Americanii vor o AIM-9X Sidewinder, cu raza mai mare

 

Astfel producatorul Sidewinder a primit ordinul de a dezvolta o racheta AIM-9X, cu raza ceva mai mare decat cei 20 de kilometri actuali ai AIM-9X-2. Deja pe piata internationala exista rachete aer-aer, cu detectie in IR, cu raza de pana la 70 km. In principiu o raza mai mare ar putea fi necesara pentru a atinge o tina care se retrage de pe campul de lupta, insa tot in princiupiu o raza mult mai mare decat cei 20 de km actuali nu ar aduce prea mari foloase, rachetele ghidate in IR fiind gandite pentru lupta de aproape, sau daca vreti fiind mai mult rachete defensive, in cazul in care avioanele inamice trec de rachetele de tip AMRAMM ghidate radar.

<iframe width=”420″ height=”315″ src=”http://www.youtube.com/embed/1LxhLMiRklQ” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

 

Mai mult decat o raza sporita, cerintele pentru noua rachete includ, pentru prima data, si folosirea exploziviilor de tip ”intensiv”pentru focos. Foarte scumpi pana de curand, acest tip de explozibil genereaza o temperatura si, pe cale de consecinta, o unda de soc, mult mai puternica decat explozibilul mai clasic folosit pana acum.

Ca sa va faceti o idee despre forta acestui tip de material, este suficient sa spunem ca a fost folosit la armele atomice, la bombele cu hidrogen, mai exact(termonucleare), in asa-zisul aranjamet “tort”.

Practic focosul nuclear era inconjurat de explozibil clasic, care atunci cand detona, genera o imensa presiune asupra miezului nuclear, comprimandu-l si generand astfel o reactie termonucleara in lant.

Pana acum folosirea explozibilului de tip “intensiv” pentru altceva decat arme atomice, a fost strict restrictionata din cauza pretului enorm de fabricatie, insa progresele realizate in chimie permit acum folosirea lui pe scara ceva mai larga.

Revenins la Sindewinder, cea mai recenta versiune a sa este AIM-9X-2 si a fost gandita sa fie folosita si pe avioanele stealth ale SUA. Astfel racheta poate fi lansata si abia apoi indreptata si focalizata pe o tinta, adica are capacitate “lock-on-after-launch”, totul prin sistemul datalink, iar aceasta posibilitate permite atingerea unor tinte de la sol, sau unor aparate inamice din spatele avionului lansator.

Actuala AIM-9 X-2 are un cost per unitate de aproximativ jumatate de milion de dolari si a intrat in dotare in urma cu patru ani.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *