CV9030FIN
Nici n-au intrat bine în NATO, că Finlanda și Suedia se mișcă cu grație nu numai dpdv al dotării și achizițiilor militare dar și al integrării cu țările vecine. Pe lângă alte subiecte, CV 90 este vedeta zilei, cele patru națiuni nordice: Suedia, Norvegia, Finlanda și Lituania sunt gata să bată palma pentru o achiziție comună a platformei CV 90.
Discutăm, despre vehicule noi sau modernizări aduse flotei deja aflate în dotare.
Pe 22 aprilie, premierul suedez, Ulf Kristersson, aflat în vizită în Lituania a anunțat un plan de achiziție comun pentru cele patru națiuni, care vizează câteva sute de CV 90, în diferite variante.
O declarație comună a celor patru este așteptată până la sfârșitul primăverii. Conform premierului suedez, achiziția în comun a MLI-urilor ar aduce avantaje tuturor, însemnând: livrări mai rapide, costuri ceva mai mici, plus beneficii pentru baza industrială.
Dacă luăm în considerare luna aprilie a acestui an, ca punct de referință, cele patru țări au experiențe diferite cu CV 90, astfel:
– Suedia – țară producătoare, a cumpărat de-a lungul timpului aproximativ 545 de vehicule, inclusiv CV9040 cu tun de 40mm. Între timp 51 de MLI-uri au luat drumul Ucrainei, altele au fost retrase din serviciu, în acest moment flota de CV 90 suedeză este estimată la 254 de unități cu încă 50 de CV 9035 Mk IIIC comandate;
– Finlanda operează 102 MLI CV9030 FIN, cumpărate între 2000 și 2004, pregătindu-se acum pentru modernizarea lor. Dar se așteaptă că Țara celor 1000 de Lacuri să semneze un contract pentru achiziționare a încă aproximativ 100 de CV 90 pentru înlocuirea BMP-2MD aflate încă în dotare;
– Norvegia a cumpărat în anii “90 104 CV9030 Mk I, între timp a modernizat 103 vehicule la standardul Mk III și a mai comandat încă 41 Mk III, dar a vândut 31 de vehicule către Estonia. Per total flota norvegiană însumează 129 de CV 90;
– Lituania nu dispune în prezent de CV 90, dar se află în discuții avansate cu celelalte trei țări nordice pentru a achiziționa MLI-ul.
Până acum, cu excepția celor patru țări deja menționate, CV 90 a fost deja cumpărată de Cehia, Slovacia, Estonia, Elveția, Danemarca și Olanda, iar Ucraina îl folosește cu mult succes pe frontul de est.
Astfel încât, CV 90 – MLI-ul meu preferat – are o viață frumoasă înainte, are clienți și este apreciată. Cu toate acestea trebuie menționat faptul că după declarația premierului suedez, ministrul apărării finlandez a negat faptul că țara sa s-ar pregăti pentru semnarea unei achiziții de CV 90. Nu a negat interesul Finlandei pentru MLI dar deocamdată nu se pune problema unei comenzi ferme.
GeorgeGMT
Polonezii, lituanieni si finlandezii sunt singuri constienti de ce inseamna noua rusie. Restul ori au uitat ori nu s au lovit asa tare incat sa inteleaga
Salut, la noi se pare ca au ales KF41 Lynx, achiziție g2g. In condițiile in care Sud Coreenii ne-au propus sa construim de la 0 la noi in tară Redback .
Redback a fost ales si de Australia, ei avand cvi90, despre care echipajul s-a plans ca zgomotul interior fiind unul foarte mare.
https://m.defenseromania.ro/kf41-lynx-contract-blindate_633707.html?fbclid=IwY2xjawKRO35leHRuA2FlbQIxMQABHn8EwKVPSaK15BBmDvI2GPAkriB-rhr1LaV45ogT_hn4twt6pykuoy5m5VHN_aem_t9l9QQjlfHrMoulMqLDYyA?fbclid=IwY2xjawKRO35leHRuA2FlbQIxMQABHn8EwKVPSaK15BBmDvI2GPAkriB-rhr1LaV45ogT_hn4twt6pykuoy5m5VHN_aem_t9l9QQjlfHrMoulMqLDYyA
daca intr-adevar s-a ales KF41, avand in vedere comonalitatea Redback cu obuzierele, chiar mi se pare ciudat
Nu cred,ca s a ales, tinand cont cum spui de partea de transmisie comuna la Redback cu K 9, plus ca turela o sa fie Elbit facuta la noi gen Piranha V, carcasa se v a face la noi, practic nu mai sunt asa multe lucruri de integrat ! De ce sa vii cu KF 41? Unde sa faci turela cu tunul ala de 35? Cand pe Piranha avem de 30 ? Ce sa faca nemtii si in cati ani ,ca ei au investit si la Unguri si parca la Ucrainieni. Plus ca KF41si CV90 au pierdut in fata Hanwa in Australia… Acum este important daca ai nostrii au avut banii pregatiti pusi deoparte pentru aceasta achizitie si pentru Shorad-Vshorad. Sper ca banii sa fie pusi deoparte macar pentru una din licitatii, adica sa luam MLI, iar sistemele de rachete, daca nu avem banii,luam cu bani de la Europa sisteme europene…
Gheparzii sunt putini si prea vechi sa se mai dea cu ei cat or tine Lynx-urile, iar in actiune, fara acoperire antidrona nu cred ca se mai baga nimeni cu masini asa mari si scumpe. Lynx-urile pot primi Skyranger anti-drona.
In cazul asta, in prima linie ar fi doar Lynx, ceea ce nu mi se pare foarte rau. Artileria se poate integra in alta bucla logistica.
Mai e problema cu UA care opereaza Lynx. O fi avand Rheinmetall fabrica la ei, dar riscul sa fie pocnita ii obliga sa se gandeasca la alternative. Sprijin logistic din partea ungurilor n-au avut niciodata, Germania-i cam departe .. asa ca le-ar ramane sa plateasca salarii in Romania. Romania la randul ei are mare prietenie cu Italia, care va primi si ea tehnologia si agregatele, posibil si Grecia si Polonia. Daca le aleg si americanii nici nu mai conteaza restul.. o sa le cumparam facute in Wyoming, sa nu le lasam cumva maimutoiul fara votanti.
Daca Boxerul de la Rheinmetall poate sa traga cu turela de PHZ din mers la 60-70 kmh nu cred ca un Lynx nu s-ar descurca, chiar si la o viteza mai mica. Si asa mai trebuie o gramada de tunuri, iar astea coreene deja imi par cam low-tech fata de nevoia de mobilitate pentru raza la care bat. In UA alea franzuzesti au rezistat cel mai bine.
@Dan
Doar citind titlul îți dai seama că articolul ăla e o bălărie însăilată din mai multe articole ce umblă prin „presa” autohtonă.
Cum împart ei 246 de mașini la 10-15 batalioane, când un batalion are minim 33 de mașini de luptă la companii, fără să mai pui la socoteală și derivatele, gen Medevac, Tehevac, PCMb, mașinile cu aruncătoare?
Părerea mea, hâc…
Nu s-a ales nimic . Nu s-a anuntat nimic.