Ucraina, Rusia şi Marea Neagră

Premise

(1936) Este adoptată Convenţia de la Montreaux care reglementează traficul naval prin Bosfor. În vigoare şi astăzi, convenţia limitează prezenţa navelor militare care nu aparţin ţărilor riverane Mării Negre.

(2003) În baza unui tratat bilateral încheiat între cele două ţări în 2003, Marea Azov şi Strâmtoarea Kerci au statut de ape teritoriale ale Rusiei şi Ucrainei. De remarcat că, la acel moment, cele două ţări erau „prietene”.

(2004) România devine membru NATO.

(2007) România devine membru al UE.

(2014) Maidanul „democratizează” Ucraina. Rusia reacţionează rapid şi neconvenţional astfel încât, de facto, Crimeea devine parte a Rusiei. De jure, rămâne a Ucrainei, niciun actor internaţional nerecunoscând „alegerile libere” din Crimeea.

kerci

Podul rusesc de peste stramtoarea Kerci Sursa: Defense News

(2016) Iniţiativa României de a crea o „flotă NATO” la Marea Neagră eşuează deopotrivă spectaculos şi penibil pentru autorităţile române, înalţi reprezentanţi bulgari pronunţându-se public împotrivă. În acelaşi an, guvernul tehnocrat atribuie direct lui Damen contractul în valoare de 1,6 miliarde euro pentru construcţia a 4 corvete multirol. Procedura este anulată de noul guvern PSD – ALDE în 2017. Procedura este reluată în 2018.

Articolul care poate fi citit integral pe rnhs.info continuă cu descrierea evenimentelor până la incidentul din Strâmtoarea Kerci, puţină legislaţie a mărilor şi cu o modestă concluzie care, în esenţă, mulţumeşte Creatorului pentru apartenenţa noastră la NATO. Părerea mea e că merită să aruncaţi un ochi… 🙂

 

Nicolae Hariuc

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 5,00 din 5)
Încarc...

 

 

140 de comentarii:

  1. O alta imagine din articol (cativa sunteti la curent de cateva zile):
    Tancuri ruseşti (n.r. -250 la număr) în zona de graniţă Sursa: digi24 via agerpres

  2. …Un lucru pe care guvernanţii noştri par incapabili să-l înţeleagă, în condiţiile în care licitaţia achiziţiei corvetelor şi modernizării fregatelor este întârziată fără nicio explicaţie oficială iar licitaţia pentru baterii de coastă este în acest moment suspendată…

    eu cred ca stapanii lor de la moskva inteleg ce si cum foarte bine…si de aia ii pun sa amane/anuleze cat se poate…ai nostri sint doar niste iude vandute pe 20 de arginti…probabil. la cat de talambi sint, nici macar pe 20…
    ce nu inteleg e de ce nu mai este prin serviciile acestei tari cineva in stare sa livreze un 267…

    • nu este nimik de inteles,
      Nicolae Bălcescu scria: Cine nu-si cunoaste istoria nu-si cunoaste neamul;

      nu sunt bani. punct.
      si banii vor fi si mai putin pt. inzestrare in viitoru apropiat.
      asta se doreste de catre tradatori.

      pensiile si salariile trebuie urgent marite cu consecinta sistarii tuturor capitolelelor bugetare referitoare la investitii,
      pai daca toate investitiile cofinantate din bugetul UE – sume consistente – s-au oprit toate, nu pt ca UE ar refuza sa dea banii ci pt ca partea romana nu vrea sa plateasca partea sa (5 – 25 % sau mai mult)
      partea romana nu plateste pt ca nu mai sunt bani, au fost confiscati ca si investitiile si bugetele tuturor companiilor de stat care au bugete: transgaz, transelectrica, nuclearelectrica, etc.

      marina militara si conducerea ei este inexistenta cu o pozitie fata de ce se intampla cu inzestrarea.
      la fel cu conducerea armatei care nu este in stare sa ia alta pozitie decat plecaciuni pana la pamant in fata conducerii, poate se indura conducerera si mai pune o stea pe umar, ca pensia este principala grija

      iar singura grija a conducerii de partid si de stat este: liber la furat sau conditii cat mai bune pt infractori,
      https://adevarul.ro/news/eveniment/avocatul-poporului-sesizeaza-ccr-Ingradirea-dreptului-vizita-afecteaza-relatia-detinutilor-familiile-reduce-sansele-incluziunii-sociale-1_5c1260acdf52022f756e725a/index.html
      violatorii, talharii si restu trebuie sa aiba drepturi,
      eventual sa plătească victimele ca infractoru sa aibe conditii bune de detentie,
      conditii de detentie, in care, sa se gandeasca cum sa faca data viitoare violu, talharia, infrcatiunea, mai eficienta si cu rezultate mai bune,

      am facut trimitere la istorie, la inceput, pt ca sunt mai multe articole pe rnhs.info care ne spun ca in istoria marinei noastre inzestrarea cu vedete torpiloare si restu a venit ca o consecinta a luarilor de pozitie HOTĂRÂTE ale ofiterilor fata de necesitatea inzestrarii cu nave noi si moderne,

      astazi luarile de pozitie ale ofiterilor militari sunt din ce in ce mai rare,
      au incercat, in urma cu ceva ani, pilotii militari atunci cand au cerut supersonice noi si nu sh,
      normal ca pilotii nu se pricep si a stiut mai bine conducerea tarii ce avioane avem nevoie,

      asa am ajuns unde suntem azi,

    • Bravo.
      Mai avem si oameni care ti-n cu pungutza noastra.
      Doamne ajuta.

  3. si cu 0 si cu 4 corvete si cu 12 sau 36 f16(care nu zboara iarna) si cu si fara , trebuie sa fim realisti. Romania este o tara mica 600 km x600 km. cu relief variat dar mica. fara capacitatea de a putea sustine orice conflict. a crede ca o excesiva inarmare , dar fara o politica si fara discutii si apropieri firesti de vecinatate cu Rusia , fara o politica externa si fara prieteni in jur , pana la urma, orice abureala militareasca nu va duce, Doamne fereste in caz de conflict , decat la o suferinta in plus a romanilor. nu am invatat nimic din trecut. ura fata de comunisti si politica oscilanta a noastra au dus la o ocupatie de 20 de ani, plati compensatorii de miliarde pierderea tezaurului si suferinta cetateanului de rand. rusia este o tara imensa. si daca cineva ar fi destul de nebun sa vrea sa o cucereasca, de la granita cu belarus la vladivostock. sunt 12.000 km are resurse imense, tehnologie, si acel sentiment pe care noi nu il avem – cand este vorba de rusia ei merg pana la capat.sigur ca pentru marinarul roman, pentru mandria noastra era bine sa avem 4 corvete noi. dar astea nu sunt de ajuns. nu poti , daca ai 1,2 m sa iti cumperi o bata noua de baseball si sa te iei de unu de 2 m. si cu si fara vei manca bataie. dar daca vb el si dati mana si daca ai si prietenii langa tine, si nu te certi cu nimeni nu este mai bine?

    • Îți ofer un bilet gratis București – Moscova … doar dus !!! Dacă se mai oferă cineva de pe aici te ajutam cu biletul pana la Vladivostok !!!

    • @viorel, cu patru corvete si doua fregate inarmate corespunzator lucrurile se schimba realmente dramatic la Marea Neagra. Sunt foarte realist cand spun asta. NU cumparam corvetele pentru mandria noastra, nu le luam ca sa atacam Sevastopolul, le luam pentru descurajare. Banuiesc ca intelegi conceptul de descurajare.

      Iti reamintesc ca in WWII ne-am batut parte-n parte cu USSR in Marea Neagra. Sigur, ne-a ajutat Germania, dar nu cu nave.

      Ce incerci tu subtil sa ne spui aici? 🙂 Ca n-avem nicio sansa impotriva Rusiei? Da, noi n-avem. NATO insa are. SUA are. Noi SUNTEM parte din NATO. Rusia in fata NATO este un umil pitic si doar arma nucleara le mai mentine statutul de mare putere.

      Vad ca suferi si de sindromul Stockholm: „apropieri firesti de vecinatate cu Rusia”. Da, de acord, sunt pentru relatii diplomatice cu Rusia, China, cu toata lumea, doar ca prefer sa am si o bata in mana cand fac „apropieri firesti de vecinatate cu Rusia”…

        • Au mai fost comentarii zilele astea, referitor la tancuri: ce ne trebuiesc 300 de tancuri daca vin rusii cu 1500. Vad se continua cu corvetele si cu F-urile.
          Si da, vad ca incep sa concluzioneze, in sfarsit, ca toate aceste achizitii vor aduce suferinta poporului roman.

          Concluzie: inseamna ca aceste achizitii sunt chiar bune si daca nu sperie, macar incomodeaza!

          • Bine punctat,FELICITARI! Programul de inzestrare al armatei romane le ingreuneaza misiunea,le da frisoane….unora…Unora ce amenintau cu o baie de sange in regiune ,nu de mult….

          • @VS

            Întradevăr, atunci când potențialul inamic face eforturi să te deturneze de la drumul pe care ți-l dorești, înseamnă că ești pe drumul cel bun…

      • @Nicolae

        În plus, de regulă, “ursul” trece la ofensivă doar în momentul în care raportul de forțe îi este favorabil în proporție de 10/1. Așadar descurajarea este singura soluție căci știe că dacă îndrăznește să “vină la stup” și-o ia peste bot.
        Una este să avem 0 corvete, 0 submarine și un cuplu regal egal cu zero, și cu totul alta să avem cu ce le da peste bot.

        • Pe bune? Ai citit tu manualele de tactica si strategie ale armatei ruse si scrie acolo ca ofensiva se desfasoara numai in copnditiile unui raport de forte de 10-1 in favoarea armatei ruse?

      • Nemtii nu ne-au ajutat cu nave, dar ne-au ajutat cu submarine, aviatie, artilerie de coasta si cu un front de mii de kilomerii!
        Daca frontul intre noi si rusi era doar de 6-700 km, nici nu se facea mobilizare.
        In ”40 au dat dosul in fata lor doar cand am citi hartia! Nu mai zic sa fi vazut si vreo pusca de mujic.
        Si atunci eram campionii aliantelor! Cine nu era prieten cu noi? Franta, Anglia, Cehoslovacia, Polnia.
        Ba, in cele din urma, ne-am imprietenit cu Adolf. Nici o armata nu era atunci la standarde „NATO„ decat a lui Fritz!!
        Si findca Fritz avea alte socoteli nici n-a stat pe gaduri, a dat o treime de tara lui Ivan si prietenilor lui.
        Traim intr-o lume in care „garantiile de securitate„ nu valoreaza cu mult peste hartia pe care sunt scrise!

        • In 1940 erau premisele unui cosmar adica lupta pe 3 fronturi deodata. La sfarsitul lui iunie noi eram deja presati de unguri, bulgari si sovietici sa le cedam teritorii. Armata nu era pregatita decat sa faca fata pe un front si doar unor inamici de talia noastra. Comparatia cu Finlanda cade, la ora aia sovieticii aveau lectia finlandeza invatata. Ce s-a decis in 1940 a fost unica solutie ce putea fi luata. Adica s-a mers pe principiul traieste ca sa poti lupta maine.

    • @Viorel

      Cum poți să te închini la ruși fără ca să ai habar despre ce se întâmplă în Rusia? Vladivostokul tău ar putea să fie undeva pe lângă Ural foarte curând. Mai documentează-te despre teritoriile rusești concesionate Chinei pentru 49-99 de ani.

    • Rusia este o țară imensă…
      Absolut de acord!
      Imensitatea abisală a pădurilor de mesteceni te poate face să vezi lucrurile altfel!
      Unul dintre filmele mele preferate – Doctor Zhivago cu Keira Knightley în roul Larei, m-a lăsat cu o senzație fizică de FRIG, care m-a urmărit multă vreme…

    • Viorel, sint un simpleton asa ca iti voi raspunde in consecinta.

      Tu, acasa, unde ai si tu avutul tau – nevasta/iubita/amanta, televizor, mobil, calculator, masina de spalat, blugi, tricouri, farfurii, pahare, prezervative – ce ai pus la intrare? Un carton? Usa din PFL? Usa metalica?

      Inteleg din ceea ce insinuezi ca ar trebui sa ne punem bine cu vecinul golan, ca poate in felul asta nu ne intra in casa sa ne violeze nevasta, sa ne ia electronicele si banii pentru a le schimba pe alcool. Si in general sa ne ia tot ce primim in ziua de salariu sau de la cunostinte, tot ce cumparam. Si, daca se poate, sa cumparam de la el totul, ca stie el mai bine de ce anume avem nevoie si are si un butic.

      Ultima data cind ai incercat sa ajungi la o intelegere cu un golan din asta, cum a fost? Ai bagat mina in buzunar sa platesti pentru liniste? Ai folosit argumentatia? Ai facut o chermeza cu el? Ai folosit un levier sa ii spargi dintii? Ca sa stiu de unde incepem discutia.

    • Viorele!!! tin sa-ti precizez ca armata Romana nu prea a pierdut lupte in fata muskalilor.Citeste despre batalia de la Galati,Socola cit si despre maiorul Carp care a aparat Putna….si apoi noi suntem multi dar ce putem spune de finlandezi care facura brava armata muskala de kakao.

      • Hai sa nu cadem in ridicol.In general intotdeauna armata rusa a fost mult mai puternica decat armata romana.Care a fost mai tare, se vede din istoria noastra dar si a Rusiei.

      • @ka

        Iar în 1877 am intrat în război și ca să le spălăm rușinea muskaliilor că și-o luau crunt de la turci…
        Detractorii ar trebui să mai pună mâna pe câte o carte de istorie,… ups, am uitat că le-au făcut și pe astea praf tocmai pentru a netezi circumvoluțiunile filocomunistoizilor, că de, “Rusia e mare”

        • Vai vai vai… Nu poti spune asa ceva. 🙂
          In est se stie ca ei ne-au eliberat de sub Imperiul Otoman.
          La noi se preda (demult, in trecut) in scoli ca a fost un parteneriat.

    • @ viorel „”apropieri firesti de vecinatate cu Rusia”” tu esti talamb cu materia cenusie. Ma intreb daca tu ai vz la viata ta atitudinea militarilor rusi pe teritoriul Romaniei?. Am 70 ani acum si stiu ce am vazut si trait pana in mamentul cand armata rusa a parasit Romania, dar nu si hienele politice ruse.

    • Editat: Bai troll de 2 lei ! Pleaca pe alt site ca ne plictisesti grozav!Transmite stapanilor ca le dam [fara din astea va rog] for ever !

    • Romania nu va fi niciodata capabila sa castige un razboi impotriva Rusiei, din motive care tin de natalitatea si puterea noastra economica insa ar putea deveni o forta militara puternica care pentru a fi infranta, i-ar costa pe rusi, mult mai mult decat merita asa ca acestia ne-ar lasa in pace.Trebuie sa avem o armata puternica, cat mai puternica posibil, pentru a descuraja iar daca este este cazul, chiar a respinge o tara agresoare din zona iar in cazul Rusiei, sa putem rezista suficient timp pana ce se pune in miscare masina de lupta NATO si SUA.Daca ne limitam doar la vorbe, nu castigam decat cel mult statut de vasal si nevertebrata pe care nu merita sa o respecti si cu care faci ce vrei.

      • Rusia nu ar „intra” niciodata intr-o Romanie ostila ..punct
        S-ar lasa cu pierderi foarte mari si o „inflamare” peste puterea de controlare a zonei
        Ar intra intr-o Romanie , ce nu e ostla ..sau ar avea „aliati” la interior ..dintre ai nostri ..si de e posibil in pozitii cheie
        Si de aia e utila propaganda
        Ptr a instaura un sentiment in populatie si armata sa duca la non combat
        Si acceptarea unui schimb de regim., administratie , etc
        Cat timp esti vigilent ..gardul e pazit
        Trebuie sa ai armata cu ce e mai bun ptr a fi superior in zona respectiva cand interesul o va cere

    • Rusia ca si Ucraina este un mare golan care nu stie de bun simt ci doar de forta bruta asa ca trebuie sa fii pregatit ca sa te faci respectat de golan.

    • Stimate domn, ati uitat sa ne amintiti de cele 14 invazii rusesti. De raptul territorial din 1940 ,facut fara ca Romania sa atace Rusia ori s-o ameninte.Clasa oarba ,política de atuncii a mentinut armata neanzestrata,ca si astia de acum…Credeau ca fiind „vegetarieni” nu ne mananca úrsul…Da, doresc relatii „excelente”cu Rusia insa bine pregatit.Istoria imi indica sa nu mai am incredere.Unde mai pui ca nu numai Rusia reprezinta pericol pt Ro.Sa profitam insa de situatia actuala si sa ne dotam corespunzator armata…mai sunt vipere, mai mici ,la hotare ,ce asteapta sa muste, su mai muscat….

    • @viorel,

      D3cizia de a achizitiona F16 a fost proasta…
      Le-a scapat faptul ca avionul are priza de aer foarte jos… si ca in Romania, pista are un „mediu” diversificat.
      Cum ar fi gheata, dimineata la prima ora…. sau pescarusi (la MK sau la Fetesti) si chiar diferite pietricele.

      Personal as fi mers pe Gripen. Ar fi fost bun si Mirage 2000. Daca s-a vrut avion cu 1 motor… la bi-motoare… aveam F18…

      Legat de marea AZOV…
      Ma intreb ce sar intampla daca SUA ar vrea sa trimita niste ajutoare umanitare la Mariopol… cu un distrugator (asa cum au procedat in timpul razboiului din Georgia)
      Ce ar face Rusii? Ar ataca nava „umanitara” asa cum au atacat navele ucrainiene? Si ar aresta echipajul american?
      La nivel international, SUA respecta conventiile de navigatie.
      Acest lucru il practica frecvent UR Navy, in Marea Chinei.

      Si International, stramtoarea Kerci nu este teritoriu exclusiv rusesc (atata timp cat nimeni nu a recunoscut Alipirea Crimeei de catre Moscova)

  4. Informație precară culeasă de la buletinele de știri externe de la PRO-TV și DIGI

    – se numește Revoluția Demnității. Revoluția portocalie a fost în 2004.
    – corăbiile ucrainenilor au fost atacate și capturate în apele neutre ale Mării Negre
    – mai devreme (în septembrie) ucrainenii au trecut bine-mersi pe sub pod
    – e ignorat în totalitate contextul în care s-a petrecut incidentul

    Din comentariul la articolul original – ”Oarecum, mi s-a parut la fel si peste Prut, in Moldova, tinerii pro-vest, batranii pro-est.” Cu tot respectul, dar dumneavoastră habar nu aveți ce se întâmplă peste Prut.

    Vă recomand să renunțați la mass media românești ca surse de informație privind situația externă.

    http://www.contributors.ro/global-europa/stramtoarea-kerci-locul-unde-putin-%e2%80%9eincearca-marea-cu-degetul%e2%80%9d-sau-tranzi%c8%9bia-de-la-%e2%80%9eomule%c8%9bii-verzi%e2%80%9di-la-s-400/

    • Multumesc…. 🙂
      – nu ma intereseaza cum o numesc ei sau altii. Denumirea „populara” este de de revolutia portocalie.
      – nu exista ape neutre: exista ape teritoriale sau ape internationale. De cand de facto Crimeea este la Rusia, rusii care au ambele maluri ale stramtorii, sustin ca acestea sunt ape teritoriale rusesti. Discutabil.
      – cu ce au trecut ucrainienii bine merci in septembrie: cu nave militare sau cu nave civile? As aprecia o sursa, indiferent de provenienta
      – care ar fi contextul?

      Nu prea frecventez mass media romaneasca cu foarte mici exceptii.

      Eu iti spun ce am vazut si auzit in trei zile de stat si colindat Chisinaul. Eu nu-ti vorbesc din povesti de la prietenul prietenului, iti vorbesc din ce am vazut eu. Stii ce am vazut? Cu indulgenta, maxim 1000 (eu zic ca mai spre 500) de oameni la statuia lui Stefan cel Mare din Chisinau sarbatorind unirea de 1 decembrie 2018. Eu iti spun ca m-am bucurat cand oamenii imi spuneau La multi ani! pentru tara mea (erau tineri, marea majoritate). Eu iti spun cum oameni, fara ca eu sa le spun nimic, imi spuneau ca ei nu-nteleg ce-i atata galagie cu unirea asta, ca ei nu vad rostul, ca ce-a fost a fost, dar nu va mai fi. Imi vorbeau romaneste cu accent pronuntat rusesc.

      Cu tot respectul, nu-mi poti contrazice perceptiile directe cu societatea moldoveneasca, fie ele doar pe durata a trei zile.

      Am observat ca stii multe despre Ucraina… Nu ca m-ar deranja in vreun fel, din contra.

      • Gălăgia cu Unirea are legătură cu Novorossiia: la momentul potrivit, ”unioniștii” vor striga că vor la Patria-mamă, cei din Transnistria și Găgăuzia se vor simți amenințați, imediat vor veni turiștii sovietici să facă poze și ….GATA!

      • Cu plăcere. Chiar dacă am uneori un limbaj mai ”tăios”, nu o fac cu rea voință 😉

        – denumirea populară e Maidan)) dar nu insist, vrei să-i spui portocalie, spune-i și portocalie. Maximum ce poți provoca cu aceasta – doar confuzie în rândul celor care nu știu despre ce e vorba
        – indiferent de cum ne uităm al Crimeea, corăbile au fost capturate în apele internaționale (din orice punct de vedere) și cel mai ”minunat” după ce ucrainenii au renunțat să mai treacă și au întors spre Odesa – https://mtot.gov.ua/rosiya-znehtuvala-imunitetom-ukrayinskyh-vijskovyh-korabliv-u-vidkrytomu-mori-karta
        – ambele erau militare chiar dacă nu aveau armament – https://www.unian.info/society/10271460-ukrainian-navy-ships-pass-through-kerch-strait.html Dar dacă vrei să spui că 2 ”bărci” de 54 de tone înarmate cu un tun de 30 mm și o mitralieră de 7,62 mm, brusc au devenit un pericol major pentru ruși încât a fost nevoie să ridice de la sol 2 avioane și 2 elicoptere + toată flota FSB-ului din zona.. Vai de steaua rușilor.. (btw – fără să tragă măcar un foc, marinarii ucraineni au avariat două nave de 620 de tone..)
        – acordarea tomosului Bisericii Ucrainești, declararea în afara legii a Bisericii Ortodoxe Ucrainenști (Patriarhatul Moscovei), sinodul de mâine și confiscarea averilor BOU – PM pentru a fi predate mai apoi noii biserici. Cred că nu mai are rost sa povestes ca BOU – PM sunt de fapt agenți ruși.

        Nu-ți contrazic percepțiile – doar am spus că nu prea au treabă cu realitatea. Mișcarea unionistă a fost descreditată de atâtea ori acolo, încât nu e de mirare că doar tinerii mai ies în stradă. Îți recomand să te uiți la înregistrările din anii ’90 a mitingurilor din PMAN și să îți pui doar o întrebare – oare toți oamenii de aici au murit, de numai tineri sunt acum în stradă?

        Nu știu cu cine ai vorbit, dar cel mai probabil ai dat peste ”accentul de Chișinău”. Sună extrem de ciudat pentru orice om sănătos din RM, dar te asigur că nu are nicio treabă cu accetul rusesc. Rușii sunt la fel de uimiți când ajung pe acolo. Nu exclud să fi dat chiar peste etnici ruși, dar faptul că ți-au vorbit în română (fie și cu accent) e o mare victorie. Acu 10 ani te-ar fi scuipat direct în față, ca să nu mai zic că nici nu putea fi vorba despre 2-3 cuvinte în română.

        • „Corabii”?! Ti-am mai spus, in limba romana se numesc „nave”. Invata-ti mai fratilor romana la un nivel decent inainte de a intra in joc. Tu esti troll ucrainean, dupa metoda ruseasca 🙂 .

          • Merci George de corecatre, voi ține cont.

            Pe partea de troll ucrainean, mi-ai mai zis, ți-am răspuns. Când simți nevoia, poți să recitești răspunsul meu ca să nu mai poluăm cu comentarii inutile sub fiecare articol.

            Eu tot am întrebat de ce folosiți articole de la Armyrecognition și altele din grupul lor. Siteuri care sunt plătite direct de ruși. Dar voi nici măcar nu mi-ați publicat comentariul, nu mai zic de răspuns.

            • #Dienaris. Cand ai dreptate ai, Armyrecognition este un site pro-rus, sau macar simpatizant, sau macar platit de rusi.
              Pe tine de ta de gol topica, printre altele, care arata ca esti vorbitor nativ de limba rusa. Mai sunt si altele 🙂 …

          • In limba rusă, pentru „navă” se spune „karablia” de unde si preferința lor pentru termenul românesc „corăbii” pe care noi il percepem drept arhaic si nu il mai folosim decat in context istoric, dar vorbitorilor de rusa le sună drept un corespondent perfect si natural. E doar o chestie culturală de însușire a limbii române, nu te supăra pe om doar pentru atât, poate are informații interesante din surse pe care noi le consultam mai rar sau deloc. Nu ne obliga nimeni sa înghițim pe nemestecte tot ce ni se spune, nu?

          • Învăţaţi, învăţaţi, învăţaţi!

        • – am pus Maidan, e ok asa, de confuzie nu e cazul, ca apare anul
          – multumesc pentru ambele surse. Din principiu, le iau cu precautie, ucrainiene sau rusesti. O sa revad clipul si o sa compar cu imaginea de pe harta din primul tau link. E ceva ce se poate verifica relativ usor.

          Imi contrazici exact perceptiile! 🙂 Aici marturisesc ca am avut o fractura logica. Nu-mi contrazici perceptiile insa sustii in continuare ca nu au nicio treaba cu realitatea… Nu erau doar tineri la statuia lui Stefan cel Mare, as spune ca erau amestecati. Insa nu-i pot uita pe cei 30-40 de tineri care cantau despre capitan si reproduceau un salut celebru din WWII si care au „invadat” o carciuma al carei nume imi scapa acum. Cred ca era ceva cu placinte, cred ca eram pe Puskin.

          Nu ma intereseaza inregistrarile din anii ’90, ma intereseaza ce e acum.

          O s-o tin minte pe asta cu accentul de Chisinau. 🙂 Vorbea foarte coerent in romana.

          • Bine faci că le iei cu precauție. Primul e un site al guvernului ucrainean, al doilea – e o agenție de presă ce aparține unui om de afaceri ucrainean – Igor Kolomoiski. Am dat primele surse care au fost sub mână.
            Despre Kerch mai este un filmuleț făcut de procuratura lor – https://www.youtube.com/watch?v=JnU_F2LwHrI

            După cum i-am mai spus lui George, eu nu sunt troll ucrainean – sunt român din RM. Locuiesc în Iași de mai bine de 9 ani. Româna mea nu e chair atât de bună pe cât mi-aș dori, dar vorbind engleza zi de zi la muncă, e destul de greu să exersezi româna)) Dacă aveți nevoie de surse de info ucrainești/rusește pentru articole vă pot ajuta cu plăcere.

    • Ucraina este un stat creat in mod artificial cu teritorii luate cu forta de sovietici, de la Polonia, Slovacia, Ungaria, Romania si cele cedate de ucraineanul Hrusciov, RSS Ucraineana.Crimeea a fost si este si acum locuita majoritar de etnici rusi si rusofili iar de drept istoric si moral apartine Rusiei si nu Ucrainei.
      Ucraina a provocat Rusia, din motive ipocrite si electorale, luna trecuta iar Rusia a raspuns provocarii ucrainene.In mod normal, nava care nu se supune la nenumaratele somatii radio, acustice si luminoase, trebuie imediat scufundata.Daca eram in locul rusilor, scufundam toate navele ucrainene care au patruns in mod intentionat si perfid in apele care acum apartin Rusiei cu scopul de a provoca.Personalul militar format din marinari si ofiteri de securitate ucraineni, trebuie judecati si condamnati penal de Rusia pentru ce au facut.

      • Tu recunosti de facto ca rusia detine crimeea legal? Daca te uiti la poza din articol, acel petrolier bloca accesul in marea Azov. Intre ukr si rusi exista un tratat pentru accesul in marea Azov. Rusii l-au incalcat asa cum incalca cam toate tratatele internationale.

      • Multumim ca ne-ai tradus propaganda care ai auzit-o la Rossia 24

      • @sorin

        În repetate rânduri am remarcat că ești filorus. Dorești un bilet doar dus către Vladivostok? Mă ofer să ți-l dăruiesc.
        Acum în altă ordine de idei dar totuși păstrând logica pe care ne-ai oferit-o, în cazul în care picior de rus/avion rusesc va intra în spațiul teritorial al nostru, logic este să-l trântim la pământ.
        Mulțumesc pentru legitimitatea pe care ne-o dai în mod anticipat pentru a găuri pantalonii muskaliilor…

  5. @viorel
    Ca iti convine sau nu, suntem in NATO si UE!
    Vorbesti de o „excesiva” inarmare, „apropieri” firesti de Rusia, ura fata de comunisti etc, imensitatea Rusiei, dorinta unora de a o cuceri.
    Raspunde la o intrebare, direct, cati au atacat Rusia in ultimii 30 de ani, si pe cine a agresat aceeasi mare putere?

  6. @Nicolae, excelent articol!
    As puncta urmatoarele aspecte:
    Probabilitatea disolutiei statului ucrainean este foarte mare si in cazul asta:
    – Romaniei si NATO le trebuie Republica Moldova (cu sau fara Transnistria- e de vazut)
    – Bugeacul trebuie sa fie o zona tampon, este naspa pentru noi daca intra pe mainile Rusiei. Aceasta zona ar putea fi administrata de ONU cu trupe de mentinere a pacii (important si romanesti)
    De asta Romania trebuie sa fie pregatita diplomatic si militar (fortele armate sa ajute diplomatia 🙂 )

    • Multumesc!
      Ne trebuie dar sa nu le luam cu forta. Trebuie insa ca si Moldova sa vrea.
      Romania nu este pregatita acum…

      • Nu cu forta, asta clar! Negociere… si daca din negociere rezulta ca RM se va intoarce la mama, atunci puiul se va intoarce (nu are inca 18 ani sa faca ce vrea 🙂 )

      • Am o veste bună pentru toți românii – RM deja e România. Vă rog să numărați câte pașapaorte românești sunt peste Prut. Dacă nu accelerează procesul de redobândire a cetățeniilor – în 10 ani vom avea pretextul formal de a introduce armata în RM oricând va apărea o situație prielnică. Însă nu asta e problema, eu totuși aștept ca acel prim pas să vină din partea celor de peste Prut (nu că nu am avea noi ”roșiorii” noștri la guvernare), dar ce vine moca, nu va fi prețuit niciodată.

        • In RM nu s-a atins o masa critica a populatiei care doreste unirea. Va mai dura probabil vreo 15-20 de ani pana atunci.

          • Vorbeam de un pretext formal. Juridic nu ne va lăsa nimeni să ne unim. Mai ales atât timp cât RM nu face parte din UE și mai există și UTA Găgăuzia și Transnistria.
            Scopul nostru în momentul de față e să ne consolidăm armata și să conectăm RM la economia românească păstrând-ui autonomia. Drumuri, poduri, rețea de gaze, rețea de curent electric, organizare teritorial administrativă similară și alte chestii pentru care nu avem nevoie de mase critice, e suficient voință politică (care nu este nici la Chișinăi, nici la București). Din păcate ameble guverne sunt preocupate de cum să-și fure cetațănii, în loc să folosească conjunctura geopolotică relativ favorabilă.

            • Scopul nostru? Eu nu știu ce scop aveți dragă concitadin, în afara faptului că până acum ați supt de la 3 vaci proaste, iar vacile în speță mai recent s-au deșteptat, poate așteaptă un semn de la voi. O vacă, România în speță, o să vă dea lapte la nesfârșit, că așa suntem noi, frați, și proști de buni. Celelalte două s-au cam oprit.
              Cineva mai sus spunea că nu suntem pregătiți. Suntem foarte pregătiți. Nu avem însă prea multă determinare, pentru că aia trebuie să vină de pe malul stâng al prutului.

              • Dragă Florine, dacă te-aș avea în față, cu tot respectul meu, ai încasa direct trei palme.

                Sfatul meu – ia și tu o pauză de la TV, fă o plimbare la lumina felinarilor din Copou și îți revii. Eventual mai recitește ce am scris, poate înțelegi într-un final.

                • Eu zic sa va relaxati si sa mergeti la un vin/bere etc E sambata seara. Plus ca discutia merge in offtopic.

                • Câte una pentru fiecare vacă? Eu plătesc pentru grădinițele de peste prut, când la noi nu este programul ăsta.Eu sunt în Iași de 41 de ani iar dacă vrei să îmi dai palme, mă găsești la ora asta în podul roș în parcul șahiștilor.

                  • Dienaris, Florin mergeti intr-o directie gresita.

                    Dienaris, mesajul tau (scopul nostru…) poate fi citit in doua moduri si spune lucruri complet diferite. Felicitari pentru reusita. Dar inainte de a lua oameni la palme ar trebui sa te asiguri ca nu trimiti mesaje amestecate pentru a cauta pricina de gilceava.

                    • greșesc scuze.

                    • Nici o greseala

                    • Florine, eu plătesc la fel ca tine. Doar nu îți imaginezi că stau pe bursă de la guvern aici. În fiecare lună, aproape jumătate de salariu îl dau la stat. Și la fel ca tine sunt indignat că statul român în loc să gestioneze inteligent banii noștri, îi toarnă în buzunarele hoților de la Chișinău, iar oamenii din RM, tot prostiți rămân. Pe lângă, îmi mai reproșează că am ales să fung din țară când ea are nevoie de mine și m-am dus la românii păduchioși.

                      Noi, ăștea de aici, ar trebui să dăm dovadă de o viziune mai largă aspra lucrurilor. Și nu ne face onoare generalizări din alea de mai sus. Mama (care trăiește în RM) lucrează asistentă medicală de 30 de ani și are un salariu de tocmai 600 de RON. Probabil pentru că suge de la 6 vaci.

                      La palme nu mai vin, dar mi-ar plăcea să ne vedem la un șah când ne perminte vremea.

                    • Dienaris, normal era sa clarifici din ce punct de vedere ai scris mesajul la care ma refeream. Dar in continuare pastrezi confuzia, daca nu chiar o adincesti. Asa ca nu vor mai exista alte mesaje pe acest subiect/aceasta tema in continuare.

                    • Pentru Iulian (puteți să nu publicați)

                      Dacă spun că stau în Iași. Lucrez în Iași. Plătesc impozite aici. Despre ce confuzie poate fi vorba?

                    • Scopul nostru în momentul de față e să ne consolidăm armata și să conectăm RM la economia românească păstrând-ui autonomia. Drumuri, poduri, rețea de gaze, rețea de curent electric, organizare teritorial administrativă similară și alte chestii pentru care nu avem nevoie de mase critice, e suficient voință politică (care nu este nici la Chișinăi, nici la București). Din păcate ameble guverne sunt preocupate de cum să-și fure cetațănii, în loc să folosească conjunctura geopolotică relativ favorabilă.

                      Dienaris, acest paragraf poate fi citit:
                      – ca si cum RM ar trebui sa faca orice pentru a beneficia de sprijin, pastrindu-si autonomia si tragind orice foloase din relatia cu Romania, fara interes pentru Unire;
                      – ca si cum RM ar trebui pastrata in situatia actuala pina ajungem (Romania) mai pe picioarlee noastre (daca o mai fi cazul) si pina atunci lucrat pentru Unire.

                      Dacă spun că stau în Iași. Lucrez în Iași. Plătesc impozite aici. Despre ce confuzie poate fi vorba?

                      Fara nici un atac la persoana si fara a ma referi la tine, toate conservele fac asta, deci nu e un argument. 🙂

                    • OK. Acum înțeleg la ce confuzie te-ai referit. E varianta doi desigur. Mereu vorbesc din punctul de vedere al unui cetățean al României și doar așa. În cazul de față ”Scopul nostrul”, adic scopul României.

  7. E foarte important sa nu slabim ritmul achizitiilor mai ales in contextul actual din zona, ba chiar intensificat, avem nevoie de NATO dar si noi suntem NATO, deci avem si responsabilitati.

    Cel mai bun exemplu pt mine sunt grecii, cu armata dimensionata mai ales pt un dusman particular nu unul pt. NATO.

    Cred ca asa ar trebui sa gandim si noi, inca odata cred ca grecii sunt un bun exemplu, ar fi chiar pacat ca o tara cu un PIB de 200mld euro sa nu-si poata proteja teritoriul si populatia, pana la urma asta-i prima conditie a dezvoltarii , capacitatea de a te proteja dar avem nevoie si de o diplomatie abila, aici sunt de acord ca nu-i cazul sa fim un pechinez agitat in fata rusilor, mai degraba rolul de rotweiller calm ne-ar avantaja.

  8. @Viorele ai dreptate.
    4 corvete nu sunt de ajuns. 10 corvete ar fi mai bune.

  9. @ prietenii de la RoMil, se pare ca trolii rusi sunt din ce in ce mai interesati de site-ul vostru. Sunt convins ca sunteti citit cu atentie, ceea ce e un semn bun.
    Totusi, poate ar trebui sa va ganditi la o strategie de a trata cu ei pe termen mai lung, pt a nu polua discutiile. Eu as zice sa ne inregistrati pe toti, ca pe forumurile normale. Stiu ca e o discutie care a mai avut loc, dar circumstantele sunt in schimbare
    scuze de offtopic

    • Dinu, avem doua variante pe care le putem implementa si putem discuta la PSR aspectul. Da, stiu ca nu ar fi prima data…

    • E ceva normal
      Cand iti creste traficul ,google te pune cap de pagina
      Si „rusofonii” cand vor sa caute ceva ..folosesc inglisul ca e mai universal si hop
      Cat timp nu bat campii ..merge o discutie cu ei
      Mai exersez neuronu’
      Cand polueaza sau deturneaza in exces discutiile si nu poti urmari comentariile , atunci da ..moderarea conteaza

  10. @ Viorel e baiat istet.
    Are dreptata ca 4 corvete nu ajung.. vreo 10 ar fi mai bune.

  11. capatu satului, nicolae, Razvan Mihaeanu, Tgg,
    este o veche zicala ca dintr-o bucata de marmora (de simensiuni normale) poti sa sculptezi un faun sau o Minerva . Ambele nu. La alegere.

    Asa si noi cu inarmarea. Avem de ales intre a da priorititate flotei sau armelor terestre si aero.
    Daca ma uit la poza pusa de Razvan …… cum sa zic nu imi inchipui ca o curveta di alea va sari pe sucat si va hali rapid 200 de tancuri .. insa as fi curios cum este cu disponibilitatea celor 16 Falconi. Care sunt insuficienti.

    • Cam ce crezi tu Ghita ca-ti trimite NATO/SUA mai repede? Avioane sau barci? Cam cate tancuri crezi ca au americanii pre-pozitionate in Romania? Raspund tot eu: cam cate ne lipsesc noua?

      Si te rog sa-mi explici cum vor sari alea 200 de tancuri peste Ucraina si RM? Au aripi tancurile rusesti si nu stim noi? 🙂 Stim ca inoata, dar nici chiar asa prin Marea Neagra nu pot inota…

      Insa uite ca SUA cere acordul Turciei sa trimita o nava in Marea Neagra, nava care trebuie sa iasa dupa 21 de zile.

      Nu uita, suntem in NATO… Inzestrarea trebuie gandita prin raportare la NATO.

      Iar daca NATO nu ne poate ajuta undeva, asta e tocmai cu nave. (fac abstractie de Turci, oricum au luat-o razna…)

    • Cu banii pt 4 corvete se pot lua 14 F-16V. Mult mai versatile si utile pt noi. Sper sa se ”reorienteze” ai nostri in directia asta.

      • Scuze, dar 14 V-uri nu sunt suficiente cat sa conteze in raportul de forte de la Marea Neagra, asa cum cele 4 corvete + 2 fregate inarmate in aceeasi suma realmente echilibreaza raportul de forte la Marea Neagra.
        Aviatia este in continuare cel mai usor lucru cu care ne pot ajuta aliatii, spre deosebire de nave unde sunt legati de conventia de la Montreaux. De ce crezi ca se fac lucrarile alea la Campia Turzii?
        A, daca s-ar lua 36 de banii aia, da. Insa hai sa vedem cam cat ne-ar lua sa le operationalizam… Parerea mea e ca tot in transe ar trebui sa vina ca altfel ne uitam la ele ce frumoase sunt pentru ca n-avem suficienti piloti sa le zboare.
        14 V-uri… La naiba, la inmormantarea lui Bush senior au fost mai multe avioane…
        Din punctul meu de vedere, ambele programe sunt prioritate zero de prin 2008 incoace… Dar iaca, 10 ani mai tarziu, suntem doar cu 12 avioane relativ moderne mai mult.

        • Nicolae.
          14 F-16V sunt un multiplicator de forta f important. Cu 7 sisteme Patriot, suplimentate cu HAWK, cu 14 V si 17 MLU, aduse la un V aproximativ, reusesti sa realizezi interdictia aeriana. 4 corvete nu vor face diferenta in Marea Neagra. Pe noi nici nu ne intereseaza altceva decat zee. Protectia zonei economice exclusive, care este spatiu NATO, nu este in competenta noastra exclusiva. Eu as lua F-urile si as mai astepta cu corvetele..

          • Puneti-va in locul rusului putin, Care dintre astea doua v-ar deranaja cel mai tare : 14 avioane sau 4 corvete ? Eu zic ca corvetele sigur nu le convin rusilor, sunt mult mai incomode decat 14 avioane. Pana la urma, eu asta inteleg prin descurajare,sa te dotezi exact cu ce nu ar vrea rusul sa ai.Voi ce credeti?!

            • Nu e vorba numai de asta
              Granita noastra nu e unde se termina plaja
              Granita e la limita zee
              Trebuie sa ai „persistenta” pe granita
              Numai cu aviatia nu o asiguri , trebuie sa fii capabil sa „vezi” si sub apa
              Nu poti lasa „ceva ce iti apartine” de izbeliste
              Inviti pe altii sa le revendice

              • P3 vede sub apa. Si elicopterele ASW vad.

                • P 3 duce aparatura si ceva torpile
                  Un elicopter asw ..la fel , doar cu ceva operatori in minus
                  In siria un f16 se juca in jurul ilushinului si s-a vazut cum
                  Nu o sa poti sta cu escorta ptr ele permanent
                  O corveta multifunctionala , chiar daca nu e un crucisator ..are un echipaj ce poate sta alerta 24 din 24
                  Mult timp
                  Au statii de arme ptr a combate toate tipurile de tinte
                  Au operatori radar ,sonar , etc ptr a tine supravegheata situatia in zona
                  Radar aa de 400 km raza
                  Sisteme ew
                  Nu e acelasi lucru un orion ori poseidon
                  Platformele de comanda control aeropurtate sau de cercetare dedicate sunt utile in cazul coordinarii fortelor sau o „crestere” a unei capabilitati
                  Nu pot suplini lipsa uneia
                  Armamentul imbarcat pe o corveta , fie ca vorbim de 8 rachete antinava , 21 rachete aa ptr aparare apropiata si 8 sau mai mult , plus torpile , tunuri , etc ..nu are cum sa fie sustituit
                  Eu as vrea sa avem macar a doua escadrila de f 16 sh ( da criticati) si sa „mergem” spre f 35 (sau daca apararea comuna europeana face pasi concreti ..chiar rafale sau ef)
                  Si corvetele odata
                  Cu patriot , baterii de coasta , corvete , avioane capabile ..zona se pune dificila ptr rusi
                  Chiar de sunt scumpe corvetele , cred ca se merita
                  Daca ar fi sa avem si elicopterele de atac ..tot pe la kogalniceanu si cu huey ptr infanteria marina chestia se pune interesanta
                  Acum , sa aiba astia bani ..si sa vedem ptr inceput ceva asamblari aici si din ce in ce mai mult
                  Sa nu uitam ca damen a construit numai „carcase” aici , sistemele electronice , armamentul nu
                  Daca si eu sper ca ale noastre vor fi complete aici e o capabilitate in plus

              • Niko nu prea o nimerisi.granita este la 12nm in larg unde se termina apele teritoriale.in rest pot zburda orice fel de nave,sub orice drapel.sunt ape internationale.

            • @Bihoreanul

              Absolut corect

          • Tedy, invert sa pun in balanta necesarul:
            – accesul in MN e problematic
            – NATO poate trimite cel mai repede aviatie
            – HAWK at trebui sa aiba rapid un upgrade

            Asa ca as vota cu nave momentan. Sau baterii de coasta si ATACMS antinava minim. Plus upgrade al AA si cresterea numarului de rachete pe care le putem trage (cu HIMARS si Patriot).

            • Bateriile de coasta sunt strict necesare, corvetele, asa si asa.
              Baterii de coasta si F-16V. Plus modernuzarea celie 12/17 MLU la V.
              Rusului cred ca i se rupe de 4 corvete. Asta daca ne-am imagina cum ar fi in pielea lui. Daca ar izbucni ceva, 4 corvete nu ar fi mare lucru. Cu F-urile, dotate cu rachete antinava, ai pune ceva probleme. In Falkland nu navele argentiniene au fost problema, ci aparatele Super Etendard dotate cu Exocet. Astea au facut istorie.

            • Apararea noastra este una colectiva bazate pe NATO. In cadrul NATO avem si noi cateva lucruri de facut in mod curent (adica nu putem pretinde ajutor fara sa contribuim). Judecand dupa activitatea din ultimii ani, in opinia mea prioritate au aviatia de transport, transportoarele blindate si fortele navale.

              Apararea aeriana in opinia mea este dupa acestea (dovada si cronologia/prioritatea aleasa de MAPN), fiind mai degraba un efort cu efect local, propriu (si aici includ atat avioanele de lupta cat si apararea sol-aer, unde vis-à-vis de articolul etalon pentru mine scris de Geoge – variante SAM- noi am lucrat la 50% din gama, ramanand totusi SHORAD/VSHORAD neatinse inca ).

              Asadar nave IMO. Corvete noi. Imbunatatirea fregatelor. Poate submarine.

              Tot ca opinie proprie, pentru noi capabilitati in cadrul misiunilor internationale si acumularea de experienta reala si relevanta in teatrul operational cred ca armele individuale pentru infanterie sunt critice alaturi de transportoare/mli si UAV.

          • Am observat ca ai o preferinta pentru aviatie, Tedy. E normal, aviatia da senzatia! 🙂
            La briti exista o vorba (nu stiu de ce simt nevoia sa o spun acu’, but anyway) in WW2: join the navy and you will see the world, join the airforce and you will see the other world. (a se citi lumea cealalta)

            Cateva argumente, vis-a-vis de ce ai spus:
            1) spatiul aerian este si el spatiu NATO si nu este in competenta noastra exclusiva;
            2) pe noi nu ne-o interesa decat ZEE, dar pe NATO il intereseaza Marea Neagra in ansamblu;
            3) cu 31 de avioane nu stiu cat reusesti sa realizezi interdictia aeriana (lasam Patriot la o parte acum, le-au luat deja si intr-adevar, erau urgenta nr. 1) ca nu degeaba a aparut chestia aia cu minim 48 de avioane. Cu 4 corvete + 2 fregate in schimb reusesti sa fii o contrapondere decenta pentru rusi la Marea Neagra. Navele acestui program chiar vor face diferenta in Marea Neagra
            4) stau si ma uit ca avem o prezenta constanta la MK pentru politie aeriana. Chiar acum avem 4 F18 canadiene la MK dar nicio nava NATO in Marea Neagra (cu exceptia riveranilor, bineinteles). Mai mult decat atat, toti neriveranii trebuie sa notifice Turcia si sa astepte aprobarea ei pentru a intra in Marea Neagra.

            In opinia mea, ambele achizitii sunt extrem de urgente fie si numai pentru timpul necesar de constructie si operationalizare. N-as lua V-uri noi cand toate aviatiile moderne trec la F35… Dar e doar parerea mea.

            Doar cu F16 nu poti controla si mentine ZEE, nu poti vana submarine. Nu poti controla spatiul maritim doar cu avioane.

            • Nicolae.
              Daca incepe vreun razboi, tratatul as Marii Negre e litera moarta..

              • Britzii erau ramasi incremenitzi intr-un timp revolut. Marile batalii aeronavale din Pacific au fost castigate de aviatie.. 🙂

              • Daca te referi la Montreaux, nu stiu cine crezi tu ca va forta Bosforul vreodata, poata sa cucereasca Turcia cu totul… Nici in WW2 n-a nesocotit nimeni prevederile conventiei…

                Dar cum tii neaparat sa ai dreptate si ignori evidenta (anume ca e mai simplu sa fii ajutat cu aviatie decat cu nave si ca nu poti controla ZEE – atat pe timp de pace cat si pe timp de razboi – cu baterii de coasta si cu aviatie), e ca tine… 🙂

                • Nicolae. Din cate stiu eu, Turcia este, inca, membru NATO. Daca americanii vor avea interes in MN, atunci vor forta Turcia, atat Bosforul cat si canalul ala nou, daca va fi gata. Daca nu o vor face, cele 4 corvete si 2 fregate nu vor reprezenta aproape nimic. Oricum mai putin decat vor reprezenta 14 V-uri.
                  Nu tin sa am dreptate. Asta nu imi ofera nici o satisfactie. O discutie argumentata, chiar ireconciliabila, asta poate oferi ceva satisfactii.. 🙂

                  • N-o zic eu, o zice tov. Friedman: „It is also unlikely to negate the nearly century-old Bosporus treaty by allowing major U.S. naval units into the Bosporus.”

                    Cat despre cat de bine se intelege membrul NATO Turcia cu restul NATO, inclusiv SUA, am vazut suficient in ultima vreme… Incepand cu Siria.

                    Cate avioane au rusii la Marea Neagra si cate nave? Iti tot repet, 4 + 2 inseamna mult mai mult in termeni de castig de capabilitati in fata rusilor decat 12 + 14. Flota Rusiei beneficiaza de doar 3 fregate noi cu 6 submarine noi. Si o gramada de vechituri. Prin comparatie, de cate avioane moderne multirol dispun rusii la Marea Neagra? Cred ca au vreo 48 de Su 30 doar in Crimeea. Am mentionat doar Su 30 ca cica astea ar fi cele mai moderne. Plus aviatia Districtului militar Sud care este la Rostov pe Don.

                  • N-o zic eu, o zice tov. Friedman: „It is also unlikely to negate the nearly century-old Bosporus treaty by allowing major U.S. naval units into the Bosporus.”

                    Cat despre cat de bine se intelege membrul NATO Turcia cu restul NATO, inclusiv SUA, am vazut suficient in ultima vreme… Incepand cu Siria.

                    Cate avioane au rusii la Marea Neagra si cate nave? Iti tot repet, 4 + 2 inseamna mult mai mult in termeni de castig de capabilitati in fata rusilor decat 12 + 14. Flota Rusiei beneficiaza de doar 3 fregate noi cu 6 submarine noi. Si o gramada de vechituri. Prin comparatie, de cate avioane moderne multirol dispun rusii la Marea Neagra? Cred ca au vreo 48 de Su 30 doar in Crimeea. Am mentionat doar Su 30 ca cica astea ar fi cele mai moderne. Plus aviatia Districtului militar Sud care este la Rostov pe Don.

                • Erau, parca, si ceva manevre ale Pactului de la Varsovia, prin anii 70-80 care vizau Bosforul. Am citit ceva pe ceva blog despre asta. Daca incepe un razboi major, toti vor vrea Bosforul..

  12. Politicienii „geniile”din política romaneasca trag a paguba.Probabil asteapta ca”cineva”sa scufunde o fregata romaneasca ,neanarmata Atuncii militarii romani vor fi inzestrati corespunzator, vor avea cu ce riposta.Vom avea baterii de costa,corvete ,fregatele inarmate…etc..Astepta sa piara militari romani dezarmati,incapabili sa riposteze in acest moment n-au cu ce…pt ca „doctoranzii” din política sa afle ca in preajma Romaniei e sunet de RAZBOI….Vor veni ca miseii cu flori si discursuri radunatoare ,plini de sange nevinovat pe maini in fata unor famili indoliate..”vom face si vom drege,ne-a surprins…,nu credeam…De parca ne invecinam cu Elvetia si Andorra si nici istoria Romaniei nu au citit….Incredibila ignoranta!!!

  13. 7 Patriot sunt destule. Cu munitia stam cam slabut. Asta daca le luam pe toate (adica le platim pe toate.)
    60 de tancuri nu sunt destule. Doar daca gacem potpuriu: un batalion leopard, unul TR85M1 si doua sau trei T55. Daca asta era intentia, as fi pastrat si T-72 pentru un batalion, daca tot e bal…
    Pana avem granita terestre cu vecinii nostrii cei simpatici o eventuala galceava ar putea avea doar un subiect maritim.
    Iar pentru a purta un astfel de dialog ne-ar trebui „argumente specifice”, pe care nu le avem, sunt inactive sau total invechite.

  14. ptr cei 240kmde granita maritima (din care 1/2 sunt delta dunarii si lacul razelm,dpdv militar practic inaccesibile)nici nu aveam nevoie de flota militara.ptr a ne apara interesele economice intr-o ZEE de 10000 km2(cea mai mica din MN dupa georgia) cele doua fregate inarmate decent(ESSM,rachete antinava,torpile ASW) erau suficiente ajutate de pe tarm de 2-3 baterii de coasta(nsm,exocet ,rbs-15) ,o escadrila de f-16(borcea) dotate cu rachete antinava si una de elicoptere(tuzla) dedicate ASW (mh-60 de preferat).in conditiile actuale cand o racheta antinava ‘bate’ intre 185km(nsm) si 250km(rbs-15) iar ZEE romaneasca are in dreptul mangaliei(zona cea mai lata) un pic peste 200km poti apara interesele economice ale tarii mult mai eficient si ieftin in acest mod.

    • Si ce faci cand ai o nava „neidentificata” in ZEE? Ii dai direct o racheta in cap? Sau te duci sa „marchezi” prezenta cu o nava? Fie ea si a Garzii de Coasta.
      Cele 4 corvete prognozate si cele 2 fregate inarmate corespunzator denumirii sunt suficiente, de acord. F16 cu rachete anti-nava, da, ar fi super.
      Apoi nu uita, we are NATO in Marea Neagra, cel putin pana revine Turcia la sentimente mai bune – daca va ma reveni vreodata. Asta inseamna prezenta si in apele internationale, nu doar ZEE proprie. Inseamna si contributie la misiunile NATO internationale. Ca ne bucuram cand trimit aliatii avioane in zona… Sa nu uitam ca trebuie sa dam si ceva inapoi aliantei.
      Nu poti sa faci ASW eficient doar cu elicopterele de la tarm, iti trebuie nave pe care sa pui elicopterele astea.
      Apoi uita-te cate avioane de supraveghere trimit americanii in zona. Stiu ca aveam niste AN-uri la cercetare, or mai zbura oare? Nu cred ca mai avem urma de capabilitate pe subiect, nu degeaba vor americanii sa bazeze Reaper la Campia Turzii.
      In acest moment, cea mai simpla capabilitate de bifat ar fi bateriile de coasta (relativ ieftin, nu dureaza o vesnicie ca navele), dar licitatia e suspendata pen’ca nu stim sa facem licitatii. Urmatoarea capabilitate de bifat rapid ar fi echiparea Tarantulelor cu niste rachete moderne, dar asta depinde de cealalta licitatie, aia suspendata. N-ar costa o avere, si la urmatoarele trageri cu Kalibr am putea trage si noi ceva, naibii.

      • Sa nu uitam ca ZEE inseamna ape internationale.se poate plimba prin ea orice nava,chiar si militara,chiar si ruseasca.interdictie au doar in apele teritoriale(12 nm de la tarm).daca ai platforme marine in ZEE poti stabili in jurul lor o zona de interdictie de cateva sute de metri ptr siguranta.si ,da,la 10000 km2suprfata o poti controla cu garda de coasta,fregatele si elicoptere asw.in privinta interventiei in restul MN nu prea ai cum.intre sevastopol si coasta turciei sunt pana in 300km.in caz de conflict bateriile de coasta(fara grigorovich sau moskva) sunt suficiente
        sa descurajeze orice trecere prin zona.

        • Prin 90 , nu stiu data exacta , cativa marocani au debarcat cu un steag in mana di l-au infipt in insula patrunjel
          Dupa ceva timp , nu mult si dupa cateva misiuni de recunoastere executate cu avioane de parasutisti in lipsa unor avioane dedicate spaniolii au venit cu un detasament de operatiuni speciale si i-au arestat pe marocani
          Nu stiu sa ma uit la data daca spaniolii erau in nato
          Erau teritorii contestate
          In ziua de azi rusii pot planta 2 barci intre 2 platforme marine si sa puna 15 omuleti verzi pe ele cu steaguri in maini
          Nu le-a fost utila o intelegere cu ucraina ca sa atace doua barci de politie de frontiera
          Noi spunem ca frontiera e la 12 km de mal , cand acolo sunt resurse ptr a securiza aprovizionarea cu gaze si ca le aparam cu paza de coasta
          Oare or fi utile corvetele sau nu?
          Cred ca e imposibil de abordat o platforma marina prin parasutare ..si elicopterele si fortele speciale de la malul marii capata sens
          O armata trebuie sa apere integritatea teritoriala si obiectivele economice de interes strategic
          Daca ptr obiectivele de uscat de interes strategic avem baterii aa si forte sa le poata apara..un obiectiv in larg il aparam cu salupe de patrulare ..si 2 avioane de supraveghere???
          In 40-45 ploiestiul era aparat de bateriile de 88 mm si 75 mm resita , care erau ce e mai performant in armata germana si romana
          Cand vor fi platformele in larg vrem sa le aparam cu paza de coasta?

    • @strumpf
      „din care 1/2 sunt delta dunarii si lacul razelm,dpdv militar practic inaccesibile”
      Tati, esti bun! Ma inclin in fata ta! Chapeau…
      Parerea mea, hic…

      • Nu am dreptate? cine dracu incearca o debarcare in smarcurile razelmului sau pe canalele deltei unde orice pifan cu spike iti avariaza navele?daca socotim bine singurele zone accesibile sunt plajele corbu si tuzla.restul coastei este faleza destul de inalta sau plaje in statiuni.au mai incercat unii in ww2o debarcare in localitate si au ramat blocati pe plaje.

  15. Nicolae, muțumesc pentru articol.
    Încercam și eu să văd cu care din vecini, (scuzați cacofonia) nu s-a războit rusia in ultimii 100 de ani?
    Actual, cu țări non NATO, rusia îi calca pe cap fără nicio jenă, că au drept de veto în consiliul de securitate ONU. (vezi Georgia, și Ukr).
    Cu țări NATO joacă prin cartea corupției, șantajului economic, cyber warfare, vezi Germania, bulgaria, slovacia, slovenia, ungaria, cehia….Franța de azi e plină de fake news a trolilor rusi. Și noi suntem asaltați prin cozi de topor neaoșe și prin site-uri de propagandă pur rusească.

    Ce trebuie să facem? rușii inteleg doar de par, așa că dacă pierd toată flota de la MN intr-o potențială confruntare cu noi, va fi de bine. De aia, ne trebuie încă 4 corvete, 5 fregate, 3 submarine și aviație capabilă să-i limiteze.

    Bulgaria vrea iole. Când rusii îi vor aborda, mai dur, o să îl trimitem pe copos în fruntea iolei sale să le facă treaba.

    Noi trebuie să ne protejăm interesele. Suntem cumva, cam singuri, și singuri, precum au fost finlandezii ar trebui să ne descurcăm.

    • 8 corvete si 7 fregate????? ce sa faci cu ele ?nici turcii nu au atatea in MN.avem 200km de litoral si 10000km ZEE de aparat .

    • Suntem singuri doar la capitolul nave. Restul se pot rezolva de catre aliati si am inceput si noi sa mai miscam nitel.

      Vedem ce se mai intampla la anu’, anul asta nu cred ca mai sunt bani pentru nimic.

  16. Marea Neagră este o mare tabla de șah. Marea Neagră a avut şi are un statut contestat în lumea ştiinţifică, politică etc., în funcţie de orientările geografice, geopolitice şi geostrategice ruse. Miza actuală – Crimeea, care împarte Marea Neagră în două părţi simetrice de 250 km fiecare – şi relaţiile destul de reci dintre statele din bazinul pontic determină o dificilă colaborare şi asigurare a unei securităţi zonale.De 200 de ani, rușii nu fac altceva decat sa mute piese … În cazul Mării de Azov, Rusia a mutat castigator. A reusit sa ii pacaleasca pe ucrainieni, asa cum au facut-o și în alte situații – dacă ne gandim la armamentul nuclear. Dispariția factorului descurajator, a determinat Rusia sa joace așa cum dorește – DUR.

    • Rusii gandesc pe termen lung si f lung. Din pacate altii nu fac la fel. Cine se increde excesiv in promisiuni si garantii, pateste asa ca si ucrainienii..

  17. până la urmă și la urmă poate că nu a fost chiar un eșec tentativa constituirii flotei NATO în 2016, pentru că măcar nu ne mai complicăm cu un partener ca Bulgaria care e clar că ne va obstrucționa sau ne încetini în cel mai bun caz; la fel și Turcia nu pare un partener prea sigur deși este cea mai mare putere în zonă, deja s-a mișcat nesănătos de atunci
    măcar știm că dacă se va face vreun efort din partea NATO în zonă, măcar noi vom fi principalii parteneri și beneficiari

  18. Despre flotele Mării Negre. Analiza e în rusă, dar făcută de ucraineni. Dacă cineva e interesat – aș încerca o traducere.

    http://sprotyv.info/ru/news/kiev/balans-sil-i-riski-chernomorskogo-regiona-issledovanie

    • Da, eu sunt interesat. 🙂 M-am uitat nitel cu Google Translate, e interesanta perspectiva ucrainienilor. Cine e domnul autor? 🙂 Adica m-ar interesa din punct de vedere al legitimitatii lui pe astfel de subiecte in Ucraina. (de ex. fost militar, profesor la stiinte politice etc)
      Daca ai timp, m-ar interesa traducerea, sunt convins ca se pierde deseori sensul cand traduci cu google translate.
      Mi-o poti trimite oricand – nu e graba, vin sarbatorile la ronavyships@gmail.com

      • E coloborator a ONG-ul ”Information Resistance” – http://sprotyv.info/en/about-us , analist la Centrul de Studii Militare și Politice din Kiev (care la rândul lui tot e un ONG) – siteul ăstora din urmă nu mai merge. Informații despre biografia lui și studiile lui nu am găsit, din acest motiv informația postată de el trebuie tratată cu atenție (și desigur verificată). Generic îl putem considera bloger pro-ucrainean din Ucraina.

        Eu îi urmăresc blogul de ceva vreme și pot spune că are infromații interesante și veridice (varificabile desigur), dar nu îl iau drept adevăr în ultima instanță niciodată.

  19. Tu crezi ca in caz de conflict iti ocupa cineva platformele marine?ce sa faca cu ele?nici macar nu vor fi ale noastre ci americane,austriece sau chiar rusesti(lukoil).legile internationale spun ca de la 12nm (nu km) sunt ape internationale unde are acces oricine cu orice nava.in cazul nostru ca uk are doar 5nm.am luat fregatele si vom lua corvete si chiar submarine ptr ca marii actori nato(usa,uk,franta)nu au acces in MN decat cate 21 de zile cu un nr limitat de nave.si de obicei aduc nave”capitale” (arleigh burke ,fremm) .ptr protectie asw,escorta etc. au nevoie de la aliatii din zona.pana acum ii ajutau turcii dar de cand cu nebunia lui erdogan s au reorientat.

    • Ok , corvetele cabify
      Si ce vor aia cand vin cu capital ships?? Sau ce vor sa protejeze , proiecteze cu ele?? Drumul matasii??? Sa intimideze dulaul din crimeea
      Oare ucrainienii stiau de 12 mile cand au vrut sa treaca cu salupele prin stramtoare?
      Ok daca nu „sunt ale noastre” e corect ..ca statul nu ia nimic pe ele
      Probabil pe criteriul tau se bazeaza aia de negociaza redeventele
      Si de unde „categoriseala” asta categorica ..stii tu ca le iau ptr protectia alorlalti?

  20. Rusia vrea să rupă Ucraina. S-ar putea să ne trezim din nou vecini cu „marele frate de la răsărit” și să urmăm la rând după Ucraina. Cel care va plăti va fi tot poporul de rând, pentru că politrucii se vor urca în avion și vor pleca, lăsând țara de izbeliște. Este o perioadă extrem de periculoasă, de retrasare a sferelor de influență și a granițelor. La noi nu se înțelege asta, economia este distrusă, armata este neglijată, țara nu este condusă. O Românie puternică și prosperă ar fi în interesul Occidentului, dar nici acolo interesul nu este mai lung de profitul imediat obținut prin secătuirea și distrugerea României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *