Raportul de forte pe Nistru

1

R. Moldova cu Transnistria

Ultimele stiri din directia Transnistriei, dar mai ales a Moscovei, ne spun ca “pacificatorii” rusi vor primi elicoptere moderne pentru a  “supraveghea frontiera administrativă a raioanelor din estul Republicii Moldova”. Cat de necesare si care este modelul si varianta de echipare, deocamdata reprezinta o mare necunoscuta. Cert este ca fortele nistrene detin deja elicoptere transferate de la Armata a -14-a, in urma conflictului de pe Nistru incheiat in 1992, dar se pare ca mare parte a resursei, cel putin oficial vorbind, a fost epuizata. De asemenea, exista zvonuri cum ca multe echipamente din inzestrarea trans-nistrenilor au fost fie inlocuite fie modernizate. Vorba aceea, “fara foc nu iese fum”.

2

T-64 – transnistrean cu cazaci pe el, in timpul razboiului de pe Nistru

3

Si intr-o poza din Tighina draga noua romanilor de o parte si alta a Prutului

Referitor la Armata a 14-a, daca la inceputul conflictului avea structura descrisa aici,  la finalul conflictului inca era o forta, desi transferase o parte din echipamente catre Republica Moldova dar o mai mare parte catre garzile separatiste transnistrene, neezitand a participa cu propriile forte in sprijinul acestora din urma si a aduce la masa negocierilor guvernul R. Moldova, intrat intr-o situatie net defavorabila.

4

BTR-70 transnistrean

            Actualmente, de la o armata care detinea in anul 1990, inaintea conflictului de pe Nistru, un numar de 229 de tancuri, 305 blindate, 328 de piese de artilerie, mortiere, lansatoare multiple de rachete, 43 de elicoptere de lupta si 31 de transport, efectivele sale s-au redus ajungand ca in 2005 sa detina Brigada a 8-a motorizata de infanterie de garda, regimentul de rachete AA 1162, Regimentul 15 de semnalizare si cateva unitati de sprijin, totalizand 1200 de oameni

5

T-64 “transnistrean” la aplicatii

Intre 2000 si 2004, Federatia Rusa au retras 141 de piese de artilerie, 51 de vehicule blindate, a distrus local 108 tancuri T-64 (cel putin asa s-a raportat) si 139 de alte echipamente prevazute in “Treaty on Conventional Armed Forces in Europe”, alaturi de retragerea a 48 de trenuri cu tehnica de lupta si munitii, data dupa care orice dezarmare a fost oprita, desi Rusia se angajase in 1999 la Istanbul sa evacueze intregul echipament militar din zona.

6

Poze de “catanie” – Transnistria, tot cu T-64

            In paralel cu izbucnirea razboiului de pe Nistru si ulterior acestuia, s-a format si s-a echipat armata transnistreana (de consultat reportajul aici), care la nivelul anului 2007 detinea intre 4500 si 7500 militari, in 4 brigazi motorizate, localizate in Tiraspol, Bender, Rîbniţa, si Dubăsari, cu posibilitate de mobilizare a pana la 25.000 de rezervisti. Aceste brigazi detin urmatoarele echipamente, conform Wikipedia:

  • 18 tancuri T-64BV (interesant de verificat daca cele 108 tancuri ale armatei a XIV-a ruse au fost distruse sub supraveghere ONU sau unele au fost trecute in parcul nistrean sau sunt folosite ca piese de schimb)
  • 107 vehicule blindate de lupta BTR-60, BTR-70, MT-LB si BRDM-2.
  • 73 piese de artilerie D-44, mortiere de 120mm si lansatoare de rachete cu 20 de tuburi „Grad„.
  • 46 tunuri AA ZPU-4, ZU-23, S-60 si KS-19.
  • 173 mijloace de lupta antitanc

7

T-64 la defilare in Tiraspol

            La nivel de aviatie, aeroportul militar din Tiraspol, propus de curand spre modernizare si deschidere catre domeniul transportului aerian civil regional, gazduieste avioane de transport si elicoptere relativ vechi, despre care oficial se declara ca ar avea in majoritate resursa de zbor expirata. Astfel, in 2007 se gaseau pe acea baza aeriana 9 elicoptere Mil Mi-8T, 6 elicoptere Mi-24, 2 elicoptere Mi-2, avioane An-12, An-26 si Yakovlev Yak-18. Insa nu este clar cate au fost modernizate sau inlocuite dintre ele.

8

BMD-1 moldovenesc in 2004

            In partea opusa, fortele moldovenesti aveau la nivelul anului 2007  5710 militari, grupati in 3 brigazi de infanterie motorizata, una de artilerie, un batalion independent de forte speciale si unul genisti precum si o unitate de garda.. Ei sunt echipati cu 44 blindate de lupta a infanteriei aeropurtate BMD-1, 266 transportoare blindate inclusiv 91 TAB-71 cedate de Romania in timpul conflictului de pe Nistru, dar si in jur de 227 piese de artilerie, in diverse stadii, de la stocare la utilizare activa.

 

In 2010 efectivul armatei moldovenesti a ajuns la 5148 militari (3176 profesionisti si 1981 recruti), alaturi de 2379 paramilitari si o rezerva de mobilizare de 66.000 de oameni.

9

ZU-23 moldovenesc – formare in perioada conflictului de pe Nistru

 

Echipamentul contine celasi numar de vehicule BMD-1, insa numarul de transportoare blindate a scazut la 164, piesele de artilerie la 148 (cal.122mm si 152mm), totul completat de 117 sisteme de rachete antitanc (AT-4 Spigot, AT-5 Spandrel, AT-6 Spiral), 138 tunuri fara recul (probabil SPG-9), 36 de tunuri antitanc de 100mm MT-12 si un numar similar de tunuri antiaeriene ZU-23 cal. 23 mm . Iata si unitatile componente ale fortelor terestre ale Republicii Moldova:

  • Brigada 1 Infanterie „Moldova” – Bălţi
  • Brigada2 Infanterie „Stefan Cel Mare” – Chişinău
  • Brigada 3 Infanterie  „Dacia” – Cahul
  • Brigada de Artilerie „Prut” – Ungheni

h

Militari din R. Moldova la Scutul Pacii 2012

  • Batalionul de Geniu Codru
  • Regimentul independent transmisiuni radio Basarabia

x

Militari din batalionul de operatii speciale Fulger alaturi de militari americani

  • Batalionul Independent de Forte Speciale Fulger – Chişinău

s

Carabinieri defiland prin fata unui militar din garda de onoare- Chisinau

  • Compania Independenta de Garda de Onoare – Chişinău
  • Trupe de Carabinieri (Jandarmi)

 

fg

AN-72 Coaler

            Daca in 1994 fortele aeriene moldovenesti constau in 1300 militari organizati intr-un regiment de vanatoare, de 31 de avioane MIG-29 Fulcrum , o escadrila de 8 elicoptere MI-8 precum si 5 avioane de transport, intre care si un Antonov An-72 Coaler, totul aparat AA de 25 de rachete SA-3 Goa/SA-5 Gammon, in 2006 numarul militarilor scazuse la 1040, regimentul de MIG-29 fusese desfiintat pastrand doar 6 avioane stocate, iar cele 8 MI-8 Hip erau inca in serviciu alaturi de 1 AN-26, doua AN-2, 2 AN-72 Coaler, apararea AA fiind redusa la 12 rachete SA-3 ‘Goa’.

y

MIG-29 Fulcrum UB cu insemne ale Republicii Moldova

gh

MIG-29 moldovenesti… pe pista de la Marculesti probabil…

 Cu toate ca actualul ministru al apararii, Vitalie Marinuta (interviu aici), si-a exprimat in februarie 2012 intentia de a cumpara 8 avioane de lupta si 8 elicoptere pentru fortele moldovenesti la un pret estimativ de 240 mil.$, pana in prezent, in principal din lipsa de fonduri, s-au multumit la a reactiva si aduce in stare de uz mare parte din vechiul echipament, completat cu uniforme si eventual echipamente telecom donate de armata americana, posibil si cateva Humvee precum si echipament logistic (camioane). De asemenea SUA au acordat grant-uri  de mai multe milioane de dolari pentru diverse aspecte ale pregatirii soldatilor moldoveni, care pe anumite categorii de arme au des parte de antrenamente cu echivalenti americani, romani sau din alte state NATO.

 hsh

MI-8 cu insemne moldovenesti

            Transnistrenii beneficiaza de capete de pod peste Nistru (Tighina) si un posibil sprijin aerian rusesc, atat ca avioane de lupta cat si ca desant, dar si de flota din Crimeea, care se poate deplasa in cateva ore la intrarea in estuarul de varsare al Nistrului. Cu siguranta, in Transnistria exista deja efective semnificative de trupe speciale rusesti si oameni ai serviciilor secrete, efective care pot fi suplimentate rapid in termen de cateva zile, aceste efective putand ingrosa la nevoie randurile armatei “oficiale” transnistrene ca si “voluntari”.

Soldiers of Moldova's self-proclaimed separatist Dnestr region march during a military parade in Tiraspol

Militari transnistreni la defilare

Toate aceste manevre sunt posibile doar cu acordul tacit al Ucrainei (sa nu uitam ca a procedat similar in 1991-1992, iar acum ar putea avea aceeasi atitudine, in schimbul unor avantaje din partea Rusiei), care si ea, la randul sau, si-a exprimat interesul in repetate randuri pentru Transnistria dar si preocuparea pentru situatia de pe acel mal al Nistrului.Cert este ca cine controleaza Tiraspolul are controlul accesului Dunarii si Nistrului la Marea Neagra, controland si accesul Ucrainei in Bugeac. Practic, zona controlabila la nevoie de Transnistria, militar si informational, se afla in Triungiul Odessa, Ismail si pana dincolo de Chisinau (poate chiar Cernauti).

jfg

Nu va temeti, sunt doar eliberatori si pacificatori! Cel putin pentru Moscova…

            Sa speram ca in cele din urma, in urmatorii ani Rusia va respecta angajamentele anterioare, retragand atat armamentul dar permitand si ca „pacificatorii”rusi sa fie inlocuiti de forte ONU de mentinere a pacii, desi sansele sunt foarte reduse ca Moscova sa accepte asa ceva, avand in vedere valoare strategica a regiunii, atat vis-a-vis de R.Moldova dar si de Ucraina, si nu in ultimul rand fata de Romania.

zgv

Foto: Vitalie Marinuta, Ministru al Apararii in R. Moldova

            Exista in continuare un risc ridicat ca aceasta zona sa fie focarul declansarii unor violente in regiune, afectand statele enumerate mai sus, si tocmai de aceea Moscova se va folosi cu multa abilitate de controlul sau aici in negocierea unor avantaje sau concesiuni din partea statelor interesate de reglementarea conflictului de pe Nistru si refacerea integralitatii R. Moldova, asa cum a fost ea recunoscuta de ONU.

nn

Harta etniilor la Est de Nistru la sfarsitul sec. XIX

Desi multi inca isi mai pun intrebarea “cu sau fara Transnistria”, a doua optiune inseamna doar amanarea unei inevitabile crize, acea zona riscand sa ramana un factor de destabilizare a intregii regiuni, asa cum a fost si in perioada interbelica, cand era folosita pntru infiltrarea de agenti si trupe NKVD.

bazbaz

Tiraspol: monumentul tancului “eliberator” sovietic pe care bunicii nostri l-au infruntat

 

Pe scurt, povestea zonei transnistrene este un cu final deschis. In orice caz, unii se pregatesc intens… ati ghicit, nu e vorba de noi!

 fgfn

In pregatire…

 

Marius Zgureanu

 

Surse poze:

http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?117031-Transnistria-1992-Forgotten-Conflict

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Transnistria

http://en.wikipedia.org/wiki/Military_of_Moldova

 

 

 

84 de comentarii:

  1. Raportul de forte e clar in defavoarea modovenilor: rusii au modernizat aeroportul si pot sa inunde rapid zona cu ‘trupe de mentinere’ a pacii sovietice.
    Moldovenii sunt si putini si nici n-au cu ce. Rusii isi pot permite oricand sa reincalzeasca conflictul.

    Romanii…la furat, mai o toaleta de 90 de mii de euro, una, alta.
    Basca ca suntem campioni ai dezarmarii in regiune. Doar ca il avem pe Chioru care o sa latre de dupa gard, ca daca-i dam drumul din lesa si intra peste ei, dracu-i ia…

    1
    • Intrebarea de 1000 de puncte e urmatoarea: in caz de conflict intre RM si transnistria, poate Romania sa ajute militar ? Eu personal inafara de ceva sprijin logistic si informational, nu cred ca.avem cu ce. poate niste armament de infanterie si ceva munitie, in rest …

      • raspuns la intrebarea de 1000 de puncte
        putem ajuta cu mai mult decat batai pe umar republica moldova insa trebuie sa fim constienti ca iesim din prevederile articolului 5 al tratatului NATO si daca avem ghinionul sa fie rusia in spatele transnistriei ne-am dat dracu si sunt sanse mari sa ne fie redesenate granitele dupa cum vrea rusia .

      • cateva tunuri obuzier de 152 mm ar fi suficient ca sa bage febra in Tiraspol deoarece ar fi in raza de lovire.

        Tinand cont ca vreo 3-4 ani in urma Basescu promitea un ajutor de 100 milioane de $ (nu prea inteleg de unde) ar putea sa dea macar 10% din suma sub forma a 2-3 avioane IAR99 Soim care ar putea asigura ceva suport aerian usor.
        Bineinteles ca nu se compara cu MIG 29 pe care R. Moldova le-a avut si n-am inteles de ce nu au fost folosite la deplina capabilitate a lor in timpul razboiului.
        Totusi este mai bine sa ai ceva decat sa nu ai.

  2. Ii ia dracu doar daca il aleg presedinte 🙂 😉 Ar fi o lovitura mortala pentru Rusia!

    • Sau ministru al transporturilor. Sau responsabil cu vreo flota. O sa fie o poveste precum disparitia misterioasa a celebre legiuni romane in padurile Germanie.

      2
  3. stie cineva care este nivelul de pregatire al armatei Republicii Moldova?

  4. din cate stiu, migurile au ajuns o parte prin SUA, le-au luat din 2 motive: 1 sa se antreneze cu ele, 2. moldovenii erau in discutii cu Iranul sa le vanda lor. parca asa era povestea, daca nu ma inseala memoria…

    • Istoria MiG-urilor 29 moldovenești e următoarea: La Mărculești avea baza Regimentul 86 Vînătoare de Gardă din componența Aviației Navale a Mării Negre. După destrămarea uniunii în Moldova au rămas 33 de MiG-uri 29 ale acestei unități din care 2 erau duble (cod NATO Fulcrum B), 33 erau 9.13 (cod NATO Fulcrum C) și restul erau 9.12 A (timpurii cu derive ventrale – cod NATO Fulcrum A), avioane care au intrat în componența F.A.R.M. În 1992 în timpul războiului din Transnistria un 9.12 a fost doborît. Deoarece operarea și întreținerea acestor avioane era prea costisitoare pentru bugetul Republicii Moldova în condițiile în care războiul consuma deja mare parte a acestuia s-a hotărît vînzarea lor, astfel în 1992 5 bucăți 9.13 au fost vîndute Yemenului de Sud și care au fost ulterior (1994) returnate Moldovei datorită stării proaste în care se aflau, și un 9,13 a fost dat României, celebrul 53 roșu de la M.K.. Pe 06.09.1997 presa rusească anunța că Statele Unite au cumpărat 21 de MiG-uri 29 moldovenești: 6 bucăți 9.12, 14 bucăți 9.13 și o dublă. Motivul achiziției a fost faptul că, în căutare de cumpărători pentru avioanele sale, Moldova a atras atenția Iranului și cum modelul 9.13 avea capabilități de atac nuclear, americanii au decis să nu riște și să le achiziționeze. Se presupune că prețul pentru 21 de avioane împreună cu 500 de rachete a fost de 80 de milioane de dolari americani. Au mai fost vîndute 4 avioane în Eritreea iar cele 6 9.13 rămase sînt stocate pe Mărculești.

  5. nushtiu ce nivel de pregatire au militari nostri –dar cred ca e zero pentru militarii in termen .
    sper doar ca ofiterii sunt bine pregatiti si scoliti..
    asta e unica speranta – si refoma care promite incadrarea in FA doar a militarilor pe baza de Contract –
    Aplicatii nu se fac – doar daca dau americanii bani de benzina –
    soldatii abia daca fac cateva trageri ofiterii de artilerie fac aplicatii cu tunul pe uscat – fara munitie ..
    nu sunt din sistem nu shtiu prea multe dar nici nu se vede nimic…..
    ma tem ca pentru toate astea vom plati cu sange

    • Asta imi aduce aminte de un moment de acum multi ani, o aplicatii comuna romano-moldoveana. Se spunea de catre militarii nostri ca modovenii au venit cu munitia in buzunare, avand cate un incarcator de caciula, iar ai nostri cu camioanele, in final folosind munitie de la noi ca a lor s-a terminat extrem de repede.

      Acum nu stiu cat de real a fost si cat exagerare, totusi sa vi la aplicatie cu una bucata incarcator e cam dezamagitor, dar cam asa se vorbea printre militarii nostrii.

      • Totul se limiteaza doar la bani.Cand esti sarac, faci ce poti.In anul 1995 imi spunea un fost MAC de la marina militara ca a participat la o aplicatie comuna cu rusii.Tipul zicea ca rusii aveau langa ei cate o lada cu cartuse, pentru tras, in timp ce ai nostrii erau dotati cu cateva cartuse.

    • Stai linistit ca acum se merge exclusiv pe solutii politice.U.E. si SUA vor Moldova in NATO si U.E. asa ca se fac pasi marunti in aceasta directie.Totul este ca aceasta directie sa fie dorita si de moldoveni.Chiar daca militarii moldoveni ar trage sute de cartuse la o aplicatie militara, tot nu ar putea face fata multa vreme Rusiei.Vezi cazul Georgiei.
      Rusia trebuie lucrata exclusiv politic si diplomatic asa cum procedeaza acum occidentalii.O miscare razboinica ar atrage riposta brutala a lui Putin. U.E. si SUA nu vor un razboi amplu cu Rusia asa ca R Moldova trebuie sa foloseasca exclusiv doar pargiile politice, in limita rezonabilului.

  6. Basescu; cereti unirea si-o veti avea! dar cereti-o! pai are dreptate, chiar fratii romani de peste Prut sunt cam alergici la unire..

    • e mai simplu de spus decat de facut. gandeste-te la un singur aspect, ce crezi ca ar spune U.E despre ideea de a avea un conflict la granita sa si mai ales Germania, prietena rusilor. sunt atat de multe aspecte care trebuie luate in considerare ca poti scrie o zi intreaga si nu termini.stiu ca sunt unii care spun sa iesim din UE si alegem propriul drum, dar cu clasa noastra politica…. e mai greu de realizat

    • Romania este o tara saraca, corupta si birocratica care din pacate nu ofera prea multe oportunitati cetatenilor sai.Cei mai bine pregatiti cetateni romani emigreaza pe capete.Moldovenii stiu aceste aspecte negative asa ca nu sunt atrasi de saracie.Daca Romania avea o situatie economica si sociala macar cum este cea a Poloniei, sa nu mai vorbim de Austria, Germania sau Olanda, lucrurile ar fi stat cu totul altfel.In general, indiferent de etnie, oamenii vor sa aiba parte de o viata linistita, civilizata si sa traiasca in bunastare.
      Din cazua bunastarii pierdute, moldovenii de peste 40 de ani care au trait in perioada comunista au nostalgia URSS.Personal nu ii condamn.

    • alergici si cu mintile spalate. cu majoritatea canalelor tv in limba rusa cum ai vrea sa gandesti ceva contra rusului. Romania , din pacate abea acum citiva ani s-a apucat sa investeasca aici peste Prut in PR sau. Pana acum doar vorbe erau… Unirea numaidecit va fi – cand va muri babaritul procomunist si oligofrenii pro rusi. Maxim in 10 ani vom fi o TARA MARE

  7. Moldovenii sunt o piatra tare pentru rusi. Au demonstrat-o in ’91-’92.

  8. Suntem o piatra tare – dar foarte mica,, pentru orice conflic sau confruntare locala FA are forta sa se apere dar nu sa atace ..cat timp ne vom putea apara sa ne spuna expertii ..
    Unirea se va vace la noi si de catre noi cei din Basarabia –ar ea trebuie sa vina de la Bucuresti – prin toate mijloacele – radio .Tv, Ziare , schimbari in constitutia romana, programe cu strategii bine gandite si puse la punct .. – nu doar promisiuni de dragul voturilor…

    • Pai in primul rand nu-l mai votati si slaviti pe chior, o sa va iubeasca mai mult romanii. 😀 Glumesc e dreptul vostru sa votati ce doriti si deasemenea sa suportati consecintele, ca in cazul cu comunistii :).
      Iar legat de unire, din nefericire trebuie sa ii dau ceva dreptate chiorului, voi trebuie sa o cereti primii, nu de alta dar imagineaza-ti cum ar rasuna planeta daca ar venii cererea din Romania.

      Romania din ce stiu eu, nu sunt sigur, are un acord cu Moldova pentru a oferii armatei voastre informatii si sprijin pe parte de razboi electronic. Daca adaugam si gazele care vor sa le furnizeze, posibilitatiile de studiu in Romania, cetatenia Romana si altele, putem spune ca nu se fac doar promisiunii. Sa nu uitam ca Romania este acuzata de terte parti legat de aceasta relatie.

    • Din pacate politicienii romani, indiferent de partidul din care fac parte, nu au strategii reale, de succes, nici pentru tara lor, Romania.

      1
  9. Acele T-64 pot da serioase dureri de cap oricui ajunge p-acolo cu treburi, și nu e pregătit să le salute cum trebuie…

    • da, de buna seama, 18 T-64 de pe vremea lui Hrusciov sunt obstacol de netrecut.

      • 🙂 🙂 🙂 🙂
        Dă-te tu la ele cu un T-55, sau ca un pifanterist feroce dotat cu RPG-7, și p-ormă vino înapoi să ne povestești cum a fost…

        1
        • Nu știu ce efect or avea RPG-7 asupra conservelor rusești dar AG-9 dădea găuri în ele de le lua DRAKU!

          În ’92.

          Și pun pariu că dacă ILICI avea mai multe COJONES în pantaloni și le trimitea basarabenilor și niște TR-580 pe lângă amărâtele alea de TAB-71 alta era situațiunea…

          • Urasc AG 9 din toata puterea sufletului meu. Mi se pare astazi cea mai proasta arma AT, vorba vine, pe care o avem in dotare. Trei oameni necesari, raza scurta, greu de trasportat, lovitura de lupta antica. Le-as arunca imediat si as cumpara dracului cateva sute de Spike cu raza de 800 de metri…

          • Daca moldovenii ar fi avut in dotare TR580, rusnacii le-ar fi distrus.Moldovenii ar fi avut nevoie in primul rand de mai multi infanteristi foarte bine instruiti, cat mai multa artilerie moderna AT si de camp, si binenteles, armament portabil AT.
            Daca le-am fi dat moldovenilor, avioane, cu tot cu piloti, asa cum au cerut, rusii ar fi dotat forele rebele cu baterii AA, poate chiar SA-10, si avioane de lupta Suhoi 27 si 25.

        • Cu 1-2 milioane de $ se putea/se poate face rost de 20-30 de Konkurs-uri de pe „piata libera”. Dupa primele 7-8 T-64 care-si zvarleau turela in slavi dupa obiceiul T-urilor nu cred ca restul echipajelor mai aveau chef de prea multa actiune. Nici macar nu au nevoie de tancuri ca sa contracareze o forta de doar 18 tancuri inamice. Dar na, romanii viseaza la multiroale care sa se bata de la egal la egal cu Suhoaiele ca pe vremea lui Bazu si Agarici si Leoparzi fabricati la Bucuresti dar cand vine vba sa faca rost de cateva desfacatoare de-alea de conserve cum are tot pastorul de capre prin Golf brusc treaba devine complicata.

          • @Stelian…
            Eu nu am zis ca puteai să te duci cu Javelin sau Milan, uatevă…
            Eu ți-am zis să te duci cu alea „care este” acum în dotare, „pe persoană fizică”

            1
          • @sharky: daca esti interesat sa rezolvi o treaba pui banul la bataie si cumperi ceea ce trebuie. E vorba de o lupta nu de turniruri medievale caveler vs. cavaler, tanc versus tanc. O forta de 20 tancuri poate fi eficient contestata folosind ATGM-uri. Romania are sute de Spike-uri deja asa ca un ajutor pe linia asta ar scoate din fuctiune rapid blindatele transnistrene. Doar ca Ro e un stat NATO si UE si teoretic responsabil asa ca nu are voie sa ajunga nici un Spike pe acolo. In schimb nimeni nu opreste un „om de afaceri patriot” sa cumpere pe numele firmei lui de import-export inregistrata prin Cipru sau Seychelles cateva duzini de ATGM-uri preferabil chiar rusesti si sa le vireze in Rep. Moldova.

          • Si eu consider ca in primul rand Romania are nevoie de tehnica de lupta AT, adica de tehnica portabila AT, in genul RPG 29 si 32, Spike.Javelinul este prea scump pentru noi.

        • @sharky daca mergi acolo cu un RPG crede-ma ca va iesi rau pt T-64. Tu poti sa vezi ceea ce el nu poate.

          • T-64 e capabil, mai ales dacă e actualizat. Nu m-aș duce cu T-55 peste el nici să mă împuști. Dacă ai echipaj expert pe 55, iar ceilalți îs începători beți turtă, poate … dar corpul acela blindat a fost de elită, deci nu…
            TR-85M1 nu discută, normal, cu T-64 și 72.
            AG(RPG)-7 poate elimina T-55, 72 mai ușor (magazia și motorul) decât 64(motorul, apoi sare și magazia după câteva minute).

            Legat de ce au pe acolo, observ că autorul nu a scris de T-80U(cred), care este acolo în parcare.

          • @Thy…
            🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂
            @ Floryyn..
            fratele meu, poți să îi spui multe lui T-64, dar conservă nu prea i se potrivește…

          • T80?! Fortele rusesti nu prea mai au arme grele… Eventual nistrenii, dar cateva bucati neoficial… dar nu cred…

    • Citesc si ma minunez de anumite comentarii.

      1. Militarii moldoveni din Batalionul 22 Mentinere a Pacii (daca retin bine denumirea) si mai ales de cei din Batalionul Destinatie Speciala „Fulger” sunt foarte, foarte buni. De nivel mondial.

      2. Am conversat cu niste participanti (moldoveni) la Razboiul din Transnistria. Au fost militari exceptionali. OMONi, cu experienta in Afghanistan.

      3. Observ ca balansam de la „vin rusii peste noi” la „mergem la ei in Tiraspol, s-o facem parte in parte”. Potoliti-va, copii… Basarabia o luam cu voia rusilor. Prin diplomatie. Au un rol si inflamatorii (agitprop, sunt multi pe aici), dar let’s cool it down.

      4. Articolul in sine e plin de inexactitati in legatura cu denumirile (traduse probabil din engleza). Regimentul 15 Transmisiuni (nu semnalizare), etc.

      2
  10. ce stiti despre zvonurile cum ca , mig-urile 29 moldovenesti ar fi fost operate de piloti romani in 91-92 ?

    • Hai frate nu si aici, deja e pe toate posturile tv. Din cauza ta iar ma apuca sa vorbesc de cum visez sa-i trag pe unguri si tigani in teapa si dupa ma acuza lumea de rasism.

    • @mihai444 …pai E mare ruda cu,, primul ,,presedinte ales democtatic de trei ori…ce p… masii,chiar asa ,vrei sa moara chiar ca un caine MAJESTATEA…..

  11. Care se pricepe pe aici, am vazut intr-un video cu americani prin Afganistan mai demult, foloseau ca un fel de „prastie”, cu explozibil cred.

    Stie cineva la ce ma refer?

  12. In ’92 rusii si-au dat practic cu brisca’n coi pentru ca multi dintre moldoveni erau veterani din Afganistan, asa se explica cum a fost posibil sa piarda aprox 3000 de oameni iar moldovenii undeva la 300 (cifre aproximative).
    Acum veteranii aia au… sa zicem peste 40-45 ani, nu mai este la fel de usor sa lupte la o adica, speram totusi sa nu se ajunga la conflict armat :|.

    1
  13. Ati vazut poza cu primul tab ? Pe el scrie ,,moarte ocupantilor romani” …desi ei se luptau cu moldovenii.De ce oare ? 🙂

  14. Tancul rusesc distrus la Tighina, cel din poza de la începutul articolului, filmat din mașină (minutul 0.52):

    http://youtu.be/zssXCoo4w3Y

  15. @stelian Cu 1-2 milioane de $ se putea/se poate face rost de 20-30 de Konkurs-uri de pe “piata libera”. Dupa primele 7-8 T-64 care-si zvarleau turela in slavi dupa obiceiul T-urilor…

    Cum ridică în slăvi o rachetă TOW un T72: http://youtu.be/QUMxZ34Ptco

    Explicația: the T-72 has a carrousel type ammo storage just below the turret bearing. Housing the projectiles in the top casette, and the combustable shellcases in the lower casette. Hitting the tank on top of the turret’s roof with a EFP (there where the armour is at it’s thinnest) will shurely cause an instantanious catastrophic explosion of the ammo stored just below the impact zone.

  16. @George GMT Urasc AG 9 din toata puterea sufletului meu.

    George, arma ta „preferată” 🙂 în acțiune, în Siria http://youtu.be/Fpc2QIlWFeI

    Până la urmă omulețul ăla „rebel” își face treaba cu ea. Dacă avea o încărcătură termobarică MADE IN ROMANIA pulveriza din prima cuibușorul de nebunii al lui Al Assad.

  17. „Raport de forte”?Romania a primit OK si de la NATO si de la UE si de la RM sa se ocupe dpdv informativ de zona respectiva.Cu alte cuvinte,toata lumea stie ceva,noi stim ceva,Rusia stie ceva.Spunea cineva ca nu le putem da moldovenilor chiar orice fel de „jucarii”!Pe bune?Deja pana si cei de la NATO si UE percep Moldova ca parte integranta atat a Romaniei cat si (mai e mult pana la Vilnius?) a UE si NATO.Romania si-a luat raspunderea sa faca frumos si curat in zona?Atunci o sa faca.Singura pe fata,ajutata de Aliati pe din dos.

    • @Mandrean Paul
      Romania o fi primit OK sa se ocupe dpdv informativ de zona aia.

      Cred ca articolul nu se refera la razboiul informativ, ci la raportul de forte in caz de conflict militar, atunci cand evident politicul si informativul au esuat.

      Asa cum am mai scris Rusia, asa cum o cunoastem noi pe ea, draguta de ea, isi poate permite sa reincalzeasca supa in zona aia. Pt ca e mare si are cu ce. Si asa ai sta in caracter, vorba paianjenului.

      Ce face Romania in cazul asta, isi trimite agentii sa faca poze?

      Asa cum am mai scris 🙂 Rusia probabil o sa forteze aerian cu avioane de transport escortate de regimente de vanatoare prin Ukraina, care NU o sa aiba tupeul sa le doboare avioanele pt ca dupa aia e posibil ca Ukraina sa se dezintegreze usor usor si anume repede si brusc. De abia ai asteapta rusii.

      Bon, acu’ ce jucarele sa le trimitem noi moldovenilor ca sa lupte cu niste regimente rusesti de vanatoare-bombardament stationate la Tiraspol si cu niste mii de oameni din spetzsnaz/brigazile de garda aeropurtate cu echipamentul de rigoare, munitii etc.

      Sa le trimitem T55urile noastre? Sau le imprumutam cateva LanceRe din cele 20 care mai zboara? Si sa avem ce le trimite, trebuie sa le trimitem cu tot cu operatori si logistica. Avem tupeul?

      Ce curat vrei sa faci cu niste brigazi aeropurtate desantate la Tiraspol?
      Ai tupeul sa le omori cateva mii de soldati, asta in cazul in care chiar ai cu ce si aia stau sa faci tu target practice pe ei? Cam ce crezi ca se intampla dupa aia in zona asta? Asa, un pronostic…

      „Ajutata de Aliati pe din dos” 🙂 🙂 suna cam pederast ce spui, probabil chiar asa or sa ne ajute, pe din dos 🙂 🙂

      Ideea e ca sa nu se ajunga la conflict militar cu rusii in Transnistria.
      Problema e ca rusii isi pot oricand permite sa-l inceapa daca nu le convine situatia

      • Parerea mea e ca rusii nu isi permit ceea ce spui tuu, escadrile de vanatoare-bombardament violand furioase spatiul aerian al Ucrainei si Moldovei, mii de soldati debarcati la Tiraspol si nimeni neavand curajul sa-i omoare ca cine stie ce o sa se intample dupa asta.
        Adica, o astfel de actiune va forta Romania in conflict, si odata cu Romania si NATO. Ori eu nu cred ca Rusia vrea un astfel de conflict „cald” (sa nu zic fierbinte) cu NATO.

        De aia e un conflict inghetat acolo, rusii si-au dat seama ca Moldova le scapa din gheare si tin cu dintii de Transnistria ca un cap de pod zic eu mai important pentru Ucraina decat pentru Moldova/Basarabia. Sigur, prin Transnistria ei tin incurcata si Moldova (si mentin ura romanilor fata de ei la aceleasi cote inalte).
        Dar motivul principal e Ucraina. Odata Transnistria pierduta Ucraina va scapa si ea de un cui in coaste si va avea spatele asigurat cum se zice, in fata unor posibile confruntari cu Rusia pe teme geopolitice
        Iar daca Ucraina iese din sfera de influenta rusa inseamna ca NATO se apropie chiar la granita Rusiei.
        Transnistria ii deranjeaza pe ucrainieni la fel de mult ca pe basarabeni sau pe noi.

        Treaba cu Rusia care va dezmembra Ucraina iarasi nu cred ca e prea realista. Asta ar insemna prabusirea Ucrainei si impartirea ei intre vecini, probabil va exista si un stat Ucraina mult mai mic (si evident dusmanos fata de Rusia) ceea ce va aduce iarasi NATO mai aproape de granitele Rusiei (teama principala a Rusiei din ce inteleg eu).

        Asa ca nu cred ca Rusia va incepe cine stie ce aventuri militare prin Moldova, ci doar va incerca din rasputeri sa se mentina in Transnistria cumva pentru a incurca, cat poate de mult, unirea cu Romania si in consecinta avansarea NATO (si chiar UE).

        Parerea mea e ca cel mai bine ar fi ca Transnistria sa se imparta intre Moldova si Ucraina, partile romanesti revenind Basarabiei (care s-ar uni cu Romania) si cele ruso-ucrainiene Ucrainei, care va ceda la schimb teritorii in nordul Bucovinei si sudul Basarabiei. Din pacate Ucraina a cazut in plasa Rusiei cand a permis existenta Transnistriei si aprovizionarea ei prin Ucraina, si in timp va plati mai mult decat Basarabia.

        • radu citeste articolul 5 din tratatul NATO onainte de a scrie aberatii , daca rusia ataca republica moldova care nu e membru nato si noi ne bagam o facem pe barba noastra NATO nu ne va trimite nici macar un surub in ajutor .

          1
          • @florian
            Romania nu trebuie sa declare razboi Rusiei, nici sa intre oficial cu tancurile in Transnistria.
            E de ajuns sa trimita arme (inclusiv rachete AT, rachete AA cu raza scurta, contra elicopterelor sa zicem, aruncatoare, lansatoare de rachete, TAB-uri, mine etc) si sa aiba vreo cateva mii de „turisti” la Chisinau.

            Nu va fi nimic oficial, dar rezultatele se vor vedea in teren. Ce crezi ca va face Rusia, care deja ar incalca toate legile internationale intervenind in Transnistria?
            Va ataca Romania, un stat care nu i-a atacat oficial?
            Vor declansa astfel un razboi cu NATO? Eu ma indoiesc, deasta spun ca rusii nu au interesul sa incalzeasca din nou acel conflict pentru ca s-ar putea ca presiunea sa faca oala sa se verse si sa-i arda si pe ei.
            Ei vor doar sa se mentina acolo, si totul sa fie cat mai inghetat (eventual mai misca ceva sa stie lumea ca inca sunt acolo, niste provocari calculate).

            Eu cred ca prin Transnistria tin si Ucraina in sah in acelasi timp

        • radu , rachete antitanc putem trimite ( ag 7 , ag 9 ) , antianeriene de tip stinger nu avem , e suficient ca transnistrenii sau rusii sa captureze o parte din Ț turistii Ț trimisi de romania si sa puna mana pe niste documente intocmite in statele noastre majore sa poata demonstra implicarea noastra militara ( e doar o chestiune de timp intr-un razboi ) si in momentul acela vor lua masuri de represalii impotriva noastra , nu te baza pe NATO fiindca in atare situatie suntem in afara articoului 5 , vom fi in situatia in care a fost Georgia in urma cu 5 ani .

          1
      • Apropo de Spetsnaz, eu nu cred că băieții noștrii din forțele speciale, de exemplu Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” le-ar fi inferiori cu ceva. La nici un nivel, pregătire, echipare, ca să nu mai vorbim de moral și motivație.

        Dacă băieții ar merge acolo dotați și cu un număr suficient de sisteme portabile antitanc (de pildă Eryx franceze, foarte bune la cafteală în oraș și accesibile ca preț) și antiaeriene (de ex. Mistral) ce-ar face rușii cu conservele lor? Ar lua-o în gură eventual…

        • Capu Midia, lansare Mistral în cadrul exercitiului „CARPATINA 07”:

          https://en.wikipedia.org/wiki/File:Lansarea_unei_rachete_MISTRAL.jpg

        • Ai nostri ar fi mancati cu fulgi cu tot, datorita unui foarte important amanunt: logistica. Poti trimite tu ai mai ai naibii soldati, daca nu le poti asigura logistica corespunzatoare ii trimiti la moarte sigura, iar la capitolul logistica armia romana sta incomparabil mai prost decat la dotarea unitatilor mai vizibile sa zicem. Nu avem cu ce trimite in lupta nici macar un regiment de tancuri, daraminte cinci batalioane.
          Noi discutam ca fraieri pe aici ce tancuri, ce avioane, ce TAB-uri sa luam, si cand colo, cea mai importanta latura a oricarei armate din lume, logistica, este practic inexistenta.
          Poti avea si zece nave cu tunuri laser, fara capacitatea de a le aproviziona, repara, transporta munitii si combustibili, esti facut zob in cateva zile… Din pacate despre dezastrul apocaliptic din spatele armatei romane, logistica, rezerve strategice, pregatirea agentilor economici pt sustinerea unui conflict, despre rezervele active, nu am scris deloc…Acolo abia se vede starea de incapacitatea de lupta a armatei.
          Suntem practic legati de maini si de picioare, pentru ca logistica este efectiv alfa si omega unei forte militare si aproape intotdeauna au dat castigatorul intr-un razboi.

          1
          • George, bagă un articol despre logistică. Eu îmi recunosc ignoranța în materie și orice apreciere pe subiectul ăsta o pot face doar de la nivelul unui bun simț cât se poate de…telegrafic 🙂

            Logistica în Basarabia/Transnistria…păi nu e vorba de Sahara, există acolo o rețea de drumuri, căi ferate și aeroporturi, basarabenii, oricât de amărâți or fi nu se compară cu Afganistanul ca infrastructură, noi slavă Domnului mai avem camioane, vagoane și niscaiva Spartanuri și Hercules. Nu debarcăm în Normandia acolo., nu?

            În ’92 ce logistică aveau voluntarii basarabeni care s-au bătut cu THE MIGHTY LEBED și armata lui a paișpea? Am cartea lui Ion Costaș despre războiul din Transnistria, acolo să vezi dezastru apocaliptic și totuși au rezistat și puteau câștiga dacă nu erau cozi de topor și oameni fără creier și cojones…

            În fine, știi cum se spune, nu trageți în pianist, face și el ce poate.
            Eu așa văd problema, voi băgați un articol despre logistică și cu ce se mănâncă ea și comentăm acolo.

            1
          • Ai pus un mare punct pe i , nea George. Am mai punctat și eu chestia asta pe aici de cîteva ori, dar nu s-a prea prins lumea despre ce era vorba în propoziție. la nivelul anilor ’90, se făcuse un calcul din care reieșea că pentru un luptător de pe linia frontului erau necesari alți 7 oameni în spatele frontului, care să îi asigure luptătorului tot ce îi trebuie…lăsînd la o parte tehnica necesară. Nu mai știu acum care ar fi raportul, dacă s-o fi schimbat….

    • @Mandrean Paul

      1. Faptul ca Romania se poate ocupa informativ de zona respectiva tine de diviziunea muncii in cadrul aliantei. Nu o sa se ocupe francezii de zona Moldova/Transnistria cand Romania are avantajul limbii si al cetateniei. Asta nu inseamna ca NATO percepe Moldova ca parte integranta a Romaniei.

      2. La Vilnius Moldova va semna in cel mai bun caz un acord de asociere cu UE. Care va fi echivalentul unui acord de cooperare. Asta nu o va transforma nici macar in candidat pentru integrare! E un pas spre relatii mai stranse cu UE. Si spun in cel mai bun caz pentru ca nu e deloc clar daca toti membrii UE vor fi de acord cu semnarea unui astfel de acord cu Moldova.

  18. Fratilor – Vilnus e aproape –romania ajuta moldova in multe directii,, INformativ militar ,SMURD, bani pt reforme smad,,etc ect ,mai multe programe d e genul asta si noi cei din basarabia vom simti UNIREA …si nu vor mai trebui tancuri ..(sper

    zilele astea la stiri sa spus de roforma mai si de pregatirea canimor din MAI si FA – simplu -se vor dresa cainii doar in limba romana ,,- nu rusa nu franceza -chia r si un pas mic poate aduce mult..

  19. iar referitor la tancuri –dar cele 44 – BMD-1 NONA – sunt foarte bune (chiar daca sunt din aluminiu)– nu pot face fata catorva tancuri + plus infanterie cu RPG plus artilerie-???? – nu cred-!!!
    in 92 – cele 44 BMD-1 – nu au fost in dotarea FA ..rau inca in fosta armata sovietica care inca era functionala – in proces de descompunere ….
    chiar si asa fara armata proprie doar cu cativa voluntari sa facut fata ..

  20. Cel mai simplu e sa va uniti cu Romania. deveniti parte din UE si NATO automat.
    Intarit drastic frontiera cu trannistrenii dar drastic sa nu treaca nici musca si lor le interziceti accesul pe teritoriul UE.

    Dupa aia o sa vrea ei singuri sa se alipeasca…

    • Nu poti sa invinuiesti pe toti cetatenii RM ca ezita sa se uneasca cu Romania.Cu parere de rau Moldova este bine ancorata de est,gagauzia,transnistria,Baltiul care este oras rusesc plus ca avem partide in parlament care primesc sprijin financiar consistent si politic (Partidul comunistilor,P.socialistilor si alte partidute care se declara stataliste dar promoveaza o politica filorusa).
      incercati sa aveti rapdare si sa incercam sa convingem populatia sa faca unirea.

  21. fara ajutorul ucrainei e greu…..
    eu nu inteleg dece nu avem la hotarul cu ukraina si transnistria si un post de vamesi moldoveni – sau chair in cadrul vamei ukrainene –cate un post mic -comun cu ucraina –sa efectuam controlul 100% ,,,cu restrictii de circulatie pt cetatenii care au cetatenie russa –facilitati pt cei care au buletin moldovenesc- amenzi pt cei care trec prin transnistria si oferirea si perfectarea GRATIS a actelor pt cetatenii nostri din transnistria .. burse pt iei,, ajutoare ,

  22. Igor sunt perfect deacor cu tine cu exceptia restrictiilor pentru cetatenii rusi ,nu vad sensul de a restrictiona circulatia lor doar o sa deranjam INUTIL porcul
    Nici un stat nu a cedat o palma de pamint si noi tot nu o vom face .Transnistrenii trebuie atrasi nicidecum izolati si aici ma refer la nivel de populatie. Izolata trebuie administratia de acolo,economic,politic. etc

  23. Salut.

    La ce va referiti cand ziceti „cozi de topor; omuletii verzi; FA” ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *