Americanii s-au retras din Irak

Sambata noapte ultimele vehicule americane apartinand armatei au parasit Irakul, trecand granita in Kuweit, dupa aproape 9 ani de ocupatie si lupte permanente.

Cifrele acestui razboi sunt pe masura! Astfel americanii au pierdut aproape 4500 de militari, in timp ce irakienii au pierdut peste 100000, in majoritate civili. Ca bani, Irakul i-a costat pe contribuabilii americani aproape 1000 de miliarde de dolari.

Tot ca cifre, peste 1,5 milioane de soldati americani au trecut prin Irak din 2003 incoace, in jur de 30000 au fost raniti. Momentul de vraf al prezentei americane in zona a fost anul 2007 cand armata SUA avea stationati in jur de 170000 de militari.

Si-au atins americanii scopul interventiei militare?! Discutabil bineinteles in functie de scopul, sau scopurile pe care le putem banui, sau asupra carora avem chiar certitudini. In mod sigur sarada cu arme de distrugere in masa, care chipurile ar fi fost dezvoltate de irakieni, nu poate fi luata in consideratie. Doar praf in ochiii prostimii platitoare de taxe.

Scopul real il putem doar banui, si el are legatura evidenta atat cu petrolul irakian, cat si cu pozitia foarte buna, strategic vorbind, pe care Irakul o are in zona Golfului. Pe de o parte SUA a reusit sa “elibereze” fluxul de petrol irakian, in sensul ca marile companii americane au pus serios piciorul in industria petroliera irakiana, in acest moment extractia si practic intreaga infrastructua petroliera fiind in mana SUA. Iar accesul vesticilor la extractia de petrol in zona Golfului este un obiectiv primordial atat pentru Europa, cat si pentru America.

Pretul petrolului nu este atat de important in aceasta ecuatie, cat accesul la o aprovizionare ritmica si fara pericolul intreruperii fluxului de aprovizionare. Cel mai periculos lucru pentru economia occidentala nefiind pretul, ci incertitudinea aprovizionarii.

Cum industria petroliera irakiana a fost asigurata si petrolul din zona este acum sigur, putem presupune ca scopurile principale au fost atinse. In Irak va ramane permanent un contingent de 150 puscasi marini pentru paza ambasadei SUA in Bagdad.

 

 

SURSA: www.ziare.com

 

5 comentarii:

  1. Să nu uităm că lasă în urmă o democrație care va dăinui o mie de ani! sau nu… 😛

  2. Pai si Chemical Ali cu ce i-a gazat pe aia in ’88? Le-a dat cu oua clocite? Nu tot arme de distrugere in masa se cheama?
    Sa vedem daca-i democratizeaza si pe vecini.

    • Da bre, da in 2003 cand au intrat iar, arme…oha! Nu mai erau…dar asta este deja istorie. In mod sigur doar Iranul mai trebuie democratizat, ca ailalti sunt totifoarte egelitaristi din fire 🙂

      • Pai as’lalti ce au cautat in Kuweit unde stiau ca sunt americanii, i-a mancat , si-au luat-o. In Iran situatia e mult mai complicata, nu cred ca vor intra vreodata atat timp cat pe ciuhapi n-o sa-i manance sa atace primii, sa faca vreo blocada sau ceva demonstratii de orgoliu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *