Ucrainienii produc rebuturi pe banda rulanta, haioase, dar tot rebuturi…

T 84U ucrainean la NATO Strong Europe Tank Challenge, in Grafenwohr – Bavaria. Foto – Altair.com

Ne mai aducem aminte de scandalul cu transportoarele blindate BTR 4E pentru irakieni, vehicule care s-au dovedit a fi niste gioarse vechi, ruginite si carpite, vandute pe post de transportoare noi, sau de imensul scandal cu MiG 21 croate (amanunte gasiti AICI), atunci cand croatii s-au trezit ca aparatele lor proaspat reparate nu sunt de fapt in stare de zbor, ca ucrainenii folosisera celule vechi, si una peste alta MiGurile croate aratau precum monstrul lui Frankestein, doar ca ala, monstrul adica, era functional, spre deosebire de avioanele „reparate” de catre Kiev, care nici macar sisteme IFF standard NATO nu aveau…

Dar cu toate acestea industria militara ucraineana nu pregeta nici un prilej sa ne mai arate un nou transportor pe sasiu de basculanta (ultra performant of course), nus ce racheta anti-toate-alea, nave de lupta chiar, rachete tactice etc, de ai senzatia ca astia chiar au industrie militara, pana cand afli ca americanii le mai dau din cand in cand cateva Javelin, ca de fapt maretele lor proiecte nu au intrat niciodata in productia de serie, ca Ucraina n-are nici macar bani sa-si doteze cat de cat trupele aflate dislocate in est, desi tara este din 2014 in plin razboi…

Dar, credeau unii, au domne macar un tanc de se-nvarte dupa soare, moartea dusmanilor republicii, varful tehnicii ucrainene si alte asemenera bazaconii. Dar prea putini si-au pus urmatoarea intrebare: daca T 84 Oplot (caci despre dansul facem astazi vorbire) este atat de dur si bun de ce ucrainenii nu-l introduc in dotare intr-un numar serios?

Sigur, tara este saraca, tancul scump, mai bine sa tragi in continuare de T 64 usor modernizat (BW), de unde bani de tancuri noi? Ei bine acest raspuns s-ar putea sa fie valabil pe partea cu banii (chiar n-au bani) dar sa mai aiba o componenta ceva mai… sensibila, dar care este in ton cu ceea ce noi cunoastem deja despre “magnifica” industrie de armament ucraineana: calitatea este dincolo de orice imaginatie, intr-un sens foarte negativ, din pacate.

Si acum, fapte.

Ucraina a participat la NATO Strong Europe Tank Challenge 2018 in Bavaria (3-8 iunie), iar rezultatele au fost jalnice, ultimul loc. Motivul? T 84 Oplot este – se pare – jalnic, la randul lui, conform declaratiilor capitanului ucrainean Roman Bagajew, de fuse cu fieratanie la sus-numitul concurs.

Mai exact, cinci Oploturi au particpat la competitie dar s-au ales doar cu participarea, carentele tancului iesind repede la iveala.

Conform domnului Bagajev din cele cinci Oploturi, patru au participat direct in competitie, dar de tras a tras doar unul, restul de trei neputand deschide focul din doua motive: ori incarcatorul automat n-a functionat si tunul nu a putut fi incarcat sau sistemul de achizitie a tintei (senzorii) n-au vrut nici ei sa functioneze. Au mai tras ceva ochind clasic, cu ochiu” si manivela…

Fiecare tanc a avut cate zece proiectile disponibile, dar dintr-un total de 40 s-au putut trage doar 16 bucati. Mecanicii ucraineni au incercat sa repare defectiunile dar fara succese notabile.

Povestea incepe inca din primele zile ale lunii martie, cand ucrainenii au inceput antrenamentul cu Oplotul undeva langa Harcov. Primul tanc a  tras cinci proiectile si s-a defectat, a fost reparat si necazurile au continuat. In timpul antrenamentelor rareori s-a intamplat ca toate cele patru tancuri sa fie operationale in acelasi timp, astfel ca pregatirea echipajelor si a plutonului ca intreg nu s-a putut realiza la un nivel normal.

Si ca lucrurile sa fie limpezi precum cristalul, Oploturile au fost in uzina pana la inceperea competitiei, nimeni din armata nefiind de acord sa semneze de primire din cauza defectiunilor extrem lungi si dese 🙂 .

Dar inainte de plecare tancurile au fost scoase, insa sistemul de ochire n-a mai fost verificat, sistemul de alimentare cu combustibil avea scurgeri, piesele de schimb au fost efectiv demontate de pe alte tancuri…

De retinut ca aceste cinci tancuri T 84 Oplot nu au fost aduse dintr-o unitate oarecare de tancuri si trimise in Germania ci au fost special pregatite timp de doua luni pentru concurs si cu toate acestea n-au functionat. Ne putem doar intreba daca aceste vehicule, carora li s-a acordat o atentie speciala, au dat dovada de o fiabilitate cu totul jenanta cum arata restul tancurilor, transportoarelor, avioanelor ucrainene, cele care nu participa la nici o competitie internationala. Si ce-o fi fost in mintea ucrainenilor de si-au trimis Oplot-urile in Germania desi stiau ca sunt vai de ele?

NATO Strong Europe Tank Challenge 2018 a fost castigate de Germania cu Leopard 2A6, urmata de Suedia cu Stridsvagn 122 (tot un Leo 2A6), Austria cu Leopard 2A4, Franta cu Leclerc, Polonia cu Leopard 2A5, britanicii cu Challenger 2 si pe locul sapte – penultimul – americanii cu Abrams M1A2 SEP V2.

O mentiune speciala pentru polonezi, acestia au „reusit performanta” sa ocupe ultimul loc intre tarile detinatoare de Leopard 2 din punctul de vedere al pregatirii echipajelor, in timp ce ucrainenii, desi au iesit pe ultimul loc per total, cu cel mai prost tanc, s-au situat mai bine decat polacii in probele care nu au avut legatura directa cu tancul: recunoasterea tancurilor inamice, prim-ajutor, reparatii rapide ale tancului etc.

Asadar echipajele ucrainene nu s-au facut de ras, au fost macar decent pregatite, dar au ghinionul unui guvern incompetent, lucru destul de clar din performantele acestuia din 2014 incoace si din rezultatele campaniei din Est.

PS De mentionat ca sursa articolului este una poloneza, asta ca sa intelegem ca problema echipajelor poloneze este una reala, nu vreo calomnie a cuiva. Dar, pana la urma, cineva trebuia sa fie ultimul…

Surpriza placuta fiind austriecii – sa suspectam ca unii competitori au venit cu echipaje pregatite doar pentru asa ceva?..americanii macar ciudati, in rest sa spunem ca participarea conteaza nu cine castiga (desi acest slogan este fals in totalitate, toti mergem undeva sa castigam nu sa bifam prezenta 🙂 ).

GeorgeGMT

100 de comentarii:

  1. deci m1a2 este un jaf?

    • cand a fost introdus Leo2, pierdea concursul impotriva Leo1 🙂

    • Intr-un tanc functional(bineinteles), totul este echipajul… ajuta si tehnologia bineinteles, dar la randul ei, tehnologia este operata de om! Daca germanii si austriecii si-au „tunat” echipajele pe poligonul respectiv, normal ca Leo2 a iesit cel mai tare!

  2. 🙂 Ciudata situatia americanilor, dar macar tancul lor a functionat. Ciudatii si polonezii, dar pana la urma cineva trebuia sa ia si „Zmeura de Aur.”

    • Mda… concursuri cu tancuri si trageri, intr-un mediu special amenajat… una este un concurs amenajat si alta este o situatie de lupta reala… s-ar putea foarte bine ca la concursuri Leo 2 sa iasa bine si frumos, dar intr-o situatie reala de lupta „in salbaticie” M1A2 SEP sa iasa mai bine… totul depinde de soarta si locatie!

  3. Noi am participat cu vreun ,,TR-EX” la acest exercițiu?…. nu de altceva da’ sa moara de ciuda ukrainski cu oplotu’ lor cu tot că versiunea modernizată de T55 zis și dinozaurul e mai functional deci implicit și mai letal decât minunăția tehnicii de pe fata pământului ?….

    • Nu, noi am participat la aplicatii in Germania cu TR 85M1 si totul a fost ok.

      • ar fi interesant un exercițiu de ăsta cu tancuri luate la nimereală din parcurile tehnice și puse la treabă….aia „realitate” și nu numai la noi.dacă nu se fac deja chestii de genul asta în regim inchis fără a transpira public rezultatele,eu aș face la toate armele.

      • La exercitiile din germania si daca te duceai cu bicicleta iti spunea ca e ok(a fost vre un exercițiu acolo care sa iasa vreodată prost?). De abia au reusit sa adune tr urile sa le duca, faza cu teava fisurata s a uitat?
        Noi suntem mai in dosul gol decat ucrainieinii
        Ucrainieni macar participa, au fost si anul trecut, noi nimic nimic
        Si nu tin cu ei si nici simpatii fata de ei nu am dar la ei mai misca ceva la noi e moarte clinica de mult

        • # Adicontakt. Iti dau drumul la comentariu doar pt a arata ca esti rau intentionat.
          Exercitiul din Germania, la care a participat TR 85M1, nu a fost o aplicatie pt tancuri ci pentru echipaje, masinile folosite avand prea putina importanta.
          Acolo a contat pregatirea tactica a echipajelor, inteligenta ofiterilor si a comandatilor de tanc, tactica ambuscadei, cercetarea, maximizarea resurselor oferite de teren intr-un anume tip de misiune etc…
          Nici o treaba cu calitatea sau forta tancului. Faptul ca TRurile au fost reparate mai intai este un lucru cunoscut, dar despre ce teava fisurata vorbesti?!

          Noi nu suntem mai slabi decat ucrainenii ci dimpotriva, la noi T 55ul iese in poligon, face trageri de lupta, aviatia zboara, se trage cu Spike, flota sta mult pe mare.

          • Cand a trebuit sa se plece in Germania trebuia sa plece un numar de tancuri TR, parca , s a facut analiza si s a constatat ca unul dintre tncuri avea teava tunului fisurata. Imi pare rau ca nu am pastrat articolul.
            Apropo voi ati vazut filmata vre o tragere cu spike ul de pe MLi84? Va zic sincer ca eu nu
            Faptul ca am ceva impotriva fincantieriului ma face automat un rau intenționat?
            In rest ce sa zic? Credeti ca eu nu vreau sa avem o armata profi cu ultimele aparitii pe piata de armament?
            Din pacate nu e asa si asta e adevarul, serghey zice de Himars, de patriot, decorveta de tbt, realitatea este ca inca NU le avem. La ce guvernanti avem oricand aceste achizitii pot lua o întorsătură nefavorabila pt noi

            • Rau-intentionat ai fost cand ai sustinut ca articolul referitor la Fincantieri ar fi fost o parte dintr-un articol publicitar publicat in Hotnews.ro, lucru care, evident, nu era adevarat.
              RoMilitary are colaborari cu foarte multe companii: Airbus, MBDA, Diehl, Fincantieri, Damen, Saab, Bell, Raytheon etc, colaborari care au doar scopul de a familiariza cititorii nostri cu oferta si punctele de vedere ale respectivelor companii.
              Cateodata mai primim si informatii pe baza acestei colaborari.

              Despre tancuri
              In Germania au fost 12 masini, trimise la fabrica 13 bucati. Unul dintre tancuri a fost oprit in uzina pt ca a existat banuiala ca teava tunului ar putea sa fie fisurata. Dupa verificari foarte serioase s-a dovedit ca teava era OK. Diferenta intre noi si ucraineni consta in faptul ca tancurile noastre au functionat perfect in cele doua luni cat au fost stationate in Germania – trei saptamani de trageri intense, si functioneaza si astazi foarte bine.
              La ucraineni tancurile nu functionau, n-au functionat si probabil ca nici astazi nu merg cum trebuie.

              Poti avea orice opinie fata de orice companie, ideea este sa nu sustii neadevaruri pt ati promova parerile.

        • Cum dreaq sa nu-ti dau dreptate, ia d’aci: rachetele antitanc, PATRIOT, HIMARS, CORVETA , TBT 8X8, posibil subarine si elicoptere de atac, continuarea multirolului.

          Zi-mi si mie ce programe de inzestrare majore au ucrinenii?…faptul ca noi am plecat cu mult in spatele liniei de start asta-i alta discutie, era si normal ca tehnica din vremea comunismului la ei sa fie mult mai avansata, vorba aia ei erau URSS

        • @Ak33
          Yeah, right… Ma trantisi, Misule! Stii vorba asta???
          Parerea mea, hic…

  4. Concluzia, hai si noi cu Leo2A6! Hai ca se poate! Nu ma mira deloc ukrainskii astia, tot mentalitate sovietica au -cantitate si las ca merge si asa. Eu am rude acolo, nici nu va inchipuiti la ce nivel de coruptie sunt, daca nu furi esti un tampit. Noi suntem mici copii pe langa ei. Cum umi spunea un unchi de-acolo, daca un functionar de acolo prinde doua grivne, una e clar a lui, iar daca sta si analizeaza rostul lui in functie, merge si a doua fiindca poate.

    • pacat de infrastructura aia industriala pe care o mai au ,probabail calitatea umană tinde spre zero.

      • Da dar infrastructura aia e la pământ și multe fabrici sunta nivel de anii 70-80…degeba e daca nu e adusă la zi plus că nu mai produc nici specialiști. Țin minte că acum câteva luni Prosenko ăla declară că: armata ucrainiana e una din cele mai eficiente din Europa…

        • Experienta real din Donbas este extrem de pretioasa

        • Ceea ce creeaza de fapt armata moderna sunt senzorii si comunicatiile. De la sateliti pana la senzorii infrarosu si vizibil si comunicatia radio.
          Deci daca vrei sa te bati cu o armata mai mare gen cea a rusiei ai nevoie cam asa:
          1 investitie in sisteme de bruiaj radio , atat pentru ghidajul de rachete cat si pentru comuncatii si pentru blocarea radarelor care te detecteaza. Daca n-ai posibilitatea sa construiesti aparate sofisticate care analizeaza semnalul din ce unghi vine si cat de prezent e fata de alte semnale atunci nu iti ramane decat sa te aperi cu aparate simple care fac bruiaj intens in toata gama de unde , pe sistemul cat mai multe si cat mai des. Cel putin asta o sa ingreuneze sistemele care separa semnalele si fac tot felul de calcule.
          2 sisteme de bruiaj infrarosu si vizibil. Incepand de la sateliti in primul rand. Un laser , un sistem de creare a densitatii luminoase in atmosfera sau ceva. In asa fel incat sa nu stie unde esti plasat. Cum pe viitor se va ajunge la roboti si masini cu autonomii extrem de mari , cum nu vor putea vedea la distanta , vor lua la pas cautand metru cu metru trupe adverse deci razboiul viitorului s-ar putea sa aiba nevoie de sisteme de lovire pe distanta scurta si foarte scurta si tactici de guerilla. Exceptand daca nu se ajunge la folosirea de rachete nucleare si bombe cu antimaterie etc etc. Dar asta tine de teorie MAD.
          3 folosirea de sisteme de camuflaj personalizat care sa se integreze cat mai bine in mediu. Aici intra camuflajele cu LED-uri si susbstante care isi pot schimba compozitia si culoarea ca la cameleoni. insa astea ar putea fi descoperite daca ai detectie stratificata : radar, senzori de miscare/cutremur, senzori lidar etc. Deci intrebarea care se pune e : ce vine intai ? detectia sau camuflarea? Avand inm vedere ca orice material poate fi descoperit prin cel putin una din multiplele metode de detectie poate mai nimerita e investitia in senzori. Si de acolo investitia in ghidaj de proiectile. Ca bruiajul cu fumuri speciale care sa acopere zone de zeci de km o fi el bun dar: 1 daca nu acopera tot spectrul de protectie? 2 cat dureaza avand in vedere ca vremea e cum e? Mai ales ca se vorbeste de manevrarea vremii de catre om. Deci ceea ce ramane la final este poate fie sa ai haarpul tau si sa te acoperi definitiv cu ceata sau ceva fie sa investesti in sisteme de camuflaj personalizat care sa acopere din ce in ce mai bine. Dar daca detectia poate descoperi orice …poate e mai bine sa nu visam SF-uri si sa ne ocupam de armata normala : adica rachete mari, radare si lidare, sa facem niste institutii tehnice unde sa putem sa ne ingrijim de partile importante ale armamentului ghidaj , motor , portanta etc etc ,sa cumparam lucruri cat de cat de calitate, si eventual daca e reala chestia cu modificatul vremii sa facem ce facem sa construim si noi astfel de sisteme.

          • Ouauu….frate tu te uitasi azi noapte la Star Wars ?….aici vb de Romania….suna mult prea SF ….de la 0 noi nu am facut nimic….Tab urile…inspirate de BTR…Tr85 de T55…Tr125 de T72….AKM de AK47…..Soimul de BAe Hawk…Vulturul de Sepecat Jaguar….armament Marasesti origini sovietice….
            Singurul lucru ce s ar putea realiza din ce enumerasi colegu e faza cu ceata ☁️??..in special PSD ?ar fi interesat de proiectul respectiv…ca la vreme de condamnari sa dispara in ceata…ca magaru’?

            • visez si eu ,ce sa faci…bineinteles ca nu mi-ar prinde bine o Romanie sub rusi ca si eu as fi prin in chestia asta…si cum am alergie la dictatura…
              As propune chiar un proiect care mi-a trecut acum prin cap…cum sa faci bruiaj fara sa investesti in statii radar de zeci de metrii. Well e foarte simplu: se ia o sursa luminoasa, oricare, intensa sa fie. Se ia un S-duct din ala ca la avioane. Acest S-duct de fapt sa nu fie chiar s-duct ci sa aiba proprietatea ca din orice unghi i sa baga lumina in el , sa tina datorita unghiurilor cat mai mult lumina in interior sa se loveasca de pereti. Astfel lumina sa piarda in frecventa pana ajunge la frecventa unei unde radio si de acolo prin o gaura din cand in cand niste unde radio sa scape. Acest S-duct sa aiba de altfel si peretii neregulati in asa fel incat lumina sa se imprastie peste tot in diferite feluri ca sa acopere cat mai multe frecvente si tot din acelasi motiv acest S-duct sa se invarta. De asemenea stiu ca exista materiale RAM care au proprietatea asta de a scadea in frecventa o anume unda. Si astea ar putea fi folosite. Ei bine draciile astea n-ar trebui sa ocupe mult spatiu si ar putea bruia pe absolut toate frecventele. Costurile ar fi reduse si cu acelasi dispozitiv ai bruia zeci de rachete si comunicatii.

              • Ehhh ….sa vezi ce l fericesc pe Priam acum…colegu’….m ai pierdut….fizica mea din pacate e la clasa a 2 a …ca marfaru’??⏲???….
                Ps am facut filologie istorie sectia bilingv engleza(la Dante)…la fizica am ramas la nivelul marului ? lu’Newton…

                • Incerc si eu nu ca as fi mare branza in materie. Pacat ca pana acum n-am putut invata mai mult din fizica. Acum mai recuperez. Insa asta e, motivele din cauza carora am pierdut ceva timp nu mai conteaza. In rest , ca orice roman (poate or mai fi si din aia care nu doresc libertate pentru Romania), incerc si eu sa fac ceva , daca nu pentru tara , macar pentru mine , caci asa cum spuneam , dictatura imi displace. Cu toate ca armata cam este dictatura. Dar eu sunt de parere ca este mai bine ca fiecare sa isi puna singur semnatura pe ce vrea: civil sau militar. Si de acolo si raspunde pentru ce a ales.

  5. Salut. Cine mai vrea sa laude industria militara ucrainiana sa iasa in fata.

  6. Pai in comparatie cu Romanistanu care are t55 ucrainii stau destul de bine….ce tot vorbesti…Nu Ukraina se lauda cu „armata standard Nato”…

  7. Deci in concluzie podiumul este: Leopard 2, Leopard 2, Leopard 2….. apoi restul lumii
    Putin oftopic: ati vazut ca au sarit la elicoptere si LM cu Blackhowk? Cel putin ca elicopter maritim chiar e foarte bun. Ma gandesc ca ar trebui sa luam pentru nave elicoptere capabile nu struto camile precum in prezent.

    • De acord colegu dar LM sunt lacomi ….vor contract toata flota…..cu Ghimbav ce facem?
      Mai degraba faci Cobre si Superpume….pastrezi capacitati de productie….ba chiar ar tre negociat cat mai mult din productia orizontala sa avem intradevar transfer tehnologic nu ansamblare din lazi ca la Lego….

      • Subscriu.., dar totusi putem o feliuta de piata la helicoptere de front sa luam de la Sikorsky, fara nici un fel de probleme, alea sunt de la foarte bune in sus.

        Imi plac foarte mult MH-urile, dar deh banii is putini….

  8. T84U, nu versiunea Oplot,

    T-84U
    Ukrainian upgrade of the T-84. New armoured side skirts, turret-conformal Kontakt-5 explosive reactive armour, auxiliary power unit, thermal imaging sight, satellite navigation, commander’s laser range-finder, muzzle reference system, and other improvements.
    T-84 Oplot
    T-84U with a new welded turret with separate crew and ammunition compartments with blowout panels on the ammunition compartment, a new bustle-mounted autoloader.

    • Asa este, T 84U, diferenta intre „U” si Oplot este data de faptul ca la Oplot compartimentul munitiei este separat de cel al echipajului…

      • Oplot are „welded turret” nu stiu cum se traduce… 🙂 si alte noutati.

        mai jos e un articol interesant.

        http://survincity.com/2012/05/citadel-tanks-and-scimitar-hope-ukrainian/

        se vede din video ca nu e Oplot. Ei au 10 bucati din cite stiu (Oplot), asta daca nu au vandut deja catre Thailand. Parerea mea… sunt mai bune decit T55 nostru.

        https://youtu.be/9vLbBwwgNFo

        • Se traduce prin „turela sudata” in loc de turnata adica. Nu-i importanta dpdv al discutiei noastre, cu atat mai mult cu cat nimeni nu stie exact cate T 84U/T 84 Oplot au ucrainenii. Oricum pana in 2-3 plutoane.
          In principiu T 84 Oplot are ca principale diferente fata de T 84: turela sudata si cu compartimentul munitiei separat de zona echipajului plus un nou sistem de incarcare automata.

          Dar la concursul din Germania a participat T 84U.
          Orice tanc din Europa este mai bun decat T 55ul nostru cu conditia ca acel tanc sa poata sa traga, altfel…

        • „sudata”, nu „turnata”

        • Turela sudata…e otel….la noi in Europa de est mai subtire cu ceramica si materiale compozite…..noi radem da’ si la noi ce s a facut fara Elbit si altii de genu’ tot parodie ieseau…Tr85 classic nu e exact 1 st class,cum nici Soimul nu era…..nu ca am fi prosti…insa brain drain in Europa de Est este o problema din anii ‘80….tot pleaca o gramada specialisti in Occident…exemplu Dl Calomfirescu….Germania…..plus ca trebuiesc investite resurse uriase in R &D si e vesnica poveste cu mai bine spitale…dehh mancam carne de porc cat cuprinde,dulciuri junk food,fumam 3 pachete,Bem de stingem…ahhh da vrem spitasa ne trateze…dehh responsabilitate personala 0….

      • La Oplot autoloaderul e scos in afara cutiei turelei, plasat in spatele ei (in „turret bustle”), pe sistem „senila”.

  9. Salut. Are cineva date despre participarea Bizonului la acest concurs in anii trecuti ori ceva filmulete? Ar fi interesant de aratat poporului ca inca se tine bine. Cat despre premianti, ce sa zic, Leo a mai demonstrat inca odata ca e betonat, iar yankeii au iesit cu blugii cam sifonati din toata chestia asta. Despre „supertancul” vecinilor era de asteptat si cand am citit articolul am oftat cu naduf gandindu-ma ca astia se dau cocosi si dobitocii din politica nu le dau peste nas cand se iau de comunitatea romaneasca de acolo. Concluzie: madam Merkel tre’ pupata intensiv pana ne lipim de pupilul ei, micutul Leo.

  10. „scandalul cu transportoarele blindate BTR 4E pentru irakieni, vehicule care s-au dovedit a fi niste gioarse vechi, ruginite si carpite, vandute pe post de transportoare noi”

    „Carcasele”erau facute de o firma sub-contractor care au schimbat-o deja… nu cred ca erau vechi doar… lucrate prost.

    • Irakienii spuneau ca au urme clare de rugina etc. Intre timp s-o fi inteles… pe alte cai.

      • metalul fara nicio protectie anticoroziune (ex cataforeza etc) depozitat in conditii necorespunzatoare mai ales otelurile oxideaza in timp foarte scurt, deci nu-i neaparat sa fie fieratanii vechi ci pur si simplu prost facute:))….

  11. Un picut off-topic, un filmulet in care Bizonul sifoneaza nitel niste yankei. Filmuletul e cam vechiut da’ bun. La fel ca Bizonasul nostru. Se zice ca vinul cu cat este mai vechi cu atat este mai bun. Pana la un punct e valabil si pentru Bizonas da’ trebuie altoit cu Leo. Daca nu s-o putea, ii dam onoru’, il pensionam cu cinste si ne lipim de Leo ca e bun tare. Ca n-o fi bai.
    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/evenimente/un-tanc-romanesc-participa-la-exercitii-militare-in-germania-bizonul-mai-tare-ca-abrams-ul-americanilor-248161

  12. Pe langa defectiunile enumerate, au uitat sa aduca hainele pentru stabilizatorul tunului si a inceput saracul sa tremure.

    /watch?v=CjAhGBVYscc

  13. Tancul nostru (cele 54 modenizate) e bun asa cum e doar pentru scoala, pastrat ceva din cele nemodernizate pentru piese si restul la taiat, impreuna cu T 55, pentru ca nu sunt bune nici in rezerva. Desi sunt altele mai bune, eu as merge tot pe americani (politic/logistic) pentru 250-300 de bucati de Abrams la pachet cu 100 de Paladinuri.

    • Nu e rau deloc. Dar glumind nitel si fiind fan declarat al micutului Leo, ma gandesc ca daca domn’ Prezident o avea inspitatia sa-i dea un buchet de flori mai frumos decat i-au dat altii (sic) lu’ madam Merkel si tinand cont ca n-are nevoie de translator cand vorbeste cu ea, o indupleca sa ni-l dea, ori si mai fain, sa-l facem pe aici pe undeva (cat inca mai aveam cu ce sa-l facem si unde). Doamne ajuta!

    • @RTI, Bizonul e bun ori sa-l tinem pe granita cu ungurii ori poate sa-l vindem prin tari mai putin dezvoltate(parca se vorbea odata sa vindem catre COlumbia sau Venezuela).

  14. Nu pune pe nimeni pe ganduri ca, cu exceptia unui singur an in care au castigat Austriecii ( ?), tot nemtii castiga adica organizatorii si ca pe primele podiumuri sunt doar Leo? Americanii cu Abrams mai sus de pozitia 3 nu au iesit niciodata iar francezii cu Leclerc si britanicii cu Challenger nici macar atat. Mie concursul „Strong Europe Tank Challenge” incepe sa-mi miroase a manevra de marketing pentru Leo si sa sune a Eurovision. ?

  15. Eu zic sa nu plangem prea tare ca n-avem tancuri, oricum doctrina noastra-i defensiva, asa ca , daca se poate cat mai multe Spyke-uri (restu’ cu licenta Ro bineinteles!) si hai Doamne odata cu Cobra-nele alea sa vanam T-uri!…daca va fi nevoie.

    Din 2030 cand ne vom gandi poate la mai mult, putem lua si ceva tancuri dar musa-i new age…..

    • musai legat! :))…voiam sa spun musai sa fie new age..

    • @Serghei
      Cred că și nemții s-au apărat bine după Stalingrad,
      dar au câștigat războiul ăia de au atacat până la Berlin.
      Doctrina cu alianța, noi ne apărăm, e bla-bla….
      Aliați am avut și înainte de WW2 , și am rămas în posteriorul gol.
      Și la Târgu Frumos cu nemții împreuna tot așa ne-am apărat, de a ajuns material de studiu la West Point, urmarea o știm cu toții….
      Zic și io….

  16. Articolul lui George mi-a confirmat imaginea generala pe care mi-a prezentat-o un coleg ucrainiean. Gospodinul in cauza e pasionat de modelism de tancuri-tot castiga concursuri cu modele de T 72 prin Haholia lui. Ei bine, armata Ucrainei functioneaza doar cu tehnica sovietica neîntreținuta de la caderea URSS, in special arma tancuri- efectiv nu au avut dorinta, interesul si mijloacele financiare sa isi modernizeze tehnica militara.

    Omul stie despre al nostru Bizon si nu intelegea de ce nu am participat si noi la NATO Strong Europe Tank Challenge. I-am raspuns ca noi ne ocupam acum cu inarmarea, nu cu jocurile de tancuri. Apoi i-am aratat cateva articole de pe rumaniamilitary.ro si i-am tradus rapid. Mi-a raspuns ca el credea ca noi ne aparam cu pietre si cateva tancuri. I-am raspuns ca daca bunicul a trecut prin Odesa in ’41 (era cu treaba mosul meu) cu siguranta o pot face si eu oricand fara sa aplic pt viza turistica…

    • Tara lui Andrei

      Abia la anul o sa inceapa sa se vada investitiile/cheltuielile pe care le facem in aparare la modul serios/vizibil.

      Asta in speranta ca se pastreaza toate proiectele de inzestrare programate si ca nu apar surprize neplacute de genul taiem bani unde ne trebuie ca sa-i bagam in fundul asistatilor sociali.

      Anul asta inca e de tranzitie/vrajeala… Halal „anul marinei”. Cel mult putem spune ca in Octombrie se alege, teoretic, programul pentru corvete dar p-alea o sa le vedem cam in 2-3 ani.

      Deocamdata anul asta n-o sa ne laudam decat cu cateva transportoare blindate si cam atat… Macar de completau escadrila de F-16… Stiu ca trebuia sa devina operationala anul asta…

      • Exista deja o diferenta semnificativa intre starea armatei din urma cu cativa ani si ce avem acum, ma refer in primul rand la gradul de pregatire.
        Se face instructie, se iese des in poligon cu trageri de lupta, tehnica de lupta, aia care este acum, se misca, aviatia zboara cum n-a zburat niciodata, tancurile trag, artileria trage, flota sta mult pe mare.
        E deja altceva si se vede.

        • Ai dreotate, George. Este o diferenta majora intre armata pe care am facut-o noi si cea care se face acum. Si diferenta e ca acum Armata se ocupa cu ceea ce trebuia sa se ocupe inca de atunci. Noi am facut cateva trageri, ceva studiu, ceva munca la camp si restul caprarie.

  17. Ukraina,Bastroe si amenintarea la adresa noastra ca:”Ne vor scalda in sange,va fi o baie de sange”…

  18. Poate ca Oplot-ul nu este in sine un tanc prost, dar sufera de pe urma mentenantei de slaba calitate. Problemele economice isi spun cuvantul: nu mai sunt specialisti, reparatiile se fac de mantuiala, be paza de carpeli si improvizatii, piesele de schimb lipsesc si sunt canibalizate de la alte tancuri. Daca nu sunt bani, nu ai ce pretenii sa mai ai.

    • „Poate ca Oplot-ul nu este in sine un tanc prost” PROST, PROST, FOARTE PROST… ca ori si ce altceva de sorginte „sovientskaya”… 😛

  19. Daca nu ma insel polonezii se laudau ca in 2018 vor incepe productia de serie la PL -01 – ” tancul invizibil” dupa cum l-au numit ei. Stie cineva daca au demarat ceva sau e asa de invizibil ca nici macar polonezii nu l-au vazut pina la urma? Oricum, conceptul tanculetului aluia mi se pare foarte misto! Usurel, bine inarmat, bine protejat, un fel de sasiu de Merkava cu o turela RC. Abia astept sa vad noutati despre el. Chiar urmaresc subiectul.

  20. un hybrid „Frankenstein” tank. 🙂

    Sasiu Leopard+Turela Leclerc

    https://youtu.be/GPu9UR8L6R0

  21. Apropos, în discuțiile trecute toată lumea-mi trăgea cu tigaia-c cap că noi nu mai putem construi un tanc, ok va cred!!!! dar mama masii, macar proiectarea unui ,,șasiu” și o turela & tun &motor & transmisii& senzori de pe la alții , chiar n-ar ieși un tanculet?…..ceva de genul integrator de tehnologii de peste tot, că până la urmă și AMX -ul tot cam tot aia e!….

    • La cate tancuri sunt in NATO, numai noi mai lipsim sa proiectam un ”tanculet”..
      Ar fi chiar numa bine. Vreo 500 mil in cercetare-dezvoltare, pt productia a vreo 150-200 de bucati.
      Afacere.

    • Tara lui Andrei

      Pur si simplu nu e viabil economic pentru noi.

      Necesarul nostru ar fi vreo 300 de bucati maxim… Mai ieftin si pana la urma mai simplu si mai bine sa luam Abrams sau Leo… C-o sa fie SH, c-o sa fie noi, nu stiu…

      • Visul meu, deocamdata, sunt +/-400 bucati M1A2 SEP V2 cu tun L55 de 120mm si cu ultimul model de turbina multi-combustibil(mai economa) de la Honeywell si pe viitor toate sa fie echipate cu noul tun de 130mm cand acesta si munitia aferenta vor fi destul de raspandite pe teritoriul Europei… 🙂

    • Tu iti inchipui ca pur si simplu, pocnesti din degete si apare un sasiu de tanc, cat de cat performant?? Numai pentru un „amarat” de sasiu de tanc se poate investi mai bine de 500 milioane de euro… ca sa nu mai vorbim de personal calificat sa faca cercetare si dezvoltare reala, nu din astia cu facultati de pe la Petre andrei si Spiru Haret…

      Apropo despre un asemenea subiect, zicea cineva la articolul cu Agilis, ca cica in suma platita de 228 milioane euro, ar fi inclusa si dezvoltarea locala a unui Leo 3(defapt Leo 2 low cost), know-how, licente, etc. etc.

      Multumit acum? 🙂

  22. Frankenstein ala aka Leoclerc ar rezolva poate una dintre hibele enorme ale lui Leo2: rastelul ăla de muniții din dreapta fața, ca la T55, care ne-a adus imagini atît de spectaculoase cu focurile de artificii de după ce le lovea cate o rachetă AT kurda.

  23. Ok, dar o licență de Ariete sau AMX n-ar fi mai viabil dpdv economic/strategic….cu componentele principale fabricate-n Ro?….oricum tancurile pot fi upgradate.

    • Tara lui Andrei

      Deocamdata doar Abrams sau Leo sunt optiuni pentru noi.

      Si nicidecum produse local. Poate doar anumite componente, si asta dupa ce mai capatam ceva experienta si know-how in domeniu…

      Mai retehnologizam niste uzine…

      • Bai Țară lu’ Andrei, m-ai înnebunit doar cu opțiunile SH, tancurile până la urmă sunt niste ,,care de lupta”” bine protejate și cu putere de foc asemănătoare unei mașini de artilerie autopropulsate!….înțeleg achizițiile de avioane, elicoptere , artilerie antiaeriană, antitanc de la extern dar macar arma de asalt, echipamentul de protecție personal, transportul trupelor si DE CE NU un tanc trebuiesc neapărat construite in țară…mi se pare o EXTREMA INCONȘTIENTĂ daca nu altceva , mai ales în contextul prezenței unei companii gen Rheinmetall…..repet și io după spusele altora mai cuminți că mine.

        • Tara lui Andrei

          Pentru vreo 300 de bucati poate ca nemtii ar fi de acord sa asamblam tancurile aici, si poate sa producem cateva mici componente…

          Leo 2 nu e facut de Rheinmetall totusi… Asa ca ar trebui discutat cu celelalte companii. Ori sa faca o colaborare cu Rhein acolo unde o sa lucreze astia la blindate ori sa-i dam afara ca sa vina aia…

          Asa cum iei avioane SH poti lua si tancuri lejer. Le faci o revizie la toate, le repari, le mai faci modificari acolo unde trebuie si cu asta basta.

          Se poate lua o transa de tancuri si le faci o revizie capital si un MLU daca e nevoie… La urma urmei e mai riscant sa ai un avion SH mai ales ca vorbim de vechimi de 30-40 de ani decat un tanc. Avionul zboara, e supus mai multor forte si elemente ale naturii decat un tanc.

      • Dar o linie de productie nu ar trebui sa fie imposibil…poate cu motor si cutie import din Germania…dar la 300 tancuri….vreo 10 milioane bucata….sa aduca o linie…poate cu mana lucru mai ieftina am putea exporta prin Balcani sau Africa Centrala…zic si Eu…?

  24. Off topic!

    Cineva se pare că a avut dreptate referitor la F35-ul pentru turci, ori jocul nu s-a încheiat și se negociază dur ori s-a încheiat demult dar nu știm noi…..

    https://www.g4media.ro/senatul-sua-interzice-vanzarea-de-avioane-de-lupta-f-35-in-turcia-liderii-de-la-ankara-reactioneaza-dur.html

    • Mai e destul pana departe. Legea respectiva trebuie semnata de Trump si oricum mai dureaza pana ajunge pe biroul lui, august-septembrie.
      Jmecherie este insa urmatoarea; avioanele nu vor fi trimise imediat in Turcia,mai au mult pana acolo. Abia acum incepe pregatirea pilotilor si alte acareturi, de vazut in cazul britanicilor, ca abia zilele trecute au adus acasa primele patru F 35B, desi le aveau inca de anul trecut…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *