Arme uitate: pistol romanesc necunoscut

Pistol „Otel Rapid”

Recent am gasit o referinta la un pistol romanesc complet necunoscut pana acum, cel putin mie, produs in foarte putine exemplare in anii 1943-1944 de o mica fabrica de piese metalice, „Otel Rapid” din Bucuresti.
Pistolul semi-automat functiona pe principiul Browning, recul scurt, avea calibrul de 9mm Parabelum si o capacitate a incarcatorului de 8 cartuse.
Desi rezultatele testelor ar fi fost bune, pistolul nu a mai apucat sa fie produs in serie iar exemplarele fabricate si documentatia tehnica s-au pierdut.
Mai multe despre istoria fabricii, caracteristicile tehnice si poze pe site-ul sursa: www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?num=1279611552

Exterior, pistolul prezinta o linie similara cu pistolul rusesc contemporan TT-30/33 si probabil a fost influentat de el, avand in vedere ca romanii capturasera un numar de exemplare pe front.
Mecanica insa pare a fi modelata dupa Browning HP (cel putin atat cat se distinge dintr-o poza de rezolutie scazuta a partilor componente), care a fost si el folosit de Romania in perioada respectiva.
Un amanaunt interesant este ca, dupa razboi, TT-33 a ajuns sa fie produs in licenta in Romania, ca TTC (Tula Tokarev Cugir) 7.62x25mm.


Pistol TTC

Este de remarcat calitatea finisarii (mai ales tinand seama de restrictiile impuse de starea de razboi) prin comparatie cu TTC, fabricat pe timp de pace dar in conditii mai „socialiste”.

De atunci Romania a schimbat cateva generatii de pistoale: TTC, Makarov, Carpati, Stechkin (doar pentru anumite structuri) pentru ca in final sa inchida cercul Cugir Model 95/2000, care isi are originea in acelasi Browning HP.

Surse:
www.traditia-militara.ro/forum/YaBB.pl?num=1279611552
www.surplusrifleforum.com/viewtopic.php?p=616983

 

 

Vali

 

6 comentarii:

  1. Totusi nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece. Pistolul nu aduce nici o contributie la istoria armelor,cu ceva original romanesc, ci doar preia elementele mai usor de fabricat de la Tokarev (exteriorul) si de la Radomul polonez(mecanica interna).Probabil de aceea nici nu a fost bagat in seama.E o incercare a unei firme private de a prinde un contract militar, incercare nereusita.Singurul punct forte al pistolului, fata de Beretta 1934 aflat in dotare, era munitia 9mm Luger.

    • Ar mai fi fost un avantaj fata de Beretta 1934, acela ca se producea in tara si oricum trebuia inceput de undeva, nu cred ca s-ar fi asteptat cineva la o reproiectare completa a Browning HP.
      Dupa mine, partea interesanta este ca am fi putut avea un pistol echivalent cu Md95/Md2000 cu 50 de ani in urma.

      Referitor la Radom Vis (interesant ca l-ai mentionat, din cate stiu nu a fost introdus oficial in dotarea Romaniei, poate cateva exemplare aduse de catre refugiatii polonezi) nici el nu era o inventie 100% poloneza, se baza tot pe Browning HP si totusi polonezii l-au produs fara probleme.
      Cat despre incercarea de introducere in productie a „Otel Rapid”, as zice ca daca i-ar fi avut in spate pe Malaxa sau pe Auschnit, atunci ar fi fost produs fara probleme.

  2. Atat VIs35 cat si HPul au fost in dotarea armatei germane dupa ocuparea Poloniei si Belgiei. Deci nu era greu sa ajunga in Romania. Mai mult ,HP-ul se vindea inca dinainte de razboi catre civili, fiind usor de procurat din armureriile romanesti, care erau larg deschise catre armurierii belgieni de la Liege. Daca ai ocazia sa desfaci Radomul ai sa vezi ca seamana aproape picatura cu Coltul 1911, si mult mai putin cu FN-ul GP.
    in alta ordine de idei, tin sa te felicit pentru initiativa si, daca uneori voi parea acid sau critic in afirmatiile mele, sper sa nu mi-o iei in nume de rau. Te invit sa discutam si pe forumurile de la
    http://www.anca.com.ro
    http://www.6dorobanti.ro

    • Salut Cristi, nu e nici o problema cu afirmatiile critice sau acide, mai ales cand sint corecte 🙂

      Nu am avut ocazia sa compar Vis-ul cu HP-ul sau 1911 pe viu dar ai 100% dreptate;uitandu-ma mai atent pe schemele/pozele partilor componente as zice ca acea cama de inchidere a tevii (care m-a si indus in eroare) este unul din putinele elemente ce seamana cu HP-ul, restul pare inspirat mai mult de Colt.
      Asta pe langa faptul ca si exterior seamana foarte bine cu Colt-ul si are magazie de doar 8 cartuse, fara de cele 13 ale HP-ului.

      Pana acum credeam ca acea cama (adoptata in locul inelului specific 1911, sau mai tarziu TT30/33) a fost o inventie a lui John Browning (in anii ’20) care a fost introdusa pentru prima data pe FN HP in 1935 si care a fost sursa de inspiratie pentru toate proiectele ulterioare.
      Interesant e ca si polonezii au venit cu exact aceeasi idee pe un pistol conceput tot la inceputul anilor ’30 deci explicatia ar fi o posibila cooperare intre Radom si FN, altfel banuiesc ca ar fi avut o problema cu drepturile de autor.

      La Multi Ani tuturor!

  3. nu am avut in domeniu arme nimic romanesc in afara de pistolul automat ORITA. era ceva gen PPSS rusesc dar cu mult inaintea lor, a fost dezvoltat la sfarsitul primului razboi mondial, dar nu a fost produs decat in serie mica

  4. De unde este fotografia pistolului Oțel Rapid?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *