AEGIS intr-o noua era

Coverage_Diagram_aegis_stss-300x199

Daca pana acum sistemul antibalistic AEGIS se baza pe radarul SPY-1, montat la bordul navei lansatoare in cazul nostru un crucisator, acum timpul intre lansarea rachetei inamice si lansarea rachetei SM-3 de interceptie a scazut considerabil, difernta dintre cele doua lansari fiind de doar 5 minute.

Acest salt, sau economie de timp, este foarte important in cazul unei crize reale, iar intarzierea lansarii de SM-3 se datora faptului ca radarul de la bordul crucisatorului vedea tarziu racheta tinta. Asa ca s-a pus la punct un nou sistem de detectie si ghidare in faza primara a traiectoriei, sistem bazat pe sateliti.

Space Tracking and Surveillance System Demonstration (STSS-D) a fost folosit pentru prima oara in cadrul unei test cu lansari reale de catre Missile Defense Agency (MDA), pentru a verfica acuratetea sistemului si a modului in care nava lansatoare poate conlucra cu sateliti de detectie.

O racheta balistica cu raza medie de actiune ce  a fost lansata din Kauai, Hawaii, a fost imediat detectata de catre sateliti, iar la doar cinci minute dupa lansarea rachetei tinta, o SM-3 a fost lansata in intampinare, inainte ca radarul de la bordul crucisatorului USS  Lake Erie sa detecteze tinta. Pe prima partea a traiectoriei, rachete SM-3 a fost condusa cu ajutorul satelitior, iar imediat ce radarul SPY-1  a “vazut” tinta, acesta a preluat controlul asupra rachetei pana la distrugerea tintei prin impact direct.

AEGIS FM 20,  2013

Vice-presedintele Space Systems for Raytheon’s Space and Airborne Systems, a declarat: “STSS-D’s unique vantage point in space allows the sensor payload to see the threat early in its trajectory and provide launch quality data sooner than nearly any other option, we can give our naval warfighters extra time to analyze and respond, by providing target data before the ship can track the threat. That’s a tremendous advantage.”

Astfel principalul atu al rachetelor balistice, viteza in faza terminala, pare sa nu mai fie chiar asa atu, atat timp cat pot fi vizate si contracarate la cateva minute de la lansare.

 

Sursa: defense-update

 

 GeorgeGMT

4 comentarii:

  1. Un mic comentariu as vrea sa fac, AEGIS nu este un sistem antibalistic dedicat ci este un sistem integrat de lupta aeronavala care a primit in ultimul deceniu capacitati de lupta antibalisitica, ceea ce arata flexibilitatea sistemului.

    • Salut. a-ti mai facut o afirmatie cum ca in incidentul cu fregata USS Stark sistemul AEGIS functiona. Fregata tip OHP echipata cu acest sistem atunci ?! Iar din alte surse citite de mine spune ca sistemul CIWS Phalanx era activat pe mod automat dar nu a reactionat deloc ,la fel ca si cu tunul de 76. Acel sistem nu este montat decat pe distrugatoarele clasa Arleigh Burke si crucisatoare clasa Ticonderoga in flota USA ;nici macar distrugatoarele clasa Spruance nu au asa ceva daramite o astfel de fregata. Avionul irakian era pe radar si i se transmisese ca se apropie de nava, pana si manevra tipica lansarii unei lansari de racheta a fost detectata dar au stat prostii in ploaie .

      • NU era activat.
        A fost eroarea/indecizia capitanului. Articolul pe care l-am citit dadea nava ca fiind echipata cu sistemul AEGIS.

      • Da totusi se pare ca ai dreptate, m-am uitat un pic si se pare ca ce am citit eu continea informatii gresite sau am citit eu aiurea, USS Stark nu avea AEGIS. Totusi optiunea de activare automata a Phalanx-ului si a dipolilor reflectori nu functiona si activarea lor manuala nu s-a mai produs din cauza capitanului. Acum ca mai spun unii ca erau „pe automat” dar au ramas in stand by s-ar putea sa fie vorba de o tactica avocateasca mai mult pentru a-l disculpa pe capitan. Am vazut ca la ei se practica treaba asta cand dau de belea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *