Ucraina si Romania

214-7-3

Dupa ce Rusia, prin vocea lui Dimitri Rogozin, ne-a oferit Basarabia in schimbul Trasnistriei – la doar putine luni dupa reinscaunarea lui Vladimir Putin, recentele evenimente din Ucraina, invazia ruseasca mai exact, au facut ca si vecinul nostru nord-estic sa vina la ganduri mai buna fata de Bucuresti…

Daca inca de la infiintare Ucraina s-a dovedit un vecin rau intentionat, obstructionist si fara cuvant, picioarele luate in gura, administrate cu simt de raspundere de Moscova, au adus se pare Kievul la ganduri mai bune.

Astfel dupa vizita in Ucraina a premierului roman a aparut stirea conform careia Bucurestiul, Chisinaul si Kievul ar fi pus la punct, nu stim cat de amanuntit, o strategie de actiune comuna in fata expansiunii Rusiei. Stirea a fost lansata de expertul ucrainean in problema trasnistreana  – Vitali Kulik in  Nezavisimaia Gazeta.

Vitali Kulik: “Din punctul meu de vedere, se fac eforturi pentru a crea o nouă arhitectură de securitate regională. De căutare a soluțiilor la problemele ce sunt puse nu doar în fața Ucrainei, dar, de asemenea, în fața Republicii Moldova și României în contextul evenimentelor recente. Rezolvarea problemelor se face mai bine și mai eficient prin eforturi comune”.

„Relațiile cu Republica Moldova au scăzut din intensitate în mijlocul anului trecut. Însă acum, țările simt necesitatea unui parteneriat. Nu este vorba doar despre opunerea față de scenariul creării Novorusiei, dar și provocărilor din Crimeea și Transnistria. Statele direct vizate pot deveni aliați. Acest lucru necesită renunțarea la vechea concurență în multe domenii, inclusiv economic și de securitate și trecerea la parteneriat”.

Prim-miniştrii Republicii Moldova, României şi Ucrainei, Iurie Leancă, Victor Ponta şi Arseni Iaţeniuk au participat pe  2 octombrie, la o ședință organizată la Kiev. Oficialii au anunțat că au discutat despre cooperarea trilaterală, dezvoltarea dialogului politic şi a contactelor directe, perspectivele reglementării conflictelor şi ale consolidării păcii şi securităţii în regiune.

Acum nu cred ca Ucraina s-a schimbat in mod real si nici nu sper ca in viitor vom avea un vecin mai putin antipatic in nord-estul nostru, doar ca cum tara vecina este stransa cu usa de Rusia si de lipsa ajutorului serios din parte UE/NATO, fiind obligata sa caute un pic de sustinere in jurul sau.

Din punctul meu de vedere oferta Ucrainei are legatura cu situatia din Trasnistria, astfel Kievul ofera probabil sprijin in blocarea Tiraspolului in schimbul ajutorului romanesc, nu stim inca pe ce paliere se va manifesta acest ajutor, insa un lucru este clar; si Moscova si Kievul ofera Romaniei exact acelasi lucruri cu mijloace diferite si depinde doar de noi sa facem cea mai buna afacere.

Pentru Rusia Trasnistria este una din cheile catre Balcani si Europa de Est, in timp ce Ucraina vede cum estul sau se transforma pe zi ce trece intr-o Trasnistrie gigantica si cum un Tiraspol puternic si asigurat de partea Rusiei ar insemna ca tot sud-estul Ucrainei ar fi prins in capcana, telul pe termen scurt al ucrainenilor trebuie sa fie scaderea influentei Moscovei in Basarabia si pe cale de consecinta scaderea presiunii asupra unei Ucraine si asa extrem de fragile.

Ucraina nu a inceput sa ne iubeasca, doar ca ii este foarte frica sa nu piarda tot sudul tarii daca Trasnistria nu este incapacitata repede, iar acest lucru se poate face doar printr-un program comun intre Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Cu alte cuvinte ucrainenii au nevoie de noi mai mult decat nu pot sa ne sufere…

 GeorgeGMT

 

 

 

 

 

71 de comentarii:

  1. Nu stiu zau ce s-a discutat acolo de catre partea romana tinand cont de persoana care ne-a reprezentat

  2. ..doar ca ukrainienii sunt tot rusi(genetica bat-o vina) dar mai mici(malo) mai nespalati si mai nou ‘nazisti’ banderovisti (cu ordin de la imparatie) care au muscat mana nasilor ‘Great Ukraine’ (cuplul de trista amintire Lenin/Stalin). putina istorie in harti colorate
    http://www.geographictravels.com/2014/02/ukraine-artifact-like-african-country.html
    hai ca mi-au dat lacramile la pozele astea
    http://www.globalresearch.ca/there-are-no-neo-nazis-in-the-ukraine-and-the-obama-administration-does-not-support-fascists/5370269
    ca fapt divers
    in Romania daca te afisezi in public cu simboluri ‘purtatoare de norok’ gen Wolfangels, svastici sau rune SS te mananca ‘institutul Ellie Wiesel’ de viu plus un sejur la Jilava..
    http://www.nbcnews.com/storyline/ukraine-crisis/german-tv-shows-nazi-symbols-helmets-ukraine-soldiers-n198896
    ca sa priceapa si unii ce ‘vecin’ avem..’tepos’ da’ ‘prietenos’.

    • Cristian, faci trimitere la saituri gen Globalresearch.ca? :)))))) Nu fi naiv. sa crezi site-uri afiliate Russia Today (si implicit propagandei ruse), marxismului si antoglolalismului 🙂

  3. „Eu socot că războiul dacă e pe teritoriul Ucrainei trebuie aici de oprit. Dacă va ajunge la noi, pe teritoriul Bucovinei, o să fie târziu”.

    Reportaj dspre Românii bucovineni care lupta in armata ucraineana. De retinut exprimarea unuia dintre ei in limba româna : „Eu sunt patriot ucrainean”.

    • Gandeste-te ca se afla intr-un avanpost izolat, la cativa km de liniile rusesti, inconjurat de alti cca 20-25 de militari ucraineni. Nu prea e locul unde sa spui ca esti patriot roman, ca asta nu e razboiul tau etc pentru ca nu se va sti niciodata cine te-a impuscat.
      Omul este prevazator.

  4. Ala e un papagal care nu stiu nici ce inseamna cuvantul politica.

  5. Pai , poate s-o fi gasit si poanta sa vorbeasca neintrebat promitandu-le sa le construim noi ucrainenilor moca canalu’ bastroe …?

  6. Ucrainienii astia sunt ca ungurii, nu poate fi vorba de „prietenie” cu ei, nici macar „sentimente mai bune”. Ei se vad acum inconjurati de baze rusesti, iar pe cea din Transnistria chiar ei au ajutat-o sa existe si sa se aprovizioneze timp de 20 de ani. In clipa in care isi vad sudul „tarii” prins in menghina si din est, si din vest, vor sa scape de clestele transnistrean.

    Atata tot !

    Iar pentru asta vin acum la romani si vor sa faca aliante. Ca sa vezi. E ca si cum maine ar intra armata ucraineana in Harghita si Covasna iar extremistii de acolo ar dori sa se „alieze” cu Armata Romana ca sa ii scoata afara de pe teritoriul „milenar” unguresc de acolo. E exact aceeasi mentalitate.

    Parerea mea e ca cine ii considera pe astia aliati, prieteni si alte asemenea, ar trebui sa mearga sa se culce – poate-i trece.

    Sincer mai bine ma aliez cu rusii decat cu ucrainienii – aia macar sunt tara/popor 🙂

    • nu zice nimeni ca ar trebui sa ne pupam cu ucrainienii dar atunci cand interesele coincid tre sa cooperam..rezolvam transnistria apoi ne dam la gioale din nou

      • Eu i-as lasa sa si-o ia bine de tot din Transnistria, nimic nu e mai frumos decat sa vezi 2 prosti cum se omoara intre ei. Aia merita pentru ultimii 20 de ani in care au sprijinit teritoriul ala.

        Dupa ce si-o iau din Transnistria si in timpul ala mai curata si din rusii de acolo, as merge la ei si le-as promite ajutor si cooperare daca isi astupa cu fonduri proprii canalul Bastroe, isi muta intreaga „populatie” din asa-zisa „localitate” din Insula Serpilor si daca voi vedea macar o strada principala numita Mihai Eminescu in fiecare localitate din Basarabia de Sud, Ucraina de sud-vest si zona fostei RSS Moldovenesti (zona destul de mare, langa orasul Balta).

        Fara conditiile astea, le-as dori moarte placuta si ce n-ar rezolva rusii la ei, as intra eu sa rezolv cand abia se vor mai tine ei pe picioare. Neoficial, evident.

        Baieti, trebuie sa gandim putin mai dinamic si sa nu uitam ce s-a intamplat acum 5, 20 sau 80 de ani. Trebuie sa renuntam la mentalitatea asta de victima, sa stam in genunchi si sa ne plangem ca uite ce ne-au facut aia sau aialalti – ceea ce pare a fi mentalitatea romanilor de secole intregi.

  7. http://adevarul.ro/international/in-lume/exclusiv-video-razboiulromanilor-ucraina-1_543d3f5f0d133766a8f0236c/index.html
    Uitati aici un documentare ff interesant despre romanii care lupta in razboiul din Ukraina si despre viata romanilor de acolo! 🙂 Interesant…merita vizionat!!!

  8. Transnistria trebuie neutralizata. Ar trebui sa colaboram strans cu Ucraina si Moldova pentru izolarea Transnistriei. Abia apoi putem face pasi mai mari catre unirea R Moldova cu Romania. Iar Transnistria ar trebui data Ucrainei.

  9. Am si eu o intrbare.. care este diferenta intre virsta de pensionare de pe vremea lui Ceausescu a cadrelor militare si cele actuale.. cred ca conteaza la achizitia de tehnica militara lipsa banilor directionati spre pensi la virste „fragede”.. Si de ce sa nu facem un PROTEST in fata Ministerului Apararii cu toate problemele semnalate de rumaniamilitary in articolele ei.. Este democratie deci nu ar trebui sa ne fie frica de securitate sau de regim ca in vremurile TRECUTE…DECI cine are CURAJ..?

  10. Da, da, da… Ucrainienii aliatii nostri? Now way!
    Romania si Rusia sunt fata de Ucraina asa cum era Germania si URSS fata de Polonia.
    Rusii nu pot in viitorul apropiat sa emita pretentii asupra Romaniei.
    Pana atunci avem interese comune.
    Deci trebuie sa impartim Ucraina:
    – Romania ia Moldova si Cernautiul
    – Rusia formeaza Novorusia (cat de mare? cat vrea ea!)
    – Ucraina „se integreaza” unde vrea – in structurile occidentale (adica devine o colonie si un exportator de forta de munca ieftina)

  11. tonta e dus cu capu , are nevoie urgenta de upgrade
    razboiul nu este al nostru
    singurul rol pe care ar trebui sa ni-l asumam este de mediator
    ucraina face tot posibilul sa ne atraga in conflict
    care este scenariul daca rusia le da la cap din transnistria ?
    ucraina dezmembrata , poate asa apucam si noi o ciosvarta

  12. URA!!
    Masurile de retorsiune impotriva Rusie incep sa isi arate roadele!! Cu pretul petrolului in scadere dracu o ia pe coana Rusica!! Iata dovada :
    $800 miliarde evaporati in 5 zile pe burse http://www.bloomberg.com/news/2014-10-09/vix-shoots-to-eight-month-high-in-selloff-as-bears-reclaim-edge.html
    Three days of Standard & Poor’s 500 Index swings exceeding 1.5 percent have sent the Chicago Board Options Exchange Volatility Index up 21 percent since Oct. 6 to 18.8, a level not seen since February. About $800 billion has been erased from U.S. equities in three weeks as the average size of daily moves in the S&P 500 almost doubled.
    Aolleo ! Da nu pe bursa din Moscova …si este vorba despre actiuni SUA !!!

    Adica vrei sa dai lu’ Vladimir cu tesla-n cap da cazi jos secerat ca ti-ai dat cu tesla-n co…nunghi si acu bodaganeste si nefasta ca da divort daca nu mai poti .. Asta este globalizarea!!
    Nuii nimic Ucraina sa traiasca ca vezi ca cand o sa iasa de sub laba rusului si vine iarna … Vladimire sa ne ierti ca pe maidan eram beti!!

    • Wow deci asta ai inteles tu din articolul la care faci referinta? Nu vrei sa incerci sa cotrobai pe Bloomberg putin si sa ne dai si noua ca referinta niste articole despre cum sta bursa de la Moscova (MICEX) de la inceputul anului, sau ceva mult mai interesant cum ar fi cursul rubla-dolar sau rubla-euro si citi dolari a cheltuit banca centrala a Rusiei de la inceputul lunii ca sa incetineasca cat de cat prabusirea rublei? Lasa-l tu pe S&P 500 in pace ca ce se intimpla acolo nu are abosolut nimic de a face cu ce sa intimpla in Rusia. Te rog eu mult de tot, nu ne iluminezi si pe noi putin cum sta cu rostogolirea datoriiilor bancilor rusesti care cam trebuie sa se intimple pana la sfarsitul anului si nu da semne ca se va intimpla (cam $54 de miliarde) si faptul ca Rusia nu reuseste de niste luni bune sa se imprumute de pe pietele de capital la dobanzi mai mici de 10% (dublu fata de costurile de imprumut ale Romaniei)?

      • asa intre noi fie vorba : cine crezi ca o sa planga primul?

        Ma intrebi de rubla rusa – insa cadn rubla a fost o moneda serioasa ?! Dincate stiu intotdeauna – sau macar de pe la 1812! – rubla era slab „metalizata” si trebuia sa se emita asignate (bacnote) care aveau o valoare de vreo 80-60% fata de rubla de argint (extrem de prost)
        Datorii ? Da cand Rusia nu a fost datoare in ultmii 150 de ani?! Datoare da! Datoare vanduta Frantei la 1900 .. dataoare la 1980 …
        Si de cand bursa din Moscova conteste? Ca nici macar pretul hidrocarburilor scoase din Rusia nu se stabileste la bursa din Moscova!!

        A si sa nu uitam :cine este obisnuit sa stranga cureaua ? Amerlocanu’ sau muscalu’ ?!
        Ca neamntu incep sa fie cam nevros …

        • Moneda rusa este o moneda serioasa pentru rusii de rand care se tot lovesc de acest frumos fenomen care se numeste inflatia. Il vezi tu pe rusul de rand cumparand niste alimente in euro sau zbarati cand o mare parte din ce mananca el este importat contra cost de obicei in euro sau dolari? Duh? Acei rusi cu conturi numerotate prin paradisuri fiscale su de ordinul catorva sute, iar ie joaca un alt joc decat rusul de rand. Pretul petrolului este stabilit in alta parte, dar statul rus din ce crezi ca traieste si ce reprezinta pentru el venit real? Duh? Nu ai venituri corespunzatoare sa mentii o anumita stabilitate macro economica, incepi sa te imprumuti numai ca in momentul de fata nu ai cum. Alta distractie si alti bani. Rusul strange cureaua la fel ca si restul lumii la nevoie, numai ca unele state au cum sa-si rostogoleasca datoriile penru a reduce costul inprumutului. Nu cofunda ce se intimpla cu S&P 500 care este un mare joc de noroc pentru baieti cu bani multi care se pricep la evaluarea riscului unui pariu cu ce se intimpla in Rusia in momentul de fata.

          • Data trecuta cand barilu de petrol a cazut la numa 80$ a urmat una buna criza in SUA si pe urma in lume. Oar dolaru american a reusit sa egaleze pe ala canadian!!
            CUm sa iti zic .. sub acest aspect mi se pare ca SUA vor ave aprimele necazuri.. Nu de lata dar baietii aia mari care hotarsc cam tiotul devin f nervosi cadn le scad veniturile .. fie ele si numa virtuale!!

            • Data trecuta costul barilului de petrol ajunsese la $30 si nu la $80, iar criza nu a fost declansata de aceasta cadere de pret, ci a fost una din consecintele ei. Dolarul american este tinut „slab” prin tiparirea de bani din 2001 (referitor la care si tie iti place sa faci referinta din cand in cand, fara a avea habar ce inseamna si cine de fapt face acest lucru) pentru a facilita doua lucruri: acces la credit si incurajarea exporturilor. Inca un lucru; veniturile nu sunt virtuale. Castigi (sau pierzi) niste bani prin castiguri capitale, dividende, etc. Ce este virtuala este valoarea neta a avutiei cuiva, mai ales daca avutia ta consta din active cum ar fi actini la diferite companii, terenuri, case, etc. Banii pesin (cash) nu sunt virtuali. Ori ii ai ori nu ai ai…aste este diferenta dintre cei avuti si cei ne avuti. Te tot agati de tot felul de conceptii pe care nu le intelegi integral, te mai apuci sa le asociezi cu niste data statistice care de asemenea nu le intelegi integral si incepi sa bati campii cu gratie.

            • @ Bizonu
              Bre scaderea pretului la baril e raspunsul americanilor la procesul de dedolarizare pornit de rusi. Rusia pierde dar China castiga, Norvegia pierde.
              Ce se intampla cu S&P si Dow nu prea e legat doar de pretul de petrolului. Probabil FED va pompa masiv lichiditiati folosind practica lui Bernake si vor mai castiga timp. Deja Yellen da declaratii ca e increzatoare in revenirea economica a USA.

              • Da sigur ca nu vor absolut deloc da nici un pic sa bage Rusia in corzi da?!

              • Dedolarizarea incercata de rusi este egala cu zero atata timp cat restul lumii va continua sa tranzactioneze aceasta comoditate in dolari. Faptul ca rusii si chinezii incearca sa tranzactioneze anumite bunuri si comoditati in propriile monede intre ei nu inseamna prea mare lucru, mai ales cand acest lucru este aplicabil la aproximativ 2% din valoarea tranzactiilor dintre Rusia si China. „The Fed” nu va pompa lichiditati masiv de nici un fel, iar quantitative easing probabil ca va lua sfarsit in martie 2015. Aceasta corectie a burselor este in mare parte datorata faptului ca quantitative easing se aproprie de sfarsit…dobanzile la datoria suverana si comerciala a SUA sunt ca atare foarte mici, iar dolarii americanilor s-au indreptat spre active cu randament mai mare decat datorie suverana sau comerciala americana, deci banii s-au dus pe burse. Acum in anticipatie ca quantitative easing/tiparnita de bani este pe cale de a lua sfarsit piata anticipa o crestere a dobanzilor la datorie suverana si comerciala, deci toata lumea vinde actiuni si sta pe pozitii de bani pesin/cash ca sa puna banii la lucru pe active care probabil vor genera un randament mai bun decat actiunile pe viitor.

                Bizonule Rusia s-a bagat singura in corzi atata timp cand 70% din venitul statului este datorat vanzarilor de hidrocarburi. Nu trebuie sa fii vreun mare geniu sa ajungi la concluzia ca pretul comoditatitlor va fluctua si ca vei fi afectat din punct de vedere financiar negativ daca anumite comoditati sunt supuse anumitor presiuni ale pietii pe timp indelungat. In circumstante normale te poti imprumuta pe piete externe sa finantezi un deficit, dar cum guvernantii rusi au rahat pe creier, este mai greu sa le dai sa inteleaga ca excursii cu tancurile prin Crimea si estului Ucrainei au un anumit cost.

                • De-dolarizarea (esecul acestei plan de colapsare a economiei si finantelor americane de catre sovietici/rusi) nu e una din temele facute cunoscute de Tom Clancy? 🙂

                  • Cred ca da…personal nu i-am mai citit o carte din scoarta-n scoarta din 1991.

                    • Adevarul e ca nu am vazut recentul Jack Ryan: Shadow Recruit (unde exista un astfel de subiect cu un afacerist rus care vrea sa destabilizeze financiar SUA cu ajutorul manipularii cotatiei dolarului sau ceva similar), insa am impresia ca nu are de a face cu cartile lui Tom Clancy, scenaristii inspirandu-se din alta parte doar pentru a reinventa franciza cinematografica „Jack Ryan”…

                      Tin totusi minte vag un alt film cu spioni (mai cerebral decat „Jack Ryan…”), in care subiectul (actiunea in perioada Razboiului Rece) era despre un general (GRU sau KGB, poate chiar seful unui astfel de serviciu) care avea un astfel de plan monumental in cap, de inundare cu dolari sau ceva asemanator – „superdolari” falsificati de URSS – avand chiar si un nume „smecher” pentru aceasta operatiune (pregatita si intinsa pe multi ani), numele masterplanului fiind cu iz slavic parca…in final toata operatiunea se dovedeste un fiasco total, in film explicandu-se de ce o asemena nazbatie nu putea avea succes, tot efortul generalului sovietic fiind categorisit ca un fel de „dinozaur” parca, o pierdere monumentala de timp, inteligenta si resurse, destinata a esua din start…

                      Suna cuiva cunoscut filmul?..chiar as vrea sa-l revad…

                    • In timpul WW2 germanii au vrut sa tiparesca lire sterline false (au si tiparit dar nu le-au mai pus in circulatie) si astfel sa creeze haos economic.

                    • Chiar au existat „superdolari” tipariti in Coreea de Nord. Un dezertor nord-coreean incerca sa le arate celor din sud niste bancnote falsificate si aia din sud o tineau pe a lor ca bancnotele alea sunt reale. In documentarul ala zicea ca au venit si cativa din SUA si aia au zis la fel, ca sunt reale. Nord-coreeanul radea si a zis ceva de genul „who is the expert then ?” :)))))))

                • Mda. Ai invatat bine lectia. Expui perfect situatia. Doar ca, asta este gandirea evreiasca. Ai rabdare, in curand,va urma o demonstratie de gandire ruseasca. Am cam uitat sa fim barbati…

                • Cred ca vezi lucrurile destul de simplist referitor la dedolarizare. Exista si alti candidati pe langa Rusia: China, Afghanistan, UK, Argentina, Rusia, Elvetia, Iran, Franta si Germania. Sumele vehiculate poate nu sunt extraordinare dar trendul desi se misca incet se misca intr-o singura directie.

                  Clientii Gazprom vor trece pe monede alternative: euro, reminbi
                  China si UE deja gandesc acorduri in Euro sau Yuan.

                  Cat despre QE cred ca e doar o pauza… deja economia americana e dependenta de injectiile financiare consistente executate de FED. Ma astept ca procesul sa fie reluat. Mi-e greu sa cred ca greii de pe Wall Street o sa le placa prea mult sa marcheze doar pierderi si maruntis 😉

                  • Ce trend/tendinta amice cand yuan/renmimbi este responsabil pentru 0.63% din tranzactii iar rubla 0.56%? Tranzactii se fac si in euro,ieni, sau franci elvetieni, dar ele sunt raportate la dolarul american. Poate ii intrebi si tu pe argentinieni in ce moneda vor sa fie platiti pentru toata soia care o exporta in China, sau si mai simplu poate pe afganii care lucreaza pentru stat care sunt platiti in moneda locala care este raportata luna de luna la dolarul american. Rubla si renmimbi nu or sa devina prea curand monede de schimb liber pentru simplul fapt ca ele nu sunt tranzactionate la liber (free floating) si sunt supuse controlului, influentei si manipularii statutlui. Cand ele vor fi libere, atunci poti vorbi despre o dedolarizare, asa cum un secol in urma se vorbea despre inclouirea lirei sterline de catre dolar. Dedolarizarea este un joc de pierdere petnru anumite tari care sunt stranse cu usa din punct de vedere economic precum Iran, Rusia, Corea de Nord.
                    QE este pe sfarsite…tu crezi ca baba si-a racit gura de pomana in fata senatului american cand a depus marturie in iulie, iar la ultima intrunire a FOMC (Federal Open Market Committee – consiliul de adminstratie la The Fed) a facut la fel sa ne anunte ca banii ieftini sunt pe duca? Mai sunt si altii in afara de bancile de investitii de pe Wall Street care vor sa suga si ei la tata asta, iar cel putin astia mai produc si ceva in afara de bani.

                    • Bre ideea in sine prinde si prinde si la state dezvoltate… Ca nu e o alternativa foarte buna, ca procentul e inca mic de acord dar faptul ca sunt tot mai multi care incearca asa ceva fata de acum 10 ani cand asa ceva era de neconceput e totusi o problema.

                      Baba e clar croita sa inchida robinetul… era imbracata in negru la numire parca era in doliu. Dar una e ce vrei si alta e ce poti. Sa vedem daca too big to fail poa sa stea pe picioarele lor sau mai vor niste caimac.

                      Bancile de investii urlau prin 2008 dupa reglementari pe piata derivativelor, dupa ce s-au vazut cu sacii in caruta… si prostii au platit heh nu mai vroia nimeni reglementari… piata libera alea alea…

      • Rusii au inceput deja sa taie din programele de inzestrare din cauza problemelor financiare.Vizate pentru inceput elicopterele si submarinele.

        • E vezi sanctiunile functioneaza nu mai este nevoie de altele 🙂 . Era logic ei renunta la ceva ce nu pot construii fara componetele produse de ucrainieni care supriza, nu vor sa le mai vanda. Hm oare de ce?.

          Oricum MI35 a patit-o prin Irak de la ISIS-ul rusesc, fiind avariat chiar si de mitraliere iar MANPAD-urile au cam dat cu ele jos.
          Tot ce zboara la joasa altitudine si este si este incet este foarte vulnerabil.

          • Hannibal, sa spui ca ISIS-ul este rusesc este ca si cum ai sustine ca IRA este o organizatie engleza. In materie de Ucraina si observ acum si Irak, esti priceput ca nimeni altul.

            http://www.lopinion.fr/blog/secret-defense/frederic-encel-l-etat-islamique-partage-meme-vision-monde-que-saoudiens-17240

            Et les djihadistes de Daesh (nota admin blog: este numele dat de francezi organziatiei ISIS/ISIL etc…), que les Saoudiens sont accusés d’avoir soutenus dans un premier temps ?

            C’est leur Golem, la créature qui échappe à son maître et se retourne contre lui. Pour les Saoudiens, c’est une menace très sérieuse, bien plus que les Frères musulmans ou la jeunesse occidentalisée. Tout simplement parce que Daesh représente à la fois une menace militaire contre le Royaume et une concurrence : l’Etat islamique partage la même vision du monde que les Saoudiens. Si les Américains n’étaient pas intervenus en août pour stopper la progression de Daesh en Irak, les djihadistes seraient arrivés à la frontière avec l’Arabie saoudite. Se seraient-ils arrêtés ? Il faut bien comprendre qu’ils rejettent l’idée même de frontières au sein de l’Oumma, entre musulmans. Pour eux, ces frontières sont «haram», illicites, et ceux qui les imposent sont des «koufars», des mécréants. Ce que dit Daesh au pouvoir saoudien, c’est, en substance : «Vous pensez la même chose que nous, mais nous, nous le mettons en pratique». Eh bien évidemment, il lui reproche son alliance avec les Etats-Unis.

            • @Vlad
              A, imi dau si eu cu presupusul.
              Actualul ‘ISIS’ este rezultatul negocierilor dintre Rusia si US a inactiunei administratie Mos Craciun din US la timpul potrivit si actiunea Rusiei.

              O informatie interesanta este ca Rusia este una din tarile care are multi oameni in ISIS iar unul dintre, poate cel mai bun, comandant al lor este un rus care comanda o grupare vorbitare de limba rusa (cum altfel 🙂 ) unde credeti?, in Irak 🙂 si inca ceva interesat tot acolo lupta grupari conduse de fosti generali ai lui Sadam care numai de legaturi cu americanii nu prea ii poti banuii in aceste context.
              Acum putem specula cum de au cazut asa rapid unitatile militare din Irak, cum de a fost lasat armementul si mai ales de ce a fost nevoie de aceast atac acolo si nu s-au concentrat toate fortele pt. infrangerea lui Assad….

        • „Vizate pentru inceput elicopterele si submarinele.”
          Bine ca nu s-au cumparat alea 18 torpile antisubmarin, ca ramaneam cu ele pe stoc. Asa o sa cumparam numa 5, ne raman bani si de 3 SAMuri.

  13. Nu se poate oferii securitate in acesta zona geografica fara Ucraina. Atat noi cat mai ales Moldova aven nevoie de colaborarea lor si ei de a noastra.

    Singura posibilitate de a rezista, eficient, presiunilor Rusiei este o alianta Romania-Polonia-Ucraina -(Turcia dar aici lucrurile sunt complicate). Separat sunt victime sigure impreuna pot pune mari probleme Rusiei.

  14. ‘ukrainiene’
    mareata ‘Ukraina’ este un stat artificial cladit de Lenin si Stalin+Hitler. cu teritorii FURATE/ANEXATE .tu recunisti Romania Mare din 1918 si Trianonul?

    • Folosind logica ta „Ukraina’ este un stat artificial ” rezulta ca sigurul care vrea sa puna Trianonul in discutie esti tu pt. ca le-ai oferii ungurilor argumentul perfect pt. afirmatia: „Romania stat artificial inglobeaza teritorii din Ungaria…”.
      Vezi lucrurile nu sunt totdeauna ceea ce par a fi.

      • Fals.
        Romania are 5 tratate prin care Ungaria ii recunoaste suveranitatea si granitele.
        UE,NATO, Trianon,Tratatul de pace de la Paris si tratatul de pace de dupa razboiul din 1919.
        In fiecare din astea ungaria s-a obligat sa recunoasca Translivania la noi.

        Ucraina pe de alta parte e o cu totul alta constructie similara cu bosnia-hertegovina.

  15. Cine a imprumutat bani rusilor , si-a asumat riscul. Pot lua inapoi mult mai mult sau nimic. Nu mai fiti asa ingrijorati pentru camatarii mondiali. Cand dai bani cu imprumut iti asumi si riscuri nu doar benefici.

  16. Hanibal
    Folosind logica ta, tu esti un adept al pactului Ribbentrop-Molotov, un diversionist, deci un bolsevic pur-sange. Nu compara situatia Transilvaniei (de jure si de facto, nu a apartinut niciodata Hungariei) cu teritoriile Romanesti anexate prin FURT ‘Ukrainei’..ia vezi harta Romaniei Mari interbelice, poate ti-ai uitat istoria..

    http://www.ziuanationala.ro/harta_romaniei_mari.php

    • Nu conteaza istoria mea, pentru ca celalalt are istoria lui si asa nu ajungem nicaieri. Argumentele cu România – Stat artificial auzim destule de unii oameni de la Chisinau, Moscova, Budapesta etc. N-ati auzit de unirea Rep. Moldova cu Moldova noastra? De refacerea Moldovei Mari, aia a lui Stefan, fara „tiganii” de la Bucuresti. Teorii de genul asta pot aparea oricând de oriunde.

    • „Folosind logica ta, tu esti un adept al pactului Ribbentrop-Molotov, un diversionist, deci un bolsevic pur-sange „
      De ce, ai impresia ca eu sustin ca Polonia sau tarile baltice sa treaca sub influenta ruseasca?.
      Sau ca eu sunt un ecou al retorici rusesti/putiniste:„Ukraina’ este un stat artificial”..
      O data de care cred ca ai uitat este 1975 locatia Helsinki, or dupa logica ta acesta data ma face foarte occidental adica un democrat, un luptator pt. democratie, bla, bla…

      „Nu compara situatia Transilvaniei (de jure si de facto, nu a apartinut niciodata Hungariei) cu teritoriile Romanesti anexate prin FURT ‘Ukrainei’..ia vezi harta Romaniei Mari interbelice, poate ti-ai uitat istoria.. „
      Cand o sa ajungi cu recititul istoriei la anul 1920 sa nu te opresti pana nu ajungi la data de 4 iunie…. ce o fi semanat Ungaria, da Ungaria nu altcineva, la data aia la Versailles?. Nu de alta, dar sa le explici celor care au semnat si negociat ca includerea Transilvaniei și părții răsăritene a Banatului în cadrul României a fost o eroare ca nu avea ce sa semneze Ungaria.
      In 1940 incerca sa afli mai multe despre ziua de 30 august este o data interesanta.
      Si cred ca ajunge.

      Oricum nu are rost subiectul aici.

  17. Partidele democratice ucrainene au castigat alegerile. Extrema dreapta abia a obtinut un 7 %. Sunt curios daca acum drumul spre UE al Ucrainei va fi mai clar.Se pare ca propaganda rusa care prezenta Kievul si vestul Ucrainei ca un focar de fascism, nazism este doar o mare minciuna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *