Azi noapte la Prut

397bddc152fe0b4c70721047161f182a

Mama isi aducea aminte in fiecare an ca pe 22 iunie a inceput razboiul. Nu am intrebat niciodata precis ce sentimete a avut. Oricum puternice daca si dupa 50 de ani tinea minte ziua…

Si am facut prostia de neiertat sa nu intreb cand mai aveam pe cine intreba…

Din putinul care il stiu.

Familia mamei a fost trezita din somn, batea careva la usa. Unu’ care predase radioul da „uitase” galena acasa. A anuntat ca incepe razboiul. Nu cred ca au fost prea tristi cu deporati in famile si mama scapata ca prin urechile acului.Ah, da. Stateau in Chisnau.

Tata- Emil –  fusese mobilizat. Nu stiu pe unde era divizonul (ai mei au fost artileristi. Si la artilerie batalionul se cheama divizion). Alarma in miezul noptii. Agitatia normala, atelarea cailor, incarcarea antetrenurilor si atentie! Si colonelul (presupun lt colonel) anunta: baieti mergem la razboi contra rusilor!! Se pare ca taica-miu a dat un ura de s-au speriat si cai… (era de langa Cernauti. Parintii sai ramasesera dincolo). Si au strigat ura sa-si sparga plamanii cam toti basarabenii si bucovinenii. Au iesit din unitate si au plecat in trap intins. Incepea sa se intrevada lumina zilei, pasarile incepeau sa cante, numai tacanitul ritmic al copitelor, dimineata placuta de vara… si deodata un zgomot de furtuna!

In razmont, mai sa ia varfurile plopilor multe – poate peste 100 si mai bine – de avioane nemtesti indreptandu-se spre Nord!! Mergeau la Cernauti unde au distrus la sol circa 200 de avioane sovietice.

Idem unchii mei Mircea si Ioan si dl Guriteanu – tot artileristi – da’ fara avioane. Ce este ciudat toti isi amineau plecarea… la fel. Sfarsit de noapte, trapul intins, lumina ce se iveste, pasarile… o atmosfera zau asa idilica.

Unchiu Traian era infanterist. Sublocotenent. Avea in subordine si niste basarabeni. Unul dintre ei a inceput sa urle ca lupu’ tragand degetul mare pe gat… a murit din primul asalt dar lichidand cuibul de mitraliera.

Cara Ion era comandant de escadrila. Primisera ordin sa stea langa avioane… si nu erau chiar fericiti. Si vine ordin sa deschida plicul… si apoi debandada organizata a oricarei alarme „pe bune’. La 4 dimineata avioanele (PZL 24) fusesera verificate, alimentate si stateau gata de decolare cu pilotii la mansa. Ma rog nu a fost atunci nevoie de ei, caiamcu’ l-a luat nu’sh ce grup dotat cu Heinkel 112…

22iunie1941

In Bucuresti (si alte localitati) la prima ora s-a anuntat la radio. Si s-a citit si “Ordon treceti Prutul!” Apoi au fost pus la radio o inregistrare cu clopotul soborului din Chisnau si multi, inclusiv vitoarea doamna Cara, au crezut ca trupele deja eliberasera Chisanul,  (a fost mai tarziu. Armata sovietica se retragea pe bdul Alexandru – cel Bun sub stapanire romenasca, Victoriosul sub cea ruseasca, simplu si echivoc Alexandru sub sovietici – si a fost atacata de Stuka. Mama era chiar in catedrala si slujba s-a tinut acompaniata de urletele Stiucilor in picaj, exploziile bombelor care zguduiau catedrala si din cand in cand se auzeau si nechezatul cailor muribunzi si urletele ranitilor…cand a iesit a fost un moment de acalmie a atacului aerian si ajuns acasa prin carnagiu…).

 

Ma rog armata a trecut Prutul ceva mai tarziu, dupa 2 saptamani. Si nu mai stiu ce regiment a trecut Prutul ca la balamuc – in picioare in barci! si cantand “Noi suntem romani!!”, iar ofiterii urlau degeaba adapostiti!  Dar erau mandri de regimentul lor).

 

Cum s-a terminat stim.

Insa dna Mariusea mi-a spus – daca razboiul incepea cu 2 saptamani inainte fetita mea mai traia…

 

 Ghita Bizonu

42 de comentarii:

  1. BINE MACAR CA AI VB CU EI SI TI-AU POVESTIT.

  2. Nu va faceti griji, cat de curand vom avea ocazia sa traim si noi ceea ce au trait bunicii nostri…….nu mai trece mai mult de o luna…o luna si ceva, veti vedea! Luati aminte la vorbele mele si mai tinem legatura, asta daca vom mai avea curent sai internet. Daca nu…gandul este suficient!

  3. Mihai-Cristian

    Foarte buna seria asta de articole . Multumim frumos Bizoane!
    Cat despre ce a spus Cezar, acum sincer, ce e cu toata panica asta oameni buni ? Prea exagerati…. Nu cred ca Rusia e sinucigasa si nici alde Nato. Iar’ daca chiar va fi razbel, se va purta mult mai fin ci nu cu trancanu’ …..

    • @ Mihai -Cristian ….

      bre ce vrei mai fin decit apasarea unui buton al telecomenzii , jostic de avion militar , tanc , drona … etc …… ????????????????????????????? 😉

      • se scrie joystick si inseamna maneta fericirii. un instrument diavolesc … vestic.

        cat despre drone… creca unii is mai in fata altora… cu Voia Domnului.

  4. Lucrurile acestea sunt esentiale pt.supravietuirea spiritului si moralului unei natiuni .La ora actuala cam tocmai asta e lupta desi e parsiv disimulata in calm aparent , si desi metodele si armele [financiar-institutionar-informatic-nutritional chiar]de subminare a increderii sunt din ce in ce mai elaborate psihologic , e esential sa ne intoarcem pe cat posibil la radacinile , traiul si trairea de atunci pt. a contrabalansa balanta si in final pt. a ne cere dreptul la existenta si identitate ca entitate nationala .

  5. Ca si o paranteza , zilele trecute au fost prin Cluj Transilvania History Days , unde au fost prezentate lupte daco-romane , lupte de gladiatori , parada epocilor, ateliere interactiva , lupte medievale , spectacolul Ostirea Craiului Ludovic – a asociatiei Ordinul Dragonului – compania Draco Nigrus ,iar pe langa tarabe cu vintage-uri [ nu le-as numi chiar vechituri , unele erau interesante sau cu incarcatura nostalgica desi mai erau si kitch-uri …sau jucarii -machetutze de epoca ] ,sticlari [care faceau forme din sticla live ] in fine o incercare a unor asociatii constituite in formatiuni de epoca in a prezenta pe cat posibil si real forme de spectacole si worckshopuri cu caracter istoric .
    Ce este de apreciat e din cate am vazut eu ,faptul ca oamenii in numar destul de mare , chiar si-au manifestat interesul , curiozitatea si respectul fata de manifestarile respective , neluand in batjocora sau sictireala actiunea . Chiar le facea placere sa contribuie la spectacolul respectiv sau sa se informeze iar atmosfera era de usoara nostalgie si decenta .Mi-a placut treaba asta .

  6. Probabil erau fashasti …

  7. Ghita Bizonu'

    Multzam ptr reluare

  8. Aloo nu fi-ti nebuni, nu vreau alarma reala 😀

  9. Of of bunicul Gheorghe, medic militar a fost capturat prin zona Odessa. Rezultat: 6 ani de gulag in Siberia. Dar a trăit, spre deosebire de restul prizonierilor, gratie statutului de medic. S-a stins săracul in 1998, Dumnezeu sa-l odihneasca.

    • E bine ca a reusit sa scape si ca a trait atat de mult dupa, majoritatea au murit pe acolo.
      Si eu am avut un vecin care fusese prizonier 7 ani in Siberia, imi amintesc cum povestea ca unii ajungeau sa manance cadavrele celor decedati de foame.

  10. Salut,
    saptamanal zbor cu avionul pe ruta Bucuresti-Timisoara, de obicei cu intoarcere Joi, avionul de seara. Binenteles ca, de anul trecut, pe baza militara este agitatie mare, mai ales ca se construieste o noua platforma de descaracare avioane (cel putin asa am citit in ziar). Ce mi se pare interesant este, ca in ultimile 3 saptamani am vazut, de doua ori, un avion Antonov ucrainean (cel mare cu 4 motoare). Ultima data foarte aproape de un Hercule (fara insemne distinctive), probabil american (dupa schema de vopsire gri). Ale noastre (toate cele 4) era parcate la locul lor in fata hangarelor. Spor la polemici :)).

  11. Nu am mai fi avut romani martirizati in inchisorile comuniste si nici dominatia sovietica daca URSS ar fi fost invinsa. Dar cine stie cum ar fi aratat Europa cu Germania nazista drept stapan absolut si definitiv.

    Daca Hitler ar fi fost oprit la timp, si daca URSS-ul nu ar fi avut atat de multi simpatizanti si idioti utili si mai ales agenti in Occident, poate ca nu ar mai fi avut loc tragedia razboiului si apoi dominatia comunista.

  12. Glorie eterna eroilor!

    Pe 5 iulie are loc Marea Adunare Nationala in Chisinau, sa mergem cat mai multi, se trece granita doar cu buletinul. Actiunea 2012 organizeaza plecari cu autocare, nu costa mai mult de 100 lei dus/intors, se ofera si cazare.

    Daca mai este cineva din Constanta care merge sa imi scrie aici 🙂

  13. Mai fratiilor pactul Ribbentrop-Molotov nu a fost realizat singura de URSS ci a fost ajutata de catre Germania,care l-a dorit,nu uitati dictatul de la VIENA,pierderea Cadrilaterului in favoarea Bulgariei pe care Germania a sprijinito in defavoarea Romaniei.

    • Consecintele diktatului au venit datorita tradarii Romaniei de catre Yugoslavia care isi concentrase trupele pe granita cu Romania. Singura tara care a incercat sa-si respecte angajamentele fata de Romania a fost Turcia care in caz de razboi ar fi neutralizat Bulgaria si Yugoslavia. Mai ramanea Ungaria hortista alaturi de Germania nazista si Uniunea Sovietica .

    • Mai aparator neconditionat al Rusiei/Uniunii Sovietice -indiferent de subiect- ti se pare tie ca Nea Ghita a luat apararea Germaniei naziste? E pur si simplu experienta sa de viata, ce anume te-a ofticat, harta aia care arata cum s-a trecut militar Prutul?

  14. HARTA RESPECTIVA….
    e luata de pe acest site…
    unde este descrisa OPERATIUNEA MUNCHEN in detaliu (Luptele pentru eliberare)
    VA RECOMAND ARTICOLUL ASTA:

    http://www.worldwar2.ro/operatii/?article=5

  15. Nu-s alarmist si nici credul,Doamne fereste de „ceva” rusisme/ungurisme -EU MERG! Stiu drama bunicilor,merg pentru viitorul copilului meu,pentru Romania,pentru trecut si viitor. Stiu ca par aiurea,insa si-acum am in fata lacrimile lor izvorate din dorul Basarabiei. Au fost romani basarabeni,asa au trait si-asa au murit…

  16. Respect Ghita Bizonu,cunosc sentimentul,felicitari pentru articol,la mai multe!

  17. Respect nea Ghitza, un articol super

  18. „Si am facut prostia de neiertat sa nu intreb cand mai aveam pe cine intreba…”

    Da, si tata a fost comandant (sublocotenent la început) de tun anti-tanc (spunea anti-car si nu pricepeam de ce, pentru mine carul era tras cu boi). „Plimbat” prin Rusia si apoi pânà în Cehoslovacia, numai în linia întài (normal, anti-tanc). Prost am fost cà nu l-am întrebat mai multe cât tràia… Doar am retinut cà erau motorizati, si când au devenit aliatii rusilor, a trecut „hipo”, cà tractiunea a mers la aliati.

    • ce „piese”?

      • Habar n-am Ghità, tare as fi vrut sà stiu mai multe…

        • Hm .. intreb fiindca am cunoscut odata pe un domn care a fost subofiter (rezerva) cmd piesa anticar… 47 mm … Cotul Donului – trageau ca prostii… ultima lovitura drept in botu unui T 34 la 30 de metri dupa care T ul a navalit peste ei .. Dl in cauza a ramas singurul in viata (restu pateu) .. si nici el nu stia cum a scapat .. dupa ore intregi de fuga disperata a dat peste romani.
          A da. Tancu a sarjat singur, fara infanteristi si fara sa traga nici din tun nici din mitraliere … (am mai cunsocut un domn.. Subofiter de tancuri. A luptat pe Skoda R2 si un Panzer,. 3 sau 4? A rams in armata pana dupa 60. Si a „primit” un T 34 .. „normal ca ne-au aia cu asa tanc! A da.. AVea niste cicatrici „intresante” – un proiectil perforant a trecut prin turela tancului si a iesit afara!!!)
          Ma rog eroismul cu mana goala … este moarte curata si paguba

          • Si tata era în rezervà, dar parcà nu a avut màcel printre servanti. De rànit, a fost rànit, dar în vest, de o schijà de „Brandt” cum spunea. A avut ordinul „Mihai Viteazul”, schimbat în „Steaua Republicii”, nu stiu ce clasà.

    • Terminologia era de inspiratie franceza de unde denumirea de „anticar”.

  19. Am fost fascinat intotdeauna de povestile celor ce-au trait acele vremuri. Dintre toate, povestea unchiului meu care a scapat din incercuirea de la cotul Donului mi s-a parut cea mai interesanta. Era observator de artilerie in „no mans land”. Se mira si el cum de a reusit sa scape cu viata din mai multe atacuri ale armatei sovietice ce au trecut de pozitia lui, sau de vanatoarea lunetistilor. Povestea ca de multe ori in acea iarna nu reusea sa isi sape postul de observatie in pamantul inghetat si se ascundea prin gropi de obuze, pe sub cadavre mutilate. Intr-o seara, germanii au lansat din avion provizii din care o parte au cazut intre linii. S-a strecurat pana la unul din colete si a reusit sa ia doua cartuse de tigari, fara a atrage atentia inamicului. Tigarile pe front erau valuta forte. A ascuns pachetele in veston si din cand in cand se retragea pe cate o transee parasita si isi savura din captura. Intr-unul din aceste momente, un sublocotenent de artilerie, chinuit de dizenterie, s-a apropiat de el, cerand cu cerul si pamantul sa-i dea o tigara. Unchiului meu i s-a facut mila si l-a servit, cu atat mai mult cu cat in halul in care arata sublocotenentul, nu mai apuca multe zile. Si atunci, stand unul langa altul si savurand tigarile, a venit oferta: contra doua pachete de tigari, omul oferea o cale de a fugi din incercuire. Initial oferta a fost refuzata ca fiind o utopie, apoi pe masura ce omul a mai scapat niste detalii, au batut palma. Astfel in a doua seara, au mers in ceea ce mai ramasese din parcul auto german, au recuperat benzina cat sa faca plinul la un Kubelwagen. Apoi au asteptat primul bombardament matinal al rusilor ce obisnuiau sa-l inceapa pe la 4 -5 dimineata, pe cand era inca bezna. Astfel ca in timpul unui asemenea bombardament matinal, pe cand toata lumea se pitea prin funduri de transee, cei doi au sarit in masina si au luat-o la sanatoasa catre liniile inamice, pe o vaioaga a unui parau inghetat bocna. Cert este ca pana s-au dezmeticit nemtii si au inceput sa traga dupa ei, erau departe. Au trecut prin ploaia de obuze a celor doua tabere si gratie urechii sublocotenentului, formate sa desluseasca dupa suieratul obuzelor, locul in care urmau sa cada. Cursa lor nebuna s-a terminat intr-o padure unde au parasit masina si s-au despartit. Mancand radacini si circuland numai noaptea, a reusit sa ajunga la Nistru unde a dat de o satra de tigani ce a acceptat sa-l ia sub aripa lor. A circulat cu tiganii prin Basarabia pana in ’45. A strans bani si si-a facut documente false, apoi a trecut Prutul inot in vara lui ’45 si s-a ascuns la familia lui din Bacau pana in ’48 cand a fost reabilitat. Nu am auzit de multe evadari de acest gen si de aceea am gasit ca fiind fascinanta povestea lui.

  20. În 1941 nu aveam prea multe opțiuni dar trebuia să negociem. Fostă gubernie integral rusească, Finlanda a primit 1000 de tancuri rusești T 26 de la Germania din capturi. Atunci, ca și azi, nu am avut oameni capabili în funcții de răspundere. Trebuia să negociem dotarea a 20 de divizii de infanterie și 5 de munte. Dacă vreți să mergem cu voi, dați-ne armament, trebuia să spunem Germaniei, cu atât mai mult cu cât eram principalul furnizor de petrol și grâne. Am forțat Prutul în zona Țiganca, deși cercetarea ofițerilor în teren arăta că nu se poate forța pe acolo pentru că dincolo de Prut era o mlaștină apoi o colină, recomandând mutarea punctului de forțare cu 20 de km mai departe. Ofițerii au raportat Statului Major Român, care nu a vrut să modifice planurile făcute din birou. Drept rezultat au murit câteva mii de români în mod inutil, iar toată artileria Diviziei 34 infanterie, tunuri Skoda, a fost capturată de ruși. Aveam tunuri De Bange, numite de cetate, de dinainte de primul război mondial. Afacerea Skoda ne dotase cu camioane cu cauciucuri uzate, așa că am fost nevoiți să cumpărăm ulterior cauciucuri noi pe bani grei din Suedia. Nu aveam artilerie antitanc de 75 mm, nici artilerie antiaeriană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *