30 de ani de la Caderea Zidului Berlinului

38 de comentarii:

  1. Așa mi-a rămas întipărit pe retină evenimentul?

    • Exact la piesa asta ma gandeam. Am fost pe un gand. Am crescut ascultand acesta melodie care si acum isi mai face locul prin playlisturile mele.
      30 de ani de cand imbecitatea denumita comunism a disparut, lasand locul liberatii, o liberate de care unii au stiu sa o administreze (in vest) si tot libertate de care altii si-au batut joc (noi).

      • Mareea Rosie are flux si reflux la fiecare aproximativ 25 de ani.

        Anii ’60-70, anii ’90 (dar pe astia i-am cumintit noi pe loc, tocmai iesiti de dincolo de cortina, asa ca fluxul a fost diminuat – desi Clinton a fost pe cai mari), anii 2015+…

        Ti se pare ca in ultimul…cincinal…Vestul (muEURSSean si SUAmerican) stie sa administreze libertatea?

        • Ma bine ca noi, categoric DA! Prefer perceptia lor de liberatate si rateurile ciclice inevitabile decat mizeria in care ne ascundem noi, ilustrata perfect in piesa de teatru a Rodicai Popescu Bitanescu: Inca-i bine/ Cinci femei de tranzitie

      • Urăsc versurile acestei piese. Pentru mine reprezintă orbirea germanilor din anii ’90, când s-au vazut cu sacii in căruță și au crezut ca au zdrobit definitiv Rusia, precum si Realpolitik-ul din 2000 încoace cand sunt gata sa sacrifice pe oricine pentru ceva bișniț cu rusnacii. „Follow the Moskva, down to Gorki Park…” mda…mergeti voi, noua nu ne trebuie, multumim.

  2. Iarna Libertatii noastre…
    Winter is coming…

  3. nu există pentru ,mine cel puțin cadouri mai frumose decât viața și libertatea …de preferat în tandem.
    nu aș schimba libertatea pentru nimic,nici pentru tot aurul din lume….libertatea de a gandi,de a vorbi,de a calatorii,de a citi ,de a contesta,de a pune întrebări,de a te manifesta.

    • Ronald Reagan – “Mr. Hasselhoff, tear down this wall!”
      The Hoff – „Looking for Freedom!”

      • Ronald Reagan: „Mr. Gorbachev, tear down this wall”

        Momentul caderii zidului a foat cel mai important eveniment al sec XX in viziunea multora. Personal il consider pe Reagan unul din cei mai diplomati presedinti din toata istoria, si omul care avea cele mai blande cuvinte..
        Ar fi fost benefic pentru umanitate daca s-ar fi oprit astia mari din prostiile lor, dar se pare ca au luat-o de la capat cu razboiul lor rece..

  4. Asteptam si reunirea noastra cu Republica Moldova. 🙂 Noi n-am avut ziduri, decat metaforic vorbind…inca mai avem, din pacate.

  5. Zidul ala nu a schimbat cu nimic mentalitatea teutonilor:
    Cristian Hrițuc: Germania crează în R.Moldova un nou ”zid” – națiunea civică moldovenească
    https://deschide.md/ro/stiri/opinii/56597/OPINIE–Cristian-Hri%C8%9Buc-Germania-creaz%C4%83-%C3%AEn-RMoldova-un-nou-%E2%80%9Dzid%E2%80%9D–na%C8%9Biunea-civic%C4%83-moldoveneasc%C4%83.htm

  6. Numai PCR cu ” iluminata” conducere din CC nu a priceput nimic din efectul global al prabusirii zidului.

    Tovarasa ofiter de la serviciul pasapoarte si cu un aer arogant , de rasa superioara, ma asigura in noiembrie 1989 ca mai devreme de 3 ani nu voi vedea pasaportul pentru a pleca definitiv din tara.
    Dupa 60 de zile si mii de morti , aceiasi loaza nenorocita ma informa slugarnic ca pasaportul era gata. Prima eram numit cetatean . ( ca sa nu zica criminal , dusman al patriei) .Acum ma lua cu domnule.
    Bineinteles ca eu am plecat din raiul mioritic si dinsa a ajuns pensionat special , mandra de gradele si patriotismul de care a dat dovada.

  7. Noi cand rupem frontiera ?
    Cand rupem sarma de pe Prut??

    • Rupem sârma cand vreti voi! ?✌

    • Cand o sa avem conducatori adevarati si cand o sa avem armata.

      Asa ca mai ai de asteptat cel putin 4-5 ani (varianta optimista). Cel putin 10 ani in varianta in care totul merge bine (ceea ce este putin probabil).

      Cel mai realist este ca niciodata daca e sa ne bazam numai pe noi (romanii si moldovenii)

      • Scoate-l pe marele urs din ecuatie si ar fi totul mai simplu. 🙂

        • E bine sa fii nascut imbecil!

          As vrea sa te anunt ca Antonescu traia si cand am cedat Basarabia fara lupta…

          Cum comentezi?

          • Și oare din cauza cărui stat a existat cedarea aia? A Argentinei? A Portugaliei ? A Tunisiei?

            S-au apucat oamenii dintr-o dată să zică „bă noi nu mai avem nevoie de teritoriile alea, să le ia alții” ?

            • 1. Mii de scuze – asta era un raspuns la postul pus de yolkioo, nu la postul tau. Probabil ca am dat eu reply la postul gresit de a aparut la tine.

              2. Nu putem scoate marele urs din ecuatie deoarece el exista 🙂

          • Ai dreptate.
            Am cedat Basarabia fara lupta.
            A fpts cam asa –
            28 iunie 1940 Ultimatumul sovietic. Guvernu MS condus de Guță Tătărescu. Consiliul Coroanei din România decode retragerea (aixiliar babacu a[uca sa se urce pe3 o scara de tren. Barbat puternic si rezistent se tine cu o mana de bara si nu scapa valiza! De la Noua Sulita pana pe la Suceava)
            Guță Tătărescu face loc lui Ion Gigurtu ca prim ministru.

            In timpui asta generalul Ion Antonescu se relaxa la manastirea Bistrita in domicilu fortat

            la la 16 august 1940 la Turnu Severin incep niste negocieri cu Ungaria intermediata de Germania s Italia.
            La 30 august Consiliul de Coroană convocat de regele Carol al II-lea a admis arbitrajul cu majoritate de voturi (19 pentru, 10 contra, 1 abținere), în schimbul garantării de către Germania și Italia a noilor granițe.

            In timpui asta generalul Ion Antonescu se relaxa la manastirea Bistrita in domicilu fortat

            Gigurtui aut si rexi Lica Lupescu se vede nevoit sa gaeasca unu suficient de tampit sa accepte sa fie primministru… Si il gaseste la .. manastroire Bistrita !
            5 septembrie 1940
            – Antonescu!
            – Zent!
            – Arest suspendat putorosule te fac presedinte al Consiliului de Ministri!!
            – N’țeles sa traiti!

            Lui i se poate reprosa Cadrilaterul

            Insa asta ar insemna sa ujitam ca Lica Lupescu era rege dictator cica „totalitar” (in care calitate a primit de la Adolf acceptul, sugestia chiar, de la lichida fizicv pe Codreanu and Cie)

            Asa intre noi .. de ce sunt … imbecil ?!

    • Când s-o găsi unu’ cu coaie să facă asta:
      https://www.youtube.com/watch?v=apfkoq_Jmcs
      Da știu, nazistul, antisemitul, etc. etc…Mai important e însă, Românul!

    • Niciodată. În Republica Moldova se vorbește doar rusește, și din ce în ce mai puțin în românește. Deci, cine de acolo ar vrea să se unească cu România când au dreptul de a merge la muncă în UE? E off topic discuția și opresc aici

      • Oamenii ca tine sunt un motiv pentru care nu s-a intamplat si la noi ce s-a intamplat la nemti.

        E plin de sceptici si negativisti in tara asta… Daca toate tarile care acum sunt super dezvoltate si bogate ar fi avut asa oameni acum in locul frantei, marii britanii, spaniei, etc. ar fi fost nu 5-6 tari ci vreo 20-30 de tarisoare, subdezvoltate, prostanace, care sa se certe intre ele si, probabil, care sa fie sub influenta altora, mai smecheri. 🙂

        In RM nu se vorbeste „doar ruseste”. Unii da, altii nu, Unii au studiat rusa, unii au lucrat p-acolo sau au origini mai sovietizate…

        E mult mai simplu sa distrugi/dezbini decat sa cladesti ceva… D-aia probabil se baga multi la prima optiune si nu la a doua, mai ales aici in Est.

        • Patriot tu nu intelegi exact ce se intimpla si ce s-a intimplat. Germanii au pierdut foarte multe teritorii in cele doua razboaie mondiale. Danzing sau actualul Gdansk, Kalinigrad, Alsacia, Lorena etc. In plus tara a fost practic distrusa si reconstruita flower power iar ceea ce au pierdut nu cred ca poate fi recuperat pe parcursul vietii noastre.

          In partea asta a europei problema nu este negativismul oamenilor ???!!!??? ci faptul ca din cauza ocupatiei turcesti care a durat aproximativ 400 de ani noi am ramas in urma social in primul rand. Nici macar in 2019 noi romanii, dar asta e valabil si pentru restul Balcanilor, nu am iesit din feudalism. Si noi competitionam cu Rusia care are un sistem social (prin social inteleg combinatia intre organizarea statului si factorul politic si economic) superior noua.

          Dincolo de dorintele noastre exista niste realitati – hai sa le zicem „greaua mostenire” – care limiteaza ce putem face practic. Si practic noi nu putem sa preluam Basarabia in momentul de fata, si nici nu o sa putem sa facem asta in viitorul previzibil de unii singuri.

          Este posibil ca o conjunctura favorabila sa ne aduca teritoriile pierdute, dar eu nu as paria pe asta.

          Iti recomand sa cresti mare si sa mai studiezi un pic istoria si realitatea care ne inconjoara.

          • Alsacia prefera Franta!!!

            Putean prelua Basarabia (fara Transnistria!) daca averam coaie si sange in @@la si creiei intre urechi!

            Dar avem prea multi „intelcatuali” .. asa ca tine!!! Ca voi ne faceti sa
            N-avem puterea sa-mpartim o paine
            Ne facem socoteli de precupeti

            Si doua dedicatii muzicala , asa sa te bucuri :

            https://www.youtube.com/watch?v=dyM2J3k8g9k

            si in cinstea Romanului Care A Facut Istorie , a Maresalui de Otel sub a carui comanda neamul meu a trecut dincolo sa isi elibereze rudele si sa intoarca prin arma si scut mosia pierduta :
            https://www.youtube.com/watch?v=e5Zd3-E36WM
            unul din miile de Ioni fara de mormant …

      • Posibil dar stiti ce raspuns am primit eu de la un moldovean 100% la intrebarea, aveti nevoie de viza sa intrati in romania? I-am pus-o din cauza unui amic care se contrazicea cu mine pe subiectu asta … Noi nu doar rusi si ucraineni , noi n-am avut nevoie pentru ca suntem acelasi popor aceasi natie …si Ion ca asa il cheama imi este coleg de munca temporar

  8. Din păcate, e adevărat că noi încă nu am ieșit din feudalism și asta se vede la nivel administrativ – „baronul” este unitatea de măsură!
    Germania e dependenta de gazul rusesc. Punct. Concluziile le poate trage fiecare…

  9. Tanti Mariusea mi-a zis o vorba pe care nu pot sa o uit: Daca razboiul incepea cu 2 saptamini mai devreme, fetita mea ar mai fi trait.
    https://www.rumaniamilitary.ro/mariusia-si-relativitatea-punctelor-de-vedere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *