AN/TPQ-53 – radar contra-baterie

AN/TPQ-53 reprezinta o evolutie majora a radarelor anti-artilerie cu raza medie AN/TPQ-36 si AN/TPQ-37, furnizand o imbunatatire a detectarii, clasificarii/identificarii, achizitiei si urmaririi tintelor, determinand pozitia focului indirect al inamicului cu mortiere, obuziere, MLRS, adaugand fata de vechile radare si capabilitatea detectarii UAV/UAS.

In comparație cu sistemele AN/TPQ-36 și AN/TPQ-37 Firefinder Radar, AN/TPQ-53 oferă performanțe îmbunătățite, inclusiv o mai mare mobilitate și o fiabilitate sporite, un cost mai mic al ciclului de viață, un numar redus a echipajului (5 persoane).

Sistemul se bazeaza pe doua vehicule de 5 tone M1083 FMTV 6×6 (pe unul fiind montat radarul, pe cel de-al doilea fiind montata cabina climatizata a operatorilor) si un generator electric tractabil dupa fiecare vehicul (unul fiind de backup).

Sistemul este operational in maximum 10 minute de la stabilirea amplasamentului.

Radarul AESA in banda S, poate detecta peste 10 tinte simultan, pe o raza de 20 km intr-un sector de 360 de grade sau pana la 60 km intr-un sector de 90 de grade avand o probabilitate de localizare a tintei de peste 85% (fata de 50% la AN/TPQ-36) dupa cum urmeaza:

#1. Predictia impactului si locului de tragere pe un sector de 360 de grade: obuze de mortiere raza cuprinsa intre 3 si 15 km, obuze de artilerie raza cuprinsa intre 5 si 20 km, rachete raza cuprinsa intre 5 si 20 km;

#2. Predictia impactului si locului de tragere pe un sector de  90 de grade: obuze de mortiere raza cuprinsa intre 5 si 20 km, obuze de artilerie raza cuprinsa intre 3 si 34 km, rachete raza cuprinsa intre 5 si 60 km.

La detectarea unui proiectil, sistemul verifică contactul înainte de a iniția o secvență de urmărire, continuând să caute noi ținte. Proiectilul/racheta care se apropie este urmărit(ă) pe parcursul traiectoriei sale inițiale ascendente/de lansare înainte de a ajunge la apogeu. Sistemul analizează datele de urmărire și apoi extrapolează punctul de origine al proiectilului (localizarea se poate face in diferite sisteme de coordonate UTM, GIS, RSO, Lambert) . Acest punct de origine calculat este apoi raportat operatorului cu coordonatele sale si localizarea pe o harta electronica in diverse formate (GeoTIFF, CADRG, DXF) , permițând astfel artileriei proprii sau aliate să direcționeze focul de contra-baterie către artileria inamică (localizarea este atat de rapida incat coordonatele locatiei artileriei inamice cat si altitudinea si coordonatele proiectilului, sunt furnizate inainte ca primul proiectil sa atinga solul).

Sistemul poate deasemenea sa indeplineasca rolul de determinarea acuratetei focului antibaterie propriu sau aliat, avand deasemenea incorporat un modul de antrenament.

Cele 6 sisteme cumparate de Romania vor fi utilizate cu precadere impreuna cu sistemele HIMARS, din pacate neputand exploata in totalitate capabilitatile sistemul AN/TPQ-53: degeaba sunt detectate UAV/UAS daca nu exista capabilitatea distrugerii acestora de catre sisteme SHORAD, V-SHORAD, C-RAM / IFPC (Indirect Fire Protection Capability).

IAT

52 de comentarii:

  1. Pana la urma Ucraina va primii HIMARS si de aici incolo ramane de vazut ce vor face cu ele.

    11
    • primeste mlrs nu neaparat himars ….

      8
    • Macar pt insula Serpilor le este ff necesara ! Eram dezamagit de americani ca se iau dupa niste „liniile rosii” trasate de teroristi.

      15
      • sa faca CE la Insula Serpilor ? sunt deja baterii S-300 acolo . si chiar daca o nimeresc ce o sa se intimple ? o sa o scufunde ? de ce le este „ff necesara” ? vorbesti ca sa nu adormi.

        contra-loviturile de artilerie pe hirtie suna bine dar in real-life situatia este asa-si-asa.

        pentru ca:

        – trebuie sa ai deja acolo o statie AN/TPQ-53 deja in functiune – statie care deja va fi reperata si deja vinata
        – trebuie sa ai deja on-site si artileria necesara ca sa execute contra-loviturile
        – auto-tunurile MSTA pot trage cel putin 7-8 proiectile care sa loveasca concomitent deci sansa de a le lovi in plin este foarte scazuta pentru ca vor pleca rapid dupa trageri
        – odata detectate in teren vor fi vinate cu prioritate de drone sinucigase, de baraje intense de artilerie sau de rachete Kalibr.

        este o idee foarte foarte proasta sa dai Ucrainei acum arme cu raza lunga de actiune – cea mai proasta idee cu putinta. atita asteapta Putin.

        desii realmente Moscova este foarte bine aparata rusii vor lasa cu rea intentie sa cada peste ei citeva rachete ca mai apoi sa declare mobilizare generala sau si mai rau sa incerce citeva lovituri nuclear limitate. ca sa nu mai zic ca le pot dirija chiar ei unde trebuie … ca sunt in stare de asa ceva.

        ginditi-va ca o astfel de racheta poate sa cada peste o scoala plina cu copii din Moscova si sa fac 3-400 de victime – voi realizati ca din clipa aia va veni urgia peste Ucraina ? nimeni in Rusia nu va ma gindi altfel decit Putin. in Moscova in clipa asta oamenii nu stiu de frica razboiului – nu stau ascunsi in adaposturi – copii se duc la scoala etc … o racheta MLRS daca loveste in plin un spital, o scoala sau cade pe un stadion plin este un motiv 100 % de razboi pentru Rusia . si sa vedeti atunci carnagiu …..ce au facut pina acum rusii va fi apa de ploaie … vor primi aprobare din partea populatiei pentru orice barbarism ….. ce vor crede rusii daca vor vedea la televizor sute de bolnavi scosi carbonizati dintre resturile unui spital sau zeci sau sute de cadavre de copii ? va spun eu = va fi MACEL dupa aia. ce va crede Europa cind in sfirsit o sa vada ca e vorba doar de o alta Marie ? ce sprijin va mai avea Ucraina dupa ce o planeta intreaga va vedea zeci de copii morti ?

        situatia Ucrainei in clipa asta este extrem de critica si orice greseala majora poate avea consecinte extrem de grave pe termen lung. rusii lupta din ce in ce mai bine si avanseaza metodic. e albastra rau de tot treaba acolo – daca Donbass-ul cade rusii vor muta dupa aia toata armata spre Kiev si bye-bye.

        voi credeti ca mai rau nu se poate in Ucraina ? va spun eu – cu Rusia se poate oricind mai rau …. mult mai rau.

        Zelensky trebuie musai sa cada la pace cit mai repede ca sa mai putem vorbi despre Ucraina ca stat si la anul pe vremea asta.

        • ca sa nu mai zic ca le pot dirija chiar ei unde trebuie … ca sunt in stare de asa ceva.
          Da, ivanel, vor schimba constanta gravitationala in zona Moscovei pentru a pacali sistemul de ghidare inertiala al unei rachete cu raza de 70 de km. Dati dracu’ tovarasii tai.

          19
        • Delir total. Situatia Ucrainei e atat de critica ca rusii abia reusesc sa duca un razboi de atritie in zona Sevetidonetk pe o fasie de cat.. 40 km.

          12
        • Ha ha acum am vazut. Sa tragi cu Kalibr dupa baterii mobile de Himars. Noaptea mintii. Chiar ca esti prost.

          13
        • Mestecatul de rahat este epic…
          S-300 pe insula Serpilor? Serios? Bayraktar doar asta asteapta .

          MSTA minunat trage maxim din toate pozitiile cand nu se defecteaza sau este capturat.
          Kalibr – sefule s-au cam gatat, si nu mai pot produce ca erau pline de electronica americana…

          5
        • Răspuns pt. John za Best din1.06.2022 ora 20:13

          John za best am înțeles că este transcrierea fonetică din engleză a lui „John the Best” pronuntat de un fel de kuzmin. In traducerea în româna la înțelegerea sfătosului nostru, înseamnă Cel mai Bun Ion.
          Mai trebuie să menționăm în plus că ion-ul nostru , după cum scrie și gîndește (???) este un ion negativ ( fiindcă m- am ferit să scriu , pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni, cuvîntul românesc popular= înțeles sigur, cretin) . În plus pentru cultura generală un mare critic literar român a conchis că în literatura română , în general Ion este numele personajului-slugă iar Gheo… de prost.
          Dacă vă intrebați a cărui slugă, răspunsul e categoric , sluga putinei și kazmalei ajutătoare.
          Nu am să comentez nimic din evantaiul de cunoștințe pe care Oanea’nost vrea să ne arate că le are. În cel mai bun caz „brînză bună-n burduf de câine”
          Am o singură curiozitate : de unde știe Oanea nostru cel (mai) bun că ‘ Moscova este realmente bine aparata’ ?

          2
    • Ultima strigare era ca americanii nu vor sa trimita sisteme care pot lovi teritoriul rus..Poate s-au razgandit , nu stiu..

      4
    • sorin.vasile

      Nu eram extrem de incantat de idea ca ucrainieni sa primeasca Atamcs
      Asa este ok

      5
    • sorin.vasile

      Nu eram foarte incantat de ideea ca ucrainieni sa primeasca Atamcs.Iar daca pana la urma le da sper sa le dea modele mai vechi cu raza de 120 km pe care inteleg ca americanii le retrag din folosinta .
      Asa este ok,o raza de 70km le ajunge

      2
    • Doar ca au bataie pana la 70 km,americani au zis ca nu vor sa le dea ATACMS ca ucrainieni vor da direct pe orasele bolshevicilor :)) sau cine stie 🙂

      3
  2. Salut. Daca Ucraina va primi HIMARS, pentru ivani se anunta vremuri marò de tot, daca mai cade vro racheta pe teritoriu rus, nui nimic Asa e la razboi.

    7
  3. pai avem sistem shorad, v-shorad pe care sa il integram cu ele ?

    • Avem HIMARS pentru ca asta este in principal functia lui, de radar contrabaterie ce vorbesti acolo de shorad etc. Ca poate detecta si tinte aeriene pana la un punct, asta este un rol secundar

      7
    • Vash the Stampede (Yosemite Sam)

      SHORAD & V-SHORAD, eu stiam ca au mai mult legatura cu PATRIOT in sensul ca sa le protejeze de vehicule aeriene capabile de incursiuni la altitudine extrem de joasa, cum ar fi de exemplu elicopetre de atac Ka-52(Alligator), Mi-28(Havoc) sau Mi-35E(Hind)… ori sa doboare rachete Iskander sau Kalbibrrr in zbor catre locatia bateriei PATRIOT… pe ultima suta de metri(daca se mai poate) sau alte vehicule aeriene ce zboara la altitudine joasa(sub capacitatea PATRIOT de a ochi), cum ar fi drone de ex…

      HIMARS loveste de la 300km cel putin… sansele ca un grup intreg de elicoptere de atac sa patrunda atat de adanc in spatele frontului(sau drone), complet nedetectate(nici macar audio-vizual), sunt extrem de mici!

      Iar in cazul contra-loviturilor de Iskander & Kalbibrrr oricum ai intreg alaiul de PATRIOT, NASAMS & V-SHORAD la multi kilometri in fara bateriilor de HIMARS…

      4
  4. Sa speram ca în cel mai scurt timp posibil, factorii decizionali romani vor achiziționa în cel mai scurt timp sisteme SHORAD, V-SHORAD, C-RAM / IFPC.

    Fiecare unitate(batalion/divizion) de artilerie al armatei noastre ar trebui sa fie prevazuta și cu AN/TPQ-53.

    6
  5. Ucrainienii ar dori sa lovească podul ăla care leagă Crimeea de Rusia.
    Asta l-ar pune pe Puțin cu spatele la zid.
    Or nu cred ca americanii vor asta.

    4
    • Cu lansatoarele multiple de rachete, dirijate prin GPS, care au raza de actiune mai mare ca si armamentul rusesc, ucrainenii vor distruge tot ce se afla in raza lor de actiune.Baterii de artilerie, rachete sol sol, depozite de munitie, trupe terestre, blindate, comandamente, samd.Cu aceste lansatoare multiple, daca le primesc in cantitati indestulatoare, ucrainenii pot castiga acest razboi si reintra in posesia Crimeei.Asta nu ii va pune pe rusi cu spatele la zid?Vor accepta tacit, rusii sa fie distrusi si alungati inclusiv din Crimeea sau vor recurge la arsenalul lor nuclear tactic si chimic pentru a recastiga suprematia?Daca rusii pierd razboiul se va ajunge si la dezmembrarea teritoriala a Rusiei, unele republici autonome proclamandu-si independenta fata de Rusia.Fostele republici sovietice din Asia Centrala vor intoarce spatele Rusiei si se vor redirectiona spre China si Turcia.
      Comandantii rusi au dat dovada de nesabuinta cand au atacat Ucraina, ignorand faptul ca din anul 2014, ucrainenii beneficiaza de sprijin militar american si britanic.Atat la inceputul campaniei militare cat si ulterior, comandantii rusi au ignorat faptul ca SUA si Marea Britanie, se afla in spatele Ucrainei si o ajuta pe langa banii necesari functionarii statului ucrainean si angajarea de mercenari, atat cu consiliere militara, specialisti activi la fata locului, informatii in timp util culese de satelitii, avioanele si aeronavele americane si britanice.Americanii si britanicii ii informeaza pe ucraineni de orice deplasare sau continutul al comunicatiilor trupelor rusesti.Le dau ucrainenilor, in timp util, situatia si locatia exacta a trupelor rusesti pe teren, mare sau aer, inclusiv lansarile de rachete sol sol efectuate de rusi.
      Ma intreb daca au realizat comandantii rusi ca ei poarta un razboi prin interpusi cu SUA, Marea Britanie, Polonia, tarile baltice, Cehia, Slovacia.Dar mai ales cu SUA, Marea Britanie si Polonia.
      Multi analisti politici afirma ca ne aflam in situatia existenta imediat dupa asasinarea arhiducelului Franz Ferdinand la Sarajevo.Nimeni nu si-a dorit atunci un razboi mondial insa acolo s-a ajuns pentru ca lucrurile au scapat de sub control.Si acum, am impresia ca este doar o chestiune de timp pana ce situatia va degenera.
      Daca Ucraina va castiga razboiul, vom vedea daca va mai fi interesata Polonia la fel de mult de parteneriatul cu Romania sau va face un parteneriat strans cu Ucraina.Atata timp cat va avea nevoie de Polonia, Ucraina va elogia Polonia.

      10
      • E și nu e așa … Ajutorul și implicarea americanilor in acest conflict se face in principal pentru a vedea chinezii cam ce se poate întâmpla in cazul in care ar ataca Taiwanul … Faptul ca s-au aliniat stelele pentru americani – le pot da o palma grea peste ceafa rușilor e un efect important , dar miza e in Asia , miza e China . Dacă ar fi atacat China in Taiwan , eventual dacă l-ar fi ocupat , toată credibilitatea americanilor pe plan international s-ar fi prăbușit așa cum s-a prăbușit renumele armatei ruse …

        14
      • binenteles ca polonia va alege ucraina in detrimentul romaniei
        romania a aratat ca nu vrea sa se inarmeze si nici nu vrea sa supere rusia
        si normal ca polonia va alege ucraina
        si dupa ce se termina razboiul si sua vor alege tot ucraina in detrimentul romaniei asa cum am spus anu trecut inainte sa inceapa razboiul

        6
      • Pai si Smerch nu are ghidaj GPS?

      • De aceeasi parere.
        Numai ca noi trebuie sa vedem cat ne intereseaza aspectul militar al „aliantei” ..mai puternice , intre Ucraina-Polonia.
        Pe noi ne intereseaza mai mult aspectul economic.
        Si o „reorientare” spre sud , intarirea legaturilor economice si o dezvoltare spre sud.
        Odata consolidata granita estica a uniunii ..si trecerea Ucrainei ..in a fi un partener stabil si pragmatic se schimba putin „orientarea” pe harta ptr noi.

  6. Radarelor acestea le trebuie și puțin control al spațiului aerian, altfel ajung repede pa in cazul in care inamicul le poate lovi de la suficientă distanță din aer (în special).
    Nu e justificat entuziasmul armei (sau sistemului de arme) minune, toate au călcâiul lui Ahile.

  7. Nu are o legatura directa cu subiectul, ci cu contextul de securitate actual :
    Poate ar fi oportun si chiar (posibil) eficient, ca cei din USA, mai exact cineva de la varful staffului american ( desi se poate si de la NATO, UE, sau chiar Romania sau alta tara interesata), sa ceara conducerii de la varf a Rusiei, ca daca tot discuta de tot felul de negocieri si despre,, operatiunea militara speciala” sa accepte niste discutii tv, sau videoconferinta publica, in care fiecare parte, daca e capabila, sa -si sustina pozitia, sa-si clarifice, chiar sa-si defineasca sintagmele ( ex: nationalisti, neonazisti, narcomani, razboi civil intre rusi in Ucraina, operatiune militara speciala, etc.), sa vedem ce are in cap fiecare dintre parti, sa vedem daca are curajul explicarii concrete si mai ales al raspunderii pt situatia creata.
    Ar fi o dovada clara si concreta asupra pozitiilor pe care si le ocupa si sustin. Si poate, sa stim si ce avem de facut in continuare.

    1
  8. USA a recomandat Ukrainei ,sa nu loveasca teritoriul rus cu sistemele HIMARS….recomandare acceptata!

    Reiterez, o aparare NATO avansata, ar fi in beneficiul aliantei ,al Ukrainei si al sobolanimii muscale!

    Ex: in tarile ce se invecineaza cu Ukraina , sa fie instalate sisteme Patriot , Iris, Mamba etc care sa protejeze o parte a teritoriului Ukrainian….preventiv .pt a nu ajunge o racheta ratacita, in teritoriul NATO.
    Astfel se evita intrarea, atragerea aliantei in conflict…

  9. Ucrainienii au primit parcă din 2015 vreo 20 de astfel de sisteme, deci le știu pe de rost. Himars le lipsea, dar se pare ca este deja pe drum. Se va întoarce roata, intră muscalii la tocător.

    1
  10. Ucrainienii au primit ca ajutor in 2015 , 20 de radare AN/TPQ-53.Ánul acesta dupa declansarea conflictului, au primit suplimentar si AN/TPQ-36.. In principiu, ei ar avea nevoie doar de lansatoare (indiferent de vehiculul pe care sunt instalate)

    Este foarte probabil insa ca anumite optiuni/sisteme sa nu fie incluse (asa cum si la obuzierele de M777 furnizate ca ajutor ucrainielor nu au fost livrate calculatoarele balistice) datorita temerii ca ajung pe mana rusilor (si nu atat rusii, cat chinezii ar pune flexul si surubelnita pe ele), acest fapt constituind un dezavantaj in viitor pt cei care au achizitionat pe bani grei sisteme HIMARS

    7
  11. Erau niște zvonuri pe la începutul războiului că anumite arme, mai ales astea ghidate prin GPS pot fi făcute să nu funcționeze dacă trec de o anumita latitudine și longitudine. Mie unul nu mi se pare un lucru imposibil de făcut. Acum poate că li se explică ucrainenilor că peste belgorod trag cu gloanțe oarbe….în rest, noi am achiziționat 6 radare. Adică unul la 9 lansatoare Himars, parca ne-ar mai trebui totusi măcar încă pe atâtea. Nu?

    • Arabia Saudită a comandat parcă 26 și au un teritoriu de zece ori cât al nostru. Strict pentru Himars ar ajunge trei, deci avem dublaj:)

    • coordonatele nu au nici o treaba
      foarte, foarte simplu: intre GPS pt aplicatii civile Standard Positioning Service (SPS) si cel pt aplicatii militare Precise Positioning Service (PPS) primarily. exista diferente mari de acuratete
      semanlul GPS este transmis pe cinci benzi de frecventa, L1 si L2 encriptate fiind cele utilizate in scopuri militare (https://www.gps.gov/technical/icwg/IS-GPS-200K.pdf http://www.gps.gov/technical/icwg/IS-GPS-800E.pdf ) iar L5 din cate tin minte pt navigatie (http://www.gps.gov/technical/icwg/IS-GPS-800E.pdf )
      semnalele GPS-ului pt aplicatii civile fie poate fi bruiat fie spoofing, cel militar mai greu

      nu stiu cum vor fi repartizate radarele si cum vor fi utilizate (achizitia initiala de aici https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/romania-high-mobility-artillery-rocket-systems-himars-and-related a fost suplimentata https://www.federalregister.gov/documents/2019/07/26/2019-15844/arms-sales-notification )

      8
    • Vă rog mult, rupeți un pic din timpul d-voastră și încercați o explicație despre cum poate fi făcut inactiv un GPS de pe o oarecare armă pe care o ghidează. Ce legătură are cu Latitudinea și Longitudinea.
      Dacă aveți dreptate , pot afirma că absolut toți ce au băgat miliarde în aceste arme sunt dobitoci.

      • raspunsul meu a fost: GPS functioneaza indiferent de longitudine si/sau latitudine , acestea nu au nici o treaba cu functionarea sistemului. Guvernul USA poate limita sau nega accesul la sistem (de unde si necesitatea ca alte puteri militare sa isi dezvolte propriile sisteme: GLONASS rusii, BeiDu chinezii, Galileo europenii: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Comparison_satellite_navigation_orbits.svg ) Cei peste 30 sateliti ce compun sistemul acopera intreaga suprafata a Terrei pe o orbita situata la o altitudine de cca 20000 km (se gasesc pe internet animatii cu modul in care aecestia se deplaseaza: https://in-the-sky.org/satmap_worldmap.php). Precizia lor depinde de mentinerea altitudinii (pt pozitionarea / repozitionarea pe orbita au motoare cu hidrazina si sisteme), de alimentarea cu energie (panouri solare), de precizia ceasurilor de la bordul satelitilor (cu rubidiu si/sau cesiu), de corectiile de timp de la sol (datorita relativitatii, diferenta de timp intre ceasul satelitilor si cei de pe Terra este de cateva zeci de secunde pe zi, ceea ce se transpune in deviatii ale acuratetei de kilometrii). Semnalul GPS este relativ slab (20 W pana la 30 W) si de aceea poate fi bruiat. Cred ca una din cele mai simple explicatii ale sistemului este cea data de FAA (https://www.faa.gov/about/office_org/headquarters_offices/ato/service_units/techops/navservices/gnss/gps/howitworks ). Rachetele balistice, antinava, torpilele, rachetele si avioanele cu destinatie civila/comerciala, autoturismele, inclusiv telefonul mobil modern, cu toate se bazeaza nu doar pe semnalul GPS (care poate fi bruiat sau falsificat / spoofing – mai greu semnalele destinate PPS – aplicatiilor militare – care sunt encriptate) ci si pe sisteme de navigatie inertiala (cu toate au giroscoape si accelerometre mai mult sau mai putin precise). In principiu sistemul GPS are nevoie de giroscoape, giroscoapele nu au nevoie de sistem GPS 🙂

        10
        • @ iat 7 iunie 16:24

          Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.
          Eu „cunoșteam” doar în principiu modul de funcționare al proiectilelor active ghidate – GPS, și imaginea mea era :
          – pt. țintă se introduc coordonatele inerțiale
          – proiectilul activ se lansează și are un corector care compară în timp real coordonata calculată cu cea reală recepționată de la o rețea de sateliți dedicați
          – cînd este necesar corectează traiectoria

          Dacă se utilizează giroscoape dedicate combinate cu accelerometre nu mai este nevoie pentru țintele fixe de nimic.
          Sensibilitatea accelerometrelor folosie astăzi în scopuri militare este de 0, 0000001g, tradus publicului larg , vibrația aerului produs de geamul unei camere în care doi indivizi vorbesc normal, înregistrată la o distanță de 500m de cameră în atmosferă liberă.

          Multe mulțumiri în final

          1
  12. US si aliatii ar trebui sa-si puna pe fiecare masina/sistem mai sofisticat un sistem de auto-distrugere, ca sa nu cada in miinile inamice tehnologie sensbila.
    Un detonator bagat in interior, rasucesti o cheita si apesi un buton si in 3-5 minute face bum, ireversibil, ar face minuni. Ai timp suficient sa evacuezi zona, nu trebuie sa fie o explozie mare, poate ceva cu termit … sa arda tot.
    Sau ceva radiocomandat, dar e posibil sa sa fie bruiat …
    Faptul ca nu le ofera rachete/proiectile peste 70km arata ca US si aliatii vor sa faca doar defence sau sa loveasca tintele apropiate, sa nu-i agite mai tare pe rusi, sa-i impinga sa folosesca nucleare tactice … parerea mea.
    Plus sanctiunile asupra petrolului, pot duce la lucruri bune in viitorul apropiat, si asa deja navele cu petrol rusesc nu prea au porturi apropiate si trebuie sa faca drum lung spre China si alti aliati …
    Oricum, sper ca ce primesc sa foloseasca si pe insula serpilor, sa termine bateriile de acolo, chiar daca asta inseamna nivelarea ei.
    Ai nostrii, daca tot nu fac nimic cu navele alea, macar sa dea drumul la achizitiile pt. apararea de coasta – SHORAD, V-SHORAD, C-RAM, sa putem folosi la capacitate maxima aceste radare minunate, daca tot le avem. Altfel le folosim doar la balistice .
    Oricum, o sa fie evolutii interesante in vara asta, ar trebui sa se transeze in anumite zone cine este in control. Podul spre Crimeea ar trebui sa reprezinte o prioritate pentru ucrainieni, asa rusii vor trebui sa ocoleasca si sa piarda timp pretios ca sa-si aduca intaririle, cite mai au.

    3
    • Lasa ca au cazut in mana rusilor drone Bayractar in Siria si Libia, acum 2-3 ani, si de atunci nu au fost in stare sa le „sparga”.

      2
  13. Tot se discuta de radare pt hymars ,dar ce parere aveti de comanda lansata de polonia , 500 de bucati de hymars , plus probabil o fabrica de rachete ? Interesant… Polonia chiar se doteaza serios nu gluma .

    6
  14. Deci Romanul nu se pricepe doar la fotbal și politica ..mai nou ne pricepem și la arme …și de alea de ultima generație…iar statisticile spun ca în cazul unui război o mare parte dintre pricepuți ar pleca urgent din tara ..

    3
  15. @ iat 7 iunie 16:24

    Vă mulțumesc pentru răspunsul prompt.
    Eu „cunoșteam” doar în principiu modul de funcționare al proiectilelor active ghidate – GPS, și imaginea mea era :
    – pt. țintă se introduc coordonatele inerțiale
    – proiectilul activ se lansează și are un corector care compară în timp real coordonata calculată cu cea reală recepționată de la o rețea de sateliți dedicați
    – cînd este necesar corectează traiectoria

    Dacă se utilizează giroscoape dedicate combinate cu accelerometre nu mai este nevoie pentru țintele fixe de nimic.
    Sensibilitatea accelerometrelor folosie astăzi în scopuri militare este de 0, 0000001g, tradus publicului larg , vibrația aerului produs de geamul unei camere în care doi indivizi vorbesc normal, înregistrată la o distanță de 500m de cameră în atmosferă liberă.

    Multe mulțumiri în final

    • Sistemele inertiale (giroscoape si accelerometre) din proiectilele de artilerie au stabilitate mult mai mica din mai multe motive: spatiu disponibil, masa maxima pe care o poate avea sistemul de ghidare, acceleratia initiala (20000g) toate influentand tehnologia care este folosita.

      1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *