Tor-M2

184714181

Rusii de la Almaz-Antey au anuntat saptamana trecuta ca sistemul AA Tor a fost modernizat prin cresterea razei, a preciziei si cresterea capacitatii de transporta a munitiei.

Tor-M1 si Tor-M2U se afla deja in inzestrarea armatei ruse si au ca principal obiectiv apararea antiaeriana cu raza scurta, impotriva avioanelor, rachetelor de croaziera/balistice sau a dronelor. Compelxele au in dotarea in prezent racheta 9M331, isa Tor-M2 upgradat va folosi noua racheta 9M338.

Noua 9M338 este nu numai mai precisa si mai agila decat predecesoarea sa, dar datorita dimensiunilor mai mici se poate incarca un numar dublu de rachete, astfel de la opt rachete de tip 9M331 avute pana acum la dispozitie, complexul antiaerian va putea trasporta 16 rachete 9M338.

Rachetele 9M338 vor intra imediat in dotarea Tor-M1 si Tor-M2U, modificarea lansatoarelor fiind ieftina si relativ facila. Pentru viitor producatorul rus declara ca se are in vedere dezvoltarea capacitatii radarului de a depista si achizitiona tinte din mers. In prezent pentru lansarea unei rachete este necesar ca vehiculul sa se opreasca pentru 2-3 secunde, dar in viitor lansarea se va putea executa din mars, crescand astfel mobilitatea sistemului si scazand in acelasi timp vulnerabilitatea sa.

Poate si din acest motiv americanii isi doteaza rachetele de croaziera si bombele ghidate cu sisteme care sa le permite distrugerea unor tinte aflate in miscare…

 Ria Novosti

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Intrebare de amator 🙂

    Balisticile nu sunt si de genul rachetelor de pe Smerch?
    Adica cand ajunge deasupra tintei din una sa iasa 10 „capete” mai mici de exemplu?
    Ma gandeam la scutu’ lu’ peste…

    • Se numeste ICBM cu focoase multiple 🙂
      Depinde in ce faza o interceptezi, daca apuca sau nu sa faca separarea focoaselor…

    • aici un ICBM cu un singur focos – etapele zborului:
      The Minuteman III ICBM is an American ground-based nuclear missile. Originally featuring a 330 kiloton W78 warhead, the Minuteman III arsenal was upgraded in 2005 to the 475 kiloton W87 warhead. The Minuteman III has a maximum range of 8100 miles (13,000 km), and can be launched in less than sixty seconds. It is the standard missile of the ground-based third of the American nuclear arsenal, with over five hundred missile silos hidden in the United States and worldwide.
      http://www.youtube.com/watch?v=3wdjgL40wc4

      iar asta e cu mai multe focoase : LGM-118 MX Peacekeeper ICBM (dupa unul din asta chiar va fi pace 🙂 )
      http://www.youtube.com/watch?v=RHlYc_MzvLk

    • Sper ca am inteles intrebarea si ti-am raspuns la obiect 🙂

      • Da, ai inteles intrebarea, mersi pentru informatii 🙂
        Ne trebuie gatling gun cu gloante inteligente atunci :)))

        • Gatling-ul nu bate asa sus si departe, ideea fiind sa lovesti tinta in afara atmosferei si inainte de separare, fiind radioactiva. Lovirea la reintrare e ultima solutie (cam asa ceva face Patriot), insa chiar si cu lovitura inerta, componentele se pot dezintegra in atmosfera joasa, creand praf radioactiv.

          • „Gatling-ul nu bate asa sus si departe”
            Depinde de ce calibru il faci. Daca il faci de calibru 200mm cu proiectile „rocket-assisted” e bun si la interceptii exo-atmosferice. 😛 Ce mai proiect ar fi asta pentru industria si cercetarea romana 😀 😀 😀 😀 😀

            • Macar de ar face niste tunuri „clasice” cu incarcare automata de calibru ala si tot ar fi ceva, un gatling asa mare nu stiu daca ar fi posibil.
              E o idee insa, imi amintesc de super-tunurile germane din WW 1 si WW 2 sau super-tunul lui Saddam (cal 1000 mm parca hehe).

              O baterie de cal 200 mm cu proiectile “rocket-assisted” si un senzor in varf ar fi o treaba, nu stiu cat de SF e ideea insa

              • Il pui pe sasiu de TR-85 (ala nemodernizat), tun cu cadenta mare de tragere (cat de mare se poate la calibru asta) si proiectile “rocket-assisted” cum zici, eventual cu un senzor in varf (un mini radar de la o racheta AA de ex, gen AmRAAM, sau un laser ceva, in infrarosu nu stiu daca merge) si motorasul racheta sa aiba un pic de tractiune vectoriala (sa se miste un pic conul ala de ejectare a gazelor pentru un pic de dirijare la nevoe) si asta ia locul la o baterie de rachete hehe.

                Patru tancuri din astea si un radar tot mobil pot asigura apararea unei zone, in loc la nu stiu cate camioane si rachete mari si mai greu de transportat. si mult mai scumpe evident
                Gatlingul de cal 30-35 mm poate fi folosit pe niste MLI sau TAB-uri care ar asigura protectia apropiata a grupului asta, impotriva rachetelor de croaziera sau avioanelor si elicopterelor care zboara mai jos si mai incet.

                Asta ca tot se vorbeste de „railguns” alea care se bazeaza tot pe proiectile si pe viteza lor foarte mare (energia cinetica) dar alea inca nu sunt puse la punct si sunt foarte scumpe

                • Gatlingul de 30mm are nevoie de o lungime a tevii de 5 metri in sus, nu cred sa fie viabil pe o platforma de tip MLI. Insa referitor la aceasta arma, este cu adevarat fabuloasa si as vedea-o in dotarea elicopterelor, pe Humvee, etc.

    • Tot pe o traiectorie balistica vin si MLRS-urile, ele sunt insa numite rachete tactice. Iron Dome este gandit special pt MLRS, dar si Tor M2 poate apara un perimetru impotriva rachetelor tactice, doar ca „tacticele” vin in snop.

  2. Iti dai seama, racheta pleaca suparata pe balistica si deodata se imprastie in mai multe si GPS-u’ o da in „error error error” :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *