Tanchistii galateni participa de doua saptamani la exercitiul „COMBINED RESOLVE XI” in Germania

Pentru militarii Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Voda” din Galati este deja un lucru obisnuit sa execute misiuni, atat in Europa, cat si in Orientul Mijlociu alaturi de parteneri NATO.

#ArmataRomâniei #MApN #România

via floryyn

https://www.dvidshub.net/video/646716/combined-resolve-xi-moldova

63 de comentarii:

  1. la cât de puține avem și cu ce resursă limitată chiar se antrenează și trag de ele.

  2. Salut. Cum de nu am aflat si noi ca baietii se antreneaza de doua saptamani in Germania, e un lucru bun ca inca mai reusesc sa traga inca de Bizoni sau acolo au inceput trecerea pe Leopard

  3. „misiuni in Orientul Mijlociu”. Scuze, eu am deschis mai tarziu televizorul, unde, cum, cand?

  4. Intrebari la care analistii nostri militari cauta febril raspunsuri:
    – cat a durat deplasarea dela Galati la granita cu Ungaria?
    – cat ne-au mai ajutat si partenerii unguri sa facem pe drum prin Ungaria?
    – intr-una din poze se vede cum in fata ultimelor trei tancuri sunt aliniate echipaje de numai 3 oameni. Da fie vorba de niste tancuri mai noi, cu o automatizare a incarcarii munitiei si a tragerii?
    – intr-o alta poza, doi tanchisti din aia jmeckeri, poarta bocanci de Orientul Mijlociu ?. De ce? Pentru ca pot?

    Lasand rautacismele la o parte, stimă si admiratie pentru niste compatrioti care par sa isi faca datoria fata de țara in mod competent si cinstit!

  5. Bravo baieti. Stiu ca cei la Cuza Voda au rezultate constant la exercitii in Europa, rezultate de top.

  6. Nu sunt specialist in domeniu, dar avand in vedere lipsa armurii reactive, cred ca sunt sanse bunicele ca o lovitura de ag7 sa scoata din lupta un tanc. Este chiar asa dificil/scump sa se puna niste era?

    • @Calin
      Nu ERA e problema cea mai mare. Puterea de foc este o mult mai mare problema. Un tanc cu blindaj inferior, dar cu putere de foc semnificativa, este o, totusi, amenintare. Daca s-ar fi schimbat tunul, ar fi fost ok, cat de cat..

      • Tedy, sunt de acord cu tine in privinta puterii de foc. Dar noi am avea probleme cu tancurile si impotriva unor baieti incaltati cu sandale(vezi Siria si Yemen),care n-au tancuri, doar rpg-uri si cateva rachete antitanc, „ratacite” pe acolo.

        • Tancurile nu rezolva ”singure” problema cu baietii desculti si cu rpg-uri. Pt asta exista infanteria..
          Orice tanc, oricat de bine protejat, nu supravietuieste fara sprijinul infanteriei.

          • @Tedy

            Despre supravețuirea tancurilor fără infanterie ar trebui să le povestești evreilor. Poate află și ei ceva secrete și nu mai cheltuie ditamai bugete pe Merkava lor ruginită.

  7. Buna ziua. Intrebare de nestiutor…
    Ce sunt cutiutele alea aninate de turela printre fumigene?

  8. Cum sa fie muniție???? E blindajul suplimentar pe turela. So chiar de n-ar fi asta, ar putea fi orice numai muniție nu.

  9. Scuze, acum mi-am dat seama de care cutiute intreaba Pelux. Sigur nu sunt blindat suplimentar pe turela ?

  10. deci inteleg ca munitia pentru mitraliere e purtata in exterior?

  11. Pentru training, socializare cum se mai zice sunt foarte bune, dar pe terenul de lupta ma indoiesc.

    tanc contra alt tanc e sinucidere, nu are nimic protectie activa iar cea pasiva e pentru calibre mici nicidecum obuz sau racheta sburatoare

  12. O intrebare: Puterea de distrugere/ penetrare cu munitie / proiectil sageata (parca import Israel) este suficienta pt. distrugerea/ incapacitarea tancurilor actuale indiferent de producator?

    Adica pot reprezenta un pericol (punctual desigur) pentru tancurile vecinilor nostri macar in ambuscada?

    Multumesc!

  13. Avem ceva rezultate de la ‘incaierare’? Pe ce loc au iesiti Bizonii nostri, cine a mai participat e.t.c?

    Ucrainenii sunt, de aia chiar ma intereseaza in special, ca sa stim si noi nivelul de echipare al blindatelor si antrenamentul/intuitia militarilor.

  14. Pai la incaierarile astea se folosesc MILES-uri, deci, daca esti meserias sau ai noroc, scoti un Abrams din lupta si cu un T-34… Si, se pare, anii trecuti baietii au reusit de i-au bagat pe americani in kko la un exercitiu….

  15. Masinile de lupta a infanteriei si tbt-urile sunt blindate uniform pe suprafata ,in arcul frontal ptr calibre medii ,pe laterale calibre mici
    Ptr cine judeca tancul de aceeasi forma nu il intelege
    Tancul e blindat ptr a „incasa” proiectile de calibru mare in arcul frontal , dar nu uniform
    Blindajul e dispus ptr a „devia” , rezista in special de forma ptr lovituri pe o traiectorie „cat mai directa”
    Nu exista pe toata suprafata vehiculului , nu e „uniform”
    Un tanc trage , cum spune pe pagina mapn-ului (cu aproximatie ..ptr ca nu sunt date fixe , depind de factori )..pana pe la 15 km ..depinzand de proiectil
    Un tanc trage o varietate de proiectile , eficiente impotriva blindatelor similare , mai slab protejate , infanteriei descoperite si constructiilor
    Echipajul unui tanc e redus ..si de aici „o specializare” a actiunilor duse
    Un tanc e special vulnerabil impotriva altui tanc ..pe „pamant”
    Sa ma fac inteles
    Impotriva rachetelor ghidate un tanc cu o protectie acceptabila , sisteme de avertizare,combatere..poate iesi „nevatamat” sau supravietui
    La fel impotriva platformelor de rang inferior( mli, etc)..echipate cu rachete antitanc
    Unde nu poate supravietui e intr-o confruntare directa cu un tanc cu un tun de calibru si capacitate de penetrare superioara , cand tu ai un tun inferior
    Un tanc impotriva altui tanc va lupta in special intr-un rang de distante foarte scurte
    De la 1 km la 3-4 cel mult , distanta la care capacitatea de deplasare , trecere obstacole e esentiala..ptr ca se parcurge rapid ..si poate insemna „distrugerea” pozitiei tale ( de la toate tipurile de tactica utilizate de pe vremea cavalerilor)
    In rangul asta de distante e esential comportamentul blindajului la lovituri directe de calibru mare ..si in special proiectile de tun de tanc
    Confruntarile directe intre tancuri ..sunt ca luptele intre lei ..se caracterizeaza prin ..cum sa ii spun ..intensitate , dificil orice alta platforma putand supravietui
    Toate ..”invataturile” din conflictele contemporane sunt dificil de luat drept universale si grosso modo ..decat puse in contextul operatiilor ,ordinelor , etc..chiar si in conflictele „traditionale” comportamentul e conditionat de diversi factori
    In prisma calitatilor unui tanc , poate vor intelege unii preferinta ptr leopard 2
    Reuneste esentialul ptr lupta tanc vs tanc
    Probabil nu e o platforma reusita ptr confruntari asimetrice , neconventionale ..dar consider ca a fost etalonul
    Ptr rolul lor in ziua de azi e mult de discutat …in operatiuni de amploare , ofensive ..economia va impune folosirea lor , folosirea strict a munitiei ghidate ..ar fi exact ca bombardamentele francezilor in libia..la trei zile o termini si intri in faliment
    In operatiuni defensive , folosirea munitiei ghidate „renteaza”.. Folosirea tancurilor pe post de cazemate semimobile ..e cu multe ?????
    Ptr cine ar sustine ..sa cumparam tancuri ca sa le folosim asa……. Si multe ????
    Daca nu ar fi fost orgoliul si am fi profitat de o fereastra de oportunitate am fi inteles ca leo 2 ar fi fost optiunea la timp
    Ptr cei ce sustin necesitatea a 1000 de tancuri ….in baza a ce?????
    O invazie terestra cum sunt pionii ..e grele
    Pe mare ar veni ..dar in ritmul in care fac ai nostri autostrazi
    De asta prioritatea e la aviatie si altele
    Parerea mea

    • Bravo Niko!

      Poți ține cursuri la Academie, ref la blindate și concepte de uz, ar avea ce să învețe și anumiți ofițeri.

      Îmi amintesc că nu gusta nimeni ideea mea cu Leo 2 A6 olandeze, în timpul ferestrei de oportunitate… optimiștii visau la TR 3000+++++, ceilalți optimiști creau crezul fără tancuri…

      În fine, doctrina și tactica decid dacă agregatu-i bun sau ba. Din acest punct de vedere T-55AM2R este congruent cu doctrina și tacticile noastre, ceea ce înseamnă că e bun. În absolut, nu ar fi, dar relativ la posibilități și cum dorim să utilizăm tancurile, face sens – de ex, mai ales ținând cont că nu e inferior TR-85 clasic.

      • Mersi ptr apreciere @ Flogger
        Fiindca tot „e o pauza” pe „sectorul” asta al tancurilor(ma refer la dezvoltari) , poate ar trebui sa luam o pauza sa asteptam ceva nou
        Poate nu are rost sa bagam o multime de bani in dead end-uri

      • Flogger -nu e chiar cum spui tu, eu am sustinut ca orice formula cu 100 de tancuri moderne este cam maximul pe care l-am putea exploata eficient in Armata Romana – Fortele Terestre, poate impreuna cu cei 54 de TR 85M1 o perioada, mai mult nu sunt bani pentru cine nu intelege este complicat de explicat in orice context.
        Apoi un tan inseamna multe, foarte multe amanunte, neluate in calcul de majoritatea celor pasionati de domeniu.
        Calculatorul balistic este cel putin la fel de important ca si tunul de 120 mm sau 100 mm sau 105 mm. Eu unul nu cred RHA-urile date in prospecte de catre T 90S, Abrams, Leopard etc ca nimeni absolut nimeni nu stie cum se comporta proiectilul celuilalt si ce surprize neplacute poate sa aduca.
        Referitor la ale noastre TR 85 M1 sa nu uitam ca cele 54 de bucati nu li s-a dus nicio modificare in ultimii 14 ani si ar avea nevoie de sudarea pe turela macar a unui cos de accesorii si a unui „cage armor” in laterale pe turele si in spate la compartimentul motor.
        Acestia sunt din pacate banii alocati armei tancur in Armata Romana.
        Practic degeaba am avea maine 270 de MBT-uri noi noute ca nu ne-am perite sa le operam si sa instruim echipajele suficient.
        Sunt tare curios daca cineva chiar a comparat M 55 S -ul sloven cu TR 85 M1 -le nostru sa vedem unde sunt punctele forte ale acestuia in comparatie cu M1-le nostru.
        S-ar putea ca sa ajungem in timp la acelasi tip de tun 105 mm datorita lipsei de producator autohton de tevi noi pentru tunurile de 100 mm avute in serviciu activ si unii viseaza la TR 2000+ astea sunt deja utopii la bugetul de avarie actual.

        • Poate n-am fost singurul.
          De acord, nu se poate modela sau estima exact reacția unei lovituri cinetice – sageată. Personal cred că un proiectil BM-412 Sg APFSDS-T dă cep T-72 B3 frontal, având în vedere istoricul practic al protecției sovietice versus loviturile cinetice de 105 ale evreilor…
          Sincer nu cred că putem opera eficace mai mult de 3 unități de tancuri, cu tot cu antrenament și mentenanță corectă, la fel cum nu cred că are sens să operăm mai mult de două escadrile complete de F-16.

          Pariez pe M1 vs T-55 sloven modernizat, deși AM2R și TR-85 au aproape aceeași valore pe câmpul de luptă la jumătate de cost (avantaj T-55).

          • Poti sa detaliezi – mie imi dac cu semnul intrebarii ca M 55 S are si protectie data de blindajul reactiv, tun de 105mm si de asta te intreb ce stii.

          • Felicitari domnilor. O discutie tehnica pe care o urmaresc cu interes maxim. Nu-i domeniul meu de expertiza.
            Aduag si eu ceva atat cat ma pricep fara a ma axa pe direct proportionalitatea efortului logistic si complexitatea echipamentelui exploatat. Una ii un motor diesel si alta agregatul de pe abrams.
            Am ramas oarecum pe ganduri cand cineva spunea ca leo2 si-a dat masura capacitatilor sale in teatre in conditile razboiului asimetric. Am ramas pe ganduri in sensul lipsei de coerenta, dupa cum bine punctati in acesta forma de razboi asimetric, cum apreciezi tancul cand ai grave probleme in a indentifica inamicul? Deci subscriu ideii voastre.
            Mai adaug eu vechile mele obsesii desi am zis ca nu partinesc in „solutia romaneasca” o anume parte, abrams sau leo. Care pot sa-l integreze in economie, ala sa fie. Dar subscriu si eu la ideea ca era o oportunitate cu leo2, o ferestra care s-a inchis. Tot pentru leo2 Rheinmetalul de la Moreni ar putea fi o punte in acea directie.

    • Felicitari, stimate domn! Nu ma pricep sa imi dau cu parerea daca evaluarile dv. tehnice sunt corecte (presupun ca sunt), dar stilul lucid si realist in care formulati problemele armei tancurilor la romani este de apreciat, cu atat mai mult cu cat abunda abordarile si ‘solutiile’ emotionale.

    • Nu e doar părerea ta. Am mai zis asta și sub articolul recent despre tancuri – eu așa și nu văd rolul tancurilor în armata română. Mai ales acum. Infanteria merge pe jos. Aviația e și ea undeva. De flotă nu mai zic nimic. De vin rușii pe uscat, noi avem un râu jumate în est și munți în nord. E mai mult decât suficient ca să îi oprești și fără tancuri.
      Se pare că lumea de aici vrea musai cât mai multe țevi lungi și groase, în loc de infanterie modernă și supermobilă..

  16. In filmul de mai jos, intre min 00:30-00:40, se vede un TR 85 M1 la Combined Resolve XI
    Felicitari tanchistilor romani!

    https://www.youtube.com/watch?v=w485KNd82ns&feature=share

  17. TR-85 M1 nu e altceva decat un T-55 ceva mai semet, ceva mai musculos, ceva mai inteligent. Tot un T-55..
    Intrebarea care se pune cand vorbim de un tanc ca e mai bun decat altul (la mobilitate, protectie, putere de foc): Cu cat este mai bun? Cu 10% ?, cu 25 % ?Suficient incat sa faca fata unui proiectil sageata tras de un alt tanc (chiar mai slab cotat)?
    Suficient incat sa reziste unei lovituri anti-tanc la care se presupune ca tancul inferior nu ar rezista?
    Suficient incat sa reziste unei mine anti-tanc la care tancul inferior nu rezista?
    Sa ramana in lupta pana la atingerea obiectivelor militare/strategice fara sa se defecteze? Sa aibe o complexitate
    Cu cat este mai bun/sau mai slab un Abrams fata de un Chalenger 2, un Leopard 2 fata de un Leclerc, sau un Merkava fata de un T-90? daca le dai punctaje la toate caracteristicile ies destul de apropiate.
    Nu stiu ce zic astia ca TR-85-ul a maturat pe jos cu Abrams-urile americane la exercitii. Daca TR-urile stateau in tufis si Abrams-urile treceau pe poteca se pot si rezultate spectaculoase ca astea, ca sa nu zic incredibile.
    Dar fie vorba intre noi… intr-o situatie reala unde sunt multi alti factori de luat in seama( tactici, comunicatii, alte forte pe campul de lupta, etc) la sfarsit nu mai ramane niciun TR-85.
    In Batalia Frantei din 1940, panzer-ele erau inferioare celor aliate ca armament, blindaj, si superioare ca viteza si raza de actiune. Tactica folosita era mult superioara. In plus aveau radio montate pe ele de unde coordonarea mai buna. Cooperarea cu aviatia.. etc.
    In Razboiul din Golf superioritatea era totala de partea Abrams-urilor. Un fel de one-side battle.

    • Ca si la masini , anumite solutii tehnice „ambalate” intr-o platforma de anumite caracteristici poate sa iti dea o idee
      Sa separam
      Una e calitatea operatorilor , echipajul ce il va opera
      Alta e platforma in sine
      Sunt chestii care pot fi mai dificil de apreciat , gen o ergonomie in utilizare , usurinta a exploatarii etc
      Sunt date seci despre performanta subsistemelor , genul ..tunul de 120 penetreaza la fel pus pe un abrams , leo sau merkava
      Ce nu face , nu va performa la fel cu sisteme de stabilizare diferite
      La fel nu va performa egal cu sisteme de stabilizare identice , dar pe cutii blindate si turele diferite , ptr ca „echilibrul” nu e la fel( ar putea fi mici diferente pe axa longitudinala, diferente foarte mari ..cateva grade in azimut( sunt imagini unde unele tancuri trag perpendicular pe axa longitudinala si cu inclinatie trasversala semnificativa)
      Tancul in general lupta intr-un rang de distante mici , la el ochirea e eminamente de precizie( nu trage sa spunem „la saturatie” ..sa „acopere” focul inamic) , mobilitatea in rangul asta e extrema si depaseste orice
      ( spunea cineva pe undeva ca unul din inamicii tancului e mobilitatea strategica ..un inamic ce il ai in casa , de asta e de preferat un tanc cu amprenta logistica cat mai mica, ptr ca ptr cat mai multe unitati ai ..problema se multiplica ..iar o sa intelegeti preferinta ptr leopard in dauna abramsului)
      Deci , mobilitatea si cu ce vine asociat ..”miscarii” lui, lor …puterea de foc si precizia sunt esentiale la un tanc
      Protectia ..desi e foarte importanta ..e putin supraevaluata sa spun ..de la un anumit nivel la tancurile vestice
      Ar fi precum siguranta activa vs siguranta pasiva la vehicule , e esential orice sistem xe poate impiedica un accident pana pui la incercare structura , centurile si airbagurile
      Cu toate ca e relativ , un tanc bine protejat , poate fi lovit in senila , imobilizat si capabil sa riposteze , sa traga ..pana e scos complet din lupta , un aspect de valorat ..si „pe deasupra” abrams si challenger par favorizate
      Sa ne intoarcem
      Platformele vechi au o serie de neajunsuri greu de surmontat ..in cazul unor modernizari si trebuie sa te gandesti cum le vei folosi , ptr a identifica ce vei moderniza intre „subsisteme” , sisteme ptr a nu irosi banii
      Exemplu
      T 55 a fost conceput intr-o epoca unde „stabilizarea” era incipienta si nu i se acorda o importanta deosebita
      In consecinta are un sasiu scurt, ptr a se manevra mai „fasnet” in spatii inguste ..cu amortizoare rotative pe la vreo trei axe
      Daca cineva observa la mai toate tancurile de generatie mai recenta sunt arcurile alea bare de torsiune care au efectul ca iti „stabilizeaza” platforma , nu numai preiau socurile
      Si au amortizoare telescopice
      Alea mai evoluate au suspensii hidropneumatice si mai performante , dar mai dificil de intretinut si mai scumpe
      Toate astea ultimele sunt optimizate ptr a „beneficia” tragerile din mers , plus ca iti „beneficiaza” si tragerile din pozitii dificile
      Chestia cu atentatul la francez si mersul pe 2 roti in diagonala e elocventa ptr cat de buna e o astfel de suspensie
      Deci daca ai vrea sa modernizezi un t 55 ar trebui sa iei in calcul ..fara investitii masive ptr „stabilizare” a tunului, poate doar miscare electrica a turelei si tunului si un sistem de ochire
      Alta ar fi ca sistemul de prindere a tevii ar trebui sigur modificat
      Eu sunt de parere ca ar scadea drastic rezistenta in zona ..sa gasesti solutii ptr a o „proteja” ..practic faci ceva nou

    • Legat de stabilitatea platformei ..sa se uite cineva de ce tr -ul 85 ..ptr multi o copie pe stereoizi a t 55 , are mai multi galeti , alt tip de suspensie , alt tip de dispunere a motorului
      Pot avea aceeasi valoare combativa ..cred eu ptr contabili, scuza-ma @ flogger , real ptr modernizari tr-ul se preteaza mai bine , cred eu
      Acum sa spun de ce cred eu ca t-urile , pana la t14 armata sunt o porcarie , la margine de modernizari
      Ptr ca sunt precum tampoanele „de un singur uz” …poti sa le refolosesti ..dar pe riscul tau , depinzand de cat de „folosite” au fost
      Sa arunce unul un ochi sa vada ce inseamna tancuri prouectate de ingineri ..si dupa altii „de catre cerintele operationale si experienta in conflicte” ..adica de soldati ..si alti asemenea care au habar unde e „joja de ulei” ….sau ..nu
      Se presupune ca tancurile rusesti si tehnica lor in general e mai de „camp” ..cum ar spune americanii „easy fielded”
      Daca se uita unul de la galeti in sus , prinderi , etc ..o sa vada ca galetii la t-uri sunt turnati , monobloc , in marea majoritate , prinderile sunt in marea majoritate nedemontabile
      Sa dau un exemplu
      Iti da unul cu „ghiuleaua” in galetul de tractiune ..si iti sar trei dinti din el
      La un tr-eu , leopard , etc ..se dau aia jos cu cheia , levierul , dau senila , desfac coroana galetului , pun alta si la treaba
      Daca nu pot vine vehicolul de recuperare ..si o face , acolo in teren
      La un t nu mai e asa simplu , daca poate vine vehicolul de tractare..si te duce la depou , dar e chestie dificila ..ca daca e greu sa misti 50 de tone ale tale cu senile si 800 de cai imagineaza-ti conditii dificile ..de doua ori greutatea ta si „tras la stanga”
      De asta poate o sa intelegem ca tancurile vestice au fost concepute sa se repare in teren ptr a fi apte de lupta
      Chestia cu schimbarea motorului la leopard , cu schimbarea tevii
      Si poate o sa intelegem pierderile mari la t-uri ..renuntarea la ele si rata de pierderi mai mica la astea vestice
      Si sa ne intrebam ca tara mica , daca avem tancuri pe „banda rulanta” sa repunem …cu tot cu echipaje, sau trebuie sa insisti pe recuperarea echipajelor , a platformelor ,repararea lor si punerea in functiune
      Ptr astA insistam ptr o varianta de leopard 2 a 4 apta ptr noi ..cu repere asimilate , sa ai capacitatea asta in tara ..nu ptr modernizari si munitii „fancy” ca sunt la moda
      Legat de blindaj ..eu am invatat simplu cam asa
      Tot ce e laminat la metale e mai dur decat turnat similar
      De cate ori trece printre roti creste rezistenta
      Tot ce e forjat e si mai rezistent , nu degeaba sabiile se laminau( primitiv) si forjau
      Tot ce e dur ca material ..e dificil de prelucrat ptr a da forme
      Cand nu ai scule sa poti indoi tabla otelita , pui tabla mai ” putin otelita” ..si ii dai forma dorita
      Punand toate chestiile astea in balanta ..vad toate tancurile occidentale cu forme rectangulare , dimensional ..mar ..ca si piese , nu ansamblul masina per total..si vezi t-urile ..numai forme rotunjite , turnate..cu piese mici dimensional
      Si cand mai stii ca au fost concepute intr-o peroada , cand nu se punea accentul pe protectie ..pe calitatea masinii ..ci pe cat mai mult , mai simplu de facut ..ptr „a inunda” frontul …constienti fiind ca nu au capacitatea industriala a vestului ..pe de o parte si ca trebuie sa compenseze prin doctrina ..nu prin mijloace industriale…..
      Ei ….atunci vin multi si spun ca nu…si vin propagandistii sa spuna ce????
      Seria t-urilor e bazata pe o doctrina ..dusa de mult …hai noi sa ii punem c…ului mot si sa spunem ca e frumos
      Asta fara a vorbi de performanta subsistemelor , a celor de ochire ,samd

  18. Sa aibe o complexitate scazuta, sa nu necesite o logistica mare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *