5 motive care au dus la ,,caderea” economica a Coreei de Nord

poza1

 

Multe persoane cred ca saracirea Coreei de Nord are legaturi cu sanctiunile intenationale sau comunismul. La o mica privire peste trecutul acestui popor se poate vedea ca sracia din Coreea de Nord nu are nici o legatura cu sanctiunile sau comunismul.

In urma Razboiului Coreean ambele tari au fost devastate si au pornit de pe teren egal, am putea spune. Sudul a avut o forta de munca mai mare, iar nordul mai multe resurse si industrie, iar in primele decenii economia nord-coreeana a fost peste cea sudica. Dar Pheninanul a facut 5 erori de au dus la prabusirea economica:

 

Prima a fost la sfarsitul razboiului, cand regimul si-a folosit resursele exclusiv pentru industria grea. Nord coreenii au importat tehnologii si echipamente din China si URSS pentru a construi fabrici si uzine.

Aceasta a fost greseala din timpul anilor ’50, tara a fost peste rivalul din sud la nivel economic, dar s-a neglijat domeniul agricol. Coreea de Nord este o tara muntoasa cu numai 20% din teritoriu arabil.

 

In anii ’60 coreenii puteau investi in tehnologii pentru acest domeniu, dar au neglijat si de aceea Coreea de Nord s-a confruntat cu  foamete dupa industrializare.

A treia greseala a avut loc in anii ’70 cand Phenianul a devenit dependent de tari europene, dar o serie de greseli economice a dus la decredibilizarea tari iin fata unor institutii financiare internationale. Un alt exemplu in acest capitol este Centralizarea Economica, acest plan si-a dovedit limitele si ineficienta atunci cand s-a confruntat cu birocratia, coruptia sau incapacitatea unor oficiali.

Decizia de a se auto-izola in domeniul pietei (comercial) a fost factorul ce a devastat economia nord coreea si a dus la o discrepana exagerata fata de cea sudica.

 

A patra greseala a venit in anii ’80-’90,  deceniul mega-proiectelor inutile: zgarie-nori, stadioane, hidrocentrale. Multe dintre aceste proiecte nu au fost finalizate sau au esuat dupa finalizare.

 

Ultima greseala ’90-2000 a venit odata cu incheierea Razboiului Rece, Rusia si China au realizat ca irosesc resurse sprijinind  Phenianul, fapt ce a dus din nou la foamete.

 

Esecul economiei nord coreene nu are legatura cu comunismul sau cu sanctiunile internationale (acestea afecteaza doar elita) ci cu greselile din anii ’60-’70.

 

Care sunt cele 5 greseli din economia Romaniei dupa 1989?!

 

 

Capacitatile rachetelor nord coreene

 

Tensiunile din Peninsula au escaladat dupa ce nordicii au efectuat un test nuclear, apoi au urmat sanctiunile internationale si exercitii militare masive intre Coreea de Sud si SUA. Phenianul a raspuns cu exercitii mici si amenintari aupra Coreei de Sud si a facilitatilor americane din regiune.

Centrul atentiei in acest conflict se pune pa rachetele balistice ale Coreei de Nord si interceptorii amplasati de americani in regiune.

 

Satelitii sud coreeni au surprins mai multe platforme mobile de rachete deplasandu-se spre coasta de est a Coreei de Nord.  Rachetele fac parte din categoria celor de raza medie sau lunga, dar nu se stie exact ce fel de rachete sunt sau ce tehnologie incorporeaza.

Nici unul din modele depistate nu au fost vreodata testate, dar problema reala, pentru America si parteneri, este faptul ca instalatiile folosesc platforme mobile. Iar aceste platforme sunt aproape imposibil de detectat si odata ce a fost lansata racheta este foarte greu sa-i calculezi directia.

poza2

 

KN-08 este o racheta de trei nivele cu o raza estimata de 10.000km. Aceasta si-a facut apartitia la parada militara din aprilie 2012. Dupa ce au analizat imaginile de la parada, mai multi experti au pus la indoiala existenta acestei rachete.

poza3

 

BM25 Musudan

 

poza4

R-27 ZYB

 

Urmatoarea racheta ce poate reprezenta o amenintare reala este BM25 Musudan. Acesta rachete beneficiaza si ea de o platforma mobila si raza maxima de actiune este de 4.000km. Aceasta arma incorporeaza tehnologia rachetei R-27 ZYB, proiect de racheta balistica pentru submarinele sovietice.

Nici acest sistem nu a fost testat si aparitia la parada din 2010 a fost un flas, dar acest lucru nu inseamna ca nord coreenii nu detin aceasta racheta.

Pe 15 aprilie se aniverzeaza ziua Kim Il-sung si este posibil ca nordicii, pe langa parada, sa realizeze si un test de racheta balistica, fapt ce ar demonstra lumii intregi capacitatile militare controlate de Phenian.

 

 

NeroFlash

8 comentarii:

  1. Incepeti prin a spune ca nu comunismul e de vina, si terminati cu „Centralizarea Economica, … si-a dovedit limitele si ineficienta atunci cand s-a confruntat cu birocratia, coruptia sau incapacitatea unor oficiali”.
    Daca stiti vreo tara comunista prospera, sunteti liber sa o dati exemplu… dar fapt este ca atunci cand administrezi banii altora faci greseli, asa ca cele 6 mentionate in articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *