AEGIS SM-3 Block IB

CG-70 USS Lake Erie

USS Lake Erie

U.S. Missile Defense Agency (MDA), U.S. Pacific Command, si CG-70 USS Lake Erie au efectuat cu succes inca un test de interceptare a unei rachete balistice cu raza medie, folosind Aegis Ballistic Missile Defense (BMD).

In timpul testelor s-au folosit sistemul Aegis 4.0 si o racheta  Standard Missile-3 (SM-3) Block IB. Racheta balistica cu raza medie a fost lansata din Hawai  – Pacific Missile Range Facility din Kauai, pe o traiectorie nord-vestica. USS Lake Erie a detectat si urmarit tinta cu ajutorul radarului de bord –  AN/SPY-1 si a lansat pentru interceptare o rachete SM-3 Block IB, care a reusit sa distruga, prin impact cinetic, vehiculul de reintrare in atmosfera al focosului.

Sistemul anti-balistic aflat si testat la bordul navei Lake Erie face parte din a doua generatie a sistemului Aegis si are capabilitati extinse in privinta razei si a posibilitati de a intercepta rachete balistice sofisticate.

Testul, denumit Flight Test – Standard Missile-22 (FTM-22), a fost cel de-al cincilea consecutiv in care a doua generatie a sistemului AEGIS BMD a reusit sa doboare tinta folosind o rachete SM-3 Block IB, insa in istoria testelor cu sistemul AEGIS, FTM-22 este cel de-al 28-ulea teste efectuat cu succes dintr-un total de 34, iar daca tinem cont de toate testele efectuate in Ballistic Missile Defense System, program de teste inceput in 2001, acest test este al 64-lea reusit din 80 efectuate. Deocamdata se pare ca rachetele SM-3 Block IB lansate de pe mare sunt ceva mai fiabile decat suratele lor lansate de pe uscat, rezultatele sistemului AEGIS fiind bune in comparatie cu sistemul omolog dezvoltat de americani din bazele lor de la sol.

Prin rachete balistice sofisticate se intelege, conform unor zvonuri aparute in presa americana, rachete a caror treapta a doua, sau ca sa fim mai precisi, a caror vehicul de reintrare in atmosfera – purtator de focos – are capacitatea de manevra si poate folosi capcane radar, fiind astfel foarte asemanator cu posibilitatile rachetelor balistice rusesti de generatie nou: Bulaava sau Topol-M…

Sursa: Aviationweek

 Razvan Mihaeanu & GeorgeGMT

 

3 comentarii:

  1. Aegis are o rata de succes mai mica decat Patriot si chiar mai mica decat Bulava ca sa il satisfacem si pe gsg9 care tot zicea ca rachetele rusesti cad de la lansare,acest sistem nu reuseste sa neutralizeze decat in jur de 20% din rachetele balistice clasice,nu are nicio sansa in fata RS 24 Yars care poarta mai multe capete multiple care pot face manevre evazive si isi schimba traiectoria in timpul zborului

    • Saltare nea ballistic 🙂

      Bre, nu ziceam eu, rusii ziceau ca la ultimu’ test ‘acadeaua’ aia Bulava a ‘esploadat’ pe batz 🙂 inainte sa le intre in gura „obezilor” si „drogatilor” 🙂 cadea-le-ar dintii 🙂

      Si nu crezca testul asta anti-matale, anti-ballistic vreau sa zic 🙂 , are legatura cu Yarsurile alora de-i admiri matale.

      Crezca astia se pregatesc sa intercepteze eventualele incarcaturi cu iarba nucleara lansate cu prastia de pe campiile Coreei de Nord (ce mai ramane dupa ce pasc nord-coreenii), despre care se zvonise la un moment dat ca pot atinge patria „obezilor”.

      Betivii n-or sa traga cu YARS in obezi si nici obezii in betivi cu Trident. Like …ever 🙂
      Aia’s baeti de comitet, alea le au doar asa ca sa aiba de la ce porni o discutie amicala, betivii vin cu vodka, obezii cu prafurile si… se discuta 🙂

      Deci vreo varianta de scud mai rasarita sau vreun taepadonga-bonga lansate de vreun zapacit d’asta din dinastia conducatorilor luminii inspre Japonia sau inspre ‘taramul obezilor drogati’ sau din patria ayatolacilor, asta-i targetul.

      Acu’ ca vorbii pe intelesu’ lu’ matale, folosind si vocabularul adecvat 🙂 sper ca esti mutamit cu egzplicatzia…

      Peace 🙂 !

  2. Adevarat @ballistic dar si sam are cv foarte avansat THAAD 🙂 cred ca e cea mai precisa racheta contra petardelor balistice 🙂 THAAD e foarte scump chiar enorm de scump cam 800 milioane de $ si e folosit numai pentru protejarea teritoriului american.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *