A fura, sau a nu fura ? Aceasta-i intrebarea !

Raspunsul la aceasta intrebare a devenit, in mod paradoxal,  esential pentru evolutia democratiei din tara noastra.

Acesta ar trebui sa fie simplu si clar, fara nici un fel de sovaire (cuvantul imi aminteste acum de Dan Sova – ce asociere ciudata – noroc ca are alt sens !).
Asta, daca am fi intr-o situatie de normalitate.
Discutiile despre furat au, in general, diverse conotatii.

Sunt unii care afirma ca suntem un popor care am fost mereu victimele hotiei. Romanii au furat aurul dacilor, pe urma au venit popoarele migratoare si ne-au jefuit, ungurii ne-au luat Transilvania, turcii tot ce se putea, rusii Basarabia si tezaurul, acum, mai nou, occidentalii ne iau bogatiile si ne-au distrus fabricile.

Exista si un curent popular, destul de raspandit, care spune ca am fost baieti buni dar am intrat intr-un anturaj prost si ca turcii ne-au cam invatat sa facem prostii. Cica, de aici am deprins sa folosim bacsisul, peschesul si alte metode de coruptie, presupuse de origine orientala. Noi nu avem nicio vina, dar nu prea stim cum sa scapam de aceste obiceiuri, la fel cum unii oameni se chinuie sa se debaraseze de diverse vicii. Imi vine si acum sa rad de afisele din magazinele comuniste pe care scria „In aceasta unitate nu se primeste bacsis”, desi toata lumea dadea ..

Unii mai rautaciosi spun ca suntem cam hoti din fire si chiar ne place, aceasta fiind o caracteristica specifica. Personal cred ca orice generalizare este total gresita si nu cred ca suntem mult diferiti de alte popoare, dar suntem condusi in mod diferit.

Traditia populara nu a evitat acest subiect, existand o serie de proverbe si zicale ce reflecta atitudinea fata de acest fenomen social. Ca sa facem doar cateva exercitii, trebuie sa pornim de la a noastra Miorita, in care doi ciobani se unesc pentru a-i fura oile celui de al treilea. Nu prea imi place atitudinea defetista a acestuia, dar se pare ca aceasta e specifica poporului nostru si din acest motiv o invatam generatie dupa generatie de elevi. In mod sistematic si ciudat, este mereu subiect la diverse examene.

Proverbele ne invata in mod moralist ca „daca azi furi un ou, maine furi un bou”.
Altii, mai modernisti, au transformat mesajul in ceva mai pragmatic, adaptat zilelor noastre : „daca furi doar un ou, esti un bou”. Aproape ca nu mai stii cine are dreptate si de cine sa asculti.
Societatea si mai ales tinerii au avut nevoie permanenta de modele pe care sa le urmeze.
Mai ciudat si plin de misterioase semnificatii si interpretari e proverbul  „sa iti furi caciula singur”.
Interpretarile sunt diferite si subiective. Eu fac legatura cu bancul cu ruleta romaneasca fata de cea ruseasca : a noastra se face fara glont !!

In toate religiile furtul este condamnat, fiind considerat in primul rand imoral .
Societatea a inventat sisteme de legi cu condamnari si pedepse, gravitatea lor avand diverse intensitati, in functie de perioada istorica si pozitionarea geografica.
In primul rand a fost considerat ilegal furtul din proprietatea privata a unui membru al comunitatii sau din proprietatea publica. Pana pe la mijlocul secolului XX, insusirea unor bunuri apartinand unui dusman in timpul razboiului era considerat absolut normal, daca era facuta dupa reguli.
Unii au ocupat imense teritorii, chiar continente, luptand pentru binele propriei comunitati care agrea cresterea bunastarii prin astfel de actiuni.
S-au gasit si diverse formule de apelare pentru acesti intreprinzatori.
Unii au fost numiti conquistadori, altii privateers sau corsari pentru a fi diferentiati de pirati.
Probabil cea mai urata perioada a fost folosirea oamenilor pe post de sclavi.
Treptat omenirea a evoluat, perceptele morale s-au imbunatatit si in paralel s-au schimbat legile de functionare a societatii. Acum pare incredibil cum un rege belgian si-a tras o tara intreaga (Congo) pe persoana fizica, si asta numai acum 150 de ani.

Si la noi a ramas in folclor o admiratie fata de haiducii care „furau de la bogati si imparteau la saraci”.
Cum furtul este legat de insusirea unor bunuri sau proprietati ale altuia, una din cele mai mari actiuni de distrugere a proprietatii private a fost facuta in tara noastra prin nationalizare si colectivizare din motive ideologice.
In timpul socialismului s-a dezvoltat un sistem de furt si chiar o mentalitate, bazate pe ideea ca ce este al tuturor nu este de fapt al nimanui.
Furtul asa zis „de la stat” aproape ca nu era condamnat moral, sistemele de represiune facand mari eforturi de limitare a fenomenului.
Dupa 1989, intrucat s-a dovedit istoric ca statul nu isi poate gestiona proprietatile in mod eficient in primul rand datorita furturilor, s-a facut privatizarea, operatiune inversa nationalizarii si asta tot din motive ideologice. Desi principiile sunt bune, au existat numeroase daune colaterale tocmai datorita furturilor din perioada privatizarilor. Asa e la razboi. Accepti unele pierderi ca sa iti atingi obiectivul.
Democratiile moderne, din ce in ce mai sofisticate, pun un accent primordial pe independenta sistemului de justitie si pe controlul reciproc al puterilor in stat „check and balance„.

Treptat, dupa intrarea in NATO si UE, parea ca incepem si noi sa ne asezam ca societate, urmand modelul acestor state mult mai dezvoltate.

Desi , ca orice democratie, paseam in zig-zag, parea ca sistemul isi mentine obiectivele strategice, indiferent de actorii politici aflati temporar la putere.
Aproape ca am rasuflat usurati, simtind ca suntem adevarat europeni, acceptati si respectati, chiar daca mai avem mici bube.
Daca in perioada proprietatii de stat, furtul era teoretic posibil aproape in toata economia, desigur la diverse nivele sau valori, prin privatizare, aceste posibilitati s-au diminuat drastic. Un proprietar isi apara bunurile si nu tolereaza furtul din averea sa.
Treptat acest domeniu s-a restrans dramatic, ramanand in continuare apetisant si profitabil in toate, doar afacerile cu statul, proprietarul nepasator. Aceste „combinatii” au de fapt o singura sursa de finantare:  bugetul de stat sau eventual bugetele locale.
Cum romanul are proverbul „cine imparte, parte isi face”, lupta politica a devenit de fapt o lupta pentru putere, avand ca scop principal controlul bugetului.
Am fi naivi sa credem ca aceste batalii politice au ca scop dezvoltarea tarii sau alte obiective de interes general. Motivatia reala este cea de a folosi acest buget pentru furt.
Daca in vremea socialismului se fura o panza de bomfaier, niste aracet sau ceva cornier pentru inchiderea unui balcon, acum s-a ajuns la un brat al Dunarii sau rafinarii cu totul.
Pentru a avea acces la buget, trebuie sa intri intr-un partid, ca totul sa para legal si organizat. Nu esti singur, interesele sunt la fel si prada poate fi impartita de comun acord.

Imi amintesc cu nostalgie afirmatia prim-ministrului in acea perioada,  Radu Vasile, care sustinea in mod literalmente naiv ca, gata, in Romania nu mai e nimic de furat !!!

Asistam in prezent la o lupta politica acerba, privind dreptul  si pedepsele aferente furtului de la stat.
Daca furtul din proprietatea privata e destul de clar, in ceea ce priveste statul, incep sa apara diverse nuantari, de genul: nu se pune decat peste o anumita limita sau, daca ai furat pentru altul, e piua !!
Daca in fruntea trebii e si unul mustacios care are habar de cum se face furtul perfect, adica fara ca prostii sa comenteze, lucrurile incep sa ia o alta turnura.
Un om pragmatic, specializat si bine pregatit in meseria asta, stie ca cel mai simplu este sa furi statul de drept cu totul.
Statul de drept este de fapt o notiune abstracta, asa ca nu poti fi prins cu el alergand in brate.
Daca tot o joci tare, miza maxima este nu sa furi de la stat, ci sa furi statul cu totul.
In plus, daca esti abil, mai imparti cate ceva in spiritul traditionalei haiducii. Adica iei de la bogati si dai la saraci: niste puncte de pensie, salarii pe la bugetari, pensii speciale, toate de la stat de fapt.
Statul, asa conceput, trebuie sa ia de la bogati: firme private, multinationale, intreprinzatori privati…

Unii din opozitie sunt oricum fara glas acum, dar si ei au cantat aceeasi melodie.

Mai apar probleme cand se vorbeste de coruptie generalizata, sprijin pentru DNA, de catre ambasade sau parteneri dintr-un UE „putred” sau o SUA condusa cam anapoda . O strigam pe aia cu neamestecul in treburile interne, ca doar ne-am nascut democrati desavarsiti si stim ce e bine pentru popor.
Pare momentul perfect sa dai lovitura ..
In plus , poporul oricum nu prea intelege si in fond are dreptul fundamental de a vota, ce mama dracului mai vrea…
Toate acestea ar fi de neglijat sau le-am putea considera etape de parcurs pe drumul democratiei, care are oricum functia de autocorrect….prin vot.

Aceste personaje politice nu ar fi decat aparitii vremelnice in cateva episoade izolate ale serialului nostru zilnic. In mod normal, jocul democratic, alternanta la putere corecteaza astfel de devieri, hai sa le zicem un pic ciudate. Tocmai asta e forta democratiei.

Din nefericire, Romania nu este un stat izolat intr-o mare de democratie, ci se afla geografic la hotarele NATO si UE, principalii garanti ai unei lumi libere, la ale caror principii am aderat cu tot sufletul. Sa nu uitam de generatia celor care au luptat in munti asteptand sa vina americanii si a celor ucisi cu sange rece in inchisorile comuniste sau la Canal.

Cand credeam ca am trecut hopul si vom intra si noi treptat in lumea normala a democratiilor occidentale, ne trezim ca deodata am luat-o razna.
Motivul nu este altul decat lupta anticoruptie, adica furtul de la stat, obicei agreat de majoritatea politicienilor.

Brusc, au aparut personaje tenebroase, oameni cu doctorate in drept furate, falsi justitiari, ziaristi cu principii ciudate, judecatori santajabili sau afiliati politic, procurori care isi folosesc abuziv puterea, politicieni si chiar fosti procurori sefi fugari. In plus a aparut si un dusman fantomatic, greu de identificat, numit statul paralel..  Parca e adus de Maskirovka. O judecata simpla ar suna cam asa: oricum statul paralel nu ne da nimic, barem astilalti ne mai da cate ceva… Poate ne da mai mult in viitor daca ii sustinem.
In intelepciunea populara, este bine stiut ca hotii striga hotii si curvele striga curve..
Nu e nimic nou sub soare.
Oare ?
Daca totul nu ar fi decat un episod tipic  dambovitean de lupta pentru ciolan, totul ar fi aparent in regula.

Din nefericire, avem un vecin specializat in razboi hibrid, al carui scop este destabilizarea UE si NATO. A facut-o eficient in Ucraina, iar super puteri ca SUA sau UK sunt un pic confuze pe aceasta tema, fiind luate cam prin surprindere. Reactia lor este oricum neclara.

Ucraina

In mod declarat si fundamentat doctrinar de rusi, o tara macinata de coruptie, cu o justitie subordonata politicului, este o victima sigura intr-un astfel de conflict. Parca suntem orbiti si nu vedem anularea unor alegeri libere si democratice in Moldova, unde fratii nostri sunt agresati prin aceste metode subversive, sau izolarea si prabusirea Ucrainei.  Uitam de talentul rusilor in maskirovka si, mai nou, in razboi hibrid.

La noi, sfertodocti plini de trufie dau cu tifla unor sfaturi prietenesti ale ambasadelor aliatilor privitoare la functionarea justitiei.
Asistam la atacuri conjugate impotriva serviciilor de informatii, mai nou chiar asupra CSAT.
Unii asteapta interventia UE, neintelegand ca tocmai principiile democratiei nu permit asa ceva. Poporul trebuie sa decida. Ce zice poporul ?
Eu tot aud remarci de genul : „sa fure domne dar sa ne dea si noua „, sau „tu daca ai fi in locul lor nu ai face la fel ?”

Infractori condamnati definitiv dau lectii de moralitate si democratie si mai nou modifica legile dupa bunul lor plac pentru a deveni oameni cinstiti. Unii cred ca societatea condamnă aceste actiuni, dar, in realitate cei care o fac parca sunt din ce in ce mai putini. Judecatori parca treziti nauci in turnul lor de fildes emit teorii despre drept si justitie, gen dreptatea absoluta, de-a dreptul halucinante.
Multi ii invidiaza pe corupti si nu ar ezita sa se comporte la fel deci, de fapt, nu ii condamna.

Putem sa ne dotam cu cele mai bune arme de ultima generatie pentru a ne apara frontierele, dar neglijam faptul ca putem fi cuceriti din interior si ne putem preda fara a trage nici un foc de arma.

Se pare ca e suficient sa raspundem gresit la intrebarea din titlu: A fura , sau a nu fura ?
S-ar putea ca aceasta optiune sa ne pecetluiasca soarta.
Sun Tzu : –  În război cea mai bună politică este să cucereşti statul intact: distrugerea lui reprezintă ultima soluţie.
Oare satul nostru nu mai are caini de paza ?  Parca erau unii mult laudati si chiar bine hraniti.

In final, un citat din Edmund Burke, politician irlandez din secolul XVIII.
„Singurul lucru necesar ca raul sa triumfe, este ca oamenii buni sa nu faca nimic ” 

 

Grigore Leoveanu

77 de comentarii:

  1. PatriHoțism = ”Un hoț crede că toată lumea fură”. – E. W. Howe

  2. Lucrul care-l urăsc cel mai tare la noi românii este indiferenta, suntem indiferenți la absolut orice, nu ne pasa ,,că nu-l al nostru”.

    In antiteza , popoarele pe care le considerăm noi modele (eu le vad doar pe cele nord-europene!) au la baza individul drept urmare educația (nu strict instruirea școlară!) compasiunea , întrajutorarea , munca cinstita, solidaritatea sunt cele mai importante valori pt acea nație.

    Știu că poate suna a ,,comunism” dar spre exemplu în Suedia nu exista proprietate privată asupra terenurilor ele aparțin comunității sau statului…….eu nu mi-aș putea imagina cum ar fi că terenul pe care am construita casa ar aparține obști…..i și acum i-mi da cu virgulă acest aspect ținând cont de ce simt al proprietății am ?.

    In opinia mea, toate sistemele sociale care ,,incurajeaza” discrepanțele nu duc altundeva decât la tensiuni majore , spre exemplu: americanii au ce-i mai multi încarcerați raportat la populație în comparație cu nord-europenii care au cei mai putini…asta spune multe.

    Un istoric de-al nostru punea ,, hoția” și ,,lenea” la români pe seama faptului că suntem ultimul popor din Europa în care iobăgia s-a desființat, deci problema fiind mai mult culturală si de educație neputând fiind controlată doar de justiție oricât ar vrea ea.

    Concluzie personală: nu există sistem social perfect , dar daca nu pui ,,inceput bun” la baza acestei ,,construcții ” aceasta va fi șubredă sau nu va dura……..educația și justiția ar fi pentru noi acel ,,început bun”.

    • Sa nu uitam ca romanii au trecut prin multi ani de comunism greu. Intelectualii au fost decimati, iar lichelele si oportunistii au ajuns sefi de partid. Cei care au indraznit sa protesteze au sfarsit in lagare si puscarii. Oamenii cinstiti au invatat ca daca vor sa supravietuiasca, trebuie sa fie descurcareti, sa taca din gura si sa nu se opuna.

      Romanii si-au pierdut fibra morala. Cel mai rau este ca nu exista sprijin extern. UE, formata din birocrati neputinciosi in fata realitatii, se multumeste doar sa condamne de la distanta, fara sa ia masuri concrete. Iar SUA sunt oportuniste la maxim, ele nu sunt deranjate de coruptia altora daca interesele lor nu sunt afectate. SUA, daca ar vrea, ar putea rastura guvernul de la Bucuresti, dar nu au de ce sa faca asta, din moment ce scutul este in regula si Romania cumpara armament american.

  3. justiție,joc democratic,corectitudine,impartialitate,echidistanță,stat de drept toate înseamnă alegerea drumului mai greu dar cu recompense pe măsură
    oare câți dintre noi vrem cu adevărat acest parcurs dincolo de lupta anticorupție pe care o clamăm de dimineață până seară?!
    îs sătul de apostolii pedesereului si ai useleului transformați peste noapte in mari apărători ai dreptății atata timp,car le serveste in scop personal.

  4. normal serviciile nu ar fi trebuit sa lase sa se ajunga la asa ceva atat timp cat de la poporul roman la prea multe se stie ca nu te poti astepta…chestia cu mamaliga e adevarata si pe partea negativa si pe cea pozitiva…pe de alta parte presupun ca asa cum universitatile au ajuns afaceri de familie cu toti netotii in puncte cheie…probabil ca si prin servicii tot asa colcaie smecherii la care li se rupe de propria lor tara…si care vand tot ce se poate pe marunti….ca atata le poate mintea

  5. Confuzia noastră ca popor poate că vine și din faptul că am fost mereu marginali față de toate imperiile care au cerut de-a lungul timpului pământ și apă de la noi – vorba poetului, și nu ne-am integrat efectiv în nici una dintre acele lumi!
    Am fost margine de imperiu și pentru romani, și pentru bizantini, și pentru vestul catolic, și pentru otomani. Pe ruși i-am lăsat la urmă! 🙂
    Suntem ortodocși dar nu suntem slavi!
    Suntem latini dar nu suntem catolici!
    Și acum suntem tot frontieră: pentru UE și NATO.
    Am fost mereu păzitorii ZIDULUI!
    Noi suntem Rondul de Noapte… :-))

    • Pai, ai vazut ce a patit Jon Snow, din parte fratilor de rond??

    • Fain articolul.
      Totusi eu sunt unul care detesta abordarea aia istorica „toti ne-au furat”. Nu dragule roman, tu te-ai furat pe tine si te furi pe tine insuti de 1000 de ani.Iar atat de bine ti-a fost inradacinat furtul in constinta incat cel care nu fura ti se pare ciudat. Imperile te-au furat, dar tu boierule roman te duceai la Inalta Poarta sa-ti cumperi locul de domn, ca mai apoi sa muncesti taranul pana la epuizare/moarte. Cum in afara de sclavegism, munca gratuita in folosul altuia nu a produs veci un gram de productivitate singurul mod de razbunare/protest asupra boierului era sa iti bati joc de propria munca sau sa te faci ca o prestezi. Oarecum de inteles. Comunismul ti-a rescris istoria sa isi justifice pantofarii ilegalisti prin a spune ca haiducii erau un fel robin hood si nu talhari la drumul mare. Partea cu impartitul averii la saraci nu s-a prea intamplat, dar asa dadea bine in filmele lui Nicolaescu. Deci am ajuns sa aclamam talharia si hotia.Daca si Terente a ajuns „haiduc”, ce sa mai vorbim.
      Asadar gunoaiele astea de PSD-isti apeleaza la o mentalitate inradacinata in 1000 de ani si in partea cealalta este exercitiul de 10 ani in materie de europenism unde o roata pe bordura se lasa cu 200 de euro amenda. Si amenda aia nu-i ca ai incurcat tu traficul ca un bou ci pentru simplul fapt ca ii lipsit de bun simt fata de cei care s-au straduit cat de cat sa parcheze regulamentar.
      Si acum eu va intreb, cine va castiga? 1000 de ani de „altii sunt de vina” plus o acceptare tacita a nemuncii si hotiei sau 10 ani de „calea cea grea”.
      Eu nu stiu de altii dar ma simt ca la inainte de batalia de la Stalingrad…

    • Cam patetic . De fapt din ce spui tu asta cu pazitorii, rondul este doar poleiala iar adevarul profund din mesaj este ca noi am stat mereu cu fundul in doua barci.

      • Istoria ne-a obligat să fim așa! Niciodată nu am fost suficient de puternici pentru a decide noi pentru noi. Întotdeauna am fost obligați să alegem…
        Toate provinciile istorice locuite de români sunt copiii Patriei -mamă! Care părinte poate alege cu inima ușoară?
        Mă gândesc la drama Consiliului de Coroană din primul război mondial: mergem cu Puterile centrale, câștigăm Basarabia și pierdem Transilvania sau mergem alături de Antanta, câștigăm Transilvania și pierdem Basarabia?
        Alegerea a fost TRANSILVANIA!
        Am avut și Basarabia datorită unui accident al istoriei!
        Un aliat sincer în Europa nu cred ca vom găsi!
        Eu unul mă regăsesc în cele 5 articole ale Constituției americane!
        Până la urmă, America este patria tuturor celor care au crezut într-o soartă mai bună și nu au acceptat fatalitatea istoriei!
        La o adică – de ce nu? poate se mai găsește loc pe steagul lor pentru încă o steluță!
        Justiția la americani tinde spre absolut!
        De aceea cred ca bătălia pentru justiție de la noi este bătălia timpurilor noastre!

        • Domnule, cu bun simt va vorbesc, dar eu nu pricep ce si mai ales de unde cititi istoria. Incercati sa identificati cauza acelor slabiciuni, sunt aceleasi din prezent.
          Apropo, constitutia pe care o mentionati nu are doar 5 articole.

          • Îmi cer scuze – 6 articole! Am tastat greșit! Restul – 27, sunt amendamente!
            Unde citesc istoria?
            Acum muuuuulti ani, când eram prin clasa a treia, placandu-mi istoria, am început să-i povestesc bunicului meu despre răscoala din 1907!
            Bunicul meu m-a ascultat cu atenție, apoi A TĂCUT!
            După un timp, mi-a spus doar atât: în 1907 – și mi-a arătat cu degetul, răsculatii au trecut pe aici și n-au luat nici măcar un fruct din copacii de pe marginea drumului!
            Atunci nu l-am înțeles. Peste ani când bunicul meu era doar amintire, mi-am dat seama că eu, un copil îndoctrinat de comuniști, îi vorbeam de răscoala din 1907 unei persoane care TRĂISE răscoala din 1907!
            De atunci, încerc să înțeleg din cărțile de istorie mai ales ceea ce NU SCRIE!

    • ba eu cred ca eram exact cei de dincolo de zid… liberi, dar cu toate alea rele…

  6. Foarte bun Grigore! Felicitarile mele sincere!
    Imi aduce aminte cum Dragnea isi cerea scuze puscariasilor, explicabil, avand in vedere ca sunt fratii lui cumva, si el fiind condamnat penal definitiv.

  7. unul din cele mai bune articole, multe multumiri domnului George

  8. Ghita Bizonu'

    Cred ca faceti confuzie intre furt si abuz in serviciu….

    Sa zicem ca angajatu X al primariei Parnaia achoiztioneaza niste rechizite de la fima Hotzu … la un pret de X. Nemultiumit oatro9nu firmei Escrocu face plangere ca e „ABUZ”” . Diferentele de pret sunt minime.. Pregerinat tine de comoditate (Hotu e mai in drumu X) , obisnuuinta dracu mai stie ce .. Ar fi mult sa zicem furt nu credeti?
    Sau acelsi angajat al p;romariei are depuse 2 cereri concurente care se exclud reciproc .. si situatoa este de asa fel incat nu exista temei de preferinta legala (ambele sunt egal indreptatite) . Functionazu da cu banu , trage si nsewrtar biletu cu numele, sau aporeciaza adancimea decolteelor (fara sa puna mana! Daca pune mana e folos !!!), nu isi ia „dreptul” samd .Partea care pierde zbiara abuz …
    Ce facem il bagam pe ala X in puscarie ? Pentru ce? De cinsit este cinstit, nu produce pagube (sau ma rog pagube de 20 de lei anual )
    Mai menmtionez ca si eu puteam fi incadreat la abuz .. cand intre 2 sarcini imi fcdaceam, timp sa beau o cafea/bere pe o terasa on loc sa ma de[plasez prontila scarbici. Sau ca adtratra blocului facea abuz cumparand chitantierele de la o firma – plus 2, 20 lei chitantier . A renuntata cand i-am explicat cum ajunge la alt furnozor mai ieftin … era mais aproape! Acum cumpara de la lata locatie a celuisi furnizor – mai comoied de ajuns. Era abuz?

    Mentionez ca astrfel de cazuri pot fi (inca) insytrumentate ca dosar penal si sa se zica „coruptie” daca exista interes. Insa se pareca biorura deunica folosinta e buna!

    Frutul .. furtul insa ..e l.atcxeva .
    Adica functioneru „proivatizeaza”catre sine insusi , sa zicem un monitor nopu ultrascolit . Asta e furt pur si simplu :
    ––––––––––––––––––––––––––––
    Art. 228

    Furtul

    (1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

    (2) Fapta constituie furt şi dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau detenţia legitimă a altei persoane.

    (3) Se consideră bunuri mobile şi înscrisurile, energia electrică, precum şi orice alt fel de energie care are valoare economică.

    Detalii: https://legeaz.net/noul-cod-penal/art-228
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Nu este coriptoie e furt [ur si simplu. Il bnagi la mictitica .. sau adac e voirba de valori mici (insa repetate) il concediezi!~!!!

    Daca insa aclesi functionarl. „se im[prumuta”din banii serviciului, sustrage bani prin acte.. avem de a face cu delapidare – art Art. 295 …

    Acestea dunt furturi pur si simplu (plus inca cateav „dedicate”)

    Voi a zice ca frutul ramen penalizat .. Ma rog acum ar fi o discutie ca daca furtul cireselor cu hotoiaca sau alte asemenea chiar merita chletuaiala unui proces penal .

    Insa mita .. moita ramane!

    Si sa nu uitam art 10, 11, 12, 13, 131, 132 ale legii nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie ….

  9. Ieri am văzut ca îmi lipsește un căpăcel la o roata…. Primul meu gând a fost ca l a luat cineva. Și cred ca nu greșesc. Și nu cred ca e vreun amărât. Un amarat la bani. E un amarat la suflet și la minte. Îmi e mila și scârbă de astfel de oameni. Sunt ,, oamenii care se descurca,, . Sunt cei ce reparau Dacia cu o sarma. Sunt oameni care au avut toată viața lucruri ieftine. De fapt viata lor a fost și e ieftina. O viață de mana a doua cu persoane în jurul lor de mana a doua.
    Majoritatea românilor aleg psd și aleg sa se fure. Majoritatea romanilor îi apreciază pe descurcăreți și se bucură de răul aproapelui. Majoritatea românilor sunt cum a spus Brancuşi.

    • „Majoritatea romanilor îi apreciază pe descurcăreți și se bucură de răul aproapelui.” -perfect adevarat.

      O parte din romani s-au invatat cu un oportunism prostesc si distructiv pentru societate. Daca faci cadou un tractor unui sat, locuitorii prefera sa-l dezmembreze si sa-l vanda la fier vechi, fiecare cat apuca, in loc sa-l foloseasca impreuna ca sa-si are pamantul. Ne da PSD-ul ajutoare sociale? Nu ne mai intereseaza ca ei fura, ca nu avem drumuri, autostrazi, scoli si spitale.

      Comunismul, dictatura carlista si pesedismul au produs romani spalati pe creier, care si-ar vinde si sufletul pentru o sticla de tarie.

      • Ouch, doare ce zici. Un primaria unui satuc din apropiere de unde locuiesc a primit un tractor din Danemarca…l-au furat. Deci testul verididicitatii a fost consemnat.
        Am o chestie de amendat doar: as pune comunismul si neocomunismul prezent diamentral opus dictaturii regale. Anii 30 au produs ceea ce nu vom mai putea noi produce veci. Si ce ma doare si mai mult este ca nici unul din aia ca zguduiau temeliile culturii mondiale din 1930 in 1940 nu are mormantul in Romania. Dar din perspectiva democratiei ai dreptate, anul 1938 a insemnat inceputul intunericului democratic romanesc.

  10. capatu satului

    spre deosebire de opiniile Dvs. io cred ca nu se poate trai fara rau, fara coruptie, si fara infractiune,
    fara rau si reprezentarea acestuia multi nu ar avea reprezentarea binelui,
    pe de alta, toate religiile spun ca furtu este ilegal,
    fapta de a fura este o incalcare a legilor/ poruncilor care guverneaza aproape orice credinta religioasa,
    si presupun o pedeapsa,

    totodată, respectul fata de lege si ordine presupune un anumit grad de educatie si existenta in mentalitatea colectiva (constiinta colectiva a natiunii) a unei pedepse pentru savarsirea unei infractiuni sau fapte imorale,
    acesta este rolul oprobiul public pentru savarsirea unor acte imorale,

    rolul bisericii, al scolii, al organismelor de control in domeniu audiovizual (CNA), al autoritatilor de control, al serviciilor secrete si al justitiei, este mentinerea acestora la un nivel scazut,
    legendele despre epoca lui Vlad Tepes cu paharul de aur de la fantana care nu era furat de nimeni de frica pedepsei, ascund un adevar: respectarea legii atunci cand pt. hotie se aplica o pedepsa

    in orice regim se vor gasi persoane care vor considera ca este mai usor sa urci pe scara sociala prin savarsirea unor infractiuni sau acte imorale decat prin munca,

    fara munca tara nu poate sa creasca,
    si implicit sa ne mearga mai bine fiecaruia dintre noi,
    cu multa munca am putea ajunge chiar foarte sus,
    geniul este de la Edison: 99 % transpiratie si 1 % inspiratie,

    problema este ca exhibarea permanenta a imoralitatii, infracțiunii si a ridicarii acestora de tembeliziuni si presa la rangu de performante produce in constiinta colectiva o deturnare de la scopu vietii (a calatoriei fiecaruia dintre noi pe acest pamant);
    multi isi pierd busola si preiau modelele pe care le vad,
    pt ei e mai comod sa citeasca pe feisbuk decat sa incerce sa se documenteze,
    primii cad cei mai slabi, astia plimbati cu autocare la alegeri sau care voteaza pt. un kg de ulei/malai, o galeata, etc.
    altii mai telectuali, cad in fata capitalismului salbatec: asigurari de viata mincinoase cu capitalizarea integrala a primei de asigurare, credite cu buletinu la dobanzi sub robor, credite cu comisioane ascunse, proiecte investitionale Dracula park, etc.

    totodata, luand in considerare natura serviciului secret si faptu ca munca acestuia este materializata prin interactiunea cu oamenii, ar fi preferabil ca directia acestora sa fie coordonata de sociologi, psihosociologi, etc. persoane care pot interpreta spre ce ne indreptam, iar daca deviem de la traseu, sa repuna caruta pe drumu principal, eventual drum evropean modernizat;

    nu in ultimu rand, ideea ca poti fura linistit de la stat nu are nici o legatura cu realitatea ci tine, din nefericire, de lipsa educatiei, a activitatii scolii, bisericii, CNA, a organismelor de control, a justitiei si a serviciilor,

    asa ca la mintea mea, fara hotie nu se poate trai,
    dar aceasta trebuie tinuta sub control,
    de biserica, scoala, autoritati de supraveghere, justitie si servicii secrete,

    din nefericire, atunci cand scoala, biserica, autoritatile de supraveghere, justitia si serviciile secrete nu au conducatori/ au conducatorii de azi, se duce totu pe apa si ajungem la ceea ce suntem: poligon de tragere, socialism cu fata umana, capitalism original, etc.

  11. Problema asta e mult mai complexa decât pare.hotia,lasitatea,prostia nu sunt problemele acestui popor, ci doar consecințele adevăratelor probleme.acestea pot fi identificate dacă studiem puțin istoria. In opinia mea problema a început sa fie vizibila cam odată cu venirea romanilor.atunci aveam un stat cât de cât unitar și centralizat.trebuie observată ușurintă cu care puterea invadatoare a cucerit și,mai ales,destructurat statul dac.nu a existat urma de revolta in rândul dacilor.controlul absolut al romanilor asupra teritoriului Daciei nu se putea face fără sprijinul nobilimii locale. Când romanii au plecat au retras administrația lăsând locul fără o clasa conducătoare capabilă sa organizeze lucrurile,drept consecință am dispărut din istorie in următoarea mie de ani.cand lucrurile a au mai temperat și au apărut formațiunile politice autohtone au ieșit la iveală și problemele.formatiunile noi apărute erau prea mici și lipsite de putere. Realitatea asta era întâlnită cam in toată Europa in perioada Medievală însă spre deosebire de alții l a noi a a văzut lipsa de organizare militară,coeziune socială , lipsa de lideri capabili sa supună celelalte formațiuni politice și sa formeze un stat consolidat.asta ne a lăsat descoperiți in fata viitorilor invadatori care au intrat in noi fără sa i întrebe nimeni de sănătate in mod serios.dupa vreo 600 de ani de pupat papuc străin părea ca soarta ne surâde.absolut arbitrar și fără ca noi sa avem o contribuție importantă am ieșit nesperat de bine din primul război mondial,dar in loc sa ne punem in garda și sa capitalizat oportunitatea celui de al doilea război mi dual,care era clar ca o sa vina,ne am pus pe tânjească și pe jucat banii tarii la ruleta.din nou a venit războiul și din nou ne a prins cu chiloți in vine.pacat,dacă eram puțin mai deștepți și vine pregătiți puteam câștiga înapoi cam tot ce am pierdut in istoria noastră.
    PS.lipsa unui sistem superior de educație,lipsa. Clasei militare și faptul ca am abolit iobagia acum nici 30 de ani a contribuit din plin la situația actuala
    PPS. Ci e a inventat telefonul fără butoane ar trebui spânzurat de pucioare

    • Câteva erori de remarcat in pistarea Dvs.: statul dac nu a fost centralizat efectiv nici sub Burebista, nici sub Decebal. Era un stat bazat pe o uniune de triburi legate prin limba si cultura comune pana la un anumit punct. Statul lui Burebista avea in compozitie un numar destul de important de triburi care nu faceau parte din neamul tracilor. La cucerirea romana statul dac era mult mai restrans geografic decat era sub domnia lui Burebista.Romanii au ocupat O TREIME din Dacia. Restul dacilor au dus nenumarate lupte cu legiunile romane stationate in Dacia Romana. Nu „invazia” popoarelor din est au cauzat reatragera aureliana. Retragerea aureliana a fost inititata tocmai pentru ca incursiunile dacilor liberi a facut ca ocupatia romana in Dacia Felix sa devina foarte costisitoare pentru Imperiul Roman.

      La retragerea aureliana statul roman nu a reusit sa isi retraga efectiv toata administratia. Numai legiunile au fost retrase, probabil impreuna cu un numar minor de functionari de rang inalt. Cetatenii romani care aveau proprietati in Dacia nu s-au retras. Lor le datoram influenta latina din limba romana.

      A spune ca am disparut din istorie o mie de ani dupa retragerea aureliana este o enormitate. Va rog sa cititi „Getica” lui Iordanes si studiile referitoare la aceasta carte. Dacii au dat cativa împarati ai Imperiului Roman. „Gotii” nu au aparut fin neant.

      Statele feudale romanesti au aparut cu probleme pentru ca orice stat nou format are probleme. Coeziunea tuturor statelor feudale romanesti era imposibila pentru ca existau deja regate foarte puternice in zona-Regatul maghiar, polonez..

      Daca am fi” pupat 600 de ani papuc strain” atunci nu am mai vorbi limba romana. Cate moschei s-au construit in perioada medievala pe teritoriul tarii noastre? 0. Dobrogea si Timisoara au fost provincii otomane, atat. Pana la perioada fanariota au existat mereu domnitori care mai dadeau cate o batalie cu otomanii. A te fi pus total impotriva Imperiului Otoman in perioada medievala si imediat urmatoare ar fi avut zero sanse. Regate mult mai bogate si mai puternice au cazut prada otomanilor.

      In Primul Razboi Mondial Romania a tinut timp de un an si jumatate un front mult mai intins decat Frontul de Vest din Belgia-Franta. Intrarea noastra in razboi a eliberat presiunea germana pe frontul de vest. Major. Basarabia, Banatul si Transilvania au fost eliberate cu arma in mana de romani, nu au fost date in dar de nicio mare putere.

      In Al Doile Razboi Mondial singura sansa la supravietuire a fost alianta cu Germania. Am pierdut cateva provincii la sfarsit, o drama reversibila sper. Dar gubernie rusesca nu suntem.

      Lenea, tradarea, necinstea sunt caracteristici ale omului in general si le regasim la toate popoarele. Noi am la intersectia a trei imperii si totusi vorbim limba romana.Nu turca, nu germana, nu rusa.

      Viermii de la putere acum vor plati la un moment dat. Au furat temporar statul de drept. Am trecut noi prin vremuri mult mai grele…

      • Apreciez răspunsul dumneavoastră ca fiind unul pertinent și documentat însă nu mi se pare ca ați adus argumente care sa contrazică ceea ce am spus eu.romanii au păstrat doar o treime din teritoriul Daciei pentru ca nu le trebuia mai mult și oricum teritoriile locuite de daci erau destul de întinse,o ocupație militară a zonelor din care romanii nu puteau extrage mare lucru ar fi fost falimentara.e adevărat ca dacii liberi au avut incursiuni in teritoriile ocupate dar e și mai adevărat ca nu a existat o insurecția organizata și generală ca in alte teritorii ocupate de romani.si da, rămân la opinia ca am dispărut 1000 de ani pentru ca nu am avut un. Stat consolidat in aceasta perioada și se știu foarte putine despre cele petrecute atunci.sunt de acord ca nu era ușor pentru noile formațiuni sa și consolideze puterea mai ales ca Aram înconjurați de state puternice dar nici nu s a încercat asta.conducatorii noștri erau preocupați sa se lupte între ei, nu au fost in stare sa ajungă la un consens.tineti cont ca arealul ocupat de noi era unul însemnat, alții cu teritorii mai mici au răzbit.legat de otomani,interesul nu le impunea sa ne transforme in pașalâc.controlau rutele comerciale primeau tribut suficient iar răscoalele erau putine.pentru mine faptul ca unul dintre pilonii rezistentei împotriva otomanilor a fost mazilit chiar de nobilimea locală are o mare însemnătate si cred ca spune multe.legat de primul război mondial nu neg eforturile și sacrificiul soldaților noștri însă și aceștia au fost Trădați de conducatori prin faptul ca au fost trimiși pe front slab pregătiți și echipați.in ceea ce privește al doilea război mondial, dacă aveM armata pregătită, industrie performanța capabilă sa susțină nevoile războiului alta era treaba.rusii nu ar fi îndrăznit sa anexeze Moldova iar cu germanii era loc de negociere cum au făcut și alții. Cu noi n au negociat nimic m,doar ne au impus pentru ca știau ca nu putem opune rezistența.in rest ce sa zic, la fel ca dumneavoastră sper ca cei ce ne țin in starea. Asta sa plătească cândva, deși nu cred

  12. Când am avut primul job în Franta, chiar în prima zi mi-au dat cheile localului cu acces la toatà suprafata. Nu mi-a venit sà cred sà aibà o asemenea încredere.

    Greu de modificat mentalitàtile. Se poate numai începând cu copii.

  13. Mai in gluma mai in serios ne tot lamentam ca scrierile lui Caragiale au ramas, din pacate, valabile. In anul centenarului sa ne aducem aminte si de ce a spus Octavian Goga in 1916: „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.” Exista vreun cuvintel care nu se potriveste situatiei din ziua de azi in ceea ce a spus Goga? „Errare humanum est, sed perseverare diabolicum.” Ce blestem sau mana divina ne intuneca mintile de repetam aceleasi greseli? In Romania lupta impotriva hotiei si coruptiei pare ca a devenit o munca sisifica condamnata vesnic esecului.
    Cat despre atitudinea unei bune parti a populatiei (majoritatii) fata de flagelul care ne macina aceasta se poate sintetiza in propozitia: „Sa ne dea si noua maica!”. „Slaves dream not of freedom, but of becoming masters.” Bizonii amarasteni nu viseaza la triumful justitiei si al dreptatii ci in secret spera sa ajunga si ei „baeti de baeti”, „jmecheri” care-si fac plinul din visteria si buzunarele statului „pentru ca poate”. Din pacate cei care nu se identifica cu acest cod (i)moral, deznadajduiti, aleg calea pribegiei. In aceste conditii zau daca mai vad cum putem sa ne redresam din picajul in care ne-am angajat.

  14. Cum se trateaza un tomberonez spurcat la gura:

    Ce i-au făcut jurnaliștii lui Nicolicea

    Gest fără precedent în presă! Ce i-au făcut jurnaliștii lui Nicolicea (y) https://goo.gl/1v4KUC

    Tu ce părere ai?

    Posted by Realitatea.NET on Tuesday, July 3, 2018

    • La ăsta se referea Goga

      • „Cum nu vii tu, Ţepeş doamne, ca punând mâna pe ei,
        Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
        Şi în două temniţi large cu de-a sila să-i aduni,
        Să dai foc la puşcărie şi la casa de nebuni!”

  15. Vorbind cu un prieten pe facebook..
    -statul paralel …etc , astia de ne fura din afara , dosarele sunt politice ,dna face politie politica etc
    I-am pus o intrebare simpla
    Prin tarile alea mai nordice mai cu bun simt , un om politic , cand e anchetat in general isi da demisia
    Una , e ptr ca ar „pata” imaginea partidului , a doua e ca sa fie judecat „impartial” , nu ca personaj public si astfel se evita judecata populara pe la tv sau in strada
    Intrebarea mea a fost
    – daca isi da demisia din functia detinuta ..nu dispare „obiectul” presupusului „dosar politic”????
    Nu mai are logica urmarirea din moment ce nu mai esti ” inregimentat” nici prin vreo structura administrativa sau politica
    E o chestie de logica si bun simt…numai ca la noi politicienii insulta logica oamenilor ..si duc o lipsa de bun simt uriasa
    ..faimosul „statul paralel”
    Inclusiv aici pe blog sunt multi ce nu inteleg anumite chestii legate de functionarea serviciilor
    Serviciile de informatii …au principala atributie ..chiar asta ..strangerea de informatii
    Partea lor „operativa” ..adica acolo unde vor interveni direct prin „operatori” incadrati ai lor ..tine in principal de terorism , contraspionaj( limitat)
    In rest ..aduna informatii pe diferite cai ptr a le pune la dispozitia celor de „deasupra lor”
    In general ..si in mod special presedintelui si anturajului administrativ
    In baza acestor informatii se decid anumite cai de urmat..sesizarea altor institutii cu atributii „operative” pe partea respectiva
    Suportul tehnic acordat de ei e la fel limitat
    Problema rezida in faptul ca informatia e putere in lupta politica la noi si apare importanta controlarii lor
    Ca un stat inamic sa ajunga sa iti controleze propriul stat e mai simplu pe calea politica ptr ca aceasta se schimba regulat la fiecare 4 ani alternand de fapt la 2
    Fiindca nu poti controla ideologia si traseul celor ce ajung acolo
    Un ofiter , judecator , etc ..trece printr-o mie de filtre , ani de scoala , facultate , etc , pana ajunge in post ..si nu poti fi sigur de o „inregimentare” a sa ptr ca depind de notele obtinute ptr a se incadra pe functii etc
    Deci ???
    Folosind logica e o mare prostie ce sustine partidul de la putere ..gen puterile straine , etc
    Problema de tradare nu o reprezinta asa zisul „stat paralel” ci ei si prin extensie faptul ca nu pot exercita control asupra ” statului paralel”
    De forma logica ar trebui sa functioneze in consonanta

  16. Totul incepe cu „meseria se fura”…

    • @Ion
      Nu, totul incepe cu educatia si cu modelele oferite de societate tinerilor. Cand ani de zile oferi tinerilor modele gen silicoane si botox fetelor si cocalari „jmecheri” baietilor asteptarile nu pot fi decat la nivelul echipei nationale de fotbal…

  17. Coruptia reprezinta o componenta a razboiului hibrid, iar coruptii ce iau decizii sunt pionii de sacrificat pentru a putea castiga jocul!

    Ceea ce vedem noi acum, reprezinta contraatacul fulger al rusilor la ofensiva strategica planificata de americani in Romania!

    Nu putem decat sa ajungem ca Olanda daca vor castiga yankeii, sau ca ucrainenii daca vor castiga ivanii. Eu unul inca spera pana in ultima clipa, caci daca am invatat ceva din istorie, este ca atunci cand nimeni nu mai credea in tara asta, nici macar cei care o compun, Dumnezeu a avut alta parare!

    PS Absolut splendid jocul rusilor la noi, isi merita soarta de maestrii ai diversiunilor!!! Nici cu perseverenta americana nu imi e rusine, insa poporul roman per intregul sau cu cine joaca?

    • Haida de! Toti coruptii din tara asta, de la opinca la vladica, sunt agenti ai unor puteri straine! Iar dam vina pe straini pentru problemele si lipsurile noastre? Coruptia in Romania este cat se poate de neaosa, nu a fost adusa de altii pentru a ne tulbura, iar vina ca indivizi corupti si fara scrupule au urcat pe scara cea mai inalta a ierarhiei interne o purtam noi nu dusmanii nostri pizmasi. Faptul ca dusmanul nu doarme in papuci si speculeaza slabiciunile natiei nu trebuie ignorat dar trebuie sa realizam ca vina ne apartine, daca noi nu le permiteam netrebnicilor si coruptilor sa se cocoate la varf nu aveau ei (dusmanul) pe cine sa corupa si sa racoleze. Coruptia la varf creeaza premisele unor brese in zidul securitatii nationale si de aia a ajuns pe ordinea de zi a CSAT. Daca nu am stiut sa actionam cu cap adica preventiv e necesar sa actionam macar retroactiv adica sa eliminam minimum coruptia la varf, sa identificam elementele corupte si in special cele cu intertese straine tarii (racolate) si sa le relocam in institutii dedicate reeducarii. ⏸??

      • Daca tu asta intelegi, e problema ta! Nu am zis ca Rusia este ee vine, ci beneficiara directa a acestor fapte odioase. Si nu zdrentele de politruci sunt agenti rusi, ci papusile utile. Ei doar isi manifesta toata influenta in a-i incuraja si a le inlesni toate faptele. Sigur ca nu mai au un om cheie ca Iliescu, insa si odiosii astia sunt la fel de buni in actualul context global. Priveste la Ucraina si incearca sa iti pui singur cateva intrebari!

        • Asta am inteles din ce ai scris deci ori tu te-ai exprimat mai putin precis ori eu n-am fost atent la nuante. ?
          Papusile utile sunt cam de doua feluri: UI (useful idiots) si assets. UI trebuie trimisi la plimbare iar assets trebuie neutralizati de SRI.
          Nu trebuie sa ma uit la Ucraina, ma pot uita la Republica Moldova ca e mai interesant si mai in interesul nostru…

  18. Cand au trecut coruptia la amenintari privind siguranta nationala… o gramada de tampiti au sarit de cur in sus: vai, dar ce are o coruptie micuta, acolo, cu tancurile la granita Romaniei? De aia ca sa intercepteze sri-ul pe cine vrea? Uite raspunsurile mai sus si subscriu: da corptia este o dimensiune a razboiului hibird.
    Si referitor la inradacinarea hotiei in mentalul colectiv, tot timpul aud acesta sintagma: pai ce, altii fura miliarde. Oricat ii bati obrazul la cineva fata de o porcarie, asta va fi raspunsul. Ei dupa ce o viata intreaga romanul isi autojustifica un comportament mizerabil, credeti ca daca va ajunge in postura de a fura acel miliard, va spune nu? Nu, ca nu doreste sa ajunga ca acei „altii”…
    Incercati sa vorbiti cu un strain, unde mergeti in concedii, pe orice meleaguri vestice si faceti un exercitiu. Eu l-am facut si am ramas socat. Incercati sa explicati tot felul de vorbe de duh romanesti, precum „hotul neprins este negustor cinstit”, „meseria se fura”. Sau incercati sa explicati cuvantul „smecher”. In urma acestui exercitiu mi-am dat seama ce loc avem noi in lumea civilizata si de ce aici si doar aici poti legifera coruptia in halul asta iar revolta la scara mare nu exista.
    Si ca o lovitura de gratie notiunii de revolta in Romania, Piedone dupa evenimentul colectiv a fost votat consilier local.

    • Grigore Leoveanu

      O mica paranteza despre etimologia cuvantului smecher :

      „Era o vreme când saşii din Siebenburgen, cum i se mai spune Transilvaniei (adică regiunea celor şapte cetăţi: Braşov , Bistriţa, Sebeş, Sibiu , Sighişoara, Mediaş şi Cluj), treceau Carpaţii pentru schimburi comerciale şi ajungeau şi în zona Drăgăşanilor, de unde cumpărau vin.
      Ofereau la schimb articole de meşteşugărie, pe care saşii le produceau de o calitate recunoscută în toată Europa.
      Oltenii din Drăgăşani au găsit repede o modalitate să-i păcălească pe negustorii saşi. Cu ospitalitatea caracteristică, ei îi invitau în case, le dădeau să mănânce, apoi le serveau vinul cel mai tare pe care-l aveau. Cum saşii nu erau obişnuiţi cu băutura (ei erau obişnuiţi cu munca), se
      „ameţeau” repede, iar când începeau negocierile pentru preţul produselor, erau aproape beţi şi nu mai reuşeau să vândă la preţ bun. Pe când cumpărau vinul, oltenii le dădeau să guste şi din ăla şi din ăla şi din ăla… şi imediat negustorii saşi se „pileau” la loc.
      Când încărcau vinul târguit, pe lângă faptul că era cumpărat la un preţ mult peste cel normal, vinul bun era înlocuit cu cel mai rău zaibăr şi tulburel.
      Când au ajuns în „cele 7 cetăţi”, adică în Transilvania, Burgermeisterul (adică primarul) şi-a dat seama că negustorii saşi au fost păcăliţi: au vândut ieftin produse de calitate şi au cumpărat scump vin prost. I-a întrebat cum au decurs negocierile şi şi-a dat seama de strategia oltenilor:
      îi îmbătau pe saşi apoi negociau cum vroiau ei.
      În anul următor au pornit din nou negustorii saşi spre podgoria Drăgăşani pentru a face schimb de produse şi pentru a aduce vin în Transilvania. Şi, la fel ca şi anul precedent, negustorii au fost ospătaţi şi au băut cot lacot cu oltenii, din vinul cel mai tare. Apoi, când abia se mai ţineau pe picioare, au început să negocieze şi să facă afaceri. Oltenii îşi frecau mâinile că iară i-au păcălit pe saşi. Pe când saşii îşi arătau produsele şi oltenii vinul, dintre negustorii transilvăneni s-a ridicat unul, căruia toţi îi făceau loc: „Das ist der Schmecker”, au spus ei, adică „cel care gustă”.
      Toţi îl respectau şi nici unul nu-i ieşea din vorbă. Dintre toţi el era singurul care nu a pus strop de băutură în gură. El a fixat preţul de vânzare a produselor meşteşugăreşti, el a gustat vinul şi a fixat preţul de cumpărare şi a vegheat ca vinul de calitate să fie încărcat în căruţe.
      Astfel saşii, numai după ce au adus cu ei un Der Schmecker, au putut face un comerţ cinstit cu oltenii.
      Aceasta este originea adevărată a cuvântului „şmecher”, chiar dacă acum înseamnă altceva.
      http://vorbindinliniste.blogspot.ro/2011/10/originea-cuvintului-smecher-in-romania.html

      In explicatia de mai sus, zaibarul ca soi de vin este folosit gresit.

      Zaibar – vin rosu de Oltenia, ar spune romanul. Vinificatorii insa ar avea unele rezerve in legatura cu aceasta afirmatie. Zaibar vine de fapt de la Seibel si nu e oltenesc, nici macar romanesc, ci chiar frantuzesc. Lungul drum al acestui vin de la ei la noi poate fi foarte greu de povestit in cateva randuri.
      La noi in tara, filoxera a ajuns din Franta in 1877. Profesorul de botanica Ananescu a adus butasi americani. Pentru a-i studia i-a plantat in propria vie. Pana in 1884 au fost distruse in jur de 10.000 de ha de vita de vie romaneasca. Din acel moment, romanii au inceput sa aduca din Franta hibrizi imuni la filoxera de la diferite pepiniere. De exemplu, de la viticultorul Terras a fost imprumutat in 1895 soiul Terras 20, care este cunoscut in popor sub numele de Terasa sau Tiriaza. Si Zaibarul a fost un hibrid adus din una dintre pepinierele frantuzesti.
      Din 1903, viticultorul francez Seibel a livrat in Romania multe soiuri de hibrizi din pepiniera sa. Acestia nu aveau nume, ci erau numerotati. Majoritatea a dat rezultate bune din punct de vedere calitativ in plantatiile viticole din zona Olteniei. Cu timpul, numele i s-a modificat din Seibel in Zaibar, fiind mai usor de pronuntat, iar istoria in care vinurile europene erau pe cale de disparitie s-a uitat si a ramas mitul ca acest vin ar fi oltenesc.

      • @Grigore Leoveanu
        Va salut cu acesta ocazie, am amintiri frumoase legate de acesta povestire si un vin de Blaj, facut de un localnic. M-am ferit sa relatez povestea pe care ati avut bunavionta de a o reda ca iara urla unu si altu dupa mine, „transilvanistule”… si tot ceea ce decurge din acesta calitate.
        Sper sa citeasca lumea aceste randuri si sa le bage la cap…
        Si ca sa clarific treaba, iubesc Romania si langa bunicii mei sa ma bage in pamant cand am incheiat, dar urasc cum se comporta romanul cu sine si cu semenii lui.

        • Problema e ca un caz singular este dus la general – toti sunt asa. Ei bine domnul meu nu este asa. Iar cu cinstitii vestici sa o lasam balta. Daca aveti curiozitatea cautati scandalurile coruptiei vesticilor … dar nu in Romania … tara unde sunt anchetati doar cei care primesc mita … cati straini avem condamnati in Romania?

          Cati olteni hoti au murit pe front pentru transilvaneni?

          Discutiile astea trebuie bine cantarite …
          Vesticul e adus la rang de reper moral pentru ca suntem prea jos … nu pentru ca ar fi cu adevarat repere morale

          • @Alex_
            Se foloseste pe larg pe aici argumentul: „si ei fura”…
            Nu m-ar deranja coruptia vesticilor, daca am avea acelasi nivel de trai cu ei.
            Uite aici, CORRUPTION PERCEPTIONS INDEX 2017:
            https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017
            Cele mai bine pozitionate tari europene sunt: Danemarca, Finlanda, Norvegia, Elvetia, Suedia, Luxemburg, Olanda… toate cu un PIB/capita imens si un nivel de trai la care doar visam.
            Exista o legatura directa intre coruptie si saracie.

            • Ai dreptate. Nimeni nu trebuie sa justifice furtul cu ,,si ei fura”. Oricum la noi inca se fura sistemic …

              Legat de link ar trebui sa comparam ,,comparabilele”
              – in romania din ’90 ni se canta hotie si coruptie – asa e … dar eu zic ca salbaticia de pana in anii 2010 – 2015 nu mai este de intalnit azi…. in schimb avem o singura constanta …. cantatul hotiei in toate mediile de comunicare … hotia mai mare o gasiti in pensiile speciale si drepturile speciale fara a cere ceva in schimb si pensionarile dupa doar 20 ani in munca …

              – la ei nu prea se canta astea … si da gradul de confort este suficient pentru adormirea simturilor cetatenilor…. pt. ca nu se mai fura la nivel mic …

              Oricum corporatiile fura planetar … mai putin la ei in tara …. dar …. pe vestici ii trateaza cu respect (ii si platesc) … iar pe sclavii moderni nu ….

              In orice caz …. trebuie sa ne intrebam: cei care protestam/ strigam nu furam? (la taxe/ impozite, la parcari etc.) Argumentul ca ,,nu le platesc ca fura tot” = noi furam ca si ei fura

            • Stai putin ca nu am priceput ce vrei sa spuneti prin „Cati olteni hoti au murit pe front pentru transilvaneni?”. Eu nu am spus ca un oltean este hot, am spus ca romanul tolereaza hotia din banat in iasi si din constanta in baia mare. Cititi atent ce am scris, nu adugati concluzii pe care eu nu le-am tras. Nu stiu ce ati priceput, iar daca din discursul dl Leoveanu atat s-a transmis mai departe, deja avem o problema de perceptie.
              Baiul ii ca romani au murit pentru romani. Si hai sa o lasam aici, ca daca vreti sa intram in detalii s-ar putea sa nu ne placa concluziile. Credeti ca gloantele i-au ocolit pe transilvaneni? Vreti sa va spun despre 1914? Despre romani care au omorat alti romani? Despre batalione care au preluat traditiile de lupta unor unitati care in trecut s-au masacrat reciproc?
              Doamne iarta-ma, cititi „Padurea spanzuratilor”….Si daca intram si mai in detaliu in istorie, stiti cate razboiae vlaho-moldovenesti au fost? Roman vs roman a fost si este sport national.
              Olteni, moldoveni nu au murit pentru transilvaneni ci romanii au murit pentru un ideal comun. Si in acest moment datorita unor astfel de teze nu mai avem un ideal comun, avem doar, olteanul ii nu mai stiu cum, ardeleanu ii cu nasul pe sus, moldoveanul ii sarac, avem carcoteala asta nesuferita intre noi in locul unei comunitatii si valori si idealuri comune.

              Dar sa revenim la coruptia legalizata de acum un ceas de parlamentari. ei atunci cand vor legaliza parlamentele europene o astfel de modus operandi, hai atunci sa discutam cat de lipsit de valoare este occidentul decadent.

  19. Ei lasati ca n-am fi noi chiar cei mai ticalosi si hoti dintre europeni, vedeti numai scandalul Volkswagen, asta asa ca ceva mai recent, vedeti acolo cum au dus cinstitii de nemti furtul la rang de arta, zeci de miliarde Euro nu combinatii marunte
    cu care se incurca romanii nostri, sa nu mai pomenim de marile tepe financiare din SUA, acolo la fel, zeci, sute de miliarde furate de la cel mai inalt nivel.

    S-o lasam ceva mai usor cu nemernicii de romani si modele de cinste si corectitudine din vest.

    • sefii VAG ajung la închisoare,amezile se plătesc,prejudiciile la fel….in vest.
      nu observi diferența?!

      • Observ, observ ca in vest se fura de la zeci de miliarde in sus, deocamdata, romanii joaca la grupa mica fata de marile tunuri si tepe date de cinstitii din vest.

        Daca mergem inapoi in epoca coloniala, ehee, acolo sa fi vazut furturi adevarate, jafuri comise de francezi, Imperiul Britanic si altii care acum dau lectii de morala.
        Luau tari cu totul, nu se incurcau.

        Mai usor cu pianul pe scari.

        • ce cinstiți mă,i-a făcut cineva sfinți pe aici?!
          curios cum se ți se umfla mândria tradițională verde ,te simți cu musca pe căciulă?!

        • Nu da nimeni lectii de morala
          Daca imi fura cineva fesul ..prefer sa imi dau seama singur ,chiar de imi spun si altii
          Tie , banuiesc ca iti spun si altii ca ti se fura fesul ..si tu le raspunzi ca si japonezii si-l fura din cand in cand

          • Este imposibil sa nu vezi diferente pomenite si raspomenite mai sus.
            Stii ca ieri a murit baiatul ala de astepta doi ani pentru un transplant de plamani pt ca birocratie- ca sa sumarizez.In momentul in care viata unui om devine mai putin importanta decat o stampila, o aprobare o mizerie din asta birocratica linia ta argumentativa devine literlamente ireala. Da, suntem cei mai haini din Europa, fata de cei de langa noi, fata de conationalii nostrii. Si unul nu se simte responsabil de moartea unui om, unul nu a zis sa-l ajutam pe om si vedem ce-om face cu hartiile da-le dracu.Ca in germania de faceai acelasi lucru, iesai din puscarie ca unii din fostii ofiteri SS, adica la 99 de ani in scaun cu rotile si in pampers. Si lasa VW-ul in treaba lui, ca aia sunt bani privati.Acolo nu au luat 1 euro bani publici. Si da i-au bagat la bulau pt asta. Ziua cand statul roman amendeaza un gigant auto ca a tepuit milioane din cetateni cu o amenda record de 1 mld Euro incepem sa discutam.Si cu ce a tepuit, ca un motor produce emisii de euro 5 dar scrie euro 6 pe el. Deci cine-i la grupa mica in materie de tepe? Si tot cu VW-ul, vezi ca seful Audi este arestat si risca 10 ani inchisoare. Cand astia din vest te iau, pai te iau pana laultimul baiat din gasca.
            Sa lasam colonialismul in epoca in care a fost. Dar daca vrei neaparat un arc in timp, priveste cate gospodarii romanesti traiesc in evul mediu. Nici macar epoca coloniala.

            • In loc sa lupte cu statul paralel ..mai bine ar lupta ptr un sistem de sanatate de calitate …indiferent public , privat …public-privat numai sa fie functional
              Vazund un documentar …despre romania ..foarte ok totul , corect ..la un moment dat intreaba reporterul ..-dar sistemul de sanatate cum e , cum e cu spitalele?
              Interlocutorul raspunde razand: – e o vorba printre noi …cel mai bun spital in romania e in …otopeni ..aeroportul otopeni
              Adica ..fuguta la ei acasa
              Intre timp toate relele romaniei stau in codul penal ..si in dezincriminarea abuzului in serviciu si in decapitarea institutiilor ce se ocupa de „curatarea” clasei politice
              Urmaresc destructurarea mentalului colectiv ..ce a dus la proteste si presiune pe guvernele anterioare si „intoarcerea” la normalitate
              Mustaciosul exact asta doreste
              El e „rezist”
              Sper sa reziste cand s-o duce in vacanta la belita ..pardon belina

    • @Andrei
      „Tu quoque”!

  20. Legat de zaibăr, câteva cuvinte despre etimologia cuvântului ‘vin’:
    După o zi obositoare de muncă, când strămoșii noștri vroiau sa cinstească și ei un pahar, ca tot omu’, săreau ca arși: vin romanii, vin avarii, vin gepizii …
    Mai apoi, vinul a rămas același, s-a schimbat doar destinatarul: vin turcii, tatarii etc.
    ‘Vin rusii’ n-au mai apucat să strige săracii, din păcate!
    Când s-au liniștit și ei, au preluat denumirea: vecineeeee… bem și noi un vin?

  21. ”Caut intermediar pentru dare și luare de mită. Totul legal.” – anunț la mica publicitate (culeasă de pe faianța din budă – Nicolicea știe despre ce vorbesc).

  22. Corupția este lubrifiantul democratiei!
    Sistemul economic care însoțeste democrația nu poate funcționa decât dezavantajad pe cineva.
    Furtul in capitalism ia diverse forme de la plata injusta la furt și coruptie
    Dar alt sistem mai bun decât democrația nu s-a inventat pentru specia umana deși acesta funcționează prost

  23. Cum incepe o reteta pt. omleta, la protipendada (imuna la culoarea politica):
    „Se fura 3 oua….”

    • Propunere pentru noile abecedare:
      „ANA are mere” se inlocuieste cu „ANA fura mere”
      „IONEl are note bune in carnetul de note” se inlocuieste cu „IONEL are bani multi in buzunar furati din portofelul tatalui sau”

    • Ehhhe….decat sa vina sa mi numere gainile….mai bine sa vina sa mi numere oualele…?
      Vb lu’ ala cu matusa….??

      • Grigore Leoveanu

        Din unele comentarii , inteleg ca exista perceptii diferite asupra termenului de coruptie.

        Sa citim din wiki, ce inseamna coruptia in cazul nostru :

        Corupție sistemică

        Corupția sistemică (sau corupția endemică) [2] este corupția pe care se datorează în primul rând punctelor slabe ale unei organizații sau a unui proces. Acesta poate fi în contrast cu funcționari sau agenți care acționează corupt în mod individual în cadrul sistemului. Factorii care încurajează corupția sistemică includ conflictele de interese, puterile discreționare, puterile monopoliste, lipsa de transparență, salariile mici și o cultură a impunității [3]. Printre actele specifice de corupție se numără luarea de mită, șantajul, și deturnarea de fonduri, într-un sistem în care „corupția devine regula, mai degrabă decât o excepție”. [4] Oamenii de știință disting între corupția sistemică centralizată și descentralizată, în funcție de nivelul din stat sau din guvern la care are loc actul de corupție; în unele țări precum statele post-sovietice ambele tipuri au loc. [5]

        Guvernul și sectorul public

        Corupția din sectorul public include corupția proceselor politice, a agențiilor guvernamentale precum poliția cat și corupția procesul de alocare a fondurilor publice pentru contracte, subvenții și angajare.

        Corupția politică

        Corupția politică este abuzul de putere publică, de funcție sau de resurse ale oficialilor guvernamentali pentru câștig personal, pentru deturnare de fonduri, solicitare sau oferire de mită. De asemenea, este considerat corupție politică actul unor oficiali de a se menține în funcții prin schimbarea abuziva a unor legi.
        Studiile sugerează că fenomenul corupției poate avea și consecințe sociale – cetățenii cărora li se cere mită sunt mai puțin probabili să se identifice cu țara sau regiunea lor de origine.

        https://ro.wikipedia.org/wiki/Corup%C8%9Bie#Corup%C8%9Bie_sistemic%C4%83

  24. Noi avem o clasă politică care mimează doar democrația!
    Cum am avut și noi justiție după model american ( cu acces la partea de ‘intelligence’), toți au sărit ca arși!
    Cred ca e o pierdere de vreme așteptarea alegerilor- cine să vină în locul celor de acum?
    Singura care mai poate salva România e societatea civilă!
    Va rog! Repede!

  25. Englezul: „To be, or not to be. That is the question.” (de aici si „licenta poetica” cu virgula inainte de „sau” in traducerea romaneasca)

    Francezul (un critic de arta…parca, intr-un documentar al lui Stephen Fry): „To be or not…to be! That is the question.” 🙂 Cred ca traducerea in romana legata de furt ar suna cam asa: A fura sa nu…a fura, e Intrebarea!

  26. Grigore Leoveanu

    Sa fim mai precisi :

    De asemenea, este considerat corupție politică actul unor oficiali de a se menține în funcții prin schimbarea abuziva a unor legi.

    Nu cred ca trebuie ceva mai clar . E din Wiki

  27. Neamtu tiganu

    Cert e ca pe rumanianmilitara sunt cei mai cinstiți. Deca aici mi-au venit mulți cumpărători ai cărții. Statistic vorbind din 100 doar doi nu mi-au plătit, unul din Anglia și altul din Caracal. Mi se pare un procent f Bun, pt ca pină la urma la ăsta se reduce, exista o parte importanta a populației care e sincera, cinstita, pregătită sa-și cistige existenta prin munca. În toate societățile exista oi negre, important e procentul acestora.

  28. Care e diferenta intre un hot care fura portofele ( pentru bunastarea lui personala ) si un politician care fura din bugetul de stat prin contracte cu dedicatie ( tot pentru bunastarea lui personala) ?
    Ambii fura din banii altora dar politicianul e mai criminal deoarece fura din ce e strins de la cetateni pentru progresul,dezvoltarea si bunastarea poporului.
    Hotul normal nu are salar , pensie speciala , garzi de corp si nici imunitate .
    Politicianul e mai cu mot. Are toate asigurate dar fura ” cu legea in mana” .
    Imunizarea societatii se face juritic , impiedicind legal unui hot sa fure . ( merge la puscarie)
    La politician , cu sentinta definitiva pe masa , i se interzice perpetu de a mai ocupa o functie bugetara. Oricare.
    Asa e in o societate normala. In Ro normalitatea altora e o minoritate.
    Deoarece turma e cu oi negre. Cele albe sint in minoritate.
    In care tara un condamnat definitiv e seful partidului , a unei camere din parlament ? Sintem de risul lumii dar inventam de toate pentru a albii oile negre. Nu e posibil dar insistam crezind ca toti sint fraieri . Asta NU MAI E DEMOCRATIE.
    NICI MACAR ORIGINALA.
    E embrionul statului mafios care e egal cu dictatura. Mai subtila , mai cosmetizata dar aia e. DICTATURA.
    Putini vad . Si mai putini pricep.

    PS. Borfasul comun nu poate face legi pentru a scapa de puscarie. Politicianul condamnat deja , se vede indreptatit sa modifice legile dupa propriul interes. Ca nici partidul , nici parlamentul NU a sters cu el pe jos dupa condamnare.
    Tara minunilor iar in 2019 , revine in politica si Adrian Nastase. Dublu condamnat , de doua ori la bulau , victima si el a statului paralel , UE , Soros, Liga Galactica si ce mai gasesc serbii propagandei ca detersiv de spalare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *