96 de obuziere Krab pentru Polonia

Antoni Macierewicz, ministrul polonez al apararii, a vizitat uzina Huta Stalowa Wola. In timpul vizitei, 9 obuziere autopropulsate Krab de calibrul 155 mm au fost predate Fortelor Armate ale Poloniei, Macierewicz sustinand ca livrarea Krab SPH initiaza „o intelegere uriasa, a carei valoare depaseste 4 miliarde zloti (1 miliard dolari)”. Conform informatiei lansate recent, contractul privind achizitionarea echivalentului a 4 baterii din sistemul programului artileristic „Regina” (desemnate ca “module de tragere” in nomenclatura poloneza), printe ele aflandu-se si un numar de 96 de Krab SPH, va fi semnat pana la sfarsitul anului curent.

krab-sph

Cele 9 platforme de lupta livrate precum si vehiculele ce se afla in proces de constructie vor deveni parte a inventoriului Regimentului 11 de Artilerie „Mazuria”, care foloseste deja 10 obuziere Krab: 8 dintre ele, bazate pe sasiurile „Kalina”, au intrat in dotare la sfarsitul lui noiembrie 2012, iar alte 2, modernizate si bazate pe platforma sud-coreeana K-9 „Thunder”, au fost transferate sub jurisdictia MApN-ului polonez la sfarsitul lui aprilie, cu ocazia vizitei formale a prim ministrului Beata Szydło la compania HSW. Momentul respectiv a avut loc cu scopul semnarii unui contract intre HSW SA si ministerul apararii poloneze privind procurarea „modulelor de tragere” echivalente a 8 baterii de artilerie, acestea fiind de tipul M120K RAK („Racul”, bineinteles) mortiere autopropulsate (pe sasiu de Rosomak). Sa amintim ca respectiva intelegere, ce va fi implementata pana in 2019, prevede procurarea a 64 de mortiere autopropulsate si 32 vehicule de comanda. In lunile viitoare se asteapta de asemena ca MApN-ul polonez sa semneze contracte privind elemente ale altor unitati Rak, platformele preconizate fiind: vehicule de recuperare, recunoastere si transportul munitiei.

rak-m120k-roti-si-m120g-senila

Procesul de construire a mortierelor RAK este executat in paralel cu productia Krab SPH tot de compania din Stalowa-Wola. Conform intelegerii, echipamentele pentru prima unitate din Sistemul „Regina” (4 mari componente: Krab SPH, KRO-M120 RAK, Langusta WR-40 si WR-300 Homar…cu precizarea ca Lockheed Martin a semnat in 2013 o intelegere cu PHO’s Mesk pentru dezvoltarea unei rachete long range surface-to-surface, iar in 2014 au prezentat M142 HIMARS pe sasiu de camion 6×6 Jelcz 663.32)…ei bine, vor fi achizitionate in prima perioada a anului 2017, desi compania a declarat ca va fi capabila sa livreze toate componentele contractate mai devreme. Totodata, in timpul vizitei premierului, la poligonul de artilerie pentru testare dinamica al Institutului Militar al Tehnologiei Armamentului, avea loc programul de testare intensa pentru acceptare, in mod special cu accent pe vehiculele Krab.

Nici ministerul polonez al apararii, nici HSW S.A. nu au dat publicitatii detaliile calendarului de livrare cu privire la modulele unitatilor 2, 3, 4 si 5. Dar conform unor informatii neoficiale obtinute de Defense24, livrarile sunt asteptate sa se produca intre anii 2018 si 2021 (sau 2024).

Concluzionand, intreaga afacere e pe cale sa constituie cel mai mare contract de modernizare de dupa alegerile din 2015. Totusi, factorul economic detine rolul principal privint dimensiunile cantitative si calitative ale echipamentelor Armatei Poloniei. Incheierea unui astfel de contract va face posibil si startul pentru implementarea celei de a doua faze a intelegerii semnate intre companiile Huta Stalowa Wola S.A. a polonezilor si Hanwha/Samsung Techwin a sud-coreenilor, privind transferul documentatiei de design al sasiului K-9 catre industria poloneza de aparare. Insa asta nu e totul, conform intelegerii dintre HSW S.A. si partenerul coreean, dupa ce compania poloneza semneaza contractul cu ministerul apararii, care va regulariza procurarea unui total de 120 obuziere Krab pentru toate cele 5 unitati de artilerie, aceasta – conform garantiilor stipulate in scris – poate primi dreptul de export, dezvoltare si modificare a vehicului, inclusiv si pentru alte adaptari viitoare ce nu vor avea nici o legatura cu Krab SPH.

Defense24 – Jerzy Reszczyński

41 de comentarii:

  1. Parca o delegatie de la noi a fost in Corea anul asta si de la noi ,si Motoc daca nu ma insel vorbea de ceva obuziere care le vom cumpara si noi !

  2. Neatza aĺl..nu ne ar strica si noua câteva bucăți din astea..din cate stiu nu avem asa ceva in dotare si sunt foarte bune si utile.

  3. Polonezii trag tare cu inarmarea, ne-am obisnuit deja. Noi, lento paciento!Nu se mai aude nimic de obuzierele autopropulsate. Moto s-a dus in Coreea de Sud insa n-a venit cu nimic. Avem 155 langa noi, am putea lua de la polaci -astia au facut Krab, din cate stiu, ajutati si de sud-coreeni. Parca in 2014 au colaborat cu asiaticii, daca-mi amintesc bine vroiau K-9 Thunder. In fine, nu conteaza, ideea e ca ii avem langa noi. Ar mai fi Pzh-2000 nemtesc, insa nu stiu daca se mai gasesc sh. Ar mai fi GCT/Franta si Palmaria/Italia, nu cred ca-s avute in vedere. ATROM ar fi fost ok, poate Cesar sa-l inlocuiasca, insa sunt pe roti. MApN vrea pe senile. Ehhh, diferenta ca de la cer la pamant intre noi si polaci, noi 12 bucati, si-astea inexistente, ei, zeci de bucati, contract existent. Avantaj ei! Poate Moto a si discutat ceva legat de obuzierele autopropulsate cu seful securitatii poloneze la intalnirea ce a avut loc recent. Poate…

  4. Polonia are un PIB dublu față de cel al României si capacități industriale mai dezvoltate https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

    • Romania ar fii putut depasi si Germania daca la noi in tara politicianul si omul de rand nu ar mai fii furat , si ar pune osul la treaba.

      • Eu stiam ca ro ar un pib de 128 iar polonia 500 mld

      • Cred ca nu ne face bine / ajuta sa ne amagim cu legende din astea in care noi am fi depasit Germania, in care romanul este smecher si destept si altii sunt prosti de pica, in care noi le avem cu driblingul din nastere..tot felul de mituri din astea.., macar sa fim de nivel mediu in toate domeniile, insa mai avem mult si pana acolo. Realitatea este ca politicianul si omul de rand conteaza enorm in acesta ecuatie, orice alt rationament care ii scoate din calcul este pura teorie. Din teorie si socialismul/ comunismul poate parea functional… insa in realitatea tot timpul or sa fie persoane care muncesc mai mult si mai bine si altii care or sa stea si primeasca…
        Ca sa concluzionez, la in lumea reala, Romania nu a putut si nici nu o sa poata sa depaseasca Germania nici daca si noi si ei am porni de la zero, fiecare intr-o tara complet goala de orice interventie umana.

      • Ma miie nu mi-ar [parea rau sa fie si la noi bine.
        Insa am ceva cu exlatarile „am fi putut depsi Jermanika” si alte prosteli din astea.
        NUUU!!!!
        Germania are acumulari de secole ..
        ghermnaia este o tara industrializata din sec XIX .. moi inca la 1935 ne laudam ca tam[pitii ca suntme „esentialmente agricoli”
        UIn poc de bun simt nu strica. Mai alea ca de abia atunci poti sa te apuci de treaba ..
        A da. Muktedi belelele de acu au inceput fiindca in 90 o grmamada de creinei crdeau ca daca nu mai e Nae sau daca ei zbioara „jos comunismu” vom trai ca in Jermanika.. insa unuia nu ii trecea prin dovelac sa incerce sa se gandeasca cam care e difernta ionmtre uzina Mercedes si Dacia..

    • Si noi eram mai rasariti daca nu taiam fabricile si uzinele la fier vechi .

  5. Ma bucur pentru ei

  6. Poate nu germania..dar eram langa polonezi.unguri.cehi.

  7. Păi da, Polonia…hai sa ne amintim ca in ’89 au fost iertati de o datorie de vro 40 de miliarde, așa…

    Pe noi…un fleac, ne-au ciuruit!

  8. Poi da si noi..eram pe 0cu datoriile in 89..după ce a urmat..stim toții..

    • Polonia este o tara cu o economie mai solida comparativ cu a noastra si cu o vointa mai mare ( popor si politicieni, pentru ca sunt legati nu sunt din lumi diferite). Noi nu avem nici economia lor nici vointa lor, de aici vin si marile diferente dintre ei si noi. La noi vin alegerile acum, ceva imi spune ca pensiile si ajutoarele sociale or sa fie tema de baza a campaniei electorale. Restul…mai este timp…poate am fi bine sa devenim neutri sa renuntam complet la armata 😛 ..asta ar fi o teza pe masura…dine conomia facuta,…nu mai dam bani pe inzestrare ( chiar si putinul dat) plus ce am lua pe tehnica vanduta sau dusa la fier vechi, am putea majora diverse cheltuieli mai cu priza la public… pensii, panselute, majorari de salarii, zicem ca facem si un spital si poate mai majoram cu 3 lei salariul la medici si profesori…lucruri de astea. Sa vedeti atunci ce o sa voteze poporul.

      • Gogu' de la cazane

        „pensiile si ajutoarele sociale or sa fie tema de baza a campaniei electorale”
        OR SA FIE? Alegerile sunt pe 11 Decembrie, nici 3 saptamani. Suntem in campanie electorala! Nu prea se simte, nu? Starea de non-combat (mai ales a PNL) este la fel de evidenta ca la alegerile locale, cu deznodamant previzibil….

      • Da renuntam la arm,atra si de[punem cere ptr truope de ocuaptie …

  9. Ne-au dat iarasi rusine polonezii! 🙂

  10. Acum ca m-a luat valul ..teorie ca tot am blamat-o.., ipotetic nu era posibil ca udneva in tercut sa facem echipa comuna cu polonia cand au cumparat licenta pentru sasiu? …si sa dezvoltam echipamente impreuna pe baza sasiului…probabil ca ar fi fost posibil, economic era avantajos si nu au nimic polonezii cu noi incat sa fi refuzat colaborarea chiar si in perspectiva unor economii de achizitie… Mai era cineva si cu ucraina ca am fi putut cumpara licenta la Oplot cred ca sia sta era posibil daca se incerca mai din timp o colaborare cu polonia dpdv finaciar si ulterior tehnologic… acum ca ei deja s-au inzestrat, am cam pierdut trenul…doar sa cumparam direct de la ei ca orice alt posibil client de al lor.

  11. 96? nu au aflat ca cifra magica e 12?

  12. Daca in trecut, comparatiile astea dintre noi si Polaci mai aveau un oarecare sens acum cred ca doar ne da doar o stare depresiva….
    Din ce observ. astia vor fi in europa ceea ce sunt acum israelitzi…in timp vor fi o putere militara care isi vor face singuri cam tot ce e nevoie si care vor baga la greu si in cercetare…acum sunt la inceput.
    Bravo lor! au politicieni patrioti, istoria si religia catolica de partea lor…pentru mine astia sunt din alt film.

    • Ce are religia catolica sau necatolica cu inarmarea si seriozitatea unui popor?

      • In general tarile catolice si protestante ( ma refer in cazul Europei), au avut un alt fel de relatie fata de economie, industrie …comparativ cu cele ortodoxe. Citisem mai demult un studiu… cu multi ani inainte ca Grecia sa capoteze, si erau si atunci aratatti cu degetul ca desi au scapat dupa WW2 de comunism, nu au reusit sa tina pasul cu restul europei occidentale.

  13. Dan ro va continua in ritmul asta cu inarmarile ne vom compara cu albania bulgaria..apoi după ce vom pierde trenul ăla..in jos frumos pe hartă catre africa.dar nu îmi fac griji pana atunci caci se vor descoperiți civilizatii extraterestre pe venus.abea iesite din epoca bronzului..si da..ne vom compara cu ei.poate..

  14. Asa procedeaza o tara…

    Apropo de acest acest tip de obuziere:
    Se pare ca PLZ-45s (China) are unul dintre cele mai bune rapoturi performanta/pret:
    „Kuwait chose to purchase the PLZ-45s was the weapons compared well with similar systems available from the West, including the U.S.-made M109A3 howitzer. The guns performed satisfactorily in live-fire tests, he said, and China’s price could not be beat. ”

    Ceva foarte simpatic americanii ar vrea sa foloseasca M109 (155mm) cu sa intercepteze rachete balistice deorece costului munitie ar fi de doar 25 000$ mult mai ieftina decat rachetele. Un proiect foarte interesat daca reuseste.
    Iranienii cu ale lor tunuri de 100mm AA modernizate poate urmaresc aceeasi idee:
    „„The Army is looking into using the M109 Paladin firing the HVP for ballistic missile defense, as traditional missile interceptors are expensive and gun-based missile defense used for point defense would utilize artillery already in the inventory at a much lower cost per round.

    The HVP costs $25,000 per round and is capable of being fired out to 50 nautical miles (58 mi; 93 km) from a conventional cannon. It weighs 68 lb (31 kg) with a 23 lb (10 kg) flight body containing its guidance and warhead, less powerful but more agile to hit small, high-speed targets. 

    https://en.wikipedia.org/wiki/M109_howitzer
    Romania nici o data nu ar face asa ceva, nici macar tunulete 30-57mm nu le modernizeaza.
    Macar daca s-ar misca ceva la MLRS (mai multe lansatoare, dotarea cu drone si muntie integral prousa in tara), artileria este critica daca se doreste o armata capabila sa reziste cata de cat Rusiei. Aici este linia rosie.

  15. Mda, polonii produc deja obuziere autopropulsate iar noi ne dam de ceasul mortii cu un transportor pe ,,hartie”….cam SF treaba pentru noi!

  16. comparam mere cu pere.
    polonezi sunt deja in alta liga fata de noi.

  17. Noi aveam de facut o chestie simpla acu vreo 15 ani…

    Ne duceam la polonezi si faceam acord cu ei de genu: „Orice chestie produceti si/sau cumparati voi pentru armata voastra noi ne angajam sa cumparam minim 25% din cat ati cumparat voi cu conditia sa intam si noi in lantul de productie, atat cat putem.”

    Acum am fi avut armata serioasa, chiar daca ar fi fost pe sfert cat polonezii… Si de fapt toata lumea ar fi fost avantajata: si pentru ei ar fi scazut costurile de R&D… compatibilitate totala in actiuni NATO comune etc.

    Suna absurd ce zic?

    • Eu unul aș prefera idei(inovatii) emanate de români, puse în practică cu niște ingineri germani pe lângă ei.
      Cred că ar ieși niște „chestii” interesante și competitive ca preț.

      Nu aș spune ca inginerii români sunt slabi, dar vorba ceea „cine nu are batrâni să își cumpere”. Bătrânii fiind germanii vis a vis de inginerie. Că de idei bune nu am dus lipsă….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *