Uncle Saddam (era 1990-2002)

 

Elita Armatei Irakiene, in timpul regimului Saddam, a fost cunoscuta sub numele de  Garzile Republicane.

Aceasta unitate speciala s-a infintat in 1969 sub denumirea ,,Haris Al-‘Iraq al-Jamhūriyy” si a existat pana in 2003, ultima sa denumire fiind RGFC (Comandamentul Fortelor Garzii Republicane).

Prima misiune majora, la care a participat RGFC, a fost invazia din Kuweit (1990). Autoritatile micului stat au observat miscari militare semnificative peste granita de sud a Irakului, dar nu au declarat stare de alerta.

In dimineta urmatoare kuweitienii civili care mergeau la lucru, s-au intalnit cu peste 100.000 de trupe irakiene si 1.500 de tancuri T-55 si Type 69QM2 (versiunea dotata cu tun de 120 mm, cunoscuta la nivel local T-55B).

Varful de lance al diviziei mecanizate a fost T-72 ,,Leul din Babilon” aflat in posesia RGFC.

 

 

Productia de T-72 irakian a inceput in 1982, cand Guvernul de la Bagdad a incheiat un acord cu o firma din Polonia.

Acordul prevedea asambalatre a 250 de unitati T-72Ms intr-o fabrica din Taji.

Rapoartele au indicat ulterior ca Uniunea Sovietica a vandut pe ascuns componente Irakului, prin firma poloneza, pentru ca diviziile de T-72 sa fie si modernizate.

In timpul conflictului cu Iranul s-au pierdut ~60 de tancuri de acest tip. In perioada 1989-1990 s-au facut upgrade-uri semnificative (probabil Saddam premedita atacul asupra Kuweitului).

Link Youtube: AICI

 

Sprijinul aerian a constat in doua escadrile, una de Mil Mi 25 si alta de Bell 412, plus un numar mare de Mil Mi 8/17.

IRAF (Fortele Aeriene ale Irakului) au participat cu cate doua escadrile de Su-22 si Mig-23 + cate o escadrila de Su-25 si Mirage F1.

Contraatacul NATO a adus pentru prima data pe campul de lupta M1A1 Abrams, tanc ce a reprezentat o amenintare serioasa pentru T-72 ,,Leul din Babilon”.

 

 

Pierderea razboiului nu a insemnat caderea regimului Saddam, acesta reusind sa inabuseasca o revolta si sa supravietuiasca pana in 2003.

Tabuk (sus) comparatie cu Dragunov SVD (jos)

 

In 2003 RGFC a folosit iar T-72 ,,Leul din Babilon” (probabil imbunatatit cu ceva gadget-uri aduse din Belarus si China), in timp ce unitatile de infanterie au schimbat AK-47 cu Tabuk.

Tabuk este o versiune modificata de irakieni a Zastava M70 (AKM produs in Iugoslavia) pentru lupta in camp deschis.

Irakul a dezvoltat si o serie de instalatii MLRS autopropulsate (400 mm/4 focuri) ce operau cu Ababil 100.

 

Productia rachete a inceput in 1994 ca urmare a eforturilor Irarakului de a se inzestra cu o racheta de raza 100-150km.

Racheta Ababil 100 a fost construita in secret, inginerii irakieni imprumutand o serie de piese dupa SA-2 si reusit o raza de actiune, a acestei rachete, de ~100km.

 

Versiunea imbunatatita a rachetei de mai sus se numea Al-Samoud 2, produsa intre anii 2000-2003.

Al-Samoud 2 folosea componete din familia de rachete chinezesti HY si ceva aparatura electronica probabil din Belarus (fapt ce nu a putut fi probat).

Ca urmare a invaziei, toate stocurile au fost casate.

 

Inginerii Irakieni au adus modificari si instalatiilor SA-6, construind chiar si versiunea IR. SA-6, alaturi de mai vechile SA-2 si SA-3, a reusit sa doboare mai putin de jumatate din numarul aparatelor de zbor pierdute de NATO. Majoritatea avioanelor/elicopterelor fiind doborate de SA-7 sau 9K310 Igla-1.

 

 

NeroFlash

6 comentarii:

  1. Republica Socialista Romania nu a primit de la sovietici licenta de fabricare a tancului T72, insa Irakul a primit-o.Asta da prietenie intre tarile comuniste.
    Ca RSR a incercat sa copieze si sa modernizeze T72, fabricand TR125(cateva exemplare), este o alta poveste.

  2. in ultima poza apare si un roman diesel 😡

  3. ROmaniaMAN. roman este produs sub licenta MAN. de aici asemanarea, ma gandesc.

  4. TR125 mie personal mi se pare un proiect fain pentru anii 80-90. Nici acuma nu mi s-ar parea un subiect chiar fumat daca este adus la zi din punct de vedere tehnologic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *