1 Aprilie – ia rubliu tebia!

Președintele rus Vladimir Putin a declarat joi că, potrivit unui nou decret semnat privind comerțul cu gaze naturale cu „țări neprietenoase”, companiile vor trebui să aibă conturi la băncile rusești și să plătească contractele în ruble.

„Astăzi, am semnat un decret care stabilește regulile de comercializare a gazelor naturale rusești cu așa-zisele state neprietenoase. Sugerăm ca respectivii contractori din aceste țări să folosească o schemă foarte simplă și transparentă pentru a cumpăra gaz rusesc de care au nevoie pentru a deschide conturi în ruble în băncile rusești, iar plățile ar trebui să vină din aceste conturi”, a spus Putin joi.

Noile reguli intră în vigoare mâine, 1 aprilie.

„Dacă aceste plăți nu sunt efectuate, vom considera acest lucru drept neexecuție din partea cumpărătorilor și asta va duce la consecințe. Nimeni nu ne dă nimic gratuit și nu suntem pe cale să fim caritabili”, a spus Putin, adăugând că aceste contracte active vor fi suspendate.

BBC

100 de comentarii:

  1. Pare semnul unei disperari profunde… Si, daca opreste gazul ? Ce face cu el ?

    17
    • Intrebarea corecta este nu „Ce face cu el ?” ci ce fac altii fara gaz?!
      Ca fara gaz nu faci – detergenti, ingrasaminte chimice, medicamemte ….. multe altele …

      * Sahul Iranului zicea ca petrolul este prea valoros ca sa fie ars!!!!

      19
      • si daca nu era rusia noi nu aveam , citez”detergenti, ingrasaminte chimice, medicamemte ….. multe altele …”

        9
      • Europa va supravietui.
        Putin va avea probleme sa isi finanzeze razboiul

        24
      • Ce fac altii cu gaz, stim. Ce va face putin cu gazul care nu il vinde ?
        De depozitat nu are cum.
        Trebuie sa opreasca instalatia, sau sa-l arda.
        Daca opreste instalatia, pornirea il va costa. Posibil sa nici nu mai plece …
        Ca nu ii dai la cheie, si o ia

        6
      • Gazul rusesc nu e singurul de pe piata.
        In caz de oprire a robinetului, rusii au mai mult de pierdut decat europenii. Europenii au alternative, rusii nu.

        3
        • Absolut corect. Ce nu intelege lumea este ca gasirea unor surse alternative de gaz este de fapt lovitura cea mare pentru rusi, nu oprirea totala a importurilir din Rusia. Surse alternative inseamna spargerea monopolului rusesc. Ei acum traiesc din pozitia de forta a monopolului. Cand nubo vor mai avea, vor veni gudurandu-se. Surse alternative iti ofera pozitia de a negocia preturi, pe care acum nu o ai, iti ofera pozitia de a cumpara mai ieftin, iti ofera pozitia de a le baga embargou cand vrei tu, iti ofera pozitia ca ei sa vina cu caciula in mana. mai urat e cu graul. UE e un mare exportator de grau, USA la fel. Vor avea suficient ptr. populatiile proprii. DAR: toti saracii lumii sunt aprovizionati de Rusia ( si Ucrain). Daca mor aia de foame si incep sa se reverse spre noi, ne-am dus dracu, ne umplem de ciohapsi. Va fi scump cativa ani sa gaseasca surse alternative de gaz. Dar cand vor gasi, alles bulles cu pozitia de forta a Rusiei. Afirmatia ca Rusia e bine merci si nu o doare dupa toate sanctiunile astea e trolaj rus. Rusia e in rahat pana la gat.

          1
      • Bizonule, de ce nu a oprit putin pana acum robinetul daca isi permite?

        3
  2. Sa vedem care clipeste primul, francezii au declarat ca ei si germanii nu se lasa santajati de pacalicil de la Kremlin. Ieri, tot Kremlinul declarase ca chestia cu rubele va fi ceva treptat de lunga durata, astazi vad ca s-au razgandit.

    32
  3. Germania a zis că mumu. Franța la fel. Plata se face în moneda trecută în contracte. Să vedem când taie gazul.

    19
  4. lasa ca il dau la chineji pe nimic….

    13
    • ..taxa de smecher/protectie.

      4
      • Astea-s bancuri, nu exista infrastructura catre China/Asia care sa preia cantitatea disponibilizata din UE. Iar de oprit extractia, nici asta nu prea merge, puturile incep sa se degaradeze, instalatiile sa inghete etc…

        Daca Rusia opreste gazul asta nu va face decat sa intensifice in draci investiile in surse alternative. Gazul rusesc nu va mai intra in veci in UE.

        9
        • În 1453 Constantinopolul cădea iar în 1492 Columb deja căuta un drum mai sigur către Indii. Ce a urmat știm cu toții și poate că gluma lui Putin de 1 aprilie va duce la obținerea independenței energetice de către UE!

          În altă ordine de idei, ce bine era dacă lumea ar fi fost condusă de femei. Nu am mai fi avut războaie, ci doar țări care nu ar mai fi vorbit unele cu altele!

          7
          • „În altă ordine de idei, ce bine era dacă lumea ar fi fost condusă de femei. Nu am mai fi avut războaie, ci doar țări care nu ar mai fi vorbit unele cu altele!” – pe dracu. Au fost destule femei la putere agresive si puse pe razboi,

            7
          • @Tman – Dar ce te faceai in zilele alea, sensibile ? Doamne-ajuta ca nu au acces la butonul rosu, ca ne lua gaia … 😀 😀 😀

            Ajungeau sa se bata pe Putin … sau pe Florin Piersic, Alain Delon, Pierce Brosnan, etc … si atunci iesea rau de tot … 😀 😀 😀
            Nu zic, poate 25 de zile pe saptamina era OK ca femeile sa conduca … posibil sa fi fost mai putine razboaie, dar nu vom sii niciodata.

            Vezi Cleopatra contra Romei – sau invers, Helena – razboiul troian, posibil sa mai fie si altele. Barbatii le-au purtat, dar a contat si cauza de la care au pornit.

            Legat de gazele rusesti, avem variante din Marea Negra si prin conducta din Bulgaria, de la greci, deci solutii se gasesc.
            Bune ar fi mai multe micro-centrale nucleare, pentru fiecare zona a tarii, sa facem trecerea la energie electrica in loc de gaz.
            Ai electricitate, esti independent de gaz, adica nu mai ai consum exagerat pentru centrala termica, chiar daca era ieftin. Acum s-a scumpit, esti legat de 2 chestii – gaz + lumina, ca altfel nu functioneaza centrala. Deci ar fi bine sa incerci sa te indrepti spre doar 1 sursa de energie, eventual sa ai aport si de la panouri solare si/sau pompe de caldura. In plus, daca energia electrica ar costa mult mai putin, ai putea mult mai usor sa treci pe incalzire electrica.

            Resursele de gaze si petrol sint limitate, in timp va creste pretul acestora si deci implicit va fi mai scump sa mergi cu masina, va trebui sa gasesti alte alternative de transport si incalzire.

            Totul depinde de cit de mult se doreste eliminarea intr-o cantitate cit mai mare a consumului de gaz prin inlocuirea cu variante electrice. Si da, statul raman iar va da chics, cum face de obicei, vor urma alegeri si la iarna vom vedea. Daca nuse misca cu talent cu gazul din Marea Neagra si cu contracte pentru conducta din Bulgaria, o sa fie ceva de „vis” …

            2
  5. „adăugând că aceste contracte active vor fi suspendate.”

    Inca odata ne arata cat valoreaza cuvantul rus chiar si pe contracte semnate.

    35
  6. Asta ar fi cea mai tare păcăleală din istorie.
    Să vedem cine pică de fraier, acum.
    Părerea mea, hâc…

    22
  7. No las, se incalzeste planeta oricum:) ce sa zic… O sa dam mai caldura mai jos, in productie nu stiu ce o sa fie.. Cel putin o perioada. Vom lua de la amerikanski si alte surse, inca nu stiu care…sa vad ce tari au gaze. Dar, asta dupa vara, dupa concedii:)

    2
  8. Cam de la ce temperaturi nu mai e nevoie de import si Europa sta doar pe productia proprie?

    E pacat ca primprejur sunt numa tari instabile sau prietene cu Rusia. Libia era aici aproape o sursa buna dar ghinion de razboi. Algeria de care nu stiam ca are resurse multe si ea, tot cu Rusia e prietena.

    https://theconversation.com/algeria-and-libya-are-unlikely-to-plug-europes-energy-gap-178791

    Nemtii pe 8 martie vad ca au respins prelungirea functionarii centralelor nucleare. Au ei o teama de cand cu Fukushima unde citisem ca se putea imbunatati securitatea dar nu s-a facut.

    https://www.theguardian.com/environment/2012/oct/15/fukushima-disaster-avoided-nuclear-plant

    Moldova, Turcia nu sunt pe lista tarilor „neprietenoase”, ar fi culmea sa cumpere ele extra si sa le vanda pt profit acum…

  9. Putin crede ca ține în șah Europa cu gazul. Zilele trecute am citit că serviciile americane cred că Putin primește rapoarte care sunt distorsionate și de aici greșeli după greșeli.
    P.S. Mariuopol încă rezistă, iar cecenii lui Kadirov fac doar tik-tok.

    9
  10. Ar fi bine inca un astfel de soc care sa accelereze ruperea energetica a Europei de mizeria aia de Rusia dar sa fim realisti, dupa 30 de ani de prostie europeana acum va fi foarte dureros.
    In faptul ca Putin e destul de dement incat sa mearga pana la capat cu asta, pot crede dar nu prea ma incredere in alde Franta, marea „lidera” a europei DE si Olanda.
    Tare imi e ca se fac intelegei pe la spate.
    Taierea gazului cred ca se va face doar prin Bulgaria, Romania, Slovacia, Croatia si Baltice. Tari in care daca le vei teroriza populatia cu facturi si mai mari ii intorci impotriva UE si NATO si tot.
    Deja pe retele urla romanii ca ,,da dece platim noi razboiul lor?” si alte astfel de isterii.

    6
    • Nu numai că o să ne întoarcem împotriva NATO, dar vom cere alipirea la RUSIA, țară pe care românii au respectat-o enorm în istorie pentru toate cele bune primite. Bătrânii povestesc cum rușii au venit cu lapte și miere, istoria ne spune că mereu când am fost cu Rusia am avut boom economic, iar tinerii români nu vor în veci să mergă la muncă în UE, vor să rămână cu salariile bune pe care le câștigă în RUSIA!

      15
  11. Pai daca nu neamtul este cel ce poate face rahatul praf in Europa , atunci cine ? Nu exista alternativa pentru gazul rusesc pe termen scurt , probabil nici mediu. Sa-i multumim la tanti Merkel , uite ca a venit si reversul medaliei. Sa mai zica cineva ca Trump nu este decat un idiot.Nu exista infrastructura sa vine gazul invers de la Vest la Est , nu exista terminal de gaz lichefiat in Germania , daca se apuca ieri de ciocanit la unul o sa fie gata in 2026 . Nemtii sa pregatesc pentru o catastrofa economica cu consecinte majore pentru intreaga Europa. Media lor este plina de mesaje apocaliptice, mesaje preluate de la principalii politicieni
    Germania o sa faca plata in ruble . Daca piticul atomic de la Kremlin vrea ruble, nemtii pot face spume cat doresc, in ruble trebuie sa faca plata. Este clar , piticul atomic nu mai sta la discutii.
    Pandemie + razboi + criza energetica = Love = stagflatie = saracie . Romania traieste din imprumuturi ( 6% dobanda ) , cum o sa traiasca cand o sa se faca dobanda 25 %. Habar n am . Nu pot decat sa privesc cu entuziasm morbid viitorul , ne am cam facut-o si cu mana noastra .

    8
  12. Acum ca daca ma gandesc mai bine era un fost apropriat de-al lui putin care zicea ca putin nu stie sa piarda si o sa continue sa pluseze la nesfarsit indiferent de realitate.

    Asa ca atentie cu armele chimice de care tot zice nato de vreo saptamana.

    https://www.rumaniamilitary.ro/orgoliul-naste-monstrii-si-pierde-razboaie#comment-482670

    6
  13. Avioane putiniste! Se apropie funia de par si este disperat. Stim modelul : 100 de lei la salariu, 5 lei la alocatii, 10 lei la burse etc. Am mai vazut filmul acesta si este cu final tragic pentru personajul principal doar ca dureaza cateodata prea mult parte a doua a filmului.
    Pe de alta parte strict economic vorbind rubla va fi cam egala cu moneda Botswanei dupa acest conflict daca nu chiar mai repede! Adica sa fim decenti ….apa de ploaie!

    12
  14. Deci, banca in care trebuie sa deschida cont este GazpromBank, iezagt aia care nu este supusa embargoului. Io cred ca Germania o sa clipeasca prima. Daca nu clipeste, cancelarul Scholtz nu mai are zile multe ca cancelar (cacofonie voita). Industria germana e setata de Angelika STASI- sta sa functioneze pe gaz rusesc. Ce poate face cancelarul cand sute de mii de mustaciosi obisnuiti sa manance la ora 12 carnati si bere, ce muncesc pe la multinationalele alea care oricum au pierdut plecand din Rusia, vor trebui sa plece in somaj, fie el si „tehnic”? Nu stiu daca nemtii au termenul asta in economie.

    15
    • Kurzarbeit ar fi un fel de echivalent la somaj tehnic.La mustaciosi; cirnati si bere ai dat´o n ciunga rau, bai „tzigane!”

      1
    • O sa plece toti mai la est , ca sa ia gazul cu japca.
      Probabil de asta isi misca putin(voit cu p mic) fierataniile nucleare.
      Probabil e timpul ca rusia sa se faca mai mica.
      Ca sa isi revina in fire votkarii kagebisti.

      1
  15. Eu cred ca forteaza ridicarea sanctiunilor pt ca vest nu va avea acces usor la ruble prin schimb valutar clasic si atunci trebuie sa le vanda produse si servicii pentru ruble.

    Avand in vedere ca s a mai incalzit e probabil ca vest sa se tina tare. Francezii nu au nevoie mare de gaz, de nemti depinde totul…

    1
  16. Aoleoooo, si eu care ma gandeam sa dau o fuga la Moskva sa-mi cumpar o butelie cu gaz, investitie 1 euro!?Acum fiind „neprieten”, si chiar sunt in realitate, am o mare prabliema, de unde fac rost de rublia?Niet rublia, niet gaz! Ma resemnez, merg sa cumpar fasole!?Lasand gluma la o parte astept cu nerabdare sa vad puzderia de tari care se vor inghesui sa ia gaz carand rublele cu vaporul!?

    6
  17. Eu cred ca Putinica n-a observat ca vine primăvara-vara, scade consumul, vine și lichefiatulcde peste Atlantic, și-a ratat intervalul în care gazul era arma geostrategica eficienta. Iar pana în noiembrie 2022, cand vine iar iarna lucrurile ar trebui sa stea altfel. Nu neapărat mai ieftin da nu atât de dependent de Rusia.
    Omul asta chiar s-a ramolit!

    11
  18. Ironic e ca abandonarea gazului rusesc e tot o incalcare a contractelor. Rusia are contracte pe termen lung cu europenii pe principiul take or pay. Apoi rusii pot spune ca sanctiunile asupra bancii centrale sint un caz de forta majora, de aici si plata in ruble. Oricum rusii vind mai multe produse esentiale pe spot market, deci pe ruble daca vor…fertilizatori, petrol, combustibil nuclear, nichel etc..Asta o sa tina rubla la suprafata.

    5
    • Asta e ultimul punctaj de la Moscau?

      10
    • Pe ruble? De unde sa aiba clientii Rusiei ruble? Ca sa faci rost de ruble ai fix doua variante:
      – prima, cea normala, faci comert cu Rusia, rusii cumpara ceva de la tine, platesc in ruble si uite-asa faci rost de ele;
      – varianta a doua, cea pe care Putin incerca s-o forteze acum, cumperi ruble cu euro, la un curs stabilit de Moscova si cu rublele cumperi gaze.

      Logica rusilor asta este, sa forteze stabilizarea rublei prin obligarea clientilor Gazprom sa faca schimbul valutar la cursul oficial.

      Cursul rublei s-a ameliorat insa doar din pix. Rusii nu mai au voie sa cumpere valuta, companiile si-au schimbat 50% din valuta in ruble, iar comertul international al Rusiei a fost inchis datorita sanctiunilor. In Rusia nu se mai importa multe produse pe dolari/euro.
      Si doar astfel cursul rublei si-a revenit fortat pe fondul prabusirii artificiale a cererii.

      7
      • Nu …. logica Rusiei este „si ce vrei moca ba/fa?” .
        „Plata in ruble” este doar modul in care incearca sa ocoleasca sanctiunile economice impuse Rusiei . Sanctiuni care blocheaza acccesul Rusiei si intreprinderilor rusesti la baniii – $ si euroi – pe care ii are/au in conturi in institutii bancare sitiate in Vest .
        Adica, scuzati, practic livrarile astea sunt pe gratis …. pana dupa ridicarea sanctiunilor .

        Acu Nemtzika si Sfrentika si altele au o mica problema : e principiale si nu mai primesc gaz rusesc .. sau fac ca gaina : se impiedica!!!

        E .. si cu asta Unchiu Shylock mai rezolva o mica problema .. chiar 2 , poa 3? Adica una teste turloaiele cam vioaie ale economiei nemtesti, una peste bot euroiului si scos gargaunii din capul UE …

        UE care, iar repet, acu 20 de ani isi inchipuia ca euro va deveni prima moneda alumii inlocuind $ , ca va fi prima economie din lume ata valoric cat si tehnologic…

        A! Si va rog sa lasam la o parte cestii preucm „mirala” si „principiile” .
        In razboi sihgira morala ete ca victoria este uinica ratiune si princpile sunt d egenu sari 3 pe unu si mai bine pe la spate!!!

        2
      • Hahaha…ți-amintesti când acu vreo 7 , 8 ani a-ți ziceam de. …..Gazo-Rubla??

        1
    • …cel mai rau e ca Nabiulina a legat rubla de aur! Asta inseamna ca gazul e legat de aur. Si toate celelalte…Instantaneu au scazut valoarea dolarului cu 30%! Nu ma mira ca
      Joseph Robinnette S.R. a spus ca Putin „trebuie indepartat”.. 🙂 Ca sa faci rost de ruble s-ar putea sa platesti cu aur fizic!

  19. Nu mor caii cand vor cainii. Tabla de sah e mai mare, OPECul sigur face un mic santaj ordinar sa obtina mai multe de la americani, dar cu deblocarea celor 1m de barili din rezerva federala au luat un sut in fund. Situatia e f complicata la arabi (Arabia Saudita aparata de Patrioate americane) si toti au sa realizeze curand cat de mici sunt si au sa pompeze si manual.
    Subestimati masiv capacitatea de sacrificiu a europenilor si mai ales a nemtilor. E o oportunitate unica care o are acum Europa sa mai domoleasca curentele gen cancel culture, woke and so on si in plus nemtii au rupt lanturile care ii tineau legati de 70 de ani de niste mizerii facute de mos stramosii lor.
    Vad ca tindeti sa supra apreciati faptele gibonului si marele scarificiu de care va fi capabil poporul rus… nu e chiar asa. Suntem de partea dreapta a istoriei si cred ca o sa ramanem acolo… Putin e terminat…kaput… relaxati-va

    35
  20. bah, ce ar merge o romaneasca cu astia.
    Faci contu’ la banca lor, iei gaz si la termenul de plata, le spui ca inca nu ai banii si mai vrei o pasuire de plata si inca una cat tine. Iar la final spui ca nu ai bani si gata .. ce pot face, doar nu dau cu nucleara pentru niste gaz. Asa umplii depozitele pe moca. ?

    13
    • Si, la final… ajungi in locul UCRAINEI…

      9
    • Nu merge asa pt ca UE este o zona democratica unde legea se respecta, Gazpromul te da in judecata intr-un tribunal european si castiga banii pe gaze. Asta-i diferenta dintre Rusia si UE, in UE legea ii apara pe oti in mod egal.

      5
      • pai sa-i trimita la un tribunal din Ro sa se judece, numai pana la primul termen la prima instanta trece un an, cu amanari si recursuri pana la cel mai inalt nivel o poti aburi 5-6 ani.Pana atunci da coltu nasu’ si se imprieteneste iar lumea.
        Acu pe bune, ca sa actionezi in instanta trebuie sa ai o lege, daca vine o hotarare de guvern ca nu se mai plateste nimic pentru ca rusii au incalcat primii din cauza ca au schimbat moneda iar beneficiarul are pierderi xxx ca sa caute alt furnizor mai scump, practic gazul livrat neplatit este o penalizare ca sa se acopere acel cost aditional. In contract ambii au obligatii. Si daca vor sa se judece, sa faca cum am spus mai sus.

        5
    • Eu le-as face alta. Cumperi rupii sau cu cine mai sunt ei prieteni. Cu rupiile cumperi ruble si le platesti gazul. Cand se duc la indieni sa le plateasca importurile aia or sa vrea dolari . Si uite asa le faci burta mare la indieni dar ii suntezi pe rusi.

      5
      • Te inseli.

        Singura moneda pe care un stat nu o poate refuza este prorpia sa moneda!!!
        Uite ‘aia in RPR scosul leilor peste granita era stict interzis!!!

        4
        • Probabil ai dreptate , dar chinezii sigur or sa refuze rupiile. Totusi smecheria asta tine numai ca sa le tii cursul rubla/euro,dolar scazut pentru o perioada dupa aceea se regleaza.
          Acum fara gluma cursurile de schimb tinute din pix nu tin. La un moment dat se duc in cap, cum s-a dus dupa revolutie in Romania.

          • Chinezii au yuani/remimbi nu rupii .

            Da tiu te , scuze , autofentezi.
            Rusia nu vrea sa impuna rubla … vrea sa vanda pe bani! Ca aia sa iaba ruble trebe sa dea eirpi sau $$$$$ unei banci rusesti. CAre banca ruseasca va plati niste importuri ..

            Nu stou cada te-ai prins – Rusia are/avea o rezerva de 300 mld $ in $, euro, aur depuse la institutii staine. Parctic accesul ei la aceste depozite este blocat …

            „Plata in ruble” este modul de a ocoli blocajul ..

            Si se maimzice ca accesul la internet inseamna acces la … documentare, stiinta samd.
            Curis eu ma folosesc de ce stoam inainte sa apara inwernetu. A! Folosesc si eu interneti – ca sa pit da citatul exact , sa stiou data exacta si alte asemenea .
            Da stiou ce sa caut … de dinainte de internet!

            1
  21. I-a spus cineva, expert mare: vladimir vladimirovici, țarevici suprem, vindem gazul pe ruble. Vin vesticii cu munții de euro si dolari la noi și le vindem rubla cu o sută de coco, că de unde să cumpere decât de la noi? Uite că deja cursul oficial a revenit la 75 de ruble dolarul de la 180 și este doar începutul.
    Si la noi în 89 un dolar era 12 lei, dar nu-l găseai sub 100…
    Si uită ceva: suntem în aprilie de mâine, a trecut iarna și nu are monopol pe gazul și petrolul din Europa. La iarnă depozitele vor fi umplute de SUA, Qatar, Algeria, Azerbaidjan etc. Iar rușii vor vinde pe bani mărunți chinezilor. Și oricum conducta aia are si ea o capacitate, nu vor veni o sută de milioane de supuși ai lui xi cu butelia în cârcă să care ca furnicile gazul acasă.

    10
    • in 89 odifical , erau de fapt 3 cursuri :

      – cursul oficial … la care ti schimbau tie, particular, cei cativa parai pe care ii aveai in mpd lega
      – cursul oficial cu prima la care se schi,bau dlarii turistilor starini
      Astea 2 se piublicau si in ziare ..
      Mai era cursul „de revenire” la care se calculau importurile din Strainzeia . In 1972 la cursul de revenire un dolar facea cca 19 lei . (culmea ca si importuri pe ruble aveau un crus de revenire .. mai mic .. nu mai tin minte ce naiba 50 de ani!)
      Din catemi-am dati in scopul „incuraharii exporturilor” dupoa 80 se intridusese un curs de revenire si ptr dolarul obtinut din exporturi …. de genu covoare persane lucrate manual . Aici se condidera ca 1 $ = 70 de lei !!!-

      Ce scrii ti acolo ca 1$ era 100 lei e pret de piata neatra (puscarie!) ptr moneda efectiva … adica bacnota de 1, 5, 20 $. Ca celalta „moneda romanesdsca”, ma refer la pachetul de Kent cista „doar” 70 lei ..

      Oricu, in vara lui 90 tigarile americane nu costau 100 lei pachetu.

      6
      • Nu te contrazic, nu asta este scopul meu în viață.
        Îmi spunea mai demult o rudă, inginer din Cluj detașat în 89 în Portul Constanța cam așa, cred că nu mă fentează memoria: era cazat la Casa Tineretului din Constanța, hotel ce ținea de BTT, aproape de Piața Ovidiu și de sediul Navrom. Plăteau 30 de lei pe lună, câte doi în cameră, fără mâncare. Câștiga cam 3800 pe lună dar își completa serios veniturile. Cumpăra din port kilul de cafea boabe la 600 de lei, cu sacul. Avea pe cineva care achiziționa pungi goale de Alvorada Wiener Kaffee, din acelea aurii. Ambalau cafeaua și o revindeau cu 1400 de lei/kg.
        Țigările erau la 50-60 de lei pachetul. La revanzare în Cluj ajungeau la 100 de lei Assos ( original Grecia, mult peste ce a ajuns la noi din 90), 125 Camel sau Marlboro, 150 Kent auriu sau Rothmans. Depinde si ce față de fraier aveai pentru bișnițarul din stradă și nu era același lucru dacă cereai două pachete sau cartușe:)

        2
  22. Prea multi cred că pot trage înainte cu jumătăți de măsură evitând acele sacrificii cunoscute / trăite de români dar din alte motive în anii 80.
    Remarc totuși că Putin joaca tare și se mișcă mereu anticipat comparat cu leșinații din UE .

    Trebuie inversată situația.

    Ruperea relațiilor economice și financiare e unica arma (pașnică) încă existenta.

    Dar există voință politică de a o aplica sau predomina spiritul de sluga?
    ( UE a devenit singura și nesilită de nimeni sluga rușilor . Sancțiunile post 2014 au fost doar de fațadă. Dovada creșterea masivă a importului de gaz și petrol rusesc după anexarea Crimei. Era Merckel a fost o catastrofa totala din punct de vedere strategic . Atît pentru Germania cat și pentru întreaga UE. Încep să dau dreptate englezilor cu brexitul lor. )

    3
  23. Copii

    nu mai stoiu ce presh murican a zis nu mai stiu carui european „dolarul este moneda noastra si problema voastra!”

    Asa si acu … p[rboema are mai multe aspecte ..
    Unul ar fi cel militar.
    Altul cel politic.
    Altul cel economic.

    Si altul … altul nu stiu cum sa ii zic.

    Insa in ce priveste secolul ce deja a oinceput de … destui ani batalia este petr resurse .
    Deci nu are emportata asa d emare ca ce gace Rsuia cu gazele alea … ci cine pana la urma va fi beneficiarul real?!
    Adica cine la va „accesa” si le va „procesa” . Si ainci mai e un loc ptr un … intermediar !~!!
    Si in Siberia nu sunt doar gaze …..

    4
  24. Nu e nici o problema. Problema vine din proasta comunicare, intelegere.

    1. Importatorii de gaz rusesc, deschid conturi la banca indicata de Putinica .
    2. Importatorii transfera Euro din banci occidentale in conturile lor deschise la banca indicata.
    3. Acolo se face schimbul valutar la cursul de schimb negociat/agreat/impus/bagat pe gat (puteti continua voi) din EURO in RUBLE si pe urma se face plata din contul IMPORTATORULUI in ruble deschis la banca putinista catre contul GAZPROM deschis tot la banca putinista.
    4. No breach of contract si este „prop” pentru moneda nationala a Rusiei vodcare.

    Q.E.D

    • Nope, nici vorba de asa ceva. Cursul de schimb daca se baga in contract, se baga ceva FX exchange rate la Londra, nici pomeneala de ruble pt ca rubla nu e moneda sigur. Niciodata nu ai sa vezi asta pt ca nu poti sa-ti faci o planificare si o previzionare cat timp rubla sau yuan se misca cum vor guvernele respective.

      1
  25. In primul rand salut toti comentatorii fiinte umane.
    Situatia e destul de complicata, de criza, e clar ca lumea se va reorganiza si schimba, si, bineinteles, ca de obicei, vor exista pierzatori si casigatori.
    Sa facem o cat mai scurta si clara posibil analiza:
    1. Dupa mai bine de 30 de ani (1991-2022), KGB-ul, printr-un exponent aflat de peste 20 de ani la conducerea Rusiei, doreste sa-si ia revansa si sa reintoarca soarta prabusirii imperiului sovietic rus, fost tarist;
    2. Razboiul a fost destul de bine pregatit de parte revizionist revansarda, armele cele mai eficiente fiind, in general, cele din planul economic si al recrutarii unor agenti de influenta cu mari functii in tarile europene (vezi Germania, Franta, Ungaria si Austria, ca si cele mai cunoscute cazuri);
    3. Miza are o insemnatate deosebita, deoarece reconfigurarea lumii ar putea duce la sfarsitul modului de viata liber, sa cum se intelege intr-un stat democratic, care recunoaste libertatile individului si primatul legilor in fata oricaror actori aflati in balanta, indiferent si nepartinitor fata de pozitia lor in societate;
    4. Pretextul este si el destul de important, o tara cu resurse, aflata la linia de contact dintre cele doua blocuri, democratic si autocrat-dictatorial, suficient de mare pentru a fi deranjanta pentru ambele tabere;
    5. Falsa miza si falsele teorii privind legitimitatea Rusiei asupra Ucrainei folosesc puterii putiniste, pentru a propaga mesaje catre propriul popor, dar nu trebuie si nu pot avea nici o relevanta la un cetatean normal dintr-un stat democratic, care a trait epoca razboiului rece, adica are macar 49-50 de ani;
    6. Razboiul care se duce in special pe frontul UE si partial NATO, de tip hibrid, de mai bine de 8 ani, de la anexarea Crimeii, a fost tratat cu superficialitate de majoritatea statelor, mai putin cele est europene aflate in prima linie, dar are o componenta extrem de toxica si penetranta in randul unor categorii de cetateni, mai tineri sau mai in varsta, cu mai putina experienta/cunoastere a istoriei ultimilor 50 de ani sau cu anumite nostalgii dupa anumite vremuri.
    Revenind la articol in sine, Kremlinul incerca sa lipsesca lumea democratica de majoritate resurselor necesare bunei desfasurari a productiei si traiului, deoarece le detine ca furnizor de prim rang, in schimbul acceptarii monedei sale ca si valuta forte in schimburile economice internationale, forta banului venind ca si oportunitate a crizei, avand acoperire in resursele primare detinute de Rusia, pe care acum vrea sa le comercializeze ca arme strategice, de schimb, pe scena internationala.
    Aceasta este problema.
    Nu are rost sa discutam cauza, este expusa in cele 6 puncte de mai sus.
    Consecintele insa pot avea efecte diverse:
    1. Oportunitati majore pentru unii, ne referim doar la actori de calibru si tarile care ne intereseaza in mod deosebit in raport cu a noastra: China, India, mari consumatoare de petrol si gaze, tarile Golfului, mari producatoare de petrol si gaze, Brazilia, Argentina, mari producatoare de cereale si produse alimentare in general, in parte SUA si Romania;
    2. Oportunitati strategice pentru altii: Germania, Japonia, care isi pot reconfigura statutul pe scena lumii, Venezuela, Iran, mari producatoare de petrol si gaze aflate sub sanctiuni, partial Cuba si Romania;
    3. Oportunitati cu carul, normale am putea spune, pentru altii: Romania, Polonia, tarile Baltice, aflate in prima linie de contact, care isi pot intari toate capacitatile, doar sa vrea asta, cu sprijinul SUA, UE si NATO;
    4. Probleme economice si sociale majore pentru unii: Germania, Austria, Ungaria , dependente de gazul si petrolul rusesc, cu diplomatie perversa in raport cu partile aflate in conflict; majoritatea tarilor dependente de importurile alimentare, piata produselor alimentare fiind serios perturbata de aceasta criza;
    5. Reimpartirea lumii in trei mari blocuri, ca o revenire la epoca unui fost razboi rece, cu alte implicatii si cu alt impact in vremurile de azi:
    I. Blocul democratic, condus de SUA cu majoritatea tarilor din UE, tarile anglo-saxone in corpore, in frunte cu Marea Britanie, apoi Canada, Japonia, Coreea de Sud, s.a.m.d.;
    II. Blocul dictatorial-marxist comunist format din Rusia, China, Coreea de Nord, alti sateliti si posibil Iran, Venezuela, Cuba, s.a.m.d.
    III. Tarile asa zis nealiniate, care vor dori sa faca afaceri cu ambele blocuri, pe principii cat de cat neutre, aici avand India, tarile Golfului, Brazilia, Argentina, natiunile lumii, in special din Asia, care nu vor sa supere China si Rusia si isi pot permite asta in raport cu SUA.
    Vor exista si tari care vor pendula in toate aceste trei blocuri, in functie de interese, desi vor clama sus si tare apartenenta la blocul democratic: Germania, Austria, Ungaria, Turcia, Israel si bineinteles Elvetia…
    Rezolvare/recomandari ?
    Avand in vedere ca precedenta confruntare de acest gen a tinut peste 45 de ani, avand in vedere alianta dintre fabrica lumii (China) si depozitarul de resurse al lumii (Rusia), avand in vedere resursele umane si sistemele de conducere si control aflate in antagonism, orice ipoteza de solutionare a problemei la acest moment este supusa hazardului, din rezonabilul si simplul motiv ca acest conflict abia se aprinde, iar actorii abia isi calibreaza armele si pozitiile pentru adevarata confruntare: cine va reusi sa isi capaciteze /stapaneasca /utilizeze mai bine populatia, adica masele. Puterea maselor poate da peste cap orice socoteala a celor care conduc, regizeaza, pun in scena, cred ca pot controla aceasta situatie de pe scena internationala.
    Cheia acestei confruntari este cum poti transmite mesajul catre cel mai neinsemnat individ din tabara ta, astfel incat acesta sa capaciteze resursa sa, mai mica sau mai mare, de maxima sau minima importanta, astfel incat sa rezulte un efort comun, care sa duca la infrangerea taberei adverse.
    Mintea umana are resurse nebanuite atat in lumea libera, dar si in lumea celor controlati si verificati de sistemele autoritar-dictatoriale.

    23
  26. Cat de minte creata sa fii sa incepi santajul asta dupa ce europenii trag la greu gaz din teava de o luna jumate si afara vine primavara. Daca astia ii spun boss, oricum nu ne convine pe ruble, deci reziliem si daca tot reziliem iti dam si banii pe ultimul lot cand om avea de dat si gata… liber. Ar fi o teapa frumoasa.
    Cursul valutar al rublei e o vrajeala ieftina, ganditi simplu, e o piata interbancara in care se vinde si se cumpara valuta. De vandut vinde statul care incaseaza pe gaz de la europeni si schimba pe ruble sa plateasca salarii interne, de cumparat cine cumpara cand ei nu mai au alte schimburi comerciale?
    Concluzia, rubla valoreaza atata cat este de acord statul sa valoreze cand schimba valuta, daca au mai multe gauri de astupat va creste cursul, dar pe moment nu ca vor sa arate stabilitate.

    9
    • @ADR. Nu e vorba de minte creață la ruși. Și nici hipstereală ecologistă la nemți. Noi avem tendința să credem că un stat judecă afectiv, asemeni nouă. Sau că un stat poate avea o gândire afectivă asemeni unui om. Da, poate avea o acțiune influențată de afectul sau voliția unui om, dar doar în dictatură. Și uite cum o dă în bară – exemplul curent Rusia.
      Caută și citește despre cercetările pentru fuziunea nucleară. Nemții sunt printre cei mai avansați în domeniu, poate la nivel chiar egal cu americanii, pentru că sunt beneficiarii cei mai mari ai tehnologiei sovietice tokamak. Cam din acest motiv cred că au și fâsâit cercetările în condensarea nucleelor de deuteriu cu laseri de mare putere (vezi Măgurele) – tu crezi că dacă aveau interes nu-i luau de guler pe incompetenții și șpagozaurii noștri și le ziceau *bă, dați drumu’ odată la laser și faceți cercetarea*. Personal estimez că ei au o certitudine de timp privind disponibilitatea tehnologiei de fuziune pentru uz comercial (deja e publică stabilitatea reactorului de 2,5 secunde – acum zece ani era la nivel de milisecunde … ) și de-asta vor ceva care să acopere câțiva ani necesarul energetic. Și au găsit gazul lui Putin.
      Nemții au mentalitatea de a plăti oricât pentru a rezolva problema, și de-asta estimez că vor ceda la șantajul lui Putin, dar o vor face în stilul lor, adică cu plata tot în euro, dar pe mai mult decât scrie în contract.
      Totul e o negociere pe preț – Putin zice * … bă UE, mi-ați șparlit portofelu’ cu sancțiunile … vă dați șmecheri ? Voi nu știți cât de scumpă-i aroganța ? * și vrea compensație prin preț mai mare la gaz, a doua lui armă contra vestului (prima rămâne prietenia vs. ostilitatea față de China, a treia e dosarul agricol și abia a patra e ideologizarea iliberalismului ), nemții zic * … bă Putlere, plăcerea e ăl mai scump lucru pe lumea asta … ai plăcerea să dărâmi blocuri, plătește … *. Și, ca în orice negociere pe cocoșei la ușa cortului, se mai lasă și cu scos cuțite, înjurat mamă, ureche și cristelniță, ridicat fuste și altele … Ce, crezi că suntem superiori țiganilor ?
      De altfel, s-ar putea ca Putin să fi-nceput nebunia tocmai știind că zilele Rusiei sunt numărate (apare fuziunea, toți șmecherii cu fundu’ pe petrol gen Rusia, Arabia Saudită, Iran, Venezuela, Nigeria ajung la tomberonu’ istoriei), deci știind că nu mai apare în veci de-acu-nainte vreo șansă pentru visul lui Piotr Velikiy, o fi zis * … am tot câștigat în fața momâilor capitaliste când am avut tupeu … dă-o dracu’ de prudență … it’s now or never … *

      3
      • Aoleoooo… De unde ti-ai luat informatiile despre ELI-Romania 😀 ? Nu de alta, dar esti pe langa subiect rau de tot. Incearca sa procesezi: laserul functioneaza in parametrii nominali; deja se lucreaza in procent de 50%-50% specialisti francezi-specialisti ELI-Ro cand este vorba de functionarea sistemelor laser. La ELI-Ro a fost o alta problema, care se va rezolva sper (cu toate ca inceputul anului a adus o veste trista) in viitorul apropiat. Si aceasta problema ce parea rezolvata NU este din cauza nemtilor. Looolzzzzzzzzz ….
        Cat despre ITER, tu ai idee unde este (de o tot aberezi cu Germania)? Ce tot o tragi cu nemtii ca fac ca dreg, ca dau cu capul, ca centreaza la ITER; ca NU sunt doar ei din Europa bagati in acest proiect (chiar si noi suntem bagati cu anumite chestii). Iar experimentul o sa porneasca in cativa ani din cate stiu, asa ca asteapta-te la ceva rezultate in vreo 10-15 ani (citez „de-asta vor ceva care să acopere câțiva ani necesarul energetic” asta e de ras daca nu ar fi de plans). Si sa speram ca rezultatele vor fi incurajatoare…
        Asa ca explicatia ta e foarte SeeeeFeeeeee (asta ca sa nu imi iau ban din nou).

  27. Bună seara.
    Respect pentru comentariu. Dacă despre cele 5 puncte pot afirma tendențios că pot fi încadrate la capitolul speculații și pronosticuri, despre ultimele 3 paragrafe pot afirma că au dat măsura unei minți preocupate și conectată la realitatea din teren.
    În compania în care lucrez, am acces la o bibliotecă virtuală care are un „raft” ce conține articole despre leadership. Trecând peste recurența ieșită din comun a termenului incluziv, am rămas surprins de ponderea articolelor care subliniază necesitatea unui tip de leadership de tip dădacă sau mămică. Prin cele două cuvinte mă refer la un leader care din postura de manager își plătește regește angajații, iar din postura de leader „îi caută între cornițe” și le facilitează desfășurarea activității astfel încât să fie/devină „cea mai bună versiune” a lor.
    Pe scurt, stoicismul și capacitatea de mobilizare care le-au permis românilor să facă treabă pe tot mapamondul nu mai sunt de bon ton și sunt înlocuite cu articole din categoria „instant gratification „.
    Sunt curios oare cum își motivează companiile de IT din Rusia și China angajații și oare ce fel de angajat ar fi mai dezirabil din punct de vedere al ethosului muncii și al determinării în cazul unui conflict pe model ucrainean?
    Voi ce părere aveți și cum credeți că ar trebui sa procedeze manager/lead care are o echipă de mileniali?

    4
    • Managementul si hr ul o arde flower power. Mai ales la nivel de pdf-uri, cursuri si declaratii interne. Aceste 2 componente sunt extrem de permeabile la influentele culturii pc. Defapt, vectori de propagare. In opinia mea liderii se nasc, iar managerii sunt crescuti. Ideal, o combinatie intre cele 2 tipuri. Un lider (charisma) fara capacitati de organizare sau un manager fara capacitate de motivare nu suna foarte bine.
      Dar, din ce am observat eu, flower power, pc sau nu, pana la urma conteaza performanta. Ca si mentiune, stoicismul a crescut mult in ultimii ani ca si contrapondere la cultura pc. Observi asta dupa doar dupa nr de canale pe aceasta teme pe youtube.

      4
    • Dorelul initial

      Eugeniu, imi suna cunoscut sloganul. Mare lucru daca n-am fost colegi la un moment dat.
      Si in compania unde lucrez eu cam acelasi lucru il vad insa cu o mica MARE mentiune. Noi avem un loc unde se discuta „la cafea” virtual pe Slack toti angajatii din toata lumea. Pot sa confirm ce spune Alt Vlad ca a crescut mult stoicismul. Majoritatea celor care scriu acolo au zis „Fuck it”. N-are decat sa opreasca gazul, suportam ca trebuie sa invete toti dobitocii ca razboiul nu este o solutie.

      N-am pretentia ca sunt etalon, totusi suntem o multinationala IT cu 25k angajati in toata lumea dar cand un procent zdrobitor impartaseste aceasi idee ma gandesc ca si in tarilor lor parerile sunt tot cam aceleasi.

      Tot in aceasi nota la noi exista ceea ce se cheama „plan de corectie”. Daca nu dai randament ti se schimba proiectul prima data, se ajunge si la sanctiuni pecuniare ertc. Sincer, nu stiu ce implica in detaliu deoarece nu cunosc pe nimeni care sa fi fost implicat iar functia mea este mai mult de lead tehnic decat de manager.

      6
      • În același timp ești din categoria celor cu venituri care pot suporta pentru o perioadă aceste scumpiri. Ce faci cu cei 25% din populație care trăiau în sărăcie? Ce faci cu cei 20-25% care se pregătesc să se alăture celor 25% existenți? Suntem una din țările cele mai vulnerabile din Europa în actualul context. Pentru noi doar încetarea războiului este o soluție. Iar povestea cu Merkel și lipsa de viziune ???? O să vedeți peste 10-15 ani dacă a fost lipsă de viziune sau nu dorința ei de a apropia Rusia de Europa.

        1
        • Merkel a avut toate informațiile că putin nu vrea să se apropie de Europa. Începând de la el citire din 2007 apoi Georgia 2008, Ukraina 2014. Și ce a făcut? Nu numai că n-a făcut nimic, ci i-a finanțat armata și economia cu gazul cumpărat. Mai mult, i-a șuntat pe toți din zona baltica, polonia etc. Cu ns1 și ns2., nu a încurajat niciun proiect european de aprovizionare cu gaze din surse alternative, și au așteptat până când crăcănatul de la kremlin să-și dea arama pe față acum, când SUA și uk urlau că invadează. Eu sper că întoarcerea Germaniei la 180 de grade, să fie consecventa.

          1
        • Dorelul initial

          Ce frumos duci tu discutia intr-o directie care nu are legatura cu ce vorbeam noi. Dar ca totusi sa-ti raspund o sa-ti spun ca nu toti cei care spuneau ca suporta sunt bine platiti. Inclusiv juniorii la primul job ziceau asta, aia care nu sunt bine platiti indiferent de tara in care traiesc.
          Suntem vulnerabili pentru ca s-a votat cum s-a votat in ulltimii 30 ani. Cu bune si rele asta este rezultatul voturilor.
          Iar daca ar trebui sa ma simt eu vinovat nu ma simt. Eu am trait 3 ani dintr-o bursa de 120 RON la facultate (cazare si masa) intre 2002 si 2005, ai mei n-au avut cum sa ma ajute datorita din pacate pentru mine. Asa ca nu ma simt vinovat, eu stiu ce inseamna sa faci foamea crunta si sa trebuiasca sa inveti si pentru examene.
          Eu sper ca atunci cand o sa ajunga cutitul la os sa realizeze ca atunci cand votezi betivi ca Ciolacu, slinosi precum Catu, parsivi precum Barna sau zdrente ca Sosoaca nu poti sa ai pretentii la viata buna. Aia au fost votati, cu aia defilam

          • Mă acuzi că am deviat discuția. Tu nu ai răspuns la întrebarea mea. Tu și bula ta reprezentați o minoritate – restul nu știu dacă pot sau mai sunt dispuși să suporte mai mult. Războiul se poartă și se cîștigă în multe feluri. Cu 50% din populație trecută de limita sărăciei și 100 de miliarde datorie externă ai un stat care abia supraviețuiește. Eu am pus întrebarea privind o factură, compensată, din care, la valoarea inițială, reieșea un preț de 6,5 lei pe metrul cub de gaz.

    • Ia da aici niste titluri de „leadership” de pe acolo. Ca ce am facut eu la firma romaneasca, cumparata de rusi, listata la Geneva si NY, cumprata de niste americani (neatinsa de sanctiuni hehe) nu continea gram de asa ceva. Strict chestii old school, negociere, rezolvare conflicte, modelul DISC pt personalitate ca fiind simplu / predictibil, Aperian Global pt diferente culturale (pacat ca asta nu e gratis, ca ar sari ca arsi toti tolerantii si anti-stereotipicii) si restul am uitat ca nu sunt manager dar era 0 wokereala, totul pragmatic. Ca sa nu zic ca noi faceam cica modelul vestic, nu ala rusesc (unde faci ce spune seful dar si rulajul de oameni era mare, suna cunoscut?), asta fiind in 2018. Maxim recent hipstereli cu diversitate (si aia ca sa nu ratezi talent si evident bani). Vedeti voi ca tot cu rusii e mai bine (sarcastic daca nu v-ati prins).

    • @Eugeniu.
      Problema pe care o remarci tu – educația managerială pro- nanny leadership – nu exista acum 10 sau 15 ani.
      E vorba de schimbarea de la generația V și X la generația Y (parțial) și Z a fundamentelor psihologice statistic relevante. Orice pregătire non-medicală non-clinică cu valențe psihologice eșuează invariabil prin a prezenta ca valid opinia dominantă în societate la momentul respectiv – nu are o valoare definită ca un postulat, ci e media statistică a opiniei generale. Aceasta provine de la momentul controversei nefinalizate Jung – Freud, psihologii urmași ai acestei dispute nefinalizate adoptând reperul opiniei statistice. Nu știu ce s-ar fi întâmplat dacă același tip de dispută nu ar fi fost parțial tranșată, dar în domeniul fizicii (disputa Einstein *God is not trhrowing dice* – Niels Bohr *Maybe, but who are you to postulate this?*) nu al psihologiei. Aceste dispute provin de fapt din marea dispută a secolului XX provenită din disputa filozofică a sec.XIX Hegel vs. Kant – realitatea obiectivă vs. realitatea subiectivă. Scuze de off-topic …
      De aceea, curentul actual managerial e o tentativă de adaptare la snow-flake generation – generațiile Y, Z și F (eu îi zic F de la Facebook – de fapt e considerată tot Z) – copii crescuți fără să simtă frustrarea de părinți generații V și X care au perceput foarte negativ frustrarea în care ei au fost crescuți de generația B (baby-boomer-ii post WW2) – aceștia, ajunși acum în câmpul muncii, nu acceptă frustrarea ierarhiei job-ului, și o majoritate de psihologi spălați pe creier au venit cu ideea idioată *hai să nu stresăm angajatul*.
      On topic : am urmat cursuri MBA sumare prin 2006 și serioase (2 ani) în 2012 deși nu e profesia mea de bază. Deja în 2012 se punea problema absenței responsabilității. Nu știu unde am văzut că cele mai performanțte grupe din armata ucraineană sunt cele formate din 2 militari activi cu rol de specialiști și decidenți, 2 rezerviști de 40+ ani cu rol de lider moral și educativ prin puterea exemplului și 4 recruți tineri cu rolul de forță fizică. Ăia 4 recruți au învățat multe despre responsabilitate acum … la fel și femeile tinere cu copii fugite cine știe pe unde. Îți dai seama ce forță de muncă extraordinară va avea Ucraina ? Acum înțelegi cum se vor bate pentru ei occidentalii să-i păstreze ca emigranți ?

      4
      • Bună ziua.

        Top răspunsul dumneavoastră. Mi-ați citit mintea în sensul că ați răspuns unor întrebări pe care nu le-am adresat aici dar pe care mi le pusesem.
        Democratizarea cunoașterii și libertatea de a imagina modele sau framework-uri in orice domeniu, inclusiv cel militar sunt cele mai bune dovezi că umanitatea a făcut trecerea pe scara larga către modelul bazat pe cunoaștere. Mi se pare fascinant câtă putere are omul de rand sa aplice tot ceea ce citeste și învață în domeniul său de activitate. Acest lucru mă face să speculez legat de modelul organizațional al viitorului unde managerul/leaderul care va câștiga interviul va fi un individ cu experiență de lupta la modul real, cu o cultură vasta și cu o capacitate de sinteza si lucru sub presiune ieșite din comun. Mult noroc pisicuțelor (gen neutru ) care „manageriază ” companiile private și de stat atunci când marile nații și corporații vor angaja cei mai potriviti conducători.
        Dacă aveți ceva sugestii de lectură din sfera cărtilor și articolelor va rog sa le împărtășiți cu noi.
        Toate cele bune.

        2
        • Nu e deloc rocket science. Am cunoscut și ca pacienți și personal destui militari. Profilul psihologic al unui ofițer care ar putea fi lider performant într-un război e perfect același cu al unui manager care trebuie să fie performant în fiecare zi, și care în fiecare zi trebuie să-și emuleze angajații să scoată ce-i mai bun din ei. Poate te miră, dar și ofițerul și managerul trebuie să aibă un oarece grad de psihopatie în ei și încă unul și mai mare de narcisism. Uzual, noi îi spunem nebunie – e o nebunie să omori un om sau să decizi moartea unui soldat de-al tău în numele binelui comun, dar e și o nebunie să fii nedormit de trei zile, să te-aștepte acasă copii mici bolnavi și tu să stai la serviciu punând presiune pe angajați … Și în nebunii cel mai bine se descurcă nebunii … în WW2, doar 2% din soldații americani trăgeau în plin, și aceia produceau 80 % din pierderile adversarului. Că după aceea au ajuns cu antrenamente, cu condiționare pavloviană, cu profesionalizare la 50% e altceva. Dar 2 % e proporția în populație a nebunilor.
          Într-un război forța psihică de a te apropia de nivelul de *nebun* o au paradoxal cei mai în vârstă și legați de familie. Similar, ia zi, ce șef e mai solicitant, mai *rău* – 30 ani necăsătorit sau 45 ani cu 3 copii ? Continuând paralelismul grupă de luptă – grup de angajați în firmă – pe cine pui șef – pe expert sau pe cel cu valențe de lider ? Pe expert, pentru că va accepta sugestia narcisicului dacă e bună, iar liderul își va transforma jocul în jocul de manipulare a șefului, sau pe lider, care dacă nu se-nțelege cu expertul vom avea greșeli din cauza deciziei impulsive, un expert care nu-și folosește competența și surse de tensiune în grup ? Într-un grup, dacă sunt mai mulți indisciplinați, cine e primul dat afară ? Nu cel mai vocal, nu cel mai plin de personalitate, nu cel mai coeziv, ci expertul răzvrătit.
          Alt exemplu. Periodic mă întâlnesc cu angajați ai unei firme selectați pe criteriul unic al domiciliului într-un sătuc uitat de Dumnezeu. Șefa tuturor, o nemțoaică cu mai multe biluțe decât 10 bărbați, i-a organizat în echipe de lucru – trei tineri, un adult și un muncitor calificat, dar niciodată rude apropiate. Productivitatea fizică a crescut cu 50 % față de șeful anterior, un român care-i cam altoia pe oameni – demult, la TV era un documentar în care un ofițer german în WW2 încerca să explice Stalingradul și spunea foarte mirat de armata română – * ofițerii aveau un obicei tare ciudat să-și bată soldații !!!* – omu’ ăla nici după 50 de ani nu înțelesese …
          Cam acestea sunt argumentele pentru care spun că ucrainenii au reușit să schimbe fundamental o armată în 8 ani – nu prin noi superarme supercool, nu prin investiții masive, ci prin reorganizare de maximă utilizare a resursei existente și principii psihologice corecte. De-asta cei 250000 de miltari profesioniști și 150000 teritoriali ai Ucrainei fac mai mult decât cei 200000 ai Rusiei plus armamentul net superior. Nu spun ce-am văzut la meletarii noștri … anancaști la conducere, obezi cu rol de oameni de forță, anxioși cât cuprinde, rude sau prieteni anteriori în grupa restrânsă … dezastru.
          Și acum on-topic – asta nu a înțeles Putin – cum e posibil ca o organizare să transforme o armată – acum chestia cu gazo-rubla e mișcare tactică

          4
        • „n individ cu experiență de lupta la modul real, cu o cultură vasta și cu o capacitate de sinteza si lucru sub presiune ieșite din comun” V Alvin Toffler – Razboi si anti-razboi. Supravietuirea in zorii secolului XXI.
          tadusa in romana in … 1995

          2
      • Excelenta sublinierea, Gigi!

        3
  28. Un urs incoltit e periculos. Sanctiunile vestice contra ursului pot dveni un bumerang in timp indelungat. De exemplu, US Dollar e periclitat sa-si piarda din importanta sa ca „reseve currency”. Ruble, Ruppee si Renminby (Yuan) vor creste in importanta. Deja Yuan constitue 2.7% din basket of currencies”. Ramane de vazut insa cert este ca Romania va fi affectata in mod negativ cred eu. Economisti particpanti la comentarii raspundeti cu parerea voastra.

    1
    • Correctie de tipar: US Dollar as „reserve currency”. Aditional, sa nu sub-apreciem re-gruparea/retragerea si lipsa aparenta de sofisticare a armatei ruse. Unii comentatori au mentionat tactica rusa „maskirovka”.

      2
  29. Sa le dea Dumneze sanatate ‘rublistilor’, caci in curand o sa vanda in Yuani, iar peste inca ceva timp, or sa cumpere si ei tot in yuani. Si treaba asata vine la pachet cu studierea limbii chineze in anumite parti ale Siberiei. Karma e o ***** 🙂

    8
  30. Este o tampenie totala din partea lui putin. Chiar nu intelege ca in toata povestea asta este partenerul mai mic? Bogatia si puterea economica este in vest si maraiala lui nu o sa schimbe asta. Indiferent de situatia de acum, in viitor Rusia va trebui sa lucreze cu vestul. Reorientarea spre china, india si coreea de nord este o iluzie. Toata infrastructura si economia Rusiei este gandita pentru afaceri cu vestul, cum este si firesc ca doar acolo sunt banii. Iar daca face acum figuri cand se va sfârși nebunia asta din Ucraina va veni monentul decontului. Va plati penalitati pentru neexecutarea contractului de o sa aiba europa gaz gratis mult timp

    5
  31. Mai sunt si firmele offshore prin care se pot face combinatii prin spatele lui putler, ocolind total rubla. Sa zicem ca gazprom deschide o filiala intr-un paradis fiscal cum e Cipru (nu’s de ce mi-a venit sa zic asta…) vinde gaze la o tara „prietenoasa” pe dolari/eur, unde mai sunt si alte firme capitaliste („neutre”) care intermediaza apoi gazu catre tarile „neprietenoase”…
    Sa nu uitam ca oligarhii aia rusi sunt produsi de mega-coruptia putinista.

    Alta varianta: rusii pot importa materii prime (zahar de exemplu) pe ruble, de la state „prietene/neutre”, pe care apoi le folosesc sa importe ce au nevoie de la statele „neprietenoase”. Uite cum tarile „neprietenoase” pot cumpara gaz rusesc pe …ruble, evitand cursul de schimb stabilit de putler.

    • Si pe urma te trezesti pe cap cu Unchiu Shylock „ba neamu tau nu auzisi ca astia nu mai trebe sa aiba $$$$?”

      Zau asa … ia de cauta pe net „sanctiuni contra Rusiei” . Adicva vesti zice „embargo” si „va blocam platile in euroi si $” si ti crezi ca a sparge embargoul occidental este egal; cu a face in ciuda Kremlinului ?!!!

      1
  32. Sărăntoci deja au raționalizat benzina și motorina în oblasturile Kursk și Belgorod după atacul ucrainan asupra acelui depozit de combustibil. Rație de maxim 15 litri.

    Ați spune că Rusia „are petrol mult”. Are! Dar una e să-l extragi brut și să-l vinzi la fel de brut precum Nigeria și alta e să-l procesezi.
    Așa că pe cine să șantajeze „Nigeria cu arme nucleare”?
    Cred că asistăm la începutul disoluției Rusiei, care fără banii occidentului e cam gata.
    Va fi o disoluție urâtă care se va întinde pe 2-3 decenii.

    4
  33. Din ce stiu eu pe rate comerciala, in cazul unui contract incheiat si parafat, semnat de ambele parti, daca vrei sa modifici ceva unilateral, celalalta parte are dreptul de a denunta contractul.
    Deci degeaba vor rusii in ruble, o sa ia ciu-ciu.
    Daca eu iti platesc in euro – conform contractului – si tu nu vrei sa-i iei si pretinzi sa-ti cumpar rubla la pretul stabilit de banca ta, ori denunti contractul, fara sa platesti NIMIC penalizari, ori te conformezi.
    Deci, n-au decit rusii sa pretinda ca vor in ruble, treaba lor, UE o sa zica pas si n-au decit sa vinda gazul unde vor pe ruble … asta daca o sa accepte chinezii sau indienii acest schimb, ceeace ma indoiesc profund. In definitiv, cine are nevoie de ruble ?
    Din ce vedeam pe diverse site-uri, Romanica importa cam 10-15% gaz de la rusi, deci nu cred ca va fi mare problema sa luam din alta parte.
    Partea proasta este ca baietii destepti de la noi, cumpara de pe bursa gazul ieftin si il revind la noi scump, de aici si panica, si cresterea de preturi, si toate celelalte.
    Am citit ca un CEO ENI a recunoscut – din greseala – ca UE e dependenta de gazul rusesc, asta intr-o alocutiune referitoare la securitatea energetica a UE.
    Deci, ar face bine statul sa reia in subordine toate firmele „private” straine referitoare la resursele Romaniei sau sa impuna preturi interne, indiferent ce doreste firma mama.
    Resursele Romaniei ar trebui sa nu poata fi exportate fara acordul si controlul statului.
    Cit si ce mare dezvoltare au facut Eni, Engie, apa-nova, in Ro in parcuri solare, mori de vint, conducte noi, etc ? Intelegeam sa pui preturi mari, dar tu nu ai facut nicmi sa dezvolti infrasturctura, doar ai cumparat si digitizat un business si vrei profit maxim.
    Bisnita se pedepsea si inainte, aloo, statu roman !! Dormi si nu faci nimic.

    1
    • Am mai scris lucrul ăsta. Sper să-mi ajungă veniturile că să pot acoperi sancțiunile aplicate Rusiei. Chiar dacă e ironic e adevărat.

  34. Ce primesc drept compensatie familiile „sardaukadirovilor” ceceni ucisi in Ucraina:
    https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1510510901358731267
    Cateva kile de ceapa, cartofi, orez, ulei (1 litru, ce, vreti mai mult?)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *