Documentar despre armata franceza… si niste costuri

… aviz MApN, ca nici la altii situatia nu e cu mult mai roza in ceea ce priveste bugetul, dar nu neaparat procentul din PIB este cel care face cu adevarat diferenta in ceea ce priveste dotarea si antrenamentul. Cazul de mai jos se refera la cea mai puternica armata din Uniunea Europeana, si anume ce franceza. In documentar sunt redate parerile mai multor ofiteri francezi: generalii Pinard Legris, Vincent Desportes, Didier Tauzin, Jean-Claude Lafourcade, colonelul Jacques Hogard.

La data realizarii acestui documentar (deocamdata disponibil doar in limba franceza) – TVLibertes (cel mai probabil in 2016) doar 1,39% din PIB era alocat armatei franceze, desi institutia respectiva se bucura de 85% incredere din partea populatiei, pe cand partidele doar 10-20%! Documentarul trebuie privit tinand cont el contine o usoara tendinta „FN” ista sau Gaul-ista, vizibila mai ales in interviurile cu generalii francezi din partea a doua a emisiunii, unii sustinand iesirea din NATO si alte ciudatenii…

In prima parte este filmata o demonstratrie a echipamentelor fortelor terestre franceze, vizand posibili cumparatori straini: tinute de camuflaj, optica foto si nocturna, sistemul FELIN (cu OVD/ „Optique à vision déporté”), vizor holografic pentru arma de asalt, HK-417 (ruda a HK-416 propus sa inlocuiasca FAMAS, ultimul continand 2 piese foarte fragile, a caror inlocuire costa jumatate din pretul armei noi).

Se discuta ciudatenia optiunii franceze pentru o arma germana, in timp ce armata austriaca se doteaza cu „frantuzoaica” F90 a firmei Thales… iar raspunsul dat de armata in cadrul conferintei de presa face referire la optiunea bazata pe carnetul de sarcini emis de fortele franceze, care cerea ca producatorul sa fie european si sa aibe o cifra de afaceri de minim 80 mil. euro (asta a exclus din start cei 2 producatori francezi). Suna cunoscut? 🙂

Urmeaza elicopterul Tigre HAD echipat cu… Hellfire (!), apoi AS332 M2  Cougar „Renove”, ultimul sosit – NH-90, dar si veteranul Gazelle HOT. Restul subiectelor: drone de recunoastere DRAC (drone de reconnaissance au contact) Cassidian si SAGEM/Safran Patroller, AMX-56 Leclerc, VBCI, Caesar si alte cele.

In partea a doua, programe si bugete. Armata franceza nu mai reusea in octombrie 2015 sa plateasca facturile cheltuielilor deja contractate, din lipsa de fonduri… fiind practic in incetare de plati. De vina este programul multianual de finantare („La loi de programmation militaire”) 2014-2019, care este subfinantat anual cu aproximativ 1 mld. de euro fata de minimul necesar.

Toate acestea impacteaza disponibilitatea echipamentelor din inzestrare dar si ritmul de inlocuire a echipamentelor vechi si uzate, fortele terestre fiind cenusareasa de serviciu, datorita volumului semnificativ superior al efectivelor, de unde si impresia falsa ca se pot taia din cheltuieli si efective fara un impact vizibil. Un alt impact, pe operatiunile externe – esecuri in Mali si R. Centraafricana (si esecul mai vechi din Rwanda), datorita taierilor de fonduri care au dus la cedarea controlului unor zone cucerite in anii anteriori, care trebuie apoi recucerite.

De retinut:

„Ceea ce nu pregatesti pe timp de pace se plateste apoi cu sange”, sustine un general francez…

Si pentru ca tot vorbim de alocari, recent au fost publicate niste date (provenind din raspunsul Min. Apararii francez la intrebarile unor parlamentari) referitoare la costurile de operare ale parcului de vehicule al armatei franceze pentru anul 2016:

  • Operarea unui AMX-56 Leclerc costa 246.249 euro/an (in jur de 20.000 euro/luna), in conditiile in care armata franceza dispune de un numar de 241 de astfel de tancuri cu o vechime medie de 15 ani, ceea ce inseamna un cost total de 60 mil. euro/an – totul pentru un procent de vehicule operationale de doar 61% din parc, adica 147 de tancuri (cu 4% mai putin decat in 2015);
  • Parcul de tractoare TRM 700/100 a fost operational in proportie de doar 35% (40 de vehicule din 116);
  • Parcul de ATV VBC cu o vechime medie de 6 ani a fost operational in proportie de 74% (din totalul de 625 vehicule), iar costul de operare anual/vehicul a fost de 54107 euro;
  • Din 1176 de vehicule usor blindate Panhard PVP ( model din care avem si noi un mic lot), doar 31% au fost functionale;
  • Din 249 vehicule AMX-10RC doar 48% au fost functionale;
  • Parcul de 2475 transportoare blindate 4×4 VAB s-a laudat cu 42% operationale, iar cel de 1199 camioane TRM 10000 cu doar 38%;
  • Aruncatoarele de proiectile cal. 120mm, in numar de 171, au fost operationale in proportie de 51%, cu un cost anual de 120 euro/bucata.
  • Din cele 77 tunuri autopropulsate pe roti cal. 155m de tip Caesar, doar 68% au fost utilizabile, la un cost anual/ bucata de 78.068 euro.

Astfel ne putem face o idee nu doar despre costurile unei armate echipate relativ modern, dar si despre starea de lucruri in armatele care compun nucleul asa-zisei armate europene… pentru care, dincolo de declaratiile sforaitoare ale unor birocrati de la Bruxelles, mai e mult pana departe!

 

Marius Zgureanu

 

20 de comentarii:

  1. in europa se doarme copios din ’91.
    oare exista tara pe batranul continent care sa-si fi mentinut capacitatea de riposta ,pregatirea si inzestrarea la nivel ridicat si nu doar pe hartie sau la parada?!

  2. Deci se intampla si la case mai mari . Asta este iresponsabilitatea politica si a factorului politic fata de armate , inzestrarea , modernizarea si pregatirea acestor armate . in caz de forta majora toti acesti politicieni se vor intreba cine este de vina , cum s-a ajuns aici bla , bla . Vina o poarta chiar ei . Probabil politicienii francezi nu sunt asa iresponsabili ca ai nostrii care depasesc orice inchipuire . Dupa mintea politicianului roman tara asta poate sa dispara cu totul , teritorial , populatie , forte armate atata timp cat parlamentul si parlamentarii sunt la datorie ?????!!! Ce dracu parlament sa mai ramana atunci cand o natiune este desfintata cu totul ???? Astea sunt personajele politice de la noi …si de la altii desigur . Nu isi dau seama ca subfinantand fortele armate nu fac altceva decat sa lucreze cu spor in acest sens , subminarea natiunii lor , desfintarea natiunii lor . Ultimul exemplu nu foarte departe in timp este Ucraina , prada sigura pentru ineresele altei tari. Aviz amatorilor , daca mai este cineva cu mintea intreaga prin parlamentul Romaniei si se mai gandeste cineva la Armata Romana .

  3. colegii lor de la mediterana cum o duc?!…spania si italia.

  4. Si la francezi este o brambureala ca si la noi , mai ales ca sunt si in alegeri.
    Dar la noi s-a intrecut orice masura . Cred ca suntem in cea mai neagra si de rahat situatie din 1990 incoace . Aseara butonand telecomanda am dat de min. agriculturii la latrina 3 . Care credeti ca este speranta pentru agricultura romaneasaca in viziunea acestui personaj ??? serele incalzite ( pe timp de iarna ) cu maracini de pe marginea drumului . Au ramas masca si moderatorii . Cred ca este cel mai prost guvern pe care il are tara asta din 89 incoace . plus ca de fapt este condus de acest Darth Vader al politicii romanesti care este dragnea . Uitati-va la toapa aia de olguta care este out of order . Uitati-va la senilul ala indopat cu viagra care este tariceanu care declara la RTV ca nu au treaba militarii cu dotarea Armatei . Va spun eu , nu peste mult timp ponta si guvernul lui vor parea dulce alinare pe langa astia . A, era sa uit , plus una bucata presedinte care se pare ca a intrat iarasi in silenzio stampa .

  5. In foto este singurul caucazian din armata franceza care este si el la randul lui un lituanian cu origin in rusia ,traiasca armata califatului francez .

  6. Mi-ar placea sa vad astfel de date in legatura cu echipamentele noastre. Cate tancuri avem deplin operationale, cate TAB-uri, dar la noi se ascunde totul sub pres.

  7. Totusi e si o mica diferenta…

    Ei se au echipamente la ani lumina fata de ce avem noi… sigur e mai greu cu banii pentru operarea lor… dar noi nu avem nici dotare nici bani sa operam ce vom lua modern daca vom lua… de industrie militara cababila comparativ la noi fata de ei cred ca e un nonsens sa mai discutam…

    Sper pentru binele lor (si pentru al nostru al europenilor in general) sa nu-si distruga ramurile industriala si de cercatare militara…

  8. Totusi pe anul 2015 Franta a depasit Marea Britanie la capitolul forte armate dupa nenumarati ani.

  9. „Parcul de tractoare TRM 700/100 a fost operational in proportie de doar 35% (40 de vehicule din 116);”

    Ce inseamna faptul ca nu e operational? Adica e in service?

    Automobilul meu vechi de 10 ani sta in service maxim o saptamana pe an. Asta inseamna ca „parcul meu auto” a fost disponibil 98% (51/52 saptamani)?

  10. TV libertés este pro-rus si pro Lepen …

  11. Generalii sunt simpatici oricând la televizor. Mai ales grasul care povestea cum SAS și UCK atacau un convoi de civili. Iar asta care-i înjură de mama focului pe americani e un fel de Degeratu a lor.
    Mi se pare mie sau negrul ne spune despre 50 de litri de combustibil pe ora un Leclerc??? Și cică e foarte bun consumul, mai adaugă el!?

  12. Suedia fiindca nu este in nato, turcia si polonia datorita zonei in care se afla si Marea Britanie fiindca o tine uncle sam din scurt sunt singurele tarii europene care si.au mentinut cat de cat armata la un nivel decent. Urmeaza franta si grecia… franta fiindca e… franta chiar daca nu mai este la nivelul de altadata si grecia datorita turcilor cu care nu vor fi prieteni niciodata la fel cum nu vom fi noi amici cu ungurii sau rusii…
    Restul armatelor europene sunt mult sub nivelul la care erau odata… lasand la o parte tehnica ce a evoluat si comparand prin prisma vremurilor de atunci si acum…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *