În premieră, fascinanta și enigmatica matriță din bronz de la Sarmizegetusa Regia

matrita sarmizegetusa

De doi ani, aproape întregi, zi de zi  și seară de seară, mângâi cu privirea imaginile acestei  minunății Iar mintea îmi zboară, de fiecare dată, cu 2000 de ani în urmă. Era noaptea de Sanziene, atunci când, poveștile spun că bat flăcările pe comori. O furtună, un copac, doi copaci, troznet, prăbușire, groapă și Ionuț Trufas. Nenea Nunu, ce-i aia verde de acolo ? Inima mi-a  stat in loc, asemenea timpului care nu voia sa se mai scurgă. Și da, era ea, cea care ne aștepta cuminte, nederanjată de fascinanta lăcomie, deja tradițională, a locului. Matrița din bronz de la Sarmizegetusa Regia. Ridicând-o tremurând, sub privirile uluite  ale copiilor ce ma insoțeau, am simțit că a venit vremea să înțeleg că nu am trait degeaba pe  pământ, că pe langă un copil facut, pe langă o carte citită și pe lângă un pom sădit am mai făcut și altceva. Ceva pentru care, acum, Dumnezeu mă rasplatea.  Un dar de la Dumnezeu, pentru cei 20 de ani bătuți pe muchie în care Sarmizegetusa mi-a ocupat întreg sufletul, mi-a mâncat sanatatea , mi-a fermecat mintea, mi-a dat tot ce poate primi un om, mai de preț,  într-o viață întreagă.

P.S. Imaginile sunt luate la cald, matrița nu era încă restaurată. Cine vrea să vadă cu adevarat o capodoperă, se poate întâlni cu ea la Deva, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, acolo unde tronează  ca cel mai de seamă exponat pe care l-a avut vreodata acest muzeu.

Vladimir Brilinsky

15 comentarii:

  1. Si acum o sa vina vreun dacist care o sa sustina o prostie cu alieni si arhiva vaticanului luand din meritele dacilor si transformandu-i intr-o gluma. Asa cum fac de obicei cu orice descoperire arheologica…in loc sa puna intrebari ei vin cu raspunsuri scoase din fund si in loc sa ajute (asa cum cred ei ca fac) denigreaza cu aberatii.

    • din pacate asa se intampla cand implici fanatismul in istorie… de ambele parti, atat cei cu dacismul cat si cei cu romanizarea au sarit calul. Insa parca mai des in ultimul timp cei cu dacismul… ceilalti avand insa si alte parghii, „academice” 🙂

    • Matale amesteci oalele intentionat? 🙂 Ce Vatican, ce alieni? Dacistii adevarati, sinceri, documentati si deschisi la minte nu incearca sa limiteze meritele dacilor.

  2. robi, Zgureanu

    ati avut curiozitatea sa vedeti imaginile ? Adica sa dati clock pe o poza?! Poza 2 de pe randul I este f interesanta : 2 fiare inaripate care cam par lei ataca un pachiderm .. cred ca rinocer indian.
    in poza numarul 4 un elefant pune in genunchi ub.. ceva cred ca tot rinocer
    Tot un rinocer infrunta ceva ce ar putea fi un taur in poza 4 din randul 2.
    In rest cam multi lei cu sau fara aripi. Chiar si copitate cu aripi…

    Si chiar daca in jocurile din circul Maximux au fost lupte intre elefanti si rinoceri … nu prea inteleg de ce unele fiare au aripi. Sau inteleg daca ma uit la stilul executiei – pare un stil elenistic mai precis irano-elenestic.. ca iranienii erau aia cu fiarele inaripate (lei, sirusi si tauri)

    Acu ce cauta asa o matrita in Sarmizegetuza regilor daci? Da ce numai Imperatoru Roman sa faca lux ? era un mestesugar care importase o matrita de calitate , scumpa foc , cu ajutorul careia produce obiecte de lux pentru palatul regal si tarabostes. SI ne mai arata ca „aia” de sus devenisera cam exotici in gusturi ….deci permeabili la modele straine

    PS dupa neavizata mea parere matrtita a fots produsa de un adevarat artist …

  3. Florin Delinescu, fost custode al Muzeului Ulpia Traiana Sarmizegetusa, a fost condamnat pentru spălare de bani, în dosarul traficului de monede antice.

    http://zhd.ro/eveniment/florin-delinescu-a-fost-condamnat-pentru-spalare-de-bani-in-dosarul-traficului-de-monede-antice/

    • Probabil ca n-a gasit matrita cu pricina si s-a chinuit cu niste monede amarate 🙂 ))))

    • Pai n-a fost practic nimeni condamnat la nimica…

      Cocalarii din justitia romulana i-au condamnat cu suspendare pe cocalarii de la muzeu care au traficat monede incercand sa le piarda urma la licitatii trucate ca sa le poata vinde mai tarziu la piatza de legume si fructe negre…

      Frectzie la piciorux de lemnux, e ca-n bancul ala cu deltaplanul, blocul si „tara de rahat, atentate de rahat”

  4. A da ……
    sunt si unele cestii despre care nu se vorbeste si astfel ramanem cu parari gresite. Adica ca si tarabostes daci erau doar fii de taranoi mai instariti … Matrita aia ne arata ca cel putin la Sarmisegetuza regala se practica un lux opulent, ca societatea dacica depasise faza gentilica si ca era la fel de „corupta” ca cea romana …
    Asta plus „valoarea” personala a facut ca daci sa fie atat de „populari” in sculptura romana …. sunt in atituduni care sugereaza un anume respect din paatea romanilor. Nu „barbari blestemati” ci mai degraba „nu-i asa ca barbieriti si tunsi si vorbind latina ar fi ca noi?”

  5. Dacii erau liberali democrati si tot imperiul lor a cazut dupa ce au cedat resursele grecilor : ceara(echivalentul petrolului) , aurul de la Rosia Montana si gazele de sist- traditionalul sac cu fasole. Foarte logic in urma concesionarilor nu au mai avut denari sa cumpere arcuri si sabii si uite asa au cucerit romanii Dacia nu inainte de a lupta impotriva sarmatilor pentru eliberarea scitilor ce ocupasera zona pontica la initiativa imperiului roman.

  6. Nu ma pricep la prelucrarea metalelor, nu fac parte dintre conationalii nostrii de profesie „priceputi la toate”, dar m-a impresionat sincer finetea detaliilor matritei. Marturisesc ca am pierdut ceva ore prifind fascinat pe tiganii argintari care, asezati turceste pe marginea trotuarului, mestereau la inele si cercei. Da, dar ei, ca sa graveze argintul beneficiau e otelurile secolului XX. Nu pot nici macar sa-mi imaginez de cita rabdare si maiestrie au dat dovada mesterii de acum doua milenii. Si de cite cunostinte – adunate empiric, prin experienta mai apoi transmisa (astazi pierduta) ucenicilor mai dezghetati.
    Respect!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *