Marconi, “ STAR, Algoritm politic din inzestrarea armatei. Nu s-a comunicat nicio solutie in aceste cazuri.

    • Da’ multi ‘generali’ avem… Apelul bocancilor sa traiasca… si ‘pensia speciala’…
      Eu m-am referit la generalii din al doilea razboi mondial, care au ajuns in puscarie pentru ca au ‘indraznit’ sa lupte cu rusii… Pe astia, saracii, i-au nenorocit prin puscarii, n-au mai avut parte de ‘pensii speciale’.
      http://www.generals.dk/general/Filip/Agricola/Romania.html
      Gen A. Filip – Service:
      1929-XX-XX – 1931-XX-XX Chief of Staff 16th Division
      1931-XX-XX – 1934-XX-XX Chief of Staff Inspectorate-General of Gendarmerie
      1934-XX-XX – 1935-XX-XX Head of Training Bureau, 8th Frontier Regiment
      1935-XX-XX – 1936-XX-XX Commander of 2nd Training Battalion, 35th Regiment
      1936-XX-XX – 1940-XX-XX Commanding Officer 89th Infantry Regiment
      1940-XX-XX – 1941-XX-XX Head of Divisional Training Centre, Iasi
      1941-XX-XX – 1942-XX-XX Deputy General Officer Commanding 13th Division
      1942-XX-XX Commanding Officer Infantry 13th Division
      1942-XX-XX – 1944-XX-XX Chief of Staff 1st Army
      1944-XX-XX General Officer Commanding 7th Training Division
      1944-XX-XX General Officer Commanding VI Corps
      1944-XX-XX General Officer Commanding 7th Division
      1944-XX-XX – 1945-XX-XX General Officer Commanding 4th Mountain Division
      1945-XX-XX – 1946-XX-XX General Officer Commanding IV Corps
      1946-XX-XX – 1947-XX-XX General Officer Commanding 7th Corps Area
      1947-XX-XX In reserve
      1947-XX-XX Retired
      1948-XX-XX – 1949-XX-XX Arrested
      1949-XX-XX Condemned to 10 years imprisonment as war criminal
      1952-XX-XX Condemned to 25 years imprisonment for crimes against humanity
      1955-XX-XX Released

      Astia au apucat sa lupte si pe frontul de Rasarit, cu rusii, si contra nemtilor. Care le-a fost multumirea? Ani de temnita grea…
      Revenind la diribistii din zilele noastre, cu cit esti mai aproape de ‘dotarea armatei’ sau de popota – cu atita iti merge mai bine… Cei mai performeri dintr generali! Pina ii prind! Oricum, ramin cu ‘pensia speciala’…

    • Salut. Nu stiam despre dezastrul de la Turtucaia,despre care ai pomenit, si cred ca se incadreaza bine (din pacate) aici un link despre ce a fost atunci, pentru cei ca mine care au descoperit apa calda mai tarziu:
      http://www.frontpress.ro/2012/03/turtucaia-infrangerea-despre-care-nu-se-vorbeste.html
      Si un alt link,cu circumstantele( coruptia,etc), in masura in care articolul (scris in 2013) nu este cumva cosmetizat pentru a se potrivi cu zilele noastre, ca prea e la fel de cinica realitatea:
      http://www.art-emis.ro/istorie/1891-plugarii-de-la-turtucaia.html

      • George Topîrceanu a luptat la Turtucaia unde a fost luat prizonier. A scris despre asta, caută și citește, sînt fapte la prima mînă. Despre obiceiuri din armată vezi și Gheorghe Brăescu.

  19. ?

    ” Către toţi militarii în rezervă şi în retragere din structurile
    Sistemului Naţional de Apărare din întreaga Ţară”

    http://sector5-cnsc.blogspot.ro/2015/03/apelul-comitetului-de-initiativa-pentru.html

    • Cum raspund romanii provocarilor noului mileniu?
      Mai fac un partid… 🙂
      Se pare ca nici draqu’ nu a auzit de munca in tara asta….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *