Suedia nationalizeaza Kockums

153218_1F

Razboiul dintre ThyssenKrupp si guvernul suedez, purtat pana acum relativ civilizat, cu manusi, a luat o turnura melo-dramatica atunci cand reprezentati ai FMV (agentia insarcinata cu achiziile militare ale Suediei, echivalenta DpA), cu escorta militara, au patruns in birourile din Malmo ale germanilor si au confiscat documente si echipamente clasificate.

Istoria intortocheata a relatiilor dintre cele doua parti incepe cu achizitia de catre HDW a concurentului suedez Kockums, mai apoi fuzionand cu ThyssenKrupp si formand in acest moment ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Sursa problemei sta in detinerea de catre TKMS a doua divizii concurente, specializate in constructia submarinelor conventionale, fiecare avand propria tehnologie si capacitate industriala.

Cum doua sabii nu incap in aceeasi teaca, una dintre cele doua divizii a fost favorizata, aceasta fiind deloc surprinzator cea germana, in timp ce Kockums a ramas doar cu promisiuni vagi legate de constructia unor submarine de tonaj mic.

Germanii au scos practic de pe piata concurentul suedez, suflandu-i un contract vital, cu Singapore, asiaticii operand submarine suedeze si inclinand initial pentru continuitate.

TKMS a dat de inteles ca nu va sustine dezvoltarea unei noi generatii de submarine suedeze, numita A26, informand practic toti clientii potentiali ca in cazul in care vor decide totusi sa aleaga varianta suedeza, vor fi supusi riscului de a nu primi submarinele (la timp, in buget sau deloc). In relatia directa cu guvernul suedez, TKMS a transmis aceleasi mesaje, refuzand sa ofere un pret fix pentru modernizarea actualelor submarine Gotland din dotarea Marinei sau pentru dezvoltarea noii generatii A26.

In paranteza, un furnizor va incerca sa transfere tot mereu riscul unui proiect complex si de durata clientului, orice intarzieri sau fluctuatii de costuri urmand a fi transferate direct acestuia din urma. De cealalta parte, clientul va forta un pret fix, transferand complet responsabilitatea in sarcina constructorului. Undeva la mijloc se poate ajunge la o intelegere, constructorul oferind un pret fix, mai mare decat cel variabil initial, luand astfel in calcul o parte din riscurile previzibile, urmand ca restul sa fie absorbite.

E destul de clar ca cele doua parti nu au ajuns la acel punct iar negocierile trenau de ceva vreme. Timpul era insa de partea germanilor, care urmareau practic impingerea diviziei suedeze intr-o situatie dificila. Se pare ca evenimentele din Ucraina au facut ca suedezii sa realizeze pericolul de a ramane fara industria nationala constructoare de submarine si au decis sa actioneze.

In primul rand, realizarea noii generatii de submarine bazata pe tehnologia AIP de tip Stirling, practic o marca inregistrata a Kockums, era condusa de guvernul suedez, TKMS fiind doar un contractor si deci tehnologia A26 apartinea Suediei. De aici si pana la a incerca recuperarea in forta a planurilor si echipamentelor sensibile din birourile TKMS a fost un pas mare, pe care suedezii l-au facut pana la urma.

In acelasi timp, guvernul a retras proiectul celor de la TKMS si a comandat singurului concern care ar putea sa construiasca submarine in Suedia, SAAB, un studiu pentru a determina in ce conditii si care ar fi costurile infiintarii unui asemenea santier naval. SAAB, desi este un furnizor de sisteme militare navale, nu a construit niciodata submarine asa ca primul pas pentru a castiga expertiza necesara a fost sa atraga inginerii suedezi care lucrau pentru TKMS. In ciuda bonusurilor oferite de germani, se pare ca echipe intregi de specialisti au trecut de partea SAAB.

Miscarea a fost destul de ampla pentru a forta TKMS sa incerce o negociere cu guvernul, oferind unele conditii mai bune si perspectiva dezvoltarii diviziei, desi nu in directia sperata de suedezi ci tot spre constructia de submarine mici.

In final TKMS pare a fi capitulat, in Aprilie fiind semnat un memorandum intre germani si SAAB, care prevede posibilitatea ca suedezii sa-si cumpere inapoi santierul, contractul urmand sa fie incheiat pana in luna Iunie. Daca germanii vor lasa sa le scape unul din principalii concurenti sau vor contra-ataca in vreun fel, ramane de vazut insa episodul arata clar care sint problemele incercarii de a integra unitatile de productie militara din Europa, acolo unde interesele nationale se lovesc de cele economice.

 Tehnomil

17 comentarii:

  1. Foarte interesant .Se vede foarte clar cum se interpun interesele comerciale celor nationale .Banii sunt mai presus de natiune.
    Si mai interesant este ca probabil nemtii si rusii colaboreaza destul de puternic pe constructia de submarine .Cum se stie Suedia a pus intodeauna probleme majore submarinelor rusesti si nu vad de ce cu un pic de ajutor nemtesc rusii nu ar fi actionat spre suedezi in aceiasi directie in care au actionat si la noi, totul fiind facut cu companii occidentale .Rusii nu pot fi acuzati ca au dorit distrugerea industriei de aparare a Suediei.Au facut-o nemtii astia lacomi!
    Intamplator sau nu rusii sunt maestrii la lovituri de-astea in spatele cortinei.
    Nu vi se pare ca exista un pattern cu Romania!Si probabil ca si altii mai suporta astfel de atacuri. Inca o data se vede ce tari sunt penetrate profund de serviciile ruse de informatii.Suedia cu siguranta nu face parte dintre ele!Acum Suedia e din nou stapana pe productia ei militara de submarine.
    Romania nu mai are 1)Tancuri 2)Rachete 3) Aviatie 4) Marina 5)Artilerie
    Sugestii?

    • Bre daca Nato ne vroia inarmati poti fi sigur ca am fi fost inarmati. Occidentul doar ne tine ca sluga aia saraca si proasta careia ii mai fura din bogatiile din traista in schimbul promisiunii ca o sa o faca civilizata.

      Ajustarea armatei si a tehnicii de lupta au cerut-o occidentalii. Contractele de achizitie in defavoarea industriei locale se fac din occident. Nu cred ca Moreniul nu primeste comenzi de Saur de la armata din cauza rusilor.

      Nu rusii ne-au bagat pe gat f16 si fregatele…

      Au si ei bube ca au pus la pamant industria metalurgica dar de restul s-au ocupat baietii destepti de la noi si de la altii…

  2. Se dovedeste ca suedezii dispun de cojones cand este vorba despre interesele lor strategice.
    Noi am fi putut macar sa nationalizam Oteluri Speciale Targoviste si Industria Sarmei Campia Turzii. Primul este singurul combinat de acest tip din tara (stim toti la ce pot folosi otelurile speciale) iar al doilea ar avea piata asigurata de sectorul constructiilor din Romania. Pentru niciunul nu existau motive sa intre in colaps dar se pare ca astea au fost instructiunile de la Moscova.

  3. Se vede si mai clar cata importanta da o tara serioasa unei industrii nationale proprii de aparare, spre deosebire de pupincuristii de la noi care incerca sa ne convinga sa importam totul, ca noi nu suntem in stare sa fabricam mai nimic.
    Gasca de handicapati!

    • Foarte corect.
      Cand ai propria industrie de profil nu mai esti dependent de altii si iesi mai ieftin pe partea de achizitii sau mentenanta.Cu un marketing bun si produse competitive poti face bani frumosi la export.
      O industrie nationala de aparare inseamna printre altele pastrarea actualelor locuri de munca daca nu si crearea altora.Daca specialistii suedezi nu ar fi trecut la SAAB, in timp ar fi avut loc falimentarea firmei lor iar ei ar fi ramas pe drumuri, asa cum au patit multi specialisti sovietici dupa anul 1991.Putini sau foarte putini specialisti sudezi ar fi fost angajati in Germania la firma mama.

    • Corectie! Handicapatii nu vor sa faca rau, dar astia au facut tot raul intentionat. Asta se numeste TRADARE! Iar tradarea are plata ei.
      Nu sunt legionar (mai ales a ceea ce a devenit Legiunea sub informatorul Horia Sima), dar executiile de la Jilava ale tradatorilor de atunci au fost (in conceptia mea) un act de inalt patriotism.
      Acum nu mai merge cu pistolul in mana, dar inchisoare pe viata pentru toti tradatorii se poate daca ne organizam un pic si ne dam in masa la ei. 🙂

      • Un prim pas e identificarea corecta in lantul de comanda a celui care efectiv a dispus luarea unei masuri care contravine intereselor nationale.Acestia de obicei au actionat prin interpusi care habar n-aveau ce iscaleau.
        In momentul actual nu se mai poate distinge in masa imensa de interese tradatoare un anume individ care sa zicem concret , a dispus eliminarea ROT-urilor sau Nevelor din dotarea armate.
        Cancerul Tradarii este atat de extins incat doar o schimbare de sistem sau condamnarea in bloc a intregului corp politic si militar mai poate salva si aduce pe calea cea buna Romania.
        Cum condamnarea este imposibila din cauza legislatiei si inertiei justitiei, iar o revolutie care sa aduca un alt sistem in loc nu se intrevede pentru ca romanul e rabdator si inghite, rezulta ca din interior schimbarea nu e posibila.
        Pe termen lung aglutinarea unor indivizi ca noi pe acest tip de siteuri poate produce o mobilizare morala care sa modifice balanata in favoare celor care doresc o Romanie puternica si stapana pe economia ei…insa cred ca sunt optimist daca spun 20 de ani.
        Pe termen scurt prognozele indica ca pe fondul unei Romanii corupte , cu o foarte proasta imagine nationala, in contextul cresterii imperialismului rus si al iredentismului maghiar, lipsita de industrie de aparare, cu forta combatanta vie demoralizata si resursa expirata sau plecata peste hotare, sansele de supravietuire ca stat in momentul declansarii unui potential conflict sunt cvasi-nule.
        Cat despre aliante… uitati-va in Istorie si invatati de acolo cum se fac si se desfac aliantele, asta pentru aclamatorii de Nato.
        Degeaba spanzuram tradatorii daca nu curatam societatea de elementele straine care actioneaza impotriva tarii noastre prin proprii nostri oameni cumparati pe arginti.
        Un serviciu de informatii capabil sa lupte cu profesionistii adversarului e o necesitate vitala. Fara acest serviciu care sa ”strecoare” informatiile si oamenii care pot aduce beneficii tarii, clasa politica e supusa permanent tentatiilor de tradare.
        Aceasta clasa politica de acum este grefata masiv pe ramura internationalista a comunistilor care au preluat Romania dupa ’89, iar ideea de patriotism le este familiara doar prin faptul ca au cetatenia romana si nimic mai mult!
        Si multe altele… pe care le stiti deja ca de-asta umblati pe site-uri de-astea care probabil in curand ,cand vor ajunge sa conteze sau sa constituie masa critica vor fi pur si simplu legal chiar shot down!

        • „Aceasta clasa politica de acum este grefata masiv pe ramura internationalista a comunistilor care au preluat Romania dupa ’89,” Ce comunisti? de unde naibii atata comunism. Din pacate s-a pierdut sensul acestor termeni dupa ce a tot fost utilizat de o propaganda sau alta. Comunismul inseamna altceva. Astia sunt un fel de mercenari care vand si pe ma’sa si pe ta’su, asta este singura lor ideologie. Este singura mea observatie, la restul subscriu.

        • „Un prim pas e identificarea corecta in lantul de comanda a celui care efectiv a dispus luarea unei masuri care contravine intereselor nationale”

          Pasul doi e sa inceapa sa urle toti din UE ca e atac la justitie daca te-ai l;egat de ala, si daca treaba chiar se impute sa ii dai niste ani de puscarie cu suspendare.
          La noi aia care au dat tunurile cele mai mari, aia au sustinerea internationala cea mai buna. Si aici ma refer cam la TOTI care au condus Romania in ultimii 24 de ani, cu extrem de puetine exceptii.

        • Eu sunt de parere ca „democratia” asa cum este ea bagata pe gat in Romania e o prostie. De ce? Pentru ca e imposibil de pus in practica.
          Un sistem politic in care oamenii se schimba o data la 4 ani iar cine controleaza televiziunile si ziarele controleaza cine ajunge in fruntea tarii pentru urmatorii 4 ani, e unul extrem de deficitar.

          Eu as opta pentru monarhie. De ce? Pentru ca un rege are o tara intreaga si nu poti sa te duci la el sa ii dai spaga din simplu motiv ca el are tot ce isi poate dori, are o tara care i se supune. Si preferabil sa fie un rege bun, bine educat, care sa aiba legaturi cu celelalte mohnarhii europene si mondiale.

          Ori papagalii care au venit la putere in ultimii 25 de ani in Romania, cu foarte mici exceptii, au venit doar ca sa isi umple buzunarele, sa stea 4 ani si sa plece. Si nu numai umplerea buzunarului propriu ci si a buzunarelor celor care ii sustin internationl, asa incat daca se leaga careva de ei dupa expirarea mandatului, sa scape frumos de puscarie. Avem o gramada de exemple chiar si printre cei care ne conduc in momentul de fata.

          Mi se pare aproape imposibil sa ai oameni incoruptibili in sistemul actual.

      • ” Executiile de la Jilava ale tradatorilor”? Mai baiatule, tu stii ce vorbesti? Aia e o fapta de lauda pt tine? Hai sa citim, sa invatam si sa avem grija sa nu se mai intample mizerii deastea niciodata!

  4. @ Cristi // Mai baiatule merge la cineva cu jumate varsta mea. Nu laud crima legionarilor, dar atunci, ca si acum, cozile de topor ne-au facut slabi in fata adversarilor nostrii. Atunci, ca si acum, angajarea raspunderii pentru faptele tradatorilor era blocata de faptul in ascuns altii (interni si externi) conduc tara asta. In situatia in care suntem adusi in prag de extintie, pericolul este la un asemenea nivel incit tradatori suntem si noi care asistam pasivi la distrugerea tarii pentru care au murit stramosii nostrii sa ne-o lase. Remarca ca am spus faptul ca vremea pistolului a trecut. Dar ocna pe viata pentru tradatori si confiscarea totala a averii este exact masura potrivita, legitima si morala. Cine spune altfel este un oportunist membru al sistemului si un tradator.
    @ wandoo N // DA! Educarea ignorantilor care stau pe sine asteptand ca trenul sa-i ocoleasca ar fi prima masura a patriotilor (atati cati au mai ramas). Doar prin rostirea obsesiva a adevarului, si pe toate canalele de informatii cu putinta, poate genera o masa suficienta de nemultumiti determinati sa isi ia tara inapoi. In 24 de ani au creat o masa de sclavi amorfa politic, care ii legitimeaza la toate alegerile. O lege a lustratiei care sa elimine din peisajul politic local pe nomenclaturistii tuturor regimurilor poate da o sansa unei noi generatii de politicieni. // Si, apropo, fara interzicierea asociatiilor secrete sau a activitatilor secrete (cu exceptia serviciilor secrete) nu am facut nimic. De asemenea, sistemul de finantare al partidelor politice sa fie limitat la un plafon legal si desfiintat partidul care-l depaseste. Ar mai fi, dar am iesit rau pe aratura de la subiectul postarii. 🙂

    • Interesanta ideea cu plafonul pt partidele electorale. Din pacate nu stiu cum se va pune in practica toata treaba asta la noi unde totul se invarte „la negru”. Cei care platesc sute de mii de euro pt un mandat nu declara nici acum banii. Oricum ar fi un pas inainte spre orpirea „galetilor electorale”. Imi cer scuze pt „mai baiatule” dar mi s-a parut adolescentina remarca despre legionari.

    • ” Doar prin rostirea obsesiva a adevarului, si pe toate canalele de informatii cu putinta, poate genera o masa suficienta de nemultumiti determinati sa isi ia tara inapoi.”

      Pai uite aici e buba. Ca ABSOLUT TOATA media, in speta ziare, televiziuni, radiouri, sunt controlate din afara Romaniei si spun doar ce li se ordona sa spuna.
      Cred ca nu sunt singurul care observa ca absolut dar absolut toate articolele din ziarele romanesti sunt traduceri mot-a-mot dupa Daily Mail, Der Spiegel, NYT, Washington Post sau alte ziare afiliate. Ziaristica zero. Agentiile de stiri din Romania, cu foarte mici exceptii, nu au pe nimeni care sa se duca intr-o tara sa vada care e treaba la fata locului si sa raporteze de acolo. Tot ce stiu ei sa faca e sa ia un articol, sa il traduca in romana si gata.
      Information by proxy. Un proxy care filtreaza tot ce e incorect politic si care eliminate cu grija tot ce nu convine neo-cominternului.

      Si in stilul asta cum poti sa promovezi ceva de valoare? Cand in fiecare zi, toate televiziunile romanesti ni-i arata pe Florin Salam, pe Gina Pistol si pe Moartea din Carpati, iar atoate nulitatile si prostituatee apar la TV la ore de maxima audienta si „educa” boborul?

      • @unu
        Din curiozitate, cauta pe google folosind urmatoarele cuvinte cheie
        Carol al II-lea Malaxa spaga
        Dupa ce te lamuresti, mai spune-ne cum e cu democratia.
        PS Der Spiegel !? Cred ca te uiti prea mult la televizor 🙂 🙂 🙂

        • Carol al II-lea e intr-adevar un exemplu prost, era un om de nimic, motiv pentre care a si pierdut tronul. Era mai interesat de panarame decat de tara.
          Oricum, io nu vorbesc de un rege de carton cum a fost Carol al II-lea, ci de unul care chiar are control asupra tarii.

          Si daca stai si compari spagile luate de unul singur cu spagile luate de 300 de indivizi care se rotesc o data la 4 ani poti sa iti faci o idee de cat se poate fura in sistemul asa-zis democratic, care de fapt nu e democratic e doar o gluma proasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *