1 Aprilie la romani…

In toata lumea se fac glume, oamenii rad, nimic rau, totul spre veselia si bunadispunere a tuturor, numai la noi lucrurile sunt, ca de obicei…originale.

Aflam de la ministrul apararii ca problema TBT 8×8 este in sfarsit pe cale de a fi rezolvata. Cum?! Asa cum banuiam ca va fi, asa cum am scris ca va fi, prin importarea transportoarelor de peste hotare. Din programul romanesc de dezvoltare locala a unui nou transportor blindat „TBT 8×8”, in parteneriat cu un productaor extern cu experienta, va ramane doar importul unui transportor blindat de la un producator extern cu experienta…

Stim cu totii ca MApNul a pus tot timpul piedici producerii in Tara a TBTului, ba solicitand ca acesta sa atinga o viteza, aproape nemaiauzita printre TABuri, de 120km/h, ba cerand ca fabrica sa dezvolte de capul ei un transportor si apoi sa intre in competitie, lucru iarasi nemaiauzit intr-o tara normala, unde guvernul plateste dezvoltarea si apoi face achizitia de la producatorul intern, etc.

Dar acum i-a apucat graba!

Cert ca domnul ministru ne anunta ca vom incepe importurile la anul:„Este foarte posibil ca primele TAB-uri să vină începând cu anul viitor…” Despre importul de TAB-uri RoMilitary a anuntat inca din decembrie anul trecut, atunci cand am anuntat formarea joint-venture intre UM Moreni si germanii de la Rheinmettal pentru dezvoltarea AGILIS 8×8. Atunci MApNul a fost de acord cu aceasta miscare dar a insistat ca armata are nevoie urgenta de transportoare si cum dezvoltarea poate dura si doi ani se dorea importul direct a unui batalion de Boxer…

Intre timp entuziamul cu germanii s-a mai diminuat (nu stim de ce), a venit noul guvern, care a anulat orice program de achizitii, si apoi s-a auzit de posibilul import a 90 de TABuri Pirahna IIIC (inca doua batalioane).

Acum ministrul apararii confirma: vom importa transportoare la cheie, nu stim inca cate, iar mai apoi vedem daca le vom putea integra cat de cat in industria noastra, macar pe partea de asamblare: „…Vedem care va fi modalitatea prin care le vom putea integra în industria naţională. Cel puţin în prima fază să fie asamblate la noi, printr-o linie de asamblare a acestor produse. Vă spuneam şi cu altă ocazie, pentru noi este foarte important să obţinem această tehnică, cât se poate de repede”.

Cum adica „care va fi modalitatea prin care le vom putea integra„?! Pai modalitatea folosita de absolut toata lumea se numeste „fabricarea lor in Tara„. N-ai ce sa vezi, ce sa analizezi!

Cica guvernul are o „dorinta clara” de a ajuta industria nationala de aparare. Ok, bravo guvernului, dar deocamdata vedem ca acelasi guvern mincinos nu face decat sa-i puna bete-n roate. Atat timp cat tu ai la tine in tara, propria intreprindere, creata special pentru fabricarea transportoarelor blindate (vorbim aici de Romanian Military Vehicle Systems), cand ai deja unul dintre cei mai mari si respectati producatori de transportoare, ce anume mai cauti exact?!

Daca ar fi sa fac un pariu as spune ca viitorul TBT 8×8 va fi tot vechiul Pirahna IIIC, un TAB ok, dar cam depasit, atat timp cat, am mai scris asta, B 33 Zimbru, l-ar ciurui cu mitraliera de 14,5mm. Pe de alta parte vom cumpara din import si apoi vom bate din buze cu voiosie in privinta intretinerii flotei de transportoare. Nu cred ca va fi ceva integrat la noi.

Si cam asta ar fi pacaleala de 1 Aprilie la noi, asa cum va spuneam la inceput diferenta dintre noi si restul lumii civilizate este ca de 1 Aprilie la „ei” rad cu totii, la noi nu prea avem motive sa radem ci dimpotriva…

Toate acestea in conditiile in care Romania chiar poate dezvolta si fabrica un transportor blindat modern. Nu mai putem construi avioane de lupta, dar un amarat de TAB inca mai putem. Avem inca expertiza, am da de lucru multor romani, TABul ar iesi mai ieftin (atat timp cat o parte din costuri s-ar intoarce direct catre buget), am fi stapani pe respectivul transportor si pe tehnologie, l-am putea intretine in Tara, l-am putea moderniza pe viitor, dezvolta variante noi, l-am putea chiar exporta.

Daca-l cumparam direct cu trenul aruncam efectiv banii pe geam si ne alegem cu o mana de masini bune pentru defilare si cateva aplicatii. Nu vom avea niciodata banii  necesari sa importam 600 de transportoare 8×8. Adica am face o achizitie cu totul inutila…

Asadar un 1 Aprilie cat mai…hazliu!

GeorgeGMT

 

 

62 de comentarii:

  1. Cum adica nevoia e urgenta? Pana acum ce au facut strategii de la minister? Trebuiau sa se gandeasca acum 5 ani ca sa aibe timp sa pregateasca productia in tara. Si eu care m-am bucurat cat de bine suna numele Agilis si ca va fi fabricat la noi.

  2. Despre tancuri noi nimic, tot cu TR ramanem, despre corvete nimic, despre noua arma de asalt romaneasca nimic, submarinul Delfinul a „murit”, tot cu bateriile Hawk ramanem si cu Gheparzii si Jderii.

    • o intrebare: de ce am avea nevoie de toate chestiile enumerate de dvs mai sus(cu exceptia ultimelor) sa fie modernizate?
      atat timp cat nu avem o aparare anti-aeriana foarte buna, atat timp cat nu avem aviaone, drone, de ce sa dam banii pe tancuri si corvete?

  3. Pentru cine nu isi aminteste articolul despre cum sa omori programul TBT in cativa pasi:
    http://www.rumaniamilitary.ro/scump-domne-foarte-scump-desi-nu-pare

  4. Mi-ar plăcea să știu câți dintre angajații fabricii de la Moreni și membrii ai familiilor acestora au votat cu PSD…

  5. Exceptând incompetenta politrucilor, cred ca e un pic mai complicat acum sa te dotezi. Părerea mea e ca nu sunt 2 companii ci sunt 2 direcții;
    – prima te dotezi cu americanii
    – secunda te dotezi cu europenii
    …și pana una alta americanii ne apară de rusi nu europenii…cred ca de asta se trage atât de timp încă nu s-au decis cu cine merg mai ales ca UE e in aer.

    PS: Daca am fi deștepți am putea obține maxim de la oricare pe principiul cine da mai mult. părerea mea.

    • Sau ne dotam cu Israelului astea se au bine cu toți:))

    • Iti sustin ideea. Pe SUA ne putem inca baza. Germanii si francezii ne-ar vinde la discount la rusi.

    • @ Sorin
      – te dotezi cu americanii;
      – te dotezi cu israelienii;
      – te dotezi cu europenii;
      Daca la avioane, radare AESA si rachete trebuie sa cumperi direct produsul, la transportoare, nave si alte chestii mai putin high tech productia trebuie integrata la noi. Nu doar vopsit caroserii si umflat cauciucuri. Da, in cooperare, da, cumparam in prima faza motoare si transmisii dar, treptat, trebuie sa ajungem sa le producem aici, sub licenta sau cum se poate.
      Plus mentenanta.

  6. Aci nu se mai aplica zicerea din preputul gandirii domnilor dragnea si tradiceanu cu datul banilor la altii . Adica de ce sa dam banii olandezilor pe 4 corvete pe care aia chiar le fabricau aici cu mentenanta aici . Asa dam banii la alti luam la gata fabricat de altii , ambalat si nu ne mai doare capu’ Afacere de afacere taicule.
    Iar asta cu sprijinitu industrie nationale de aparare e cea mai mare gogorita pe care ne-o puteau servii .
    „…Vedem care va fi modalitatea prin care le vom putea integra în industria naţională….. probabil prin schimbatul uleiului de motor si anvelopelor.
    Cu asta au pus mot kkt-ului…..tari de tot pesedeii astai . Comisionu a fost incasat dupa cum se vede . Si cred ca este in dolari nu euro .

  7. Gogu' de la cazane

    Ca sa vezi! Cine s-ar fi asteptat la asa ceva? Dar cine sa-si inchipuie asa ceva?
    Stiu, stiu… „Your comment is awaiting moderation”….

  8. De fapt daca stam si gandim mai bine cred ca @sorin are dreptate in ce a comentat mai sus . Poate americanii fac presiuni altfel de ce ai renunta la o companie mixta care va dezvolta un produs la tine in tara . Mai ales o companie de nivel mondial , nu chninezisme nu turcisme ….
    Totul a cam luat-o la vale dupa vizita delegatiei comerciala americane…Ba chiar gurile rele vorbesc ca au venit si cu o lista pe care i-au dat-o prim ministrului. Cica ar fi o ‘to do list ” Ai nostrii au negat bineinteles….

  9. Eu propun ca toți cei care mai au vreo urma de speranță cu privire la dotările armatei române, sa se uite doar 10 secunde la poza ministrului apărării, din capul articolului. Adică uitați-vă el…CE SA SPERI DE LA ASTA????

  10. Asta e pus de papagal.
    Daca nu ne obliga nimeni nu se va face nimic pentru armata!
    Secretar de stat pentru calitatea vieții militarilor e un milionar… cred ca înțelege foarte bine problemele SGV-ilor care au salariul sub minim pe economie…
    Am devenit o tara bananiera

  11. Parerea mea e ca o parte din transportoare oricum ar fi fost oricum in configuratie APC, adica doar cu 12,7 mm. Si atunci un Saur2 cu liner de kevlar si un kit ceramic aplicat extern s-ar fi dus cu protectia la stanag 4 frontal si 3 lateral, cu o minima crestere de masa. Pentru varianta IFV, care s-ar fi cumparat mai tarziu, se putea dezvolta TBT-ul, cu bani destul de putini de la buget. Ca nu se merge pe productia interna inseamna IMO ca undeva e nu doar prostie si coruptie, ci chiar tradare.
    As mai avea o observatie, ca in locul scumpelor Spike LR (circa 120+ mii euro bucata), ca alternativa de munitie cu bataie lunga, impotriva infanteriei in cladiri sau chiar bunkere improvizate, s-ar fi fi putut dezvolta rachete de 122 mm cu ghidare laser (pretul doar putin mai mare decat Star-80L, ca scumpa e partea de dirijare).

    • Saurul e o platforma viabila pentru sistemele care sa nu opereze in prima linie: platforma pentru rachete antiaeriene, platforma pentru rachete tactice, platforma tip HIMARS pentru MLRS, platforma pentru rachete antinava etc etc.
      Se pot gasi 1001 de utilizari pentru o masina fiabila si mai ieftina, lasand variante mai musculoase si mai protejate (Piranha III e o gluma) pentru linia 1 (APC/IFV/platforme rachete AT etc)

  12. Totul este o gargara de adormit copii … Nimeni nu-i mai crede pe astia .
    La rectificarea bugetara vor lua din banii de la Aparare pe motiv ca nu au fost cheltuiti . Se trage de timp pana la rectificare , asta-i planul….

    • O da!!! Poți s-o mai spui o data!!! Cred ca niciun alt guvern n-a fost în halul ăsta de tembel încât sa înregistreze 3 luni pe minus la încasări – și asta nu ca nu dau oamenii banii, ci ca pur și simplu previziunea lor a fost pur si simplu nerealista, doar ca sa le iasă socoteala ( pe hârtie, evident) pentru plouat cu bani peste bugetari și asistații social. Oricum, marea bășină care va exploda în decembrie vor fi cele 5 miliarde de euro trase din bani europeni în 2017, în condițiile în care pina în iunie cel putin nu se mișcă nimic pentru ca dobitocii nu au fost în stare sa numească comisii unitare pentru subiectul asta ci, conform bunei tradiții românești, mergeau cu comisii separate pe MRDP SI MFE. Cei din Vest s-au prins ca e o situație cu potențial de scandal prin diluarea responsabilităților, asa ca ne-au mai zis PAS câteva luni, ca sa reglementeze băieții situația.

  13. Parca era vorba de sustinut industria de armament nu de continuat strategiile de distrugere a ei prin import.

    Poate ca obsesia cu privire la armata romana si industria de armament incepe din 89 (cu ordinul dat de generalui Guse si cel al granicerilor de rezistenta impotriva intrarii trupelor ruso-ungare in Romania, deci generalul Guse nu doar s-a opus lui Iliescu ei au dat acest ordin de lupta armatei) se continua cu 91 cand armata si o parte din politicieni il amenita pe Iliescu cu razboiul civil cand la presiunile URSS si ale Ungariei (nu numai) se dorea punerea in practica a Declaratiei de la Budapesta adica un statut special pt. Transilvania. Iliescu intelege ca nu se poate face asa ceva decat cu pretul unui razboi civil si este de acord sa se retraga. In locul lui URSS-ul vrea sa il aduca pe Tradatorul „rege” Mihai. Din nou intervine armata si niste politicieni rezultatul a fost ca URSS-ul a trebuit sa inceapa sa il inlocuiasca pe cei care se opuneau. Din fericire s-a prabusit inainte de a termina ce incepuse.

    Ar fi avut curajul s-au o relevanta amenintarea in lipsa mijoacelor de a le pune in practica?. Cea mai importanta este industria de armament care sa poata sustine asa ceva, fara poti sa dai din gura cat vrei. Un RPG7 iti avariaza orice APC sau tanc iar fara capacitate de a repara avariat ramane. De aceea este atat de importanta productia si nu importul care pare ca iti aduce securitate dar de fapt depinzi de cel care produce.

    „Specialisti/consilieri”. Politicienii vin si pleaca „specialisti” raman si ei pot bloca orice prin avizele care trebuie date…

    Cum este posibil ca o tara semi-instabila precum Romania unde ai referendumuri pt. autonomie, unitati administrative care isi declara autonomia de capul lor sa nu incerci sa iti intaresti capacitatea de aparare prin intarirea armatei, care nu se poate face decat dezvoltand o industrie de aparare care sa o sustina. Importul slabeste securitatea tarii care atrage si mai multa insecuritate (cand se saboteaza productia in tara ce putem intelege?).

    Transportorul trebuie produs aici este linia rosie care nu trebuie trecuta, au o carcasa sa inceapa de acolo daca vor ceva mai greu, nu povesti cu import si mai vedem noi (desi Saur2 este destul de bun). Iar in ce priveste graba, unde este? (vor ceva acum, sa cumpere Saur2 putin „polizat” la podea oricum le trebuie un transportor mai usor pt. linia a doua (sa duca munitie sau sa ia raniti in zone mai caldute; sa faca cercetare video si sau drona, AA cu ceva asemnator MANPAD, comunicatii, etc) sau in zone in care un APC greu nu sau greu poate opera). Totul se reduce la bani si productie ca nu doar cu bunavointa se repara un APC sau o mitraliera trage iar importul mai ia si asa putini bani disponibili pe cand porductia returneaza o parte din bani.

    Daca nu vor sa produca altceva sa cumpere Saur 2 (Stanag 2 a, b) si dupa putem vorbi si de ceva import.

    • Chiar crezi ce spui? Ce fumezi, ca vrem si noi?

      • Tradatorul Mihai si Declaratia de la Budapesta
        „Majestatea sa a aprobat intrutotul continutul declaratiei care exprima convingerile sale privind relatiile dintre popoarele roman si maghiar”. ”

        Gorbaciov despre inscaunarea lui Mihai:
        „Iliescu n-are nimic împotrivă, cel care se opune este xyzcv, care ne-a spus că în cazul acesta are loc un război civil.”
        Indiferent de ce varianta si interpretare „romantata” sau nu esential este ca URSS nu ar fi renuntat la Iliescu, un om loial, ca sa puna pe Mihai daca nu ar fi avut aceeasi incredere in el si mai mult de castigat prin aceasta mutare. Or URSS-ul a incercat sa il puna deci, ca si Iliecu, era omul lor.

        In ce priveste Declaratia de la Budapesta in care se scrie despre un spatiu de complementaritate si ca doua popoare s-au format in Transilvania (ce tradare) si despre guvernare autonoma (alta aberatie), nu se putea face fara acordul URSS. Iliescu nu a semnat-o, Mihai da (plus invitat la Mocova la parada si cate si mai cate). Prin acea semnatura se angaja sa o puna in practica.
        Lucrurile astea se stiau si au contat cand s-a facut acea amenintarea cu razboiul civil (evident a contat si ideea de monarhie in sine).
        //

        „la frontiera cu URSS şi Ungaria, coloanele de camioane militare, pline cu soldaţi, aşteptau – acesta este adevărul – permisiunea unor trădători de ţară, de la Bucureşti, ca să intre în România pentru a lichida…teroriştii. 

        „Pe toate drumurile de acces din URSS spre România se aflau încolonate tancuri sovietice şi camioane militare cu soldaţi din Spetsnaz, forţele pentru operaţiuni speciale.”

        S-au dus la întâlnire doar cu maşina de serviciu, soldatul de la volan, înarmat cu un pistol-mitralieră şi arma ofiţerului – pistolul TT. Interlocutorii lor au fost ofiţeri sovietici calmi, dar fermi.
        Nu au pus decât două întrebări. Prima se referea la soarta comuniştilor români. A doua la permisiunea de a intra în România pentru a ajuta la lichidarea…teroriştilor.”

        „De ce este Guşă o persoană atât de importantă în acest context?
        Colonelul Mocanu explică: „Pentru că, după invazia din Cehoslovacia, s-a stabilit că intervenţia într-o ţară prietenă nu se poate face decât la cererea a trei persoane: preşedintele României (în cazul nostru era arestat), ministrul Apărării (care era mort din dimineaţa de 22 decembrie) şi şeful Marelui Stat Major, adică generalul Guşă. Militaru şi Iliescu nu aveau funcţii oficiale, deci numai Guşă putea. Plus că sovieticii nu mai voiau să apară în ochii lumii cu imaginea căpătată după invazia în Cehoslovacia. Iar Guşă s-a opus”. Guşă însuşi povestea în faţa Comisiei Senatoriale pentru Cercetarea Evenimentelor din Decembrie 1989: „Domnule, au fost persoane care au vorbit prima dată cu Moscova, inclusiv Militaru «Alio, Maskva, ia bîl gheneral Militaru»”.

        Generalul Guşă:
        „Maiorul Cioară, de la Iaşi avea informaţii de la cercetare şi de la graniceri că sovieticii se pregateau să între cu blindate şi elicoptere. I-am ordonat: ‘Măi băiete, nu trece nimeni, muriţi pe brazdă !’Acelaşi lucru l-am spus tuturor celor cu care am vorbit în acea noapte, inclusiv grănicerilor: ‘Nu intră nimic! Trageţi!’ ”
        Generalul Petre Geanta a avut o contributie foarte importanta si el a dat ordin
        „Nu trece nimeni”.

        Foarte interesat ce informatii aveau maghiari si cum au incercat sa intrerupa legaturile radio si telefonice in tara (evident pretextand ca in acele locatii sunt teroristi si trebuie atacate. Armatei ii livrau, preponderent, coordontale cu statiile securitati dar si cele civile poate securitatii invers)
        „Ataşatul militar maghiar, col. Arady Sandor care ştia foarte bine româneste. Culmea e că îmi indica cu precizie de milimetru o parte din staţiile care trebuiau distruse de către Armata româna, chipurile pentru a lichida fenomenul terorist! Erau staţiile Securitaţii, dar nu numai ale lor.
        Dacă loveaţi staţiile indicate de el, se întrerupeau legăturile din întreaga ţară. Chiar ajungeam la haos şi război civil.”

        Alta chestie gingase si aproape sigur o cheie a diversiunilor din acele zile: anumiti aliati (nu rusii) se tot interesau daca mai avem munitie (evident doreau sa ne trimita 🙂 ). Ghinion pt. ei, mai aveam si aveam si fabrici care sa produca. Astazi ghinoin pt. noi putem asambla doar cu voie de la sarbi…

        „Organizaţia Patronală Industria de Apărare militează pentru reducerea dependenţei de import în domeniul tehnicii militare, ca pilon al siguranţei naţionale. Este revoltător şi periculos că am ajuns să importăm muniţie din Brazilia!”.
        //
        Transportorul trebuie fabricat in Romania atat din motive financiare cat si de securitate. S-a putut opri URSS-ul nu putem salva Saurul+?.

  14. Care sunt sansele sa fie la mijloc presiuni de peste ocean?

  15. Mai oameni buni eu zic sa facem o petitie (TBT) care sa fie prezentata Ministrului Apărării si Parlamentului cu ajutorul unor prieteni senatori si deputati.Ce ziceti facem una?

  16. Uzina pentru TBT-uri trebuie ridicata de la temelie. Moreniul nu mai corespunde nici din punct de vedere al dotarilor tehnologice si nici ca spatiu propriuzis de productie.

  17. Titlul articolului trebuia sa fie : Ce sa ti cer eu tie ??!!! Alaturi se poza celui care s a trezit ministrul apararii

  18. Pfff… iar cutii de conserve la categoria pana… de 18-19 tone… :/ Macar de luau Piranha IV de 25 tone… ca plutesc si alea… si prind si 100km/h… mai aveau soldatii vreo 5 tone de protectie in plus…

  19. …eu mai astept episoade din foiletonul cu meapne.

  20. Afacerea Skoda din anii ’20 este mic copil față de afacerile actuale. Guvernanții români au in genă „iubirea de țară”, că și generațiile trecute!

  21. Da sa ne spuna pretul platit pentru cele 90 pirania lll c depasite . Cred ca acolo sant 90 mil.euro comisioane . M.A.P.N. stie ca pirania ll c nu zboara cu 120km./ Ora si nu e anfibiu

  22. ce mai conteaza chestia asta?alea erau puse oricum la vrajeala..conteaza ca dealul este facut spagile comisionele luate..mai departe doamne ajuta.

  23. Astia se pare ca indeplinesc intru totul afirmatia lui Base’: ,, Cui nu-i convine poate sa plece!!!…”’.. posibil ca multora dintre noi in cativa ani sa ne vine de duca atunci pot ramane baietii linistiti sa se apere cu prastiile nu ma deranjeaza..

  24. Devine foarte probabil sa se importe doar la cheie, si daca se aduc „kituri” in tara acestea sa fie montate in niste hale ale unei firme private (eventual o societate chiar nou formata pt un contract la dedicatie). In tara fie doar montarea ( carcasa, mecanica, turele, armament…electronica..etc) productie zero insa. Daca se rateaza colaborarea cu germanii probabil ca asta o sa se intample…. Prioritar..urgent ar fi un sistem AA performant in toata tara, si mai dens spre est…si o aparare pe coasta cu artilerie performanta, rachete… si dupa acesta etapa sa se treaca la restul ( ma refer la achizitii, astea ar fi urgente si nu ar suporta timpul necesar pentru cercetare si dezvoltare) si timp de doi ani…cat o fi sa se dezvolte acest blindat in tara.

  25. Eu v-am spus sa nu va bucurati prea tare cu toate contractele alea semnate de guvernul Ciolos, pentru ca in cazul in care nu va mai fi prim ministru, or sa dispara toate. Instelatii de lupta pentru importul la cheie au ripostat intentiei de a produce in tara transportoare blindate, corvete e.t.c. Iar PSD-ul este plin de asemnea ‘instelati’ pe cap de filiala de partid, conlucrand foarte bine cu divizia similara din cadrul MAPN.

    Nu am pierdut inca ‘razboiul’ asta al inzestrarii incluzand industria nationala de profil, insa suntem foarte aproape! Din pacate….

    • Aiurea , ciolosz daca vroia , putea orice .
      Totul e dictat de afara , pe motiv ca stricam echilibrul de putere in zona Europei de Est .
      Oricum suntem ( inca ) mai inarmati si mai motivati decat tarile vecine , care privesc cu pofta la cate o bucata din Romania , pe motive necurate , induse de papusarii lumii , stiti voi , aia cu pretentii de foste mari imperii .
      Daca ciolosz chiar vroia ca Romania sa inceapa proiectul TBT AGILIS , o facea inca de la inceputul mandatului .
      Il pot suspecta de absolut orice pe ciolosz , dar nu de prostie .

      Noroc ca proiectul TBT AGILIS merge mai departe !

      • „Totul e dictat de afara , pe motiv ca stricam echilibrul de putere in zona Europei de Est .
        Oricum suntem ( inca ) mai inarmati si mai motivati decat tarile vecine …”

        Din contra, Romania, Bulgaria si Ungaria au armate mai slab echipate decat Ucraina, Serbia si Grecia, deci nu avem ce echilibru de putere sa stricam. Ucraina singura are o armata mai puternica decat Romania si Bulgaria la un loc.

      • ‘Noroc ca proiectul TBT AGILIS merge mai departe !’

        Merge….tot inainte inspre groapa. Si tot atat de multe putea face Cilos cate facut cu cu corvetele. A semnat, a plecat, au anulat pesedeii. las-o asa ca macane….tu spui doar teoria conspiratiei, eu iti prezint realitatea!

  26. Totul e doar abureala, s-a anulat si licitatia pentru dotarea cu torpile antisubmarin a Pumelor navalizate. S-a dus si asta! Se vede furia cu care astia taie si anuleaza tot ce-au incercat sa faca „ceilalti”, anul acesta NIMIC nou in curtea MApN, ramanem cu ce avem. S-ar putea, daca nu sigur, ca prin toamna sa vedem taiere de buget la MApN, parca „desteptii” ii spun „rectificare bugetara”, banii fiind virati, bineanteles, la pensii si salarii. Eu nu mai sper la NIMIC bun, macar sa mai avem Armata -oricum astia sunt pusi pe distrus, NU stiu altceva. Mai crede cineva ca noi contam prin zona sau ca patriotii si patriotismul mai exista la nivel sus?

    • Ai perfecta dreptate. Eu am spus ca vor face lucrul asta imediat ce am vazut cu este creionat bugetul de stat. Era de asteptat sa se ajunga aici, insa se poate si mai rau.

  27. Hei , moralul este cea mai importantă armă a soldatului .
    Fruntea sus , zambiti !
    Dușmanul va crăpa de ciudă .

  28. Les asta a facut armata?
    Sau e pocait, ceva?

  29. Pana nu va ajunge armata rusa la Chilia si Ismail, nimic nu se va misca in privinta dotarii in armata romana.

    • Moralul soldatului român înmulțit cu coeficientul de vitejie al soldatului român este echivalent tactic cu o superioritate de minim 4:1 în favoarea armatei române .
      Ce zice clasa pulitica , că daca avem o superioritate de minim 4:1 , la ce ne mai trebuie arme moderne 🙂 ?
      Sper că înțelegeți ironia …

    • si atunci va fii prea tarziu..si se va arunca manusa capitularii.tehnica noua intrata in dotare trebuie asimilata in cateva luni..vorbesc de chestii sofisticate la care visam si avem noi nevoie.

    • lasand la o parte ca ,,croatia a trecut peintr un rapt teritorial si un razboi civil.ce mai..nu se vrea punerea pe picioare a romaniei atat militar cat si economic.se roaga uniunea europeana ca romania sa absoarba fondurile ue.pt spitale autostrazi,fabrici si uzine..dar noi nu..si nu..pe plan militarce sa mai vorbim..chiar aseara il vedeam pe un fost ministru al apararii..doamne..ceata totala..gandire/mentalitate de an i 60.

  30. ministrul les..pe b1..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *