2019-nCoV

Coronavirusul apărut în Wuhan, este din aceeași familie cu a celor care au provocat epidemiile de SARS și MERS.

 

SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) este o boală care afectează sistemul respirator al omului, indusă de virusul SARS. Între noiembrie 2002 și iulie 2002 a existat un început de posibilă pandemie, cu 8.422 de cazuri de infecție și 916 morți confirmate. În câteva săptămâni, boala s-a transmis din în 37 de alte țări. Ultima infecție observată a avut loc în iunie 2003. Mortalitate 9.5 %.

 

A apărut inițial în Guangdong,  China in 2002. Se pare că sursa inițială de infecție au fost liliecii potcoavă(sunt insectivori și cântaresc până la 120 g).

Liliac cu potcoavă

Transmiterea acestor coronavirusuri se face de la liliac, în mod direct la om, sau cu o gazdă intermediară : zibetă (SARS) sau dromader (MERS).

SARS 2001-2003

Transmitere SARS

ZIBETA (civet cat) oferită la vânzare în piață

Sindromul respirator din Orientul Mijlociu (în engleză: MERSMiddle East Respiratory Syndrome) este o afecțiune respiratorie virală provocată de un nou coronavirus – coronavirusul sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) descoperit pentru prima oară în 2012 în Arabia Saudită. Au fost identificate 2494 cazuri, cu 858 morți. Nu s-a transmis de la persoană la persoana. Mortalitate 34.4 %.

Primele ipoteze de identificare a sursei de infecție, au dus la piața din Wuhan. Este de tipul “wet market”, numite așa datorită faptului că în aceste piețe podeaua este udata permanent.
A apărut această listă cu tipuri de carne de la diverse animale, care de care mai exotice. Suspiciuinile au dus la închiderea pieței.
În China, există o tradiție în a consuma animale sălbatice, considerate a fi benefice pentru sănătate. Multe sunt vândute ilegal, aduse prin contrabanda din alte țări. Prețurile sunt mari, iar cei care cumpără așa ceva, vor sa își arate statutul social.
În general igiena este deficitară, și multe animale sunt vii, fiind sacrificate pe loc.
Deși s-a banuit că la originea epidemiei de SARS ar fi fost tot o piața de acest gen, guvernul nu a reusit să le închidă în totalitate.

China – Marea „migrație” și epidemia de coronavirus

Ce se întămplă acum în China, este fără precedent în istoria umanității. Izolarea a zeci de milioane de oameni în orașele afectate , este o măsura extremă, greu de evaluat din afară. Oricum, tocmai amploarea acestora, denotă gravitatea situației.
Suntem copleșiți de informații, mai mult sau mai puțin verificate, apar teorii conspiraționiste , unii sunt calmi, alții sunt în panică.

Pentru a înțelege ce se întămplă, e nevoie de câteva explicații generale privind China. Totul se întămplă acolo la alta scară, greu de înteles pentru cine nu a fost acolo.
Am vizitat China de mai multe ori, inclusiv în perioade de „migrație”, când în timpul sărbatorilor (Anul Nou Chinezesc, 1 Mai, Ziua Naționala – 1 Octombrie), profitând de cel puțin o săptămâna de zile libere, chinezii călatoresc..
China are cel puțin 300 milioane de migranți interni : sunt cei care au plecat de la țară sa lucreze în marile centre industriale. Fiecare fabrică are cămine de nefamiliști și cantine. Ei reprezintă majoritatea celor care calatoresc în aceste perioade. Se duc acasă la familii, în satele de unde au plecat.
Astfel de cifre sunt doar statistici ; comparativ este ca si cum toți cetățenii SUA ar călători simultan în aceeasi perioadă !!
Această ” migrație” este posibilă datorita unei infrastructuri de transport extraordinare : 32 000 km cale ferata mare viteza, 121 000 km linie ferata normală, 145 000 km de autostrăzi, o rețea de aeroporturi de mare capacitate .

Migranți interni

Traseele călatoriilor în perioada Anului Nou

200 000 călători în gara din Guangzhou

100 000 călatori asteaptă sa intre în gara din Guamgzhou

Un fast food în gară

Marea „migratie”

Astfel de aglomerații umane, cu oameni care călătoresc , pot fi un mediu propice în propagarea unei epidemii. Din acest motiv se încearcă limitarea transporturilur în zonele infectate.
E greu de estimat cât timp va fi posibilă izolarea a milioane de oameni !!

153 de comentarii:

  1. Veniamine Franqueline

    Sa ne amintim din literatura ce se servea pe la banchetele potentatilor romani și medievali: sturzi, berze, păuni, lebede,… Unele dintre aceste specii sunt gustate și astăzi de unele categorii mai defavorizate de pe la noi. Nutrii se mâncau și pe timpul lui Ceașcă, carnea de cerb sau de mistret este o delicatesa pe la mesele greilor.
    Sa ne mai amintim și de oboarele pline de sângele mieilor și al porcilor înjunghiați la botul calului, și realizam ca diferențele de cultura alimentara dintre noi și chinezi nu mai sunt asa de mari.

    1
    • Exista o diferenta totusi. Nu putem compara epoca medievala cu sec XXI. Probabil ca sunt unii defavorizati care manancă si alte creaturi de foame.. Dar una e sa le consumi ca sa supravietuiesti si alta e ca sa te mândresti sau sa crezi ca vei fi mai norocos.
      Cred ca nu ai vazut cu ce pofta mănâncă chinezii supa de lilieci sau cu câta mândrie se trag in poză in timp de mănânca tot felul de ciudațenii.. ti se intoarce stomacul pe dos nu alta.

      10
      • Epoca medievala? Hai sa ne uitam la ce se mananca in unele tari vest europene: melci, broaste, broaste testoase, cal, magar, strut, etc. Macelul care-l fac anual cu balenele pilot cei din Islanda si Feroe e de foame?
        La noi porcusorul de guineea e animal de companie dar in America de Sud il cresc pentru mancat. Ce se mananca prin Africa nici nu mai are rost sa pomenesc, mai ales aia cu foamea in gat.

        5
        • talos, in primul rand colegu’ vorbea de „sturzi, berze, păuni, lebede..”
          Apoi nici o creatura din cele enumerate de tine pe care le cosuma europenii nu este veninoasa.
          Dar ceainezilor le place veninul, in meniul lor intalnim: scorpioni, serpi, chilopode, paianjeni si ale oratanii. Dar, ce sa zic, gusturile nu se discuta.

          PS. Pariez ca un islamist daca ar fi sa aleaga intre a manca o cobra sau un porc ar alege suinul cu ochii inchisi fara sa stea pe ganduri.

          5
          • Poate te uiti dupa specialitatea sardineza Casu Marzu si dupa aia sa-mi spui ce parere ai. Casu este casul din limba romana.
            Eu ce am vazut in China sunt serpi de casa ne otravitori. Ca sa fiu sincer m-am ambitionat in Taiwan sa mananc sarpe pentru ca au facut misto de mine cand am ajuns. M-au intrebat chinezii la misto: ce preferi, creier crud de maimuta, frigarui de caine sau sarpe prajit? Spre surpriza lor, eu de colo, am zis sarpe si au ajuns sa traga la sorti cine sa vina cu mine in piata de „di tati” din Taipei. Am zis sarpe pentru ca maimuta sau caine mi se pareau odioase. Amaratul care a tras batul scurt s-a uitat lung la mine si mi-a zis ceva de genul: sa stii ca eu sunt crestin si nu am mancat in viata mea porcariile asociate cu gastronomia chineza dar daca tu european ai curajul sa faci asta mi-as pierde fata daca nu te-as insoti. Pe scurt, la intrarea in restaurant/carciuma se taiau serpi vii, (destul de mari,cam 2m), se jupuiau, se mulgeau de sange si se vindeau shot-uri cu singe de sarpe pentru 50-100$. Puneau botu’ doar turistii americani care doreau sa-si impresioneze iubi’. In interior puteai manca o portie de sarpe fiert cu un shot de vin de sarpe (nu stiu ce continea) cu cativa dolari, chaiar ieftin. Am fost destul de dezamagit de experienta. Eu ma asteptam la un colac de sarpe prajit in farfurie precum carnatu’ de casa dar in schimb am primit niste bucatele de carne fada aromata cu tot felu’ de am ragait toata saptamana a ghimbir, cuisoare si ce dumnezeu au mai pus in oala la fiert. De murit nu am murit si nici virusi nu am luat. Adevarul este ca, daca e de luat, virusul il ia ala care manipuleaza bidiganiile nu cel care le manaca preparate termic.
            Cu muslimu’ nu as fi chiar atat de sigur ca ar prefera porcu’. Btw, Ioan Botezatorul s-a hranit in desert cu lacuste cu miere. Poate ar fi bine sa-i intrebi pe colegii cu curs de supravietuire la cingatoare ce stiu ei despre mancatul de pe jos. 🙂

            4
            • Realitatea e ca nu stim exact sursa de infestare cu virus. Practic asocierea virusului cu liliacul m-a determinat pe mine sa fac putina ironie de bucataria chinezeasca. E ciudata rau. Mie unul m-i se intoarce stomacul pe dos cand imi imaginez cum ar fi sa vad un chinez cranțănind un gândac in fata mea..

              Totusi imi rezerv dreptul sa ma stric de ras daca as vedea un chinez cu o râma atârnată in colțu gurii sau cum mananca o supă preparată dintr-un liliac cu tot cu măruntaie si cu tot cu puf…
              Probabil as fi in aceeasi postura cu un musulman care ar striga allah akbar daca m-ar vedea mancand o tabla cu afumatura de porc.. Asta-i viata. ?

              4
        • @talos
          Important nu e (doar) ce mananci ci (mai ales) cum prepari hrana!
          Asiaticii mananca multe creaturi fara sa le gateasca.
          Pe unele le mananca vii, fara sa le eviscereze si sa le prepare termic.
          Pe altele le prepara termic dar nu le curata cum trebuie in prealabil. De exemplu liliecii sunt facuti supa cu tot cu blana si matele pline de guano…

          1
          • Daca nu ma insel japonezii sunt campionii Asiei la mancat cruditati si nu prea am vazut sa colcaie virusii in Japonia. Mananca si europenii stridii crude si peste crud (olandezi, norvegieni). Nu cunosc retete de supa de liliac asa ca nu am ce spune. Dupa cum am mai spus si mai sus, daca e de luat virusul il ia ala care manipuleaza bidiganiile nu cel care le manaca preparate termic.
            Multe din cele care se povestesc despre China sunt din vremea dinastiei Quing. Da-i in amaru’ lor, s-au mai civilizat si ei (conform standardelor noastre!). Chinezii mananca porcariile astea de mii de ani si tot de mii de ani noteaza totul pe hartie. De ce nu au mai fost epidemii de genul asta? Gripa spaniola doar se speculeaza de catre unii ca ar fi avut originea in China dar dovezi nimic. As inghiti povestile astea cu serpi si lilieci daca focarul ar fi fost aiurea prin China nu langa laboratorul lor biologic cel mai tare (BSL-4) si ar fi prima oara cand scapa virusi din laboratoare:

            https://www.the-scientist.com/news-analysis/sars-escaped-beijing-lab-twice-50137

            Explicatia cea mai simpla dupa mine: l-au scapat pur si simplu din laborator. Mai au de invatat inca cum e cu joaca asta cu moartea microscopica din eprubeta.

            5
        • Herr Von Renn Weg

          Ha? Islandezii mor de foame? Delirezi! Au printre cel mai inalt nivel de trai!

          3
          • @Herr Von Renn Weg
            Poate citesti mai atent ce am scris, observi semnul de in trebare de la sfarsitul propozitiei si o lasi mai moale cu „delirezi”. Daca si la a doua citire intelegi ca am scris ca islandezii mor de foame iti spun eu: nu e asa, e exact invers!

            5
    • nu se compară deloc obiceiurile culinare si de igienă româneșri cu cele chineześti.
      una este vânatul și alta e liliacul.

      7
      • Veniamine Franqueline

        EDITAT! O iei razna, ori la articol, ori la spam…

        • Veniamine Franqueline

          WTF! Cu ce am pacatuit? Observ ca sunteti in cerc de cunoscuti care va aprobati toate opiniile pe care le emanati, doar pentru ca vin dela voi. Poate are trebui sa elaborati un ghid cu ce este voie si cu ce nu,

          4
    • Exact de porcii injunghiati in gospodariile noastre te-ai impiedicat.

      9
      • Veniamine Franqueline

        Nu s-a impiedicat deocamdata nimeni. Eu vorbeam de porcii si mieii injunghiati si transati pe tapsanele comunale pline de noroi amestecat cu sange. Probabil ca este o traditie la care trebuie sa tinem…

        2
      • Las’ ca si la noi taie multi porcul pe furis fara verificare sanitara si baga trinchineloza sau mai stiu eu ce carcaieci. Cati nu au facut porcul bolnav de pesta africana cartabosi si sunci decat sa-l dea la incinerat? Momentan nu guita nimeni da’ mai stii?

        5
        • Trichineloza poate fi tinuta la distanta relativ simplu. Legatura cu veterinarul, curatenia in cotetul porcului, nu-i nevoie de complex agro-industrial pentru asta. Conteaza si cum se depoziteaza hrana pentru porci..etc etc. Nu-i mare filozofie ci doar munca. Multi o fac, la fel de adevarat ca altii nu. Dar este suficient ca marile complexe agro-industriale se folosesc de asta ca sa obtina interzicerea cresterii animalelor in gospodarii ca sa-si creasca vanzarile.

          5
  2. Nu sunt alarmist, dar cea mai mare problema cu acest virus este ca se transmite inaintea aparitiei unei simptomatologii evidente la pacient (febra, stare de rau, etc.). Asta este reteta pentru dezastru. Si tot de aici masura de izolare totala a populatiei din orasele afectate. Trebuie sa ne rugam ca lucrurile sa nu scape de sub control, pentru ca altfel, statistica aplicata va fi extrem de dureroasa (5% rata de decese este deja foarte mult).

    5
  3. Din ce am citit si aici pe blog (comentarii din zilele trecute) si diverse articole pe alte bloguri romanesti, mie mi se pare ca romanii au subestimat epidemia asta si au luat-o chiar putin in deradere. La fel ca articolul asta si comentariile de la el, link dat si aici de cineva acum cateva zile:

    http://www.contributors.ro/global-europa/%E2%80%A6-despre-viralizarea-tampirii-in-masa-%E2%80%93-adevarata-pandemie/

    Daca ne gandim ca chinezii au izolat zeci de milioane de oameni, ca state precum SUA au luat foarte in serios amenintarea inca de la inceput, au insistat sa trimita specialisti, daca ne gandim ca China a refuzat asta (de ce?), ca americanii si pe urma francezii, japonezii, australienii etc isi scot cetatenii cu avioanele, eu zic ca e treaba serioasa si nu motiv de gluma.

    „number of infections almost doubling in a day”

    https://www.bbc.com/news/world-asia-china-51275896

    Eu suspectez si ca China mai ascunde „putin” din cifrele reale pentru a mai reduce din panica, cine garanteaza ca azi la 9, ora Romaniei, sunt „doar” 132 de morti si nu 300 ? 🙂

    Nu sunt „panicard”, vreau doar sa spun ca mie mi se pare ca romanii cam exagereaza cu bascalia si bagatelizarea si poate ca de data asta nu ar fi cazul. In clipa in care va ajunge virusul ala si la noi eu zic ca autoritatile romane vor actiona mult, mult mai slab decat cele din China si vom vedea atunci cat de „pregatite” sunt. La noi s-a cam viralizat bagatelizarea in masa, asta apropo de articolul lui Alin Furumescu de mai sus si comentariile aferte.

    10
  4. Cine rade de virusul gripei, in orice forma a lui, nu stie de ce rade. La nivel global gripa este un criminal in serie si in contra credintei populare, antibioticele nu prea au efect asupra gripei (in general antibioticul ataca bacterii nu virusi), iar daca ne aducem aminte de gripa spanioala s-ar putea sa ne stea rasul in gat.

    Spre deosebire de ebola, HIV etc, virusul gripal se transmite de la om la om prin aer si daca vreodata va fi o epidemie de gen sfarsitul lumii, sansa este ca aceasta sa fie generata de un virus gripal.
    Ganditi-va la o gripa cu efect de ebola dar care se transmite la fel de usor precum gripa normala si veti avea un tablou cu adevarat ingrijorator, mai ales daca adaugam faptul ca acest tip de virus sufera mutatii cu o viteza exceptional mai mare decat o boala obisnuita infectioasa: hepatita, pojarul, ebola sau HIV.

    Niciodata sa nu radem de gripa.

    20
    • Ai punctat foarte bine. Nici un fel de boală nu ar trebui sa fie subiect de amuzament, indiferent cat de inocenta pare..
      Noi de fapt nu râdem de virusul in sine sau de efectele acestuia ci de meniul ciudat al chinezilor.

      2
    • As corecta un pic doua afirmatii.
      1. antibioticele nu prea au efect asupra gripei
      Aici as taia cuvintul prea, pentru ca nu au efect.

      2. in general antibioticul ataca bacterii nu virusi
      Nu doar in general, ci si in special si in orice situatii. 🙂

      Vorbesti de gripa normala. As mai adauga variola, de exemplu, care mai explodeaza in cite un loc, desi a fost declarata eradicata din 1977. In plus, mutatiile sint foarte rapide si un virus benign poate ajunge sa elimine 40% din populatia globului.

      Pian una alta, m-as muta in Groenlanda un an. Cei care au jucat Plague Inc stiu de ce.

      9
      • În 1919 taman prin zonele alea a fost virusul mai mortal.

        5
      • Pe fondul slabirii sistemului imunitar gripa/viroza se poate complica cu o infectie secundara bacteriologica (de ex. la plamani sau sistemul digestiv). Din acest motiv se prescriu in unele cazuri antibiotice la gripa/viroza. In perioada in care nu a fost reglementata vanzarea antibioticelor a aparut moda tratamentul „dupa ureche” cu antibiotice pentru orice junghi sau guturai, moda care a dus pur si simplu la imunizarea anumitor tulpini de bacterii fata de antibioticele existente pe piata. De profitat au profittat doar firmele de farma care au creeat antibiotice de sinteza din ce in ce mai complexe si mai scumpe. Din pacate in timp au aparut unele tulpini bacteriene imune la aproape toate antibioticele, precum virusii. Usurel ne intoarcem la perioada pre Fleming.
        La mutatul in Groenlanda m-as gandi de doua ori. Ghetarii din Groenlanda se topesc intr-un ritm accelerat (de 4x ori mai rapid decat normal) si asta ar putea duce la decongelarea unor bacterii si virusi de care nu avem habar si pentru care nu avem leac.

        9
        • Erata
          „profitat”, „creat”, pana nu vine habarnistul cu corectura 🙂

          1
          • Vine , vine baiatu’ 😉 .

            Dar mă voi referi la alte probleme , specifice industriei alimentare moderne .
            Problema antibioticelor luate ” după ureche ” este depășită , adevărata problema este carnea de pui din supermarketuri , asezonata din belșug cu antibiotice , încă din timpul vieții acelor păsări .
            Evident , nu greșim dacă extindem hrănirea din belșug cu antibiotice și la alte tipuri de carne din supermarketuri sau restaurante .
            Ar trebui luate măsuri ?
            Cine sa hotărască in ce constă acele măsuri ?
            Cine sa le aplice , ce resurse se alocă , ce termene de rezolvare , cine răspunde de aplicarea acelor masuri ?
            Cine sa verifice aplicarea acelor masuri ?

            Scapă cine poate …

            1
        • in pacate in timp au aparut unele tulpini bacteriene imune la aproape toate antibioticele, precum virusii.
          Nu te supara,hai sa nu facem varza arborele vietii,bacteriile si virusii sunt doua chestii total diferite,bacteriile sunt oranisme vii,au toate caracteristicile necesare sustinerii vietii,metabolism,reproducere etc,pe cand virusii sunt lanturi de informatie genetica sub forma de adn sau arn care pt a se reproduce au nevoie neaparat de a parazita o celula.
          Iar firmele farma nu sunt mari vinovate,cercetarea e enorm de scumpa,mutatiile survenite in urma aplicarii absolut aiurea a antibioticelor,fara sa stii daca bacteria e gram pozitiva sau negativa,fara sa stii nimic despre ea,au dus la mutatii care au facut antibioticile sa devina inutile.A si aparut prima bacterie care e imuna la toata gama de antibioticile existente pe piata,iar in viitor se preconizeaza ca in terapia anti bacteriana sa se foloseasca chiar virusii,asa numitii fagi.
          Si nu stiu de ce lumea vrea sa mearga la frig,cand virusilor nu prea le place caldura,la temperaturi scazute se simt excelent,dupa cum se si observa ca iarna e festivalul lor.

          9
          • Nu ma supar dar ce nu e clar la cuvantul „precum”? Toroidul are o gaura precum gogoasa (doughnut). Toroidul e o chestie matematica iar gogoasa de mancat. Arnold Schwarzenegger avea muschi precum o stanca. Arnold pe o craca a arborelui vietii, stanca nu. Multumesc pentru lectia introductiva in biologie insa efortul tau este inutil, sunt la curent cu „noutatile” astea de multa vreme. Nu vad cum folosirea cuvantului „precum” impieteaza ordinea arborelui vietii, sincer.
            Referitor la farma am folosit cuvantul profit, am pomenit eu ceva de vina? Insinuezi cumva ca profit=vina? In rest spui aceleasi lucruri ca si mine insa cu alte cuvinte.
            Vezi ca in Groenlanda se gandeste sa se mute Iulian nu eu deci ai gresit adrisantul.

            1
            • Am inlocuit precum cu sinonime de genul ca de exemplu si nu intelegeam.INlocuind in propozitia aia precum cu sa zicem ca de exemplu sau ca de pilda,nu se intelege exact ce vrei sa spui.
              in pacate in timp au aparut unele tulpini bacteriene imune la aproape toate antibioticele, precum (il inlocuiesc cu ,ca de exemplu,ca de pilda) si atunci imi da cu minus sa inteleg.Daca il inlocuiesc pe precum cu la fel ca,atuni sa zicem ca are o oarecare intelegere,dar depinde de sinonimul folosit,cu toate ca nici acolo nu inteleg ce treaba au antibioticele cu virusii dar ma rog,nu conteaza,m-a indus in eroare sinonimul lui precum

              1
              • Nu inteleg de ce trebuie sa inlocuiesti cuvantul „precum”cu un sinonim da’, in fine, fiecare gandeste in felul lui. Important este sa ne intelegem in final. 🙂
                „nu inteleg ce treaba au antibioticele cu virusii” Pai tocmai, nu au, la fel cum nu au cu bacteriile imune. Desigur, mecanismele sunt diferite: virusii sunt imuni la antibiotice „by design” (le lipsesc acele componente asupra carora actioneaza antibioticele) iar bacteriile dobandesc imunitatea (prin mutatii si selectie naturala).

          • @dan_bnt: „cand virusilor nu prea le place caldura,la temperaturi scazute se simt excelent” – de fapt se CONSERVA EXCELENT! Mediul si gazda VIE sunt CALDE si UMEDE – de aici proliferarea. Dar PROLIFERAREA virusilor la temperaturi „mari” -39-40’C nu FACE RAU VIRUSILOR „PER SE” CI BLOCHEAZA MECANISMELE CELULARE DE PROLIFERARE ALE VIRUSILOR – din pacate creierului nu-i prieste o asemenea temperatura… Si da, pentru bacteriile rezistente exista virusi numiti BACTERIOFAGI – din nefericire pentru site-ul asta, o mare „biblioteca” a cunostintelor „despre ce si cum” precum si a bacteriofagilor exista FIX la rusnaci (a fost si o emisiune pe Discovery).

            • Nu se conserva ,chiar se simt bine,ratele de multiplicare sunt extrem de mari la temperaturi scazute,doar vezi virusii care infecteaza fitoplantonul si la ce temperaturi au loc multiplicarile prin oceanele reci ale acestei lumii,nu vorbesc de cazuri extreme de -322343 grade,cand atunci putem vb de conservare.
              In general virusuile sunt sensibile la temperatura,de asta si in tot lantul alimentar se fac tratament termice pt inactivarea lor si nu e vorba ca sse blocheaza ribozomii celulari,sau mitocondria celulei,e vorba ca materialul genetic viral e instabil la temperaturi inalte,
              Iar pe tot ce inseamna genetica,cel mai bine stau americanii de departe,rusii sunt pistol cu apa pe langa ce inseamna USA,de la editingul de gene cu tehnologii de genul CRISPR CAS 9 pana la a scrie baza azotata cu baza azotata cum a reusit Craig Venter sa faca,SUA e departe nr 1 in lume in cercetarile genetice.

          • Ma mut in Groenlanda era legat de un aspect cunoscut de cei care au jucat Plague Inc. In acel joc esti virus sau bacterie sau ciuperca si trebuie sa evoluezi prin mutatii, infectind si apoi omorind populatia globului. Groenlanda este cel mai greu de infectat (cam de ori unde ai porni initial) pentru ca sint putine mijloace de transport, putine animale migratoare.

            1
            • Aha! Nu stiam de jocul asta.
              Probabil ca asa s-au gandit cei care au facut jocul pentru ca in realitate, la o simpla cautare, am descoperit ca in Groenlanda sunt peste 175 de specii de pasari migratoare. La fel de bine puteau sa puna insulele Svalbard sau Kiribati in Pacific.

            • Aa ok,acum are sens .

    • cred ca noi avem atitudinea asta si din cauza ca autoritatile actioneaza de crezi ca trag niste scene pwntru un film de comedie.isi mai aminteste coneva de militarii care tineau niste presuri sa treaca masinile peste sau de aia care dadeau buzna in curtile oamenilor sa aresteze gaini,cu o atitudine de credeai ca se duc sa se bata cu robotii din terminator?

      1
      • La noi e bascalie de sus pana jos…

        3
        • da George dar nici panica nu trebuie sa introduci in societate ,pt ca de regula infectiile virale respiratorii au rata de mortalitate mare in cazul persoanelor care au alte boli cronice asociate in special privind sistemul respirator ,circulator si urinar pt ca nu este normal ca persoane perfect sanatoase pt care respectiva boala ar trece fara mari schele in 1-2 saptamani sa se duca si sa lichideze stocuri de medicamente de care nu au nevoie ,pt ca ar face fata doar cu lichide multe si antitermice ,ca rezista corpul ,si astfel sa pui in pericol viata celor care au cu adevarat nevoie de alte tipuri de tratamente

          2
    • Nici Ebila nu ami este ce era…

      La ultima epidemie mai tazapana au murit f putini…. ceva de genu 10% din bolnavi\

      Doar … Insa cand s-a „descp[erit” Ebola se estima ca 80 din bolnavi mor

    • Asta era problema majora cu MSARS-ul in 2012 – toti se temeau ca o sa evolueze in ceva ce este airborne si ca o sa se transmita de la o persoana la alta.

  5. Cu „ajutorul” televiziunilor, in prima faza de la aparitie primului caz – sau primele ( lucru foarte posibil deoarece am citit ca cele mai optimiste previziuni spera la stoparea propagarii undeva spre toamna anului…) o sa incepa debandata populatiei, vom da toti navala in magazine sa ne facem provizii… dupa asta incompetenta, lipsa de educatie sanitara o sa mareasca rapid numarul… din pacate sunt sceptic in privinta ocolirii tarii noastre de catre acest virus. Sper sa ma insel. Si eu cred ca cifrele oficiale din China sunt cu mult sub cifrele reale, asta din doua motive. Primul, nu toata lumea se prezinta la medic, nu au apucat si probabil nici nu au cum sa testeze toata populatia cu semne carecteristice, timpul in care devine vizibil un bolnav este sufficient de mare sa propage la multe persoane ( am vazut poza cu fast-food,,,,sa lucreze cineva intr-o asemenea situatie intr-un fast-food _), iar numarul deceselor o sa fie si el tinut sub control si raportat mai mic ca sa nu se intaureze o panica si asa mare in China ( cu efecte si asupra burselor ).

    1
  6. Ce ma ingrijoreaza:
    1) Transmisbilitatea usoara impreuna cu
    2) Capacitatea de a suferi f rapid mutatii. Chiar daca rata mortalitatii e momentan redusa, nu poti garanta ca o viitoare tulpina nu se transforma in gripa spaniola 2.0
    3) Carantina asta fara precedent. Ce stiu chinezii si ce nu spun?
    4) E viral, deci greu de combatut.Iar bolile astea respiratorii sunt notorii pt rezistenta lor la anti-virale.
    De acord cu George. De gripa nu se rade.

    2
    • 3) Carantina asta fara precedent. Ce stiu chinezii si ce nu spun?

      Oare numa virusu Wuhan e in carantina ? Ala de Hong Kong nu?!

      5
    • Cu tot respectul, o rata de mortalitate de peste 1% este mare. Aici vorbim de 2.2 %, dar procentul va fi stabilit abia spre final pentru ca sunt foarte multe cazuri in evolutie la care nu se stie deocamdata deznodamantul. Prin comparatie, la varsat de vant, rata de mortalitate e sub 0.1% (o rata de mortalitate considerata redusa).

      • Daca ne uitam la ebola, gripa spaniola sau variola e mica. 🙂

        1
        • Aia de au provocat aceste boli sunt supervirusi si intradevar ratele de mortalitate sunt colosale. Asta, dupa cate se pare, e ceva mai putin potent, sa speram ca mutatiile care vor apare vor conduce catre o specie mai putin virulenta cum a fost in cazul SARS. Daca mutatiile sunt spre ceva mai virulent, atunci intram in zona de mortalitate care poate duce la decimarea (o mortalitate de 10 %) unor zone de pe glob. Sa speram ca atunci cand va ajunge la noi (daca va ajunge) va fi sub o forma mai putin virulenta. Dar este foarte posibil ca imaginile oamenilor cu masti pe figura sa fie cat de curand ceva cotidian si pe plaiurile astea.

          1
          • Stiu ca am ratat odata (anii ’80 parca) si o febra hemoragica in emisfera vestica pe motiv de mutatie care nu mai ducea la moarte. Noroc chior…

            1
            • Nu am auzit de asta. Stii detalii? Ce era? Suspectez Marburg sau Dengue daca zici ca era emisfera vestica. Dar poate era si Omsk sau Crimeea-Congo.

              • Reston (RESTV), din familia Ebola. Gasit in 1989 in US la un import de macaci. E o carte interesanta despre acel moment, The Hot Zone. Cred ca NatGeo a facut si un serial – o docudrama. Nu a apucat sa aiba mutatii sa ajunga la oameni, imi aminteam gresit. Oricum, a fost aproape…

                1
          • Dat fiind praful si noxele din Bucuresti, cred ca mastile erau necesare de ceva timp…

            1
        • Spaniola a fostr ciudata rau …

          Adeica in mod normal o boala din astea provoaca moartea batranilort, copiilor si celor cu „asociate” . Persoane „salbae” „expuse”.

          Spanioloaica a procedat ca un matador .. care nu infrunta taiuri de calitatea 4a scazuta ci numa tauri cal I plus . Adica spanioloaica a a preferat exemplare „sanataose” la maxim biologic (20-30 ani) „neglijand” categroiile usor de ucis …

      • Din ce stiu eu, pana acum, e mai mica rata mortalitatii comparativ cu SARS. Desi asta e poate si deoarece calitatea actului medical s-a imbunatatit.

    • Rata mortalității la moment e 63%.

      La gripa de care nu tre să râdem – 1%

  7. Da ,, si permitei sa mai adaug :
    – China, peste un miliard de oameni aglomerati in special in Est. Adica inghesuiala mare
    – Cum trebuie sa fie hraniti si inghesuiala de porci si gaini
    – O igiena de multe ori, jalnica
    – Obiceirri culinare „exotice” ..

    Adica conditii ca virusii sa teraca de la animale la om . Mai precis sa creasca probabilitaea ca un om cu zicem as a”predispus” sa vina in contact cu o tulpina virala mai „plimbareata” care nu e „rasista” dupa care sa gaseasca o nopua gaazda umana si sa iabe timp sa se adpateze mediului uman ….

    [la altii unde inghesuiala nu e chiar atat de mare scad sansele „turismului interspecii”]

    • „Kopi Luwak” – cea mai scumpa cafea din lume , consumata mai ales in SUA si Japonia. înseamnă „cafea de la zibete”. Zibetele sunt niște mamifere de talie mică, asemănătoare cu niște viezuri sau pisici de casă. Procesul de obținere a cafelei presupune ca aceste animale să mănânce și să digere boabele de cafea, care sunt apoi colectate din excrementele acestora.
      Pentru asiatici, care nu prea consuma cafea, acesta este un „obicei exotic”.
      Se produce mai ales in Indonezia si Filipine.
      Zibetele au fost gazda intermediara la SARS !!

      3
  8. Cei de la Lancet scriu că acest virus a fost izolat și studiat din decembrie 2019. https://www.thelancet.com/coronavirus
    Intre primul caz izolat si inceputul carantinei din zona au iesit circa 5 milioane de persoane (pe surse franceze).
    In fiecare an virusul gripei se modifica mai mult sau mai puțin radical. De obicei durata de incubație nu depășește 3 – 4 zile si devine transmisibil de la o persoana la alta cu aproximativ 24 ore inainte de apariția simptomelor. Durata in care o persoana poate transmite virusul este (in mod normal) de 6 până la 10 zile (durata este diferită la adulți față de copii). In cazul de față vorbim de 14 zile de incubație și nu stim cu certitudine cand o persoana incepe să transmita virusul si pentru cat timp. 20% din virusi din aceiași familie dau raceli banale. Anul trecut medici Italieni au raportat, în săptămâna de varf, in jur de 830000 de cazuri noi. Virusul gripei nu omoară direct dar crează condițiile pentru ca o infecție bacterica să fie posibilă și să o facă (din acest motiv se dau antibiotice). Mortalitatea: cei mai mulți au cel putin o altă boală in 85% din cazuri. De exemplu diabetici au o probabilitate de 3 ori mai mare să moară și până la 16 să aibă o complicație datorită gripei. Gripa Spaniola: la data respectiva nu existau antibiotice, lipsa cunoștințelor/educației, problema razboiului (grupuri mari de persoane, penuria alimentară, condițiile igienico sanitare -20% din infecțiile virale se transmit prin maini murdare) si spun uni că și aspirina ar fi ajutat.
    Pentru chinezi este o bună oportunitate de a verifica, la stres, sistemul in caz de mari epidemii (si nu numai).

    2
    • Depinde de gripa. Spaniola a determinat si reactii exagerate ale organismului. Ca asta micul, cumva?

    • specialistii nostrii spun ca virusu nu are perioada de incubatie,
      virusu nu se trasmite prin mancarea carnii de sarpe sau liliac ci ca urmare a manipularii sarpelui si liacului, respectiv a secretiilor acestor animale,
      ulterior virusu a suferit o mutatie si se poate transmite de la om la om
      https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/adrian-streinu-cercel-ce-vedem-noi-astazi-este-rezultatul-unui-malpraxis-cu-natura-carantina-ineficienta-la-11-milioane-de-oameni-1249887

      nu exista test rapid pt 2019 ncov
      https://www.mediafax.ro/social/streinu-cercel-nu-exista-nicaieri-in-lume-teste-rapide-pentru-coronavirus-18753374

      se pare ca este de fapt un coronavirus mai ciudat,
      de aia medicamentele pt HIV au succes si la 2019 ncov,
      parca HIV era un retrovirus,

      si la noi in special pe vestu tarii si al alte tari Ungaria , UK, etc. se manca sange preparat pe porc, etc.

      evrei si musulmanii nu manaca porc si nici sange sau secretii de astea ciudate,
      zic unii doctori chirurgi pe inima, ca astia cu proble cu inima si aparatu circulator, am inteles ca la noi asta e principala cauza de deces, ar trebui sa nu manace porc deloc,
      dar cum sa renunti la un obicei atat de vechi si de bun,

      nu intamplator religia poporului evreu este singura care a supravietuit din antichitate pana azi, restu s-au amestecat si s-au combinat,

      nu intamplator evreii considera o gramada de animale necurate fiind interzisa mancarea lor,
      lighioanele alea ce le manca chinezii sunt necurate pt cultu mozaic,
      evreii nu au voie nici macar sa le atinga,

      de asemenea musulmanii nu manaca o gramada de animale,

      ma gandesc ca evreii, musulmanii si calugarii crestini nu se pricep cu astea cu mancarea si ii invatam noi,
      sa manance toate lighioanele, ca e trendy si fun,

      o regula de alimentatie cu o vechime de peste 2000 de ani ar trebui respectata si azi,

      era sa uit, cunosc un crescator intensiv de porci, creste cateva mii din 3 in trei luni, cand ii preda unui lant de magazine national,
      cati bani da pe furaje, atatia bani da si pe antibiotice (nu isi permite sa astepte pesta porcina asa ca preventiv baga antibiotice),
      porcu ala la final este in sine un antibiotic,
      la fel se procedeaza si la puii crescuti in baterii,
      patronu nu si permite sa aiba o piedere mare ca urmare a imbolnavirii puilor asa ca baga preventiv antibiotice,
      autoritatile sunt incapabile sa verifice ce ajunge in galantar si ma refer la marile lanturi de magazine, ca la buticu de la colt e clar ca autoritatile nu mai au cum sa verifice ce carne se vinde,

      poate n-ar fi rau sa trecem pe vegetarian sau vegan,
      macar pana trece boala asta…
      la ritmu actual de infestare sunt probleme mari,

      chinezii stiu ceva, de ai au inchis asa repede atatea orase,

      suntem la 100 de ani de la febra spaniola,
      macar asa isi mai aminteste lumea de militarii rumani morti in WW1,

      nu stiu daca exista planuri nbc pt asa ceva la nivelu mapn, csat, sau ministeru de sanatate dar ar trebui facute pt ceasu rau,

      • Vegetarieni sau vegani? Hai sa fim sobri, oamenii sunt omnivori nu ierbivori astea-s chestii de fite. Daca aia mananca lilieci si serpi nu inseamna ca noi sa mancam snitel de soia.

        8
      • @ Capătul Satului. Cum se mai prevede o boală cum se mai fac câțiva vegetarieni, de frică 🙂 La modul sigur nu contează bucătăria unui popor și nici religia. Contează condițiile igienico-sanitare. Carnea de porc e dăunătoare? Păi încă nu știe nimeni de ce se produce colesterol în exces. Și carnea de vită e cancerigenă după unele studii mai mult sau mai puțin științifice.
        Dar poate mai contează și ce cantități mâncăm, cu antibiotice sau fără.

        2
      • @capatu satului E cel mai obișnuit betacoronavirus din câte sunt pe lumea asta. Ba chiar datorită asemănării foarte mare cu SARS, primul vaccin a fost sintetizat în 2 ore de la descifrarea genomului – cu tot cu studii clinice – sperăm să-l avem gata la vară.

        Cârnați din sânge de porc (un fel de sângerete doar că la noi nu se fierbe, ci se coace în cuptor) am mâncat de mic pân n-a mai putut bunica să crească porci. Aș mânca și acum cu poftă, dar nu mai are cine să-l facă.
        Să nu sărim gardul cu exemple tâmpite. Problema nu e ce animal mănânci, ci de unde provine și cum a fost crescut. Vrei să bagi mâțe, câini, broaște, melci, draci, laci – bravo tată. Bagă tare, dar fii băiat și fă o fermă cum trebe.

        @talos – între 20-30% – nu e atac la persoană – dar ai numărat cumva voturi pentru PSD? :)))))))

        1
  9. Expunerea la virus dă imunitate?

    La ce soluție vor apela ”stăpânii” atunci când vom fi pur și simplu prea mulți pe această planetă?

    Întreb, nu dau cu parul…

    1
    • Da. Pe principiul acesta funcționează vaccinurile. Te injecteaza cu o cantitate de viruși omorati sau atenuati, iar organismul tău dezvoltă mecanisme de aparare care vor intra în funcțiune când te infectezi cu the real deal. In funcție de raspunsul tău imunitar, de cât de sanatos ești, manifestarea bolii poate trece fără simptome evidente, (sistemul imunitar își face treaba) sau tabloul clinic sa fie mult atenuat (ca la o simplă răceală, fără febră exagerată, care dispare după o perioadă de 1-2 zile). Este foarte important însă ca imunizarea (vaccinarea) să fie făcută corect. Altfel cam dai banii degeaba și te pricopsesti și cu ce voiai sa scapi.

      2
    • Hai sa fiu eu ala care .. ma rog .

      Cu ani in urma am auzit ca unii considera ca populatia ar trebui redusa spre 1 m;ld (an 1900) . Asa ca mpam intrewbat cum ? ca bombA e exclusa (poto primi si tu uan peste occhi si chioar daca scapi ce tefaci ca ua fots distrise marmorlel lui Elgin? Pai se face?!!)
      Deci .. biologic.

      1) la 1-2 infectii egn gripa. Nu cine stoe ce da oamenii sa se „bucure” si sa se obiusnuiasca cu ideea

      2) „dai drumu” .. spanioloaicei !!! Da, da acelei señora de la `1919. S=ar ,putea poate recupera unele tulpini ! Vreo 2 ani , 34- sezoane!!

      3) „dai drumu” la buna si vecchea cunostinta … VARIOLA !!! ptr zone ca Aftica India brazilia „imbunatatita”
      4)in coada ei , cadn e la apogeu bagi si o hemoragica de laborator care sa combine usurinta ytransmiteri gripei cu .. ceva gen Lhassa sau Ebola „originale”.

      5) |lamsezi cuirasierii” adica „dai drumu” la vechera si buna cunostinta Yersinia pestis!!!
      Aceste „sarje” biologice vior distrige bazele materiale si vor ajuta la scaderea populatiei.

      Insa sunt 2 restrictii –
      – sa ai antidoturi si sa ioti protejezi cat de cat peritoriul \9adiuca sa ramai u oameni ptr agricukltura, panofovatoe , otelarii, fanrici de explozivi si ce mai trebuie omului)
      – sa nu sw preinza latii care pot sa ti dea vreo >100 de megstone ditribuite amronios pe teritoriul tau!!

      2
      • Tataie nu gasesc site-ul tau,l-am cautat dar nu-l gasesc.
        Zic sa o lasi mai usor cu presupusul ca iti faci rau,daca se dorea sa se face ce conspiri tu pe aici ,crede-ma ca la ora actuala exista toata tehnologia necesara,insa nimeni nu e asa nebun sa faca ce sustii tu pe aici,pt ca nu ai nici o garantie ca nu vei scapa de mutageneza sau recombinari si atunci o sa te uiti cum antidoturile tale care deobicei bindeaza proteina,sau poate ataca transcrierea etc etc sa fie egale cu zero si sa te trezesti ca ai deschis o adevarata cutie a Pandorei.
        Iar sa te lamuresc si cu virusul spaniol,e recuperat de mult,se si stie de ce a fost atat de virulent si cum actiona,provoca citokinele sa iti faca varza sistemul imunitar,ca si asa esti tu un it-ist antic,e pe modelul atacul DD0S.
        Scoate-ti teoria asta conspirationsita ca e un plan in care cineva arunca virusuri pe piata sa reduca populatia,are grija mama natura de toti!
        Mother nature is a brutal bitch, red in tooth and claw, who destroys what she creates.”

        4
    • Daca scapi, da, devii imun.
      Si daca dai cu parul nu obtii decat cel mult o parere. Ma indoiesc sa fie vreun „stapan” printre cei care comenteaza ca sa-ti satisfaca curiozitatea.

      3
  10. Carantina – etimologie Provine din anii 1660 folosit ca “perioada in care o nava poarta o boala si este tinuta in izolatie”, din It. quarantina giorni , literal “interval de patrzueci de zile”. Aceasta denumire origineaza din obiceiul Venetian de a tine navele ce veneau din tarile purtatoare de ciuma, in port pentru 40 de zile (impusa primata data in 1377) pentru a se asigura ca nu exista nici un caz latent la bord. Sensul extins de “orice perioada de izolare fortata” .

    4
  11. E vrajeala cu gripa asta. Americanii au fost cei care au creat virusul si l-au dat la chinezi. A fost creat sa ii afecteze doar pe asiatici. Au si un brevet de inventie din 22 mai 2007, specific fiind coronavirusurile de tip SARS, ..
    Aveti aici lincul: https://patentimages.storage.googleapis.com/6b/c3/21/a62eb55a0e678c/US7220852.pdf
    M-ai lasati-ma cu tampeniile astea ca sa creat singur.
    Virusul a fost creat de om pentru a distruge pe altii, sau pentru a le afecta economia.
    O sa vina sitimpul amerlocilor sa si-o ia in freza.
    Stati linistiti ca nimic nu ramane fara recicroca celuilalt.

    2
  12. O problema specifica de igiena in China, este scuipatul pe oriunde, Acest obicei este intalnit mai ales in zonele putin dezvoltate si la cei mai varstnici si needucati. In multe zone sunt semne cu scuipatul interzis. In autobuze interurbane, am vazut langa sofer o mare scuipatoare, unde veneau destul de des pasagerii, isi curatau gatul si scuipau zgomotos. Trebuie sa te obisnuiesti cu aceste sunete, pe care le vei auzi destul de des in China. Pentru ei era normal. Cred ca in conditiile actuale de epidemie, acest obicei este foarte periculos.

    6
    • Asa este! In plus isi mai fac nevoile pe unde apuca si folosesc excremente umane pentru ingrasarea solului. Yuck!
      Asta cu scuipatul pe jos imi readuce in minte trotuarele albite de ciunga din Amsterdam. 🙂

      1
    • confirm,o prietena plecată pe acolo ne-a povestit in lux de amanunte chestia cu igiena si alimentatia pe acolo inclusiv nebunia asta cu scuipatul.culmea ca a fost in beijing….
      sunt sub oriice critică la capitolul ăsta,femeia regreta india.

      1
    • Veniamine Franqueline

      Îmi amintesc de niște impresii de călătorie în China prin anii 1960 ale lui Andre Malraux. Povestește cât de șocat a fost când la o recepție la Ambasada Franței din Beijing, discuția pe care o avea cu Deng Siao Ping era întreruptă de flegmele pe care marele (viitor!) Deng le trăgea periodic intr-un fel de lighenaș special. Două lumi…

      1
      • @Veniamine Franqueline: „doua lumi”????!!! WTF? Iesi pe orice strada din orice oras din Romania! Eu fac slalom printre flegme! Unde mai pui ca omul isi sufla si mucii (pardon, secretiile nazale) tot pe drum si-si sterge mana de muci pe haine sau isi intinde flegma sarita pe mana dupa stranut, frecandu-si mainile… apoi cu nonshalantza iti intinde mana si-ti ureaza „NOROC”! Lumile astea de care vorbesti nu sunt NUMAI localizate geografic, nici educational – este vorba despre capacitatea mintala si „bunul simt” al personajelor. Astea din pacate NU SUNT EDUCABILE – in intimitatea lor, se vor manifesta animalic…

        3
  13. Cred ca Spengler nu stia ca astia consuma serpi si lileci in 1918 cand a scris Decaderea vestului. Lasand gripa la o parte care omoara fara discriminare, cel putin pana anumite mentalitati nu vor fi depasite si ce nu se depasesc asa usor ca nivelul de industrializare sau urbanizare… vestul va fi in pericol pentru mult timp mai mult de virusi si uraniu… decat de alte instrumente socio-economice venite de la est.

  14. cred că există purtători de virus la articolul ăsta…

    1
  15. Veniamine Franqueline

    „Deși s-a banuit că la originea epidemiei de SARS ar fi fost tot o piața de acest gen, guvernul nu a reusit să le închidă în totalitate.”
    Deci in articol se vorbește de mâncărurile ciudate ca posibila sursa a virusului. Ce am făcut nu a fost decat sa menționez practici culinare și de igiena dubioase din zona europeana, inclusiv de la noi.
    Nu am vorbit deloc de porcul taiat în gospodăria țăranului ci de abatoarele improvizate de pe marginea șoselelor, acele ‘wet markets’ autohtone.
    Dacă nu ma credeti, deși știu ca ma credeti, vorbim înainte de Paște, când cu mieii…

    1
  16. LIKE! LIKE! LIKE! The best!

    • @Veniamine Franqueline: e de ras si nu prea. Si cateva ingrediente de pe acolo isi fac treaba… Pentru cine nu s-a nascut „odata”, pe timpuri, baia fierbinte la picioare cu sare „grunjoasa”, fumigatiile cu malai sau plante aromatice sunt binevenite – asa se tratau strabunii nostri si altii. P.S. Merita incercat daca stii ca nu sunt alternative mai ales in fazele incipiente!

    • pai io stiu ca otetu nu prea infuzeaza ci cam macereaza ca de aia e acid acetic ,si ca hreanu merge musai gatit cu un rasol da gat de oaie sau niste chisoarii di porc ,usturoiu cu rasol din spate de gaina cu gat si tartita si niste chiele di pe chept cu cartoafe ,morcovi telina si patarnac ,ghimbiru nu vad la ce e bun ca e alogen ,ceapa e buna da verde cu orice ,iar chiperii iuti la orice ciorba care are stele multe de grasime ,da sa fie de aia care ia gura foc , si asa pui si burdihanu la cale nu doar te alegi cu un ulcer perforat

      4
    • Olivia save us !!!
      antidotul descoperit oferit multimii….bravo!
      eu cand va zic ca tara asta e o gluma buna…..

    • @Dienaris

      China in Evul Mediu?
      Ia priveste ce scrie in articol:

      „Această ” migrație” este posibilă datorita unei infrastructuri de transport extraordinare : 32 000 km cale ferata mare viteza, 121 000 km linie ferata normală, 145 000 km de autostrăzi, o rețea de aeroporturi de mare capacitate .”

      Asta numesri tu Evul Mediu?

      1
  17. Sa gasit leacu!
    “Om tare tuttare ture Soha” recomanda Dalai Lama. Aceasta indragita mantra e pentru cei bolnavi. Pentru cei care nu s-au imbolnavit inca, adica mai au sanse, e suficienta doar „Tara Mantra”.

    https://www.hindustantimes.com/india-news/dalai-lama-s-advice-to-followers-to-contain-spread-of-coronavirus/story-k9neqm8VUQiG9tgWm3887I.html

    Care-i diferenta dintre ele nu stiu, eu am gasit doar versiunea asta mai europenizata a lui Oliver Shanti:

    https://www.youtube.com/watch?v=oosD0mLWJn8

    3
  18. după atâta discutie culinară parcă aș mânca ceva?????????????????????????????????????

    5
    • @psycho

      Am băgat un stake de cangur (btw) de la Lidl. Not great, not terrible. Un fel de carne de vită cu gust de ficat.

    • Bre, cam tarziu pt. gustarica asta! Pofta buna sau cum se zice pe la noi in Wuhan: 吃好喝好 (chī hǎo hē hǎo)! Nu uita de Mona ca sa curmi virusul din fasa.

      2
      • mă gândeam la un platou de gandaci asezonat cu furnici si omizi…asa mai light inainte de somn.

        1
        • Yum yum! Crocant si suculent in acelasi timp!

          1
        • Astea sunt pentru turiști. Insecte nu mănâncă. Mai la sud, e altceva, vietnam, cambodgia, laos sunt pe principiul tot ce mișcă se mănâncă. Când am stat prin China, am mâncat chestii mai exotice. Relativ Ok au fost broaște, șerpi și niște raci foarte ciudați, deep fried, cel mai ciudat a fost castravetele de mare, și iar limbile de rațe crude au fost gretoase de-a dreptul.

      • @talos Merci-merci)) O am pe Anna))

        • @Dienaris
          Daca te uiti la alinierea raspunsului o sa realizezi ca era pentru @psycho. Se vede si dupa ora, am postat aproape simultan (23:55, 23:56).
          Nu-i bai, daca ti-a tihnit topaitorul sa-ti fie de bine.
          Mona e dragostea dintai! Intre timp au mai aparut si Ana, Dora si alte asistente zglobii. 🙂

  19. Parerea mea este ca Acest virus nu are nici o treaba cu piata de animale.
    A plecat din laboratorul de cercetare.

    Eu cred ca au inchis orasul pentru ca au multe zeci de de mii de infectari.
    Probabil ca si mortii sunt de nivelul sutelor. Poate ca depasesc chiar 1 000.

    Voi va asteptati la China sa dea informatiile reale?

    2
    • nush de ce tot se propaga chestia asta cu laboratorul.
      1. Agentii biologici de lupta sunt special „cosmetizati” pt. a fi previzibili: timp de incubatie scurt sau extrem de scurt (chiar cateva ore) si mortalitate extrema. Altfel exista riscul ca virusul sa se raspandeasca necontrolat. Cand tragi cu pistolul vrei ca glontele sa plece intr-o directie, nu sa-ti explodeze in mana. Virusul de fatza se raspandeste absolut necontrolat. Nemtii au patit-o nasol inclusiv cu arme chimice in WW1 cand s-a schimbat directia vantului si si-au omorat trupele proprii.
      2. Chinezii n-au constientizat gravitatea situatiei decat la o luna de la primele infectii. Un „leak”de la un laborator de virusi ar fi fost raportat imediat si s-ar fi luat masuri. Astfel de laboratoare au echipamente speciale si lucratori inalt instruiti, nu lucreaza dorei. Accidentele de felul asta exista, soldate inclusiv cu morti dar sunt limitate f. eficient cum a fost cel de la institutul Vector din Rusia cand o cercetatoare a murit.

      Inclusiv in Beijing situatia e aproape de starea de necesitate, colegii de la filiala din CN au fost trimisi acasa dupa vreo 2 sapt de lucrat cu masca pe figura, din ce-am discutat cu ei ieri pe teleconferinta lumea e practic consemnata la domiciliu, blocurile de locuinte au comandant/sef de scara care ia datele personale ale tuturor vizitatorilor.

      2
  20. Nu este vorba de cateva mii de infectati. Si 200 morti.
    Sunt mult mai multi infectari. Cred ca depaseste 100 000

    Si mai e ceva…. cand au inchis un oras de 11-12 Milioane de sufletee, practic i-a sacrificat pe acei oameni.

    Acolo sunt sute de mii de oameni infectati si numarul va depasi 1 Milion, in scurt timp

    2
  21. Am si eu nelamuriri,
    Se tot propaga ideea ca vinovate sunt animalele si piata de animale.

    Pentru Noi ca si europeni, sunt foarte ciudate acele piete. Dar pentru cultura asiatica, e normal.
    Noi europenii, vrem sa ii educam pe chinezi? Sa nu uitam totusi ca aceasta tara are o cultura de 3000 ani.

    Ma intreb…. cate animale au gasit infectate cu coronavirus?
    Cate animale moarte au identificat, infextate cu coronavirus?

    Toate sunt doar dezinformari. Eu nu am gasit nicaieri o evidenta a acelor animale.
    Daca vinovati sunt liliecii… astia traiau doar in Wohan? Si toti liliecii bolnavi au fost vanduti in piata din Wohan? Dupa care au diaparut liliecii bolnavi?

    2
    • @Manuel-M

      Degaba ai cultură de 3000 de ani, dacă din pucnt de vedere civilizațional ai rămas în evul mediu (din punct de vedere a civilizației europene cel puțin).

      Pentru VOI europenii poate și sunt ciudate piețele de carne, dar pentru noi românii (și nu numai) nu chair. Nu mai zic de tarbele cu carne din piețele din RM sau Ucraina. Diferenața e că porcii, meii, caii, vițeii din piețele noastre fie provin de la ferme specializare fie că au proveniență controlată (într-un fel sau altu, carnea aia e verificată de SANEPID).

      Dacă am căra la tarabă tot ce mai putem prinde prin păduri și bălți, situația ar fi similară cu ce e în China.

      3
      • @Dienaris,
        Din punctul tau de vedere sunt ramasi in Evul Mediu.

        Care e diferenta intre piata de animale din Wuhan si abatorul de pasari din Buzau??

        Te intreb daca ai intrat vreodata intr-un abator.
        Eu personal, lucrez pe distributie, intru in fiecare saptamana in abatoarele de pasari, sau in fabricile de oua de pasare.

        Te asigur ca in abatoare, mirosul este greu. Vara este si miros de hoit. Si abia astept sa ies de acolo.

        Aceste abatoare nu sunt cu nimic mai igienice decat pietele.

        1
    • Hai sa iti spun o poveste :
      Am avut o lucrare intr-un azil de batrani. Logic ca locatarii erau toti batrani.
      Unii zic ca trebuie sa respectam batranii. Doar pt. ca sunt batrani.
      WRONG!
      Batranii de la azil erau ca si oamenii tineri: unii erau niste oameni mai mult decat respectabili de la care chiar poti sa inveti cate ceva din experienta lor de viata(era un domn acolo de imi venea sa las munca si sa ma pun la un pahar de vorba cu el), altii sunt doar niste lepre batrane pe care iti vine sa ii iei la bataie ( erau unii pe acolo de se umfla tarata in ei sa arate ce mari si tari sunt si vroiau sa se ia ei la bataie cu alti locatari ai azilului-trist daca e sa imi dau cu parerea. Foarte trist cand te gandesti ca cica ar trebui sa respecti asemenea specimene care la vremea lor au fost de fapt jmecheri si pitipoance…)

      Asa si cu civilizatia antica si milenara a Chinei: daca e „batrana” nu inseamna ca e neaparat mai buna decat una mai „tanara”. Are ea si parti bune dar are si o gramada de rele. Sa nu mai punem la socoteala si comunismul care e la ei si care stim cat „bine” a adus omenirii…

      3
  22. Cateva date din studii publicate:
    – perioada medie de incubatie 5.2 zile
    – persoanele in varsta de 70+ ani sunt mult mai vulnerabile
    – de 3 ori mai multi morti barbati decat femei (date initiale, posibil legate de piata Huanan)
    – cel mai apropiat genetic de Bat SARS-like Coronavirus (2015)
    – risc de mortalitate estimat de 14% (fata de 2.84% calculata in prezent)
    – 63% din pacienti aveau limfopenie, iar infectii secundare doar 10%

    Un site care urmareste evolutia epidemiei (date oficiale)
    https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

    • @Tzupy Interesant site-ul… din cifre se afiseaza ca sunt 7.783 cazuri si pana in prezent sunt 170 de morti vs 133 de oameni total vindecati. Inteleg ca din cei 7.783 mare parte sunt in proces de vindecare completa… de nu se agita lumea in privinta potentialului acestui virus.

  23. Românii pot sta liniștiți. La câte boli și fel de fel de viruși avem acilea, coronavirusul nu va ști de unde a luat bătaie :))) https://www.g4media.ro/breaking-organizatia-mondiala-a-sanatatii-a-declarat-stare-de-urgenta-la-nivel-mondial-din-cauza-extinderii-alarmante-a-coronavirusului.html

    Suntem vai și amar de noi :(.

    1
  24. Combinatia de Kaletra si Tamiflu a fost eficace, in cazul unei paciente din Thailanda, dar ramane de vazut daca e eficace in general, sau a fost doar o ciudatenie.

    1
  25. In cazul cancerului se propun „paliative” – mai putin eficace decat remediile traditionale care, pe langa a fi doar paliative (usurau suferinta), ofera un scop suferindului – il implica activ in tratament, ii ofera speranta si (nu in putine cazuri) vindecare. Cu problemele astea s-a confruntat omenirea de cand este. Acum avem date despre ce „s-a aplicat” si ce se „aplica”. De evitat sarlatanii din categoria „ce s-a aplicat” si sarlatania moderna in clinici de top – cu ce drq te ajuta sa-ti vindeci boala analize de top, imagistica de top, ingrijire de top, meniu de top si cazare de top – ai prins ideea? Ce lipseste din „top-ul” mentionat? Cumva shansa de supravietuire? Pentru cat timp, cu ce suferinte si cu ce eforturi financiare?

  26. Un articol interesant:

    Lipsitch predicts that, within the coming year, some 40 to 70 percent of people around the world will be infected with the virus that causes COVID-19.
    https://www.theatlantic.com/health/archive/2020/02/covid-vaccine/607000/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *