Tot drone. Alte drone

Dronele mari au furat scena! Rachete, dom’le, câte rachete cară? Nuuu, dacă n-are rachete, pur și simplu, nu se merită! Aruncăm banii pe fereastră! 🙂 Doar că mai sunt și alte drone, cel puțin la fel de importante.

NATO clasifică dronele zburătoare în 3 clase:

  1. clasa I-a (greutate mai mică de 150 kg) – pentru misiuni la nivel tactic unitate / subunitate;
  2. clasa a II-a (cu greutatea între 150 şi 600 kg)  – pentru misiuni la nivel tactic grup de luptă; şi
  3. clasa a III-a (greutate mai mare de 600 kg) – pentru misiuni la nivel operativ şi strategic.

La rândul lor, dronele din clasa I-a sunt împărţite pe 3 sub-clase:

  1. mică (greutate mai mare de 15 kg);
  2. mini (greutate mai mică de 15 kg); şi
  3. micro (care dispun de un agregat energetic ce poate furniza o energie mai mică de 66 Juli şi care nu reprezintă un pericol pentru siguranţa vieţii sau a proprietăţii, fiind incapabile să transporte încărcături periculoase).

Astăzi ne vom apleca puțin asupra celor mici, mai precis Black Hornet – de clasă micro aș zice eu, pe care o puteți vedea în clipul de mai jos:

Drăcia are 168 mm lungime, cântărește mai puțin de 33 grame și zboară cu 21 km/h pe o distanță de 2 km, autonomia fiind de 25 minute. Poate zbura pe vânt de 15 Nd cu rafale de până la 20 Nd, inclusiv în medii unde GPS-ul este bruiat (lansarea și aterizarea). Poate zbura în spații închise, cum ar fi clădirile, foarte util în luptele duse în mediul urban.

drone mici

Sursa foto: The Drive – The War Zone

Black Hornet are două versiuni: PRS – Personal Reconnaissance System și VRS – Vehicle Reconnaissance System. Una pentru soldați, cealaltă pentru vehicule. Mai jos, PRS:

Iar aici VRS:

Potrivit celor de la The Drive – The War Zone, „jucăria” a fost folosită în Siria, una fiind la un moment dat capturată de către trupele lui Assad.

Sistemul încape într-un rucsac, după cum se poate vedea din poza de mai jos.

drone mici

„Sistemul Black Hornet 3” Sursa foto: The Drive – The War Zone

Este fezabil un astfel de proiect în vederea „integrării” în economia națională? În opinia mea, răspunsul este afirmativ.

De altfel, s-ar părea că preocupări în acest sens există la nivelul Departamentului pentru Armamente, un program prioritar de cercetare-dezvoltare fiind de ceva (mai mult) timp în desfășurare. Mai multe informații aici. Prototipul ULTRA-20 VTOL Multirol este dezvoltat în cadrul PSCD de către Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare (ACTTM).

Este utilă o astfel de dronă? Cred că și aici se poate răspunde afirmativ. Americanii de pildă, au cumpărat Black Hornet prin două contracte: unul de 39,7 de milioane USD la începutul lui 2019 și încă unul de 20,6 milioane USD acordat în mai 2020 dar nu se cunosc cantitățile. Circa 12.000 de Black Hornet au fost vândute până acum.

Pentru noi, probabil că așa ceva este în zona științifico-fantasticului, deși măcar cei din forțele de operațiuni speciale ar trebui să aibă deja ceva similar (cine știe, poate chiar au). Însă, eu cred că o astfel de dronă ar fi foarte utilă chiar și pentru infanteria „regulată”. După cum spunea și sharky mai demult, prioritatea numărul 1 la forțele terestre este, citez: „1. Echipamentul luptătorului (ținută, armă [pușcă automată + pistol + PSL + DMR], rație de hrană, NVG, stație radio, sac de dormit, pachet de prim ajutor).”

Consider că Black Hornet PRS – Personal Reconnaissance System ar trebui să fie inclusă pe această listă. Ce zici sharky? 🙂

Nicolae

23 de comentarii:

  1. Black hornet PRS(ca mai e unul, nano, si mai mic, de doar 100mm)are 168MM(nu cm, ca iesea ditamai dihania) si un diametru al rotorului de 123mm.

    2
  2. Mamica, dar costa o caruta de bani!! Un Soldier Borne Sensor(ca asa ii zice sistemului) compus din doua „muste” din astea, un touchscreen, controller si gentuta de transport costa intre 15000 si 20000$, dupa cum l au bugetat americanii in 2019.

    1
  3. Cred că e vorba de 138 mm, nu cm.

  4. 168 mm, nu 168 cm

  5. Da, multumesc, am corectat. Greseala de scriere. Ma bucur sa vad ca sunteti vigilenti! 🙂

    5
  6. Au mai fost folosite pe la noi (bine, de către alții 🙂 )

    La 00.30:

    https://youtu.be/J-qkqKwzmO0?t=30

    4
  7. Am vazut videoclip cu drona din polistiren bazata pe un Iphone arunca si grenade de badmington. Se pot face drone sub 200 000$. Nevoia te invata.

  8. si totusi suntem in luna a doua a celui de al treilea trimestru al anului 2020,ceva rezultate la testele programate pt Ultra Vtol?

  9. Cu dronele o sa treaca repede. Dupa ce o sa dea de prima armata cat de cat regulata si instruita care are santinele, IR si dispersie in tCa degeaba trimiti drona dupa fiecare pifan sau tanc ca iesi mai scump decat ce distrugi si cu exceptia US nimeni nu isi permite.

    • @mitre…aha…ca la rafinaria aia din Arabia Saudita…
      Dronele vor fi din ce in ce mai ieftine si mai performante. Nu va uitati la preturile de-acum. Ele sunt rezultate din regimul de pork-barell. Adica alocarea de fonduri pe criterii politice firmelor de stat sau corporatiilor. O drona de dimensiunea Bayraktarului o sa coste in cazul unui conflict major sub 100k si vor fi disponibile cu miile. Dronele (adica robotii militari mai pe larg) vor rame cu noi pt o buna perioada de timp, la fel ca tancul sau avionul. Cine nu intelege asta va pati ca aia care s-au cramponat de velierele de lemn cand au aparut navele cu aburi.

      2
  10. Dpmdv dronele inseamna in primul rand cercetare si transmisie de date si de aceea ma gandesc mereu mai ales la drone mici necesare plutonului, companiei, batalionului.
    Sa vezi ce-i peste urmatorul deal/vale, sau dupa colt, sa-ti poti folosi artileria cu eficienta.

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *