Vis de milionar: tractorul „100% made in România”

taf

Milionarul de la Reghin, Mircea Oltean, scoate pe piaţă un tractor proiectat exclusiv în România. Pe de altă parte, businessul său preponderent tehnic „s-a înverzit“ anul acesta

Proprietarul celui mai mare producător național de utilaje pentru industria forestieră, IRUM Reghin, Mircea Oltean, speră de mulţi ani că va ajunge să fabrice un tractor în întregime românesc. Şi este foarte aproape: compania va scoate pe piaţă anul acesta un tractor proiectat de ingineri români, cu componente importate în proporţie de doar 30%. Astfel, singura companie din România care produce Tractoare articulate forestiere (TAF) va scoate în acest an pe piaţă noul TAF 2012, care a fost proiectat şi realizat exclusiv de inginerii societăţii.

Seria zero a TAF 2012, care va ieşi de pe linia de fabricaţie în acest an, va număra zece vehicule, fiecare în valoare de circa 80.000 euro. Componentele pentru tractoarele produse de IRUM sunt aduse din Belarus, montate la Reghin şi vândute apoi sub marcă proprie. Tractoarele au motoare Perkins, pentru care un alt grup de firme administrat de familia Oltean, Maviprod, a preluat exclusiv distribuția pe piaţa locală şi maghiară. Oltean avea de gând să producă tractoare bazându-se pe programul guvernamental „Rabla”, însă programul a fost un eșec cauzat de prima de casare mult prea mică pentru prețul tractoarelor. Acesta este însă optimist şi se aşteaptă ca producţia autohtonă de componente, dar şi de produse finite să sporească odată cu noua investiţie în valoare de două milioane de euro, într-un centru de cercetare și dezvoltare pentru utilaje agricole și forestiere în cadrul IRUM.

„Este un proiect care începe în acest an şi pe care vrem să îl finalizăm anul viitor. În direcţia aceasta vrem să sporim numărul inginerilor care lucrează în această zonă de cercetare-proiectare, dorim să avem un atelier de prototipuri performant, cu tehnologie de ultimă oră, unde să putem testa produsele pe care le concepem la noi, pentru ca în momentul în care le oferim pe piaţă să fim convinşi că ele corespund cerinţelor”, spune Oltean. Anul acesta, omul de afaceri a cumpărat proprietăți imobiliare în vederea extinderii sediului IRUM şi pentru două spaţii comerciale la Piatra Neamț şi Reșița, în valoare de un milion de euro.

Pentru restul anului, Oltean are în plan dezvoltarea unui departament de galvanizare şi acoperiri metalice. Pe lângă producţie de utilaje agricole, IRUM sprijină micii întreprinzători în achiziţia de utilaje, prin credite de investiţii, cu sau fără fonduri europene aprobate. Omul de afaceri este de părere că măsurile pe care statul le-ar putea lua pentru a-i ajuta oamenii de afaceri sunt „investițiile masive în partea de cercetare-dezvoltare şi acordarea de facilități mai mari pentru profitul reinvestit“.

Aniversare „verde“

Chiar în anul în care afacerea IRUM împlineşte 60 de ani, Mircea Oltean a decis să investească două milioane de euro într-un parc fotovoltaic de 1,39 MW, care va fi pus în funcţiune anul acesta şi care ar putea reduce costurile cu energia electrică din fabricile sale şi i-ar putea deschide apetitul pentru mai multe investiţii verzi.

Afacerea principală a lui Oltean rămâne însă IRUM Reghin, „care trage şi face“, potrivit mottoului declarat de ani buni. Fondată în anul 1953, compania s-a transformat, în 1999, în societate cu capital integral privat. Faţă de anul trecut, numărul de angajaţi a crescut cu 50, ajungând la 550, în special tineri ingineri, care realizează anual peste 500 de utilaje agricole, din care circa 10% sunt exportate în Bulgaria, Ucraina şi Germania. De altfel, TAF 2012 este pe cale de a fi omologat și certificat în Germania, în ideea de a fi exportat acolo. Gama de produse cuprinde în momentul de față tractoare articulate forestiere, tractoare agricole, funiculare, trolii şi piese de schimb, dar fabrica dispune și de centru prelucrări CNC, turnătorie, linie de tratament termic, sculărie, atelier sudură, vopsitorie și service. În ultimii doi ani, investiţiile în retehnologizarea fabricii au depășit cinci milioane de euro.

Atât IRUM, cât şi Maviprod sunt administrate de Mircea Oltean şi soţia sa, Violeta.  Cei doi sunt implicaţi în acţiuni caritabile prin intermediul Rotary Club din Reghin. În timpul liber, omul de afaceri preferă să călătorească în ţările nordice şi să facă sport.

266 este locul ocupat de Mircea Oltean în ediţia de anul trecut a TOP 300 Capital, cu o avere estimată la 18-20 de milioane de euro

26 milioane de euro este cifra de afaceri  cumulată pe 2012  a celor două firme ale familiei Oltean, IRUM Reghin şi Maviprod. Profitul cumulat este de 4,8 mil. euro

2012 a fost cel mai bun an al grupului de firme IRUM Maviprod. TAF-ul 2012 este un produs care se va bate cu produsele occidentale, conceput şi realizat în totalitate la IRUM Reghin. 
Mircea Oltean, director, IRUM Reghin

Nicoleta Bănilă, Capital.ro

22 de comentarii:

  1. Sper sa faca ceva similar, adica unul romanesc, si la sectiunea tractoare agricole, care sunt deocamdata modele din Belarus:
    http://www.irum.ro/utilaje-forestiere-agricole/tractoare-agricole-belarus

  2. Eu la tractoare agricole de mici dimensiuni as vedea o nisa extrem de interesanta, similare cu cele produse in perioada comunista, nisa pe care au intrat chinezii.

    exemplu – Universal 650, inca in uz prin multe sate:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Tractor_Universal_650.JPG

    si aici varianta Universal 650 Crystal produsa de o firma egipteana pt. export (reportaj 2009) care a achizitionat licenta de la Flavus Investments SRL (lichidatorii tractorului Brasov):
    http://www.newschannel.ro/stiri/primul-lot-de-tractoare-produs-la-brasov-dupa-prima-casa-si-primul-siloz-basescu-vrea-primul-tractor/

    „Basescu crede ca acest tractor poate fi omologat si pentru piata romaneasca, agricultura Romaniei avand nevoie de circa 700.000 de tractoare.”

    Nici Tu684dT nu e rau, facut la UTb:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Fi%C8%99ier:Tu684dt.jpg

  3. Pe baza lui U650 a fost scos pentru piata romaneasca U825 cu sau fara cabina insa pretul este destul de piperat.
    http://www.tractorulu650.com/ro/produse.html

  4. Cu siguranta ca printre piesele importate se numara si motorul.
    Romania ar avea un viitor economic mai bun daca industria sa ar fi mai mult preponderent autohtona, avand actionari majoritar cetateni romani,legati spiritual de aceasta tara si care vor sa traiasca aici, nu speculatori care vin aici, stau cat le merge treaba, apoi isi iau jucariile si pleaca in locuri mai bune.
    Pentru asta cei care conduc tara ar trebui sa le creezi facilitati fiscale investitorilor romani pentru a-si dezvolta si moderniza afacerile.Din pacate la modul practic se actioneaza total opus ideii mele.
    Pacat ca Romania nu are mai multi asemenea oameni de afaceri cum este cel de la Reghin.

    • Frumoase ganduri, din pacate nu tin in practica. Si nationalitatea investitorului nu are mare influenta asupra afacerii.
      In realitate capitalul fuge dupa profit… daca ai ceva de oferit o sa ai investitori si joburi. Daca nu ai nimica de oferit decat mofturi, o sa plangi ca de ce nu sunt locuri de munca.

      Si intrebarea de 1 milion de dolari: Ce preferati, un roman care detine o fabrica in Canada sau un canadian care detine o fabrica in Romania?

      • prefer un roman care sa detina o fabrica in canada decat un canadian care sa detina o fabrica in romania insa mai mult decat atat prefer un roman care sa detina o fabrica in romania si care sa prospere si sa asigure job-uri bine platite dintr-o afacere cu valoare adaugata mare , succes domnului cu tractoarele .

        • Imi permit sa spun ca preferati gresit si ca din cauza acestui gen de preferinte suntem unde suntem.
          Dar e ok, puteti sa va intrebati in continuare de ce nu sunt job-uri in tara. Ramaneti cu intrebarea in ritmul asta…

          • laur cum prefer eu face germania si la ei salariul e 3000 euro la noi 150 , plus ca nu se pune problema locurilor de munca , decat sa astept sa vina nu stiu cine sa faca aici o afacere oarecare sa mai dea de lucru la niste flamanzi o perioada si sa ma lase cu ei pe cap cand mi-e lumea mai draga prefer niste oameni de afaceri autohtoni care sa faca o economie prospera bazata pe produse cu valoare adaugata mare si care daca se poate sa deschida filiale in alte tari si in caz de criza sa ramana altii fara locuri de munca nu noi .

            • Unde in legea germana se face discriminare pe baza de nationalitate pentru investitori?

              Ati sesizat bine efectele, dar ma tem ca va inselati asupra cauzelor care au adus Germania acolo unde este.

              • nu face legea germana nici o discriminare intre investitori , germania este unde eate in momentul de fata pentru ca si-a incurajat si incurajeaza in continuare capitalul autohton .

            • DE UNDE NAIBA MAI CONTINUA ABERATIILE ASTEA CU SALARIUL DE 3000 DE EURO IN GERMANIA?
              NICI SEFII DE SERVICIU DINTR-O UZINA SAU O FIRMA DE SERVICIII NU AU MAI MULT DE 2000 DE EURO !!!
              MEDIA DE SALARIZARE ESTE UNA, SALARIUL MINIM ALTA , IAR CELE DE PESTE 2500 DE EURO….ALTA POVESTE COPILASI !
              TERMINATI CU AIURELILE .

              • 3000 euro e pentru neamt , sunt si salarii mai mari 4000 si peste la muncitor in uzinele mari , nu compara salariul neamtului cu ce primeste imigrantul est european care merge la munca in germania .

  5. Perfect de acord cu cele spuse de catre sorin! Guvernul ar trebui sa dea mai multa atentie si sprijin investitorilor romani seriosi, dar sfanta spaga le intuneca mintile si-asa ratacite…

  6. excelente vesti despre romani bravo colectivului de ingineri ca au realizat asa ceva un success romanesc si patronatului.

  7. A fost odata………https://www.youtube.com/watch?v=nh94JRGgDc8
    …dar totul era doar fier vechi,precum spunea febletea doamnelor de la APACA

  8. Practic fabrica de tractoare s-a mutat de la Brasov la Baicoi. Totusi se pare ca fata de IRUM Reghin unde au existat si bani si vointa, nu au evoluat mai departe. Daca va continua mai departe pe aceeasi linie, Mircea Oltean poate sa dezvolte destule proiecte interesante. O firma care produce tractoare forestiere poate produce si vehicule blindate care pot deveni suport pentru orice fel de arme : artilerie, rachete etc.

    Aceeasi directie o poate lua orice fel de industrie in Romania.

  9. In principiu orice lucru produs in RO ma bucura ; Dar TAF-urile astea sunt pt distrugerea padurilor , cate mai sunt…Pentru multi defrisarea padurilor a devenit o sursa de bani obtinuti usor ..in urma ramane dezastrul…Cu cat mai multe Tafuri cu atat mai putine paduri…De ce nu se fac tractoare pt. agricultura ? Pt. ca de acolo nu ies asa multi bani negri ?? In RO sunt 2 surse de imbogatire rapida: afaceri cu statul sau taierea padurilor.In ambele sunt afaceri mafiote cu clanuri si reglari de conturi iar omerta e legea suprema.

  10. Bravo !Desi functionaliatea e primordiala la aceste utilaje arata binisor ,si la exterior , poate cam tabloasa cabina la tendintele actuale ,dar eu ma gandesc , oare daca se termina padurile …cu ceva tunuri gatlig ceva lansatoare si un radar , ce scula multiroala ar mai iesi …!!! [poate chiar robotizat , ca-i cam inalt ] ,de dus , duce ,asa procedau si nemtii inainte de razbel cu tehnica ”civila”

  11. asa ca pt un site military …nu vad blindate in orice dacie , numa-s cam prins in tendintele zilelelor astea de rebeliuni …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *